جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 373
نقد و بررسي آراي دکتر ذهبي در مورد شيعه و تفسير قرآن با تأکيد بر ديدگاه‌هاي آيت‌الله معرفت
نویسنده:
‫ابراهيم‌شعيب عيسي
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
‫قم : ‫مرکز اطلاعات و مدارک اسلامي، معاونت پژوهشي، دفتر تبليغات اسلامي,
چکیده :
‫تحقيق حاضر، آراي دکتر ذهبي در تفسير قرآن و برخي عقايد شيعه را بررسيده و نظريات آيت‌الله محمدهادي معرفت در ارزيابي آن‌ها را منعکس مي‌سازد. نويسنده در سه باب کوشيده نخست ديدگاه‌هاي ذهبي در مفهوم تفسير و تأويل و تفاوت آن‌ها و سپس ديدگاه‌هاي منتقدانه وي در تأسيس شيعه و پيدايي آن، انتساب شيعه به عبدالله بن سبأ، عقايد شيعيان درعصمت ائمه(، مسأله مهدويت، رجعت، تقيه و... نيز برخي احکام فقهي شيعه همچون: مسح سر و پاها در وضو، تحريف قرآن و تکفير صحابه، جواز متعه (ازدواج موقت) و همچنين برخي ديدگاه‌هاي تفسيري ذهبي را با توجه به آراي آيت‌الله محمدهادي معرفت، تحليل کند. در بخش اول ضمن بررسي مفهوم اصطلاحاتي مانند تفسير و تأويل، به تشريح فرق تفسير و تأويل و کشف معناي مندرج در آيات قرآن پرداخته شده و ديدگاه‌هاي ذهبي ارزيابي گشته است. آن‌گاه گرايش‌هاي تفسيري از نظر وي و معاني لغوي و اصطلاحي واژگان کليدي تحقيق بيان مي‌شود. نويسنده در اين زمينه آراي ذهبي و آيت‌الله معرفت را مقايسه کرده و مختصري از زندگاني، تأليفات تفسيري و آراي مهم تفسيري آنان را منعکس مي‌سازد. در بخش دوم نوشتار شبهه‌هاي ذهبي برضد شيعه و عقايد آنان مخصوصا داستان خرافي انتساب شيعه به شخصي مجهول‌الهويه (عبدالله بن سبأ) و ادله متقن بر بطلان آن مطرح شده، سپس حقانيت ديدگاه‌هاي شيعه در امامت، عصمت ائمه، مهدويت، رجعت، مشروعيت تقيه به طور فشرده اثبات و به ايرادهاي ذهبي پاسخ داده شده است. برخي اشکال‌هاي ذهبي در واجب بودن مسح پا، تحريف قرآن، تکفير صحابه، جواز عقد موقت در مذهب شيعه، که وي آن را در تأليف‌هاي مختلف خود آورده، بازگو و ارزيابي مي‌گردد.
موسوعة الفكر السياسي عند الإمام الخميني : الديمقراطية الإسلامية
نویسنده:
مجموعة مولفین؛ تعریب: عدد من المترجمین
نوع منبع :
کتاب , ترجمه اثر , مجموعه مقالات , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
بیروت - لبنان: مرکز الحضارة لتنمیة الفکر الاسلامی,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
قرآن و تأثیرپذیری از محیط
نویسنده:
محمدهادی معرفت، عباسعلی براتی پور
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
این‌ مقال‌ بر آن‌ است‌ تا یکی‌ از مسائل‌ مهم‌ در حوزة‌ قرآن‌پژوهی، یعنی‌ مسألة‌ قرآن‌ و تأثیرگذاری‌ بر محیط‌ یا تأثیرپذیری‌ از محیط‌ را مورد بحث‌ قرار دهد. مؤ‌لف‌ معتقد است‌ که‌ قرآن‌ کریم، برای‌ تأثیرگذاری‌ و مبارزه‌ با عادت‌های‌ ناروای‌ جاهلی‌ نازل‌ شده‌ است، نه‌ این‌ که‌ از فرهنگ‌ و آداب‌ خشن‌ زمان‌ خود تأثیر پذیرد. سخن‌ گفتن‌ به‌ زبان‌ یک‌ ملت، به‌ معنای‌ پذیرش‌ فرهنگ‌ آن‌ ملت‌ نیست. قرآن، کتاب‌ هدایت‌ برای‌ همه‌ بشر در همة‌ قرون‌ است؛ بنابراین، لازمة‌ هدایت، آن‌ است‌ که‌ بر فرهنگ‌ و فکر انسان‌های‌ مورد خطاب‌ خود اثرگذار باشد، نه‌ بر عکس. قرآن، همان‌ کتابی‌ است‌ که‌ توانست‌ بر فرهنگ‌ نادرست‌ اعراب‌ جاهلی، تمدنی‌ درخشان‌ و فرهنگی‌ انسان‌ساز بنا نهد. مؤ‌لف‌ برای‌ صحت‌ نظریة‌ خود، مثال‌های‌ متعددی‌ به‌ صورت‌ شاهد ذکر می‌کند.
تأویل از دیدگاه علامه طباطبایی در تفسیر المیزان
نویسنده:
محمدهادی معرفت
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
کلیدواژه‌های اصلی :
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
مشترکات ادیان ابراهیمی از دیدگاه قرآن
نویسنده:
اکبر فهیمی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
در این پایان نامه، مشترکات سه دین بزرگ الهی اسلام، یهودیت و مسیحیت از دیدگاه قرآن مورد پژوهش شده، و نگارنده، در مقدّمه، به صورت گذرا به معرّفی آیین های زرتشتی، بودایی، مجوس و صابئین پرداخته است. در بخش نخست، اصل وجود خدا، اوصاف خداوند، و تبیین جهانبینی ارائه شده از سوی انبیای الهی و شخصیت آنان بر پایه معارف و آیات قرآن بررسی شده، و در بخش دوم، از احکام مشترک ادیان الهی و موارد اشتراک این ادیان در عبادت ها، معامله ها و احکام جزایی بر اساس آیات قرآن سخن به میان آمده است.
علل انکار معاد و آثار آن
نویسنده:
حسین شفیعی دارابی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
اندیشه معاد و مسأله قیامت در تاریخ اعتقادی بشر، قدمتی دیرینه دارد و توجّه دادن بشر به «معاد» نیز بخشی از رسالت پیامبران الهی(علیهم السلام) بوده است. با این حال، انکار معاد در طول تاریخ، همواره وجود داشته است. جستجوی علّت ها و پیامدهای انکار معاد از دید قرآن و روایات، موضوع پژوهش این رساله است. نگارنده پس از تبیین نوع رابطه معاد و علل انکار آن و سیر ترسیم جایگاه ارزشی عقیده به معاد، به ذکر کلّیاتی در تعریف موضوع پژوهش، پیشینه بحث، اهداف و در نهایت به مفهوم «مرگ» و «معاد» و ضرورت معاداندیشی و آثار آن اشاره کرده است. در فصل دیگر، وی با دسته بندی علل انکار معاد از سوی منکران، آیات مربوط به انکار معاد را ذکر و تحلیل کرده، و در فصل پایانی، به بررسی آثار انکار معاد از لحاظ فردی و اجتماعی پرداخته است.
بررسی آیات موهم تناقض
نویسنده:
محمدتقی مهدوی نیا
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
این پژوهش در بررسی آیاتی است که به ظاهر متناقض اند و در تلاش است تا با بررسی این گونه آیات، به شبهات مطرح شده از سوی مخالفان یا ناآشنایان به کلام الهی پاسخ گوید و بدین سان، از اعجاز قرآن در هماهنگی و عدم اختلاف آیات دفاع کند. نویسنده در بیان اعجاز قرآن در هماهنگی آیات، به پیشینه موضوع اشاره کرده و دلایل ناکافی بودن کارهای گذشتگان را برشمرده، سپس در ادامه، واژه های «اختلاف» و «تدبر» را تعریف کرده و جامع نگری، وحدت هدف، بررسی مورد به مورد و پاسخ گویی به موارد اختلاف و راه های اثبات هماهنگی آیات قرآن را ذکر نموده و از طریق اخیر، آیات موهم تناقض را بررسی و پاسخ های لازم را عرضه کرده است. وی در بخش اصلی پایان نامه، به تقسیم بندی آیات موهم تناقض و منشأ توهم تناقض در آیات قرآن پرداخته و هفده مورد از آیات به ظاهر متناقض را مورد بررسی قرار داده و به شبهات مطروح یا قابل طرح در این زمینه پاسخ گفته است.
تقلید در قرآن
نویسنده:
ولی اللّه موسوی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
اعتقادات، پایه و اساس زندگی آدمی است و در سلوک و رفتار انسان، نقشی بس عظیم دارد. قرآن کریم نیز بدین مهم پرداخته و مسائل متنوّعی را در این باره طرح کرده است. از جمله بحث های پر اهمّیت در این زمینه، مسأله تقلید در اعتقادات است. آیا انسان، با آن که نیروی تفکّر و تدبّر دارد، مبنای اعتقادات خویش را می تواند با تقلید از دیگران هر چند با عظمت باشند پی ریزد یا آن که تقلید در مسائل اعتقادی مجاز نیست؟ این پایان نامه، مسأله تقلید در اعتقادات را از نگاه قرآن به بحث نشسته، و در فصل نخست، تقلید در اعتقادات از دیدگاه قرآن، عقل و روایات را بررسی کرده و این نتیجه را به دست آورده که تقلید در عقاید، مردود است. فصل دوم به بررسی تقلید در ربوبیت تکوینی و تشریعی، تقلید در الوهیت، و تقلید در عبادت و نیز اثبات این نکته می پردازد که عقاید مشرکان عهد رسالت، در تمام مراتب چهارگانه شرک، به تقلید از مکاتب پیشین یا نیاکان بوده است. فصل سوم به بیان علل و انگیزه های تقلید نادرست از نگاه قرآن ارتباط دارد و از عواملی چون تعصّب نابجا، ترس از دست دادن مقام و موقعیت و شخصیت گرایی به صورت علل و انگیزه های تقلید از نگاه قرآن یاد شده، و خاتمه بحث، فرجام ناخوشایند تقلید در عقاید و عواقب سوء آن را گوشزد کرده است.
پژوهشی پیرامون تقلید در عقاید از دیدگاه قرآن
نویسنده:
ولی الله موسوی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
این پایان نامه در سه فصل تنظیم شده است. فصل اول، دیدگاه قرآن، عقل و احادیث در مورد تقلید درعقاید. فصل دوم، انواع تقلید در عقاید چون تقلید درربوبیت تکوینی، تقلید در ربوبیت تشریعی، تقلید درالوهیت وتقلید در عبادت. فصل سوم، بررسی علل تقلید، سرنوشت دنیوی و اخروی مقلدان در عقاید.
جستارى در ساحت هاى زبانى قرآن
نویسنده:
هادى فنايى نعمت سرا
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمينی قدس‌سره,
چکیده :
فهم قرآن كريم افزون بر دانش هاى رايج پايه، مبتنى بر شناخت قواعد زبانى است. قرآن به لحاظ محتوا، مشتمل بر انواع معارف عقيدتى، اخلاقى و تربيتى، فقهى و حقوقى و تاريخى است و به لحاظ ساختار لفظى، سرشار از زيبايى هاى بيانى، فصاحت و بلاغت و محسنات لفظى و معنايى. به همين سبب، سبك بيانى قرآن در انتقال معانى، منحصر در يك وجه و الگوى بيانى خاص نيست، بلكه به تناسب هر موضوعى از سبك بيانى خاصى نظير زبان عرفى، كنايى، استعارى و رمزى استفاده كرده است. در مجموع، زبان قرآن زبان عرفى و عقلايى است. مقصود از زبان عرفى تنها كاربرد الفاظ در معناى موضوع له حقيقى آنها نيست، بلكه زبان عرفى گستره اش انواع استعمالاتى است كه عقلا در محاورات خود به كار مى گيرند. راز استفاده از سبك هاى بيانى متنوع، تأثيرگذارى آن در معرفت بخشى و هدايت گرى است. نوشتار حاضر با روش توصيفى ـ تحليلى به بررسى اين موضوع مى پردازد.
صفحات :
از صفحه 41 تا 55
  • تعداد رکورد ها : 373