جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 4
ترجمه و تحلیل رساله "ثمرة الفؤاد في نبذ من مسائل المعاد" از دیدگاه ملا اسماعیل خواجویی
نویسنده:
نویسنده:حسین نبی پور شورکی؛ استاد راهنما:علیرضا فاخرزاد؛ استاد مشاور :عباسعلی آرامی اردکانی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , ترجمه اثر
چکیده :
هدف از ترجمه و تحلیل رساله ملااسماعیل خواجویی درباب معاد و بنیان دیدگاه وی در باب عالم آخرت، برزخ، معاد جسمانی و حشر انسان که بر خلاف دیدگاه های رایج فلسفی و کلامی بوده است،حکیم آن را به سبک و سیاقی نو و مبتکرانه ارائه نموده است که نمونه آن را نمی توان در متون کلامی و فلسفی یافت. حکیم بحث معاد را در رساله ی خویش از طریق متکلمین نگاشته است و معترض عقاید ملاصدرا نشده و معاد جسمانی را به سبک متأخران از حکمای متقدم بر صدرالمتألهین مورد برسی قرار داده است. خواجویی مباحث فلسفی، کلامی و روایی را به صورت تلفیقی آورده و صرفاً به نقل روایات و آیات اکتفا نکرده است، بلکه به تحلیل عقلیِ محتوای روایات پرداخته، چنانچه میتوان گفت دیدگاه وی به مسأله معاد نه صرفاً مشائی است ونه صرفاً صدرایی. خواجویی در این رساله مباحثی را مانند بهشت و جهنم، اثبات نفس، تجرد و بقای آن، تناسخ و ابطال آن، محال بودن اعاده معدوم، بدن برزخی و مثالی و... مطرح میکند و حکیم با توجه به قدرت مطلق الهی و علم نامتناهی خداوند معاد را به اثبات می رساند و همچنین معتقد است که در قیامت نفس به بدن دنیوی عنصری بازگشت می کند. حکیم خواجویی ملاک بقاء نفوس بعد از فنای ابدان را، کتاب، سنت و اجماع دانسته است و عقل را ملاک نمی داند. روش تحقیق این اثر بنا به ترجمه و تحلیل رساله از کتب روایی، کلامی و فلسفی میباشد.
ترجمه و تحلیل رساله ثمره الفواد فی نبذ من مسائل المعاد از ملااسماعیل خواجویی
نویسنده:
پدیدآور: حسین نبی پور شورکی ؛ استاد راهنما: علیرضا فاخرزاد ؛ استاد مشاور: عباسعلی آرامی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
چکیده :
هدف از ترجمه و تحلیل رساله ملا اسماعیل خواجویی در باب معاد و بنیان دیدگاه وی در باب عالم آخرت، برزخ،معاد جسمانی و حشر انسان که بر خلاف دیدگاه های رایج فلسفی و کلامی بوده است،حکیم به سبک و سیاقی نو و مبتکرانه ارائه نموده،که نمونه آن را نمی توان در متون کلامی و فلسفی یافت. حکیم بحث معاد را در رساله خویش از طریق متکلمین نگاشته است و معترض عقاید ملاصدرا نشده، و معاد جسمانی را به سبک متأخران از حکمای متقدم بر صدرالمتألهین مورد برسی قرار داده است. خواجویی مباحث فلسفی، کلامی و روایی را به صورت تلفیقی آورده و صرفاً به نقل روایات و آیات اکتفا نکرده است، بلکه به تحلیل عقلیِ محتوای روایات پرداخته، چنانچه میتوان گفت دیدگاه وی به مسأله معاد نه صرفاً مشائی است ونه صرفاً صدرایی. خواجویی در این رساله مباحثی را مانند بهشت و جهنم، اثبات نفس، تجرد و بقای آن، تناسخ و ابطال آن،محال بودن اعاده معدوم، بدن برزخی و مثالی و...مطرح میکند و وی باتوجه به قدرت مطلق الهی و علم نامتناهی خداوند معاد را به اثبات می رساند و همچنین معتقد است که در قیامت نفس به بدن دنیوی عنصری بازگشت می کند. حکیم خواجویی ملاک بقاء نفوس بعد از فنای ابدان را، کتاب، سنت و اجماع دانسته است و عقل را ملاک نمی داند. روش تحقیق این أثر بنا به ترجمه و تحلیل رساله از کتب روایی،کلامی و فلسفی می باشد.
تأملی در انتساب نظريه «حدوث دهری» به جلال‌الدين دوانی
نویسنده:
حسین نجفی، حامد ناجی اصفهانی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
باور به حدوث عالم، گزاره‌يي است كه پس از اعتقاد به مبدأ يكتا، پيشاني‌نشينِ هر باورنامة الهي است. نظر خاص ميرداماد در اينباره، اثبات گونه‌يي آغازمندي واقعي و فرازماني براي عالم هستي است. او با اشاره به ناكامي فلاسفة پيش از خود در تبيين برهاني مسئلة پيدايش جهان، محتوا و اصطلاح نظرية «حدوث دهري» را نتيجة ابداع خويش و بزرگترين ثمرة منظومة حكمت يماني ميداند. از سوي ديگر، ملا‌محمد اسماعيل خواجويي در رسالة ابطال‌ الزمان‌ الموهوم، با انتساب اين نظريه به جلال‌الدين دواني و تطبيق ديدگاه‌ او بر آموزة حدوث دهري، تلويحاً به اقتباس اين نظريه از آثار دواني حكم نموده است. پژوهش حاضر با بررسي تحليلهاي متافيزيكي، مدعاي خواجويي را به داوري نشسته است.
بررسی و نقد دیدگاه ملا اسماعیل خواجویی درباره افضلیّت قرآن بر امام
نویسنده:
عبدالرضا حسناتی، سعید محمدی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
احادیث ثقلین قرآن و امام را دو ریسمان الاهی برای تمسّک مسلمین معرفی کرده است، لکن افضلیت قرآن بر امام یا بالعکس به صورت واضح از این احادیث فهمیده نمی‌شود؛ از این‌رو این سؤالات مطرح می‌شود که آیا در این احادیث، افضلیّت هم مطرح شده است؟ مصداقِ افضل کدام است؟ جهت و دلیل افضلیت چیست؟ بر اساس تتبّع صورت‌گرفته، ملا اسماعیل خواجویی، اولین عالمی است که، افضلیت قرآن بر امام را اثبات کرده است؛ مهمترین دلیل ایشان این است که در برخی از احادیث ثقلین قرآن ثقل اکبر معرفی شده و اکبر همان افضل است. در این نوشتار، با استفاده از منابع درون‌دینی و بررسی احادیث ثقلین، ادلّه خواجویی را نقد کرده‌ایم و به این نتیجه رسیده‌ایم که اصلِ افضلیّت، از این احادیث استفاده می‌شود؛ ولی با توجّه به اینکه افضل افعل تفضیل است، جهتِ افضلیّت می‌تواند مختلف باشد و مصداقِ افضل، با توجّه به جهات مختلف، متفاوت گردد، به این بیان که قرآن و عترت بدون در نظر گرفتن متمسّکین به آن، مساوی‌اند؛ ولی اگر متمسّکین به آن را در نظر بگیریم، از جهتِ دشوارتر بودنِ فهمِ قرآن نسبت به فهمِ کلام امام، امام افضل از قرآن خواهد بود و در عین حال از این جهت که عترت مفسّر قرآن هستند، قرآن افضل است.
صفحات :
از صفحه 25 تا 45
  • تعداد رکورد ها : 4