جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
خلق از عدم، خلق از آشوب و مسئله شر
نویسنده:
دیوید ری گریفین، محمد حقانی فضل
نوع منبع :
مقاله , ترجمه اثر
منابع دیجیتالی :
چکیده :
مسئله شر همواره ذهن معتقدان به خدای شخص‌وار را به خود درگیر کرده و تاکنون تئودیسه‌های متعددی برای توجیه وجود شر در عالم مطرح شده است؛ اما نویسنده معتقد است تئودیسه‌های موجود در رسیدن به هدف خویش ناکام‌اند؛ از این‌رو می‌کوشد بر اساس خداباوری پویشی، تئودیسه‌ای جدید مطرح کند. او ابتدا به سراغ داستان آفرینش و آموزه خلق از عدم می‌رود؛ آموزه‌ای از که از نظر او، باعث پیدایش این دیدگاه است که خدا بر همه چیز تسلط کامل دارد و منشأ شرور نیز خود خدا است. اما او نشان می‌دهد اعتقاد به خلق از عدم در نزاع‌های الاهیاتی صدر مسیحیت ریشه دارد و پیش از آن، بسیاری از الاهی‌دانان به نظریه‌ای دیگر باور داشتند: خلق از آشوب. در گام بعد، نویسنده تئودیسه‌های مبتنی بر خداباوری سنتی را مرور می‌کند و با یادآوری کاستی‌های آنها نشان می‌دهد خداباوریِ سنتی مشکلی حل‌ناشدنی با شرور دارد که ناشی از پذیرشِ آموزه خلق از عدم است. او در نیمه پایانی مقاله، دیدگاه پویشی درباره قدرت الاهی و خلقت جهان را تبیین و استلزامات این نظریه را بیان می‌کند.
صفحات :
از صفحه 85 تا 98
راه‌حلي مؤمنانه براي زيست در دنياي مدرن: تحليلي بر گفت‌وگوي اديان
نویسنده:
محمد حقاني فضل، مهراب صادق‌نيا
نوع منبع :
نمایه مقاله
سنت در كليسای باستان
نویسنده:
محمد حقانی فضل
نوع منبع :
نمایه مقاله
چکیده :
مقاله حاضر فصلي است از كتاب مسيحيت ارتدوكس شرقي از منظري غربي، نوشته جرج فلوروسكي (18931979)، كشيش، الهيدان و مورخ ارتدوكس كه سال ها در كرسي تدريس «تاريخ آباي كليسا» فعاليت علمي داشته است. او را يكي از موثرترين الهيدانان ارتدوكس در قرن بيستم شمرده اند. او در اين مقاله مفهوم سنت را بررسي مي كند؛ زيرا سنت كليسايي نقش بسيار مهمي در ديانت ارتدوكسي دارد و ارتدوكس ها خود را متعهد مي دانند هيچ چيز جديدي ابداع نكنند، بلكه در عوض سنت مكتوب و غيرمكتوب آباي مقدس، شوراها و اعتقادنامه ها را بازبگويند. براي آنكه مفهوم و نيز كاركرد سنت روشن شود، او ابتدا بسترهاي پيدايش سنت را مطرح مي كند؛ يعني اينكه چه مسائل و مباحثي در كليساي اوليه درگرفت كه كليسا را واداشت تا حدود و ثغور سنت را تدوين كند. او در ادامه مهم ترين الهيداناني كه در تعريف و تعيين مفهوم سنت نقش داشته اند را معرفي مي كند؛ كساني چون وينسنت اهل لرينس، ايرنئوس، آتاناسيوس، باسيل و آگوستين. او همچنين به مهم ترين ملاك ها و معيارهاي مطرح شده در تعيين سنت اصيل و تمايز آن از بدعت ها اشاره مي كند؛ معيارهايي مانند «قانون ايمان» و «قانون پرستش». فلوروسكي در پايان نشان مي دهد كه سنت كليسايي مهم ترين مفسر متن مقدس است و در واقع انجيل همواره در بستر تعاليم جامع كليسا فهم شده است؛ به بيان ديگر، سنت مهم ترين ملاك براي تشخيص ايمان صحيح از بدعت بوده است.
صفحات :
از صفحه 23 تا 45
حجیت منابع الهیات مسیحی: مبنا و گستره
نویسنده:
محمد حقانی فضل، احمدرضا مفتاح
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
يکي از مهم‌ترين دغدغه‌هاي مسيحيان، همانند پيروان ساير اديان بزرگ، اين است که براي فهم مسائل ايماني و شکل‌دادن به آموزه‌هاي اعتقادي، به چه منابعي بايد رجوع کرد؟ بررسي آرا و آثار مسيحيان نشان مي‌دهد آنان در تبيين و تثبيت آموزه‌ها و تعاليم خويش، از چهار منبع کمک گرفته‌اند: کتاب مقدس، سنت، عقل و تجربه. اما اين منابع، نزد گروه‌هاي مختلف جايگاه يکساني ندارند و ميزان اعتبار و گسترة حجيت هر منبع، ديگر متفاوت است. بررسي الاهيات مسيحي نشان مي‌دهد رابطه و نسبتِ هر منبع با انکشاف الهي، شاخصي است که جايگاه آن منبع را در نظام الاهياتي ترسيم مي‌کند. براي مثال، آنچه موجب شده است عموم مسيحيان کتاب مقدس را اصلي‌ترين منبع الاهيات بدانند، اعتقاد آنان به رابطه خاص اين کتاب با انکشاف الاهي است. اما در دوره مدرن و هنگامي که نقادي کتاب مقدس، صحت اين کتاب را زيرسؤال برد، برخي افراد، عقل و يا تجربه را اصلي‌ترين منبع الاهيات مسيحي دانستند. اين مقاله تلاش دارد با ارائه گزارشي از جايگاه و نقش هر منبع در الاهيات مسيحي، مبنا و گسترة حجيت هريک از اين منابع را تبيين كند.
بررسی استدلال های مدافعان خطاناپذیری کتاب مقدس
نویسنده:
محمد حقانی فضل، عبدالرحیم سلیمانی اردستانی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: پرديس فارابی دانشگاه تهران ,
چکیده :
کتاب مقدس از همان ابتدای مسیحیت جایگاهی رفیع و بی همتا در دیانت مسیحیان داشت و برای بسیاری از مؤمنان مسیحی هنوز این جایگاه را حفظ کرده است. اما پس از رنسانس، به تدریج تحقیق درباره کتاب مقدس، نویسندگان آن، شیوه نگارشی آن و حتی خطاها و تناقضات آن گسترش یافت؛ تا حدی که پس از عصر روشنگری، کتاب مقدس در زیر تیغ نقادان همچون دیگر آثار بازمانده از روزگار باستان، حلاجی و واشکافی می شد. در نتیجه این نقادی ها، جایگاه کتاب مقدس متزلزل شد و حجیت آن به بحران گرفتار شد. از سویی مسیحیانِ معتقد در برابر این موج انتقادی، به مقابله پرداخته اند و استدلال هایی در دفاع از خطاناپذیری کتاب مقدس اقامه کرده اند و از سوی دیگر نقادان به نقد کتاب مقدس و حتی استدلال های مدافعان این کتاب پرداخته اند. مقاله حاضر چهار استدلال از مهم ترین دلایل مسیحیان در اثبات خطاناپذیری کتاب مقدس را تبیین و نیز بررسی می کند.
صفحات :
از صفحه 135 تا 159
زمینه ها و عوامل تردید در خطاناپذیری کتاب مقدس
نویسنده:
محمد حقانی فضل
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
الهامی بودن پشتوانه حجیت کتاب مقدس
نویسنده:
محمد حقانی فضل
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
گونه های مکاشکفه خداوند در الاهیات مسیحی
نویسنده:
محمد حقانی فضل
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
در برابر نقادان: بررسی پاسخ های مسیحیان به نقادان کتاب مقدس
نویسنده:
محمد حقانی فضل
نوع منبع :
مقاله , نقد دیدگاه و آثار(دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات)
منابع دیجیتالی :