آثار مرتبط با شخصیت ها | کتابخانه مجازی الفبا

آثار مرتبط با شخصیت ها | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 8
الجبر و الاختيار
نویسنده:
ركن الدين جرجاني، محمد بن علي
نوع منبع :
کتاب , آثار مخطوط(خطی) و طبع قدیم
منابع دیجیتالی :
چکیده :
ترجمه تحت اللفظي بسيار رواني است از رساله « جبر و اختيار » خواجه نصيرالدين طوسي در همان فصول دهگانه. گمان مي رود كه ترجمه ركن الدين محمد بن علي گرگاني استرابادي باشد كه پاره اي از آثار فارسي خواجه را ترجمه كرده است. اين رساله و هم فارسي آن بخواجه نسبت داده شده و تميز بين اصل و ترجمه رساله داده نشده. رساله در 10 فصل صورت گرفته: فصل 1- في حكايات المذاهب 2- في ذكر الوجوب و الامكان و الامتناع 3- في ذكر الاسباب و العلل و معني الجبر و الاختيار 4- في ذكر ان السبب ما لم يصر موجبا لم يصدر عنه المسبب 5- في كيفيه استناد الاتفاقيات الي العلل 6- في ان وجوب الفعل لاينا في الاختيار 7- في فرق بين القوي و الافعال الانسانيه 8- في القدرة و الارادة 9- في ما هو حاصل هذالمباحث 10- في ان اطلاق اختيار بهذا المعني هل يصح علي الباري تم ام لا. (مهدي ولايي) مؤلف: احتملا ركن الدين محمد بن علي جرجاني (قرن7-8ق). رساله حاضر تعريب رساله فارسي «جبرو اختيار» خواجه نصيرالدين طوسي (-762ق) است. در نسخه نامي از مترجم عربي نيامده، امام ركن الدين محمد در آغاز تعريب «اوصاف الاشراف» به ترجمه كردن رساله جبر و اختيار خواجه نصير به زبان عربي نيز اشاره مي كند. به نظر مي رسد كه تعريف حاضر از ركن الدين محمد باشد. آقا بزرگ درالذريعه تنها به متن فارسي اشاره مي كند. آغاز كتاب: الحمدلله رب الأرباب و مسبب الأسباب. . و بعد لما حسن في ظن الاخوان أن لي في المباحث العقلية عيناً دراكة اقترحوا عليّ ان اكتب لهم في المسئلة الجبر و القدر التي هي من المسائل المشكلة الدايرة بين اصناف الخلق. . انجام كتاب: أو محسوس للخلق هو مسلوب عن الله تعالي و هو عنه منزه، اذا بلغ الكلام الي الله تعالي فأمسكوا [مرعشي 18/202]
الفصول النصيرية في الاصول الدينية (ترجمة)
نویسنده:
ركن الدين جرجاني، محمد بن علي
نوع منبع :
کتاب , ترجمه اثر , آثار مخطوط(خطی) و طبع قدیم
منابع دیجیتالی :
چکیده :
الفصول النصيرية تاليف افضل المحققين و سلطان الحكماء و المتكلمين خواجه نصير الملة و الحق و الدين محمد بن الحسن الطوسي (قدس روحه القدوسي) در چهار فصل: توحيد، عدل، نبوت، معاد بفارسي نوشته، و از انجائي كه اين كتاب بزبان فارسي تاليف شده و عرب زبانان از آن بهره مند نمي گشتند لذا مولي ركن الدين محمد بن علي جرجاني كه از شاگردان علامه حلي است در سدد برآمده و اين كتاب را بزبان عربي ترجمه نموده كه نفعش عام باشد، و در سال (728) ه از تأليف آن فراغت يافته. [كرهرودي، ملامحمد باقر-ف 143؛ ] رساله مختصري است در اصول دين شامل چهار فصل: 1-توحيد، 2- عدل، 3- نبوت، 4- معاد. اصل کتاب به فارسي تأليف شده و توسط رکن الدين محمدبن علي جرجاني به عربي ترجمه شده است. متن و اين ترجمه با پيشگفتار محمدتقي دانش پژوه چاپ شده است. ترجمه عربي كتاب فصول نصيريه مي باشد. ترجمه اي است بر کتاب «الفصول» خواجه نصيرالدين طوسي که مؤلف آن را براي استفاده بيشتر طلاب در سال 728ق. به عربي برگردانده است. فصول و ترجمه آن به کوشش محمد تقي دانش پژوه در سال 1335 با عنوان «فصول خواجه طوسي» از سوي انتشارات دانشگاه تهران چاپ و منتشر شده است. آغاز كتاب: اما بعد حمدالله الواجب وجوده الفايض علي ساير القوابل جوده و يتفاوت بحسب القبول ظله وجوده الذي منه بدء الخلق و اليه عوده و الصلوة علي النبي الذي هو بحر العلم و ... انجام كتاب: ... ان يعرف عرض الخالق من خلقه بفضله و لايضيعّه بتفريطه و جهله و الاشقي شقاء عظيما و خسر خسرانا مبينا وفقنا الله و اياکم السعادة الدار الاخرة بمحمد و آله الطاهرين [دانشگاه تهران 20/377؛ الذريعة 1/63 و 4/122؛ الحقائق الراهنة في المائة الثامنة 194؛ احوال و آثار خواجه نصير 440. رايانه آستان قدس] شرح و حواشي: شرح الفصول النصيرية في اصول الدينية علي بن ماجد (-)
عقائد الدينية
نویسنده:
جرجاني، محمد بن علي
نوع منبع :
کتاب , آثار مخطوط(خطی) و طبع قدیم
الابحاث في تقويم الاحداث
نویسنده:
ركن الدين جرجاني
نوع منبع :
کتاب , آثار مخطوط(خطی) و طبع قدیم
منابع دیجیتالی :
چکیده :
رساله اي است در رد زيديه و اثبات امامت ائمه عليهم السلام و اثبات غيبت و رد شبهات آن، مشتمل بر مقدمه و ده فصل و خاتمه؛ و در روز جمعه سوم جمادي الثانيه 728 درنجف اشرف ازآن فارغ شده است، عناوين آن چنين است: المقدمه: في امور لابد منها. الفصل الاول: في بيان ان الفرقة الناجية هم شيعة علي بن ابيطالب عليه السلام. الفصل الثاني: في معني الشيعة وانهم هم الامامية في الحقيقة. الفصل الثالث: في اصول الامامية في الامامة وتأکيدها بقاعدة حکمية. الفصل الرابع: في قواعد الزيدية وتعيين مواضع النزاع منهم . الفصل الخامس: في الزامهم في مواضع متعددة. الفصل السادس: في هدم قاعدة القيام والدعوة والجواب عن الشبهات. الفصل السابع :في الاحتجاج علي ان زيد بن علي لم يکن اماماً والجواب عن شبهاتهم . الفصل الثامن: في اثبات امامة الائمة الاثني عشر بالدلايل والنصوص. الفصل التاسع: في اثبات الغيبة والجواب عن الشبهات الموردة عليها. الفصل العاشر: في ايراد وجوه التشنيعات علي الامامية. الخاتمة: في وصية المؤلف. رد بر مذهب زيديها است و در نجف اشرف در 3جمادي دوم سال 728 آنرا بپايان رسانده (ذريعه 1:63) آغاز كتاب: «حمداً لله مستحق الحمد من اسمائه ومستوجب الشکر والشکر سبب زيادة نعمائه والصلاة علي ..». انجام كتاب: «والإن حيث وفينا مما وعدنا به حان أن يقطع الکلام حامدين لله تعالي علي آلائه ومصلين ..». ]الذريعة 1/63 ؛ فهرست الفبائي آستان قدس ص15؛ نشريه 7/539[
بررسی انتقادی استدلال سيد شريف جرجانی بر بساطت مشتق
نویسنده:
سيداحمد حسينی سنگچال, محمد سعيدی مهر
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
بنیاد حکمت اسلامی صدرا,
چکیده :
مسئلة بساطت يا تركب مشتق، از دغدغه‌هايي است كه در عين شباهت آن به مباحث اعتباري، در مقاطعي بر بحثهاي فلسفي تأثيرگذار بوده است. نوشتار حاضر درصدد است به بررسي انتقادي استدلال جرجاني بر بساطت مشتق بپردازد. مطابق استدلال وي هرگاه مشتق، مركب از «شيء له المشتق منة فرض گردد، در صورت أخذ مفهوم «شيء»، دخول عرض عام در فصل و در صورت أخذ مصداق «شيء»، انقلاب قضاياي ممكن به ضروري اتفاق مي‌افتد. در صورت نخست فصل، از فصل بودن مي‌افتد و در فرض دوم جهت امكان از عالم واقع جمع ميگردد. براي تبيين كيفيت انقلاب، راهكاري ارائه شده است كه به تحليل مفهوم حصه و نقش قيد و تقيد در محمول باز ميگردد. در ادامه، برغم بينقص شمردن اين استدلال، روشن خواهد شد كه دليل مزبور براي اثبات بساطت مشتق ناكارآمد است و تنها از عهدة اخراج مفهوم يا مصداق «شيء» از حقيقت مشتق برمي‌آيد.
صفحات :
از صفحه 79 تا 94
تناسخ از نگاه قرآن و برهان
نویسنده:
علی احمد ناصح
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم : دانشگاه قم,
چکیده :
از دیرباز نظریه تناسخ و بازگشت ارواح پس از مرگ و انتقال آن از بدنی به بدن دیگر، در مکاتب خاور دور مطرح بوده است. این نظریه که ازحکیمان مشرق زمین به جا مانده، و زیربنای عقیده آیین­هایی چون «هندوئیسم» «بودیسم» و «جینیزم» گشته و مقبول گروهی از ساکنان مغرب زمین و برخی فرق منسوب به اسلام نیز شده است. دانش مندانی بزرگ نیز این ایده را مورد بحث و انتقاد قرار داده­اند که از میان آنان تلاش حکیمان و عالمان مسلمان یادکردنی است. این مقاله ضمن تبیین این ایده، بطلان آن از دیدگاه حکیمان و عالمان مسلمان و ناسازگاری آن با آموزه‌های دینی را بررسی می کند .
صفحات :
از صفحه 271 تا 288
تبیین وحی از دیدگاه متکلمان مسلمان
نویسنده:
حیدر باقری اصل
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم : دانشگاه قم,
چکیده :
تبیین وحی از منظرهای مختلف قابل بررسی و پیگیری است، زیرا تحلیل وحی مورد توجه متکلمان، فلاسفه، عرفا و مفسران قرآن بوده است. آنان با گرایش‌های کلامی، فلسفی، عرفانی و تفسیری خود، دست به تبیین وحی زده و به این ترتیب، نظریه‌های کلامی، فلسفی، عرفانی و قرآنی وحی را در تحلیل وحی پدید آورده‌اند. ما در این نوشتار به نظریه‌های متکلمان خواهیم پرداخت و تبیین‌های آنان را از وحی ارائه خواهیم داد. به طور کلی، متکلمان مسلمان، دو رویکرد زبانی و غیرزبانی از وحی دارند. رویکرد زبانی، نظریه‌های کلام نفسی، کلام حادث و توقف را در برمی‌گیرد و رویکرد غیر زبانی، نظریه‌های وحی یا شعور ویژه و تجربه دینی را شامل می‌شود.
صفحات :
از صفحه 43 تا 59
بررسی کلامی - فلسفی مساله حشر حیوانات
نویسنده:
سعید نظری توکلی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: دانشگاه امام صادق (ع),
چکیده :
گرچه وجود جهان پس از مرگ و زندگی اخروی، از جمله اصول اعتقادی تمامی مسلمانان است، در اینکه این نوع زندگی به چه گروهی از موجودات اختصاص دارد، دیدگاه های مختلفی توسط اندیشمندان مسلمان مطرح شده است. صرف نظر از تفسیرهای مختلفی که از آیات و روایات در این زمینه وجود دارد، بحث حشر حیوانات در منابع کلامی - فلسفی مذاهب مختلف اسلامی با دو اصل وجود یا نبود نفس ناطقه برای حیوانات و تکلیف ناپذیر بودن آن ها پیوند خورده است.هرچند نبود تکالیف شرعی برای حیوانات، مسلم به نظر می رسد، امت دانستن حیوانات از جانب قرآن کریم، هم حکایت از فهم آن ها از هستی دارد و هم معلوم می کند که دارای هدفی مشخص و مشترک در زندگی دنیوی خود هستند. وجود دو عامل فهم و هدفمندی در حیوانات سبب شده است که قرآن کریم آن ها را همسان انسان بداند و برای آن ها نیز حیات اخروی را مطرح سازد. در چنین فرضی می توان ادعا کرد که حضور حیوانات در جهان آخرت، افزون بر دادخواهی میان گروهی، به منظور دادخواهی آن ها از انسان ها نیز است. بر این اساس، اصل مسوولیت پذیری انسان در برابر حیوانات قابل مطرح است و امکان هر گونه بهره وری از آن ها را در خارج از هدف ذاتی از خلقتشان منتفی می سازد.
صفحات :
از صفحه 121 تا 148
  • تعداد رکورد ها : 8