جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 7066
در ب‍اب‌ ه‍س‍ت‍ی‌ و ذات‌
نویسنده:
ن‍وش‍ت‍ه‌ ت‍وم‍اس‌ آک‍وئ‍ی‍ن‍ی‌؛ ت‍رج‍م‍ه‌ ف‍روزان‌ راس‍خ‍ی‌؛ وی‍راس‍ت‍ه‌ م‍ص‍طف‍ی‌ م‍ل‍ک‍ی‍ان‌
نوع منبع :
کتابشناسی(نمایه کتاب) , ترجمه اثر , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
ت‍ه‍ران‌: ن‍گ‍اه‌ م‍ع‍اص‍ر,
نظريّة التّجلي: ترجمه و تعليق حول کتاب التّجلي ويليام تشيتيک
نویسنده:
---
نوع منبع :
رساله تحصیلی , حاشیه،پاورقی وتعلیق , ترجمه اثر , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
‫قم : ‫مرکز اطلاعات و مدارک اسلامي، معاونت پژوهشي، دفتر تبليغات اسلامي,
چکیده :
‫تحقيق حاضر، ترجمه کتاب تجلي اثر چيتيک است، که به تشريح انواع ظهور و تجلّي اسما و صفات الهي در اولياي او مي‌پردازد و ديدگاه فلاسفه و عرفاي مسلمانان را در اين زمينه انعکاس مي‌دهد. نويسنده با استفاده از قواعد و آموزه‌هاي فلسفه و عرفان اسلامي، مانند وحدت و کثرت، قوس نزول و صعود، قاعده الواحد و ويژگي‌ها و احکام اسما و صفات الهي به بيان ابعاد مختلف و شرايط تجلي اسما و صفات در خلايق پرداخته است. وي نخست ضمن تبيين مسأله وحدت وجود از منظر فيلسوفان و عارفان مسلمان، معناي تجلي و ظهور و منشأ آن، اقامه برهان بر وجود واجب و توجيه کثرت در وحدت، وحدت شخصيه وجود از ديدگاه ابن عربي را شرح مي‌دهد. آن گاه به تفسير اسما و صفات الهي، مانند علم الهي، نفس رحماني و ديدگاه فلاسفه در اين زمينه پرداخته و رابطه بين اسما وصفات الهي و معناي دوام فيض و تجديد تجلّي بر موجودات را بررسيده و بر اين اساس مفهوم تجلي و ظهور اسما و صفات الهي در عالم دنيا، برزخ و قيامت را از منظر فيلسوفان و عارفان مسلمان بررسي مي‌کند. بخش‌هاي ديگر اين نوشتار به تبيين موضعگيري ابن عربي در مقوله اسامي خدا، نسبت بين وجود و عدم، تنزيه و تشبيه الهي، انواع معرفت، کمال انساني، ماهيت عالم برزخ و مباني و اصول حاکم بر جهان هستي پرداخته و رابطه خداوند با عالم، رابطه آفاق و انفس، ماهيت عالم ارواح، مفهوم شعاير الهي از ديدگاه او و ساير عرفاي مسلمان را شرح داده است. نويسنده اعتقاد دارد ظهور و تجلي الهي همواره در حال وقوع بوده و اگر اين مهم صورت نپذيرد، ادامه حيات در جهان هستي به خطر مي‌افتد. وي ديدگاه‌هاي عارفان مسلمان در اين زمينه و اختلاف نظر آنان در ظهور و تجلي را نيز بيان مي‌کند. تأکيد نويسنده بر ديدگاه‌هاي محيي‌الدين عربي در دو کتاب فتوحات مکيه و شرح فصوص‌الحکم است.
ترجمه و تحقيق «تفسير غريب القرآن» ابنقتيبه
نویسنده:
---
نوع منبع :
رساله تحصیلی , ترجمه اثر , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
‫قم : ‫مرکز اطلاعات و مدارک اسلامي، معاونت پژوهشي، دفتر تبليغات اسلامي,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
‫تفسير غريب القرآن در شرح لغات مشكل قرآن و متعلق به ابومحمد عبدالله بن مسلم بن قتيبه دينورى (213 ـ 276 ق) است. در اين پايان نامه متن اين كتاب ترجمه و با دو تفسير معتبر شيعى مجمع البيان شيخ طبرسى و الميزان علامه طباطبائى تطبيق شده و در مواردى كه اين اثر با دو تفسير يادشده تفاوت داشته مطالب هر دو تفسير نقل شدهاست.
ترجمه و نقد و بررسی «التفسیر البیانی للقرآن الکریم» (سوره های لیل، فجر، همه و ماعون)
نویسنده:
‫سهرابی کواری، ذبیح اله
نوع منبع :
رساله تحصیلی , ترجمه اثر , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
‫قم : ‫مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی، دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
‫«التفسيرالبياني» بنت الشاطي تفسيري بياني است که همان تفسير ادبي محسوب مي شود، با اين تفاوت که بنت الشاطي خواسته است تفاوت و تمايز روش خود را با اين نامگذاري نسبت به تفاسير ادبي گذشته نشان دهد و با توجه دقيق در به دست آوردن معاني تک تک واژگان آيات و در نظر گرفتن جايگاه آنها در سياق، روشي نو در تفسير ارائه دهد. مؤلف در اين تفسير روشهاي منظمي را مبناي کار خود قرار داده که آنها را از استادش امين خولي گرفته، از جمله: ضرورت تفسير قرآن به صورت موضوعي البته به سبک خاص خود با استقصاي همه ي آيات مربوطه؛ بهره گيري از روايات سبب نزول بدون محدود کردن دلالت آيه و با هدف شناخت فضاي نزول آيات؛ تبيين دلالت الفاظ قرآن در محدوده ي فهم مردمان عصر نزول؛ محوريت سياق در فهم نصوص قرآن و معيار قرار دادن متن قرآن در مباحث نحوي، اعرابي و بلاغي. به باور پژوهشگران وي در اين مسير، خود را تا حد زيادي موفق نشان داده است؛ هرچند گاه با از دست دادن اين نظم، از روش خود تخطي نموده و در به کارگيري روش يا نتايجي که به دست داده، دقت لازم را ننموده است؛ اما خطاهاي او در تفسيرش در مقايسه با دستاوردها و روش نويي که در تفسير آيات شريفه، پيش روي ما نهاده بسيار ناچيز است؛ استفاده از روش ايشان جداي از کاستي هاي آن در تفسير قرآن مي تواند نتايج نويي را در، برداشتِ آيات قرآني به دست دهد. واژگان کليدي: تفسيربياني، تفسيرادبي، بنت الشاطي، امين خولي
عناصر فلسفه اخلاق : ترجمه بر اساس ویرایش چهارم
نویسنده:
جیمر ریچلر؛ ترجمه محمود فتحعلی و علیرضا آل بویه؛ تهیه پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی.
نوع منبع :
کتابشناسی(نمایه کتاب) , ترجمه اثر , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
قم: پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی‏‫,
چکیده :
توضیح کتاب: مروری بر مؤلفه‌های مهم فلسفه اخلاق از منظر فلسفه غرب است. در ابتدای کتاب حاضر به تبیین جایگاه عقل در مسایل اخلاقی پرداخته شده و پس از آن برخی از قواعد اخلاقی و نظریات رایج در اخلاق با رویکردی فلسفی بیان شده است. در همین زمینه نویسنده به مسایلی مانند: برداشت حداقلی از اخلاق، چالش‌های نسبیت‌گرایی فرهنگی، ذهنیت‌گرایی در اخلاق، مبتنی بودن اخلاق بر دین، خودگرایی روان‌شناختی، خودگرایی اخلاقی، نظریات سودگرایانه در این زمینه، مطلق بودن قواعد اخلاقی، زنانه‌نگری مسایل اخلاقی، رویکرد فضیلت‌گرایانه در این زمینه، لوازم حکم اخلاقی، نظریه اخلاقی رضایت‌بخشی و اندیشه قرارداد اجتماعی اشاره نموده دیدگاه ایمانوئل کانت را در مورد کرامت انسان و حرمت اشخاص بیان کرده است. وی نوع نگرش فلاسفه و اندیشمندان غرب را در مورد ماهیت و مبانی عقلی اخلاق منعکس کرده و رویکردهای فوق‌الذکر را در این موضوع، مورد شرح و تفسیر اجمالی قرار داده است.
ترجمه و تحقيق کتاب «اصول النقد الأدبي»
نویسنده:
‫غفاریان، مهدی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , ترجمه اثر , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
‫قم؛ خراسان رضوی : ‫مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی؛ مدرسه علمیه عالی نواب خراسان رضوی,
چکیده :
‫رساله حاضر ترجمه کتاب اصول النقد الادبي اثر احمد شايب است که در موضوع نقد ادبي به رشته تحریر در آمد این کتاب مشتمل بر هفت بخش مي‌باشد که طولاني‌ترين بخش آن، بخش اول است که در خصوص ادب بحث کرده است و خود داراي هشت فصل مي¬باشد؛ در فصل اول معناي کلمه ادب و تاريخچه آن و در فصل دوم عناصر ادب را بيان مي¬کند سپس در فصل سوم به ذکر اقسام ادب بسنده مي¬کند و در فصل چهارم علوم ادبي را بصورت متمايز بيان مي¬کند و در فصل پنجم امر داير است بين اينکه ادب علم است يا هنر؟ و حول همين موضوع به بحث مي¬پردازد در فصل بعدي به کاربرد ادب در زندگي اشاره مي¬کند و در فصل هفتم عوامل تاثيرگذار در حيات ادب را بيان مي¬کند و در آخرين فصل بخش اول به روش‌هاي پژوهش ادبي اشاره نموده و امتيازات و نواقص هر روش را شرح مي¬دهد. در ادامه با شروع بخش دوم وارد خود مبحث نقد ادبي مي¬شود که در فصل اول اين بخش به تعريف نقد ادبي در لغت و اصطلاح و موضوع نقد ادبي مي¬پردازد در فصل دوم ذوق ادبي و عناصر و اقسام آن و عوامل تاثيرگذار در آن را بيان مي¬کند. در فصل سوم در رابطه با ضرورت نقد و اقسام و درجات آن بحث مي¬کند؛ فصل چهارم حول اين مطلب است که نقد ادبي علم است يا هنر؟ و فصل پنجم در رابطه با کاربرد نقد ادبي است. بخش سوم پیرامون معيارهاي نقد ادبي است که در چهار فصل، عاطفه، خيال، واقعيت و صورت ادبي را به تفصيل بحث مي¬کند. در بخش چهارم به سرقت‌های ادبي و ذکر برخي از مصادیق آن در طول دوره‌های گذشته¬ مي¬پردازد. در بخش پنجم مقايسه ادبي و اصول مقايسه ادبی را بيان مي-کند. بخش هفتم در باره شعر است که خود سه فصل دارد که در هر کدام از فصل¬ها به ترتيب تعريف شعر، اقسام شعر و اوزان شعري را بحث مي‌نماید. در بخش هشتم به بحث نثر مي¬رسد و در دو فصل يکي تعريف نثر و اقسام آن و در ديگري داستانهاي نثري و انواع آن را شرح مي¬دهد. در پايان در ذیل یک خاتمه نيز معيارهاي نقد ادبي قديم را بيان مي‌کند. كليد واژه: نقد ادبی‌، نقد عاطفه‌، عناصر ادب‌، نقد اندیشه‌، خیال‌، نقد شعر‌، سرقت‌های ادبی‌، ذوق ادبی.
ترجمه و تصحيح مقدمة کتاب نفحات الرحمن في تفسير القرآن و تبيين الفرقان
نویسنده:
‫محمدي پيام، محمد رضا
نوع منبع :
رساله تحصیلی , ترجمه اثر , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
‫قم : ‫مرکز اطلاعات و مدارک اسلامي، دانشکده اصول دين,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
‫یکی از علوم مرتبط با قرآن و حدیث، دانش های پیرامون قرآن است که امروزه به نام «علوم قرآن» شناخته می شود. پایان نامه ی حاضر ترجمه و نقد و بررسی یکی از نوشتارهای امروزین در این موضوع است که به دست دانشمند قرآن شناس آیت الله العظمی نهاوندی نوشته شده است. این نوشتار که مقدمه ی تفسیر گرانقدر ایشان به نام نفحات الرحمن فی تفسیر نامدار شده است. وی در این مقدمه به مباحثی درباره ی قرآن پرداخته است و در هر بخش موضوع جداگانه ای را در پیش گرفته و از آغاز تا پایان روند زنجیره واری را پیموده است. شیوه ی بحث در این پیشگفتار قرآنی، آمیزه ای از پژوهش و استدلال و استناد به آیات و روایات است. از این مقدمه می توان وقوف و چیرگی این نویسنده را در مباحث کلامی، تفسیری، و روایی به خوبی دریافت. در بخش ترجمه سعی شده است بازگردان فارسی، ساده و روان و در عین حال سازگار با متن اصلی مصنف باشد. از آنجا که این نوشتار دارای یک نسخه بود، در بخش تصحیح تنها به اصلاح غلط های فاحش در متن اکتفا گردید و در بخش تحقیق، مآخذ و تراجم را در پاورقی ها ذکر کردیم.
ترجمه کتاب ولايت امام علي( درکتاب و سنّت به زبان اردو
نویسنده:
---
نوع منبع :
رساله تحصیلی , ترجمه اثر , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
‫قم : ‫مرکز اطلاعات و مدارک اسلامي، معاونت پژوهشي، دفتر تبليغات اسلامي,
چکیده :
‫اين پايان نامه ترجمه‌اي است به زبان اردو، از کتاب ولايت امام علي( در کتاب و سنّت تأليف علاّمه سيدمرتضي عسکري، که در آن به شبهه هاي مهمّي در زمينه امامت و خلافت امام علي( با استفاده از آيات قرآن، روايات نبوي و حقايق تاريخي صدر اسلام پاسخ داده مي‌شود؛ شبهه هايي همچون: چرا در قرآن کريم درباره امامت و خلافت امام علي( به طور صريح بحث نشده است؟ چرا نام امام علي( و دوازده امام شيعه در قرآن نيامده است؟ شيعه چرا و چگونه جانشيني اميرالمؤمنين و يازده فرزندش را به پيامبر اسلام نسبت مي‌دهد؟ شيعيان بر چه اساسي ائّمه معصومين( را مصدر قانون گذاري در اسلام مي‌دانند؟ شيعه، غيبت طولاني امام مهدي( را چگونه توجيه مي‌کند؟ و اصولاً وجود يک امام و رهبر غايب چه فايده‌اي دارد؟ نويسنده مي‌کوشد با استفاده از منابع روايي مورد قبول اهل سنّت و پرهيز از هر گونه اطاله کلام و حاشيه پردازي، اين قبيل از شبهه ها را که نوعاً از جانب اهل سنّت مطرح مي‌شود، با استدلال منطقي پاسخ دهد، به گونه اي که هر کس از مسير انصاف و وجدان خارج نشود، آن ها را پذيرفته و اِقناع خواهد شد. نويسنده (علاّمه سيدمرتضي عسکري) که اين کتاب را در پاسخ به پرسش هاي عدّه‌اي از اهل سنّت نگاشته، توانسته آن بسياري از اهل سنّت را به تشيع بکشانَد. در بخش دوم کتاب که شامل قسمت عمده‌اي از مطالب مي‌شود، نگارنده به طرح مباحث مربوط به مهدويت و اثبات امامت امام مهدي( و غيبت طولاني آن حضرت مبادرت ورزيده و ضمنِ بررسي مباحث مربوط، به تحليل مستندات قرآني و روايي مربوط به امامت و خلافت بلافصل امام علي( مي‌پردازد.
ترجمه و تحقيق قسمت نخست مقالهیِ شورا در اسلام
نویسنده:
---
نوع منبع :
رساله تحصیلی , ترجمه اثر , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
‫قم : ‫مرکز اطلاعات و مدارک اسلامي، معاونت پژوهشي، دفتر تبليغات اسلامي,
چکیده :
‫مباحث عمدهىِ اين تحقيق به اين شرح است: شورا در عرف قبيلهاى، شورا در مكه قبل از اسلام، شرح و تحقيق «حلف الفضول»، شورا در قرآن كريم، معنى شورا، شورا در سياق قرآن، اشاره و شورا، مشورت دو همسر درگير در مورد از شير گرفتن بچه، بعضى احكامى كه آيه آنها را بيان مىكند، مشورت خصوصى و عمومى، شورا از مهمترين ويژگىهاى امت اسلامى، نكات و اشارات آيه، دستور خداوند به حضرت رسول در مورد مشورت با مسلمانان، ردّ شبهات منافقين در پيرامون شورا، ظرافتها و رهنمودهاى آيات، ماجرايى از شورا در داستانهاى قرآن، قبيلهاى از قوم ثمود كه با حضرت صالح(ع) مشورت كردند، مشورت ابراهيم(ع) با پسرش اسماعيل(ع) در مورد خواب كشتن، شور ابراهيم با پسرش اسماعيل در مورد ساخت كعبه، مشورت برادران يوسف بر ضد او، رايزنى برادران يوسف با يكديگر در مورد برادر دربند خود، اشارهىِ خواهر رضاعى موسى(ع) به خانهىِ فرعون، خبردادن به حضرت موسى(ع) دربارهىِ مشورت درباريان فرعون به قتل او، مشورت فرعون در مورد موسى(ع) با درباريان خود، شور ملكهىِ سبأ با قبيلهاش در مورد نامهىِ سليمان، مشورت در ماجراى اصحاب كهف، شور قريشدر مورد رهايى از حضرت رسول در شب هجرت.
ترجمه و نقد بخش اول کتاب اضواء علي متشابهات القرآن
نویسنده:
‫فلاح، مرتضی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , ترجمه اثر , کتابخانه عمومی , نقد و بررسی کتاب
وضعیت نشر :
‫قم : ‫مرکز اطلاعات و مدارک اسلامي، دانشکده اصول دين,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
‫چكيده: « قَدْ جاءكُمْ مِنَ اللهِ نورٌ و كتابٌ مُبينٌ» به راستي كه از جانب خداوند نور و كتابي روشنگر به سوي شما آمده است. (سوره مائده ـ بخشي از آيه 15) اثر قرآني (اَضْواءٌ علي متشابهاتِ القرآنِ) نوشته شيخ خليل ياسين است كه در دو مجلّد تنظيم و در انتشارات « دار و مكتبة الهلال بيروت لبنان» به زيور طبع آراسته شده است. نويسنده در اين كتاب كوشيده است با صرف مهارت مقتضي در كل 114 سوره قرآن با طرح 1651 سؤال و جواب تفسيري، آن دسته از آيات و عبارات قرآني كه به نظر وي فهم آن براي قرآن پژوه مشكل و ممكن است در آن دچار شبهه و اشكال شود با استفاده از ادلّه تفسيري وآدابي مورد سؤال و جواب قرار دهد و از ابهامات آن در حد توان پرده بردارد. در اين پژوهش سعي شده است كه ضمن ترجمه روان وساده (از بخش اول اين كتاب) پيرامون آراء مطرح شده توسط نويسنده، با استفاده از منابع معتبر ومشهور تفسيري ولغوي (اعم از منابع اهل سنّت واماميّه) تحقيق و بررسي به عمل آيد و در صورت لزوم پاسخ هاي نويسنده پيرامون سؤالات مطرح شده مورد نقد وموشكافي قرار گيرد. با تحقيقي كه در اين مورد به عمل آمده كسي تاكنون اقدام به ترجمه و يا تحقيق پيرامون اين اثر قرآني ننموده است.
  • تعداد رکورد ها : 7066