هدف این نوشتار، بررسی معیار و مبنای ارزشهای اخلاقی در نظام سیاسی اسلامی است. اجرای قواعد اخلاقی در نظام سیاسی، مستلزم شناخت معیار اخلاقی درآن نظام سیاسی است.
... در تبیین معیار قواعد اخلاقی، چهار رویکرد وظیفهگرایی، نتیجهگرایی، فضیلتگرایی و حقمداری وجود دارد. همۀ این رویکردهای اخلاقی میکوشند به چیستیِ ملاکِ ارزشمندیِ عمل اخلاقی پاسخ دهند. بهدلیل تکثر نظریههای اخلاقی، حتی در نظام اخلاق اسلامی، مهم است که مبنای عمل سیاسی اخلاقی کدام رویکرد و معیار است.
نگارنده ضمن بررسی رویکردهای اخلاقی و آثار سیاسی اجتماعی هریک، بر این باور است که وجود رویکردهای اخلاقی مختلف ناشی از نگاه تکبعدی و افراطی به یکی از جنبههای فعل اخلاقی است؛ در حالیکه نظریۀ اخلاقی حاکم بر جامعۀ سیاسی باید رویکرد جامعی باشد که هر رویکرد اخلاقی را سطح خاصی و باتوجه به جایگاه آن در نظریۀ اخلاقی مدنظر قرار دهد. رویکرد اخلاقی در نظام سیاسی اسلام، سطوح و ابعاد مختلفی دارد که هر یک جایگاه و کارکرد خاصی دارند و نظام اخلاقی بهتنهایی به نتیجه نخواهد رسید؛ از اینرو چارهاندیشی منافاتی با وظیفهگرایی و فضیلتمحوری ندارد و افراط در هر سطح، موجب کمتوجهی به سایر سطوح و پیدایش نظریۀ اخلاقی ناکارامد خواهد شد.
بیشتر