مرور درختی موضوعات | کتابخانه مجازی الفبا

مرور درختی موضوعات | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
آیات عقاید احادیث اعتقادی
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 257
جامع الأخبار أو معارج الیقین و أصول الدین
نویسنده:
محمد بن محمد السبزواری؛ تحقیق : علا آل جعفر
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
بیروت: موسسه آل البیت لاحیاء التراث,
چکیده :
"مجموعه مقالاتی در مورد ماهیت حدیث، اصطلاحات و قواعد مربوط به آن، تاریخچه آن و ارتباط علم حدیث با سایر دانش‌ها است. در این مقالات ابتدا به چیستی حدیث و اهمیت و جایگاه آن در میان علوم اسلامی مانند تفسیر و علوم قرآن، فقه و اخلاق، چیستی دانش دینی و ارتباط آن با دانش‌های بشری، سرگذشت علم حدیث از زمان صدر اسلام تا عصر كنونی، ادوار مختلف حدیثی به ویژه در زمان حیات معصومین(ع)، نمونه‌هایی از نگارش‌های حدیثی شیعه در قرون مختلف، مراحل فهم حدیث، معرفی برخی از محدثان و راویان معروف شیعه، برخی از معارف حدیثی مانند فرهنگ دعا و نیایش، روش علم‌آموزی، سلامت و بهداشت، تغذیه، عدالت، دوستی، زهد و دنیاگریزی، ادبیات حدیثی، مثال‌های حدیثی، احادیث داستانی و برخی دیگر از ابعاد مختلف علوم حدیث تبیین گردیده است."
رجعة
عنوان :
نویسنده:
أحمد بن زین الدین الإحسائی
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
چکیده :
بحث رجعت از جمله مباحث مهم در طول تاریخ مباحثات و تالیفات اسلامی است . رجعت از جمله مسلمات اعتقاد شیعه است . کتاب حاضر به بررسی بحث رجعت می پردازد و به اشکالات و ایرادات وارده جواب می دهد.
ملائکۀ فی التراث الإسلامی: دراسة تحلیلیة
نویسنده:
حسین النصراوی؛ تقدیم اللجنة العلمیة السید محمد علی الحلو
نوع منبع :
کتاب , مطالعه تطبیقی
منابع دیجیتالی :
چکیده :
بحث درباره ملائکه الهی یکی از بحث های مهم در بین موضوعات الهی می باشد. کتاب حاضر هم درباره ملائکه می باشد . موضوعاتی از قبیل معنی ملائکه ، طبیعت آنها، اشکال و حالات آنها ، عصمت ملائکه، حمله عرش، جبرائیل ، میکائیل و... از جمله مباحث این کتاب می باشد.
امامة الإلهیة المجلد5
نویسنده:
محمد السند البحرانی
نوع منبع :
کتاب , مدخل آثار(دانشنامه آثار)
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
بیروت : الامیره ,
چکیده :
جلد پنجم کتاب امامه الالهیه به بررسی بحث توسل و شفاعت ائمه معصومین و رسول الله ص می پردازد و در این میان موضوعات مرتبط از جمله عدم قبولی شفاعت در قیامت ، شبهات توسل و... مطرح و جواب داده می شود.
المعاد بین الروح والجسد  المجلد2
نویسنده:
محمد تقی فلسفی؛ ترجمه : عبدالحسین الکاشی
نوع منبع :
کتاب , ترجمه اثر
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
بروت: موسسه الاعلمی للمطبوعات,
چکیده :
معاد، از مسایل مهمی است که در مکاتب الهی به آن توجه شده واز اصول اساسی شمرده می شود در قرآن کریم، آیات بسیاری در این باره آمده و در اخبار و روایات اسلامی نیز موضوع معاد و حیات پس از مرگ، مورد توجه و تاکید و اهتمام فراوان قرار گرفته است. کتاب حاضر جلد دوم از مجموعه معاد بین الروح و الجسد ایت الله مرحوم فلسفی می باشد که به زبان عربی ترجمه شده است. موضوع: شامل سخنرانی های خطیب توانا مرحوم حجه الاسلام والمسلمین فلسفی، است که مطالب علمی و مشکل را بابیانی شیوا و رسا و نافذ و قابل فهم برای عموم بیان کرده تاهر کس به فراخور ذوق خود از آن استفاده کند.
تعلیقات کافی؛ پی نوشت هایی بر کتاب الحجة اصول کافی
نویسنده:
آیت اللّه شیخ محمدرضا جعفری؛ مترجم: مینا اسکویی
نوع منبع :
کتابشناسی(نمایه کتاب) , نقد دیدگاه و آثار(دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات) , حاشیه،پاورقی وتعلیق , ترجمه اثر
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم - ایران: بنیاد فرهنگ جعفری,
چکیده :
کتاب حاضر برگردان فارسی تعلیقه ها و پی نوشت های مرحوم علامه آیت الله شیخ محمد رضا جعفری بر ترجمه انگلیسی کتاب کافی می باشد. ایشان با رویکرد آموزه های کلامی _ امامتی برکتاب الحجه اصول کافی و با استفاده از دانش وافر خود در علوم مختلف اسلامی به ایراد توضیحاتی ذیل احادیث این باب به ویژه در برخی مباحث که موجب اتهامات فراوان به مذهب تشیع شده است، پرداخته و به صورت بسیار محققانه به ردّ آن اتهامات همّت گماشته است. وی با استفاده از ذکر وضعیت اجتماعی و اعتقادی جامعه اسلامی در زمان اهل بیت علیهم السّلام، خواننده کتاب را به خوبی با فضای دوران زندگانی اهل بیت علیهم السّلام آشنا نموده و به این ترتیب درک بسیاری از احادیث برای مخاطب آسان تر شده است.
عقلانیت در روش کلامی ابن میثم و شواهد آن
نویسنده:
احمد بهشتی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: انجمن علوم قرآن و حديث ايران,
چکیده :
این نوشتار، نخست نگاهی گذرا دارد بر روش های کلامی اشعری، معتزلی و شیعی. آنگاه با توجه به این که ابن میثم یکی از چهره های درخشان و ماندگار در حوزه کلام شیعی است، به بررسی روش کلامی او پرداخته و با مروری بر برخی از مهم ترین آثار و ارایه شواهد متعددی از آرا وی ثابت کرده است که روش کلامی او عقلی است. از ویژگی های این نوشتار این است که علاوه بر تبیین روش کلامی ابن میثم، خواننده را با مواردی که وی در برابر فیلسوفان و متکلمان- به حکم عقلانیت روش- موضع گیری کرده، آشنا می سازد و از این رهگذر، معلوم می دارد که او همواره پیرو استدلال است و همین که به دلیلی عقل پسند دست یابد، از مخالفت با آرا دیگران باک ندارد. بدیهی است که این نوشتار در پی نقد آرا وی نیست.
صفحات :
از صفحه 7 تا 28
رجعت از ديدگاه قرآن و سنت از منظر فريقين
نویسنده:
نسيم‌حيدر زيدي
نوع منبع :
رساله تحصیلی
وضعیت نشر :
‫قم : ‫مرکز اطلاعات و مدارک اسلامي، معاونت پژوهشي، دفتر تبليغات اسلامي,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
‫در اين پژوهش، با استناد به آيات قرآن و روايات، ديدگاه‌هاي شيعه و اهل سنّت در مورد ماهيت رجعت و امکان آن مطرح شده و دلايل قائلين و منکران رجعت تبيين گرديده است. نويسنده در چهار فصل، ضمن انعکاس ديدگاه‌هاي مختلف در مسأله رجعت در ميان شيعيان، به معرفي و تبيين سير تاريخي نگارش کتاب‌هاي معتبر و متعددي پرداخته که در اين زمينه به نگارش درآمده اند. در فصل اول، پس ازطرح کلياتي در مورد مفهوم لغوي و اصطلاحي رجعت، تاريخچه مباحث مربوط به رجعت، جايگاه اعتقاد به رجعت در ميان شيعيان، رابطه رجعت با ساير اعتقادات شيعيان، مانند اعتقاد آنان به معاد و ظهور امام عصر( بررسي شده است. در همين جهت نگارنده به تبيين ديدگاه‌هاي اهل سنت و غلات در مورد رجعت پرداخته و پس از تبيين اهميت اعتقاد به رجعت، اين اعتقاد را از ضروريات مذهب شيعه عنوان نموده و در ادامه اهداف ائمه( را از تبليغ فراوان مسأله رجعت، بيان کرده است. فصل دوم، علاوه بر اشاره به راه‌هاي اثبات رجعت و امکان وقوع آن از منظر عقل و نقل، به بررسي وقوع رجعت در زمان‌هاي گذشته از زبان قرآن و روايات، مقام وقوع رجعت در آيات و روايات و وقوع اجماع در مسأله رجعت از ديدگاه شيعه و اهل سنت پرداخته است. در فصل سوم، محدوده رجعت از منظر آيات و روايات و نمونه‌هايي از روايات حوادث رجعت مطرح گرديده و اختياري بودن رجعت براي منتظران حضرت مهدي اثبات شده است. طرح برخي از اشکالات مهم مطرح شده در زمينه رجعت و لوازم آن و نيز ارائه پاسخ به اين اشکالات، مبتني بر دلايل عقلي و نقلي مباحث فصل چهارم را تشکيل مي‌دهند.
لا جبر و لا تفویض از نظر قرآن و حدیث
نویسنده:
علی محمد جلوه
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
این پایان نامه دارای سه بخش با این عنوان هاست: بخش اول، دیدگاههای مختلف و نقد و بررسی آنها: نظری به تاریخچه جبر و اختیار، توضیحی درباره چگونگی امر بین الامرین، اختیار امانت بزرگ الهی، شواهدی بر اختیار؛ بخش دوم، شبهات مختلف و پاسخ آنها: در این بخش هشت شبهه جبریون مطرح و به آنها پاسخ داده شده است؛ بخش سوم، بداء در قرآن و حدیث: تعریف بداء، فایده بداء، نمونه های بداء در قرآن کریم، بداء در احادیث.
قضا و قدر در آئینه آیات و روایات
نویسنده:
مهدیه امامیان
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
قضاء و قدر یکی از مهمترین حقایق هستی به شمار می روند که همواره ذهن بشر را به خود مشغول کرده است. با ظهور اسلام و تعالیم قرآن و سنت، این مسأله به طور عمیق و جدی توسط مسلمانان به طور اعم و اندیشمندان به طور اخص مطرح گردید. این مسأله از یک طرف ریشه در اعتقادات و مسائل ماورائی ( غیب) دارد و از طرف دیگر باعث اثرگذاری در زندگی مادی و معنوی انسان می شود. ما برآنیم که رابطه این دو را کشف کنیم؛ بنابراین تلاش خود را ابتدا جهت مفهوم قضاء و قدر، مراتب و اقسام آن گذاشته سپس به رابطه افعال انسان با " قضا و قدر" یا همان " جبر و اختیار" می پردازیم. یعنی اینکه اعتقاد به قضا و قدر چه اثری در فعل انسان دارد، آیا باعث اجبار او در کارهایش می شود؟ و آیا قضا و قدر نوعی سلب اختیار از انسان است؟ در حالی که، خواهیم گفت که اعتقاد به این مسائل موجب سلب اختیار از او نمی شود، چون او مکلف است و عقاب و ثواب دارد و سپس به مسأله مهم " بدا" و رابطه اش با قضا و قدر پرداخته، و اینکه آیا قضای الهی حتمی است و هیچ تغییری در آن صورت نمی گیرد؟ اگر تغییر صورت می گیرد؟ آیا علم خداوند جهل نخواهد شد؟ در صورتی که حقیقت بدا یکی از مسلّمات اعتقادی شیعه است و روایات فراوانی در این زمینه وجود دارد و بیان می کنیم که مقدرات الهی، علت تامه وقوع شیء نیست، و در تمام امور، حق بدا و تغییر و تبدل برای خداوند محفوظ است. و اراده الهی و خواست او علت تامه نیست. و بعد از گذر از این مسأله، به بحث رابطه قضا و قدر با زندگی معنوی و مادی انسان می پردازیم که این مسأله چه تأثیری در زندگی فردی و اجتماعی انسان گذاشته و چگونه اعتقاد به قضا و قدر بر آینده انسان و نجات او از بحرانهای روانی مؤثر است، و باعث نشاط روحی او می گردد. در این سیر ما از منابع اصیل اسلامی چون قرآن کریم – این کتاب هدایت گر و روشنگر – و روایات گهربار معصومین ( علیهم السلام) و اقوال و بیانات ارزشمند اندیشمندان و علمای اسلامی – که قلم آنها با فضیلت تر از خون شهدا و وجودشان وارثان انبیاء است – بهره برده ایم.
  • تعداد رکورد ها : 257