مرور درختی موضوعات | کتابخانه مجازی الفبا

مرور درختی موضوعات | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
شامل عبارت باشد
شامل عبارت باشد
 
شامل عبارت باشد
شامل عبارت باشد
تنها فراداده‌های دارای منابع دیجیتالی را بازیابی کن
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 777
بررسی و نقد سندی و متنی احادیث مرتبط با امام صادق(ع) با تکیه برکتاب مناقب آل ابی طالب ابن شهر آشوب.
نویسنده:
نویسنده:محمد رضا دفتری؛ استاد راهنما:قاسم بستانی؛ استاد مشاور :مینا شمخی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
کتاب مناقب آل ابی‎طالب، حاوی احادیث منتسب بسیاری به امام صادق(ع) است که تصویری همه‏ جانبه از شخصیت و حیات آن حضرت ارائه می‏ دهند. مضمون این احادیث متفاوت بوده و گستره وسیعی از سخنان و اتفاقات زمان حیات امام ششم اعم از: نصایح اخلاقی، پاسخ به پرسش‎های علمی متنوع، معجزات و امور خارق‎العاده، فضائل علمی و اخلاقی را در بر می‏ گیرد. عدم انجام نقد سندی، متنی و محتوایی احادیث مذکور به صورت علمی درگذشته باتوجه‌به جایگاه رفیع علمی و مذهبی امام ششم(ع) در نزد دو مذهب و نیز استناد اهمّ کتب روایی متقدّم و متأخّر به روایات این کتاب، ضرورت موضوع مورد تحقیق را دوچندان می‎سازد. گستره احادیث منتسب به امام ششم در کتاب مناقب آل أبی‎طالب موجب ایجاد این پرسش می‎شود که آیا امکان ترسیم نمایی صحیح و روشن از سخنان، اعمال و وقایع حیات امام ششم بر اساس آن روایات وجود دارد؟ لذا پژوهش حاضر با روشی تحلیلی، سند و متن روایات منتسب به امام صادق تبارشناسی نموده و نظریات محدّثین دو مذهب درباره محتوای این احادیث، را مورد نقد قرار داده است به این هدف که تصویری صحیح از فضائل، معجزات و زندگانی امام ششم بر اساس کتاب مناقب آل ابی‌طالب، اثبات و استخراج شود. نهایتاً بیشتر روایات منتسب به امام صادق در کتاب مناقب آل أبی‏طالب دارای ضعف سندی، متنی و محتوایی از جهت وجود راویان ضعیف، مهمل و مجهول، تناقض‎های متنی و مغایرت با معیارهایی همانند: عقل، قرآن، سنت، تاریخ و موارد قطعی علمی، بوده و در نتیجه امکان ایجاد نمایی صحیح از سخنان، شخصیت و وقایع زندگی ششمین پیشوای مذهب شیعه با تکیه و استناد به احادیث مروی در این کتاب، وجود ندارد.
دسترسی بخاری به روایات امام صادق
نویسنده:
احمدرضا کرمی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
امام صادق(ع)جایگاه مهمی در حدیث مسلمانان عصر خویش داشته‌اند با این وجود بخاری در کتاب الجامع الصحیح خود از ایشان روایتی نقل نکرده است که این موضوع مورد توجه بزرگان حدیث شیعه و عامه قرار گرفته است. در بررسی عوامل این پدیده، برخی به وجود راویان بد نام در بین حاملان حدیث حضرت و عدم وجود طرقی اعتمادآور برای صاحبان منابع خصوصا بخاری اشاره کرده‌اند در حالیکه به نظر می‌رسد این عامل، مانع اقبال به روایات امام صادق از سوی صاحبان منابع حدیثی عامه نبوده است. این پژوهش می‌کوشد، دسترسی بخاری به روایات امام صادق جهت استفاده در الجامع الصحیح را نشان دهد.
صفحات :
از صفحه 99 تا 137
درس هاى اخلاق؛ پندهای امام صادق عليه‌السلام به ره‌جويان صادق
مدرس:
محمدتقی مصباح یزدی
نوع منبع :
صوت , درس گفتار،جزوه وتقریرات , کتابخانه عمومی
أعلام الهدایة المجلد 8
نویسنده:
لجنه التالیف فی المعاونیه الثقافیه للمجمع العالمی لاهل البیت (ع)
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: المجمع العالمي لاهل البيت (ع),
چکیده :
اَعْلامُ الْهِدایَه عنوان چهارده جلد کتاب به زبان عربی درباره زندگی چهارده معصوم است که جمعی از محققان در معاونت فرهنگی مجمع جهانی اهل بیت جمع‌آوری و تهیه نموده‌اند. ترجمۀ دورۀ کامل أعلام‌الهدایة یا تعدادی از مجلدات آن به زبان‌های فارسی، ترکی استانبولی، اردو و مالایی نیز منتشر شده است. پیشوایان هدایت، عنوان ترجمه فارسی این مجموعه است. جلد هشتم مجموعه اعلام الهدایه کتاب «پیشوای مذهب، حضرت امام جعفر صادق(ع)» است و چهار فصل دارد. فصل اول درباره شخصیت و فضایل امام صادق(ع) است. فصل دوم در مورد ولادت، پرورش و مراحل زندگی ایشان است. فصل سوم به وضع سیاسی، شرایط فکری، نیازهای زمانه امام صادق(ع) و نقش ایشان در بنیانگذاری گروه نخبگان صالح می‌پردازد. فصل چهارم درباره پایان حکومت اموی و آغاز حکومت عباسی، موضع امام صادق(ع) در برابر رویدادها، شهادت و میراث ایشان است.
متکلمان امامی عصر امام صادق(ع) و مسئلۀ استطاعت
نویسنده:
سیداحسان موسوی خلخالی ، نعمت الله صفری فروشانی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
موضوع استطاعت به‌معنای توان انسان در ارتکاب فعل، برای بررسی رابطۀ ارادۀ انسان با ارادۀ مطلق خداوند مطرح شده است. این موضوع از دیرباز در میان مسلمانان مطرح بوده است. امامیه و متکلمانشان نیز از این مسائل دور نبوده‌اند. دراین‌باره طیفی از نظریاتِ آزادی اراده، جبر و راه میانه هم در میان کلیت مسلمانان و هم در حلقه‌‌های امامیه مطرح شده است، چندان که این موضوع را می‌توان کلیدی برای شناسایی مرزبندی‌‌های درونی متکلمان امامی دانست. در این مقاله با نگاهی به عقاید منسوب به اصحاب امام صادق(ع) در نوشته‌‌های متکلمان و فرقه‌نگاران و سنجیدن آن‌‌ها با روایاتی که خود امامیه نقل کرده‌اند، در پی شناخت صورت‌بندی‌‌هایی برمی‌آییم که متکلمان امامی دراین‌باره مطرح کرده‌اند. از این رهگذر می‌توان دریافت که آزادی مطلق اراده و نیز راه میانه (امر بین‌الامرین) و گرایش‌‌های اندکی شبیه به جبریه در میان امامیه قائلانی داشته است.
صفحات :
از صفحه 201 تا 213
نقد آموزه های صوفیه از دیدگاه امام صادق (ع)
نویسنده:
علی نصیری
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
کلیدواژه‌های اصلی :
گونه‌شناسی روایات امام صادق علیه‌السّلام با تکیه بر مسند ایشان
نویسنده:
زهرا صدیقین ، محسن صمدانیان ، محمدرضا حاجی اسماعیلی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
تأمل در منابع روایی شیعه، حاکی از آن است که روایات منقول از امام صادق(ع) از دیگر امامان به مراتب بیشتر است. بررسی دلائل کثرت این روایات و گونه­شناسی آن، بن­مایۀ این پژوهش است. بر این اساس ابتدا مقتضیات زمان امام و خط مشی ایشان در موقعیت‎های مختلف بررسی شده و سپس احادیث وارده از امام و آمار و نمودار آن با تکیه بر کتاب «مسند امام صادق» از عزیزالله عطاردی، ارائه شده­است؛ تا رابطۀ میان شمار احادیث امام در هر زمینه و مقتضیات زمان ایشان، مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد. پژوهش­گران با توجه به مجموع روایات این امام که در «مسند امام صادق(ع)» جمع­آوری شده؛ باورمند گردیده­اند که بیشترین بسامد روایات این امام به ترتیب در سه حوزۀ «فقه»، «اعتقادات» و «اخلاق» نمایان­گر است و میان فراوانی روایات امام در هر زمینه و مقتضیات زمان ایشان رابطه­ای دوسویه برقرار است؛ که با تأمل در موضوعات و فحوای روایات می­توان از مقتضیات حاکم بر فرهنگ زمان این امام آگاه گردید.
صفحات :
از صفحه 143 تا 166
امام جعفر صادق (ع)
نویسنده:
نامشخص
نوع منبع :
کتاب , آثار مخطوط(خطی) و طبع قدیم
کلیدواژه‌های اصلی :
امام جعفر صادق (ع)
نویسنده:
نامشخص
نوع منبع :
کتاب , آثار مخطوط(خطی) و طبع قدیم
کلیدواژه‌های اصلی :
تبیین روش‌شناسانه به‌کارگیری بدیهیات منطقی در استدلال‌های کلامی امام صادق(علیه السلام)
نویسنده:
عابدین درویش‌پور , مهرداد امیری
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
بی‌تردید تبیین عقلی و دفاع منطقی از آموزه‌های دینی، نقش برجسته‌ای در بالندگی و رشد دین دارد در این میان، امامان معصوم(ع) به‌ویژه امام صادق(ع) جایگاه ویژه‌ای در تبیین و تثبیت مباحث اعتقادی تشیع دارند. بخش مهمی از مباحث کلامی امامیه از ناحیه ایشان تبیین شده، به‌گونه‌ای که آموزه‌های منقول از آن حضرت(ع)، اساس دیدگاه‌های کلامی مذهب تشیع را در عموم مسائل اعتقادی تشکیل می‌دهد. سوال اصلی جستار این است که امام صادق(ع) چگونه از بدیهیات منطقی در استدلال‌های کلامی استفاده کرده است؟ این پژوهش به‌روش توصیفی- تحلیلی به بررسی روش به‌کارگیری بدیهیات منطقی در احادیث کلامی امام صادق (ع) به‌نحو مصداقی پرداخته است. امام صادق(ع) با تسلط به معارف الاهی از یک سو و در نظر گرفتن سطح درک مخاطبان از سوی دیگر، با صورت‌بندی متناسب، بدیهیات منطق را به‌نحو اکمل در استدلال‌های کلامی خویش به‌کار بسته و با توجه به تنوع مخاطبان، از همه انواع شش‌گانه یقینیات منطق در استدلال بهره گرفته‌ است. متواترات و حدسیات در مباحث غیر توحیدی و مشاهدات در برهان نظم، کاربرد بیشتری داشته‌اند. هم‌چنین استفاده از تجربیات برای غالب مردم فهم‌پذیر‌تر بوده است.
صفحات :
از صفحه 111 تا 129
  • تعداد رکورد ها : 777