مرور درختی موضوعات | کتابخانه مجازی الفبا

مرور درختی موضوعات | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
شامل عبارت باشد
شامل عبارت باشد
 
شامل عبارت باشد
شامل عبارت باشد
تنها فراداده‌های دارای منابع دیجیتالی را بازیابی کن
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 7
الفرق والمذاهب اليهودية منذ البدايات وحتى اليوم
نویسنده:
عبد المجید همو؛ مراجعه وتدقیق: اسماعیل الکردی
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
دمشق - سوریه: الاوائل,
کلیدواژه‌های اصلی :
بررسي تاريخ، آراء و عقايد فرقه قرائيم
نویسنده:
مریم ساجدی نسب؛ استاد راهنما: دكتر علي مهديزاده؛ استاد مشاور: دكتر قربان علمي
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
چکیده :
فرقه¬ي قرائيم متعلق به قرن هشتم م، قرن نهضتهاي مسيحايي جامعه¬ي يهود شرق، است. از جمله علل ظهور اين نهضتهاي مسيحايي، مي¬توان از ظهور و گسترش اسلام و در پي آن برپايي مجدد رهبريت جامعه¬ي يهود به شيوه¬ي پيشين خود و بروز آشوبهاي اجتماعي-اقتصادي حاصل از اينگونه رهبريت، نام برد. همزيستي اديان بزرگ اسلام، مسيحيت، يهوديت و زردشتي¬گري و متعاقب آن بروز بحثهاي بسيار در ميان پيروان اين اديان در اثبات حقانيت دين خود و ورود علوم دنيوي به¬ويژه فلسفه موجب بروز چالشهاي نويني گرديد. در پاسخ به اين چالشها، برخي از يهوديان ايجاد اصلاحات در اين دين را ضروري ديدند. ازجمله¬ي اين افراد، عانان بود . گرچه محققان در اعطاي عنوان اصلاح¬گر به او ترديد بسياري دارند، زيرا مصلح دين در پي تعديل قوانيني ديني است، اما عانان نه تنها اين قوانين را تعديل نكرد، بلكه آنرا بسيار مشكل¬تر ساخت. اصل اساسي عانان، انكار سنت شفاهي و بازگشت به كتاب مقدس از سنت بود. او معتقد به مطالعه¬ي آزاد كتاب مقدس بود، كه حاصلي جز بروز انشعابات گوناگون درون فرقه¬ي نوظهورش نداشت. اما با وضع قوانين تفسيري از سوي علماي قرائيمي، از ايجاد شكاف بيشتر درون اين فرقه جلوگيري گرديد. قرائيان با انگيزه و توان بسيار به مقابله با حافظان سنت شفاهي يعني ربانيان پرداختند. اما ظهور عالمي رباني، آنها را از دستيابي به نفوذ بيشتر باز داشت. ظهور سعديا موجب تشديد شكاف ميان اين دو گروه گرديد و مجادله¬ي او با قرائيان ، موجب ورود آنها به عصر طلايي ادبيات خود، در ميان قرن دهم تا اواخر قرن يازدهم گرديد. در اين دوره، متكلمان برجسته¬ي قرائيمي چون قرقساني، داود بن بعاز، يافث بن علي،يوسف بصيرو يوشع بن يهودا ظهور كردندو شالوده¬ي فلسفه¬ي ديني قرائيان را با استفاده از كلام معتزلي پي ريختند و پس از اين دوره، عالمان قرائيمي تنها به ترجمه، شرح و تفسير آثار غني اين دوره پرداختند. قرائيان به¬رغم آنكه در دوران طلايي خود، نقش مهمي در ميان يهوديان ايفا كردند، در حال حاضر، اقليتي كوچك و منزوي هستند و عمدتاً در اسرائيل زندگي مي¬كنند.
تاريخ اليهود القرائين منذ ظهورهم حتى العصر الحاضر
نویسنده:
جعفر هادي حسن
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
بیروت - لبنان: العارف للمطبوعات,
جستاری در کلام قرائیمی
نویسنده:
رضا گندمی نصرآبادی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم : موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره),
چکیده :
در طول قرون وسطی جریان‌های فکری مختلفی در میان یهودیان پدید آمد. جریان کلامی قرائیمی و حاخامی از جمله جریان‌های مطرح در آن دوره است که با تأثیرپذیری از معتزله بصره درصدد توجیه و تبیین آموزه‌های یهودی برآمد. به رغم زبان و منبع الهام مشترک حاخام‌ها و قرائیمی‌ها، اختلاف اساسی آنها به انکار سنت از سوی قرائیمی‌ها برمی‌گردد. قرائیمی‌ها تنها به مرجعیت کتاب مقدس قائل بودند و برای سنت یا تورات شفاهی، که به زعم حاخام‌ها به لحاظ اعتبار و قداست همچون تورات مکتوب است، هیچ‌گونه اعتباری قائل نبوده، و آن را برساخته ذهن حاخام‌ها می‌دانستند. هرچند نام قرائیمی‌ها بیشتر از نام رقیبشان با علم کلام تداعی می‌شود، اما آثار چندان زیادی از ایشان در دسترس نیست. نظر به اینکه تاکنون تحقیق مستقلی در این زمینه صورت نگرفته است، این پژوهش با ارائه گزارش اجمالی از برخی آراء و افکار چند شخصیت مطرح فرقه فوق و نیز در مواردی میزان وام‌داری آنها به معتزله، می‌تواند راه را برای بحث‌های جدید، هموار سازد.
صفحات :
از صفحه 63 تا 88
شکل گیری کلام یهود در سایه کلام اسلامی
نویسنده:
رضا گندمی نصرآبادی، محمدمهدی رضاپور
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: دانشگاه معارف اسلامی,
چکیده :
با بررسی الهیات یهود، قبل و بعد از اسلام، تحولاتی که مسلمانان در میان علمای سنتی یهود پدید آوردند، نمایان می شود. «عقل گرایی» مشخصه بزرگی بود که بعد از اسلام در میان یهودیان شکل گرفت و این ویژگی به جز دوره کوتاهی و آن هم در میان تعداد معدودی همچون فیلون، هیچ سابقه یهودی ندارد؛ تا اینکه کلام اسلامی، بن مایه های این روش فکری را در یهودیت بنا نهاد و بزرگانی از یهودیت، مانند داوود مقمص و سعدیا گائون از جامعه سنتی یهود و قرقسانی در فرقه قرائیم، با پذیرش این تحول، دوره جدیدی از تفکر یهودی را رقم زدند. این تحول، معلول دو عامل مهم بود: یکی دستاورد بزرگ متکلمان مسلمان که علمای ادیان دیگر را به فراگیری آن مشتاق می کرد و دیگری ثبات و امکانی که اسلام در جوامع مسلمان پدید آورد تا علوم مختلف ازجمله کلام اسلامی در میان علمای اسلام و ادیان دیگر شکوفا شود. تأثیر کلامی مسلمانان بیشتر از طرف عقل گراهایی چون معتزله بود که تلاش می کردند عقل و دین را با یکدیگر جمع کنند. این رویکرد مورد قبول علمای یهود واقع شد و آنها برای موجه نشان دادن دین خود در میان علمای ادیان دیگر و نیز دفاع از آن در میان پیروان یهود، نیاز به این روش داشتند و جمع بین عقل و دین، جزء دغدغه های آنان شد.
صفحات :
از صفحه 111 تا 128
فرقه قرائیم و کلام اسلامی
نویسنده:
محمدکاظم رحمتی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقيقات,
چکیده :
قرائیم، یکی از کهن ترین فرقه های موجود یهودیت پس از جریان رسمی آن ربانیان - می باشد که در میانه قرن دوم شکل گرفت و بعدها به عنوان جریانی غالب در میان برخی مراکز یهودی ایران مورد پذیرش قرار گرفت. نکته مهم درباره فرقه قرائیم، تاثیرپذیری آنها از کلام اسلامی و تعاملشان با جریان کلامی معتزله است. نوشته حاضر، ضمن بررسی تاریخچه شکل گیری و تکوین قرائیم، برخی وجوه تاثیرپذیری قرائیم از کلام اسلامی را مورد بحث قرار داده است.
صفحات :
از صفحه 45 تا 71
اثرپذیری کلام یهودی از کلام اسلامی (با تأکید بر نقش عقل در دین)
نویسنده:
رضا گندمی نصرآبادی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: انجمن کلام اسلامی حوزه,
چکیده :
یکی از جریان های فکری یهودی در قرون وسطا، جریان کلامی است. این جریان حد فاصل قرن نهم تا دوازدهم میلادی، در شرق و تا حدی در غرب جهان اسلام رواج داشت. متکلمان یهودی، اعم از حاخامی و قرائیمی، تحت تأثیر کلام اسلامی، به خصوص کلام معتزلی در صدد تحکیم آموزه ها و باورهای خود برآمدند. پیش از آنها فیلون اسکندرانی و آبای کلیسا، بسیاری از مسائل کلامی را مطرح کرده بودند، ولی متفکران یهودی قرون وسطا از طریق مسلمانان با آن مسائل آشنا شدند. متفکران یهودی علاوه بر بحث درباره دغدغه های مشترکی که با مسلمانان داشتند، مسائل خاص خود را نیز دنبال می کردند. به طور کلی، در درون خود این جریان دو گرایش وجود دارد: گرایش حاخامی که به مرجعیت سنت، اعتقاد تام و تمام دارد و با الهیات کتاب مقدسی و الهیات حاخامی پیش از قرن نهم متفاوت است، و گرایش قرائیمی که اصولاً اعتقادی به مرجعیت سنت ندارند. در مقاله حاضر به اختصار، میزان اثرپذیری ایشان از متکلمان مسلمان، تنها از منظر تأکیدی که آنان بر نقش و کارکرد عقل در توجیه و تبیین آموزه ها و باورهای دینی قائلند، مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.
صفحات :
از صفحه 107 تا 124
  • تعداد رکورد ها : 7