آثار مرتبط با شخصیت ها | کتابخانه مجازی الفبا

آثار مرتبط با شخصیت ها | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 195
تحلیل اسلامی پدیدۀ نسبیتِ جرم از دریچۀ اخلاق در نظام فکری دورکهیم
نویسنده:
مسعود مصطفی پور، غلامرضا پیوندی
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
چکیده :
با‌توجه‌به نقش انکارناپذیر اخلاق در قلمرو جرم‌انگاری، پذیرفتن یا نپذیرفتن مفهومِ «نسبیت جرم» به این بستگی دارد که مفاهیم اخلاقی، جزء قضایای اِخباری به‌حساب آیند یا انشایی. به بیان دیگر، با اخباری‌دانستن مفاهیم اخلاقی، پدیدۀ نسبیت جرم چندان پذیرفتنی نیست؛ درحالی‌که با انشایی‌دانستن مفاهیم اخلاقی، بابِ بررسی نسبیت جرم گشوده می‌شود. بی‌تردید میان اندیشمندان غربی یکی از طلایه‌داران اشاعۀ مفهوم نسبیت جرم، جامعه‌شناس تجربه‌گرای فرانسوی، امیل دورکهیم است که با ابداع مفاهیمی، همچون «وجدان جمعی» و «آنومی» به گسترش دیدگاه خود درخصوص نسبی‌بودن مفاهیم اخلاقی و جرم‌های قانونی پرداخت. در همین راستا هدف مقالۀ پیش رو بررسی نسبیت جرم از دریچۀ اخلاق بوده و تلاش شده است با بیان دیدگاه‌های دورکهیم، به‌عنوان یکی از اندیشمندان بزرگ این حوزه، به‌صورت متمرکز به این موضوع پرداخته شود. راهبرد این تحقیق کیفی و راهکار اجرایی، به‌صورت کتابخانه‌ای با استفاده از روش توصیفی‌تحلیلی بود. مهم‌ترین دستاورد این تحقیق این بود که هرچند قضایای اخلاقی در جزئیات، بسته به مقتضیات زمان و مکان، متغیر و نسبی هستند، در قالب دو مفهوم کلیِ ظلم و عدل، اِخباری بوده و در بازه‌های زمان و مکان، ثابت باقی می‌مانند. بنابراین،‌ به همین دلیل است که برخی رفتارهای غیراخلاقی در تمامی دوران‌ها و کشورها جرم تلقی شده و تحت عنوانِ جرایم طبیعی قرار گرفته‌اند.
صفحات :
از صفحه 111 تا 133
امیل دورکیم و قرائتی عرفی از دین
نویسنده:
رحیم دهقان سیمکانی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
نگرش امیل دورکیم به مقولۀ دین، کاملاً عرفی است و این مطلب از دو مدخل قابل تبیین و بررسی است. یکی با طرح نظریه ایشان درباب منشأ و خاستگاه دین و دیگری تمایزی که ایشان میان امور مقدّس و غیر مقدّس قائل شده است. وی با طرح نظریۀ «منشأ اجتماعی دین»، دین را جریان تکامل یافتۀ سنّت توتمیستی و فراوردۀ بشری دانسته و هرگونه منشأ ماوراءالطبیعی و الهی را تلویحاً از دین نفی نموده است. همچنین با مرزگذاری میان امور مقدس و غیر مقدس و محصور کردن دین در حوزۀ مقدسات، عرصه را بر دین تنگ نموده و آن را به بخش های حاشیه ای و نه چندان جدّی زندگی رانده است. این مقاله با وارد شدن از این دو مدخل به اندیشۀ دورکیم به بررسی و نقد اندیشۀ ایشان در این باب می پردازد. روش این مقاله در مراجعه به آرا، استنادی و در تبیین محتوا، تحلیلی ـ انتقادی است.
چکیده کتاب "صور بنیانی حیات دینی" امیل دورکیم
نویسنده:
امیل دورکیم؛ مترجم: باقر پرهام؛ خلاصه کننده: سید محمود موسوی
نوع منبع :
کتاب , خلاصه اثر , ترجمه اثر , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
جامعه شناسی شرقی,
مطالعه دین و معنای آن: کاوش های جدید در پرتو کارل پوپر و امیل دورکیم [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
J.E. Barnhart
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
De Gruyter Mouton,
مفهوم ایدئولوژی جلد سوم: خردگرایی، تاریخ گرایی و پوزیتیویسم: نیچه، مانهایم و دورکیم [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Jorge Larraín
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
LOM Editores,
هستی‌شناسی اجتماعی در تفکر علامه شهید مطهری
نویسنده:
عباس کشاورز شکری، زاهد غفاری هشجین، مهدی جمشیدی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: موسسه فرهنگی تحقیقاتی إسراء,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
هدف اصلی این مقاله، ارائه یک تحلیل ساختاریافته و منظومه­وار از نظریات پراکنده استاد مطهری درباره «هستی­شناسی اجتماعی» است. هستی­شناسی اجتماعی (بحث فلسفی در قلمرو مبادی و مبانی هستی­شناختی علم اجتماعی)، یکی از موضوعات عمده فلسفه علم اجتماعی است. به این ترتیب، پرسش اصلی مقالهٔ پیش رو این است که آیت­الله مطهری چه پاسخ­هایی به مسائل هستی­شناختی «فلسفه علم اجتماعی» داده است؟ از میان مباحث مربوط به بحث هستی­شناسی اجتماعی، چهار مقوله بنیادی مطالعه شده است: «انسان­شناسی اجتماعی»؛ «هویت­پژوهی فلسفی جامعه»؛ و «علیت در جهان اجتماعی» و «مضمون دگرگونی‌های اجتماعی». در بخش انسان­شناسی اجتماعی مشخص شده باورمندی به گونه­ای خاص از معانی ذهنی در کنشگران اجتماعی و هویت­مندی پیشااجتماعی، تأثیر عمیقی بر تبیین اجتماعی می­نهد. در بخش دوم مقاله، ثابت شده که علامه مطهری برای جامعه، «وجود حقیقی» قائل است؛ اما در عین حال، فرد را مستحیل در جامعه نمی­انگارد و برای فرد، «استقلال نسبی» از ساختارهای اجتماعی را می­پذیرد. در بخش «علیت در جهان اجتماعی» گفته می‌شود که از نظر آیت­الله، در جهان اجتماعی، رابطه علیت وجود دارد، اما علل، محدود به علل مادی نیست؛ بلکه «علل معنوی و غیرمادی» نیز در تحولات اجتماعی، مدخلیت دارند. در بخش پایانی نیز آمده است که آیت­الله شهید، برای پاره­ای از «دگرگونی‌های اجتماعی»، هویتی از نوع نزاع حق و باطل قائل شده است.
صفحات :
از صفحه 131 تا 164
شاید عیسی (ع) هم خودکشی کرده بود؟ تحقیقی کیفی درباره موضع دین و معنویت در موارد اقدام به خودکشی
نویسنده:
Elizabeth Ryan Hall
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
ترجمه ماشینی : از جمله روندهای فعلی در خودکشی شناسی که نویدبخش پیشگیری از خودکشی است، تمرکز بر حوزه های جدید برای کاوش تجربی و استفاده از روش های خلاقانه برای تعیین این پدیده ها است. یکی از این حوزه‌ها، دین، همراه با همتای مرموزتر آن، یعنی معنویت است. تحقیقات خودکشی مدت‌ها نشان داده است که افرادی که از نظر مذهبی درگیر هستند بیشتر از افرادی که درگیر خودکشی هستند محافظت می‌شوند، اما توجه کمتری به شرایطی داشته است که در آن مذهب یا معنویت نمی‌توانند مانع خودکشی شوند. در دهه‌های پس از مطالعه مشهور دورکیم در سال 1897، اکثر پژوهش‌های مرتبط با استفاده از معیارهای محدود دینداری به جای انجام تحقیقات روان‌شناختی نافذتر در مورد تجارب زیسته ایدیوگرافیک دین و معنویت، از آنجایی که با خودکشی تلاقی می‌کنند، رویکرد جامعه‌شناختی گسترده‌ای را اتخاذ کرده‌اند. این مطالعه کیفی روایی- پدیدارشناختی، همگرایی پیچیده دین/معنویت و خودکشی را با در نظر گرفتن این سوال اصلی پژوهشی خود بررسی کرد: «معنوان اقدام به خودکشی در طول زندگی خود چه تجربیاتی از دین/معنویت داشته اند؟» هشت بزرگسال در سراسر ایالات متحده که حداقل یک بار اقدام به خودکشی کرده‌اند، در مصاحبه‌های عمیق درباره نقشی که دین و/یا معنویت قبل، در حین و بعد از این اقدام داشته‌اند، شرکت کردند. داده‌ها بر اساس مقوله‌های به دست آمده از پرسش‌های مصاحبه کدگذاری شدند و با استفاده از مدل نظری رابطه دین-خودکشی ارائه‌شده توسط والی در سال 1964، به‌ویژه گزاره‌های آن مبنی بر اینکه مذهب می‌تواند باعث تشویق، ممانعت یا هیچ تأثیری بر خودکشی فرد نشود، تفسیر شد.
مبانی فلسفی کارکردگرایی درجامعه شناسی دین امیل دورکیم فلسفه علم
نویسنده:
محمدتقی موحدابطحی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران: ,
وبر و دورکیم: مقایسه روش شناختی [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Henrik Jensen
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
Routledge,
  • تعداد رکورد ها : 195