جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 5748
صفات صبر و شرح صدر در سیره پیامبر گرامی اسلام ( ص)
نویسنده:
لاله معاون زاده غزنوی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
موضوع تحقیق پیش رو صفات صبر و شرح صدر در سیره پیامبر گرامی اسلام6می باشد. از این رو در این پژوهش به چگونگی برخورد پیامبر6در برابر رفتارها و یا اشخاص مختلف، نحوه رفتار پیامبر6در مواجهه با آنان و یا موقعیت هایی که در آن قرار می گرفتند، می پردازد و به این امر اشاره دارد که سبک رفتاری پیامبر6گاه از باب تغافل بوده و گاه از حلم، عفو و گذشت و بخشش و یا صبر در اطاعت و انجام تکالیف استفاده نموده اند و آنچه که حاصل از این گونه عکس العمل های پیامبر6می باشد، اهداف پژوهش ما را تشکیل می دهند که بر دو محور اساسی می گردد: الف) آشنا شدن با دستاوردی که حاصل صبر و استقامت پیامبر6در کوتاه نیامدن ایشان در برابر حوادث بازدارنده بوده است. ب) ایجاد انگیزه در خواننده محترم برای استفاده و به کار بستن و الگوپذیری از پیامبر اکرم6 هرچند به صورت اندک در زندگی روزانه که مملو از حوادثی است که در آن احتیاج به استفاده از اقسام مختلف صبر دارد. بنابراین در این تحقیق سعی شده است ابتدا به معنای واژه صبر پرداخته شود و اقسام آن مورد بررسی قرار گیرد و ذیل هر قسم به توضیح معنا، پاداش و اهمیت آن در آیات و روایات پرداخته و نمونه هایی از رفتارهای پیامبر6که حاوی آن قسم از صبر بوده آورده شود. برای جمع آوری مطالب یاد شده از کتب گوناگون تفسیری همچون المیزان ( سید محمد حسین طباطبایی)، تفسیر نورالثقلین ( العروسی الحویزی)، تفسیر مجمع البیان ( ابوعلی فضل طبرسی) و تفسیر کبیر رازی ( محمد فخر رازی) استفاده شده است. همچنین از کتاب های روایی مانند اصول کافی ( محمد بن یعقوب کلینی)، وسائل الشیعه ( محمد حسن حرعاملی) بهره گرفته شده است. از دیگر کتب مورد استفاده می توان به کتاب های اخلاقی مانند: محجه البیضاء ( محسن فیض کاشانی)، کتاب الاخلاق ( سید عبدالله شبر) و کتاب های تاریخی چون سیره النبویه ( ابن هشام)، تاریخ طبری ( محمد جریر طبری)، تاریخ یعقوبی ( ابن واضح یعقوبی)، فتوح البلدان ( ابوالحسن بلاذری) اشاره نمود. روش تحقیق به اعتبار نوع و هدف به منظور بررسی وضعیت گذشته و برای کشف حقایق بیشتر است. از این رو تحقیق بنیادی و کاربردی است و به اعتبار روش جمع آوری اطلاعات از نوع کتابخانه ای است و به اعتبار ماهیت توصیفی و تحلیلی و به اعتبار موضوع دینی می باشد.
سیره اخلاقی و تربیتی پیامبر اسلام ( ص)
نویسنده:
ملیحه امامی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
نوشتار حاضر حاوی مطالبی پیرامون سیره اخلاقی و تربیتی پیامبر عظیم الشأن اسلام * می باشد که در سه بخش که هر کدام شامل فصل های می باشد به نگارش در آمده است که عبارتند از اول به کلیات که در آن به تعریف و تبیین موضوع پرداخته که واژه اخلاق در منابع لغوی به لحاظ ماده اشتقاق بر دو هیئت خَلق و خُلق اشاره شده است هر یک از این دو واژه به نوعی با مفهوم مورد نظر ارتباط دارد و در اصطلاح نیز بر محور ملکات نفسانی و صفات راسخ در نفس معنا کرده اند. واژه تربیت از نظر لغت شناسی مصدر باب تفعیل از ریشه ربب یا ربو به معنای، رشد و نمو زیاد شدن و افزایش یافتن و اصلاح چیزی آمده است و در اصطلاح تعریف واحدی ندارد ولی تربیت را به معنای پرورش دادن استعدادهای درونی که بالقوه در یک شیء موجود است می باشد. مفهوم سیره بر وزن فعله مشتق از کلمه سیر به معنای رفتن می باشد که یکی از معنای سیره عبارت است از روش و شیوه انجام عمل می باشد. بخش اول با عنوان سیره اخلاقی پیامبر ? است که این بخش 3 فصل دارد فصل اول نظافت پیامبر که در آن به انواع نظافت جسمی و روحی پرداخته شده است فصل دوم حفظ حریم ها که توجه کرده به مواردی از جمله احترام به دیگران، عفو و گذشت. فصل سوم، خلقیات می باشد که در آن نیز به آرامش و پرهیز از غضب، افشاء سلام، تواضع و فروتنی. بخش دوم با عنوان سیره تربیتی پیامبر ? می باشد که این بخش نیز شامل سه فصل می باشد فصل اول جایگاه تربیت پیامبر اسلام می باشد هر چند بررسی جایگاه تربیت شخصیت والا و با عظمت رسول گرامی فراتر از آن است که بتوان درباره آن چیزی گفت و نوشت ولی برای رفع شبهات به نگارش درآمده است. در فصل دوم فنون یا روش های تربیتی پیامبر اسلام نوشته شده که به انواع روشهای تربیت که موثر واقع می شوند را در این فصل جمع آوری نموده ام. و در فصل سوم به ضرورت به کارگیری روش تربیت پیامبر که چه نیازی از آن در این جامعه و تأثیر گذاری این تربیت در جامعه حاضر را مورد بررسی قرار داده ام. و بخش سوم با عنوان کاربردهای روش های تربیتی پیامبر اسلام است که شامل یک فصل به عنوان مربی بشریت می باشد که تمام تلاش بنده حقیر در جمع آوری این بخش آخر با یک فصل برای کاربردی و عملاً انجام دادن سیره اخلاق و تربیت پیامبر عظیم الشان در یکسان کردن گفتار و رفتار ایشان است. امید است مورد استفاده خوانندگان عزیز قرار بگیرد.
پیامبر اسلام محبوب قلب ها
نویسنده:
اسماعیل قدیری
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
اخلاق اجتماعی پیامبر ( ص)
نویسنده:
هاجر محمدیان
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
موضوع این تحقیق اخلاق اجتماعی پیامبر ( صلی الله علیه و آله و سلم) می باشد که هدف از نگارش آن آشنایی جامعه مخصوصاً نسل جوان با پاره ای از صفات و اخلاق نیک پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) در اجتماع می باشد. این تحقیق به روش اسنادی و توصیفی است که به توصیف اخلاق والای پیامبر گرامی اسلام ( صلی الله علیه و آله و سلم) در اجتماع می پردازد و از روش کتابخانه ای برای جمع آوری مطالب استفاده شده است. این تحقیق در شش فصل به شرح زیر نگاشته شده است. فصل اول کلیات تحقیق می باشد که شامل : تعریف و تبیین موضوع، ضرورت و اهداف تحقیق ، ساختار و محدوده تحقیق و ... است. فصل دوم : در این فصل به شناخت علم اخلاق و تعاریف آن و شناخت فلسفه اخلاق می پردازیم . فصل سوم: در این فصل ادوار مختلف زندگی پیامبر ( صلی الله علیه و آله و سلم) مورد بررسی قرار می گیرد. فصل چهارم: دراین فصل چندین نمونه از رفتار و اخلاق پیامبر ( صلی الله علیه و آله و سلم) در اجتماع آورده می شود. فصل پنجم: شخصیت و صفات پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) از دیدگاه دیگران که شامل امام علی ( علیه السلام) امام خمینی ( رحمه الله علیه) و دانشمندان غربی می باشد مورد بحث قرار می گیرد . فصل ششم: در پایان پنجاه حدیث اخلاقی از پیامبر گرامی ( صلی الله علیه و آله و سلم) وتجزیه و تحلیل مطالب و نتیجه گیری پایانی و منابع و مآخذ آورده می شود. در این تحقیق سعی بر این بوده که از منابع معتبر و دست اول مانند نهج البلاغه، تحف العقول، سنن النبی و ... استفاده شود وهمچنین از کلی گویی به دلیل احتمال به وجود آمدن ابهام خود داری شده است. نتیجه ای که می توان از این تحقیق گرفت این است که باتوجه به آشنایی با گوشه ای کوچک از اخلاق و رفتار پیامبر ( صلی الله علیه وآله وسلم) در اجتماع و عرصه های مختلف سعی می کنیم تا حد توان ایشان را الگو قرار داده و خود را به شخصیت ممتاز ایشان نزدیک کرده تا جامعه ای با اخلاق ناب محمدی ( صلی الله علیه و آله و سلم) بسازیم. واژگان کلیدی: اخلاق، اجتماع ، پیامبر.
ارزشهای اخلاقی
نویسنده:
سید حسن حسنی
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: دانشگاه تهران,
چکیده :
مسئله ارزشهای اخلاقی از عمده ترین مباحث اخلاقی است. آنچه در این مقاله در حد آگاهی نویسنده بر محور این مسئله فراهم آمده در طی چند فراز است: فراز اول در ماهیت اخلاق و سبب پیدایش صفت اخلاقی است. بعضی آن را تابع طبیعت و مزاج معرفی نموده اند و بعضی دیگر معتقدند که منشا پیدایش اخلاق عادت است از این رو اخلاق را اکتسابی و قابل تغییر میدانند. دلائلی نیز ارائه نموده اند. تأدیب و تربیت و پیروی از شرایع آسمانی را در اصلاح اخلاق موثر میدانند. فراز دوم در معنی ارزش اخلاقی است. چون علوم یا توصیفی اند که صرفا در مقام گزارش از اطلاعات و تحقیقات است مانند ریاضیات و طبیعیات و یا ارزشی می باشند چون منطق که در بیان خطا و حقیقت و حق و باطل است و علم اخلاق که در تبیین سعادت و شقاوت و کمال و انحطاط است. چه حق و باطل و یا سعادت و شقاوت برای انسانها یکسان نیست. بلکه در تکامل و یا انحطاط افراد دخیل اند. اخلاق در میان علوم ارزشی که ارزشش معنوی است سودمندتر است. هرکس که اتصافش به صفات نیک اخلاقی بیشتر باشد انسان تکامل یافته تری است. فراز سوم در نیازمندی بشر به روشهای اخلاقی است و در تبیین اموری که موثر در اخلاق پایدار است چون تعالیم دینی و آگاهی از آداب نیک و کیفیت پرورش استعدادهای نیک و ... . در پایان مقاله یادآور این مطلب است که آموزش هر علمی باید توام با آموزش علم اخلاق باشد تا وسیله ای جهت تکامل و اصلاح بعد معنوی انسانها باشد و هم چنین موجب خواهد شد که علم تمرینی در راه درستی و راستی و حقیقت و معنویت باشد. ارزش هر علمی در این خواهد بود که تا چه اندازه با روشهای اخلاقی قابل سنجش و انطباق است.
صفحات :
از صفحه 124 تا 138
کلام شیعی در عرفان بایزید ثانی
نویسنده:
حبیب الله عباسی، مرضیه سهرابی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: دانشگاه تهران,
چکیده :
این مقاله به بررسی اجمالی مولفه های کلام شیعی در عرفان علی بن عنایت الله بسطامی بایزیدی، ملقب به بایزید ثانی در متن کتاب روضه العارفین می پردازد. نویسنده یکی از عرفا و محدثان شیعه قرن 10 و 11 هجری است که رساله روضه العارفین را در تبیین مسائل توحیدی، اعتقادی، عرفانی و آداب سیر و سلوک تحریر کرده است. هدف این نوشتار تلاش برای پاسخ گویی به این سوالات است: 1. مولف در مقام صوفی وحدت وجودی و محدث شیعی، چگونه مسائل اصول اعتقادی شیعه امامی را با عنایت به نحله فکری فلسفی عرفانی خویش مطرح می کند؟ 2. آیا اصولا آوردن برهان ها و استدلال های کلامی از جانب یک صوفی، با در نظر گرفتن این شبهه که صوفیان از مباحثات عقلانی به شیوه متکلمان گریزان اند، با حکمت ذوقی صوفیانه تناسبی دارد؟ با در نظر گرفتن مهم ترین مشخصه های کلام شیعی مطرح شده در رساله روضه العارفین و مقایسه آن با مسائل کلامی بحث شده نزد مهم ترین متکلمان شیعی پیش از او، به این نتیجه می رسیم که مولف، متکلم شیعه عارف مسلکی است که عرفان را بستری مناسب برای طرح مباحث کلامی شیعه دانسته است و چنان که عرفان او کلامی است، کلام او نیز عرفانی است.
صفحات :
از صفحه 95 تا 137
صفر و سفر نگاهی دیگر به تاریخ وفات پیامبر (ص)
نویسنده:
عبدالوهاب شاهرودی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: دانشگاه تهران,
کلیدواژه‌های اصلی :
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
در این پژوهش، ابتدا آرای مورخان در باب روز و ماه وفات رسول اکرم، بر اساس تقدم و تأخر ارائه می شود و سپس با یاد کرد دیدگاه اهل تسنن و تشیع در این زمینه و بررسی «وقایع هفت گانه» مؤثر در تعیین وفات و دقت در اقوال- با توجه به «مسلمات خاصه و عامه» و رسم جدول زمان شمار- سخن به این نکته منتهی می شود که قول وفات در «ربیع الاول» قطعی است و در میان دیدگاه های سه گانه در این ماه (اول، دوم و دوازدهم ربیع الاول) تاریخ وفات در «دوم ربیع الاول» را با قطعیات تاریخی دو طرف نزدیکتر می بیند. سپس روایت: «هر که مرا به رفتن ماه صفر بشارت دهد او را به بهشت مژده دهم» از نظر فقه الحدیث بررسی می گردد و آن را از «موضوعات» می شمارد. در پایان به این امر اشاره شده است که چرا شیعه، روایت 28 صفر را به عنوان تاریخ وفات پیامبر (ص) پذیرفته است و نشان می دهیم که این قضیه از ابتکارات «صفویان» بوده است.
صفحات :
از صفحه 289 تا 302
چگونگی تحمل‌افزایی (صبر) کودکان در مواجهه با مرگ یکی از اعضای خانواده
نویسنده:
فاطمه نصرتی - باقر غباری بناب
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
اصفهان: دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم شعبه اصفهان,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
یکی از اساسی‌ترین فقدان ها برای کودکان زمانی رخ میدهد که یکی از اعضای خانواده از جمله پدر و یا مادر دچار مرگ شوند و فرزندان را در سوگ خود غمبار و اندوهناک سازند. کشیدن بار اندوه به همراه ابهام فرایند مرگ و علت آن بسیاری از کودکان را تا سر حد داغدیدگی، افسردگی، و اضطراب و حتی خودکشی سوق می‌دهد. مرگ یکی از اعضای خانواده ممکن است در اثر ابتلا به بیماری (مثلا سرطان، ایدز) بلایایی طبیعی، تصادفات رانندگی، و یا عوامل دیگر ‌باشد. مرگ برای کودکان توأم با ابهام و راز آلودگی است و کودکان نمی‌تواند آن را درک کنند. از جمله وظایف اخلاقی در این زمینه درک درست شرایط کودکان و هموار سازی این اتفاق و چنین حادثه هایی برای کودکان است که مورد توجه متون دینی نیز می باشد. والدین توان و علم روشن نمودن پدیده مرگ را برای فرزندان خود ندارند و در این مورد احساس استیصال و ناتوانی می‌کنند مرگ یکی از اعضای خانواده می‌تواند قابل‌ پیش‌بینی، ناگهانی و غیرقابل‌پیش‌بینی (مثلا خودکشی)، و یا در اثر بلایای طبیعی (مثل زمین لرزه و توفان) باشد. هر کدام از این انواع مرگ تأثیرات متفاوتی در کودکان می‌گذارند و نظام خانواده را به نحوی از انحاء دچار مشکل می‌کنند. نشانگان داغدار شدن در کودکان زیادند که از جمله آن‌ها می‌توان به نشانگان فیزیولوژیکی (مثل سردردها)، نشانگان روان‌شناختی (مثل افسردگی، اضطراب) و مشکلات تحصیلی اشاره کرد. داغداری در اثر فقدان برادران و خواهران نیز اثرات بسیار نامطلوبی در فرایند رشد و سلامت روان کودکان می‌گذارد که در اصل مقاله به آن پرداخت شده است. مشاوره‌های روانی برای اعضای خانواده و کودکان می‌توانند در کنار مشاوره های معنوی به سلامت عاطفی کودکان کمک کنند و آنان را آرام‌تر سازد. اینگونه مشاوره‌ها با استفاده از مدل‌های مختلف روان‌شناسی و روان درمانی معنوی می‌توانند در کنار آمدن با کودکان با داغدیدگی کمک کنند و صبر و تحمل آنان را در برابر چنین مشکلی بالا برده؛ از این مرحله به راحتی عبور کنند.
افسانه سوره های نورین و ولایه
نویسنده:
فتح الله نجارزادگان
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: دانشگاه تهران,
چکیده :
دو سروه نورین و و لایت با تلفیق پریشان و ناشیانه ای از آیات قرآن و در عباراتی سست و مغلولط درباره وصایت و مناقب امام علی (ع) ساخته شده است پس از تحقیق فراوان معلوم گردید این دو سوره در قرن یازده قمری در هندوستان توسط عده ای ناشناس جعل و نشر شده است تنها منبع شیعی که از این دو سوره یاد می کند کتاب تذکره الائمه از آثار قرن 12 ق است که مولف آن منبع خود را ذکر نمی کند بنابراین ادعای برخی خاورشناسان و سلفیان در این که شیعه آن دو سوره را از متن قرآن دانسته و می پندارد که در زمان جمع آوری قرآن توسط عثمان از قرآن فروافتاده است و هم اکنون در مصحف امام علی (ع) موجود است بی اساس و فاقد هر نوع مدرکی است.
صفحات :
از صفحه 9 تا 26
اوصاف مختصی و مشترک انبیاء مذکور در قرآن (قبل از پیامبر اسلام ص)
نویسنده:
مریم بادامی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
این رساله به سه فصل تقسیم شده است، که فصل اول نگاهی گذرا و اشاره گونه به مطالب : لزوم بعثت انبیاء عصمت پیامبران تفاوت رسول و نبی و... ، است نه توضیح و بحث و بررسی همه جانبه پرداخته است. فصل دوم پیرامون اوصاف مختص انبیاء (مذکور در قرآن) است به این معنی که این صفت اختصاصاً در قرآن برای این پیامبر ذکر شده و برای نبی دیگری ذکر نشده است. مانند: صفت مومن که فقط بعنوان توصیف حضرت ابراهیم در آیات قرآن آمده است. ابتدا آیه مربوط به آن، صفت استناد و بعد از نظر لغوی در کتب لغت مورد بررسی قرار گرفته و در آخر شرح آن از دید کتب تفسیر در درجه اول و کتب قصص و تاریخ انبیاء در درجه دوم استفاده گردیده است. فصل سوم : اوصاف مشترک انبیاء است که بین دو یا چند نبی مشترک است مانند صفت حلم که برای سه نفر از انبیاء در قرآن ذکر شده و بالاترین عدد 21 نفر در مورد صفت صالح و پایین ترین عدد 2 نفر در مورد صفت وجاهت عند الله است که با هم مشترکند.
  • تعداد رکورد ها : 5748