جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
اعتبارسنجی دو روایت دارای ضرب المثل «الشَّحِیحُ أَعْذَرُ مِنَ‏ الظَّالِمِ» و «السَّعِیدُ ‌مَنْ ‌وُعِظَ ‌بِغَیرِهِ» در بحارالانوار
نویسنده:
سهیلا چنکیزی ، مژگان سرشار ، طاهره سادات طباطبائی امین
نوع منبع :
کتابخانه عمومی , نمایه مقاله
چکیده :
یکی از حوزه‌هایی که جداسازی سخن معصوم از غیر معصوم در آن صورت نگرفته، بحث امثال است. در این مقاله سعی شده است با آوردن دو نمونه از روایت‌های مشتمل بر امثال مانند «الشَّحِیحُ أَعْذَرُ مِنَ‏ الظَّالِمِ‏» و «السَّعِیدُ ‌مَنْ ‌وُعِظَ ‌بِغَیرِهِ» ضرورت چنین تفکیکی را ارائه نماییم. روش کار به این صورت است که اولین منبع و اولین گوینده سخن را در آثار شیعه و اهل سنت جستجو کنیم، سپس منابع دیگر و گوینده‌هایی که این سخن را در زمان‌های نزدیک به اولین منبع استفاده کرده‌اند، جمع‌آوری کنیم. در این میان تاریخ تشکیل منابع سخن و فاصله‌ای که میان تألیف این منابع وجود دارد، مورد توجه قرار می‌گیرد. سپس راویان این روایت‌ها را از نظر علم رجال بررسی می‌کنیم و تفاوت‌های بین متن روایت‌ها در منابع گوناگون را در نظر می‌گیریم. در میان راویان در منابع مختلف و زمان‌های مختلف به دنبال راوی مشترکی می‌گردیم که این روایت‌ها را در آثار وارد ساخته است. در مورد روایت‌های مشتمل بر امثال ذکر شده، مهم‌ترین یافته این است که اولین گوینده این عبارات تمثیلی، معصومان (ع) نبوده، بلکه افرادی ادیب و حکیم همچون عامربن‌صعصعه و مَرْثَدبن‌سَعْد، یکی از اعضای هیئت نمایندگی عاد، اولین گوینده این امثال بوده‌اند و در نیمه دوم قرن 3 و نیمه قرن 2 سخن آنان انتشار یافته و وارد روایات شده‌اند، و این نشان‌دهنده تأثیرپذیری روایت‌ها در منابع بعدی از امثال عامیانه است.
مناظرات شيخ الشريعة الاصفهاني مع السيد محمود شكري الآلوسي: رسائل فی اثبات وجود الحجه المنتظر و امامته و فیها تحقیقات و جوابات کافیه وافیه
نویسنده:
تحقیق: موسسه امام صادق ، مقدمه و تعلیق: جعفر سبحانی
نوع منبع :
کتاب , مناظره،گفتگو و میزگرد , نقد دیدگاه و آثار(دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات) , مطالعه تطبیقی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: موسسه امام صادق علیه السلام,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
کتاب حاضر مناظره و پرسش و پاسخهایی است پيرامون غيبت امام زمان عليه السلام و اثبات وجود و امامت آنحضرت، كه سيد محمود شكري آلوسي از بغداد در سه نوبت تقديم داشته و شيخ فضل الله شریعت با تفصيل و استدلال از آنها پاسخ گفته است.
النصب والنواصب
نویسنده:
محسن المعلم
نوع منبع :
کتاب , نقد دیدگاه و آثار(دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات) , مطالعه تطبیقی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
بیروت: دار الهادی,
بررسی عوامل و آثار نگاه کلامی علامه مجلسی به برخی از فرق و ادیان با تأکید بر بحارالانوار
نویسنده:
منصور معتمدی ، سید حسین بیریایی ، علی اشرف امامی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
درباره­ علامه مجلسی و تألیفات او، مطالعات گوناگونی صورت­گرفته­است، اما این پژوهش تلاش می­کند ضمن مراجعه به آثار ایشان و با تأکید بر بحار الانوار، نگاه کلامی علامه را به مباحث ادیان و فرق با ملاحظه روایات، فهم و منعکس کند. از آنجا که عواملی چون مقام شیخ الاسلامی، کرسی علمی، کثرت اصحاب و ملازمان درسی، پیشینه خانوادگی­‌مذهبی و نیز زمینه و زمانه­ای که وی در آن زیسته است جملگی مجلسی را احاطه کرده و احتمالاً در اندیشه کلامی او تأثیراتی برجای نهاده است. جستار پیش­رو شواهدی از حضور موارد مذکور را در مطالعات او جویا شده و کوشیده است تا با استفاده از روش اسنادی و بهره­مندی از شیوه­ی توصیفی­‌تحلیلی، ضمن دستیابی به نوع عملکرد مجلسی در فرق و ادیان، به بررسی تأثیرات عوامل پیش­گفته بر رویکرد کلامی وی بپردازد. نتیجه‌ای که از پژوهش پیش­رو حاصل آمده این است که این عوامل در نوع خوانشی که مجلسی در روایات مربوطه برگزیده، تأثیر نهاده است و ظهور آن را می­توان در مواضع گوناگون از کتاب مزبور مشاهده کرد.
صفحات :
از صفحه 101 تا 130
بهره‌گیری از منابع در بحارالانوار، بررسی مورد مقصد الراغب الطالب
نویسنده:
مهدی مجتهدی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
علامه مجلسی (۱۰۳۷-۱۱۱۰ ق) در تألیف بحارالانوار از منابع بسیاری بهره برده که در مقدمه آنها را معرفی کرده است. یکی از این منابع کتاب مقصد الراغب الطالب فی فضائل علی بن أبی طالب است که پس از وی نیز در منابع مختلف و اغلب به واسطۀ مجلسی از آن نقل و یاد شده است. از آنجا که بر اساس تنها نسخۀ شناخته شده، این کتاب به فضائل دوازده امام و حضرت زهرا؟عهم؟ اختصاص دارد، با بررسی منقولات بحار از آن نخست این پرسش مطرح می‌شود که چرا تنها ده مورد و همه از یک باب مقصد که دربارۀ قضاوت‌های حضرت علی؟ع؟ است، در بحار نقل شده است؟ پرسش دیگر این که چرا در بحار نقلی در بخش معصومین؟عهم؟ از مقصد وجود ندارد؟ سرانجام این که نظر علامه دربارۀ مولف کتاب که او را حسین بن محمد بن حسن، یکی از «قدماء الاصحاب» و نزدیک به عصر شیخ صدوق (د. 381 ق.) دانسته است؛ برچه اساسی است و با وجود تکرار آن در آثار اغلب پسینیان، اعتبار آن چگونه است؟ در این پژوهش با بررسی سفرهای مجلسی، این فرضیه مطرح و با شواهد موجود تقویت می‌شود که وی در سفر مشهد به کتاب دست یافته است. مطلبی که به پاسخ هر سه پرسش مرتبط است و نظر علامه دربارۀ نام مؤلف را تحت تاثیر شیخ حر عاملی می‌داند. در پایان نشان داده شده که این نظر از پایۀ محکمی برخوردار نیست و طبق مطالعات انجام شده، مؤلف از عالمان قرن ششم و هفتم بوده و با این که گمانه‌‌های متعددی برای نام او مطرح شده ؛ بررسی‌های انجام شده بر روی نسخۀ خطی کتاب حاکی از تعلق آن به عالمی در اربل در قرن ششم و هفتم هجری است.
صفحات :
از صفحه 109 تا 138
مفهوم تأویلی سبعاً من المثانی در روایات بحار الانوار
نویسنده:
فاطمه صالحی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
قرآن کریم در ساختاری ویژه و منحصربه‌فرد در ذیل آیات و سطور ظاهری _براساس روایات ذوبطن بودن قرآن_ دارای لایه‌های معنایی است. یکی از این آیات و عبارات، آیۀ 87 از سورۀ حجر و عبارت "سبعاً من المثانی" است. نوشتار پیش رو روایات سؤال‌برانگیزی را که مراد ار سبعاً من المثانی را ائمه علیهم‌السلام می‌دانند با محوریت باب 39 از جلد 24 بحارالانوار با عنوان "أنّهم علیهم‌السلام السّبع المثانی" که شامل ده روایت می‌باشد، از سه منظر مصدر، سند و متن مورد بررسی قرار داده و مشخص شد که این روایاتِ ده‌گانه از هر سه جهت دارای مشکلاتی می‌باشند که نه تنها پذیرش آنها را دشوار می‌نماید؛ بلکه داعیۀ جعل آنها را تقویت می‌نماید.
صفحات :
از صفحه 132 تا 152
نقد و بررسی روایات باب الصفح عن الشیعه بحارالانوار
نویسنده:
معین پورصادق ؛ استاد راهنما:حسین رجب زاده،استاد مشاور: سید حسین کنعانی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
نقد کتاب مشرعه بحارالانوار
نویسنده:
مهدی حسینیان‌قمی.
نوع منبع :
کتابشناسی(نمایه کتاب) , کتابخانه عمومی , نقد و بررسی کتاب
وضعیت نشر :
قم: نشر معارف اهل‌بیت‌الطاهرین علیهم‌السلام,
مطالعه تحلیلى روایات تفسیرى سعید‌بن جبیر (بحارالانوار)
نویسنده:
نویسنده:ستار جبار کاظم الجعیفری؛ استاد راهنما:عباس اسماعیلی زاده
نوع منبع :
رساله تحصیلی
چکیده :
از آنجایی که موضوع تحقیق ما ارتباط مستقیمی با تفسیر دارد و تفسیر روایی را مشخص می‌کنیم، پژوهش با بیان تأثیر روایات و نقش آن‌ها در فرآیند تفسیر آغاز شد و سپس به بیان مهم‌ترین منابع تفسیری پرداخت. به طور تخصصی در تفسیر روایی یا به اصطلاح تفسیر حداکثری پرداختیم، بنابراین به تعدادی از منابع شیعه و سنی پرداختیم، سپس مهم ترین مکاتب تفسیری در تاریخ اسلام را نشان دادیم، پس از آن محقق به مهم ترین مطالب در مورد زندگى نامه سعید بن جبیر (رضی الله عنه) پرداخت و مطالب مربوط به شرح حال ایشان را بیان کرد. سپس به ذکر مهم ترین منابع اسلامی متکی بر روایات سعید بن جبیر پرداختیم که محقق به جمعی از منابع فقهی شیعه و سنی پرداخته و دسته ای دیگر از منابع حدیثی برای هر دو فرقه را نیز ذکر می کند، محقق در فصل دوم، روایات توضیحی سعید بن جبیر را که علامه مجلسی در کتاب بحارالانوار ذکر کرده است، به این صورت طبقه‌بندی کرده است: (تبیین معانی قرآن کریم، اجرا و تطبیق، ذکر دلایل نزول، تفسیر، قرائت و استناد به قرآن کریم) با ذکر کلیه روایات مربوط به هر یک از سوره ها. در فصل سوم و پایانی، روایات تفسیری موجود در کتاب «بحارالانوار» مورد بررسی قرار گرفت. پس ما در پژوهش خود بر تحقیق توصیفی و تحلیلی روایات سعید بن جبیر در کتاب بحار الانوار تکیه کردیم. سپس به مجموعه ای از نتایج پایان دادیم که مهم ترین آنها نقش بزرگ پیرو سعید بن جبیر در تفسیر است که علمای دو مذهب و علمای امامت بر روایات خود تکیه کرده اند.