جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 70
ائمة الفقه الاربعة
نویسنده:
عبدالحسین امینی؛ محقق: محمد حسن شفيعي شاهرودي
نوع منبع :
کتاب , خلاصه اثر
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: مؤسسة میراث النبوة,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
سلسلة الغدير الموضوعية؛ بحث مستل من موسوعة الغدير للعلامة الأميني رحمة‌الله‌عليه تحقيق، تلخيص و طبقه‌بندى موضوعى مجموعه يازده جلدى كتاب «الغدير» علامه عبدالحسين امينى مى‌باشد كه توسط محمدحسن شفيعى شاهرودى، تأليف و گردآورى شده است. كتاب به زبان عربى و مقدمه آن، در سال 1385ش، نوشته شده است. كتاب به انگيزه معرفى «الغدير» بين مردم و به‌ويژه جوانان نوشته شده است. آنچه باعث اهميت اين كتاب مى‌شود، آن است كه تا پيش از اين، محققان و پژوهشگران براى تحقيق در يك موضوع، بايد يازده جلد كتاب «الغدير» را ورق مى‌زدند، اما اثر حاضر، فرصت مطالعه سريع و دريافت مطالب در يك موضوع را براى مخاطبانش فراهم كرده است. مطالب این جلد از کتاب: امامان چهارگانه فقه: پژوهشى است درباره پيشوايان مذاهب چهارگانه اهل سنت و شناخت خصوصيات شخصيتى آن‌ها. نگارنده در اين جلد، سخن را با معرفى شرح حال ابوحنيفه آغاز كرده و بر اين مطلب، تصريح نموده است كه برخى از محدثان اهل سنت، براى ابوحنيفه فضايل و مناقبى را برشمرده‌اند. نويسنده، معتقد است خضوع و خشوع ابوحنيفه يا كثيرالصلاة بودن وى و يا ديگر فضايل و كراماتى كه در مورد او نقل كرده‌اند، بايد با دقت بيشترى مورد تحقيق و تفحص قرار گيرد. وى مواردى از آرا و نظريات فقهى ابوحنيفه را در باب عبادات و مجازات‌ها در مورد شرب خمر نقل كرده و در ادامه گزارشى از احوال و اقوال ابن ادريس شافعى، امام احمد بن حنبل به مخاطبان عرضه داشته است. مطالعه و معرفى مالك بن انس و آرا و انديشه‌هاى فقهى او در موضوعات مختلف و معنى حديث ثقلين، موضوع مبحث پايانى اين جلد است.
ابوحنیفه: حیاته وعصره - آراؤه وفقهه
نویسنده:
محمد ابو زهره
نوع منبع :
کتاب , مدخل اعلام(دانشنامه اعلام) , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
مصر: دارالفکر العربی,
کلیدواژه‌های فرعی :
مطالعات تطبیقی مذاهب؛ ضرورت و بایسته ها
نویسنده:
علی اکبر نیکزاد
نوع منبع :
مقاله , مطالعه تطبیقی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: دبیرخانه شورای برنامه ریزی مدارس علوم دینی اهل سنت,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
مطالعات تطبیقی، در میراث علمی و فرهنگی ما مسلمانان از جایگاه و اهمیت ویژه ای برخوردار است. برای اولین بار قرآن کریم باب مطالعات تطبیقی را به ویژه درباره ادیان به روی مسلمانان گشود. با گسترش جهان اسلام و پیدایش مذاهب اسلامی از سویی و کارکرد و توانمندی این روش علمی از سویی دیگر، باعث گسترش چشم گیر این مطالعات شد. تلاش روش مند عالمان مسلمان و خلق آثاری گران قدر در مطالعات مقارنه ای، موجبات تعمیق این مطالعات را فراهم کرد تا جایی که دانش جدیدی به نام «علم المقارن» پا به عرصه علوم گذاشت. احیای این سیره سلف و گسترش این مطالعات به منظور گسترش تعامل و تقویت هم گرایی در بین مسلمانان و تحکیم مبانی تقریب بین عالمان مذاهب اسلامی از ضرورت ها و بایسته های فوری این مقطع تاریخی است.در این مقاله سعی شده است تا با مروری در موضوعاتی چون: چیستی مطالعات تطبیقی، بررسی پیشینه آن در جهان اسلام، اهمیت و ضرورت این مطالعات، شرایط و بایسته های این روش و فواید و دستاوردهای آن به بازخوانی این روش در اولین شماره فصلنامه پرداخته شود، تا ضمن ایجاد هم زبانی، باب همدلی لازم را نیز بین اهل فضل و تحقیق و علمای مذاهب اسلامی در کشور گشوده و در نتیجه با ارائه آثاری پژوهشی، موجبات غنای هر چه بیشتر این مطالعات، فراهم شود.
صفحات :
از صفحه 9 تا 19
امام الصادق و المذاهب الأربعة المجلد 2
نویسنده:
اسد حيدر
نوع منبع :
کتاب , نقد دیدگاه و آثار(دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات)
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: مکتبة الصّدر,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
«الإمامُ الصّادق وَ الْمَذاهِبُ الأرْبَعَة» (امام صادق و مذاهب چهارگانه) کتابی به زبان عربی نوشته اسد حیدر از نویسندگان شیعه اهل عراق است. این کتاب، به تحلیلی نو و جامع، پیرامون ابعاد شخصیت امام صادق (ع) پرداخته است. کتاب در چهار جلد تنظیم شده و هر جلد شامل دو جزء است. همان‌ گونه که از نام کتاب پیداست، مؤلف، بیشتر به تحلیل مکتب فقهی، علمی و تفسیری امام صادق (ع) در ارتباط با مذاهب چهارگانه اهل سنّت و پیشوایانِ آنان پرداخته است. جلد دوم، با بحث مبسوط‌تری درباره شیعه و مذهب جعفری آغاز می‌ شود و به نقد برخی گفته‌ ها و نوشته‌ های خام یا مغرضانه دیگران می‌ پردازد و شماری از اصحاب امام صادق که حامل فقه و حدیث بوده اند را معرفی می‌ کند. شخصیت‌ های بارزی همچون: ابان بن تغلب، مؤمن الطاق و هشام بن حکم در این بخش، به طور بارزتری مورد توجه قرار می‌ گیرد.
قراءة العزائم في الصلاة
نویسنده:
عبدالكريم بهبهاني
نوع منبع :
کتاب , نقد دیدگاه و آثار(دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات) , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران ایران: مركز الطباعة و النشر للمجمع العالمي لأهل البيت عليهم السلام,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
" فى رحاب اهل البيت " مجموعه كتابچه‌هايى است كه در بیش از چهل مجلد موضوعات مختلف كلامى، فقهى و احياناً تاريخى و قرآنى را مورد بررسى قرار داده است. سيد عبدالرحيم موسوى و يك گروه تحقيقى تدوين و تنظيم آن را به انجام رسانده‌اند. "انگيزه تأليف" پاسخگويى و ردّ شبهاتى كه در عصر جديد از طرق شبكه‌هاى اينترنتى و ارتباطى در مسائل اسلامى مطرح مى‌شود، سبب ايجاد گروه‌هاى بحث و پاسخگويى به شبهات در مجمع جهانى اهل بيت علیهم السلام گرديد كه اين مجموعه حاصل آن جلسات است. "ساختار كتاب" در هر جلد از اين مجموعه مهم‌ترين مباحث پيرامون آن موضوع اعتقادى يا فقهى و نيز نظرات و آراء اهل سنت و شبهات مرتبط به اختصار آمده است. در پايان نيز نتيجه و خلاصه بحث ديده مى‌شود. "جلد 39" درباره حکم فقهی خواندن آیات سجده دار واجب در نماز طبق نظر فقه امامیه، حنفیه و بقیه فرق اسلامی می باشد.
ولایت در عرفان با تکیه بر آراء علامه سید محمد حسین طباطبایی (ره)
نویسنده:
محمد بنی هاشمی، حسین ناجی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
ساوه: دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه,
چکیده :
ولایت در عرفان اسلامی از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده و سرآمد آموزه های عرفانی شمرده شده است. بر همین اساس حضرت علامه طباطبایی (ره) در اثر جاودان خود – تفسیر المیزان – به مساله ولایت توجهی خاص مبذول داشته اند. ایشان ولی مطلق را از آن ذات باریتعالی دانسته که بر همه چیز و همه کس ولایت دارد که این مقام و موقعیت را به برخی بندگان صالح و خالص خویش موهبت نموده و ایشان با توجه به علم و عصمت بی مانند خود به آن درجه از ولایت نایل آمدند و این درجه از ولایت خاص ائمه معصومین (ع) و اولیای طاهرین می باشد. اما راه تهذیب نفس که انسان را زیر پوشش ولایت حق ببرد و مستقیما از سرپرستی خدای سبحان مدد بگیرد به سوی همگان باز است و دیگران می توانند به مقام ولایت اکتسابی برسند. نوشتار حاضر این مساله را بررسی و به سوالات مهمی در این زمینه پاسخ می دهد.
صفحات :
از صفحه 125 تا 145
جايگاه اهل بيت از ديدگاه ابوحنيفه
نویسنده:
‫محمدشفق خواتي
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
‫قم : ‫مرکز اطلاعات و مدارک اسلامي، معاونت پژوهشي، دفتر تبليغات اسلامي,
چکیده :
‫به موضع ابوحنيفه نسبت به اهل بيت( از دو منظر مي‌توان نظر افکند: يکي با اين پيش‌فرض که ايشان در زندگي علمي خود همواره در تقابل با اهل بيت( بوده، و منظر دوم اين که او روابط دوستانه و نزديکي با اهل بيت( داشته و نزد برخي از آنان به شاگردي پرداخته است. در روزگار ابوحنيفه، نگاه به اهل بيت(، دو شکل عثماني مذهب و شيعه مذهب، يا تشيع سياسي و تشيع روحي وجود داشت. ابوحنيفه فراتر از شيعه سياسي بود و به مرجعيت علمي اهل بيت( ايمان داشت، و از بعد سياسي و در باب امامت و خلافت اسلامي ديدگاهش منطبق بر ديدگاه زيديه بود؛ يعني در حالي که خلافت خلفاي راشدين را پذيرفته بود، اعتقاد به افضليت امام علي( نسبت به عثمان داشت، و به امامت و خلافت امام حسن( معتفد بود، و بعد از او امامت را منحصر در فرزندان علي( و از بطن فاطمه( مي‌دانست. او درباره امامت، اعتقاد به نص نداشت، و معتقد بود که امامت بايد با انتخاب آزاد صورت گيرد، اما امام بايد از ميان فرزندان علي( گزينش شود. ابوحنيفه نزد امام صادق( تلمذ کرده و با حکومت اموي و عباسي همکاري نداشت. او عدالت صحابه را نيز به‌طور مطلق نمي‌پذيرفت، و روش اعتدالي درباره صحابه و خلفا داشت، و تلاش مي‌کرد که از سبّ خلفاي راشدين توسط غاليان جلوگيري شود. او با شيعيان و شاگردان امام باقر( و امام صادق( روابط دوستانه داشته و اختلاف او با امام صادق( از نظر اسنادي چندان معتبر نيست. به نظر مي‌رسد که مناظرات او با حضرات معصومين چندان جنجال برانگيز نبود، و احتمالا اين مناظرات ساخته دست برخي از پيروان دو مذهب شيعه امامي و حنفي بوده باشد که در اثر تعصب مذهبي، برخي اختلافات علمي بين صادقين( و ابوحنيفه را بسيار پررنگ نشان داده و حقايق را وارونه جلوه داده‌اند.
بررسي آراي کلامي ابوحنيفه
نویسنده:
‫حسين ضيائي
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
‫قم : ‫مرکز اطلاعات و مدارک اسلامي، معاونت پژوهشي، دفتر تبليغات اسلامي,
چکیده :
‫نوشتار حاضر به بررسي ديدگاه‌هاي کلامي ابوحنيفه، ديدگاه او درباره توحيد، اسما و صفات الهي و اهل بيت پرداخته و نظر سلفي‌ها درباره وي را واکاوي مي‌کند. نويسنده ضمن تحليل زواياي گوناگون زندگاني ابوحنيفه به بررسي موضع‌گيري وي در قبال خلفاي اموي، انديشه‌هاي او در زمينه ايمان و ابعاد آن و اهمّيت و جايگاه اهل بيت و فضايل آنان مي‌پردازد. اين پژوهش در چهار فصل سامان‌يافته است. در فصل اوّل گوشه‌هايي از زندگي ابوحنيفه را به تصوير کشيده و تحولاّت مهّم عصر وي و تغييرات علمي و فرهنگي رخ دادن در کوفه، حجاز و عراق را رصد کرده و فعّاليت هاي علمي وي به ويژه شکل گيري عقايد فقهي و کلامي وي در اين عصر تبيين شده است. در بخش ديگري از اين فصل نويسنده ديدگاه‌هاي ابوحنيفه درباره اهل بيت( را برجسته ساخته و ارتباط او با برخي ائمّه شيعه، ديدگاه وي درباره امام علي(، موضع گيري‌اش در زمينه قيام زيد بن علي(، مَحبّت ديرينه اش به اهل بيت پيامبر اسلام و ديدگاه هايش درباره اموي و عباّسي را وارسيده و تحليلي از اين ديدگاه ها ارائه کرده است. در فصل دوم نگارنده از منظري تاريخي به شکل گيري فرقه‌هاي مختلف کلامي در قرون دوم و سوم هجري اشاره کرده و پيدايي مذهب کلامي ابومنصور ماتريدي به عنوان مفسّر آراي کلامي ابوحنيفه و شکل‌گيري فرقه‌هاي کلامي، مانندِ معتزله و اشاعره و رويارويي فکري آنان در اين عصر تحليل شده است. در فصل سوم برخي آراي کلامي ابوحنيفه در زمينه‌هاي مختلفي همچون: توحيد، راه‌هاي شناخت خدا، حُسن و قُبح اشيا، اسما و صفات الهي، جبر و تفويض، کلام خدا، خَلق قرآن، شناخت گروه خوارج و مرجئه و بحث از ايمان و ارجا که از زبان ماتريديها نَقل شده است، بيان مي‌گردد. فصل چهارم شامل بررسي نظريّات و ديدگاه‌هاي سلفي‌ها در مورد ابوحنيفه و حنفي‌ها و ناديده گرفتن واقعيات تاريخي توسّط آنان درباره شناخت واقعي ابوحنيفه مي‌شود.
  • تعداد رکورد ها : 70