جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
صفحه اصلی کتابخانه > جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در برای عبارت
شامل عبارت باشد
شامل عبارت باشد
 
شامل عبارت باشد
شامل عبارت باشد
تنها فراداده‌های دارای منابع دیجیتالی را بازیابی کن
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  *برای جستجوی عین عبارت , عبارت مورد نظر را درون گیومه ("") قرار دهید . مانند : "تاریخ ایران"
  • تعداد رکورد ها : 321811
حکومت از دیدگاه نهج البلاغه
نویسنده:
ساقی خدیجه کبری
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
رساله حاضر تحت عنوان « حکومت از دیدگاه نهج البلاغه » مروری بر سخنان امام « علیه السلام » در نهج البلاغه درباره ابعاد مختلف حکومت دینی است که در سه بخش تنظیم شده است : بخش اول ، فلسفه و اهداف حکومت را از دیدگاه آن حضرت که چیزی جز حفظ اسلام و حاکمیت قوانین اسلامی به منظور تأمین سعادت دنیوی و اخروی مردم نیست ،مورد اشاره قرار داده است . بخش دوم ، به فرصت ها و تهدیدهای حکومت پرداخته ، در این بخش با بهره گیری ازکلمات نورانی ایشان قانون گذاری در اسلام و دین و سیاست مورد بررسی قرار گرفته است . هم چنین عوامل سقوط حکومت از دیدگاه نهج البلاغه تبیین شده است . بخش سوم ، آیین حکومت داری از منظر امام علی « علیه السلام » که به خصوصیت ویزه زمان آن حضرت و فرمان ایشان به مالک اشتر از جهت نوع سیاست وعملکرد حکومت و هم از جهت رفتار متفابل مردم با حاکمان و حاکمان با مردم پرداخته است . و در پایان شرایط حاکم اسلامی را با استفاده از سخنان امام «علیه السلام » بر شمرده است که اهم آنها برپا کننده عدالت درجامعه است . با بررسی مسائل یاد شده معلوم می شود که وجود حکومت در جامعه از دیدگاه نهج البلاغه یک ضرورت است و بدون آن هیچگونه تعالی امکان پذیر نیست، پس حکومت از این دیدگاه یک وسیله است و ارزش آن تنها در صورتی است که وسیله اجرا عدالت و احقاق حقوق مردم باشد. بنابراین حاکم باید شرایط خاصی را داشته باشد و بدون آنها نمی تواند به عنوان حاکم اسلامی امور را بدست گیرد و بدون آن شرایط حکومت هیچ فردی مشروع نخواهد بود. حکومت « هدف » نیست، « وسیله » است ؛ بنابراین دیدگاه، حکومت از آن رو که از دید دنیاپرستان ریاست، آقایی و مسند و منصب است، ارزشی ندارد . ارزش حکومت از دیدگاه امام علی « علیه السلام » به آن است که پلی برای خدمت به خداوند و بندگانش باشد . کلید واژه : حکومت ، مشروعیت ، حاکم ، دولت ، نهج البلاغه
نظریه ایمانِ اشاعره
نویسنده:
نعیمه پورمحمدی، محمد سعیدی مهر
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی قدس سره,
چکیده :
جایگاه ویژه ایمان در میان مفاهیم دینی، سبب شده است که هریک از سنت های دینی دیدگاهی تفصیلی را درباره معرفت شناسی ایمان، ماهیت ایمان و ویژگیهای آن بپرورانند. امروزه چنین دیدگاهی را نظریه ایمان می نامند. هدف از نگارش این مقاله، استخراج مؤلفه های اصلی نظریه ایمان متکلمان اشعری متقدم است. با مرور دیدگاه های جمعی از مهم ترین متکلمان اشعری متقدم (از ابوالحسن اشعری تا پیش از غزالی) و تحلیل آن می توان به نظریه ای با این ویژگیها مختصات زیر دست یافت: در نظر اشاعره منشأ ایمان، یقین درونی به اخبار رسول است؛ ماهیت ایمان، حقیقتی قلبی و ارادی است؛ متعلَّق ایمان از سنخ گزاره هاست و آنچه آدمی را به سوی آن میانگیزاند، امید به فضل خدا در ثواب و عقاب است؛ علت بیرونی تحقق ایمان، اراده خداست؛ مسلمان بودن با مؤمن بودن تفاوت دارد؛ ایمان، تحتِ عقل (عقلِ مأمور و مؤید با شرع) و فوقِ علم است؛ معرفت، شرط لازم ولی غیرکافی ایمان، و حس درونی و تسلیم قلبی شرط کافی آن است.
صفحات :
از صفحه 5 تا 32
تحلیل و بررسی فطرت در آثار استاد شهید مطهّری
نویسنده:
بهزاد آروانه، محمد داوودی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی قدس سره,
چکیده :
مقاله پیش رو در پی تحلیل و بررسی فطرت از نگاه استاد مطهّری با روشی توصیفی- تحلیلی است. نگارنده با طرح پرسش هایی در باب فطرت، کوشیده است تا با رجوع به آثار استاد مطهّری، پاسخی درخور بیابد. مهم ترین پرسش در باب فطرت این است که آیا از بدو تولد، معارف و گرایش هایی ذاتی در نهاد انسان تعبیه شده است و یا این ذات، لوح سفیدی است که دست جامعه پس از تولد آن را منقش می کند؟ نویسنده با استفاده از آثار استاد مطهّری دریافته است که از دیدگاه ایشان، انسان تصور فطری ندارد، ولی تصدیق فطری به معنای تصدیق بدیهی اولی دارد. همچنین در نهاد انسان شماری گرایش های فطری وجود دارند که از رشدی خودبه خودی برخوردارند و با کمک عوامل و شرایط محیطی باید فعلیت یافته، شکوفا شوند. همه انسان ها از همه استعدادهای فطری برخوردارند؛ تفاوت ایشان در شدت و ضعف استعدادهاست. همچنین استعدادهای فطری امکان رشد دارند؛ ولی نه منحرف و بیمار می شوند و نه مسخ، بلکه انسان است که از فطرت خود فاصله می گیرد.
صفحات :
از صفحه 101 تا 126
تفاوت تناسخ با معاد جسمانی
نویسنده:
مهدی تراب پور
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی قدس سره,
چکیده :
معاد جسمانی گرچه آموزه ای دینی و منصوص است، در طول تاریخ بحث های فراوانی را رقم زده است. پرداختن به مسئله تناسخ و تبیین صحیح رابطه آن با معاد جسمانی، پاسخ به یکی از آن مباحث است. در گزارش دیدگاه ها بر روش توصیفی و در نقد و بررسی آنها بر روش عقلی و نقلی متمرکز خواهیم شد. تناسخی که به منزله جایگزین معاد مطرح شود، باطل است؛ چراکه علاوه بر مخالفت قطعی با آیات و روایات، موجب تعلق دو نفس به یک بدن و اجتماع دو روح در یک تن است و همچنین ناهماهنگی بین نفس و بدن را موجب میشود؛ اما تناسخی که به معنای شکل گرفتن نفس انسان به صورت مثالی خاص متناسب با نیات، ملکات و اعمال او نه تنها محذوریتی ایجاد نمیکند، ادلّه دینی نیز دارد. معاد جسمانی - روحانی به این معناست که روح به بدن باز میگردد و بدن عیناً همان بدن دنیوی است؛ هرچند که بدن او در دنیا بدن مادی و طبیعی، در آخرت بدن اخروی است.
صفحات :
از صفحه 75 تا 100
حقوق متقابل مردم و حکومت از دیدگاه امام علی(علیه السلام)
نویسنده:
محمّد رضا کریمی وال
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
استقرار نظام سیاسیِ مبتنی بر اصول و معیارهای اسلام ناب و تلاش در ایجاد جامعه ای متعالی و ارزشی در پرتو روابطی انسانی و اسلامی میان مردم و حکومت، از رسالت های مهمّ انقلاب شکوهمند اسلامی است; امّا مراحلی چند فرا روی تحقّق این رسالت خطیر وجود دارد که نخستین آن، تلاش در جهت شناخت و تدوین نظام نامه ای منطبق با اصول و معیارهای نظام سیاسی اسلام است تا در آن، ویژگی های مدیران، بویژه رهبر جامعه اسلامی و نیز وظایف محوریِ حکومت اسلامی در برابر امّت اسلامی منقّح شود; آن گاه جهت سامان بخشیدن به جامعه ای رشید، و امّتی تعالی خواه و مسؤولیت پذیر، لازم است وظایف مردم درباره استقرار حکومت حقّ و عدل و تثبیت ارزش های الهی و انسانی، تبیین و تشریح شود. در گام بعدی، ضرورت دارد راهکارهای تثبیت اصول و معیارهای شناخته شده و شیوه های عملی ساختن مسؤولیت های خطیر حکومت و مردم، بر اساس الگوهای کامل و مورد تأیید قرآن و سنّت ارائه شود.از آن جا که سیره و بینش امیر مؤمنان(علیه السلام) در زمینه کشورداری و هدایت جامعه به سوی اهداف متعالی اسلام، الگویی کامل در تبیین مراحل پیشین است، پژوهش حاضر کوششی در زمینه تبیین دیدگاه امام علی(علیه السلام) در رابطه با ویژگی های زمامدارانِ شایسته و لایقِ جامعه اسلامی و نیز مسؤولیت های محوری و کلّی حکومت اسلامی جهت عزّت بخشی و سربلندی امّت اسلامی و سرآمدی آنان در ابعاد گوناگون بر ملل دیگر و همچنین تکالیف امّت اسلامی در تبعیت از رهبران حق محور و عدالت پیشه و کوشش در تعالی بخشیدن به رفتارهای اجتماعی و سلوک رهبران سیاسی و همکاری با آنان، در راه رسیدن به اهداف عالی حکومت اسلامی بوده است که به فراخور بضاعت و توانایی محقّق، راهکارها و شیوه های عملی شدن این وظایف متقابل با بهره مندی از سیره مولی علی(علیه السلام)در دو بخش و ده فصل تدوین و ارائه شده است.بخش اوّل به بررسی وظایف حاکم و حکومت اسلامی در برابر مردم از دیدگاه امام علی(علیه السلام)، و بخش دوم به بررسی وظایف مردم در برابر حاکم و حکومت اسلامی از دیدگاه حضرت پرداخته است.
تأمّلی در نظریه علامه طباطبائی در مفهوم امامت در آیه ابتلا
نویسنده:
محمدحسین فاریاب
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی قدس سره,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
«امام» در لغت به معنای پیشوا و رئیس است که در قرآن کریم به دفعات به کار رفته و آیه ابتلا از جمله موارد آن است. از دیرباز نظریاتی گوناگون درباره مفهوم امام در این آیه ارائه شده است که نظریه علّامه طباطبائی در نوع خود به لحاظ روش شناسی تفسیری بی مانند است. آنچه در این نوشتار می آید نقد و بررسی دیدگاه ایشان درباره مفهوم امام در آیه ابتلاست. نویسنده، در نقد و بررسی دیدگاه ایشان از روش تفسیری قرآن به قرآن و نیز تکیه بر روایات معتبر و رسیده از امامان معصوم(ع) استفاده می کند. بر اساس مهم ترین یافته های این تحقیق، دیدگاه ایشان اگرچه مورد پذیرش مفسّران دیگری نیز قرار گرفته است، همراه با ابهاماتی است که در نظریه ایشان، پاسخ به آنها دیده نمی شود.
صفحات :
از صفحه 45 تا 74
تقریر برهان صدیقین سینوی به روش منطق صوری جدید
نویسنده:
عسکری سلیمانی امیری
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی قدس سره,
چکیده :
برهان صدیقین یکی از براهین معروف در اثبات وجود خداست، پایه و اساس این برهان حقیقت وجود و نفی شکاکیت در هستی است. در این برهان وجود خلق پایه استدلال نیست. از این رو گفته میشود وجود خدا از غیر او و خلق او اثبات نشده است. بنابراین در پایان معلوم میشود که از خود خدا وجود او اثبات شده است. با این تفاوت که در آغاز برهان نمیدانستیم آن که پایه استدلال است و استدلال از آنجا آغاز شده، همان خدا است. طراح این برهان فارابی است، ولی تقریری از آن ارائه نکرده است، بلکه اولین تقریر آن را ابن سینا به دست داده است. این برهان را میتوان بر اساس منطق جدید هم در بخش منطق جمله ها و هم در بخش منطق محمولات صورت بندی کرد. مقاله پیش رو ضمن تقریر برهان صدیقین ابن سینا صورت بندی آن را هم در منطق جمله ها و هم منطق محمولات ارائه داده است.
صفحات :
از صفحه 33 تا 44
حضرت علی(ع) و حکومت
نویسنده:
ثریا اسماعیل زاده
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
عنوان رساله حاضر، حضرت علی(ع) و حکومت می باشد. از آنجا که حکومت یکی از اساسی ترین بنیاد های اجتماعی است و مورد عنایت خاص و شدید اسلام است و هدف امام علی(ع) در جنگها و جهاد ها تاسیس حکومت اسلامی بود، امروز هم حکومت ما باید انعکاسی از آن حکومت باشد. رساله با هدف نشان دادن علاقه و پیگیری شدید این امام عزیز به تأسیس و استقرار حکومت اسلامی تدوین یافته و شامل 11 فصل است. فصل اول، به درآمدی بر شخصیت والای امام علی(ع)، شامل مهمترین گزینه از آرمانهای علوی، روش تربیتی، روش تجزیه ای و روش موضوعی. فصل دوم، منشأ و مشروعیت حکومت از دیدگاه حضرت علی(ع)، شامل حکومت و مشروعیت، مشروعیت و مقبولیت در حکومت علوی، حکومت در نهج البلاغه، منشأ حکومت، حکومت حق و... فصل سوم، قدرت و اقتدار از دیدگاه امام علی(ع)، شامل، دولت، مفهوم و ماهیت دولت، دیکتاتوری، استکبار زدایی و... فصل چهارم، حکومت، حاکم و آئین کشور داری از دیدگاه حضرت علی(ع)، شامل؛ لزوم حکومت در اندیشه علی(ع) تعریف حکومت از دیدگاه ایشان، نگرش های حکومتی در تاریخ، رفتار حاکم با خود و... فصل پنجم، مردم سالاری و شایسته سالاری در حکومت علی(ع)، شامل، اعتراف به حقوق مردم، منطق نهج البلاغه، بها دادن به مردم، مردم داری در حکومت علوی و... فصل ششم، با عنوان حقوق و انتظارات مردم در حکومت از دیدگاه حضرت علی(ع)، شامل: مردم و حکومت، حاکم و رعیت، نحوه برخورد با مردم و... فصل هفتم، مقایسه سیستم حکومت علی(ع) با انواع حکومتهای امروزی. فصل هشتم، مشکلات حکومت امام علی (ع)، اشاره به علل انقلاب در خلافت امام علی(ع)، اشاره به علل انقلاب در خلافت امام علی(ره) و... فصل نهم، آسیب شناسی حکومت از دیدگاه حضرت علی(ع)، شامل معنای آسیب شناسی، نقش عوامل درونی و بیرونی در آسیب شناسی انقلاب، سیاست مدیریت و... فصل دهم، اهداف و آرمانهای حکومت دینی از نگاه امام علی(ع) شامل: آرمانهای حکومت از منظر عام، آرمانهای حکومت از منظر خاص و... . فصل یازدهم، علل انتقال مرکز حکومت به کوفه و پیامد های آن. برخی منابع مورد استفاده مؤلف در این رساله عبارتند از: - قدرت و مشروعیت (سید عباس حسینی قائم مقامی) - حکومت حکمت(مصطفی دلشاد) - سیری در نهج البلاغه(شهید مطهری) - بهترین ها و بدترین ها از دیدگاه حضرت علی(ع)(مصطفی اسرار) - سیاست و مدیریت از دیدگاه امام علی (ع)(محمد تقی رهبر)و...
بررسی دیدگاه های دین شناختی پائولو کوئلیو
نویسنده:
حامد حسینیان
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
امروزه آثار پائولو کوئلیو در ردة عرفان های نوظهور جای گرفته است. آثار پائولو بیشتر در قالب رمان است و یافتن مبانیِ اندیشه ای او، چندان ساده نیست؛ حال آنکه برای خوانندگان پرشمار آثار او، درک اصول اندیشه هایش بسیار مهم است. در این مقاله دیدگاه های دین شناختی پائولو بررسی خواهد شد. برای این کار همة کتاب های پائولو را به دقت مطالعه و فیش برداری، و سپس با دقتی بیشتر اطلاعات را جمع آوری و طبقه بندی کردیم. در مرحلة آخر آموزه های او را که اینک انسجام یافته بودند و در کنار هم مرادشان آشکار شده بود کانون نقد و تأمّل قرار دادیم.خلاصه ای از نظرات دین شناسه پائولو را چنین میتوان گزارش داد: پائولو تمایل دارد دین را نوعی قرارداد اجتماعی بداند که تنها کارکرد آن فراهم کردن نیایش جمعی است. او هر انسان را متفاوت با دیگران، و وظیفة هر کس را پیگرفتن رؤیاهای خود میداند. از این رو اعلام میکند که نیازی به نبوت و شریعت نیست و هر کس میتواند راه را خود بپیماید. در فرجام شناسی نیز پائولو معتقد به تناسخ است و کوشیده است آن را موجه بنمایاند.
بازخوانی معناشناختی کلام سیاسی و نسبت آن با فلسفه سیاسی و فقه سیاسی
نویسنده:
صفدر الهی راد
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
کلام سیاسی یکی از مهم ترین شاخه ها و قلمروهای علم کلام به شمار میآید. از این رو، تبیین چیستی کلام سیاسی، اهداف، روش شناسی و موضوع آن مبتنی بر ارائة تعریفی جامع و مانع از علم کلام است. در پژوهش پیش رو کوشیده ایم تا به شیوة توصیفی و تحلیلی، پس از تبیین و بررسی مهم ترین تعاریف ارائه شده از علم کلام، نخست تعریفی برگزیده از این علم ارائه دهیم و سپس با توجه به همان تعریف به تحلیل کلام سیاسی و مشخصه های آن بپردازیم. ازآنجاکه گاه به دلیل عدم توجه به مرزبندی میان علوم، کلام سیاسی با دانش های همگن آن خلط میشود، تبیین نسبت این دانش با فلسفة سیاسی و فقه سیاسی از دیگر رسالت های مهم این اثر خواهد بود. از نظر نگارنده، مبتنی بودن کلام سیاسی بر آموزه های دینی و همچنین حیثیت تعلقی امور سیاسی به ذات و صفات خدای سبحان مهم ترین ویژگی کلام سیاسی به شمار میآید.
  • تعداد رکورد ها : 321811