جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
مرور
>
مرور کلید واژه ها
>
4. اصطلاحنامه سایر موضوعات
>
اصطلاحنامه علوم قرآنی
مرتب سازی بر اساس
عنوان
نویسنده
جنس منبع
محل
ناشر
تاریخ تغییر
و به صورت
صعودی
نزولی
وتعداد نمایش
5
10
15
20
30
40
50
فرارداده در صفحه باشد
جستجو
خروجی
چاپ نتایج
Mods
Dublin Core
Marc
MarcIran
Pdf
اکسل
انتخاب همه
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
تعداد رکورد ها : 18145
عنوان :
مبانی حکومت در قرآن و سنت از دیدگاه امام خمینی (ره) و علامه مودودی
نویسنده:
حسین علویمهر ، سیدبهادرعلی زیدی
نوع منبع :
مقاله , مطالعه تطبیقی
منابع دیجیتالی :
نسخه PDF
زبان :
فارسی
کلیدواژههای اصلی :
اصطلاحنامه علوم قرآنی
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
امام خمینی
چکیده :
این پژوهش به بررسی مبانی حکومت اسلامی در قرآن و سنت از دیدگاه امام خمینی و علامه مودودی میپردازد. با توجه به اهمیت بحث حکومت اسلامی در جامعه اسلامی در عصر کنونی و با توجه به جایگاه علمی و سیاسی امام خمینی بنیانگذار جمهوری اسلامی و علامه مودودی، بهعنوان نظریهپرداز اجتماعی و سیاسی، ضرورت پرداختن بحث مبانی حکومت اسلامی در پرتوی قرآن و سنت از منظر این دو متفکر، روشن میگردد. هدف از این پژوهش، تبیین آرای دو متفکر برجسته عصر حاضر از دو مکتب شیعه و اهل تسنن، امام خمینی و علامه سید ابوالاعلی مودودی درباره مبانی حکومت اسلامی است. امام خمینی و علامه مودودی برای حکومت اسلامی دارای مبانی مشترک و مختصی هستند. توحید، رسالت پیامبر اسلامk، جاودانگی و جامعیت اسلام از مبانی مشترک بوده؛ امامت و ولایتفقیه، مبنای اختصاصی امام خمینی در بحث حکومت اسلامی؛ و خلافت جمهور مبنای اختصاصی علامه مودودی است. امام خمینی و علامه مودودی نظریه خود را در باب مبانی حکومت اسلامی به آیات و روایات مستدل نمودهاند. روش این پژوهش با توجه به تبیین آرای این دو متفکر، توصیفی ـ تحلیلی و با توجه به بررسی و نقد ادله، تحلیلی ـ انتقادی است. در این راستا پژوهش حاضر با استخراج مبانی این دو متفکر ادله آنان را مورد بررسی قرار داده است.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 295 تا 316
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
کاربرد اعجازگونه «سمع و ابصار» در قرآن از منظر فیزیولوژی
نویسنده:
مهدی گرامی پور ، کریم شیران
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
نسخه PDF
زبان :
فارسی
کلیدواژههای اصلی :
اصطلاحنامه علوم قرآنی
چکیده :
تکرار معنیدار عبارت «سمع و الابصار» در آیات قرآن کریم، قرنهاست پرسش بیپاسخی را برای مفسران مطرح کرده است که چرا خداوند شنیدن را به شکل مفرد و دیدن را به شکل جمع آورده است؟ ما در پی پاسخ این پرسش، به مطالعه مسیرهای عصبی سیستم شنوایی و بینایی در مغز پرداخته و با مقایسه این دو با یکدیگر، راز آن را فاش میکنیم. این نوشتار حکمت و علت این طرز بیان قرآن کریم را از نگاه آناتومی و فیزیولوژی اعصاب حواس بینایی و شنوایی آشکار میکند. به این ترتیب که: وقتیکه صدا به گوشها میرسد؛ پیام حسی در حلزون گوشها ایجاد میشود؛ هر دو گوش تقریباً در همان ابتدای راه، پیامهای صوتی خود را با یکدیگر همسفر کرده و از طریق دو مسیر موازی در ساقه مغز بهسوی هر دو نیمکره مخ ارسال میکنند. بهطوریکه هر دو نیمکره مخ، از هر دو گوش پیام دریافت میکند. این در حالی است که نیمی از پیام حس بینایی که در شبکیه هر چشم ایجاد میشود؛ به نیمکره مخالف میرود. به گونهای که درنهایت، نیمکره راست مخ، نیمه چپ میدان دید را میبیند؛ و نیمکره چپ، نیمه راست میدان دید را. بهعبارتدیگر، دو نیمکره مخ، دو صحنه متفاوت را میبینند؛ اما یکصدای واحد را میشنوند! همچنین در سیستم بینایی نهتنها پیامهای دو چشم همراه نمیشوند؛ بلکه هر چشم، حتی برای انتقال رنگها، حرکات و شکلهایی که میبیند، از مسیرهای جداگانهای استفاده میکند که در قشر بینایی مخ از بیش از دوازده منطقه تخصصی برای پردازش دادههای مختلف شبکیه استفاده میشود. بنابراین با توجه به یافتههای علمی چند دههی اخیر، بیشک تکرار عمدی لفظ «سمع و الابصار» در قرآن کریم یکی از معجزات این کتاب مقدس است.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 231 تا 254
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
مؤلفههای روانشناختی مبلّغ موفق از منظر قرآن و روایات برای ساخت پرسشنامه
نویسنده:
رحیم میردریکوندی ، عباس جوانشیر
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
نسخه PDF
زبان :
فارسی
کلیدواژههای اصلی :
اصطلاحنامه علوم قرآنی
چکیده :
هدف پژوهش، طراحی، ساخت و اعتباریابی پرسشنامه اولیه سنجش مؤلفههای روانشناختی مبلّغ موفق از منظر قرآن و روایات بود. بدینمنظور، از دو شیوه توصیفی و پیمایشی استفاده شد. محقق بهمنظور جمعآوری آموزههای دین اسلام، با استفاده از روش توصیفی به تبیین ویژگیهای روانشناختی مبلّغ موفق با توجه به سه مؤلفه شناختی، عاطفی و رفتاری پرداخت و برای ارزیابی و اعتبار پرسشنامه، روش پیمایشی را در نمونهای 54 نفری از مبلّغین مراکز تبلیغی شهر مقدس قم بهکار گرفت. نمونه مورد پژوهش، از میان جامعه مذکور بر اساس نمونه در دسترس، گردآوری شد. در بررسی روایی محتوایی پرسشنامه، ضریب کندال 80 گویه باقیمانده، 21/0 با سطح معناداری کمتر از 001/0 بود که نشان دهنده میزان توافق کارشناسان خبره در مورد موافقت گویهها با مستندات اسلامی و نحوه دلالت آنهاست. برای بررسی روایی سازه، همبستگی بین گویهها با نمره کل، همبستگی بین مؤلفهها با نمره کل و همبستگی بین مؤلفهها با یکدیگر محاسبه شد و نتایج حاکی از این بود که روایی سازه در حد بالا میباشد و مجموع آنها، مؤلفههای روانشناختی مبلّغ موفق را اندازهگیری میکنند. بنابراین محقق در این پژوهش، با استفاده از آیات و روایات اسلامی به تبیین ویژگیهای روانشناختی مبلّغ موفق پرداخت و با استخراج مؤلفههای مرتبط، پرسشنامهای 80 سؤالی تدوین نمود که به اندازهگیری و سنجش موفقیت مبلّغ میپردازد. بر اساس یافتههای پژوهش، با استفاده از منابع اسلامی، امکان ساخت ابزاری جهت سنجش مؤلفههای روانشناختی مبلّغ موفق، وجود داشته و این ابزار از اعتبار و روایی مطلوبی برخوردار است و شرایط علمی یک مقیاس معتبر روانشناختی را داراست.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 95 تا 130
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
بررسی تطبیقی اصول تربیت انسان در تفاسیر اطیب البیان و فی ظلال القرآن
نویسنده:
حسین شیرافکن ، باقر ریاحی مهر
نوع منبع :
مقاله , مطالعه تطبیقی
منابع دیجیتالی :
نسخه PDF
زبان :
فارسی
کلیدواژههای اصلی :
اصطلاحنامه علوم قرآنی
چکیده :
قرآن کریم با نظام تربیتی خاص خود و نگاه واقعبینانهای که به ساختار وجودی و روانی انسان و پدیدههای اجتماعی دارد، درصدد رساندن انسان به سعادت واقعیاش در سایه این نظام تربیتی است. از اینرو میتوان در آیات شریفه قرآن نکات بسیار زیادی پیرامون اصول تربیت را مشاهده نمود. با بررسی آیات قرآن و با توجه به اندیشههای دو مفسر بزرگ شیعه و اهلسنت معاصر ـ طیب و سید قطب ـ در حوزه اصول تعلیم و تربیت درمجموع به نه اصل کلی در تعلیم و تربیت قرآنی میرسیم که عبارتاند از: 1ـ اصل تعقل و تفکر، 2ـ اصل تدریج و پیوستگی، 3ـ اصل تکریم و حرمتگذاری، 4ـ اصل مساوات، 5ـ اصل اختیار، 6ـ اصل تناسب و اعتدال، 7ـ اصل هدفمندی، 8ـ اصل فطرتگرایی، 9ـ اصل فعالیت. گرچه سید عبدالحسین طیب و سید قطب تقریباً در یک دوره میزیستند؛ اما محدوده جغرافیایی، موقعیت سیاسی، اجتماعی و دغدغههای فکری متفاوتی داشتند. سید قطب، بهعنوان یک دانشمند مبارز و روشنفکر مصری، قرآن را صرفاً یک کتاب عرفانی یا نظری نمیداند، بلکه آن را کتاب «حرکت و پویش» میشناسد و ازهمینرو در تفسیر خویش به وجود اندیشههای ارزشمندی در قرآن برای رسیدن به سعادت بشری، مشکلات عصر حاضر و اوضاع نابسامان کفار تأکید دارد و مسلمانان را به تمسک به این تنها طریق دعوت میکند. طیب نیز رویکردی اجتماعی داشته و در تبیین اصول تربیتی، دیدگاه اهلبیت: را آنگونه که در روایات شیعه آمده، بسیار موردتوجه قرار داده و سعی میکند در تفسیر آیات از این دیدگاه تخطی نکند. طیب به میزان بسیار زیادی از روایات برای تفسیر آیه و چه در تکمیل مباحث مطرحشده در ذیل آیات استفاده نموده است که در مقایسه با میزان سید قطب بسیار بیشتر است.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 131 تا 154
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
چیستی و روششناسی دانش روانشناسی در قرآن
نویسنده:
جواد مصلحی ، محمد کاویانی آرانی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
نسخه PDF
زبان :
فارسی
کلیدواژههای اصلی :
اصطلاحنامه علوم قرآنی
چکیده :
روانشناسی بهعنوان یک رشته علمی یا عرصهای مطالعاتی که به بررسی علمی رفتار و فرآیندهای ذهنی انسان میپردازد، در کانون توجه اندیشمندان مسلمان بوده و است. اگر علم اسلامی بخواهد بهعنوان یک علم نوین، هماورد علوم انسانی معاصر مطرح گردد، لازم است آن را از منظری اسلامی مورد بحث قرار دهد. این پژوهش با هدف بررسی و تبیین چیستی و ماهیت روانشناسی اسلامی و ارائه روشهای تحقیق در آن انجام شده است. برای پاسخگویی به این پرسش که تفاوت روانشناسی اسلامی و قرآنبنیان با روانشناسی رایج چیست؛ و مبانی، اهداف، موضوع و مسائل آنها چه تفاوتهایی با یکدیگر دارند. روش این پژوهش روش تحلیلی ـ استنتاجی است و شیوه گردآوری اطلاعات بهصورت کتابخانهای بوده است. با توجه به اینکه روانشناسی اسلامی مصداقی از علوم دینی است، طبعاً هر آنچه درباره علم دینی گفته شود، در خصوص روانشناسی اسلامی نیز گفته میشود؛ بنابراین روانشناسی اسلامی، علمی تجربیِ صرف نخواهد بود و بهعنوان یک شاخه معرفتی جامع، بخشی از هندسه معرفتی اسلام خواهد بود. درنتیجه در بحث روششناسی آنهم از روش تجربی صرف تعمیم پیدا میکند و از روشهایی مانند تجربه درونی و بیرونی، پیمایش میدانی و تاریخی، استدلال عقلی، تعبد نقلی نسبت به آنچه منبع معقول دارد، تحلیل محتوای متون دینی و... استفاده میکند. در مباحث قرآنی نیز از روشهایی مانند استنطاق، استخدام، نظریهپردازیهای علمی و مطالعات میانرشتهای سود خواهد جست.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 65 تا 94
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
جایگاه علوم طبیعی در فرآیند تفسیر قرآن کریم از منظر علامه طباطبایی
نویسنده:
سید حمید جزائری ، احمدرضا تحیری
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
نسخه PDF
زبان :
فارسی
کلیدواژههای اصلی :
اصطلاحنامه علوم قرآنی
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
علامه طباطبایی: سید محمدحسین طباطبایی
چکیده :
یکی از روشهای تفسیری ـ که پس از عصر روشنگری و انقلاب صنعتی در غرب، بهصورت ویژه در جهان اسلام مورد توجه قرار گرفته است ـ روش تفسیر علمی قرآن است که در آن مفسر میکوشد تا با بهرهگیری از یافتههای علوم تجربی، به فهم بهتری از آیات قرآنی دست یابد. این روش عمدتاً به سه شیوه «تطبیق»، «استخدام» و «استخراج» صورت میپذیرد. نوشتار حاضر، بهمنظور دستیابی به جایگاه علوم طبیعی در فرآیند تفسیر از منظر علامه طباطبایی، این سه شیوه را در خصوص این دسته از علوم در تفسیر شریف «المیزان» مورد بررسی قرار داده و با دقت در مواردی که علامه طباطبایی در تفسیر خود به یافتههای علوم طبیعی اشاره فرموده است، روشن ساخته است که نخست در المیزان نهتنها هیچ مصداقی برای «تطبیق» نمیتوان یافت، بلکه اساساً یکی از انگیزههای اصلی علامه در تألیف این تفسیر، مقابله با رواج تطبیق در عرصه تفسیر در دوران ایشان بوده است؛ دوم ایشان اگرچه در فهم آیات قرآنی، در مواردی از علوم دیگر بهره گرفته است؛ اما بررسی این موارد آشکار میسازد که ایشان ـ همانگونه که بارها تصریح نموده است ـ قرآن را در مقام تفسیر، از سایر علوم و منابع معرفتی بینیاز دانسته و یافتههای سایر علوم را تنها در فهم بهتر آیات و استفادههای فراتفسیری ـ و نه اصل تفسیر قرآن ـ قابل «استخدام» میداند؛ و سوم اگرچه در عرصه علوم طبیعی در المیزان موردی برای «استخراج» یافت نمیشود؛ اما این تفسیر ظرفیت بسیار عظیمی در استخراج نظریات، در شاخههای مختلف علوم انسانی و نظری دارد.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 155 تا 176
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
تحلیل روایات اسباب نزول قرآن با رویکرد تاریخمندی
نویسنده:
رضا رمضانی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
مراجع
نسخه PDF
زبان :
فارسی
کلیدواژههای اصلی :
اصطلاحنامه علوم قرآنی
چکیده :
اگرچه پژوهش در روایات اسباب نزول قرآن از جهاتی صورت گرفته است، اما با رویکرد تاریخمندی پژوهشی صورت نگرفته است، در این مقاله با این رویکرد، اسباب نزول قرآن تحلیل شده است. شبهات مستشرقین در این زمینه، ضرورت پرداختن به این موضوع را ضروری مینماید. از مستشرقان معاصر، اندرو ریپین شخصیتی است که در آثارش به ویژه در تز دکترای خود به اسباب نزول با رویکرد فقه اللغهای به صورت مستقل پرداخته است و در مواردی به تاریخمندی قرآن تأکید دارد. نصر حامد ابوزید نیز در کتاب «مفهوم النص»، فصلی را به اسباب نزول اختصاص داده است و از این باب بر تاریخمندی تأکید میورزد و متن قرآنی را همچون همه متون، «پدیدهای فرهنگی» و «محصول تعامل با واقعیت زنده تاریخی» میداند و اسباب نزول را چیزی جز بافت اجتماعی آیات قرآن کریم نمیداند. برای پاسخ به این شبهات در این مقاله تأکید میشود که اسباب نزول قرآن نهتنها عمومیت و جاودانگی را محدود نمیکند بلکه برای وصول به جاودانگی گریزی از توجه به واقعیتهای عینی عصر نزول نیست. نقدی که بر این نظریه وارد است عدم توجه به قاعده «عمومیت لفظ نه خصوص سبب» میباشد. به رغم نزول خاص برخی آیات، عمومیت مفاد آنها نزد فقها مسلم است.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 9 تا 34
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
تأثیر ظرافتهای حیات دنیوی بر زندگی اخروی از منظر قرآن
نویسنده:
بهروز آهنگری ، سیده فاطمه حسینی میرصفی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
نسخه PDF
مراجع
زبان :
فارسی
کلیدواژههای اصلی :
اصطلاحنامه علوم قرآنی
چکیده :
این پژوهش با هدف بیان تأثیر ظرافتهای حیات دنیوی بر زندگی اخروی انسان بر اساس تحلیل مبانی و استناد به آیات قرآن کریم انجام شده است. نوع تحقیق مقاله حاضر، بنیادی- کاربردی و روش مورد استفاده تحلیلی- توصیفی است که با استفاده از منابع کتابخانهای(واقعی و مجازی) اطلاعات جمع آوری شده و ابزار گردآوری اطلاعات نیز به صورت فیش برداری میباشد. یافتههای این تحقیق نشان میدهد که روش و منش حیات دنیوی انسان، تأثیر مستقیم بر سعادت و شقاوت زندگی اخروی او دارد؛ و بیان میدارد انسانها در حیات پس مرگ، بدون استثنا بر سر سفره اعمال و کردار دنیوی خود مینشینند و روزی میخورند. بنابراین کسانی که عاقلانه و از روی آگاهی راه حق پیموده و در دنیا زندگی مؤمنانه در سایه احکام قرآن کریم داشتهاند بدون تردید زندگی اخروی آنان سرشار از رحمت و نعمات الهی است، و به عکس، کسانی که آگاهانه و به اختیار خود زندگی ظالمانه تحت امر شیاطین انس و جن داشتهاند، زندگی اخروی آنان نیز با رنج و سختی بلا وصف همراه خواهد بود، مگر کسانی که در شرایطی خاص به اذن الهی مورد شفاعت شافعین قرار بگیرند.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 35 تا 56
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
بینامتنیت قرآنی در نسخه خطی مرآة الخیال
نویسنده:
ماهرخ آهمه؛ مریم محمودی
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
نسخه PDF
مراجع
زبان :
فارسی
کلیدواژههای اصلی :
اصطلاحنامه علوم قرآنی
چکیده :
یکی از دستاوردهای تازه در حوزه نقد ادبی، بینامتنیت(Intertextualite) یعنی بررسی رابطه متون و میزان تأثیرپذیری آنها از یکدیگر است. بر اساس این نظریه از آنجا که تراوش افکار آدمی حاصل مطالعات، تجربیات و آموختههای قبلی اوست؛ پس تمام متون بشری خواسته یا ناخواسته وامدار آبشخور افکار و آثار پیشینیاناند و پر واضح است که این تأثیرگذاری با توجه به جایگاه متون و میزان ارزشمندی آنان نزد جوامع متفاوت است. در جوامع مذهبی به دلیل اعتقاد و باورمندی مردم به متون مقدس میزان بهرهمندی نویسندگان و شاعران از این متون بسیار بیشتر از آثار دیگر است. قرآن کریم به عنوان کتاب مقدس مسلمانان یکی از این متون پرطرفدار است که تأثیر مضامین آن در نوشتهها و سرودههای شاعران و ادیبان مسلمان از دیرباز آشکارا به چشم میخورد. مضامین قرآنی به عنوان عالیترین مفاهیم که مستقیماً از سرچشمه وحی مایه گرفتهاند، بیش از هر متن دیگر در تار و پود آثار نویسندگان و شعرای مسلمان تنیده شده است. از جمله متونی که میتوان تأثیرپذیری از منبع وحی را به وضوح در آن دید، نسخه خطی «مرآة الخیال» اثر میکراج ملتانی از نویسندگان شبه قاره هند است.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 83 تا 101
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
مخاطبه با کلام الله؛ الگوی تعامل با قرآن در بیان معصومین(ع)
نویسنده:
حسین رحمانیزاده ، حسین مرادی زنجانی ، محمدحسین صائنی ، فرهاد ادریسی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
نسخه PDF
مراجع
زبان :
فارسی
کلیدواژههای اصلی :
اصطلاحنامه علوم قرآنی
چکیده :
قرآن دارای ماهیت ویژه زبانی است که در سراسر آن با تعدد متکلّم و مخاطب و به بیانی دیگر با چرخش و شکست مخاطب مواجه هستیم. سنّت و الگوی «مخاطبه با کلام الله» حاکی از همین ویژگی زبانی است که در سیره معصومین(ع) متجلی بوده است. معصومین(ع) به هنگام قرائت، ارتباط دو سویه با قرآن برقرار کرده و در مقام گفتوگو و دیالوگ با قرآن، عباراتی را بیان میکردند. به عنوان مثال امیرالمؤمنین(ع) پس از تلاوت آیه ﴿سبّح اسم ربّک الأعلی﴾ میفرمودند: «سبحان ربّی الأعلی». این پژوهش با بررسی سیر تاریخی و استخراج و گونهشناسی چنین گزارههایی، سعی دارد به الگویی جامع و مستند به سیره ائمه معصومین(ع) در تعامل با قرآن دست یابد. در این تحقیق که با روش تحلیلی- توصیفی انجام شده است، مشخص میشود، مخاطبههای اهل بیت(ع)، با قرآن گاه کلامی بود و گاه غیر کلامی. مخاطبههای کلامی ایشان نیز گاه برگرفته از عبارات قرآنی بود و گاه بدون استفاده از آنها.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 103 تا 133
مشخصات اثر
ثبت نظر
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
تعداد رکورد ها : 18145
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت
×
ارسال نظر
نوع
توضیحات
آدرس پست الکترونیکی
کد امنیتی
*
*
با موفقیت به ثبت رسید