آثار مرتبط با شخصیت ها | کتابخانه مجازی الفبا

آثار مرتبط با شخصیت ها | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 92
مسئله شر در کلام اسلامی: بررسی مفهوم «القبیح» در اندیشه قاضی عبدالجبار همدانی [پایان نامه انگلیسی]
نویسنده:
Fauzan Saleh (فوزان صالح)
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
چکیده :
ترجمه ماشینی : این پایان نامه به مسئله شر در کلام اسلامی می پردازد و به ویژه می کوشد مفهوم قبیح را در اندیشه قاضی عبدالجبار همدانی بررسی کند. این پژوهش بر این اساس استوار است که اسلام مانند سایر ادیان توحیدی، وجود شر در جهان را دشواری بزرگ می‌داند، وضعیتی که موجب اختلافات فراوان متکلمین شده است. برای عبدالجبار مسئله شر در چارچوب مفهوم عدل الهی مطرح می شود. بر اساس این صورت، خداوند جز به معروف و نهی از منکر کاری انجام نمی دهد، چنان که واجب (الواجب) را انجام می دهد، خود را وقف هیچ کاری نمی کند جز به خاطر خیر، و هرگز رغبتی به انجام کار ناپسند نمی کند، بلکه فقط حکمت و درستی را برمی گزیند.
معرفت شناسی کلامی قاضی عبدالجبار [پایان نامه انگلیسی]
نویسنده:
Mohd Radhi Ibrahim
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
چکیده :
ترجمه ماشینی : این پایان نامه درباره اندیشه قاضی عبدالجبار در معرفت شناسی کلامی است. هدف آن بررسی کامل رابطه بین نظریه معرفت قادی عبدالجبار و الهیات اوست. همچنین به چگونگی گسترش بحث معرفتی در کلام اسلامی از مراحل اولیه اسلام تا قرن چهارم/یازدهم می پردازد. پایان نامه در چهار فصل و ساختار آن به شرح زیر است. فصل اول به تشریح زمینه تاریخی معرفت شناسی کلامی قادی عبدالجبار می پردازد که شامل شرح حال او، پیشینه سیاسی-اجتماعی زمان او و توسعه معرفت شناسی در الهیات اسلامی قبل از زمان او می شود. فصل دوم، نظر قاضى عبدالجبار را در باب نظريه معرفت، به ويژه تعريف و تقسيم علم، مورد توجه قرار مى دهد. هر دو مورد بررسی قرار خواهند گرفت تا چگونگی ارتباط نظریه دانش او با نظریه او توضیح داده شود. فصل سوم امکان معرفت انسان به خدا را از نظر قادی عبدالجبار بررسی می کند. موضوعات مورد بحث شامل این سوال است که چرا ما باید خدا را بشناسیم و راه های شناخت خدا چیست. فصل چهارم رابطه بین نظریه معرفت قادی عبدالجبار و اخلاق دینی او را تحلیل می کند. موضوعات مورد بحث شامل شناخت خیر و شر، نقش عقل و مفهوم تکلیف انسان (التکلیف) است. به عنوان آخرین نکته، این پایان‌نامه نتیجه‌گیری مختصری ارائه می‌کند که در آن دیدگاه‌های متمایز قادی عبدالجبار درباره معرفت‌شناسی کلامی خلاصه می‌شود.
المختصر في أصول الدين
نویسنده:
القاضی عبد الجبار
نوع منبع :
کتاب , خلاصه اثر
منابع دیجیتالی :
نقد و بررسی دیدگاه‌های تفسیری-کلامی قاضی عبدالجبار معتزلی
نویسنده:
نویسنده:صالح عادلی ساردو؛ استاد راهنما:بمانعلی دهقان منگابادی؛ استاد مشاور :محمد علی حیدری مزرعه آخوند
نوع منبع :
رساله تحصیلی
چکیده :
نارسایی‌های موجود در سازوکار فهم دلالت آیات، به ویژه آیات توحیدی که از سوی گروه‌هایی چون مشبهه، اهل حدیث و اشاعره ارائه گردیده بود، موجب گردید قاضی عبدالجبار معتزلی (م ۴۱۵ ق) به ارائه منطقی عقلانی در کشف مقاصد کلام الهی مبادرت ورزد. این پژوهش پس از تحلیل و نقد منطق قاضی عبدالجبار در فهم آیات، چگونگی تبیین وی از آیات توحیدی را مورد بررسی و نقد قرار داده است. این پژوهش در نحوه استناد داده‌ها، از شیوه اسنادی و در تجزیه و تحلیل مطالب، از شیوه توصیفی- تحلیلی پیروی می‌کند. یافته‌های پژوهش حاکی از آن هستند که قاضی جهت دست یابی به منطق حاکم بر فهم آیات، با مشخص نمودن وجه صحیح دلالت راه‌های دستیابی به معرفت، وصف حکیم را به معنای «کسی که از انجام قبیح مبرا است» در مورد خداوند ثابت نموده و بروندادهای آن را در فهم کلام الهی مشخص می‌نماید. همچنین دیدگاه‌های عدم اتصاف ذات به مبدا صفات، اشتراک خداوند و انسان در حقیقت صفات ذات و فعل، عدم جسمانیت خداوند، عدم امکان رؤیت خداوند، نفی خالقیت و فاعلیت خداوند نسبت به افعال انسانی و نیز ابتنای استحقاق عبادت بر مفهوم اِنعام عظیم، مهمترین دیدگاه‌های توحیدی قاضی عبدالجبار هستند که وی تلاش نموده است آیات توحیدی را بر مبنای آن‌ها تبیین نماید. این پژوهش نشان داد که در منطق قاضی، خلاصه‌ شدن نقش راه نقلی به تایید داده‌های عقلی، برخلاف مدعای وی در ایجاد وحدت رویه در فهم کلام الهی و از جمله در فهم آیات توحیدی، زمینه را برای ایجاد اختلاف دیدگاه‌ها در فهم کلام الهی میان گروه‌های عقل‌گرا فراهم می‌آورد.
امکانات نظري رویکرد قاضی عبدالجبار معتزلی در توجیه عقلانی باور به خدا در عصر جدید [همایش عقلانیت، خداباوری و خداناباوری]
سخنران:
وحید اسدزاده
نوع منبع :
سخنرانی , فیلم
چکیده :
برای مشاهده فیلم سخنرانی به آدرس داده شده در آپارات مراجعه کنید.
شرح الاصول الخمسة
نویسنده:
همداني، عبدالجبار بن احمد
نوع منبع :
کتاب , شرح اثر , آثار مخطوط(خطی) و طبع قدیم
منابع دیجیتالی :
چکیده :
بحثهاي مفصل اعتقادي و كلامي را با توجه به مذهب اعتزال كه قاضي عبدالجبار رئيس آن بوده در اين شرح مطرح كرده در فصول متعدده، با رد و ايرادات فراوان و عناوين «فان قيل - قلنا» [معجم المؤلفين 5/78؛ هدية العارفين 1/498؛ عكسي مركز احياء 4/467] شرح و حواشي: تعليق شرح الاصول الخمسة (-)
تعليق علي شرح الاصول الخمسة
نویسنده:
همداني، عبدالجبار بن احمد
نوع منبع :
کتاب , آثار مخطوط(خطی) و طبع قدیم
منابع دیجیتالی :
النص وحدود التأويل عند القاضي عبد الجبار المعتزلي
نویسنده:
بوقفة سلمى . فاتح حليمي .
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
کلیدواژه‌های اصلی :
مفهوم النظم عند المعتزلة الملامح الفكرية لرؤية المعتزلة للإعجاز في الخطاب
نویسنده:
شيخ دحماني . محمد حفيان .
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
  • تعداد رکورد ها : 92