مرور درختی موضوعات | کتابخانه مجازی الفبا

مرور درختی موضوعات | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
حقوق اجتماعی زن حقوق زن(همسر)
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 31
بازخوانی فلسفی متون دینی در باب حقوق زنان از منظر نواندیشان دینی (نصرحامد ابوزید، محمدمجتهد شبستری، محمدباقر صدر، مرتضی مطهری)
نویسنده:
مهرانگیز نعمتی؛ استاد راهنما: جعفر مروارید؛ استاد مشاور: جهانگیر مسعودی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
در نگاه روشنفکران و نواندیشان دینی وضعیت زنان یکی از مهمترین شاخص‌های بسط مدرنیته و معیاری برای رشد و توسعه‌ی هرکشور است. آنان کارایی دین را نه با میزان گسترش حوزه جغرافیایی و یا شمار هواداران آن بلکه با " التزام و پایبندی آن در برابر حیات انسان ها و کارایی آن در تغییر زندگی " دینداران می‌سنجند. و تلاش می‌کند با "باز اندیشی" در دین تفسیری قابل قبول و متناسب با پرسش‌های تازه‌ی روزگار ارائه دهند. از نظر آنان بخش عمده‌ی مباحث مربوط به زنان در این متون انعکاس معیشت و فرهنگ زمان نزول وحی است. و عقاید و احکام سنتی موجود در ادیان که ذاتا تاریخی و زمانی‌ا‌ند اجازه نمی‌دهد چهره "حقیقت پیام ادیان" در عصر ما آشکارا دیده شود. در حالی که آن حقیقت دائما باید "بازخوانی" و "بازسازی" شود تا برای سایر زمان‌ها نیز قابل بهره‌وری باشد. در واقع چون دین اسلام، ظهور پیامبر و کتاب او را یک پدیده‌ی تاریخی می‌دانند معتقدند روش صحیح در فهم این متن نگریستن به آن از زاویه‌ی "ارتباط با واقع" است. یعنی برای فهم قرآن باید به سراغ واقع و فرهنگ روزگار نزول قرآن رفت و به نقش فرهنگ عصر نزول قرآن در تکوین آن توجه کرد. با این روش خواننده‌ی متن "به جای پرداختن به امور مطلق و غیر عینی به سراغ حقایق محسوس و عینی می‌رود". آنان معتقدند اگر با دیدی پدیدار شناسانه و تاریخی به کتاب و سنت مراجعه کنیم و بیاندیشیم در آن شرایط تاریخی و اجتماعی مشخص، پیامبر قصد انجام چه اصلاحاتی داشت و اگر در زمانه‌ی ما، به پیامبری برانگیخته می‌شد چه می‌گفت، درخواهیم یافت آن میزان اصلاحات و تغییراتی که ایشان ایجاد کرد نهایت تغییرات ممکن نبود بلکه اشکال گوناگون نابرابری‌های دیگری نیز که در طول تاریخ بر زنان تحمیل می‌شود باید برطرف شود. و به پیام کلی متن یعنی "عدالت" باید روی آورد. امری که خدا خود نیز به برپایی آن توسط مردم امرکرده است.
رویکرد فمنیستی به قرآن: با ارجاع ویژه به آیه 34 سوره نساء
نویسنده:
Saimah Amin: صائمه امین
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
ترجمه ماشینی: رویکرد فمینیستی نسبت به قرآن به ویژه در مورد آیات مربوط به حقوق زنان روز به روز در حال افزایش است. دوران معاصر «قرآن کتاب خداست» به این معناست. اعتقاد تزلزل ناپذیر همه مسلمانان انبوهی از علما آن را تفسیر کرده اندمعروف به مفسر. فمینیست ها معتقدند که تفاسیر سنتی از قرآن منحصراً توسط ذهنیت مردانه هدایت می شود. چنین تفاسیر، به عقیده آنها، تمایل به حقوق و تجارب مذکر به جای زن، چرا که اینها تفسیر مردانه است، گذشته از همه اینها. علاوه بر این، اگر اصلاً حقوقی در مورد زنان وجود دارد، آنها هم هستند از منشور مردان دیده می شود. فمینیست ها به دنبال تفسیر مجدد قرآن هستند به منظور حفظ ارتباط آن در دوران معاصر. امروزی فمینیست ها معتقدند که قرآن باید در آن مدون شود پیشینه زمینه ای و تاریخی برای درک واقعی آن درک، به ویژه در مورد حقوق و موقعیت زنان. این مقاله روش شناسی فمینیستی تفسیر قرآن را برجسته خواهد کرد، مخصوصاً در برابر آیات بسیار بحث برانگیز، مانند سوره نساء، آیه 34.
Iranian Law and Women's Rights
نویسنده:
Mehrangiz Kar: مهرانگیز کار
نوع منبع :
نمایه مقاله
چکیده :
ترجمه ماشینی: تبلیغات برای حقوق زنان در ایران با جنبش‌های گسترده‌تری برای آزادی و اصلاحات همراه است که قوانین شریعت جمهوری اسلامی را به عنوان تبعیض‌آمیز نقد می‌کنند. علیرغم پایه‌گذاری این اصلاحات در واقعیت‌های اجتماعی ایران معاصر، هر کس به نقد قوانین حاکم بر حقوق زنان بپردازد، در معرض اتهام توهین به مقدسات و اساس اسلام است و مجازات‌های سختی در پی دارد. تلاش‌های اصلاحی تا زمانی که پایه‌ای برای گفتمان و بحث آزاد در ایران ایجاد نشود، متوقف خواهد شد. بنابراین، حقوق بشر مانند حق آزادی بیان و حقوق مرتبط باید به عنوان مبنای اساسی برای اصلاحات سیاسی و حقوقی موفق در ایران تلقی شود - چه این اصلاحات مبتنی بر اسلام لیبرال باشد و چه سکولاریسم.
زنان در اسلام و خاورمیانه: یک خواننده
نویسنده:
by Ruth Roded (Author)
نوع منبع :
کتابشناسی(نمایه کتاب)
وضعیت نشر :
I.B.Tauris,
چکیده :
ترجمه ماشینی: بسیاری از بحث های پر جنب و جوش و اغلب داغ در مورد نقش زنان در اسلام و جامعه خاورمیانه بر اساس قرائت های متفاوتی از منابع اولیه عربی، فارسی، ترکی و دیگر و سوابق تاریخی است. این متون کلیدی برای خوانندگان انگلیسی زبان غیرقابل دسترسی است. زنان در اسلام و خاورمیانه این شکاف را با گردآوری مطالب مربوط به زنان در اسلام از طیف وسیعی از منابع، از اوایل دوره اسلامی تا امروز پر می کنند. این قرائت ها جنبه های مختلف تجربه زنان را شامل می شود: حقوقی، داخلی، سیاسی، مذهبی و فرهنگی، و با مقدمه هایی همراه است که پیشینه هر منبع را توضیح می دهد و برخی از سؤالات مطرح شده را مورد بحث قرار می دهد. کتابشناسی خوانندگان را به مطالب اضافی هدایت می کند. این خوانش با در نظر گرفتن دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد گردآوری شده است، اما برای هر کسی که به مسائل جنسیت و اسلام گرایی مرتبط است نیز جالب خواهد بود.
أم المؤمنین عائشة رضي الله عنها وحقوق المرأة
نویسنده:
نورة بنت عبد الله
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
تحریر المرٲة‌ فی‌ عصر الرسا‌لة‌ المجلد2
نویسنده:
عبدالحلیم‌ ابوشقه‌
نوع منبع :
کتابشناسی(نمایه کتاب) , مطالعه تطبیقی
وضعیت نشر :
کویت: دار القلم,
چکیده :
هذا الكتاب بأجزائه الستة محاولة "للتجديد الإسلامي" في قضايا المرأة، تضاف إلى جهود رائدة لأساتذة لنا أجلاء التجديد بالمفهوم الإسلامي يعني العودة إلى الكتاب والسُنة لمعرفة هدى الله، ثم تنزيل هذا الهدى على الواقع المعاصر حتى يستقيم أمر الله وصدق رسول الله صلى الله عليه وسلم : إن الله يبعث لهذه الأمة على رأس كل مائة سنة من يجدد لها دينها التجديد هنا يعني تحرير المرأة المسلمة من طغيان جاهليتين، جاهلية التقليد الأعمى للآباء، وجاهلية التقليد الأعمى للغرب وتحرير المرأة لن يتم إلا مع تحرير الرجل، أي حين يهتديان معاً بهدي محمد صلى الله عليه وسلم وفي هذا الجزء بيان لمعالم شخصية المرأة المسلمة التي ذكر رسول الله صلى الله عليه وسلم محورها في قوله الجامع: "إنما النساء شقائق الرجال" وهذا يعني تقرير المساواة بينهما، مع قدر من الاختصاص في بعض المجالات وبيان ما رسمته الشريعة من آداب كريمة حانية لتعامل الرجل المسلم مع المرأة، هذه الأداب تنبع من قلب المسلم وعقله، لا مجرد شكليات كتلك المعروفة في المجتمع الغربي.
نظام حقوق المرأة في الإسلام
نویسنده:
مرتضی مطهري
نوع منبع :
کتاب , ترجمه اثر , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: دار الکتاب الإسلامي,
کلیدواژه‌های اصلی :
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
کتاب "نظام حقوق المرأة في الإسلام" ترجمه کتاب "نظام حقوق زن در اسلام" اثر استاد شهید مطهری می باشد این کتاب مجموعه مقالات منتشر شده از استاد شهید مرتضی مطهری در طى سال‌هاى 45 و 46 شمسى در مجله «زن روز» تحت عنوان «زن در حقوق اسلامى» است. این مقالات در پاسخ به سلسله مقالاتى نگارش یافت که در آن‌ها پیشنهادهایى درباره تغییر قوانین مدنى مربوط به حقوق خانوادگى ارائه شده و مطالبى بر ضد نصوص مسلّم قرآن عرضه گردیده بود. استاد با پاسخ‌هاى متقن و مستدل خود به این پیشنهادها در واقع نظام حقوق زن را در مکتب متعالى اسلام طرح و تدوین نموده، مسائلى همچون خواستگارى، ازدواج موقت، زن و استقلال اقتصادى، اسلام و تجدد زندگى، مقام زن در قرآن و مسائل متنوع دیگرى را مورد بحث و تحقیق عالمانه قرار داده‌اند این کتاب دربردارنده 11 بخش به شرح ذیل است بخش اول: خواستگاری و نامزدی بخش دوم: ازدواج موقت بخش سوم: زن و استقلال اجتماعی بخش چهارم: اسلام و تجدد زندگی بخش پنجم: مقام انسانی زن از نظر قرآن بخش ششم: مبانی طبیعی حقوق خانوادگی بخش هفتم: تفاوت‌های زن و مرد بخش هشتم: مهر و نفقه بخش نهم: مساله ارث بخش دهم: حق طلاق بخش یازدهم: تعدد زوجات
  • تعداد رکورد ها : 31