آثار مرتبط با شخصیت ها | کتابخانه مجازی الفبا

آثار مرتبط با شخصیت ها | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 308
تبیین دلایل قرآنی نزاهت متن و معنای قرآن کریم از تحریف
نویسنده:
محمدعلی دیانی، محسن جوادی، مراد عباسی گلمایی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
اثبات این مسئله كه قرآن کریم موجود در دست مسلمانان، همان است كه خدای متعال بر پیامبر اکرم(ص) نازل فرموده، مستلزم اثبات مصونیت پیامبر(ص) در مراحل سه‌گانه تلقّی، ضبط و ابلاغ و مصونیت متن از خطا و تحریف در مقام كتابت توسط كاتبان و حفظ آن در طول قرون و اعصار تا عصر حاضر است. در صورت مصون ماندن وحی در سه مرحله اول، می‌توان ادعا کرد که مصونیت لفظی و معنوی قرآن کریم در مقام كتابت توسط كاتبان (مرحله چهارم) و حفظ آن در طول قرون و اعصار تا عصر حاضر (مرحله پنجم) در مسیر هموارتری قرارگرفته است. برای اثبات این فرآیند، باید به میزان کافی از دلایل عقلی، نقلی و شواهد تاریخی سود جست. در این راستا پرسش اصلی پژوهش این است که: جدای از سلسله دلایل عقلی و شواهد تاریخی، ادله نقلی؛ به‌ویژه دلایل قرآنی نزاهت متن و معنای قرآن از خطا و تحریف کدام است؟ نگارندگان در نوشتار حاضر با روش توصیفی- تحلیلی، با اتکا به آراء مفسرانی مانند فخر رازی، علامه طباطبایی، و جوادی آملی و تنی چند از مفسران دیگر؛ که با روی‌آوردی کلامی به تفسیر قرآن پرداخته‌اند، به پرسش مذکور پاسخ داده‌اند. نتیجه آن‌که در هشت موضع از قرآن کریم؛ یعنی آیه 9 حجر، 41 و 42 فصلت، 115 انعام، 15یونس، 82 نساء، 32 توبه، 7 تا 10 صافات و 26 تا 28 جن؛ به‌طور مستقیم به مسئله نزاهت قرآن از تحریف اشاره شده است.
صفحات :
از صفحه 59 تا 78
ضرورت علّى در فلسفه تحلیلى و حکمت متعالیه
نویسنده:
محسن جوادی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
کلیدواژه‌های اصلی :
صفحات :
از صفحه 175 تا 205
خودآگاهی و تبیین استنتاج گرایانه کسام از آن
نویسنده:
زهرا سرکارپور، زهرا خزاعی، محسن جوادی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
فیلسوفان در پاسخ به این سؤال که چگونه حالات ذهنی خودمان را می دانیم، تبیین های متعددی ارائه کرده اند.کسام در پاسخ به این سؤال، نظریه استنتاج گرایی را مطرح کرده است. به اعتقاد او بر خلاف آنچه شهوداً احساس می کنیم، هیچ نوع دسترسی بیواسطه به حالات ذهنی خود نداریم؛ بلکه ما بر اساس یک سری شواهد بیرونی و درونی، و از طریق فرایند استنتاج، حالات ذهنی مان را می شناسیم. بویل این تبیین را تبیین خوبی برای خودآگاهی نمی داند. او معتقد است تبیین استنتاجی از خودآگاهی به گونه ای است که گویا ما از حالات ذهنی خودمان بیگانه ایم . کسام هم در مقابل، اشکال بویل را نمی پذیرد. در این مقاله نشان خواهیم داد که اولاً کسام مقصود بویل از مفهوم بیگانگی را به درستی درنیافته است و اگر مقصود او را دریابد، وجود آن را در استنتاج گرایی گریزناپذیر خواهد یافت. ثانیاً اگر کسام در پی پذیرش این مسئله ادعای خود را محدودتر کند و استنتاج گرایی را تبیینی برای همه انواع خودآگاهی معرفی نکند، مسئله بیگانگی، حیات استنتاج- گرایی را، به عنوان تبیینی خوب برای طیف قابل توجهی از مصداق های خودآگاهی، به خطر نخواهد انداخت.
صفحات :
از صفحه 11 تا 44
بررسی پیوند((ارزش اخلاقی)) با ((انتخاب آگاهانه)) در دیدگاه نهج البلاغه
نویسنده:
محسن جوادی، فاطمه مرضیه حسینی کاشانی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
کتاب شریف نهج‌البلاغه، گنجینة اخلاقی ِمکتب اسلام است و تبیین «چیستی ارزش اخلاقی» از منظرِ آن، در ارائه نظریه اخلاقی اسلام، راهگشاست. ازآنجاکه ارزش اخلاقی از مقولة معقولات ثانیه فلسفی است که تعریف آن به جنس و فصل ممکن نیست، از راه‌های کشف هویت آن، بررسی پیوند ارزش اخلاقی با امور مختلفی همچون خود فعل، نتیجه فعل، نیت فاعل و انتخاب آگاهانه یا غیرآگاهانه اوست؛ ازاین‌رو از پرسش‌های مهم در این زمینه، آن است که «ارزش اخلاقی چه ارتباطی با انتخاب آگاهانه شخص دارد»؟ با کنکاش در جملات اخلاقی نهج‌البلاغه، این نتیجه‌ به دست آمد که در دیدگاه نهج‌البلاغه هرچند تأثیر عاطفه در ارزش اخلاقی منتفی نیست و امام عواطف و احساساتی را تحسین یا تقبیح کرده است و گاه، نقشی برای عاطفه در ارزشمندی افعال قائل شده است، اما محوریت با عقل است و عاطفه، زمانی به ارزش اخلاقیِ فعل کمک می‌کند که تحت سیطرة عقل باشد
صفحات :
از صفحه 71 تا 88
تحلیل و توجیه اعمال فراوظیفه در فلسفه‌ی اخلاق
نویسنده:
علی اصغر هاشم زاده، محسن جوادی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
یکی از مباحث اخلاقی که امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفته و پرسش‌ها و چالش‌های جذابی در فلسفه‌ی اخلاق به‌وجود آورده، بحث اعمال فراوظیفه است. اعمالی که به‌واسطه‌ی ویژگی‌های خاص خود، به‌ظاهر در هیچ‌یک از تقسیم‌بندی‌های سنتی فعل اخلاقی یعنی ضروری، جایز و ممنوع نمی‌گنجند. مفهوم فراوظیفه در اصل، ریشه در سنت‌های دینی و اخلاقی و رویکردهای فضیلت‌محور دارد که فرد را به تعالی معنوی ازطریق هدف‌گیری قله‌های اخلاقی دعوت می‌کنند. این مقاله درصدد پاسخگویی به سه پرسش مهم در باب این اعمال است. در ابتدا، ضمن اشاره به پیشینه و زمینه‌های ظهور مفهوم اعمال فراوظیفه، ماهیت و چگونگی تعریف این اعمال را بررسی خواهیم کرد. سپس مهم‌ترین دیدگاه‌ها را درباره‌ی اینکه آیا اساساً چنین اعمالی وجود دارند یا خیر، مرور و ادله‌ی موافقان و مخالفان فراوظیفه را نقد می‌کنیم. سرانجام می‌کوشیم ضمن تبیین معضلی مشهور به پارادوکس فراوظیفه، راهکارهایی برای توجیه آن ارائه دهیم.
صفحات :
از صفحه 131 تا 152
بررسی و نقد ديدگاه پست مدرنيستی گريفين درباره خدا
نویسنده:
فاطمه نقوی، محسن جوادی
نوع منبع :
نمایه مقاله
منابع دیجیتالی :
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
از آنجا كه در فضاي فکري جهان کنوني، انديشه‌هايي پراکنده و متکثر با مضامين بلند يا پست وجود دارد، بايد تفکيک ميان اين انديشه‌ها را بررسي كرد و درست و نادرست آن را تشخيص و مورد بحث قرار داد. پس پرداختن به الهيات پست‌مدرن داراي اهميت است. افكار جوامع تحت تأثير تفكراتي قرار دارند كه در سطح جهاني پراكنده مي‌شود. دنياي پست‌مدرن به نوعي در پي اين است كه انديشه‌هاي خود را جهاني كند. بنابراين تأثير بسياري ـ از لحاظ باورهاي سياسي، فرهنگي، هنري، اجتماعي و حتي ديني ـ بر افكار جوامع دارند، و اين تأثيرگذاري عميق به خاطر عدم تحليل درباره آموزه‌هاي اين مكتب است. از اين‌رو، نگارنده اين مقاله بر آن است كه ديدگاه گريفين را که از متألهان مکتب پست‌مدرن و به عنوان شالوده تفکر ديني جامعه پست مدرنيستي است، مطرح نموده و باورهاي وي را بازخواني و تحليل كند. در پايان مطالب بيان شده درباره موضوع مربوطه، تناقضات دروني الهيات پست‌مدرن به روشني قابل رؤيت خواهد بود. سرانجام تناقضات موجود در انديشه پست مدرنيستي با مصاديق خاص آن مورد استفاده قرار مي‌گيرد.
وحی شناخت
عنوان :
نویسنده:
محسن جوادی، محمّدعلی دیّانی
نوع منبع :
نمایه مقاله
منابع دیجیتالی :
صفحات :
از صفحه 9 تا 27
فطرت در نهج البلاغه
نویسنده:
غلامعلی نصیری موگوئی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
ایرانداک,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
ما با واژه فطرت و مشتقات آن در متون مقدس دینى قرآن، نهج البلاغه و... مکررا مواجه هستیم و به علت اهمیت و حساسیت آن، مفسران و شارحان این متون براى تبیین و تفسیر مسأله فطرت، مباحث عمیق و دقیق فراوانى با استفاده از آیات، روایات و علوم عقلى مطرح نموده‏اند، امّا قضیه فطرت به کاوش و کوشش بیشترى نیاز دارد لذا «فطرت در نهج البلاغه» به عنوان پایان‏نامه انتخاب گردیده تا هم کنکاش و تلاش موضوعى در ساحل دریاى بى‏کران نهج البلاغه صورت گرفته باشد و هم بیش از پیش مبحث فطرت در پرتو بینش، گرایش و اندیشه حضرت على علیه‏السلام تبیین و تفسیر گردد. براى این مهم، تحقیق دامنه‏دارى انجام شد. به معناشناسى فطرت و واژه‏هاى مرتبط با آن پرداختیم و براى فهم بیشتر و بهتر سخنان آن حضرت پیرامون فطرت، دیدگاه‏هاى فلاسفه و متکلمین غربى و اسلامى را طرح و شرح نموده و در ادامه بررسى، انسان‏شناسى/پژوهى از منظر نهج البلاغه مورد توجه قرار گرفت و بعد از اثبات فطرت الهى انسان به عوامل و موانع شکوفایى فطرت اشاره کرده‏ایم. دین، منشأ دین و معارف دینى و ارتباط آن با فطرت انسان بخش دیگرى از این نوشتار را تشکیل مى‏دهد و در ادامه تحقیق راه‏هاى ده‏گانه خداشناسى از دیدگاه نهج البلاغه را معرفى نموده و در بخش پایانى به خداشناسى فطرى یعنى دهمین راه خداشناسى که مقصد و مقصود اصلى رساله است جداگانه پرداختیم. گرچه بحث فطرت در نهج البلاغه به صورت پراکنده و مختصر آمده است امّا از لا به لاى جملاتى از نهج البلاغه که واژه فطرت در آن‏ها به کار رفته است مى‏توان دیدگاه حضرت على علیه‏السلام را درباره موضوع تحقیق به دست آورد و هدف از بررسى آن در نهج البلاغه همین فرضیه بوده است.کلید واژه: فطرت- خلقت- طبیعت- غریزه- امور فطری- انسان‌شناسی فطری- ادراکات فطری- برهان فطرت- فطرت الهی.
تبیین و تحلیل جایگاه دعا در سعادت آدمی با تاکید بر صحیفه سجادیه و ادعیه منونایت ها
نویسنده:
زهرا گلزار
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
ایرانداک,
چکیده :
دعا و نیایش یکی از عمیق ترین نیازهای آدمی است. احساس فقر و وابستگی از یک سوی و درک قدرت و رحمت الهی از سوی دیگر، خاستگاه اصلی دعا و نیایش است.ادیان ابراهیمی که رسالت هدایت آدمی به کمال مناسب او را دارند، توجه ویژه ای به دعا و نیایش دارند. این پژوهش با واکاوی مضامین ادعیه متعارف در میان مسیحیان منونایت و ادعیه صحیفه سجادیه، ضمن تبیین کارکردهای دعا و چگونگی اثربخشی آن در مسیر سعادت آدمی، اشتراکات و اختلافات آن دو را بررسی می کند.این پایان نامه که به صورت توصیفی_تحلیلی انجام شده، بیان می دارد که امام سجاد (علیه السلام) در کتاب شریف خود، در خلال دعا و نیایش، به مخاطب شناخت کاملی از مقوله سعادت و کمال می دهد. به او خاطر نشان می کند که سرمنزل مقصود آدمی کجاست و برای چه نقطه ای باید تلاش و دعا کرد. سپس راه های وصول به آن و موانع سد راه را به او معرفی کرده و علاوه بر آن که با مناجات و راز و نیاز با خداوند طلب سعادت می کند، حقیقت آن را برای مخاطب آشکار می سازد.مقوله سعادت با اندکی تفاوت در میان مسیحیان قابل بررسی است. سعادت در میان منونایت ها، نجات از گناه اولیه به وسیله قرار گرفتن در زمره ی مومنین به مسیح است چه آنکه او به صلیب رفت تا بار گناه آدمیان را به دوش گیرد. پس ادعیه ایشان بیشتر به مدح و ثنای حضرت عیسی (علیه السلام) پرداخته اند و داستان فداکاری وی را به مخاطب یادآور می شوند. طلب قرب به ایشان از خداوند مسالت می شود و رهایی از آلودگی های بشری مقصودشان است.
«اخلاق در میانه فلسفه و کلام» : جبرگراییِ فلاسفه بنیادِ اخلاق را ویران میکند
شخص محوری:
مناظره میان آقایان دکتر محسن جوادی و حجت الاسلام و المسلمین محمدتقی سبحانی
نوع منبع :
مناظره،گفتگو و میزگرد
منابع دیجیتالی :
چکیده :
نخستین مباحثه علمی خانه اخلاق پژوهان جوان اختصاص به بررسی خاستگاه اخلاقی از منظر متکلمان و فلاسفه مسلمان داشت. در این مناظره که میان حجت‌الاسلام دکتر محمدتقی سبحانی و دکتر محسن جوادی با عنوان «اخلاق در میانه فلسفه و کلام» برگزار گردید؛ دکتر محسن جوادی استاد دانشگاه و معاون فرهنگی وزارت ارشاد با توجه به سابقه مطالعاتی خود، نماینده گفتار فلسفی و دکتر محمدتقی سبحانی استاد حوزه و مدیرعامل بنیاد امامت به نمایندگی از سنت کلامی به بیان دیدگاه های خود و نقد دیدگاه مقابل پرداختند.
  • تعداد رکورد ها : 308