جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
 امامت و خاتمیت از دیدگاه قران و روایات
نویسنده:
شاکراشتیجه محمدتقی, برنجکار رضا
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
مساله مهم در ارتباط امامت و نبوت، تبیین چگونگی ارتباط امامت با پایان نبوت است. بررسی این مساله با تفکیک شئون امام و دانستن چگونگی تحقق آن ممکن است. مطابق رهنمود آیات و روایات، دانش حلال و حرام و همچنین آگاهی از قرآن توسط پیامبر اکرم (ص) به ائمه اطهار انتقال یافته و نقش امام نسبت به این علوم، تبیین و تفسیر است و وجود امام شاخصی برای رفع اختلاف و آشکار نمودن علوم انتقالی از پیامبر است. امام علاوه بر جایگاه کمال بخشی و تحقق بخشیدن استمرار ختم نبوت، نقش هدایت ویژه یا همان امامت به معنای خاص آن را نیز برعهده دارد، از این رو، جایگاه و شان هدایتی مخصوص امام اقتضای علم و آگاهی مناسب با آن را دارد. در حقیقت با خاتمیت، دوران نزول و تشریع قوانین جدید به اتمام رسیده است و اینگونه نیست که لازمه خاتمیت، پایان یافتن تمام مناصب و شئونات همراه با پیامبر باشد.
صفحات :
از صفحه 107 تا 129
خاتمیت در ولایت از منظر عرفان و دین، با تکیه بر آراء ابن عربی
نویسنده:
مهین عرب
نوع منبع :
مقاله , مطالعه تطبیقی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: دانشگاه علامه طباطبایی,
چکیده :
بی شک یکی از ارکان دین ولایت است، تا آنجا که اعتقاد به ولایت باطن دین و سر قبول عبادات تلقی شده است و منقول است که: «لاتقبل الاعمال الا بالولایه». در عرفان اسلامی ولایت باطن و رکن جمیع کمالات انسانی و سرآغاز رسیدن به مراتب عالی کمال است. هجویری، عارف بزرگ، در اهمیت ولایت گفته است: «بدان که قاعده و اساس طریقت و معرفت حق جمله بر ولایت و اثبات آن است.» (کشف المحجوب، 1382، ص 265). بر اساس نصوص شریفه، بالاترین درجه ولایت فقط از آن حق تعالی است: «انما ولیکم اله ... »، و سایر ولایات جلوه ای است ساری از این چشمه ازلی. اگر چه در شاخه های مختلف علوم اسلامی بحث های مستوفایی در باب ولایت صورت گرفته است، لیکن در این میان یکی از مهم ترین مباحث بدیع، به ویژه از دیدگاه عرفانی، مبحث خاتمیت ولایت است که هنوز هم محل مناقشه و معرکه آرا اهل ذوق و صاحب نظران می باشد. در این مقاله پس از بررسی گذرای معنا و مراتب ولایت، آراء ابن عربی خصوصا در مبحث ختم ولایت و خاتم الاولیا به اجمال نقد و بررسی و سپس با تکیه بر نقل، تاکید مجددی بر اعتقادات ولایی شیعی می شود.
صفحات :
از صفحه 25 تا 44
خاتمیت مبنای کلامی مهدویت
نویسنده:
الهی نژاد حسین
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
لطفا برای مشاهده چکیده به متن کامل (PDF) مراجعه فرمایید.
صفحات :
از صفحه 65 تا 86
 مهدویت؛ فرجام تنازع حق و باطل
نویسنده:
الهی نژاد حسین
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
از جمله موضوعات مهم مهدویت که در قالب «مبانی مهدویت» قرار می گیرد، بحث «تنازع حق و باطل» است. نوشتار پیش رو با عنوان «مهدویت؛ فرجام تنازع حق و باطل»؛ به این موضوع اختصاص داشته و با بیان مقدمه ای به تبیین تنازع حق و باطل و کیفیت تعامل مهدویت با آن، پرداخته است. بعد از مقدمه، نظریه و دیدگاه سه گانه ای در موضوع تنازع حق و باطل به میان آمده است. بر اساس نظریه اول که به عنوان «نظریه تکاملی تاریخ و پیروزی حق»؛ مطرح است؛ خوش فرجامی بشر مورد بحث و بررسی قرار گرفته و با دلایل عقلی و نقلی، همراه با نظریات و اقوال اندیشمندان و فلاسفه، تقریر و تثبیت شده است.نظریه دوم که «نظریه ادواری تاریخ با میدان داری باطل» است؛ به ادواری و دوری بودن تاریخ نظر داده است. بر اساس این نظریه، تاریخ به مثابه موجودی زنده دارای مراحل کودکی، جوانی، پیری و مرگ می باشد و پایه اثباتی و چاشنی این نظریه، ظهور و سقوط تمدن ها است که مورد استناد صاحبان این نظریه قرار گرفته است. نظریه سوم که «نظریه برچیدگی تاریخ و اضمحلال نسل بشر» عنوان می گیرد؛ با نگرش افراطی، اضمحلال نسل بشر را مطرح می کند و انسان را نسبت به آینده و فرجام تاریخ مأیوس و سرخورده کرده و به طور کلی آینده و فرجام تاریخ بشر را از اساس نفی می کند. بعد از طرح دیدگاه های سه گانه و تبیین دلایل و مستندات آن ها، به اصالت دیدگاه اول پرداخته، و منجی گرایی و مهدویت به عنوان غایت سیر اجتماعی بشر و نیز به عنوان نماد خوش فرجامی تاریخ با رویکرد دینی مطرح می شود. و در نهایت مقاله به ذکر خلاصه و نتیجه به پایان می رسد.
صفحات :
از صفحه 105 تا 138
سیمای منتظر و حکمت انتظار در اشعار عرفانی امام خمینی (ره)
نویسنده:
محمود قیوم زاده
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
ساوه: دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
شخصیت منتظر و فرهنگ انتظار از جمله مسائل بسیار مهم و اساسی در منظومه معرفتی دینی خصوصا اسلام است؛ شناخت این شخصیت و ویژگی های آن با نگاه خاص عرفانی که در نزد عرفای مسلمان مطرح شده است، فرهنگ خاصی را به همراه خود دارد و کارایی انتظار را دارای نقش فوق العاده می کند. در آثار امام خمینی (ره) که خود شخصیتی جامع در حوزه اسلامی و اجتماعی است، شخصیت منتظر که به عنوان خلاصه اوصیاء و خاتم آنان مطرح بوده و انسان کامل می باشد، به شکل بدیع و با ویژگی های منحصر بفرد مطرح شده است، خصوصا در آثار منظوم ایشان؛ در نوشتار پیش رو و با نگاهی عرفانی و با رویکردی کارکردگرایی به مساله مهدویت و انسان کامل در اشعار عرفانی امام خمینی (ره) پرداخته و با شیوه توصیفی تحلیلی و روش کتابخانه ای به صورت جامع این بحث واکاوی شده است.
صفحات :
از صفحه 139 تا 153
تحلیل و نقد سه مسئله نبوت(معجزه، وحی، خاتمیت) در دیدگاه تفسیری قادیانیه
نویسنده:
نویسنده:طاهره بتول؛ استاد راهنما:عزالدین رضا نژاد؛ استاد مشاور :رئیس اعظم شاهد
نوع منبع :
رساله تحصیلی
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
قادیانیه یک جریان نوپدید در قرن نوزدهم میلادی در‌ شبه قاره هند‌است که توسط میرزا غلام‌ احمد قادیانی پایه گذاری شد.غلام‌ احمد در‌‌ابتدا به‌عنوان یک‌مبلغ و مناظر‌اسلام درمقابل مسیحیان و هندوان ظاهر شد. وی پس ازمدتی ادعای محدّثیت، مسیح موعود و مهدی معهود را مطرح کرد و در نهایت ادعای نبوت کرد. وی در‌ ادعای پیامبری با در نظر‌گرفتن حساسیت مسلمانان نسبت به خاتمیت پیامبراسلام&#۶۱۵۱۴;،نبوت را به سه نوع (نبوت‌مستقل‌تشریعی(مانند :‌موسی&#۶۱۵۰۵;)، نبوت مستقل غیرتشریعی(مانند، هارون، سلیمان)، نبوت غیرمستقل و غیرتشریعی(‌نبوت ظلی:مانند نبوت غلام احمد)تقسیم کرد و خود را ظل و سایه حضرت-محمد&#۶۱۵۱۴; دانست. ازاینجا قادیانیه برخلاف سایر‌مسلمانان به‌ تداوم وحی رسالی پس‌از پیامبراسلام&#۶۱۵۱۴; معتقد‌شدند. آنان برای استمرار وحی توجیهات مختلفی بیان کردند. از‌جمله این‌که امت‌ پیامبر بهترین امتهاست و مقام و جایگاه این امت مقتضی تکلم و مکالمه‌الهی باخداوند را دارد چرا که اگر مکالمه با‌خدا نباشد، دین اسلام و مسلمانان فرومایه‌تر از قوم بنی‌اسرائیل خواهد بود. زیرا در بنی اسرائیل یک زن(مادر موسی) از طریق وحی با خداوند ارتباط داشت.حتی براساس آیات قرآن بر زنبور عسل وحی می‌شود، پس بر پیروان پیامبراکرم&#۶۱۵۱۴; نیز وحی می‌شود. به دنبال ادعای پیامبری غلام احمد و ادعای معجزاتی همچون بیماری طاعون، زلزله مهیب و...قادیانیه به‌توجیه و‌تأویل معجزات‌پیامبران برآمدند و خوارق‌عادات‌پیامبران بزرگ‌الهی را بر‌استعاره، تمثیل و مکاشفه حمل کردند و به‌نوعی معجرات انبیا را انکار‌نمودند.ادعای پیامبری غلام احمد چون به‌عقیده اجماعی مسلمانان درباره خاتمیت پیامبراکرم&#۶۱۵۱۴; صدمه می‌زد، قادیانیه آیات و روایاتی که بر خاتمیت دلالت می‌کنند، را توجیه و تأویل کردند.آنان واژه«خاتم»در آیه خاتم النبیین را به‌مهر و پیامبر ‌را مهرپیامبران تفسیر نمودند، یعنی پیامبری‌که از مهر‌او پیامبرانی دیگر بوجود می‌آیند.براساس این توجیه غلام احمد خودش را پیامبر پیرو شریعت اسلام معرفی کرد درحالی‌که واژه‌ی «خاتم» در لغت عرب به معنی آخرین به‌کار رفته و جمهور مفسران نیز همین معنی را برداشت نموده‌اند و استعمال این واژه در مهر مجازی بوده و در پایان هر چیزی بجهت ختم نمودن آن استفاده می‌شد. بنابراین دغدغه اصلی این نوشتار تحلیل و نقد سه مسئله نبوت، وحی، معجزه و خاتمیت در دیدگاه‌های تفسیری قادیانیه است. زیرا آنان اولا برخلاف عقیده سایر مسلمانان عقیده نبوت غلام احمد را دارند، ثانیا قائل به تداوم و استمرار وحی رسالی پس از پیامبر‌اکرم می باشند، ثالثا خاتمیت پیامبراکرم را نمی‌پذیرند.بنابراین یکی از اهداف این نوشتار تبیین دلایل گروه قادیانیه درباره سه مسئله نبوت(وحی، معجزه و خاتمیت) از‌منابع‌معتبر و دست‌ اول خودشان بوده و سپس دلائل و دیدگاه‌های قادیانیه بااستفاده از دلائل نقلی مانند:آیات قرآن، روایات(منابع اهل سنت)، و سخنان بزرگان و علمای اسلام بخصوص بزرگان اهل سنت، و در‌حد امکان دلائل عقلی تحلیل و نقد شده است. روش پژوهش، توصیفی تحلیلی است و روش جمع‌آوری اطلاعات و داده‌ها کتابخانه‌ای می‌باشد.
واکاوی رویکرد روشنفکران معاصر در مورد خاتمیت
نویسنده:
الهام آقایی ابرندآبادی، طیبه ماهروزاده
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
برخی روشنفکران معاصر اسلامی، به طرح پرسش‌های فکری در باب اصل خاتمیت و مباحث مرتبط با آن یعنی جامعیت و جاودانگی دین و مسائل مربوط به وحی، پرداخته‌اند. در این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی، کوشش شده که آرای روشنفکران معاصر اعم از سنت‌گرا نظیر مطهری و نصر و تجددگرا مانند لاهوری، شریعتی، سروش و ابوزید پیرامون سه جنبه خاتمیت، جامعیت اسلام و وحی مورد بررسی و مقایسه قرار گیرد. یافته‌های پژوهش حاکی از این است که می‌توان رویکرد روشنفکران معاصر نسبت به خاتمیت را در دو دسته عمده نیازگرایانه و علت‌گرایانه طبقه‌بندی کرد. در رویکرد نیازگرایانه می‌توان از شهید مطهری و حسین نصر یاد کرد و در رویکرد علت‌گرایانه دیدگاه‌های لاهوری، شریعتی، سروش و ابوزید قابل بررسی هستند. در رویکرد اخیر، میان روشنفکران تجددگرای معاصر اختلاف‌نظر وجود دارد. هرچند لاهوری و شریعتی، به اصل نیاز انسان امروزی به آخرین دین و کتاب آسمانی با وجود تکامل و بلوغ عقلی اذعان دارند؛ اما سروش و ابوزید با نظر به نظریه جانشینی تجربه‌های دینی و عقل جمعی و دیدگاه استغناگرایانه مدعی‌اند که خاتمیت به معنای اعتبار مطلق عقل و امکان نقد وحی است که در پرتو آن بشر جدید از مکتب وحی بی‌نیاز می‌شود که لازمه آن، سکولاریسم و عقب‌نشینی دین در برابر عقل خواهد بود.
صفحات :
از صفحه 9 تا 34
اثبا‌ت‌ خا‌تمیت‌
نویسنده:
ربا‌نی‌، محمدرضا‌، ۱۲۹۸ - ۱۳۸۱.
نوع منبع :
کتابشناسی(نمایه کتاب) , کتابخانه عمومی
کلیدواژه‌های اصلی :
نفس نفيس خاتميت: بيانات حضرت آيت ا العظمي وحيد خراساني(مدظله العالي)
نویسنده:
بيانات وحيد خراساني
نوع منبع :
کتابشناسی(نمایه کتاب) , کتابخانه عمومی
کلیدواژه‌های اصلی :