جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
مرور >
مرور مجلات
>
فصلنامه نقد کتاب قرآن و حدیث
> 1396- دوره 3- شماره 9 , 10
خروجی
چاپ نتایج
Mods
Dublin Core
Marc
MarcIran
Pdf
اکسل
انتخاب همه
1
2
تعداد رکورد ها : 11
سال 1397
دوره 3 , شماره 11
سال 1396
دوره 3 , شماره 9 , 10
سال 1395
دوره 2 , شماره 8
دوره 2 , شماره 7
دوره 2 , شماره 6
دوره 2 , شماره 5
سال 1394
دوره 1 , شماره 4
دوره 1 , شماره 2و3
دوره 1 , شماره 1
عنوان :
بررسی گفتمانی نظریه نسخ و نقد آن میان متقدمان و متأخران
نویسنده:
فاطمه حاجی اکبری
نوع منبع :
نمایه مقاله
زبان :
فارسی
چکیده :
تغییرِ حکم در آیات الاحکام و اختلافهای ظاهری میان آنها، مباحثی چون نسخ، عام و خاص، مطلق و مقید و محکم و متشابه را درمیان متقدمان و متأخران دامن زدهاست. نظریه نسخ دیری است که محمل بحث و نظرهای گوناگون بودهاست و اندیشوران متقدم و متأخر از زاویه نگرشهای روایی، کلامی، فقهی، اصولی و ... بدان پرداختهاند؛ بهگونهای که خود به موضوعی تاریخی بدل شدهاست که میسزد برای شناخت درست این نظریه، فرآیند و تطور آن را در گستره تاریخش پی گرفت تا به درک درستتری از این نظریه در هندسه علوم قرآنی دست یافت. نویسنده با تکیه بر این نگرش سعی دارد تا ریشههای این نظریه در بسترهای شکلگیریاش بررسد و بنمایهها و مبانی این نظریه را در مبانی کلامی و اصولی ـ فقهی مفسران و عالمان علوم قرآنی تببین کند تا از اینرهگذر نخست تطور معنایی نسخ همراه با دامنه و شمول آنرا در آیات الاحکام بکاود و نسبت آنرا درمیان مباحث دیگری چون عام و خاص، مطلق و مقید، محکم و متشابه و .. بازشناسد و با نقد دیدگاه کسانیکه نسخ را انکار کردهاند و یا آنرا صرفاً یک اتفاق و استثنا تلقی کرده اند
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 205 تا 212
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
ارزیابی تاریخ قرآن
نویسنده:
مریم اثنی عشری
نوع منبع :
نمایه مقاله
زبان :
فارسی
کلیدواژههای اصلی :
اصطلاحنامه علوم قرآنی
چکیده :
کتاب تاریخ قرآن، تألیف حجتالاسلام محمدحسین محمدی است که برای دانشپژوهان دورۀ کارشناسی علوم قرآن و حدیث نگارش یافته و به تحلیل و بررسی مباحث تاریخ قرآن میپردازد. وی در این اثر طی ۱۶ جلسۀ درسی به مباحثی چون کلیات بحث تاریخ قرآن، نزول قرآن، وحی الهی و کیفیت نزول آن، اسامی و اوصاف قرآن، مکی و مدنیبودن سورهها، اجزای قرآن، قرائت قرآن، آشنایی با قراء سبعه، نگارش و جمعآوری قرآن، مراحل جمعآوری قرآن، نگارش و تدوین قرآن پس از رحلت پیامبر(ص)، نگارش و جمعآوری قرآن در زمان ابوبکر و مصحفهای معروف، نگارش و جمعآوری قرآن در زمان عثمان و توحید مصاحف، ویژگیهای مصاحف عثمانی، و شیوۀ نگارش قرآن پرداختهاست.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 53 تا 58
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
نقد بخش اول کتاب نقش علوم ادبی در تفسیر قرآن
نویسنده:
جواد آسه
نوع منبع :
نمایه مقاله , نقد و بررسی کتاب
زبان :
فارسی
کلیدواژههای اصلی :
اصطلاحنامه علوم قرآنی
چکیده :
کتاب نقش علوم ادبی در تفسیر قرآن بهپیشنهاد شورای علمی گروه تفسیر و علوم قرآنِ مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) به عنوان متن آموزشی برای دانش پژوهان مقطع کارشناسی رشته تفسیر و علوم قرآن تألیف شده است. این کتاب دارای سه بخش است و هر بخشی بهصورت سلسله درسهایی ارائه شده است. بخش اول آن در پنج درس، بخش دوم و سوم آن در چهار درس به ترتیب به چگونگی نقشآفرینی علوم صرف، لغت و نحو اختصاص یافته است. در این مقاله بخش اول آن جهت دستیابی به متن آموزشی فاخر و دقیق نقد و بررسی شده است. نقدها ذیل دوعنوان مفهومی و محتوایی به روش توصیفی ـ تحلیلی ارائه شدهاست. به نظر ما دانش صرف مستقلاً در تفسیر قرآن نقش نمیآفریند، بلکه در کنار دانش ها و قرائن دیگر بهصورت هم افزایی نقش آفرین است. آنچه که در این کتاب به عنوان نقش دانش صرف بیان شده درواقع روش بررسی و تحلیل صرفی واژگان قرآن است نه نقش آن در تفسیر.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 81 تا 96
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
نقد التفسیر البیانی بنت الشاطی
نویسنده:
ذبیح الله سهرابی
نوع منبع :
نمایه مقاله
زبان :
فارسی
چکیده :
التفسیر البیانی بنتالشاطی تفسیری بیانی است که مؤلف در آن روشهای منظمی را برای دستیابی به فهم دقیقتر از آیات، مبنای کار خود قرار دادهاست، بهباور پژوهشگران وی در این مسیر، خود را تاحد زیادی موفق نشان دادهاست؛ اما در برخی موارد آسیبها و نقدهایی را میتوان بر آن وارد دانست که در تقویت و پربارشدن این روش تفسیری میتواند مؤثر باشد؛ در این مقاله به آسیبشناسی مواردی همچون: ادبی درنظرگرفتن متن قرآن بهصورت مطلق؛ معیار قراردادن فهم مردم عصر نزول و مردودشمردن هرگونه تفسیر علمی و عصری از قرآن؛ استغنا از روایات تفسیری؛ و استقصای همه آیات ناظر بر یک موضوع و تنظیم و تفسیر آنها برحسب ترتیب نزول، پرداخته شدهاست؛ و به ایرادهایی با ذکر مصادیق آن از این تفسیر اشاره شده، همچون: اشاره به قولی ضعیف در شأن نزول آیات ابتدایی سوره لیل؛ نسبتدادن معنا و منظور خاص به برخی واژگان در برخی آیات، درحالیکه تحقق آن معنا در آن آیات جای تردید بوده و نیاز به بررسی دارد؛ عدم پایبندی به شیوه تفسیری خود در استقصا و تحلیل تمام کاربردهای یک واژه در برخی موارد؛ توجیه وجه اختلاف معنایی در برخی کلمات مترادف که موفق به یافتن اقتضای معنایی درستی از آن در کاربرد قرآنی نشدهاست، بدون توجه به احتمال وجود فصاحت و آهنگ در کلام.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 27 تا 42
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
تحریفناپذیری قرآن از نگاه آیتالله معرفت و ابنالخطیب
نویسنده:
مهدیه یار احمدی ، سهیلا جلالی
نوع منبع :
نمایه مقاله
زبان :
فارسی
کلیدواژههای اصلی :
اصطلاحنامه علوم قرآنی
چکیده :
قرآن کریم وحی الهی و سند حقانیت دین اسلام است. از دیرباز تحریف یا عدم تحریف آن موردتوجه بوده است. منظور از تحریف قرآن و پذیرش آن، تحریف معنوی قرآن نیست، چراکه برداشت های مختلف از یک اصلِ ثابت خللی در آن اصل ایجاد نمی کند؛ اگرچه این مسئله در قرآن رخ داده است. آیتالله معرفت صریحاً این نوع تحریف را تفسیر به رأی و مردود می داند، ابنالخطیب نیز با توجه به معنایی که برای حفظ قرآن قائل است، آن را رد میکند. تحریف لفظی دو قسم است: تحریف به زیادت و تحریف به کاستی. تحریف به زیادت به معنای افزودن چیزی بر قرآن درمیان مسلمانان هیچ قائلی ندارد و اما تحریف به کاستی، یعنی کاستن از آیات قرآن، قائلانی دارد. مقاله حاضر شبهه تحریف قرآن را از نظر ابنالخطیب مؤلف الفرقان و آیت الله معرفت در کتاب صیانه القرآن من التحریف بررسی و مقایسه کرده است. ابنالخطیب به تحریف پذیری قرآن، به معنای موردنظر معرفت، تصریح نکرده است؛ اما چه بسا از برخی نظرات او چنین شبه های برداشت شود؛ مانند معنایی که او برای حفظِ قرآن مطرح میکند و نیز اینکه تبدیل کلمه به کلمه ای مترادف را برای سهولت قاری جایز می شمرد.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 213 تا 222
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
بررسی فقهالحدیث (مباحث نقل به معنا)
نویسنده:
محمد ده پور
نوع منبع :
نمایه مقاله
زبان :
فارسی
چکیده :
نگارنده در این کتاب مؤلف کوشیده است تا از برخی دستاوردهای دو حوزه معناشناسی و ترجمه شناسی در علم زبان شناسی و همینطور برخی از نکته سنجی های منطقیان و اصولیان استفاده کند و با الگوسازی و نشاندادن یک به یک الگوها در نمونه های واقعی از احادیث، گونه های نقل به معنا را در آشتی نظریه و عمل نشان دهد. کتاب از چهار بخش در قالب هفده فصل؛ در مورد مباحثی همچون چالش تاریخی در نقل به معنا؛ ترجمه شناختی نقل به معنا، ویژگیهای زبان متون مقدس، سنت های معادل یابی و نقل حدیث، مسائل هم ارزی در سطح واژه، هم ارزی و روابط صرفی، روابط معنایی بر پایه دامنه، روابط معنایی فراتر از دامنه، روابط نحوی در گشتار، روابط تحقیقی ـ کاربردی، روابط تاریخی، مسائل هم ارزی در سطح جمله، گشتارهای نحوی ـ شکلی، گشتارهای معنایی خاص و گشتاره ای نشانه شناختی به بحث و بررسی پرداخته است.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 139 تا 170
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
صورت و سیرت انسان در قرآن
نویسنده:
محمد گودرزی
نوع منبع :
نمایه مقاله
زبان :
فارسی
کلیدواژههای اصلی :
اصطلاحنامه علوم قرآنی
چکیده :
کتاب حاضر دو بخش اصلی دارد. بخش اول، صورت و بخش دوم سیرت انسان را در قرآن بررسی میکند. این کتاب دو جنبه وجودی انسان یعنی ظاهر و باطن یا عالم برون و عالم درون، یا سیر آفاقی و سیر انفسی انسان را مورد بررسی قرار میدهد. دو وجه صورت و سیرت انسان، همانگونه که در کتاب آمده، هریک دارای بخشهای فرعی دیگری است که در اصل کتاب همراه با شواهدی از آیات و روایات و آثار منظوم و منثور عرفانی و ادبی بهتفصیل همراه شدهاست. مثلا، راههای شناخت مبدأ فاعلی خود به سه گونه دلایل نقلی، عقلی و کشف و شهود تقسیم میشود و خود مراتب شهود از سه راه حاصل میآید: حالت منامی، موتی و قیامتی که خلاصهوار به آنها اشاره خواهیم کرد. البته، کتاب سیرت و صورت انسان در قرآن شامل یک مقدمه است که نگارنده درباره رابطه انسانشناسی با علوم گوناگون، نظریه تکامل بشر، نزدیکترین راه شناخت انسان و شرح و تدوین انسان در قرآن، کلیاتی بهمیان آورده و زمینه فکری و اندیشگانی ورود به بحث سیرت و صورت انسان در قرآن را برای خوانندگان ترسیم کردهاند.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 193 تا 204
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
بازپژوهی ملاکهای توسعه آیات الاحکام قرآن کریم
نویسنده:
رشید جعفرپور
نوع منبع :
نمایه مقاله
زبان :
فارسی
کلیدواژههای اصلی :
اصطلاحنامه علوم قرآنی
چکیده :
بخش زیادی از آیات قرآن کریم به تکالیف شرعی انسانها در موضوعات مختلف اختصاص دارد که این آیات به «آیاتالاحکام» شهرت یافتهاست. مفسران و فقیهان اسلامی از آغاز تدوین تفاسیر آیاتالاحکام و منابع فقهی به استخراج این آیات از قرآن کریم و تفسیر و استنباط احکام از آنها اقدام کردهاند؛ ولی ظرفیت تشریعی قرآن بسیار فراتر از کارهای انجامگرفتهاست و در قرآن کریم آیات و موضوعات متعدد دیگری نیز وجود دارد که مربوط به تکالیف شرعی انسانهاست. این تحقیق با پژوهشی نو درصدد است تا با واردکردن این آیات و موضوعات به حوزه آیاتالاحکام و مباحث استدلالی فقه، استنباط احکام از قرآن کریم را توسعه دهد و این کتاب الهی را بیشتر به صحنه زندگی عملی بشر وارد نماید.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 97 تا 122
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
بررسی و تحلیل کتاب روشهای تأویل قرآن
نویسنده:
اکرم منتظری
نوع منبع :
نمایه مقاله
زبان :
فارسی
کلیدواژههای اصلی :
اصطلاحنامه علوم قرآنی
چکیده :
کتاب حاضر درباره روشهای تأویل قرآن تألیف شدهاست. مؤلف که یکی از قرآنپژوهان معاصر است در زمینه علوم قرآن تألیفهای فراوانی دارد. نگارنده در این کتاب مسئله تأویل را از زوایای مختلف مورد بررسی قرار دادهاست. وی برای فهم تأویل قرآن شرایطی قائل است و میگوید تا دانشهای لازم برای تأویل قرآن وجود نداشته باشد نمیتوان قرآن را تأویل کرد و ازآنجاکه پیامبر(ص) و امامان(ع) دارای دانش لازم برای تأویل قرآن هستند، لذا تأویل تمام قرآن اختصاص به آنها دارد، گرچه انسانهای دیگر نسبت به علومی که دارند میتوانند از دانش تأویل قرآن بهرهمند باشند، ولی تأویل آنها ناقص است. نگارنده مصحف حضرت علی(ع) را یکی از منابع مهم تأویل قرآن میداند که توسط ائمه(ع) تأویلهایی از آن درباره قرآن نقل شدهاست.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 43 تا 52
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
رفتارشناسی مردم در برابر دعوت پیامبر اکرم(ص) از منظر قرآن و حدیث
نویسنده:
زکیه امانی
نوع منبع :
نمایه مقاله
زبان :
فارسی
کلیدواژههای اصلی :
اصطلاحنامه علوم قرآنی
چکیده :
با تحلیل عملکرد مردم در برابر دعوت حق و آشنایی با عوامل مختلف معرفتشناختی، انسانشناختی، هستیشناختی، جامعهشناختی و روانشناختی است که میتوان کاستیها، نابه نجاریها و عوامل سقوط ارزشها و نیز هنجارها و رفتارهای تعالیبخش انسان و جامعه آن روز را شناخت و با برطرفکردن ناشایستها و نبایستها و کاربست شایستها و بایستها، به رفتاری معقول و پسندیده نسبت به دین و رهبران الهی برای هویتسازی اسلامی و تعالی جامعه امروزی دست یافت. اثر حاضر حاصل تلاش علمی حبیبالله حلیمی جلودار است که به معرفی رفتار مردم در برابر دعوت پیامبر اکرم(ص) از منظر قرآن کریم و روایات با نگرشی بر عوامل انسانی، فرهنگی و اجتماعی پرداخته و در سه بخش و شش فصل ارائه شده است.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 123 تا 138
مشخصات اثر
ثبت نظر
1
2
تعداد رکورد ها : 11
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت
×
ارسال نظر
نوع
توضیحات
آدرس پست الکترونیکی
کد امنیتی
*
*
با موفقیت به ثبت رسید