جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 62
بررسی و تحلیل آراء فیلسوفان مسلمان در مورد تعریف علم از ابن سینا تا صدرالمتالهین
نویسنده:
مرتضی حاج حسینی
نوع منبع :
مقاله , مدخل مفاهیم(دانشنامه مفاهیم)
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: دانشگاه تهران,
چکیده :
تبیین حقیقت علم و چگونگی دسترسی به واقع از جمله مباحث عمیق و پر ماجرائی است که فیلسوفان از آغاز پیدایش فلسفه تاکنون به آن توجه داشته اند و سنگینی آن را بر دوش خود احساس نموده اند و هنوز نیز از معماهای ناگشوده فلسفی به شمار می آید. در فلسفه اسلامی این موضوع از جهت رابطه ادراک با شیء ادراک شده و رابطه ادراک با شخص ادراک کننده مورد توجه قرار گرفته است. این بحث با توجه به تعریف علم به تمثل حقیقت شیء یا حضور ماهیت شیء در نزد مدرک همواره با اشکال معروف اجتماع جوهر و عرض مواجه بوده است و به آراء گوناگونی انجامیده است: 1)نظریه کیفیت ذات اضافه 2)نظریه شبح 3)نظریه ماهوی در تبیین های مختلف. در این مقاله پس از بیان چگونگی تحول آراء فیلسوفان مسلمان در این موضوع به بررسی تحلیل و ارزیابی هر یک از این نظریات پرداخته، پیش فرض ها، عوامل موثر بر شکل گیری آنها، همچنین اشکالات وارد بر آنها را بر اساس ملاک های سازگاری (consistency)، استقلال (independence)، تمامیت (completeness) و میزان مقاومت آنها در برابر حملات شکاکانه بیان می نماییم.
صفحات :
از صفحه 79 تا 98
معناشناسی جهان های ممکن و منطق معرفت
نویسنده:
فاطمه قاسم پور
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
بحث جهان های ممکن از جمله مباحثی است که منطق دانان ، فیلسوفان تحلیلی ، کسانی که به معناشناسی منطق موجهات می پردازند به آن توجهی ویژه مبذول نموده اند. این مفهوم اولین بار توسط لایب نیتس مطرح گردید ، کاربرد جهان های ممکن در دیدگاه لایب نیتس عمدتا مربوط به حوزه الهیات بود پس از این که منطق موجهات توسط لوئیس منقح گردید کریپکی برای ارائه معناشناسی صوری منطق موجهات ، از مفهوم جهان های ممکن استفاده کرد. در خصوص این مفهوم دیدگاه های موافق و مخالفی وجود دارد که دیدگاه موافقان به دو دسته کلی تقسیم می شود :امکان گرایی و فعلیت گرایی .مهمترین نماینده دسته نخست دیوید لوئیس است ،پلانتینگا نیز شاخص ترین چهره فعلیت گراست. در دیدگاه امکان گراها همه جهان های ممکن موجود هستند و سایر جهان های ممکن با جهان کنونی تفاوت نوعی ندارد،آنها قائل به رابطه همتایی بین جهان های ممکن و افراد ممکن هستند ولی فعلیت گراها جهان های ممکن را امور انتزاعی می دانند و تنها جهان بالفعل را جهان واقعی می دانند و قائل به رابطه اینهمانی بین جهان های ممکن و افراد ممکن هستند. منطق معرفت یکی از منطق های توسعه یافته است که در آن دربارة مفهومهایی چون علم ،باور،توجیه، قطعیت و نسبت این مفهوم ها با یکدیگر و اصلهای حاکم بر آنها بحث می شود.منطق معرفت بر الگوی منطق موجهات پی ریزی شده است. این منطق دارای دو بخش عمده منطق دانایی و منطق باور است. منطق معرفت با کتاب "علم و باور " هین تیکا پا به عرصه وجود گذاشت و بر مبنای عبارت "می داند که" یا" باور دارد که" پی ریزی گردید. منطق دانایی و منطق باور دارای بخش محمولی و بخش گزاره ای هستند و در منطق دانایی سیسستم های S 5 ‎,S‎ 4 ‎,T,K‎ و درمنطق باور سیستم های S 5 ‎,S‎ 4 ‎,D,K‎ با اصول موضوعه مشخص ارائه شده اند.
ترجمه و تحقیق در کتاب «تاریخ منطق صوری»
نویسنده:
مجیدشریعتی فر
نوع منبع :
رساله تحصیلی , ترجمه اثر
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
«تاریخ منطق صوری» بررسی سیر تحول منطق قدیم از آغاز فلسفة یونانی (قرن ششم قبل از میلاد) تا پایان عهد باستان (اوایل قرن ششم میلادی) است. این دورة طولانی را می توان به سه بخش تقسیم نمود: 1 دورة ماقبل ارسطویی ؛ از آغاز تا «جدل» ارسطو : در طول این دوره هیچ تحقیقی دربارة قواعد یا قوانین صوری انجام نمی گرفت. افلاطون مهمترین متفکر این دوره سعی کرد منطقی درست کند ، اما ناموفق ماند.2 دورة ابداعی ؛ از «جدل» ارسطو تا مرگ خروسیپوس : در طول این دوره ، منطق بنا نهاده شد و بسیار توسعه یافت.3 دورة شارحان و حکمای مدرسی ؛ از مرگ خروسیپوس تا پایان عهد باستان : در این دوره هیچ کار بدیعی انجام نشده است و به نظر می رسد انحطاطی نیز در منطق صوری رخ داده باشد. بوئثیوس و سیمپلیکیوس آخرین منطق دانان قدیم هستند.بنابراین از میان این یازده قرن ، فقط در حدود150 سال از اهمیت واقعی برخوردار است. در حقیقت ، آن سال ها در زمرة بهترین سال های منطق در تمام طول تاریخ بشری هستند.در دورة ماقبل ارسطویی ، نحوشناسی و بعدها معناشناسی بیش از خود منطق توسعه یافت. در واقع ، قبل از ارسطو هیچ اصل منطقی صحیحی که فی نفسه بیان و بررسی شده باشد نمی شناسیم. اما بعضی از قواعد منطقی ، آگاهانه مورد استفاده قرار می گرفت.ارسطو برای اولین بار قوانین و قواعد منطقی را بیان نمود و این کار را به گونه ای انجام داد که به صورت کاری عظیم و فوق العاده نمایان شد. این نکته گفته شده که هیچ مقوله عام ذهنی پس از ارسطو کشف نشده است. این مطلب احتمالاً در مورد منطق صوری نیز گفته شده است ، البته ارسطو همة منطق صوری را کشف نکرده ، اما به خاطر بیشترین ایده های اساسی مدیون او هستیم. مهمترین شاگرد ارسطو و اولین رئیس مدرسة مشائی بعد از مرگ ارسطو ، ثئوفراستوس است. وی به طور قابل ملاحظه ای در شکل گیری و تکوین «منطق کلاسیک» مؤثر بود و شاید راهی به منطق رواقی مگاری گشود. گسترش منطق صوری در دوران باستان در آثار متفکران متعلق به مکاتب مگاری و رواقی به اوج خودش رسید. در میان مگاریون و رواقیون منطق دانان بسیار بزرگی وجود داشتند و سطح کلی دقت صوری به دست آمده توسط آن مکاتب قابل توجه بود. ابداع و تبیین منطق گزاره ها در قالب سیستم اصل موضوعی ، ابداع جدول های ارزش و بحث های دقیق از معنای استلزام ، نظریات معناشناسی دقیق شامل تمایزی مشخص بین قوانین منطقی و قواعد فرامنطقی استنتاج و تمایز آشکار بین مفهوم و مصداق از کشفیات آنهاست. سرانجام ، به آخرین دوره منطق قدیم می رسیم که هیچ دورة ابداعی نیست ، اما به نظر می رسد منطق زیاد مورد تحقیق و شرح قرار گرفته و نوعی از نظریات قابل قبول مشترک ، مرکب از بقایای نسبتاً ناچیز نظریات ارسطویی و نیز نظریات رواقی مگاری شکل گرفته است.
بررسی و تفـسیر آراء استراوسـون پیرامـون موضـوع و محمول (گرایش منطق)
نویسنده:
مرضیه صالحی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
وضعیت نشر :
موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران: ,
ترجمه و بررسی آموزه هیوم در باب فاهمه اثر رالـف چرچ
نویسنده:
عبدالرضا صفری
نوع منبع :
رساله تحصیلی , ترجمه اثر
وضعیت نشر :
موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران: ,
رابطه فلسفه و دین از دیدگاه فارابی و ملاصدرا
نویسنده:
حسین شفی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , مطالعه تطبیقی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
این رساله در سه فصل تنظیم شده است. فصل اول تحت عنوان رابطه عقل و نقل در اندیشه اهل سنت و شیعه به سیر تطور آن در3 مکتب کلامی اهل سنت پرداخته است. نویسنده اهل حدیث را نقل گرا می داند که برای عقل در کنار نقل ارزشی قائل نیست، معتزله که همه مسائل را با عقل تأویل می کردند و اشاعره که با هدف جمع دو مکتب قبلی به وجود آمدند ولی در دام نص گرایی و قشری گری گرفتار شدند و کارشان به مخالفت با فلسفه کشیده شد. در دیدگاه شیعه فاصله ای بین عقل و نقل وجود ندارد و فلسفه را نیز مؤید دین می داند. در فصل دوم به زندگی فارابی و سپس آرای او پرداخته و معتقد است فارابی تقدم فلسفه بر دین را مطرح کرده و به جمع بین فیلسوف و نبی در مدینه فاضله پرداخته است. او برخی مسائل فلسفی را به واسطه شواهد دینی اثبات کرده و برخی مسائل دینی را با براهین فلسفی تبیین کرده است. فصل سوم را به زندگی نامه و دیدگاه صدرالمتألهین در این خصوص پرداخته و معتقد است وی مانند فارابی مسائل دینی را با استفاده از قواعد و براهین فلسفی تبیین کرده و از طرفی به اثبات قواعد فلسفی به واسطه شواهدی از آیات قرآن و روایات معصومین پرداخته است که در این مورد به حرکت جوهری و جسمانیة الحدوث و روحانیة البقاء بودن نفس و تجرد نفس ناطقه انسانی اشاره کرده است.
منطق سینوی و استلزام مادی
نویسنده:
مرتضی حاج حسینی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
عالم  از دیدگاه  مرلوپونتی
نویسنده:
مرضیه پیر اوی ونک
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران: ,
امامت و عدالت در نهج البلاغه
نویسنده:
جواد انصاری فرد
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران: ,
تبیین رابطه نفس با بدن از دیدگاه حکمت الهی و روانشناسان جدید
نویسنده:
محمدحسن افخمی عقدا
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی , مطالعه تطبیقی
وضعیت نشر :
موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران: ,
  • تعداد رکورد ها : 62