جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 180
معمای فقر: بررسی فقر، علل و آثار آن از دیدگاه آیات و روایات
نویسنده:
اعظم یزدی پور
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
موضوع تحقیق حاضر«بررسی فقر،علل وآثارآن ازدیدگاه آیات وروایات»می باشد. زندگی ساده وفقیرانه بزرگان دین وگاهی پیروان آنها،زمینه رابرای ایجادشبهاتی ازسوی مخالفین دین هموارنموده است که ازجمله آنهامی توان،منسوب کردن اسلام ازسوی آنهابه دین فقردوستی وگداپروری اشاره داشت ؛ازطرف دیگرمشاهده مشکلات وگرفتاریهای افرادمحروم وگسترش آن دریک جامعه اسلامی مهمترین مسائلی بودندکه تحقیق وپژوهش دراین زمینه راضروری می نمودند. بررسی جنبه های مختلف این پدیده – ازماهیّت فقرگرفته تاعلل پیدایش آن،آثاروراههای پیشگیری ازآن- ازمنظرآیات وروایات – که حامل کاملترین برنامه حیات بخش زندگی انسان هستند.انسان رادرنحوه برخوردبااین پدیده بیشتروبهتر یاری می رساند. دراین پژوهش تنهابه بیان موارداکتفانشده است ،بلکه دربرخی مسائل مهم آن نیزبه تحلیل پرداخته است . پژوهش حاضردرپنج بخش،ماهیّت فقرواقسام آن،علل فقر،آثارفقر،درمان مذمّت فقرووظایف وجایگاه فقرادردنیاوآخرت ،تنظیم شده است ودرآنهامسائلی مهمی چون معنی ومفهوم فقر،نحوه پیدایش آن ،نگرش اسلام نسبت به این پدیده ،علل فقرمعنوی وفقرمادی،آثارفردی واجتماعی به جای مانده ازآن ،طریقه رهایی ازآن به صورت علمی وعملی وظایف فقرادردنیاووظایف اجتماع نسبت به آنهاوجایگاه آنان درنزدخداوندموردبررسی قرارگرفته است . درتدوین این تحقیق ازمنابع لغوی ،تفسیری،اخلاقی،روایی وهمچنین برخی کتابهای معاصرکه دراین راستانگاشته شده بودند،بهره برده شده است . پژوهش حاضر،براساس نوع وهدفی که به دنبال داشته،یک تحقیق بنیادی است وبه اعتبارماهیّت وروش ،تحلیلی وتوصیفی وبنابرشیوه جمع آوری مطالب ،یک تحقیق کتابخانه ای می باشد. آنچه ازمجموعه این پژوهش بدست آمده ،متصوّربودن فقرازنظراسلام است که بابیان آثارسوء فقروارائه راهکارهایی برای زدودن آن چون زکات وخمس ،دعابرای رفع فقروتوصیّه به انجام برخی ازمستحبّات مؤثّردرتوسعه رزق،می تواندآن رابه خوبی دریافت ،واگربزرگان درزندگی دنیایی اینگونه زیستن را برگزیده اند. بدون شکل آن زیستنی است که ازآثارسوءفقربدورمی باشد.آنهادرامورات دنیایی سرمایه حدّکفاف که موردپسنداسلام است وازمضرّات فقروثروت مبرّی می باشد،اکتفاکرده اند. فرضیه هایی که دراین پژوهش به اثبات رسیده است ،عبارتنداز: 1- پایبندبودن افرادبه احکام دین دراعمال ورفتار،یکی ازعوامل مهم کاهش فقرمی باشد. 2- روی آوردن به آنچه اسلام ،آن رادردرمان فقرمؤثّرمی داند،تقرّب یافتن بیشترانسان دردرگاه الهی رابه همراه دارد.
مفهوم انفاق از منظر قرآن و سنت، آثار و پیامدهای اجتماعی و فردی آن
نویسنده:
زهرا بخشی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , مدخل مفاهیم(دانشنامه مفاهیم) , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
انفاق از اموری است که اسلام به آن اهمیت داده و هدف آن این است که به طبقه محروم و مستضعف اجتماع، که نمی توانند نیازمندیهای خود را برطرف سازند کمک کند. بدین وسیله در این نوشتار سعی شده که به این موضوع حیاتی پرداخته شود و روشن گردد که انفاق، همه شؤون زندگی جامعه را به گونه ای منظم و مرتب می کند که ضامن سعادت دنیا و آخرت باشد. در فصل اول به مفهوم شناسی انفاق و اهمیت و فضیلت آن علاوه بر این، در این فصل به این موضوعها پرداخته شده است. انفاق با ارزش – تشویق به انفاق. فصل دوم: این فصل از دو بخش شکل گرفته است، 1- انواع انفاق بدین شرح: انفاق واجب، انفاق مستحب، انفاق مورد پذیرش، انفاق ناپسند، انفاق در سختی، انفاق در پنهان، انفاق آشکار 2- محدوده انفاق. فصل سوم: در این فصل به این موضوع ها پرداخته ایم: آثار و برکات انفاق، آیات در مورد آثار انفاق، آثار فردی انفاق، آثار اجتماعی انفاق، آثار اخروی انفاق. در فصل چهارم به شرایط و آداب انفاق، کیفیت انفاق و صدقه قبل از مرگ اشاره شده است. در فصل پنجم: به موانع انفاق، آفات انفاق و پیامدهای ترک انفاق پرداخته ایم. فصل ششم: به موارد مصرف انفاق، ویژگیهای فقرای دریافت کننده انفاق و انفاق به شیعه و کافر اشاره کرده ایم. فصل هفتم: در فصل پایانی به معرفی اسوه های انفاق و فضائل آنها اشاره کرده ایم.
مشورت در قرآن و سنت
نویسنده:
زهرا کمالی نژاد
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
این تحقیق تحت عنوان مشورت در قرآن و سنت به بحثی تفسیری و روایی پیرامون موضوع می پردازد. مشورت در لغت از شار العسل گرفته شده است و به معنای بیرون آوردن یا از موم جدا کردن عسل و بدست آوردن عسل ناب است و در اصطلاح به معنای ضمیمه و محکم کردن رأی خود با نظر دیگران می باشد. مشورت یکی از صفات اخلاقی مثبت و مورد قبول اسلام می باشد و از اهمیت ویژه ای برخوردار است تا بدان جا که خداوند در قرآن کریم به پیامبر خویش? و مؤمنان دستور مشورت با یکدیگر را می دهد. پیامبر اسلام? و امامان معصوم? به منظور نهادینه کردن امر مشورت در بین مردم با سیره و کلام خود آنان را با آداب و بایسته های مشورت آشنا نموده و وظایف اخلاقی مشاوران نظیر تقوی، تجربه و خرد، خداترسی و امانت داری، ورع و بردباری را بیان نموده اند. یکی از مهمترین شاخصه ها در بحث مشورت فواید این امر است که معصومین? اهتمام فراوانی به آن داشته و افراد را از خود رأیی برحذر داشته اند و در امر مشورت هیچ گونه تمایزی بین زنان و مردان قائل نبودند و اطاعت از رأی زنانی که به کمال عقلی رسیده اند و شرایط لازم جهت مشاوره را دارند امری ضروری می دانستند و افراد را از مشورت در اموری که با روحیه زنان و عواطف مادری سازگاری ندارد نهی نموده اند. بنابراین پرداختن به بحث مشورت با توجه به تأکید آیات و احادیث معصومین? و نیاز روز افزون جامعه انسانی به این امر ضرورت دارد و آگاهی از فواید آن انگیزه افراد را نسبت به امر بیشتر می کند. به همین منظور مباحث تحقیق در پنج فصل با عناوین نگاهی اجمالی به مشورت، احکام کلی مشورت، آداب و بایسته های مشورت، فواید مشورت با الهام از سیره و کلام معصومین، مشورت با زنان آری یا نه؟ تدوین شده است.
مباهله از نظر قرآن و حدیث
نویسنده:
اعظم جمال آبادی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
آیه مباهله یکی از آیاتی است که دلالتش بر امامت وعصمت ائمه و اهل بیت پیامبر ( س) واضح و روشن می باشد. این آیه در عین این که تفسیر و تبیین خویش را از حضرت مسیح ( ع) بیان می نماید، واقعیت عمیقتری را نیز بیانی می کند و چهره حقیقی خاندان عصمت و طهارت ( ع) را باز می نماید. در این تحقیق سعی و تلاش شده است با بهره گیری از منابع موجود، به تفسیر و تبیین برخی از زوایای پنهان و آشکار این آیه دست یابند. تحقیق حاضر درشش فصل به نگارش درآمده است: فصل اول: طرح آیه مباهله و مورد بررسی قرار دادن از جهات مختلف ( واژگان، شأن نزول، مفردات و ...) فصل دوم: معرفی نجران و بررسی آن از لحاظ فرهنگی، اقتصادی، سیاسی. فصل سوم: اشاره به چگونگی وقوع مباهله، بین پیامبر و اهل بیتشان با مسیحیان نجران فصل چهارم: بررسی آیه مباهله از دیدگاه و منظر شیعه. فصل پنجم: بررسی آیه مباهله از دیدگها و منظر اهل سنت. فصل ششم: مورد بررسی قرار دادن واژه « لعن» و « ست»، از لحاظ ادبی، لغوی، قرآنی و روایی.
کمال انسان در قرآن
نویسنده:
معصومه مهدوی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
1- موضوع رساله کمال انسان در قرآن می باشد. 2- هدف تدوین این رساله ، شناخت هدف نهایی آفرینش ، شناخت ویژگیهای انسان کامل و آگاهی از مراتب و موانع رسیدن به کمال می باشد. 3- در فصل اول که به فلسفه آفرینش انسان در قرآن پرداخته شده است مطالبی تحت عنوان مفهوم و معنی انسان و انسانیت ، هماهنگی آفرینش انسان با هدفدار بودن کل جهان ، فلسفه آفرینش ، بررسی آیات قرآن در زمینه هدف خلقت انسان و ... بیان شده است . و همچنین در فصل دوم کمال انسان در قرآن مورد بررسی قرارگرفته که مطالب این فصل تحت این عناوین می باشد ، ازجمله بیان مفهوم و معنی کمال ، کمال نهایی انسان از دیدگاه وحی ، سیر انسان به سوی خدا،بارزترین ومهم ترین ویژگیهای انسان کامل و ... . فصل سوم : مراتب رسیدن به کمال می باشد که مراتب کمال به هفت مرتبه مهم تقسیم گشته است ، از جمله مرتبه اول : مرتبه طلب ، مرتبه دوم : مرتبه بیداری ، مرتبه سوم : مرتبه تزکیه نفس ، مرتبه چهارم : مرتبه تحول احوال و ... . و در پایان فصل چهارم موانع رشد و کمال است که موانعی در این فصل بیان گشته که عبارتند از : هوای نفس ، تعلقات و دنیا ، غرور و غفلت ، سوء ظن و بددلی به خدا و خلق خدا و ... . 4- روش انجام کار در موضوع حاضر با توجه به نوع و هدف تحقیق از سنخ تحقیقات توسعه ای ، توصیفی ، کتابخانه ای می باشد. نتایج حاصل از این تحقیق عبارتند از : خداوند مالک همه چیز است و با قدرت بی نهایتش بر این عالم حکومت می کند و خداوند آسمانها و زمین را با هدفداری آفریده است ، هم در آفرینش آن ، نظام حق و دقیقی است و هم دارای هدف حکیمانه و مصالح حقی است . خدواند تمامی انسانها را با فطرت پاک و توحیدی آفریده است و اگراین فطرت در مسیر صحیح خویش قرار گیرد ، راه کمال پیموده خواهد شد کاملترین نمونه های انسانهای کمال یافته ائمه معصومین ( علیهم السلام ) هستند که انسانها با الگو گرفتن از این بزرگان می توانند مسیر تکامل را طی نمایند. انسان برای رسیدن به کمال حقیقی باید مراتبی را طی نموده و موانع رسیدن به کمال را سر راه خویش بردارد تا به تعالی و رشد و کمال دست یابد .
 جهاد از دیدگاه قرآن و سنت
نویسنده:
فاطمه بیگم موسویان
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
موضوع تحقیقی که در پیش رو دارید، جهاد از دیدگاه قرآن و سنت می باشد. هدف از ارائه این تحقیق، اولاً آشنایی بیشتر افراد جامعه با امر واجب دینی جهاد می باشد. با توجه به روحیه استعمارگری و سلطه قدرتهای متجاوز در جهان امروز، همچون آمریکای جنایتکار و اسرائیل غاصب، هر روز شاهد تجاوز و تعدی این دو قدرت هستیم. بر آن شدیم که با ارائه این تحقیق، مسلمانان را نسبت به وظیفه جهاد بیشتر آگاه کنیم تا با استمداد از دستورات کتاب آسمانی قرآن کریم و ائمه علیهم السلام به دفاع از کشور و کیان اسلامی بپردازند. ثانیاً تبیین جایگاه جهاد اسلامی در اذهان ملتها و معرفی آن به افرادی که، تصور می کنند اسلام دین خشونت است، در صورتی که دین اسلام، دین صلح و محبت است و تا زمانی که بتواند مشکلات میان جوامع را از طریق مسالمت آمیز و گفتگوی منطقی برطرف کند، دست به جنگ و نبرد نمی زند. بیشتر افراد جهاد را در میدان مبارزه می دانند، در حالی که جهاد واقعی، جهاد اکبر یا جهاد با نفس است و به عبارتی مبارزه با خواهش های نفسانی می باشد. اگر افراد بتوانند در جبهه جهاد با نفس ( دشمن درونی) پیروز شوند، به راحتی در جبهه جهاد با دشمن بیرونی به موفقیت دست می یابند. با این رویکرد، جهاد و فلسفه وجوب آن از دیدگاه قرآن کریم و سیره ائمه علیهم السلام مورد بررسی قرار گرفت. در ادامه حدود و آداب جنگ، که شامل رعایت ارزشهای انسانی در جنگ، پیروزی و شکست در جنگ، سیره معصومینعلیهم السلام در جنگها، وجوب جهاد، اقسام جهاد، جهاد با کفار، شرایط قرارداد ذمه، پرداخت جزیه، مقام و فضیلت مجاهدان، صفات مجاهدان حقیقی، برترین مجاهدان، دیون مجاهد، رضایت والدین، جهاد و زن، شهید و جایگاه آن، مکان و زمان جنگ، فلسفه تحریم جنگ در ماه های حرام، پیامدهای ترک جهاد، اسیران جنگی، غنائم جنگی، صلح، جمهوری اسلامی و دفاع مقدس و... فصل ها و تا حدودی بخش های این تحقیق را به خود اختصاص داده است. در ابتدا با مراجعه به قرآن کریم که حکم کلی احکام را بیان فرمواه، حکم جهاد را بدست آوردم. سپس به کتابهای تفسیری، روایی، فقهی و کتابهایی که در این زمینه ( جهاد) به تألیف رسیده است، مراجعه کردم. روش کار بصورت کتابخانه ای بوده، در ابتدا با مراجعه به کتابخانه، مطالب را در فیش ها نوشته و پس از قرار دادن مطالب در کنارهم، به تنظیم فصل ها و بخش ها پرداختم. در نهایت امر، آنچه که شاکله تحقیق را تشکیل می دهد این است که: جهاد درونی که همان مبارزه با هواهای نفسانی است، زمینه ساز پیروزی فرد و جامعه در مقابل دشمن بیرونی می گردد و جامعه با داشتن روحیه جهاد، می تواند به استقلال و خودکفایی برسد. در مطالب جمع آوری شده، مسأله دفاع نیز مورد بررسی قرار گرفته است، زیرا بیشتر فقهای محترم، این عقیده و نظر را دارند که در زمان امام علیه السلام و نائب خاص او جهاد واجب می باشد. در بقیه زمان ها مسأله دفاع از مملکت و حیثیت اسلامی مطرح می گردد. واژگان کلیدی که در این تحقیق بکار گرفته شده عبارت است از: 1. جهاد 2. قتال 3. دفاع 4. جهاد عینی 5. جهاد کفایی 6. اسیر 7. غنائم 8. صلح 9. شهید
 جلوه ای تجلی اعظم: بررسی اوصاف پیامبر ( ص) در قرآن کریم
نویسنده:
لیلا رباط جزی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
پژوهش حاضر با موضوع « بررسی اوصاف پیامبر ( صلی الله علیه و آله و سلّم) در قرآن کریم» با هدف بررسی و شرح آیاتی که پیرامون اوصاف پیامبر ( صلی الله علیه و آله و سلّم) در حوزه های فردی و اجتماعی وسیاسی, نازل شده , صورت گرفته است. خداوند در قرآن, پیامبر ( صلی الله علیه و آله و سلّم) را « اسوه الحسنه » معرفی نموده و اطاعت از ایشان را بر همه واجب دانسته است. از این رو لزوم الگو گیری و تبعیت از ایشان نیاز به شناخت آن حضرت دارد. بهترین معرف شخصیت ایشان , آیات قرآن کریم است. زیرا قرآن سندی محکم و موثق و به دور از افراط و تفریط در بیان ویژگی های آن حضرت می باشد. در طول تاریخ بسیاری از نویسندگان , به بیان و شرح ویژگی های پیامبر ( صلی الله علیه و آله و سلّم) پرداخته اند. اما برخی از آنها بیانی تاریخی داشته و برخی دیگر , از روایات استفاده نموده و برخی مطالب را به صورت کلی بیان داشته و یا بنا بر اختصار داشته و شرح وتوضیح نداده اند و یا فقط به یک جنبه از ویژگی های آن حضرت پرداخته اند. اما پژوهش حاضر به شرح آیات که پیرامون اوصاف آن حضرت نازل شده, پرداخته است. از آنجا که موضوع این پژوهش دینی و وحیانی است, پژوهشگر از طریق بررسی منابع و متون تفسیری قرآن و استخراج آیات و روایاتی که به تو صیف پیامبر ( صلی الله علیه و آله و سلّم) پرداخته در جهت تحقق اهداف خویش کوشش نموده است. در حوزه اوصاف فردی, در قرآن برای پیامبر خاتم ( صلی الله علیه و آله و سلّم) و یک سلسله فضایل و مزایا ذکر شده است که برخی از آنان جزء فضایل عامه و خطوط کلی نبوت است که تمام انبیای الهی از آنها بر خوردارند . برخی دیگر فضایل خاصه آن حضرت می با شد که با عنایت الهی به خاطر افضلیت بر دیگران واجد آنهاست و پیامبران دیگر از آنها بی بهره اند . در حوزه اوصاف اجتماعی و سیاسی, نیز مسائلی مطرح است که دراین پژوهش تحت عنوان " حاکمیت سیاسی پیامبر در قرآن" مورد بررسی قرار گرفته است. آیاتی در قرآن به شئون پیامبر در حاکمیت بین مردم در امور اجتماعی و سیاسی اشاره دارد و آیاتی دیگربه روشهای ایشان در تبیین رسالت اشاره شده و سیر دعوت به اسلام را بیان می کند . در آیاتی دیگربه اقداماتی که در راستای تشکیل حکومت الهی انجام داده اند اشاره دارد. واژگان کلیدی این رساله عبارتند از : اخلاق, اوصاف, پیامبر, حاکمیت , خاتمیت, سیاست, شرح صدر, شفاعت, عبودیت, عصمت, فضائل.
 حسن خلق از دیدگاه قرآن و سنت
نویسنده:
فهیمه اصغری
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
خلق انسان همان هیئت و قیافه ثابت نفسانی است که به آسانی و بدون تفکر باعث صدور افعال انسان می شود, اگر افعالی که از این هیئت و قیافه ثابت نفسانی صادر می شود، شرعا و عقلا پسندیده باشند این هیئت را خلق نیکو می گویند و اگر زشت و ناپسند باشند خلق بد نامیده می شود و مکتوب حاضر مشتمل است بر فضایل و مصادیق اخلاقی و اهمیت حسن خلق و طریقه وصول آن و همچنین حسن خلق در آیات و روایات و پیامدهای آن, که همه اینها را به عنوان مقدمه ای ضروری برای هر نوع تربیت اخلاقی و تزکیه و خودسازی می توان به شمار آورد و مشخص است که لازمه موفقیت در سازندگی روحی و اخلاقی, داشتن بینش عمیق و برخورداری از بصیرت و معرفت است، به طوری که می توان بینش و بصیرت را زیربنای تربیت اخلاقی نامید، زیرا بدون حصول آگاهی های لازم و عمق بخشیدن بر بینش خود، نمی توان به مراتب بالاتری از سازندگی اخلاقی و تکامل معنوی نایل آمد. لذا بعد از حصول علم و آگاهی است که هر کس به تناسب ایمان و تقوای خود در جهت اصلاح و تربیت خویش توفیق یافته و به هدف نهایی که رسیدن به مقام قرب الهی است نزدیک تر می شود. این مجموعه از سه بخش تشکیل شده که بخش اول آن شامل مصادیق اخلاقی می باشد و این بخش نیز دارای سه فصل می باشد: فصل اول آن به بررسی و تبیین فضایل اخلاقی پرداخته و فصل دوم آن شامل مصادیق فضایل اخلاقی می باشد و فصل سوم آن برترین فضیلت را معرفی نموده است. بخش دوم آن شامل سه فصل می باشد: فصل اول به بررسی تاثیر ایمان و حسن خلق پرداخته و فصل دوم به نمونه هایی از مکارم اخلاقی ائمه اشاره نموده و در فصل سوم به بیان اخلاق نیک بزرگان پرداخته شده است. بخش سوم شامل پیامدهای حسن خلق می باشد و این بخش نیز شامل سه فصل می باشد: فصل اول پیامدهای حسن خلق در فرد را بیان می کند، فصل دوم پیامدهای حسن خلق در خانواده را بیان نموده و فصل سوم نیز اشاره ای به پیامدهای حسن خلق در جامعه نموده است.
 حبط عمل در قرآن
نویسنده:
بی بی زهره آقایی بایگی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
موضوع تحقیقی که پیش رو دارید " حبط عمل" در قرآن است. خداوند از میان مخلوقات، فقط انسان را خلیفة الله در زمین قرار داد و برای اینکه انسان به جایگاه واقعی خود دست یابد امکاناتی نیز برایش فراهم نمود. ازجمله به انسان عقل، شعور و اختیار عنایت فرمود؛ همچنین کتب الهی ای که در آنها مسیر و راه نیل به این هدف قرار داشت را نازل و پیامبران که حاملان کلام وحی و رابطان خداوند با انسان هستند را مبعوث کرد؛ نیز امامانی را به پیشوایی و راهبری قرار داد تا انسان در مسیر تفسیر مکتوبات کتب نازل و فهم و درک احادیث پیامبران مبعوث شده دچار کج فهمی و ابهام نشده وبا کمک و راهنمایی آنها راه را از بی راهه تمیز داده و مسیر سخت و پر فراز و نشیب زندگی را سهل و راهوار طی کند. از این رو برای انسان دو راه قرار دارد، راهی به سوی کمال و سعادت ابدی و راهی نیز به سوی شقاوت؛ که انسان خود مختار به انتخاب یکی از این دو است؛ اعمالی نیک و پسندیده انجام دهد یا اعمالی زشت و ناپسند. پس از بررسی آیات الهی متوجه این مسأله می شویم که در بسیاری از موارد ایمان و عمل صالح با هم ذکر شده است و این را می رساند که عمل صالح فرد، هنگامی مورد قبول درگاه حق تعالی واقع می شود که وی آن عمل را به ضمیمه ایمانش انجام داده باشد. خداوند تبارک و تعالی برای انجام کارهای نیک پاداشهایی قرار داده و در مقابل برای عاملین کارهای زشت نیز کیفرهایی. از جمله کیفرها " حبط اعمال" است که در قرآن و در آیات متعددی بدان اشاره شده، و من را بر آن داشت که به بررسی این آیات بپردازم: عواملی که قرآن به عنوان عوامل حبط کننده اعمال به آنها اشاره نموده عبارتند از: کفر، شرک، ارتداد، نفاق، دنیاطلبی، بی حرمتی نسبت به پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله) و آزردن مومنان؛ همچنین در برخی آیات این مطلب را بیان می کند که حبط اعمال هم در دنیا صورت می‎گیرد و هم در آخرت. در ادامه با مراجعه به سنت موارد دیگری به عوامل فوق افزوده میشود، از جمله: نپذیرفتن ولایت مولا علی(علیه السلام)، ترک عمدی نماز، راضی نبودن به قضای الهی، ریا، لواط و زنا، تهمت، حسد، طمع، ستم به کارگر و ... و در بخش پایانی ضمن توضیح و تشریح مختصر تکفیر به بررسی ارتباط توبه و شفاعت با حبط پرداخته و دعاهایی که در این رابطه آمده بود را بیان کردم. هدف از بررسی این مسأله آشنایی هر چه بیشتر با مفهوم حبط بود و در گردآوری مطالب از تفاسیر حداکثر استفاده به عمل آمده است. البته کتب اخلاقی و کتب روایی را نیز مورد بررسی قرار داده و مطالبی که با این بحث مرتبط بود را در حد ضرورت بیان نمودم. کلیدوا ژه هایی که با این تحقیق در ارتباط هستند عبارتند از : حبط ، ابطال، اضلال ، عمل صالح ، تکفیر. روش جمع آوری اطلاعات ( منایع مورد استفاده ) در این پژوهش شامل قرآن،کتب اخلاقی ، تفاسیر ، مقالات و CDها می باشد.
 ثمره درخت شقاوت: تکبر از دیدگاه قرآن و سنت
نویسنده:
بانو خندانی مقدم فریمانی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
یکی از مهم ترین موانع رشد انسان کبر می باشد ، این صفت در رشد و تعالی یا ، سقوط و انحطاط نقش بسزایی داردو از این جهت بسیار حائز اهمیت است . چرا که کبر سر منشاء بسیاری از گناهان می باشد و در واقع کبر ویران کننده ایمان ، تقوی و شخصیت والای انسانی است با تکبر راه برای پلیدی ها باز می شود وحریم قلب آلوده به گناه می گردد ، گناهانی چون حرص ، حسد ، ریا و ... که انسان را مبتلا به ناراحتی و فشار روحی می سازند . این خوی زشت از بزرگ ترین دشمنان صمیمیت ، محبت و صفا و دوستی هاست و محیط زندگی را حداقل برای خود شخص تبدیل به جهنمی سوزان می کند و در هر صورت عوارض و پیامدهای خطرناک و زیان باری به دنبال دارد . با شناسایی علت آن می توانیم برای درمان آن قبل از این که روح مان عادت به این خصلت شیطانی کند اقدام کنیم . و از آثار و پیامدهای آن که یک جامعه را به تباهی می کشاند در امان باشیم و مهم ترین سرمایه اجتماع که اخلاق و رفتار نیکو می باشد را دارا شویم . واژه های مورد استفاده این تحقیق کبر، تکبر و متکبر می باشند. در این تحقیق در صدد آنیم با استفاده از رهنمودهای قرآن کریم و ائمه معصومین ( علیهم السلام ) که در این زمینه راهگشا می باشند ، به تعریف تکبر و انواع و آثار آن و عوامل و راه های درمان آن از لحاظ اخلاقی و روانشناسی بپردازیم .
  • تعداد رکورد ها : 180