جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 313
ماهيت فلسفه دين و كلام جديد
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
مرکز مطالعات وپاسخگویی به شبهات اندیشه قم,
بررسی و نقد نظریه های «کلام جدید و نسبت آن با کلام قدیم»
نویسنده:
محمد محمدرضایی، حسین حجت خواه
نوع منبع :
مقاله , نقد دیدگاه و آثار(دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات)
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پردیس قم دانشگاه تهران,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
امروزه تعیین مرزهای علوم و مشخص کردن وزن دانش های نوپیدا، به عنوان علم جدید یا ادامة همان علم سابق، امری ناگزیر است. در مورد کلام قدیم و کلام جدید و رابطه آنها با یکدیگر، دیدگاه های گوناگونی میان اندیشمندان معاصر مطرح شده است. از یک سو، برخی آنها را دو علم جداگانه با دو هویت معرفتی مستقل می دانند که در همه اضلاع-حتی در موضوع و غایت - متفاوت اند و در نتیجه، تفاوت ماهوی دارند و از سوی دیگر، بیشتر دانشوران تفاوتی ماهوی میان آن دو قائل نیستند و کلام جدید را دنباله کلام قدیم و مرحله کمالی و تحول یافته آن، در برخی یا تمام اضلاع معرفتی می دانند. این پژوهش، با تأکید بر تفاوت میان کلام جدید و الاهیات جدید و خاستگاه متفاوت آن دو، با واکاوی و نقد رهیافت های کلام جدید، آنها را به شیوه ای علمی و منطقی بررسیده و کوشیده است نظریه ای را که در این بزنگاه به صواب نزدیک تر است بیابد. در نهایت، حاصل این کوشش، برگزیدن نظریه یکسان انگاری ماهویِ کلام جدید و کلام قدیم، با محوریت تجدد در برخی اضلاع معرفتی آن، بوده است.
صفحات :
از صفحه 5 تا 34
محمدحسین کاشف الغطاء از احیاگران علم کلام اسلامی یا علم عقائد (گشایشگر مسیر علم کلام جدید)
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
علم کلام جدید: می توان کاشف الغطاء را از احیاگران علم کلام اسلامی یا علم عقائد دانست. علمی که در قرن نخست هجری سر بر آورد و در قرن پنجم هجری شکوفا شد؛ ولی تا دوره متأخر همچنان اسیر و محبوس مسائل و مشکلاتی بود که در قرون متقدم در عرصه اعتقادات مطرح شده در قرون بعد، و زمان آن گذشته و به سر آمده بود، زیرا همواره پرسش ها و مشکلات جدیدی پیش روی انسان در ارتباطات پیچیده اش با جهان پدید می آید و این پرسش ها و دشواره های نو پدید مقتضی بازنگری در مباحث و روش شناسی علم کلام و شیوه ارائه آن است. کاشف الغطا از حدود یک قرن پیش کوشید، تا در پرتو تحولات و اکتشافات علمی عصر جدید که برخی آنها مسلمانان سست ایمان و ساده اندیش را دچار تزلزل کرده بود، به تجدید مباحث این علم بپردازد. وی در آستانه جوانی کتابی به نام «الدین و الاسلام» تألیف کرد که دو بخش از آن منتشر شده و دو بخش آن همچنان خطی مانده است. شاید نامگذاری کتاب نیز ما را به روشمندی جدیدی که مؤلف طرح کرده است، دلالت کند. مؤلف در بخش نخست این کتاب، از حقیقت دین، در شکل کلی آن و ضرورت دین برای بشر سخن می گوید؛ اما در بخش دوم آن، از حقیقت اسلام به عنوان دین حقانی سخن به میان می آورد. کاشف الغطا در این کتاب، برخی مباحث جدید را در رد باورهای ملحدان و ماده گرایان و مبشرانی که قصد تشکیک در نبوت پیامبراسلام و توهین به عقاید اسلامی داشتند، مطرح کرده است. به نظر می رسد اطلاعات گسترده او از مهم ترین نوشته ها و کتاب ها در غرب و شرق و همگامی او با مرحله تاریخی ای که در آن می زیسته، در این زمان اندیشی مؤثر بوده است. به گمانم در این رویکرد کلامی جدید، هیچ یک از علمای شیعه بر کاشف الغطا پیشی نداشته است و در میان علمای مسلمان، تنها محمد عبده بر او پیشی گرفته است که کتاب رسالة التوحید او، گشایش مسیر علم کلام جدید بوده است .
مسأله شر در کلام جديد مسيحي و فلسفه
نویسنده:
‫فارض عسکر زاده
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
‫قم : ‫مرکز اطلاعات و مدارک اسلامي، معاونت پژوهشي، دفتر تبليغات اسلامي,
چکیده :
‫تحقيق حاضر به بررسي اشکال‌ها و شبهه‌هاي گوناکون مربوط به وجود شرور مي‌پردازد و ديدگاه فلاسفه مسلمان و غرب با يکديگر را در اين زمينه مقايسه مي‌کند. نويسنده ابتدا تعريفي از شر و مباني وجود شر، عدمي خواندن مسأله شر و نسبت بين خير و شر ارائه داده و سپس ديدگاه‌هاي فلسفه مسلمان را در اين زمينه منعکس مي‌سازد. با همين هدف، مسأله شر و پاسخ آن در فلسفه اسلامي، تطبيق مسأله شر با قواعد طبيعي، شر و تقدير الهي و چرايي شرور و نسبت بين شرور و صفات الهي تبيين شده و اموري همچون: آشتي با خود و خدا، آزمايش و امتحان الهي، صبر و استقامت، شکوفايي و تکامل، پند و عبرت و تواضع و فروتني از علل وقوع شرور در آراي فيلسوفان و حکماي اسلامي عنوان شده است. مسأله شرّ در کلام جديد مسيحي و ديدگاه‌هاي الهي‌دانان مسيحي در توجيه شر، از مباحث بعدي اين نوشتار محسوب مي‌شود. هست انگاري شر و نيست انگاري، مادي انگاشتن خاستگاه شرور از منظر فلاسفه غرب و تقابل ديدگاه‌هاي غرب و اسلام در ماهيت شر را نيز در ادامه همين مباحث مي‌خوانيم. فصل چهارم از اين پژوهش، به ديدگاه‌هاي آيات و روايات در ماهيت شرور و زمينه‌ها و عوامل پديد آمدن آن‌ها در عالم هستي در ادامه اسباب پيدايي شرور، مانند وقوع گناهان زياد و هواخوهي انسان مطرح شده و تعريف خير و شر، ماهيت شر، اقسام شر، نسبت بين شر و صفات الهي در آموزه‌هاي اسلامي تبيين گرديده است. منشأ اشکال‌هاي وارد شده در مسأله شرور و راه‌حل‌ها و پاسخ‌هايي همچون: نظريه نيست‌انگاري شر، نظريه هست انگاري تقسيمي شر، پرورش روح، دفاع مبتني بر اختيار، نسبي انگاري شرور، تفکيک ناپذيري خير و شر و عرضي بودن شرور، از مباحث پاياني اين نوشتار به شمار مي‌آيد.
تنبیه الامة و تنزیه الملة
نویسنده:
محمدحسین غروی نائینی؛ محقق: جواد ورعی
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: بوستان کتاب قم,
چکیده :
«تنبیه الامة و تنزیه الملة»، مشهورترین رساله درباره مبانی فکری و ابعاد گوناگون حکومت مشروطه، بر اساس نگرش شیعی، نوشته میرزا محمدحسین غروی نائینی (متوفی ۱۳۵۵) و به زبان فارسی است. هدف اصلی کتاب، نفی استبداد و اقامه دلیل بر درستی حکومت مشروطه، بر اساس مکتب تشیع و پاسخ به اشکالات و شبهات مخالفان مشروطه است. نویسنده در سراسر کتاب، با دیدگاهی که اسلام را توجیه کننده استبداد و حاکمیت استبدادی می‌ داند، به شدت مخالفت می‌ کند. میرزا در این کتاب حاکمیت اسلام ناب محمدی صلی الله علیه و آله را با دلیل و برهان قاطع اثبات کرده و پرده از چهره حکومت های استبدادی برداشته است، او زندگی در زیر سلطه استبداد را مساوی با برده بودن می‌ داند. ایشان از قائلین به ولایت مطلقه فقیه است که در این کتاب تمام مناصب و شؤون اعتباری امام معصوم علیه السلام را برای فقیه جامع الشرایط ثابت می‌ داند.
استاد شهید مطهری؛ مؤسس کلام جدید شیعی
نویسنده:
ولی الله عباسی، علیرضا قائمی نیا
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی قدس سره,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
علم کلام، به ویژه مباحث جدید کلامی، از مهم ترین مباحث علمی است. بی شک استاد مطهری از چهره های شاخص و نوآور در اندیشه اسلامی معاصر محسوب می شود. وی در فلسفه و کلام اسلامی دارای مطالعات عمیق و گسترده بود؛ در پرتو آشنایی با فلسفه و الهیات غرب، به مسائل مهم و پرسش های اساسی این دوران توجه جدی از خود نشان داد و سهم مؤثری در تأسیس کلام جدید از خود بر جای گذاشت. از این رو، می توان وی را مؤسس کلام جدید شیعی برشمرد. این مقاله درصدد است ضمن روشن ساختن جایگاه استاد مطهری در گفتمان کلام جدید، برخی از نظریه های مهم وی درباره مباحث نوپدید کلامی را بررسی کند.
صفحات :
از صفحه 85 تا 112
نگاهى به بحث تلازم بین متصله لزومیه و منفصله در کلام خواجه نصیرالدین و فخر رازى و بررسى تطبیقى آن با منطق جدید
نویسنده:
عسگر دیرباز، حسین مطلبى کربکندى
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی , مطالعه تطبیقی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی قدس‌سره,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
ابن سینا در فصل هشتم از نهج سوم کتاب اشارات و تنبیهات در بیان اقسام ترکیب قضایاى شرطیه متصله و منفصله از اجزایى چون قضایاى حملیه و شرطیه، چند مثال مطرح مى کند که نخستین آنها براى قضیه متصله مرکب از متصله و منفصله است. همین مثال، مبناى منازعه اى تأمل انگیز بین دو تن از شارحان این کتاب یعنى خواجه نصیرالدین طوسى و فخر رازى مى گردد. فخر رازى معتقد است هر قضیه متصله لزومیه تنها با یک قضیه منفصله از نوع مانعه الخلو هم ارز است؛ دیدگاهى که شباهتى با مباحث منطق جدید دارد. در مقابل خواجه طوسى معتقد است این انحصار صحیح نیست و مى توان هر قضیه متصله لزومیه را به یک منفصله مانعه الخلو و یا منفصله مانعه الجمع، بدون رجحان هیچ کدام تأویل کرد. در این بین، هم براى داورى میان فخر رازى و خواجه طوسى و هم براى تبیین دیدگاه منطق جدید در این باره، از منطق جدید کمک گرفته ایم و در نهایت ضمن تبیین تفاوت نظر فخر رازى و منطق جدید، نشان داده ایم که نظر صحیح همان رأى خواجه طوسى بوده و منطق جدید نیز در این مورد مؤید دیدگاه خواجه مى باشد.
صفحات :
از صفحه 105 تا 120
کلام جدید چیست؟ تعریف، موضوع و مسائل آنرا بیان نمائید؟
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , مدخل مفاهیم(دانشنامه مفاهیم)
پاسخ تفصیلی:
كلام جديد يا الهيات جديد- مانند فلسفه دين، فلسفه زبان و غير آن- اصطلاح جديدى است كه در غرب پديد آمد و سپس وارد فرهنگ و انديشه دينى ديگر ملل و جوامع و از جمله جوامع اسلامى و نيز ايران شده است. اين اصطلاح، چنان كه از نامش پيداست به معناى تجدد، تحوّل و بیشتر ...
نام چند کتاب که مبانی معرفتی مباحث کلام جدید در آن به خوبی بیان شده را نام ببرید؟
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , مدخل آثار(دانشنامه آثار)
پاسخ تفصیلی:
اصطلاح کلام جديد که چند سالي در کشور ما رواج پيدا کرده، اشاره اي است به وجود مسائل و پرسش هاي نوين در حوزه انديشه کلامي که پيش روي متکلمان و الهيدانان قرار گرفته است. فراواني و تنوع مسائل جديد کلامي و نيز پيچيده بودن پاره اي از مباحث، تدوين کتابي را بیشتر ...
کلام جدید را به صورت دقیق و متفق علیه تعریف کنید فرق علم کلام با کلام جدید چیست؟ مگر مباحث کلام جدید همان مباحث اعتقادی دینی نیست آیا نوعی ازمباحث اعتقادی داریم که منوط به زمان نشود و کلام قدیم و جدید بر آن صدق نکند ودر واقع کلام بی زمان چیست؟
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , مدخل مفاهیم(دانشنامه مفاهیم)
پاسخ تفصیلی:
در گام نخست از اين نكته نبايد غافل شد كه با توجه به رويكرد هاي متفاوت نسبت به كلام جديد ارائه تعريفي متفق عليه كه مورد پذيرش همه نظريه ها باشد امري دشوار مي نمايد، اما مي توان پس از بررسي اين نظريه ها و برگزيدن يكي از آنها تعريفي را ارائه نمود. با تو بیشتر ...
  • تعداد رکورد ها : 313