جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
مرور >
مرور مجلات
>
پژوهش نامه علوم انسانی اسلامی
> 1395- دوره 3- شماره 5
خروجی
چاپ نتایج
Mods
Dublin Core
Marc
MarcIran
Pdf
اکسل
انتخاب همه
1
تعداد رکورد ها : 6
سال 1402
دوره 10 , شماره 19
سال 1401
دوره 9 , شماره 18
دوره 9 , شماره 17
سال 1400
دوره 8 , شماره 16
دوره 8 , شماره 15
سال 1399
دوره 7 , شماره 14
دوره 7 , شماره 13
سال 1398
دوره 6 , شماره 12
دوره 6 , شماره 11
سال 1397
دوره 5 , شماره 9
دوره 5 , شماره 10
سال 1396
دوره 4 , شماره 8
دوره 4 , شماره 7
سال 1395
دوره 3 , شماره 6
دوره 3 , شماره 5
سال 1394
دوره 2 , شماره 4
دوره 2 , شماره 3
سال 1393
دوره 1 , شماره 2
سال 1392
دوره 1 , شماره 1
عنوان :
عوامل پیشرفت جامعه اسلامی از منظر قرآن کریم و احادیث
نویسنده:
اسماعيل عارفي گوروان
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
نسخه PDF
زبان :
فارسی
کلیدواژههای اصلی :
اصطلاحنامه علوم قرآنی
چکیده :
قرآن و عترت دربردارنده چارچوب تمام نیازمندیهای انسان و جامعه بوده و دارای نظام معرفتی، تربیتی، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی است که در صورت بهکارگیری آنها میتوان به هدف آفرینش انسان (خلیفهاللهی در زمین) نزدیک شده و با گسترش عدالت موردنظر قرآن و عترت، به رفاه عمومی و پیشرفت در عرصههای مختلف اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی و... دست یافت. در قرآن، اصول و شاخصهای پیشرفت جامعه در ابعاد و حوزههای متعدّد بیانشده است. با توجه به اینکه هدف از نگارش این مقاله استخراج عوامل پیشرفت در حوزههای زندگی فردی و جمعی در اجتماع اسلامی است با این توصیف در این مقاله نویسنده درصدد است، با استفاده از روش تحلیل اسنادی از روشهای تحلیل کیفی به بررسی عوامل پیشرفت در جامعه اسلامی بپردازد و در این راستا به تشریح موارد تأثیرگذار در حوزههای اعتقادی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی که شاخصههای مهم پیشرفت است، پرداخته است؛ و بخشی از این علتها و عوامل را برشمرده و با توجه به آیات قرآن کریم و استفاده از کلام آسمانی وحی الهی و دیدگاه مفسران و صاحبنظران بهاجمال آنها را مورد ارزیابی قرار داده است. با توجه به توصیفهای فوق، نویسنده در این پژوهش درصدد پاسخگویی به این پرسش اساسی است که عوامل پیشرفت جامعه اسلامی از منظر قرآن کریم چیست؟
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 87 تا 112
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
بررسی انواع تعامل قرآن و فرهنگ زمانه و آثار و پیامدهای آن بر علوم انسانی
نویسنده:
عبدالعلیم برهانی ، سید حمید جزائری
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
نسخه PDF
زبان :
فارسی
کلیدواژههای اصلی :
اصطلاحنامه علوم قرآنی
چکیده :
بحث رابطه قرآن و فرهنگ زمانه و نوع تعامل میان آن دو، از مسائل نوپدید قرآنپژوهی در دو حوزه معرفتی جهان اسلام و دنیای غرب است. در این میان، اندیشهی تأثیرپذیری قرآن از فرهنگ زمانه درواقع، سرشت وحیانی، الگو و شاخصبودگی قرآن بر سایر منابع معرفتی مسلمانان را نشانه رفته است. پذیرش یا انکار تأثیرپذیری قرآن از فرهنگ زمانه، تأثیر مستقیم بر صلاحیت و عدمصلاحیت مرجعیت علمی قرآن بر دیگر حوزههای دانش بشری، ازجمله علوم انسانی دارد. مرجعیت علمی قرآن، آنگاه محقق میشود که تمامی گزارههای قرآن از دستبرد افکار و اندیشههای بشری، سالم، از قطعیت صدور بهرهمند و از حجیت لازم و اعتبار کافی برخوردار باشد. این نوشتار، به دنبال تبیین و توصیف چگونگی چندگانگی تعامل قرآن و فرهنگ زمانه، و درنهایت، اثبات حجیت و دوام مرجعیت علمی قرآن برای علوم انسانی است؛ که با روش تحلیلی ـ توصیفی، با استناد بر آیات قرآن و نقد و بررسی آراء قرآنپژوهان صورت گرفته است. یافتههای پژوهش آشکار میسازد که در بحث از انواع تعامل قرآن و فرهنگ زمانه، از میان سه دیدگاه موجود، انکار مطلق بازتاب فرهنگ زمانه در قرآن؛ تأثیرپذیری قرآن از واقعیتهای اجتماعی و فرهنگی عصر نزول؛ و برخورد فعال و هوشمندانه قرآن در برابر عناصر و مؤلفههایی از فرهنگ زمانه؛ تنها دیدگاه سوم از منطق روشن، قدرت استدلال و استناد کافی برخوردار است. طرفداران این دیدگاه استدلال میکنند که عناصر و مؤلفههایی از فرهنگ زمانه در قرآن بازتاب یافتهاند؛ اما این بازتاب با سه رویکرد پذیرش، پیرایش و نکوهش و با سه نوع تعامل اثباتی، سلبی و اصلاحی همراه بوده است. بر این نوع تعامل، پیامدهای مثبت و متعددی مترتب است که اثبات وحیانی بودن سرشت قرآن، مصونیت متن و محتوای قرآن از افکار و اندیشه بشری و درنهایت، اثبات حجیّت و دوام و بقای مرجعیت علمی قرآن برای سایر علوم و معارف بشری، ازجمله علوم انسانی، تنها بخشی از پیامدهای این نوع تعامل است.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 1 تا 38
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
نقش قرآن در تبیین توحید محور بودن علوم انسانی
نویسنده:
سيد محمود موسوي درچه
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
نسخه PDF
زبان :
فارسی
کلیدواژههای اصلی :
اصطلاحنامه علوم قرآنی
چکیده :
ازآنجاکه عصاره علوم اسلامی منحصر است در سه علم شریف اعتقادات و اخلاق و فقه که آنهم با شئون ثلاثه انسانیت مطابق است و مطابقت علم اعتقادات برای رفعت درجات عقلیه و علم اخلاق برای ارتفاع شأنیت بُعد نفسانیه و علم فقه برای اعتلاء بدن و جسم انسان از شرور عرضیه، میتوان علوم قرآن را هم در این سه مصب و جریان قرار داد و هدف نهایی از این علوم پایه سهگانه، هدایت بشر بهسوی خداوند تبارکوتعالی میباشد. برمبنای این مقاله، قرآن کریم خاستگاه علوم انسانی را فقه قرار میدهد و آن را طوری طراحی میکند که بر ستون اخلاق تکیه کند، به این معنا که اخلاق باطن فقه است و اخلاق نیز بهگونهای طراحی میشود که بر پایه اعتقادات استوار باشد، یعنی اخلاق ظهور اعتقادات است. درواقع شئون انسان از این سه بعد عقل و نفس و جسم خارج نیست اگر هم بنا باشد برای هدایت بشر بهسوی کمال، علمی جعل شود، باید برای این ابعاد سهگانه نافع باشد. این علوم سهگانه به تحلیل به توحید برمیگردد که مطابق با اصل فطرت است و به تجزیه به احکام تفصیلیه فقهیه برمیگردد که همان فرقان توحید است. در این سیر صعود و نزول، قرآن متکفل هدایت بشر از حضیض جسم بهسوی عالم علو مقامی عقلی می باشد.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 113 تا 134
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
شاخصه های (انسان شناخت و هستی شناخت) پارادایم قرآنی و علوم انسانی
نویسنده:
محمدرئوف انجم شعاع ، محمدرضا انجم شعاع
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
نسخه PDF
زبان :
فارسی
کلیدواژههای اصلی :
اصطلاحنامه علوم قرآنی
چکیده :
انسان از دیرباز در جهت کشف حقیقت از روشهای گونهگون و بسیاری بهره برده است. با گذر زمان و رشد و انسجام یافتن تفکر انسانی، برخی از این روشها گزینش و پذیرفته شد و بهعنوان پارادایم یا همان چارچوبههای ذهنی، فکری و فرهنگی، معیار کشف و سنجش حقیقت قرار میگیرد. در حال حاضر صاحبنظران علوم انسانی با توجه به سه نوع پارادیم اثباتگرایی، تفسیرگرایی و انتقادی به تحلیل، استنباط و توصیه علمی میپردازند. پژوهش حاضر با مبنا قرار دادن آیات قرآن کریم به بررسی پارادایمهای رایج در علوم انسانی پرداخته است و با توجه به بینش قرآن کریم درباره انسان، آنها را در بوته نقد و بررسی قرار میدهد. پارادایم قرآنی از رویکردهای مختلف انسان شناخت متناسب باانگیزههای انسانساز بهره برده و گونهای خاص از پارادایم فکری را سامان داده است؛ هرچندکه میان پارادایمهای موجود و پارادایم قرآنی نقاط مشترکی مشاهده میگردد. این پژوهش اثبات میکند که پارادایم برخاسته از مبانی قرآنی میتواند بهعنوان چارچوبهای مشخص و مستقل معیار استدلال و استنباطهای علمی در حیطه علوم انسانی قرار گیرد. اثبات این مدعا با بیان نمونههایی کاربردی و نظری به همراه پیشنهادهای پژوهشی دیگر در ادامه این نگاره آمده است.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 61 تا 86
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
مرجعیت علمی قرآن در حوزه علوم انسانی
نویسنده:
عبدالرئوف عالمي
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
نسخه PDF
زبان :
فارسی
کلیدواژههای اصلی :
اصطلاحنامه علوم قرآنی
چکیده :
مرجعیت علمی قرآن در حوزه علوم انسانی؛ موضوعی است که در این مقاله مورد پژوهش قرار گرفته؛ با توجه به اینکه دانشگاهها در جهان اسلام بالاترین مراکز تخصصی ازجمله در رشتههای علوم انسانی هستند که از نقص آشکار در آگاهی از رسالت خود رنج میبرند؛ زیرا علوم مدرن همانگونه که از منابع غربی اخذشده بدون تکمیل و تطبیق با فرهنگ اسلامی به دانشجویان منتقل میشود؛ درحالیکه این علوم بر مبنای واقعیتهای غربی شکل گرفته و با واقعیتهای جهان اسلام بیگانه هستند؛ و این دوگانگی بین تئوری و واقعیت بزرگترین عامل ناکارآمدی نیروهای انسانی تحصیل یافته و عدم پیشرفت جهان اسلام است. نگارنده میخواهد بهمنظور تولید دانش و توسعه معارف اسلامی راهکارهای اساسی جهت رفع نواقص و روشهای اصلاح و اسلامی ساختن علوم انسانی موجود را جستجو و تفحص نماید. با اتخاذ روش تحقیق بنیادی به شیوه انتقادی با تفکیک علوم طبیعی از علوم انسانی به بررسی سرچشمهها و منابع علوم انسانی پرداخته، با بررسی میزان اعتبار دادههای دانش تاریخ، انسانشناسی، مردمشناسی و جامعهشناسی مدرن که جریان نوزایی پس از رنسانس با رویگردانی از تفکر قرونوسطایی مسیحیت به آنها روی آوردند و بر پایه معلومات حاصله از آنها به بازتولید رشتههای مختلف علوم انسانی پرداختند؛ با اثبات نواقص و کاستیهای آنها برای تولید رشتههای گوناگون علوم انسانی؛ به این نتیجه رسیده است که در دنیای معاصر، متقنترین مرجع علمی موثق و علمآور در زمینههای مختلف انسانی اعم از تاریخ، انسانشناسی، مردمشناسی و جامعهشناسی، قرآن کریم است که برای تحقیق در مورد آنها به روشهای مختلف حسی، تعقلی، استنباطی فرامیخواند. و تنها با مرجعیت علمی قرآن در زمینه دانش، روش و ارزش میتوان به تولید علوم انسانی کارآمد رسید
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 135 تا 164
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
جامعیت معرفتی قرآن به دیده نیازمندیهای بشر
نویسنده:
مجیدحیدری فر ، سید محمود حسینی واشان
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
نسخه PDF
زبان :
فارسی
کلیدواژههای اصلی :
اصطلاحنامه علوم قرآنی
چکیده :
مفسر در تفسیر قرآن کریم بر اساس پارهای زیرساختها و باورهای فکری به تفسیر قرآن میپردازد و این مسئله بر اساس تمامی تعریفهایی که از تفسیر بیان میشود، اجتنابناپذیر است. یکی از مبانی علمی و معرفتشناختی قرآن کریم، جامعیت معرفتی قرآن به دیده نیازمندیهای بشر است. هرچند ممکن است این مسئله موردبررسی قرارگرفته باشد؛ ولی ما سعی داریم این مسئله را بهصورت روشمند و با بررسی چیستی، چندگونگی (اقسام)، چرایی (ادله عقلی و نقلی) و چگونگی (اثرگذاری در تفسیر) بیان کنیم که مهمترین نتیجه آن کشف این قواعد است: 1. لزوم کشف و استخراج نیازهای هدایتی انسان از قرآن؛ 2. لزوم کشف و استخراج روشهای تأمین نیازمندیهای بشر؛ 3. لزوم کشف و استخراج پیامها و پندهای هدایت آموز قرآن که نیازهای انسان را تأمین میکند. اگر پذیرفتیم که قرآن تمام نیازمندیهای هدایتی بشر را تأمین کرده است باید پیامهای و پندهای هدایتی قرآن را کشف کنیم و آنها را در زندگی بکار ببندیم که هدف اصلی نیز همین کاربست پیامها و پندهای قرآن است 4. لزوم کشف و استخراج پیامها و پندهای هدایت آموز تکتک آیات قرآن؛ 5. لزوم تمسک به مفسرین حقیقی قرآن. پذیرفتن و بکار بستن این مبنا در زندگی فردی و جامعه بشری گامی نو در راستای تحول جامعه بشری و علوم انسانی ایجاد خواهد کرد که میتواند همه جامعه بشری را تحت تأثیر قرار دهد.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 39 تا 60
مشخصات اثر
ثبت نظر
1
تعداد رکورد ها : 6
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت
×
ارسال نظر
نوع
توضیحات
آدرس پست الکترونیکی
کد امنیتی
*
*
با موفقیت به ثبت رسید