جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 413
تأملی بر نقش معنویت در حل بحران محیط زیست از دیدگاه سیدحسین نصر و ارزیابی آن
نویسنده:
سیدحمیدرضا میرعظیمی ،ماریه سیدقریشی ،علی احمدپور
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
نقشی که معنویت در حل بحران زیست‌محیطی ایفا می‌کند، یکی از مهم‌ترین مسائلی است که سنت‌گرایان و از جمله سید حسین نصر بر آن تأکید کرده‌اند. پرسش اصلی تحقیق این است که از دیدگاه نصر، معنویت چه نقشی در حل بحران محیط‌ زیست دارد؟ هدف اصلی این پژوهش، تبیین مدعای فوق و پاسخ به آن بوده که با روش تحلیل محتوا در تبیین داده‌ها صورت گرفته است. یافته‌های تحقیق نشان می‌دهد که از دیدگاه نصر، بحران ارتباط انسان و طبیعت در غرب، محصول عقل‌گرایی، علم‌گرایی محض و انسانمداری مطلق است. برای حل این بحران، چاره‌ای جز رجوع به دین، معنویت و تدوین اصول اخلاقی در چارچوب دین دربارۀ محیط‌ زیست نیست و توجه انسان به خلیفه بودنش از طرف خدا و مسئول بودن در قبال طبیعت، نقش اساسی در حل این بحران دارد.
صفحات :
از صفحه 433 تا 457
شيعه در اسلام (طبع جديد)
نویسنده:
علامه طباطبایی
نوع منبع :
کتاب , مطالعه تطبیقی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
موسسه بوستان كتاب ( مركز چاپ و نشر دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم) ,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
شيعه در اسلام، اثر علامه سيد محمدحسين طباطبايى در موضوع موقعيت «شيعه» در جهان اسلام است كه به همت سيد هادى خسروشاهى بازيابى و تنظيم و از سوى انتشارات بوستان كتاب منتشر شده است. كتاب شيعه در اسلام، يكى از آثار مفيد و بسيار ارزشمند مرحوم علامه سيد محمدحسين طباطبايى است. اين كتاب اساسا براى معرفى تشيع به مغرب‌زمين تألیف شده؛ چرا كه اغلب مطالعات و تحقيقات انديشمندان مغرب‌زمين، پيرامون شيعه، عارى از تعصب و غرض‌ورزى نيست؛ چون مصادر تحقيقى آنان از اهل سنت و يا از فرقه اسماعيليه مى‌باشد. اين كتاب، يك تحقيق جديد با هدفى تازه است و هدف آن شناساندن شيعه و جوانب گوناگون آن به افرادى است كه با عالم فكرى اسلامى و شيعى آشنايى ندارند و مايلند از ديدگاهى كلى، نظرى جامع به اين بخش مهم از اسلام بيفكنند.
واکاوی رویکرد روشنفکران معاصر در مورد خاتمیت
نویسنده:
الهام آقایی ابرندآبادی، طیبه ماهروزاده
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
برخی روشنفکران معاصر اسلامی، به طرح پرسش‌های فکری در باب اصل خاتمیت و مباحث مرتبط با آن یعنی جامعیت و جاودانگی دین و مسائل مربوط به وحی، پرداخته‌اند. در این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی، کوشش شده که آرای روشنفکران معاصر اعم از سنت‌گرا نظیر مطهری و نصر و تجددگرا مانند لاهوری، شریعتی، سروش و ابوزید پیرامون سه جنبه خاتمیت، جامعیت اسلام و وحی مورد بررسی و مقایسه قرار گیرد. یافته‌های پژوهش حاکی از این است که می‌توان رویکرد روشنفکران معاصر نسبت به خاتمیت را در دو دسته عمده نیازگرایانه و علت‌گرایانه طبقه‌بندی کرد. در رویکرد نیازگرایانه می‌توان از شهید مطهری و حسین نصر یاد کرد و در رویکرد علت‌گرایانه دیدگاه‌های لاهوری، شریعتی، سروش و ابوزید قابل بررسی هستند. در رویکرد اخیر، میان روشنفکران تجددگرای معاصر اختلاف‌نظر وجود دارد. هرچند لاهوری و شریعتی، به اصل نیاز انسان امروزی به آخرین دین و کتاب آسمانی با وجود تکامل و بلوغ عقلی اذعان دارند؛ اما سروش و ابوزید با نظر به نظریه جانشینی تجربه‌های دینی و عقل جمعی و دیدگاه استغناگرایانه مدعی‌اند که خاتمیت به معنای اعتبار مطلق عقل و امکان نقد وحی است که در پرتو آن بشر جدید از مکتب وحی بی‌نیاز می‌شود که لازمه آن، سکولاریسم و عقب‌نشینی دین در برابر عقل خواهد بود.
صفحات :
از صفحه 9 تا 34
دیدگاه جریان جریان سنت گرایی
نویسنده:
عبدالحسین خسروپناه
نوع منبع :
مقاله , خلاصه اثر , مدخل اعلام(دانشنامه اعلام)
منابع دیجیتالی :
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
این مطلب برگرفته از گفتار هشتم کتاب جریان شناسی فکری ایران معاصر به قلم حجت الاسلام عبدالحسین خسروپناه منتشره در سال ۱۳۸۸ شمسی و به همت موسسه حکمت نوین اسلامی می باشد.
بررسی تطبیقی رابطه سنت و مدرنیسم از دیدگاه محمد عابدالجابری و سید حسین نصر
نویسنده:
نویسنده:محمد اسدی بهادران؛ استاد راهنما:محمدعلی توانا؛ استاد مشاور :امیر روشن
نوع منبع :
رساله تحصیلی
چکیده :
مسئله رابطه سنت و تجدد یکی از مهم‌ترین مسائل در جهان اسلام است که توجه اندیشمندان زیادی را به خود جلب کرده است در این راستا محمد عابدجابری و سید حسین نصر دو اندیشمندی هستند که بررسی مقایسه‌ای آرای آن‌ها در این خصوص ضرورت دارد زیرا درحالی‌که نصر سنت را واجد ظرفیت‌های کافی برای اداره زندگی انسان در روزگار مدرن می‌داند محمد عابدالجابری با نگاهی عقلانی و انتقادی به دنبال استفاده از تفکرات جدید و میراث گذشته اسلامی بوده است و با استفاده از روش‌شناسی‌های جدید در غرب، در پی برساختن نظام فکری معرفتی و سیاسی از طریق نقد سنت و تجدد است.از این رو هدف اصلی این پژوهش بررسی مقایسه ای آرای محمد عابد الجابری و سید حسین نصر پیرامون رابطه ی سنت و مدرنیته می باشد. مقایسه‌ی آرای سید حسین نصر و محمد عابدالجابری با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی نشان می‌دهد که گفتمان فکری محمد عابدجابری به‌منظور تحول و ایجاد آگاهی در مسلمانان به نوسازی و همسان‌سازی میراث اسلامی می‌پردازد و با ارائه‌ی تفسیر جدیدی که از سنت می‌دهد در پی سازگاری سنت اسلامی با مدرنیته غربی هست که فرهنگ عربی اسلامی را آماده‌ی پذیرایی از مدرنیسم و تجدد گرداند. درحالی‌که نصر خالق یک ایدئولوژی است که مبتنی بر سنت ازلی و تغییرناپذیری است، این سنت می‌تواند به‌عنوان منشاء قانون قرار گیرد و یا چارچوبی را به‌عنوان مرجع در عرصه‌های سیاسی و اجتماعی لحاظ نماید؛ اما به‌واسطه ازلی و تغییرناپذیر بودن سنتی که نصر پشتیبان آن است، ایدئولوژی سنت‌گرایی در عرصه سیاسی نوعی رویکرد ارتجاعی محسوب می‌شود. جابری به نقد جریان‌های حاکم در اندیشه معاصر عربی می‌پردازد و معتقد است برای خروج از بحران‌های حاکم بر کشورهای عربی باید عقلانیتی را مبنا قرار دهیم که در درون تمدن اسلامی شکل‌گرفته باشد. جابری این عقلانیت را، عقلانیت ابن رشد می‌داند. درحالی‌که نصر با روش خود به دنبال احیا سنت از طریق انس گرفتن و آشنایی با سنت و دفاع از اسلام در مقابل تفاسیر تحریفی، توجه به پیوستگی اقتصاد با اخلاق در تمدن اسلامی، بی‌اعتمادی نسبت به نهادهای سیاسی غرب (دموکراسی) و توجه به پیشینه مشارکت مردمی در جهان اسلام، شناخت غنای سنت هنری سرشار اسلام است. به همین دلیل مبنای رسالت خود را نفی تجدد و احیای سنت و بازگشت به آن می‌داند
بررسی تحلیلی تطبیقی کارکرد دین از دیدگاه آیت الله جوادی آملی و دکتر سید حسین نصر
نویسنده:
نویسنده:سهیلا نادری جو؛ استاد راهنما:ابوذر رجبی؛ استاد مشاور :غلامحسین گرامی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
چکیده :
یکی از مهم‌ترین راه‌های پی بردن به ابعاد گستره دین، توجه کردن به فواید دین و کارکردهای آن است. و این از جمله مباحثی است که همواره با دیدگاه‌های مختلفی با آن برخورد شده است. برخی دین را دارای کارکرد حداقلی می‌دانند و ورود آن را محدود به امور خاصی می‌کنند، اما برخی دیگر آن را دارای کارکرد حداکثری می‌دانند که تمامی زندگی افراد را تحت سیطره خود گرفته است. به راستی دین چه کارکردی در زندگی می‌تواند داشته باشد آیا دین تنها به امور اخروی افراد برمی‌گردد یا نه، امور مادی افراد را نیز می‌تواند مدیریت کند؟ چون هر فردی بر اساس مبانی فکری خود این امر را مورد تجزیه و تحلیل قرار می‌دهد و همین، باعث می‌شود که نگاه‌های متفاوتی در این زمینه به وجود بیاید. باید به این نکته توجه کرد که، بخشی از این اختلاف نگاه‌ها بر می‌گردد به تعریفی که این افراد از دین دارند برخی معتقدند که دین تنها عرصه فردی زندگی را در بر می‌گیرد و امری کاملاً شخصی است، اما گروه دیگر بر این باورند که نه تنها دین در عرصه فردی اثرگذار است بلکه تمامی حیطه‌های زندگی افراد را در عرصه‌های گوناگون اجتماعی و سیاسی و اقتصادی و... را دربر می‌گیرد. اغلب صاحب نظران اندیشه اسلامی بر این امر اذعان دارند که دین حداکثری است و آن را عاملی برای تأمین سعادت آدمی می‌دانند اما با وجود این، درباره گستره مسائل دین اختلاف نظر قابل توجهی بین آنان دیده می‌شود. گروهی دین را دارای کارکردی حداکثری می‌دانند البته با قید اعتدالی اما برخی دیگر، دین را دارای کارکردی حداکثری می‌دانند اما با قید افراطی. در این پژو هش که به شیوه‌ای تحلیلی، تطبیقی صورت گرفته است دیدگاه دو متفکر ایرانی با نام‌های استاد جوادی آملی و سید حسین نصر مورد بررسی قرار گرفته و با کمک از دیدگاه‌های آنان به کشف واقعیت و تبیین معنای دین پرداخته‌ایم و سعی کرده‌ایم معنای دیانت و کاربردهای آن را در برهه‌های گوناگون زندگی را، از دیدگاه ایشان مورد بررسی قرار دهیم و به کشف و تبیین نگاه حداکثری به دین در عرصه‌های مختلف زندگی بپردازیم. و به این نتیجه رسیده‌ایم که، درست است که هر دو بزرگوار در زمینه کارکرد دین دارای نظرات و اعتقاداتی هستند که هر کدام در جای خود قابل تأمل است، اما در مجموع، درست است که ایشان در برخی موارد با یکدیگر دارای اشتراکی هستند اما در بسیاری از موارد دارای اختلافات زیر بنایی با یکدیگر هستند. و هر دو درست است که نگاه حداکثری به دین را قبول دارند اما برخوردشان در رابطه با این موضوع در قالب دو شیوه متفاوت تعریف می‌شود. استاد جوادی دیدگاه حداکثری اعتدالی را قبول دارند اما دکتر نصر دیدگاه حداکثری افراطی را قبول دارد. ما در این بررسی سعی کرده‌ایم دیدگاه این دو بزرگوار را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهیم و به درست‌ترین نگاه با توجه به آموزه‌های دینی برسیم.
ایمان و تجدد
نویسنده:
محمد ارکون، اوا ارثمان، دیویدامانوئل سینگ، ویلیام‌سی. چیتیک، هیوستن اسمیت، ولفگانگ اشمیت، گرشوم‌گرهارد شولم، کوجیرونا ناکامورا، سیدحسین نصر، نینیان اسمارت؛ مترجم: مرضیه سلیمانی
نوع منبع :
کتابشناسی(نمایه کتاب) , ترجمه اثر
وضعیت نشر :
تهران - ایران: علم,
چکیده :
دستاوردهای روزگار مدرن را نمی‌توان انکار کرد اما باید دقت نمود و پیرامون ماهیت و نتایج آن با جدیت اندیشید. یک نوع تفکر در این عرصه، در بستر معنویت و دین شکل می‌گیرد، و انسان‌ و جهان متجدد را مورد بازکاوی و داوری قرار می‌دهد. در حقیقت آدمی به رغم دستیابی به امکانات بی‌سابقه، تنها و بی‌پناه به نظر می‌رسد، لوازم آسایش مهیاست، اما مجال آرامش نه. در این کتاب، با شالوده‌ای سنت‌گرایانه، برخی از مسایل معنوی و دینی بر بستر نیازهای مدرن و در پاسخ به موضوعاتی که نسل جدید را به واکنش واداشته، در هشت فصل سنت، سنت‌گرایی و سنت‌گرایان؛ مطالعات دینی؛ عرفان و تصوف؛ حکمت؛ هنر دینی؛ پیام‌آوران معنا؛ علم و دین و معنویت و مسایل عصر مدرن مورد بحث و بررسی قرار گرفته‌اند.
الحاجة الى علم مقدس
نویسنده:
سيد حسين نصر؛ ترجمه: حمادة احمد علی, عمر نور الدین؛ تصدیر: مصطفی النشار
نوع منبع :
کتابشناسی(نمایه کتاب) , ترجمه اثر , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
قاهره - مصر: دار نيوبوك للنشر والتوزيع,
سنت عقلانی اسلامی در ایران
نویسنده:
حسین نصر، سعید دهقانی
نوع منبع :
کتاب , سخنرانی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: قصیده‌سرا,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
این کتاب از یک پیش ­گفتار، یک مقدمه، شرحی از زندگی دکتر نصر و نهایتا ۲۴ فصل تشکیل شده­است. این فصول در در ۶ بخش تنظیم شده­اند. بخش اول به کلیات تفکر اسلامی و فرهنگ ایرانی پرداخته ­شده­ است. در بخش دوم به فلسفه متقدم اسلامی از فارابی تا سهروردی پرداخته­ شده­ است. نصر از آن­جا که اهمیت زیادی به وجوه اشراقی تفکر اسلامی می­دهد بخش سوم را اساسا به سهروردی اختصاص داده­است. از نظر وی سهروردی یک نقطه عطف تمام­عیار است. در بخش چهارم به فلاسفه، شعرا و دانشمندان تمدن اسلامی از خیام گرفته تا رشیدالدین فضل ­الله پرداخته­ است. وی در فصل پنجم به فلسفه متاخر اسلامی یعنی ملاصدرا و حواشی آن پرداخته ­است. نهایتاً در بخش ششم به تفکر اسلامی در ایران دروه جدید می­ پردازد. ضمنا این کتاب حاوی کتاب ­شناسی خوبی از دکتر نصر و نیز فرهنگ واژگان مرتبط با موضوعات کتاب نیز هست. اکثر این سخنرانی­ ها در دهه ۴۰ ایراد گردیده ­است که نشانگر وضعیت نسبتاً خوب دکتر نصر نسبت به همراهان وقت است. هم­چنین بعضی از آثار به زبان فرانسوی نوشته ­شده که نشانگر تسلط ایشان بر این زبان است. مطالعه این کتاب برای علاقه ­مندان به حوزه تمدن اسلامی و معارف گوناگون دینی یقیناً خالی از لطف نیست.
صدرالمتالهین شیرازی و حکمت متعالیه
نویسنده:
حسين نصر، حسین سوزنچی
نوع منبع :
کتاب , ترجمه اثر , مطالعه تطبیقی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: دفتر پژوهش و نشر سهروردی,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
دکتر سید حسین نصر در راستای معرفی صدرالمتألهین شیرازی به دنیای غرب، در فصل های هفت گانه ی این کتاب، به بررسی اندیشه های فلسفی و تفسیری او، و منابع و پیشینه ی آن ها و نیز شرح حال و تبیین آثار و به ویژه «اسفار اربعه» وی می پردازد و بر «ما بعد الطبیعه» این فیلسوف برجسته تأمل بیش تری می کند. صدرالمتألهین شیرازی یکی از سه فیلسوف اصلی جهان اسلام، و شاید به دلیل تلفیقی که در افکار پیشینیان خود انجام داده، مهم ترین آنان باشد. امروزه نظام فلسفی او را کامل ترین نظام فلسفی در عالم اسلام به حساب می آورند که به یک معنا جامع فلسفه و عرفان و کلام پیش از خود بوده، و مکتب او را محل التقای قرآن و عرفان و برهان می دانند. «صدرالمتألهین شیرازی و حکمت متعالیه» به خاطر اطلاع کامل و عمیق دکتر سید حسین نصر، نویسنده ی آن، از اندیشه های فلسفی و حکمت متعالیه ی ملاصدرا و مکتب زمینه ساز آن و نیز به خاطر سادگی و شیوایی نسبی زبان آن، می تواند به عنوان پیش درآمدی بر آشنایی با ملاصدرا و اندیشه های فلسفی و تفسیری او برای علاقه مندان به این فیلسوف و مفسر بزرگ به ویژه دانشجویان و طلاب به کار آید.
  • تعداد رکورد ها : 413