جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 5
استنتاج علّى و باورهای دینى بحثى در فلسفه دین دیوید هیوم
نویسنده:
محمد فتحعلى‌خانى
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
دیوید هیوم براى آن‌که دربارة عقاید دینى به شیوه‌اى قابل تفاهم داورى کند، کوشیده است تا از حساب احتمالات بهره گیرد. وى دراستفاده از حساب احتمالات بر آرای ویژه‌اى در خصوص علیت و استنتاج علّى تکیه دارد. از نظر او، روابط علّى خاص میان پدیده‌ها، از طریق تکرار مشاهده تقارن یا توالى آن پدیده‌ها بر ما آشکار می‌شوند. حاصل این تکرار، تداعى طبیعى و غیرقابل اجتنابى میان پدیده‌هاى مقارن است. همه تداعى‌هاى از این قبیل قوّت و شدّت یکسانى ندارند. در مواردى که مشاهدات قبلى بدون استثنا و یکنواخت باشد تداعى قوى است و اگر یکنواخت نباشد، قوّت این تداعى به نسبت، تقلیل می‌یابد. حساب احتمالات کمک می‌کند تا با مشاهده هر یک از پدیده‌هاى متداعى بتوانیم احتمال وجود پدیده دیگر را محاسبه کنیم. در انجام این محاسبه، هیوم به احتمالات شرطى، احتمال پیشین و احتمال پسین توجه ویژه دارد و نحوة محاسبه خود را بر شکل ابتدایى قانون یا فرمولى مبتنى کرده که امروزه به فرمول بیز شهرت یافته است. نتیجة اعمال فرمول بیز بر سنجش برهان نظم و مبحث معجزه از نظر هیوم نشان دهندة غیرمنتج بودن برهان نظم و غیرقابل پذیرش بودن اخبار معجزه است. دراین مقاله نشان داده شده که هیوم در این قضاوت خود دچار مغالطه و مصادره به مطلوب است.
صفحات :
از صفحه 87 تا 118
کتاب راهنمای احتمالات و فلسفه آکسفورد [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Alan Hajek (editor), Christopher Hitchcock (editor)
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
Oxford University Press,
چکیده :
ترجمه ماشنی: نظریه احتمالات ابزار کلیدی علوم فیزیکی، ریاضی و اجتماعی است. همچنین نقش مهمی در فلسفه ایفا کرده است: در معرفت شناسی، فلسفه علم، اخلاق، فلسفه اجتماعی، فلسفه دین و جاهای دیگر. می توان موردی را مطرح کرد که احتمال به اندازه منطق، جزئی از مجموعه ابزار فیلسوف است. علاوه بر این، بین نظریه احتمالات و فلسفه، یک خیابان دوطرفه پربار وجود دارد: نظریه بیشتر از کار فیلسوفان خبر می دهد، و تحقیق فلسفی، به نوبه خود، نور قابل توجهی را بر این نظریه می افکند. این کتاب راهنما تأثیر فلسفه بر احتمالات و احتمالات بر فلسفه را دربرمی گیرد و بیشتر می کند. نزدیک به چهل مقاله وضعیت بازی را خلاصه می کند و بینش های جدیدی را در زمینه های مختلف تحقیقاتی در تلاقی این دو زمینه ارائه می دهد. مقالات مورد توجه ویژه پزشکان احتمالی است که به دنبال درک بیشتری از مبانی ریاضی و مفهومی آن هستند، و به فیلسوفانی که می خواهند در لبه برش تحقیقات در این زمینه سرعت بگیرند. در اینجا چیزهای زیادی برای جذب خوانندگان فلسفی وجود دارد که به ویژه روی احتمال کار نمی کنند، اما می خواهند درباره آن و کاربردهای آن بیشتر بیاموزند. در واقع، این جلد باید به طور کلی برای کنجکاوهای فکری جذاب باشد. به هر حال، اینجا چیزهای زیادی برای کنجکاوی وجود دارد. ما انتظار نداریم که همه مخاطبان این جلد آموزش کاملی در نظریه احتمال داشته باشند. و در حالی که احتمال به کار بسیاری از فیلسوفان مرتبط است، آنها اغلب پیشینه چندانی در فرمالیسم آن ندارند. با در نظر گرفتن این موضوع، ما با "احتمال برای همه - حتی فیلسوفان" شروع می کنیم، آغازگر آن بخش هایی از نظریه احتمال است که ما معتقدیم برای فیلسوفان مهم است که بدانند. بقیه جلد به هفت بخش اصلی تقسیم شده است: تاریخ; فرمالیسم؛ جایگزین های نظریه احتمال استاندارد؛ تفاسیر و مسائل تفسیری; قضاوت احتمالی و کاربردهای آن؛ کاربردهای احتمال: علم; و کاربردهای احتمال: فلسفه.
شهید صدر و مسأله استقراء
نویسنده:
یحیی کبیر
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: دانشگاه تهران,
کلیدواژه‌های اصلی :
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
استقراء مسله ای است که از زمان ارسطو تاکنون فیلسوفان درباب آن سخن گفته اند. مشکل اساسی در مساله استقراء این است که چگونه می توان با مشاهده چند مصداق به نظریه یا فرضیه کلی دست یافت. فیلسوفان علم نظرات گوناگون عقل گرایی، تجربه گرایی، حساب احتمالات و غیره را مطرح کرده اند. شهید صدر در کتاب الاسس المنطقیه للاستقراء، ضمن نقد دیدگاه های فیلسوفان غرب به ارائه نظریه نوینی پرداخته است. وی در این نظریه، دلیل استقرایی را در مرحله توالد موضوعی و توالد ذاتی تفسیر کرده و با تقسیم یقین به منطقی، ذاتی و موضوع، و با استمداد از علم اجمالی در علم اصول، یقین در دلیل استقرایی را موجه می سازد. چالش های مبانی منطقی استقراء در مرحله توالد موضوعی و تولد ذاتی و نقدهای این نظریه در پایان مقاله بیان شده است.
صفحات :
از صفحه 25 تا 69
بررسی و تحلیل منطق فهم دین از نظر شهید صدر
نویسنده:
محمد محمدزاده
نوع منبع :
رساله تحصیلی
وضعیت نشر :
ایرانداک,
چکیده :
منطق فهم دیندانشی است متشکل از یکسری مبانی، منابع و روشهاییکه در فهم دینباید بدان توجه نمود ودانشمندانو عالمان اسلامی اززمان های گذشته تا به زمان معاصر بدان توجه داشته و در کتاب های خود به تبیین آن پرداخته‌اند مرحوم شهید صدر نیز برای فهم دین مبانی، منابع و روش هایی را بیان نموده‌اند که برخی از آنهامشترک با مبانی و منابع و روشهایی است که اندیشمندان مسلمان برای فهم دین بیان نموده‌اند مانند امکان فهم، محوریت مراد شارع در فهم متن، حجیت عقل و کتاب و سنت در فهم دین و امثال آن و برخی دیگر اموری است که مرحوم شهید صدر بدان توجه بیشتر نموده است مثل نقش زمان و مکان در فهم دین، حجیت حساب احتمالات و استفاده از آن در فهم دین ، حجیت استقرا ناقص و استفاده از آن در فهم دین و اعتبار قواعد عقلائیه حاکم بر زبان دین که بدان پرداخته خواهد شد.
مبانی منطقی استقرا و تطبیقات معرفت شناختی آن در اندیشه شهید صدر
نویسنده:
اسماعیلی محمدعلی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
مساله «استقرا» از گذشته دور تا اکنون در منطق، معرفت شناسی و فلسفه علم مطرح بوده و از زوایای مختلفی مورد بررسی قرار گرفته است. استقرا، به دو قسم تام و ناقص تقسیم می شود. آنچه بیشتر پژوهش ها را در باب استقرا به خود اختصاص داده، استقرای ناقص است. صحت استنتاج در استقرای ناقص بر اثبات سه اصل مبتنی است: الف).استحاله اتفاق و تصادف مطلق؛ ب) استحاله اتفاق و تصادف خاص؛ ج) توجیه تعمیم بر غیر موارد استقرا شده. اثبات اصول سه گانه بالا مورد توجه مکاتب مختلف فکری در باب استقرا واقع شده و هر کدام از طرفداران دیدگاه عقل گرایی ارسطویی و تجربه گرایی به ارائه تلاش هایی در این زمینه پرداخته است.شهید صدر با طرح دیدگاه جدیدی به نام «دیدگاه ذاتی» در کتاب گران سنگ «الاسس المنطقیه للاستقراء» به نقد و بررسی دیدگاه عقل گرایی ارسطویی و تجربه گرایی پرداخته اند.در دیدگاه شهید صدر استقرای ناقص، مفید یقین موضوعی است و حصول یقین موضوعی، با طی دو مرحله توالد موضوعی و توالد ذاتی سامان می پذیرد. در مرحله اول، احتمال مورد نظر افزایش می یابد و در مرحله دوم به یقین موضوعی تبدیل می شود.
صفحات :
از صفحه 7 تا 42
  • تعداد رکورد ها : 5