جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
صفحه اصلی کتابخانه > جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در برای عبارت
شامل عبارت باشد
شامل عبارت باشد
 
شامل عبارت باشد
شامل عبارت باشد
تنها فراداده‌های دارای منابع دیجیتالی را بازیابی کن
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  *برای جستجوی عین عبارت , عبارت مورد نظر را درون گیومه ("") قرار دهید . مانند : "تاریخ ایران"
  • تعداد رکورد ها : 312385
 نقش حضرت خدیجه ( س) در تاریخ اسلام
نویسنده:
زهرا برهانی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسای حوزه: ,
چکیده :
موضوع این تحقیق درباره ی نقش حضرت خدیجه ( س) در تاریخ اسلام است و آشنایی با چهره ای مؤثر در پیشبرد اهداف اسلام و نحوه ی کمک و یاری حضرت خدیجه ( س) به اسلام و بررسی ابعاد شخصیتی ، اقتصادی، سیاسی این بانو و تأثیر آن در پیشبرد اهداف اسلام در آن زمان و نشان دادن یک الگوی زن کامل از تمام جهات و تأثیر شگفت آور او در تاریخ اسلام از اهداف این تحقیق می باشد در این تحقیق روش جمع آوری مطالب به صورت کتابخانه ای بوده است و برای جمع آوری اطلاعات به کتاب های متعدد مراجعه و از مطالب مورد نیاز استفاده شده است. در این تحقیق از بانویی سخن به میان آمده که نخستین زن مسلمان، نخستین همسر پیامبر اسلام(ص) و از هر جهت مظهر کمالات انسانی و ایثار و مقاومت بود، همسری خردمند، مدبر و مهربان، مادر آزموده و فضیلت پرور، مجاهدی مقاوم و صبور، ایثارگری مخلص و بی نظیر ، راست قامتی با عزت و نستوه یعنی مادر زهرای اطهر(س) حضرت خدیجه کبری(س) که براستی زندگی سراسر درخشان او، عالیترین الگو برای زنان با شخصیت است. گر چه سخن گفتن پیرامون بانویی چون خدیجه ( س) کار ساده ای نیست، و نمی توان با این قلم های سر ناتوان و درمانده، پیرامون چنین بانوی با هظمتی، قلم زد ولی به عنوان اینکه : آب دریا را اگر نتوان کشید هم به قدر تشنگی باید چشید امیدوارم در این تحقیق دست کم ، نموداری کم رنگ از چهره ی تابناک آن بانوی عظمی را ترسیم کرده باشم در این تحقیق سعی شده که مطالب جامع و مفیدی ارائه شود. برای اینکه با بصیرت به مطالعه ی این تحقیق بپردازید ، یادآوری این نکته در این جا لازم است که : حضرت خدیجه(س) با مقاسیه ی آغاز و پایان زندگیش، به راستی بانویی تکرار ناپذیر و نابغه بود و در همه ی تاریخ بانویی جز دخترش حضرت زهرا(س) سراغ نداریم که در کوران های شدید حوادث ، با ایثار و مقاومت و استقامتی عجیب، همچون خدیجه(س) به میدان زندگی وارد ش.د و همه ی هستی خود را بر طبق اخلاص نهاده و فدای حق کند و سخاوتمندانه با شهامتی وصف ناپذیر به دفاع از حق بپردازد. به امید آنکه همه ی قشرهای جامعه به ویژه بانوان در همه ی مراحل زندگی، شیوه ی زندگی پر فراز و نشیب و پر محتوای حضرت خدیجه(س) را الگوی خود ساخته ، تا بتوانند لذت انسانیت را آن گونه که هست بپشند و آن را با هیچ چیز دیگر عوض ننمایند. در این تحقیق به این سؤال پاسخ داده خواهد شد که نقش حضرت خدیجه(س) در پیشبرد اهداف اسلام و شیوه ی عملکرد ایشان در برخورد با حوادث آن روز چگونه بوده است. واژه های کلیدی این تحقیق عبارتند از: 1- حضرت محمد(ص) 2- حضرت خدیجه(س) 3- نقش 4- تاریخ 5- اسلام 6- اخلاص 7- ازدواج 8- ملاک 9- قالب 10- معیار.
 نقش حضرت زینب ( س) در اسلام
نویسنده:
طاهره عزیزی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسای حوزه: ,
چکیده :
موضوع این رساله بررسی نقش حضرت زینب ( سلام الله علیها) در اسلام می باشد. هدف از گزینش این موضوع، نیاز نگارنده و نسل جوان به آشنایی با ابعاد زندگانی این بانوی گرامی می باشد، چرا که امروزه جامعه به ارائه الگوها و نمونه های کاملی نیازمند است تا بتواند از زوایای مختلف، بهره های کاربردی را از زندگی آنان ببرد. آن چه از بررسی ابعاد زندگی حضرت زینب ( سلام الله علیها) می توان به دست آورد، شخصیت جامع و اندیشمند ایشان است که می تواند در مسیر زندگی راهنمای کاملی باشد. در این نوشتار که در سه فصل تنظیم شده است به بررسی ابعاد زندگی حضرت زینب ( سلام الله علیها) پرداخته ایم. در فصل اول نقش آفرینی حضرت زینب ( سلام الله علیها) در دوران کودکی بحث شده است و در فصل دوم نقش آفرینی ایشان در دوران جوانی مورد بررسی قرار گرفته است که ضمن آن به وقایع این دوران زندگی شان اشاره نموده ایم. در فصل سوم نیز که در دو قسمت مجزا تنظیم شده است، به بیان نقش آفرینی حضرت زینب ( سلام الله علیها) در دوران امامت حضرت علی، امام حسن و امام حسین ( علیهم السلام) پرداخته ایم. در تهیه مطالب این رساله و تدوین آن ها سعی شده است از کتب معتبر تاریخی و روایی معتبر استفاده گردد. البته در کنار آن ها، برخی سایت های مرتبط با موضوع و نرم افزارهای حدیثی مانند: نورالانوار2 (جامع الاحادیث) و جامع التفاسیر نیز مورد استفاده قرار گرفته است. از نتایج تحقیق می توان به موارد ذیل اشاره نمود: دستیابی به تصویری روشن از ابعاد مختلف زندگی حضرت زینب ( سلام الله علیها). آشنایی با چگونگی نقش آفرینی آن حضرت در احیاء مکتب اسلام. به دست آوردن رمز موفقیت حضرت زینب ( سلام الله علیها)، که می توان آن را در خدا باوری و خدا محوری ایشان دانست. با توجه به موفقیت ها و توانمندی های فراوانی که در زندگی حضرت زینب ( سلام الله علیها) متبلور است و ارزش های دینی که در وجود ایشان جلوه گر می باشد، می توان زندگی ایشان را به عنوان اسوه ای جامع برای نسل جوان امروز ارائه نمود. واژگان کلیدی: نقش، زینب، اسلام.
 نقش حضرت زینب ( س) در اسلام
نویسنده:
فاطمه میرزائیان
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسای حوزه: ,
چکیده :
در مورد زن و حقوق او کتاب ها و مقاله های نستباً فراوانی نوشته شده است و هر کسی بر اساس دید و نوع نگرش خود به انسان و جامعه تفاسیری از آن ارایه داده است، ولی به جرأت می توان گفت در هیچ یک از مجامع و محافل مدّعی دفاع از حقوق بشر، حقّ زن اداء نشده است و در این بین تنها مکتب اسلام است که در ادّعای خود صادق است. و در زمینه آزادی و ادای حقوق زن و مرد و حضور سیاسی آن ها در صحنه ی اجتماع، طوری برخورد می کند که حقّی از کسی ضایع نمی شود، ولی همواره بر حفظ شئونات زن تأکید دارد. با تحقیق در باره ی زندگی سراسر حماسه ی زینت کبری ( س) و نقشی که آن بانوی بزرگوار در پیروزی اسلام ناب محمّدی ( ص) و پایداری آن داشت ی توان به صحت این ادّعا پی ببرد. زینب که در دامن بزرگانی چون جدّش رسول الله و پدرش علی ( ع) و مادرش فاطمه ی زهرا ( س) که خود عامل وعالم به مبانی تبیت اسلامی بودند رشد و نمو کرد تا همه ی استعدادهای نهفته در وجودش به فعلیّت درآید و برای انقلابی عظیم آماده گردید، انقلابی که باید ندایش به گوش تمامی جهانیان برسد. آری، روح بزرگ زینب ( س) در دامن عصمت و مهد نبوّت آن گونه تربیت شد که در برابر حوادث سهمگین روزگار نه تنها نشکست، بلکه کوه مصائب را در اسیای اراده اش به خاکستر مبدّل کرد. درخشش مقامات نفسانیّه و صلابت کم نظیر زینب ( س) در صفحات تاریخ عقول همه ی سیاست مداران و اندیشمندان روزگار را متحِیّر ساخت. زینب ( س) به تنهایی یک دانشگاه است، درس هایی که این معلّم به نوع بشر می دهد در قالب واژه های علمی امروز نمی گنجد، دختر علی ( ع) در هر میدانی قهرمان است، در میدان زهد، عبادت و سیاست و در همه ی ابعاد زندگی اش اسطوره ای کم نظیر است. انقلاب زینب دنباله ی انقلاب حسین ( ع) است، اسلام بدون عاشورای حسینی و عاشورا بدون زینب رونق و روحانیّت ندارد، شاهکارهای علمی، ادبی و تاریخی که از دشت نینوا از زبان زینب شنیده شد، ستون های محکم اسلام بوده که سال ها بناهای پایدار بر روی آن ساخته شده و سر به فلک کشیده است. زینب با نشانه های سرهای نواده های پیامبر و اسلحه زبان، سخن گوی اسلام محمّدی می شود و پایه های اسلام معاویه را متزلزل و بالاخره واژگون و چهره ی واقعی اسلام را به همگان برمی نمایاند.
 نقش حضرت زینب ( س) در اسلام
نویسنده:
زهرا نظری
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسای حوزه: ,
چکیده :
زینب به معنای زینت پدر کسی که پدر گرامیش به او افتخار می کرد به دلیل تقوی و بیان شیوایی که ایشان داشتند طبق آیات و روایات انسان ها می توانند با تقرب به خدا و توکل به حق به عزت نائل می شود و پرورش در دامن پاک و شریف عبادت خالصانه توکل به خدا و پشت پا زدن به زندگی راحت دنیوی توانستند برکی به برگ زرین تاریخ بیفزایند. توانستند طوری قیام عاشورا را بیان نمایند که هیچ کس زینب را از عاشورا جدا نمی داند و زندگی ایشان با کربلا عجین شده است با ایراد خطبه های آتشین توانست پایه های ظلم و بیداد را سرنگون سازد. و اسلام ناب محمدی را به عموم جهان معرفی نماید. حماسه انسانی قدر قهرمانانه پا به عرصه نهادند و حماسه های جاویدان بر صحنه تاریخ پدید آوردند که به همه حماسه های تاریخی و همه الگوهای دیگر در مقابل آن ها به حقارت می نشیند.
 نقش حضرت زهرا ( س) در دفاع از ولایت
نویسنده:
کبری امینی شهرخانی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسای حوزه: ,
چکیده :
موضوع این تحقیق، « نقش حضرت زهرا در دفاع از ولایت» است. از آن جا که حمایت از رهبر حقّ جو و عادل برای استواری و بقای انسانیّت و عدالت در جامعه ضرورتی فوق حیاتی دارد و دفاع از امام برحق بر همگان واجب است. در این رساله سعی شده است، شخصیّت سیاسی حضرت زهرا در دفاع از ولایت معرّفی و یک الگوی سیاسی به آحادّ جامعه در زمینه ی دفاع از ولایت ارائه شود. پذیرفتن ولایت و رهبری حضرت علی ( ع) پس از پیامبر ( ص)بر همگان فرض و واجب بود، امّا متأسّفانه عدّه ای این حقّ را در مسیر دیگری قرار دادند، لذا حضرت زهرا به دلیل احساس مسئولیّتی که نسبت به جامعه ی اسلامی داشتند، به دفاع از این حریم پرداختند و در این راستا سعی کردند همگان را بیدار کرده و آن ها را نسبت به ظلمی که در حقّشان شده آگاه کنند. حضرت زهرا از شیوه های گوناگونی برای برگرداندن مسیر ولایت و رهبری به جایگاه اصلی خود استفاده کردند، از جمله: یاری طلبیدن از مردم، ایراد خطبه و حتّی در پایان که دیدند مردم در غفلتی فرو رفته اند که به هیچ ندایی پاسخ نمی دهند، با گریه و زاری سعی کردند به همگان بفهمانند که این مسیری که در پیش گرفته اند چه عواقب شومی در پی دارد و سرانجام این هشدارها تحقّق یافت. تلاش حضرت زهرا باعث شد مردم به نادرستی انتخاب خود پی برده و سرانی را که برای حکومت بر خود برگزیده اند را بشناسند. اگرچه این امر بلافاصله ولایت و رهبری را به جایگاه خود برنگرداند و بیست و پنج سال مردم زهر این انتخاب نادرست خود را چشیدند، ولی خلافت علی ( ع) محقّق و فرهنگ دفاع از ولایت نهادینه شد. مطالب این پژوهش به طور مشروح در چهار بخش با عنوان های مفهوم شناسی و احادیث ولایت حضرت علی، هدف حضرت فاطمه ? از دفاع از ولایت، شیوه های دفاع و در پایان پیامدهای دفاع است که در مجموع یازده فصل را تشکیل می دهند. کلیدواژه ها حضرت فاطمه ، خطبه ی فدک، ولایت، دفاع، فعّالیّت سیاسی، حدیث نبوی، امام علی ( ع)- سران سقیفه.
 نقش حضرت زینب ( س) در اسلام
نویسنده:
آسیه خوشرو
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسای حوزه: ,
چکیده :
در این تحقیق موارد ذیل مورد بررسی قرار گرفته اند : - نقش زن در اسلام چیست؟ و از چه زمانی زنان وارد عرصه های سیاسی و اجتماعی در جامعه اسلامی شدند؟ - نقد و بررسی زندگی بانوی اسلام ( زینب کبری ( ع) ) از بدو تولد تا هنگام وفات آن حضرت. -تحلیل و بررسی نقش علمی، سیاسی، مذهبی آن حضرت در دوره های مختلف حیات ایشان که شامل چند دوره اعم از : - دوره ی امامت و خلافت امام علی ( ع) -دوره ی امام حسن و امام حسین ( ع) -دوره ی نهضت کربلا و وقایع بعد از عاشورا که مهم ترین نقش را آن حضرت در این دوره ایفا کرده اند. -و در نهایت خلاصه ی مختصری از زندگی آن حضرت در دوره ی امام سجاد ( ع).
 نقش حضرت خدیجه ( س)در تاریخ اسلام
نویسنده:
زهرا سالاری
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
چکیده :
نقش حضرت خدیجه(س) در تاریخ اسلام پیامبر اکرم ( ص) فرمودند : مردان بسیاری به کمال رسیدند اما از زنان فقط چهار نفر به کمال رسیدند که عبارتند از : آسیه همسر فرعون، مریم دختر عمران، خدیجه دختر خویلد، و فاطمه دختر محمد. هر یک از این چهار بانوی نامدار ونمونه ، حقّ بزرگی بر فرهنگ و تمدن بشریت ( مخصوصا تمدن اسلامی) دارند، زیرا در استوار کردن راه سعادت و کمال بشر نقش سرنوشت سازی داشته اند. بدون شک کسی که به این مرحله از کمال رسیده باشد ، در تاریخ زمان حال و آینده ی خود تأثیری شگرف خواهد گذاشت؛ چرا که تاریخ، زندگی و سیره ی آن ها را به عنوان الگوی مناسب به مردان و زنان دوران ای مختلف معرفی خواهد کرد. در میان زنان تاریخ ساز ، زندگی خدیجه به عنوان یک اسوه ی نمونه و تأثیر آن حضرت در تاریخ اسلام ، از اهمیت خاصی برخوردار است. در اینکه از خدیجه می توان به عنوان یک زن نمونه و اسوه بای همه اعصار ( مخصوصا زمان حال) نام برد، جای هیچ شک و ابهامی نیست، چرا که پیامبر(ص) بارها فرمودند: افضل نساء اهل الجنه خدیجه بنت خویلد، و فاطمه بنت محمد ، و مریم بنت عمران، و آسیه بنت مزاحم امراه فرعون. برترین و پرفضیلت ترین زنان بهشت خدیجه دختر خویلد و فاطمه دختر محمد و مریم دختر عمران و آسیه دختر مزاحم، همسر فرعون می باشند. در این تحقیق به روش کتابخانه ای ف زندگانی حضرت خدیجه ( س) قبل و بعد از بعثت بررسی می شود، همچنین فضایل و مناقب آن حضرت از منابع اهل تشیع و تسنن ، از سه دیدگاه قرآن، احادیث و مورخان مورد بحث قرار می گیرد تا اولا نقش و تأثیر شگرف این بانودر شکل گیری و پیشرفت اسلام شفافتر شود، ثانیا زندگانی و شخصیت آن حضرت برای زنان حال و آینده جامه ما الگوی کاملی از زن مسلمان باشد. نقش و تأثیر خدیجه(س) در تاریخ اسلام و تأثیر آن حضرت ( س) در رشد و نمو درخت توحید را از دو دیدگاه مادی و معنوی می توان بررسی کرد. تأثیر مادی آن حضرت ( س) بر پیکره و شجره ی اسلام تا آنجاست که پیامبر اکرم ( ص) فرمودند: ما قام و لا استقام الدین الا بسیف علی و مال خدیجه. یعنی دین اسلام شکل نگرفت و مستحکم نگشت، مگر به شمشیر علی ( ع) و ثروت خدیجه. درباره تأثیر معنوی آن بانوی بزرگ بر دین اسلام ، همین بس که خداوند عزو جل از نسل و سلاسه ی خدیجه ( س)، شجره ی طیبه ی اهل بیت(ع) را خلق نمود و خداوند هر روز در برابر ملائکه مقرب درگاهش به وجود پر برکت خدیجه مباهات می کند. فان الله یباهی بک کرام ملائکته کل یوم مرارا.
 نقش حضرت زینب ( س) در اسلام
نویسنده:
خدیجه نزاکتی بوستانی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسای حوزه: ,
چکیده :
موضوع این تحقیق نقش حضرت زینب(س) در اسلام می باشد که نامی آشنا برای همه تاریخ دانان است، عاشورئیان نام او را همراه امام حسین(ع) می شناسند و مورخان او را شخصیت دوم واقعه ی کربلا و عنصری تاریخی دانسته و نامش را همراه فریادگران عظیم تاریخ ثبت کرده اند، شاعران از صبر و تحمل او دم زده اند و علمای اخلاق از عفت و تقوی. انقلابیون هم از نمونه بودن در پیام آوری و رسالت کربلا سخن گفته اندو دنیای تشیع او را رمز پیروزی امام حسن(ع) و مدافع اسلام و ولایت حقه امامان می شناسد. هدف از ارائه این تحقیق شناختن و شناساندن هرچه بیشتر و بهتر شخصیت فردی ، اجتماعی و سیاسی ایشان به عنوان یک الگوی نمونه است زیرا نوه پیامبر اکرم و دختر علی مرتضی و فاطمه زهرا است بدون شک از نور آن بزرگواران بهره برده و می توانند بهترین الگو بعد از مادرش برای زنان و دختران جوان باشند. تحقیق پیرامون شخصیت سیاسی حضرت زینب(س) و نقش آفرینی بعد از اسارت با ایراد خطبه های فصیح در سرنگونی حکومت یزید و واقف کردن مردم به مشروع نبودن حکومتی که برآنها حکمرانی می کند و سرانجام درس مهمی به ما می آموزد و آن آموزش صبر و مقاومت، پیام رسانی پس از یک حماسه و انقلابی بزرگ، روحیه بخشی به مازماندگان شهداء و حفظ ارزشها و پایبند بودن به اصول حتی در شرایط اسارت است. این مجموعه به روش کتابخانه ای و تحلیلی گردآوری شده است و در این زمینه منابع کمی در دست است. وظیفه یک زن مسلمان در زمینه اجتماعی، برای دفاع از حق چیست؟ باید به دنبال حق برود در جائیکه لازم است سخن بگوید و به مقتضای زمان سکوت کند، همچون حضرت زینب(س) که با معرفی و بیان آثار و پیامدهای جنایاتی که دشمن در کربلا بر خاندان پیامبر روا داشت به مردم چهره واقعی حکومت را نشان داد و با ایراد خطبه در مکانهای مناسب، بقای نهضت عاشورا را به ارمغان آورد، چرا که در غیر اینصورت از عظمت نام عاشورا کاسته می شد. حضرت زینب ( س) بر تمامی زنان عالم ، روشن کرد که فعالیت اجتماعی زن نه تنها با اشکال همراه نیست بلکه در صورت نیاز، عین حفظ کردن دین می باشد به شرط اینکه نه افراط و نه تفریط در میان نباشد. واژه های کلیدی زینب، نقش، کربلا، صبر، علم، عبادت.
 نقش حضرت زینب ( س) در اسلام
نویسنده:
سیده راضیه عباس زاده
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسای حوزه: ,
چکیده :
زینب؛ زینت دو عالم زمان در پوست خود نمی گنجد و مکان مقدس ترین زمین مدینه بود. سال ششم هجری یعنی 5 سال قبل از رحلت خاتم رسولان و جمادی الاولی وارد پنجمین روز چشم انتظاری خود گردیده بود. در خانه وحی بار دیگر، آل ا... در انتظار نوری از انوار محمدی لحظه شماری می کردند. و سرانجام دخت نبی، بنت علی علیه السلام را در برگرفت و سومین فرزندش را خوش آمد گفت : هنگامی که خبر تو را به علی ( ع) رساندند، شیر خدا در محراب مسجد به نماز عشق ایستاده بود و شاید شکر آمدنت بر زمین پر تعب را بجای می آورد. مادر نیکویت فاطمه(س)، تو را به نزد علی ( ع) آورد و به وجود تو بالید که ای پسر عم رسول خدا ( ص)، خدایت دختر به ما عطا نموده است پس نامی نیکو برایش گذار علی ( ع) چون همیشه بر مولایش پیشی نگرفت و نامگذاری را بر عهده جدش وانهاد. در این زمان رسول خدا(ص) در مدینه نبود و همه در انتظار آمدنش از سفر، باز نشستند. محمد ( ص) این پیام آور در صلح و دوستی، با قلبی مطمئن وارد مدینه شد و گویی بوی تو را از دروازه مدینه استشمام کرده بود. وقتی بدن کوچک تو را در آغوش گرفت، علی ( ع) و فاطمه ( س) او را خطاب کردند که « نام این کودک به زبان شما متبرک شود. رسول گرامی ( ص) بفرمود که من از خدای خود سبقت نمی گیرم. » چه زیبا مولودی بودی که جبرئیل امین، وحی نام تو را پس از سلام خدا به جدت رساند و تو را زینب نامید. نام زیبای تو به یقین نام زینب؛ دختر رسول خدا ( ص) را برایش تداعی می کرد و از این ماجرا خرسند بود. اما نمی دانم در دل پیغمبر خدا ( ص) چه می گذشت؛ آن زمان که پیغام الهی را اجرا کرد. چرا که پس از نام گذاری ات، از مصایب تو خبر داد و این گونه سفارش کرد که هر کس بر مصایب زینب گریه کند ثواب کسی را خواهد داشت که بر حسن و حسین گریه کرده باشد. این خبر ناگوار و سرنا گفته به اینجا ختم نشد. هنگامی که سلمان برای عرض تهنیت نوزاد مولایش علی ( ع) شرفیاب شد، او را غرق در سکوتی سنگین و پر اندوه دید و علی ( ع) برایش از کربلا و سرنوشت تو، قصه کرد. به این ترتیب تو زینت پدر نام گرفتی و در حقیقت نه تنها زین ابی، که دو عالم را زینتی. «زینب نه تنها زین اب، بلکه زین دو عالم زینب است» قدر و منزلت تو نزد حسین ( ع) به قدری بود که هرگاه به زیارتش می رفتی، سید الشهداء، پیش پایت برمی خاست و جایش را به وجود خواهرش اختصاص می داد. ای عباده آل علی ! گذشته از آن که تو در کانون علم و معرفت رشد یافتی و در جوار خوبان عالم زیستی، اما براستی تو عالمه بی معلمه ای و فهمیه بی مفهمه، آثار نجابت و جلالت قدر در وجودت نمایان بود و فصاحت، بلاغت، شجاعت، متانت، بردباری و وقار از رفتارت تراوش می کرد. چرا که شرف و مجد را با علم و تقوا و زهد و ورع را با کرامت و عبادت به هم آمیخته بودی. ای عقیله بنی هاشم! تو عفیفه ای هستی که خلخالت شرم و حیا و نگین تاجت عصمت شد و از دیگر زنان متمایز، چه با هیبت بود منظره تشرفت به زیارت مرقد جدت از خانه تا حرم علی ( ع) در مقابل حسنین در طرفین چونان دری تو را در صدف حمایت خویش مشایعت می کردند هنگام ورود، بابیت پیشتر از بقیه گام در حرم می نهاد و روشنایی اش را کم می کرد. کریم آل طاها علت این کار را از پدر سؤال کرد و امیر مؤمنان پاسخ داد : که مبادا کسی ( در روشنایی چراغ ها) خواهرت زینب را ببیند. ای نائبه زهرا! به راستی که در آینه زندگی شرافتمندانه تو، تصویری روشن از حیات مادرت زهرا ( س) نقش بسته بود و زهد و سادگی ات، ماجرای روزه سه روزه خانواده ات برای اهدای طعام خود به مسکین را زنده می کرد. سید ساجدین ( ع) در این باره فرمود : هیچ گاه نشد که عمه ام از برای روز دیگرش چیزی از خوراک امروز ذخیره کند. رحمت خدا بر سخاوت و مناعت طبع تو به آن هنگام که میهمانی بر امیر مؤمنان وارد شد و از سیده زنان عالم سؤال نمود که برای مهمان در خانه چه داری؟ فاطمه ( س) عرض کرد : یا علی، گرده ای نان در خانه است که برای دخترم زینب گذارده ام و تو کودک چهارساله که در آن لحظه به ظاهر خوابیده بودی، با شنیدن این سخن از مادر، ندا سر دادی : مادر جان نان را برای مهمان ببرید. ... و ای شریک? الحسین ! امان از دل دریای تو... به خدا سوگند که دل تو رجای ربوبی را در ساحل خود داشت و گرنه یک زن کجا و کرب و بلا کجا. آخر سجاد ( ع) می گفت کهدل من در تمام عمر ندیدم که عمه ام نماز شبش را نشسته بخواند، بجز شب یازدهم محرم و چه دردناک بود که پشت خمیده ات دیگر نای ایستادن را حتی برای اقامه نماز، نداشتو تو بهمین بانوی نینوا، نمازت را نشسته ادا کردی. زینبا ! و تو چه شایسته نهضت حسین را زنده نگاه داشتی و با خطبه خوانی ات که بلند گوی رسای شعار اسلام شد، خفتگان تاریخ را تا ابد هوشیار ساختی. تو محبوبه مصطفی و نور چشم مرتضایی و اینک پس از قرن ها، نه تنها زنان عالم را الگویی، که مردان نیز کمر به خدمت دو تا کرده اند و در کلاس معرفت و محبت تو تلمیذی می کنند که دروس دانشگاهت را سرمشق زندگانی خویش قرار دهند.
 نقش حضرت زینب ( س) در اسلام
نویسنده:
نرجس رضائی قاسمی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسای حوزه: ,
چکیده :
موضوع تحقیق « نقش حضرت زینب ( س) در اسلام» می باشد. هدف از این تحقیق شناسائی ابعاد شخصیتی زینب(س) و بیان نقش آفرینی های این بزرگوار و تأثیر آن در جهان اسلام مد نظر می باشد. در این تحقیق به روش اسنادی و توصیفی به توصیف مقام والای زینب کبری(س) و رشادت ها و نقس آفرینی های این شخصیت برجسته پرداخته شده و حضور مثمر ثمر او را به دنیای اسلام معرفی می کند و در این مسیر سوالاتی را هم در ذهن ایجاد می کند از جمله این که زینب(س) آن تربیت یافته مکتب وحی چگونه آموخته های خود را بکار می بندند و سبب بقای اسلام می شود. آیا نقش تأثیرگذار ایشان تنها در واقعه عاشورا خلاصه شود و لازمه این موفقیت چشمگیر چیست؟ همانطور که ثابت شده ایمان به خدا آثار و لوازمی دارد و مسئولیت ها و تعهداتی را به دنبال می آورد و هرکسی نمی تواند به آن ها جامعه عمل بپوشاند لازمه و مقدمه این امر مبارزه و جهاد در راه پیشبرد این اهداف مقدس و پیکار با بی دینان و گذشت و فداکاری در این راه از جان و مال و هستی می باشد و این حقیقت را خدای جهانیان در ضمن آیه ای چنین می فرماید : « والذین آمنوا و هاجروا و جاهدوا فی سبیل الله باموالهم و انفسهم اعظم درجة عند الله » آنانکه ایمان آوردند و مهجرت کرده و در راه خدا با مال و جان خویش جهاد کردند، درجه آنان در پیشگاه خدا برتر و بزرگتر از دیگران است. آری این چنین است که زینب به این مقام عظما می رسد که ابهت او کاخ ستم یزید را فرود می ریزد. از جمله نتایج ثمر بخش زینب(س) در عصر کنونی به ثمر نشستن خون شهداء انقلاب اسلامی ایران بود، که زنان و مردان ایران با تأثیر از زینب کبری(س) در مقابل حکومت باطل ایستادند و پیروز شدند. به راستی اگر زینب نبود معاویه اسلام را از مسیر اصلی خویش منحرف می ساخت و با بر حق جلوه دادن خود و حکومت باطل خود، حق خاندان عترت و طهارت را پایمال می نمود و معاویه ها و یزیدان زمان نیز به تبع او حکومت های فاسد و باطل خود را بر مستد حکومت می نشاندند. زینب(س) در 3 سالگی خطبه های غرّای مادرش زهرا(س) را در خصوص فدک برای مردم نقل می کرد سخنش به گونه ای عجیب بود که مورخین خطبه های زهرا مرضیه را از زبان این کودکی سه ساله نقل می کنند. زینب ( س) با کلاس های تفسیر خود با علم و ایمان و شجاعت، عصمت و پاکدامنی و دیگر صفات و افعال ارزنده خود به اسلام خدمات شایانی نمود. درود بی پایان خداوند بر فاطمه زهرا صدیقه کبری و خاندان پاکشان باد مادامی که آسمان و زمین و عالمی موجود است.
  • تعداد رکورد ها : 312385