جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
مرور >
مرور مجلات
>
مطالعات فلسفی کلامی
خروجی
چاپ نتایج
Mods
Dublin Core
Marc
MarcIran
Pdf
اکسل
انتخاب همه
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
تعداد رکورد ها : 91
سال 1399
دوره 9 , شماره 18
دوره 9 , شماره 17
سال 1398
دوره 8 , شماره 15
سال 1397
دوره 7 , شماره 14
دوره 7 , شماره 13
سال 1396
دوره 6 , شماره 12
دوره 6 , شماره 11
سال 1395
دوره 5 , شماره 9
سال 1394
دوره 4 , شماره 3
دوره 4 , شماره 1
سال 1393
دوره 3 , شماره 3
دوره 3 , شماره 1
سال 1392
دوره 2 , شماره 3
دوره 2 , شماره 1
سال 1391
دوره 1 , شماره 3
عنوان :
«برهان نظم» و پاسخ به نقد «هیوم»
نویسنده:
جواد رقوی، غلاممحمود فایز
نوع منبع :
مقاله , نقد دیدگاه و آثار(دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات)
زبان :
فارسی
کلیدواژههای اصلی :
براهین خداشناسی
چکیده :
اثبات و شناخت خداوند به عنوان یگانه منبعی هستی بخش که جهان و تمامیپدیدههای آن از رحمت بی منتهای او پدید آمده و وجود پیدا کرده است، راههای مختلفی دارد. از جمله راههایی که ما را بهاین هدف میرساند، راه تحقیق و مشاهده در مظاهر جهانی است که ما در آن زندگی میکنیم. با توجه به راههای خداشناسی، براهین و ادله اثبات وجود خدا و صفات او تعالی نیز ارایه شده است. از جملهاین براهین یکی برهان نظم است که برگرفته از مطالعه و تحقیق در اشیاء و پدیدههای منظم وسازگار، عالم هستی است.برهان نظم یکی از راههای عام فهم و عامه پسند اثبات وجود خداوند و اوصاف کمالیه او همچون علم و حکمت و قدرت است. آنچه مهم است این است که هرچه زمان مگذرد و هرچه علم پیشرفت میکند و هرچه دستاوردهای علمیپیچیدگی های عالم و پدیدههای آنرا کشف میکند، ضرورت و اهمیت این برهان به عنوان سادهترین راه و هموارترین راه خداشناسی جایگاه خود را بیش از گذشته نشان میدهد. از طرف دیگر توجه خاصی را که قرآن کریم به تجربه و مطالعه دقیق پدیدههای طبیعی و تجربی نموده میتواند اهمیت این برهان را برای ما روشن و واضح بسازد. بنا بر اهمیتی کهاین برهان در حوزه خداشناسی دارد، این تحقیق با روش توصیفی، تحلیلی دنبال آن است که جایگاه برهان نظم را به عنوان یکی از بهترین براهین اثبات وجود خداوند و قدرت و حکمت و علم بی پایان او، تبیین کند و نیز به نقد و بررسی یکی از مهمترین اشکالاتی که بهاین برهان صورت گرفته(اشکال دیوید هیوم فیلسوف تجربهگرای انگلیسی) بپردازد.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 81 تا 104
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
ظرفیتهای اعتقادی «توحید» و «شرک» بریلویه در مقابله با وهابیت
نویسنده:
سعیده فخار نوغانی، افرین زهرا حیدری
نوع منبع :
مقاله
زبان :
فارسی
چکیده :
توحید و شرک، منشأ و زیربنای تمامی اعتقادات میباشد، به گونهای که اگر شخصی در توحید دچار اشتباه شود، بنای اعتقادات وی دچار مشکل خواهد بود. با بررسی مباحث توحید و شرک در نگاه بریلویه و وهابیت به دست میآید که وهابیون توحید را به عبادت که یکی از اقسام توحید است، تفسیر و منحصر میکنند و با تغییر و تصرف در مفهوم توحید و قرائت افراطی و تحریف آمیز از آن، بسیاری از آموزههای اسلامی را که همة مذاهب اسلامی به آن اتفاق نظر و اجماع دارند، از مصادیق شرک و عبادت میشمارند، لذا با این کار، دچار مغالطه شده و اعمالی را که عین توحید هستند، در زمرة شرک قرار میدهند. درحالیکه بریلویه بنا بر معیارهایی که بیان میکنند، امور مذکور را عین توحید و اموری تلقی میکنند که باعث تقرب به خدای متعال میشود. لذا مقاله حاضر با بیان معیارهای شرک در نگاه بریلویه و وهابیت، به مصادیق آن از جمله توسل، شفاعت، استغاثه و استعانت، زیارت قبور و بنای آن نیز میپردازد.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 59 تا 80
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
فواید دین از دیدگاه فخرالدین رازی و نصیرالدین طوسی
نویسنده:
محمد مظفری، حیات الله موسوی حسینی
نوع منبع :
مقاله , مطالعه تطبیقی
زبان :
فارسی
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
خواجه نصیرالدین طوسی
چکیده :
تلقی همگانی متدینان از ادیان توحیدی از بعثت پیامبران الهی این است که کار اصلى آن بزرگواران، راهنمایى انسان است و خداوند متعال انبیا را برای هدایت او فرستاده است، اما بلافاصله پرسش اساسی دیگری مطرح میشود که انسان چه کاستیهایى داشته است که با بعثت پیامبران و وحى الهى برطرف مى شود؟ اصولاً چرا انسان عاقل نیاز به راهنمای خارجى دارد و چرا خرد و قوای ادراکى او برای یافتن راه صحیح، کفایت نمىکند؟ دانشمندان و متکلمان بنام اسلامی، این پرسشها را از زوایای مختلفى مورد کاوش قرار داده و کوشیدهاند به آنها پاسخى مناسب دهند. محور اصلی این تحقیق پاسخهای دو متکلم پر آوازه جهان اسلام، فخر رازی و نصیرالدین طوسی است به این پرسش است که از نگاه آنان دین چه فواید و حسناتی دارد؟ تبیین آنها از فواید دین بر چه مبانی استوار است. این تحقیق فواید و حسنات دین را از نگاه فخر رازی و نصیرالدین طوسی و مبانی آنها را در این مسئله، تبیین نموده و به این نتیجه رسیده است که وضع قوانین الهی برای اداره اجتماع، فراهم نمودن بستر هدایت انسان به سعادت ابدی و کمال مطلوب، استکمال عقل در درک احکام غیر مستقل عقلی، تأیید احکام مستقل عقلی و استکمال عقل عملی، از مهمترین فواید دین به شمار میرود که این فواید را هیچ چیزی جز دین نمیتواند برای بشر به ارمغان اورد.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 39 تا 58
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
عقلانیت سکولار و عرفی شدن
نویسنده:
نسرین هژبری، رقیه نظری
نوع منبع :
مقاله
زبان :
فارسی
کلیدواژههای اصلی :
سکولاریسم
,
عقلانیت سکولار
چکیده :
عصر حاضر، عصر خرد و عقلانیت محسوب میشود، اما مسئلهای که دنیای امروز با آن مواجه است، جهتگیری جوامع بشری به سوی عقلانیت سکولار است. سکولاریسم در ممالک اسلامی به دنبال تهی نمودن اسلام ناب از پشتوانههای فکریاش میباشد و در غرب سبب جدایی بسترهای اجتماعی از دین و اخلاق شده است که منجر به جدا شدن روح اجتماع از ارزشها و تفکرات دینی و اخلاقی گردیده است، لذا سبب غوطهور شدن تمدّن غرب در منجلاب فسادهای اخلاقی، سیاسی، اقتصادی و ... شده است و این شروعی برای دچارشدن مدرنیسم به بحران هویت اخلاقی میباشد. این نوشتار که به روش تحلیلی، توصیفی بوده و شیوه گردآوری اطلاعات به روش کتابخانهای میباشد، در پی دستیابی به مفهوم عقلانیتِ مبتنی بر دین و فقه و در مقابل عقلانیت سکولار و بررسی تأثیرات آن بر دین و فقه میباشد. این مقاله به واکاوی مبانی سکولاریسم و عقلانیت دینی و عقلگرایی سکولار و تأثیرات مخرب آن در عرفی شدن دین و فقه پرداخته است. عقلگرایی به معنای سکولار آن با حذف خدا و ماوراءالطبیعه، باعث عرفی شدن دین یا فقه شده و در نهایت منجر به حذف دین از زندگی بشر یا محدود شدن آن به تکالیف فردی میشود، در نتیجه مقدمات سقوط انسان را به ورطه نیهلیسم فراهم میسازد.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 19 تا 38
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
تحلیل مفهوم شناختی «رجعت» از نظر متکلمان شیعه و اهل سنت
نویسنده:
جواد رقوی، حبیبه احمدی
نوع منبع :
مقاله , مطالعه تطبیقی
زبان :
فارسی
چکیده :
«رجعت» از اعتقادات ضروری شیعه است که در این مقاله رجعت مفهومشناسی میشود. بنابراین ابتدا معنای لغوی رجعت و سپس تعریفی که اهل سنت و شیعه و غلات از رجعت کردهاند بیان میشود. نظر غلات از این جهت بیان میشود که اهل سنت تعریفی را که غلات از رجعت کردهاند به شیعه نسبت میدهند و به همین جهت شیعه را تخطئه میکنند. در ادامه ضمن بیان آیاتی که بر امکان رجعت دلالت میکنند و نیز آیاتی که بر وقوع رجعت دلالت میکنند نظر مفسران شیعه و اهل سنت در مورد این آیات بررسی میشود. در پایان نیز بررسی تطبیقی بین نظر متکلمان شیعه و اهل سنت با آیات قرآن صورت میگیرد و به این نتیجه میرسیم تعریفی که متکلمان شیعه از رجعت میکنند منطبق با آیات قرآن است و اهل سنت در تفسیر این آیات به خطا رفتهاند و اساساً تعریفی که اهل سنت از رجعت به شیعه نسبت میدهد با تعریفی که خود شیعه از رجعت میکند متفاوت است.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 5 تا 18
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
«توسل» و چند شبهه پیرامون آن
نویسنده:
حامد نجفی
نوع منبع :
مقاله
زبان :
فارسی
چکیده :
در واقع باید گفت که شبهۀ توسل از مسائلی است که در میان خداپرستان و مسلمانان جهان رواج داشته است. همه مسلمانان موحد و پیروان ادیان و مذاهب به نوعی توسل را پذیرفتهاند، ولی در کیفیت توسل و آنچه وسیله قرارمیگیرد اختلاف است. در این مقاله سعی شده است مسئله توسل و چند شبهه را که فرقه وهابیت یا همان سلفیه درباره آن مطرح کردهاند پاسخ داده شود. وهابیها معتقدند توسل بدعتی است که در دین نهاده شده و حرام میباشد و انسان مسلمان نباید به اموری که در آن شائبه شرک و کفر وجود دارد وارد شود. در مقابل، بیشتر مسلمانان بر این باورند که توسل نه تنها با توحید ناسازگار نیست، بلکه عامل مفید و سازنده برای رسیدن به مقصود و رهایی از مشکلات است و این اعتقاد مبنای سیره عملی آنها در طول تاریخ بوده است.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 115 تا 136
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
بررسی و تحلیل رابطه «اراده الهی» و «اراده انسان» و عدم متناقض بودن آن دو بر اساس برهان «فسخ عزائم»
نویسنده:
سعیده فخار نوغانی، زکیه رابعی
نوع منبع :
مقاله
زبان :
فارسی
کلیدواژههای اصلی :
براهین خداشناسی
چکیده :
بر اساس نظریه امر بین الامرین، انسان نه کاملا مجبور است و نه کاملا آزاد، بلکه در میان این دو قرار قرار دارد. از سوی دیگر از برهان فسخ عزائم که بر گرفته از سخنان امام علی ع است، فهمیده میشود که خداوند مانع انجام برخی از افعال انسان مختار میشود. در این صورت انسان در عین داشتن اختیار مجبور است و این گزینه، تناقضنماست. به لحاظ اهمیت برهان فسخ عزائم و شناسایی عقیده شیعه در جبر و اختیار تبیین رابطه مذکور، ضروری است. این تحقیق بر آن است تا با استفاده از روش توصیفی، تحلیلی به توضیح رابطه دو اعتقاد ماخوذ از منابع شیعی(امر بین الامرین و برهان فسخ عزائم) از طریق رابطه طولی اراده الهی و اراده انسان، علت تامه بودن و ناقصه بودن این دو اراده را تبیین کند و با بیان اینکه گاهی به دلیل مصلحت جامعه است که تصمیم انسان شکسته میشود به حل این تناقض ظاهری بپردازد.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 95 تا 114
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
روش مورد تأیید معصوم در پاسخ به شبهات «امامت» (با توجه به روش هشام)
نویسنده:
محمد مظفری، سمیه صالحی
نوع منبع :
مقاله
زبان :
فارسی
چکیده :
با گسترش و افزایش وسایل ارتباط جمعی(جنگ فرهنگی) روزبهروز شاهد افزایش شبهات و سؤالات هستیم. سؤالاتی که باید روشمند پاسخ داده شوند. دو روش عمده کلامی عقلی و نقلی در میان شیعیان در پاسخ به شبهات از روشهای مورد استفاده از منابع موجود میباشد. در پاسخ به سؤالات، روش پاسخ، برخی از ویژگیهای اخلاقی فرد پاسخگو، برخی شرایط مخاطب و زمان و مکان طرح سؤال اهمیت دارد. آنچه از بین این عناصر اهمیت بیشتری دارد روش پاسخ است. از آنجا که روش هشام بن حکم در پاسخ به سؤالات و مناظرات مورد تأیید امام عصرش بوده است، در این مقاله تلاش شده به روش مورد تأیید معصوم در پاسخ به شبهات امامت با توجه به روش هشام پرداخته شود. سؤالی که به ذهن میرسد این است که ویژگیهای روش هشام در پاسخ به سؤالات چه بود؟ به این منظور مناظرات منقول از وی در مورد امامت و پاسخ به شبهات منکران امامت تحلیل و بررسی شده است.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 79 تا 94
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
تحلیل ماهیت «ایمان» و رابطه آن با علم، عمل و اقرار زبانی
نویسنده:
محمد اسحاق عارفی، جواد رقوی
نوع منبع :
مقاله
زبان :
فارسی
چکیده :
مسئله «ایمان» از مهمترین ارکان زندگی انسان و بحث بر انگیزترین موضوعها در کتابهای کلامی به ویژه کتابهای کلامی قرون اولیه اسلام است. در اینکه حقیقت ایمان چیست و چه نسبتی با معرفت، رفتار و اقرار زبانی دارد دیدگاههای گوناگونی پدید آمده است و حتی در نگاه اولیه نوعی ناسازگاری بین آیاتی که ظهور در غیریت ایمان با معرفت، عمل و اقرار زبانی دارند با روایاتی که ایمان را تصدیق قلبی، عمل جوارحی و اقرار زبانی میدانند رخ مینماید. در این تحقیق با روش توصیفی، تحلیلی و با توجه به متون دینی ماهیت ایمان و رابطه آن با علم، عمل و اقرار زبانی بررسی شده است و این نتیجه به دست آمده است که ایمان یک امر دورنی و از سنخ گرایش و تصدیق قلبی است نه از سنخ بینش و تصدیق منطقی. معرفت و تصدیق منطقی همان گونه که عین ایمان نیست جزو آن نیز به شمار نمیآید، بلکه شرط لازم برای پیدایش ایمان است. صرف اقرار زبانی حاکی از وجود ایمان نیست و عدم اقرار زبانی از نبودن ایمان حکایت ندارد. عمل و رفتار آدمی در پیداش ایمان نقش داشته و از نتایج آن به شمار میآید. ایمان قوی تمام رفتارهای انسان را به خود سوق میدهد و ایمانی که در مرتبه پایین قرار دارد آثار کمتری از خود بروز میدهد. در پایان راه حل سازگاری آیات و روایات در باب ایمان و رابطه آن با علم، عمل و اقرار زبانی پیشنهاد شده است.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 55 تا 78
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
تأثیر سنت تشریعی الهی در سعادت اخروی انسان
نویسنده:
مجید میردامادی، لندینگ جمی
نوع منبع :
مقاله
زبان :
فارسی
چکیده :
خداوند پس از خلقت نظام عالم و به ویژه انسانها که دارای قدرت اختیار بودند، برای رشد و سعادت ایشان، سنتهایی را قرار داد که به دو دسته تکوینی و تشریعی قابلتقسیم است. در این تحقیق با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی و گردآوری منابع دینی و نظریات فلاسفه و متکلمان به شیوه کتابخانهای بر آنیم تا حقیقت سنت تشریعی را دریابیم، مسئله سعادت و به ویژه سعادت اخروی را بررسی نماییم و در نهایت رابطه سنتهای تشریعی الهی با سعادت اخروی انسانها را واکاوی نماییم. سنتهای تشریعی دستورات الهی هستند که از طریق پیامبران الهی به انسانها رسیده است. در دین اسلام به عنوان آخرین و کاملترین دین آسمانی، مجموعه این سنن در قرآن کریم و روایات معصومین: آورده شده است که عمل کردن به آنها میتواند زمینهساز سعادت دنیوی و اخروی انسانها گردد. سنتهای تشریعی با ویژگی اعتباری بودن در چارچوب ادیان آورده شده است، لذا نتیجه سرپیچی از آن فوری نیست. همچنین نسبت به سنن تکوینی تأخر زمانی و محدودیت افرادی دارد، اما نتیجه پیروی از آن علاوه بر سلامت، هدایت و تقرب الهی است. سنن تشریعی اگرچه به خلاف سنن تکوینی امکان تغییر دارند، اما از آنجا که اراده الهی به تغییر آنها تعلق نرفته است، لذا این سنتها در دنیا و آخرت برقرار خواهند بود. خداوند تبارکوتعالی در آیات متعدد قرآن کریم و دستورات دینی برای توجه انسانها به سنن تکوینی و تشریعی پاداش و عقاب در نظر گرفته است. از همین رو بررسیهای انجامشده در آیات قرآن کریم و آرای متکلمان و فلاسفه نشاندهنده ارتباط وثیق میان سعادت اخروی انسان و پایبندی به سنتهای تشریعی الهی است.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 33 تا 54
مشخصات اثر
ثبت نظر
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
تعداد رکورد ها : 91
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت
×
ارسال نظر
نوع
توضیحات
آدرس پست الکترونیکی
کد امنیتی
*
*
با موفقیت به ثبت رسید