جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 4
نگاهی روان شناختی به «انسان کامل از دیدگاه قرآن»
نویسنده:
محمدتقی محمدی، محمدرضا سالاری فر
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: پژوهشگاه حوزه و دانشگاه,
چکیده :
هدف از این پژوهش عبارت بود بر داشتن گامی در جهت ارائه یک تحلیل روان شناختی از «انسان کامل در قرآن» و به دنبال آن، پاسخگویی به این سوال که «چگونه می توان محتواهای قرآنی مربوط به انسان کامل را ساختاری روان شناختی داد؟». روش پژوهش عبارت بود از تحلیل مفهومی و نظری مفاهیم مربوط به «انسان کامل» با روش شناسی رایج در حوزه های علمیه و علوم اسلامی، این تحقیق با بررسی و تحلیل آیات قرآن در مورد انسان های برتر، فهرستی از معادل های انسان کامل را از قرآن استنباط نمود. آنگاه با التزام به مفاهیم آیات قرآن به قالب ریزی آن در مفاهیم اساسی دانش روان شناسی پرداخت.براساس دستاوردهای این تحقیق که رویکردی میان رشته ای را تعقیب کرده، ویژگی های انسان کامل در چهار دسته شناختی، رفتاری، عاطفی و سه جنبه ای از قرآن را استخراج و در قالب چند مدل تصویری ارائه شده است.
صفحات :
از صفحه 33 تا 56
شرح صدر از دیدگاه قرآن و سنت
نویسنده:
معصومه رضائی مقدم فریمانی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
موضوع پژوهش حاضر شرح صدر از دیدگاه قرآن و سنت می باشد. هدف کلی این پژوهش: در این پژوهش موضوع قابل پیشگیری بیان شرح صدر به عنوان صفتی پسندیده برای رسیدن به کمال و کسب فیض از جانب خداوند سبحان است که با استمداد از متون اسلامی به معرفی این فضیلت و آثار و عوامل آن پرداخته می شود. لذا اهداف تحقیق حاضر عبارتست از: تبیینجایگاه شرح صدر در زندگی انسان ها- تأثیر آن در رفتار و کردار و گفتار رهبران الهی- عوامل و موانع شرح صدر، و آشنایی جوانان با مفهوم شرح صدر به عنوان راهکاری برای حل مشکلات. ضرورت این تحقیق: اخلاق از مهمترین عوامل مؤثر در زندگی بشریت است و بزرگترین و برترین عالم برای پیشبرد اهداف مقدس الهی و هدایت جهانیان آراسته به این زینت الهی بوده اند از جمله این مردان بزرگ می توان از ختم رسل محمد مصطفی ( صلی الله علیه و آله و سلم) نام برد. با توجه به این مطالب می توان به ضرورت و اهمیت این موضوع در برآوردن نیازهای معنوی بشر و جایگاه آن در زندگی تمام افراد جامعه و برقراری ارتباط نیکو و پسندیده میان آنها پی برد. با حذف آن از زندگی انسانها، می توان سقوط و انحطاط حتمی آرمانها و ارزش های بشریت را مشاهده نمود و از طرفی به تمام فضیلتها دست یافت. بنابراین شرح صدر می تواند راه رسیدن به سعادت دنیوی و اخروی باشد. این رساله از چهار فصل تشکیل شده است که در فصل اول تحقیق مفهوم و ماهیت شرح صدر، در لغت، اصطلاح و عرفان مورد بررسی و تقسیمات واژه صدر بیان گردیده است. فصل دوم شرح صدر در قرآن و تقسیمات آن ( شر صدر مطلق، شرح صدر اسلامی، شرح صدر کفری) بررسی شده است. فصل سوم این تحقیق به بررسی شرح صدر در روایات پرداخته که زیر مجموعه این فصل، شرح صدر در نهج البلاغه شرح صدر در ادعیه امام سجاد ( علیه السلام) و شرح صدر در کلام ائمه معصومین می باشد. فصل چهارم جهت آشنایی خواننده به بررسی عوامل و موانع شرح صدر پرداخته است، که به طور جداگانه در این فصل عوامل شرح صدر، علائم و مظاهر شرح صدر و موانع شرح صدر بیان گردیده است. و در پایان رساله به نتیجه گیری و ارائه پیشنهادات پرداخته شده است. منابع مورد استفاد در این تحقیق قرآن، متون اسلامی و تألیفات اندیشمندان شیعی است که با استفاده از روش تحقیق بنیادی، عرفانی، دینی صورت گرفته است و از مجموع بررسی های صورت گرفته نتایج ذیل حاصل شد. - شرح صدر اولین شرط و رمز موفقیت در هر کاری است و به جای ترس و فرار از مسئولیت امکانات و مقدمات و ابزار آن را باید از خداوند خواست. - آیات و روایات متعددی در مورد شرح صدر موجود است با توجه به آنها می توان به اهمیت این موضوع در زندگی پیامبران الهی پی برد. - دریافت الطاف الهی نیازمند روح و سینه ای گشاده است و این نوری است که خداوند هر که را بخواهد هدایت کند به او عطا می نماید. - برای دستیابی به سعه وجودی و جلوه های گوناگون آن – صبر، حلم، شجاعت و...-انسان باید عوامل و موانع آن را بشناسد و با بهره گیری از عوامل و اجتناب از موانع خود را به این فضیلت و اخلاق حسنه بیاراید.
شرح صدر در قرآن و سنت و اثرات فردی و اجتماعی آن
نویسنده:
محبوبه غفوری بیزه
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
موضوع تحقیق مفهوم شرح صدر در قرآن و سنت و اثرات فردی و اجتماعی آن است. واژه شرح صدر را هم از نظر لغوی و هم اصطلاحی بررسی می کنم. در این جا یک نمونه از آن معناها را بیان می کنیم. لغت شرح به عنای بسط و وسعت دادن و صدر همه یعنی سینه. و شرح صدر به معنای باز شدن سینه و برطرف ساختن دلتنگی و دلگیری است. یا به معنای افزودن حوصله و ظرفیت فرد. در اغلب تفاسیر هم دو معنا برای آن بیان شده بود و آنچه در سوره انشراح آمده بود را می گوییم. در تفسیر این سوره که در مورد پیامبر ( ص) است آمده که: منظور از شرح صدر گسترش و وسعت علمی آن حضرت است و یا گسترش تحمل و استقامت ایشان در برابر لجاجتها و کارشکنیهاست. این دو معنا بیان شد و مابقی موارد را در متن تحقیق می توانید بیابید. در بخش روایات هم بررسی در کتابهایی مانند بحارالانوار، اصول کافی، منتخب میزان الحکمه، نهج البلاغه و کتب دیگر انجام شده و روایات مربوطه بیان گردیده از جمله این احادیث روایتی از ابن مسعود است که از پیامبر ( ص) در مورد شرح صدر و نشانه های آن سؤال کرده و پاسخ حضرت به این سؤال که فرموده اند: هنگامی که نور به قلب انسان داخل شد، گسترده و باز می گردد. و در مورد نشانه ها هم می فرمایند: نشان آن توجه به سرای جاوید و جدا شدن از سرای غرور و آماده گشتن برای استقبال از مرگ پیش از نزول آن. در کتب اخلاقی معنایی بیان شد به این صورت که اگر صبر در پیشامدهای ناگوار و ناراحتی ها باشد آن را شرح صدر می نامند. این مطالبی که آمده مربوط به بخش اول و دوم تحقیق بود. در بخش سوم ابتدا آنچه مقدم بر شرح صدر است را بیان می دارد و بعد از آن نشانه های آن بیان می گردد. اما مقدم بر شرح صدر پاکسازی قلب و دل است و نشانه هایی که بر فرد می گذارد را از تفسیر مجمع البیان می گوئیم. در این کتاب این گونه آمده بود که: 1- درست اندیشی. 2- درست کرداری. 3- درست گوئی. 4- یافتن دلیل و بینه ای روشن که هم خود راه را بیابد و هم دیگران را راهنمایی کند. پس از آن راه رسیدن به این مقام و موقعیت بیان می گردد. بدین صورت که اگر فرد ارتباط با علما و صلحا داشته باشد، پرهیز از گناه و خوردن مال حرام کند و ... می توان به این مقام برسد. بخش دیگر هم در مورد سیاستمداران، معلمان و متعلمان است که وجود شرح صدر در هر کدام از آنها چه تأثیر مثبتی را بر جامعه دارد. در این قسمت بیان می داریم که در شرح صدر نکات زیادی نهفته است و اما طبق آنچه بدان رسیدیم در مورد آن خیلی سخن گفته نشده است. در این تحقیق سعی شده این لغت شناسانده شود و به کار برد آن در زندگی بیشتر توجه گردد. همچنین این تحقیق یک جمع بندی کلی است که شرح صدر را از تفاسیر، کتب روایی، اخلاقی و تاریخی در کنار هم آورده است که خواننده بتواند راحتتر تمام موارد را در کنار هم بیابید. به همین علت سعی شده در این تحقیق از کتب دست اول و مابقی کتابها استفاد شود و این موضوع از تمام جوانب مورد بررسی قرار گیرد. از نظر تحقیقی هم باید بگوییم، طبق بررسی که انجام گرفت فقط یک تحقیق در این زمینه شده بود که مفهوم شرح صدر را در آیات و روایات بیان کرده و پس از آن مسائل مختلفی در رابطه با این لغت بیان داشته بود. ولی چون این تحقیق را در اینترنت یافتم نتوانستم مطالب آن را حتی به صورت کلی بخوانم. در کتابخانه آستان قدس هم تحقیقی در این زمینه نبود.
معنا و حقیقت شرح صدر چیست؟
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , مدخل مفاهیم(دانشنامه مفاهیم) , کتابخانه عمومی
پاسخ تفصیلی:
1. معناي شرح صدر: شرح صدر، عبارت است از استعداد دريافت معارف و حقايق. وقتي اين استعداد در كسي پديد مي آيد، انوار معرفت الهي در دل او مي تابد، لذا گفته اند: شرح صدر آن است كه در سه مرحله، سه نوع نور، نصيب انسان مي شود: نور عقل در آغاز راه، نور علم در بیشتر ...
کلیدواژه‌های اصلی :
  • تعداد رکورد ها : 4