جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
صفحه اصلی کتابخانه > جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در برای عبارت
شامل عبارت باشد
شامل عبارت باشد
 
شامل عبارت باشد
شامل عبارت باشد
تنها فراداده‌های دارای منابع دیجیتالی را بازیابی کن
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  *برای جستجوی عین عبارت , عبارت مورد نظر را درون گیومه ("") قرار دهید . مانند : "تاریخ ایران"
  • تعداد رکورد ها : 314143
مهدویت در ادیان
نویسنده:
لیلا معاون زاده غزنوی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
مطالعه سرگذشت جامعه های مختلف بشری و بررسی مکتب های فکری در طول تاریخ، نشان می دهد که انسان ها همواره به یک سلسله مسائل بنیادی، اعتقاد راسخ داشته اند. یکی از این مسائل، اعتقاد به ظهور یک منجی و مصلح جهانی در آخرالزمان است. در میان ادیان الهی دین اسلام برای مساله مهدویت و ظهور حضرت مهدی(علیه السلام) به عنوان منجی بشریت اهمیت زیادی قائل شده است. راجع به مساله مهدویت روایات بیشماری از طریق شیعه و سنی در منابع معتبر امده است. به غیر از اسلام سایر ادیان الهی و حتی غیر الهی نیز به دوره اخرالزمان و انتظار برای ظهور مصلح جهانی اعتقاد دارند. در مراجعه به کتب اسمانی و متون مقدس ادیان مختلف نیز ان ها را سرشار از نویدهای ظهور ان مصلح بزرگ می بینیم. اینک به طور خلاصه در مورد موعود در سه دین یهودیت, مسیحیت, زرتشت و موعود در کتب هندی مطالبی بیان می شود. عقیده به ظهور منجی در دین یهود به طور قاطع وجود دارد. این منجی که ماشیح نام گرفته است, یک منجی انسانی است از نسل داوود پیامبر و از ممیزاتش روح مسیحایی و فیض از درجات نبوت است که به واسطه ان فیض بر ظالمان می شورد و عدل و داد را در دنیا گسترش می دهد. دین دیگری که در ان به طور بنیادی عقیده به ظهور منجی وجود دارد, مسیحیت است. اندیشه موعود در مسیحیت به سه گونه است: 1_ همان اندیشه موعود یهودی است. 2_ رجعت عیسی.3_ موعود شخص دیگری است که خود عیسی مسیح(علیه السلام) وعده امدنش را می دهد. در ایین زرتشت هم عقیده به ظهور موعودی در اخرالزمان وجود دارد. این موعود از فرزندان زرتشت است و شخصیتی الهی و اسمانی دارد و در صفات و ویژگی ها به پیامبر اغازین شبیه است.نام منجی دین زرتشت سوشیانس است. ایین هندو نیز یکی از ایین هایی است که اندیشه موعود در ان موجود است. این اندیشه با شخصیت کلکی یا کلکین شکل می گیرد. پس از این که بیان شد اعتقاد به ظهور حضرت مهدی ( علیه السلام)در لابلای متون مقدس همه ادیان موجود است به سراغ قران و روایات می رویم. در قران ایات بسیاری وجود دارد که به شهادت روایات مستند درباره حضرت مهدی(علیه السلام) و قیام جهانی او نازل گردیده است. روایات فراوانی مربوط به مساله مهدویت در منابع معتبر شیعه و سنی وجود دارد که نشانه های ظهور حضرت را بیان می کند و راجع به اوضاع جهان قبل و بعد از ظهور حضرت مطالبی را عنوان می نماید. همچنین روایاتی در مورد یاران حضرت حجت ( علیه السلام) و زمان ظهور ایشان و مدت حکومتشان سخن می گویند.
فهرست مصطلحات و تعبیرات عرفانی "الانسان الکامل فی معرفه الاوایل و الاواخر" عبدالکریم جیلی
نویسنده:
احسان شفقی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
رساله حاضر شامل هفت بخش کلی به نام های: 1- زندگینامه، آثار و آراء و عقاید عبدالکریم جیلی 2- ذات و مراتب وجود اسم، احدیت و صفت 3- تجلی حق در افعال، اسماء و صفات الهی 4- وحدت جوهری ادیان 5- دوزخ و جهنم و اعتقاد عبدالکریم جیلی در باب آن 6- انسان کامل از دیدگاه محی الدین ابن العربی، مولانا و عبدالکریم جیلی 7- روش کار در استخراج مصطلحات و تعبیرات عرفانی
مقایسه تمدن اسلامی با تمدن غرب
نویسنده:
اسدالله زارعی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی , مطالعه تطبیقی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
رساله حاضر، مقایسه تمدّن اسلامی با دیگر تمدن ها از جمله تمدن غرب می باشد. رساله در چهار فصل تدوین شده است نویسنده پس از واژه شناسی فرهنگ و تمدّن و معنای آن ها از دیدگاه نویسندگان اسلامی و غربی به ارکان تمدّن از جمله فرهنگ، دین، اخلاق و مناطق جغرافیایی و ارکان تمدّن مثل نیروی انسانی، اقتصاد، قدرت سیاسی، آموزش، خلّاقیت و علم اشاره می نماید. سپس به بررسی ریشه های تمدّن اسلامی می پردازد و این ریشه ها را در نظام آموزشی، اقتصادی، اجتماعی و در مقایسه با دیگر ملل همچون یونان و روم و ایران باستان می داند. وی مظاهر تمدّن اسلامی را در علوم انسانی، دانش تجربی، مراکز علمی و هنر معماری می داند، وی در ادامه به مبانی تمدّن غربی و عناصر آن از جمله آزادی، مردم سالاری، سکولاریسم، سینما، تکنولوژی و... اشاره می کند و مظاهر آن را در جامعه مدنی، تکثّرگرایی، قانون مداری، نفی ایدئولوژی و نسبی گرایی ذکر می کند و در پایان ضمن مقایسه تمدن اسلامی با تمدن غربی در علم، حکومت داری، آزادی، هنر، فرهنگ، کرامت انسانی، اقتصاد، خانواده و حقوق نتیجه می گیرد که در تمدّن اسلامی راهبرد اصلی معنویات و ارزش هاست و آثار آن صلح و همزیستی و بنای مدینه فاضله است اما راهبرد تمدّن غربی مادیّات و غوطه ور شدن در زندگی حیوانی است.
تأثیرات اجتماعی عقاید مزدک در دوره ساسانی
نویسنده:
پیمان فرشچی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
هدف پژوهش بررسی آثار اجتماعی عقاید مزدک در ایران دوره ساسانی است. روش پژوهش روش تحقیقی٬ کتابخانه ای٬ تاریخی٬ آئینی و فیش برداری و استخراج مطالب مورد نیاز در ارتباط با موضوع تحقیق و استفاده از اینترنت می باشد. نتایج نشان داده که مزدک پسر بامدادان اولین فرد در دوران حکومت شاهنشاهی ایران باستان است که ندای برابری٬ عدالت و مساوات را سر داده و بر قباد تاثیر گذاشت و حکومت وقت را با عقاید انسان دوستانه خود وادار به تبعیت از توده آسیب پذیر نمود وی اهل ابحه و فحشاء و فساد نبود و حتی بنا به عقیده برخی٬ پایه گذار رسم تک همسری در ایران آن زمان محسوب می شد. عقاید وی باعث به وجود آمدن جنبش های بزرگی مانند: سنبادیه٬ ابومسلمیه و خرمیه در دوران اسلامی گردید.
بررسی اصطلاحات عرفانی« انسان کامل » عزیزالدین نسفی با توجه به مثنوی معنوی مولوی
نویسنده:
سیمین هاشمی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
موضوع این پایان نامه، بررسی اصطلاحات عرفانی کتاب انسان کامل عزیز الدین نسفی عارف وارسته و گمنام قرن هفتم هجری با مثنوی معنوی مولانا جلال الدین رومی است. گر چه شیوه بیان در یکی به نثر است و در دیگری به نظم، اما هر دو آن ها، آثاری تعلیمی هستند که به روشی منحصر به فرد مقاهیم والای عرفانی را برای علاقه مندان سیر و سلوک، شرح و بسط کرده اند. اگر مولانا با تمسک به تمثیل و قصه و حکایت، خواننده را پله پله تا ملاقات خدا می برد، نسفی نیز با بیانی ساده و بی پیرایه اما ا ستادانه، مسائل و مباحث و اصطلاحات اهل تصرف و عرفان را، از ساده ترین تا دشوارترین مفاهیم، گام به گام برای سالک مبتدی روشن و مفهوم می سازد. در این تحقیق بسیاری از اصطلاحات بکار رفته در کتاب انسان کامل، پس از تنظیم به صورت الفبایی، مورد بررسی قرار گرفته است سپس به دیدگاه مولانا در رابطه با این اصطلاحات، در مثنوی معنوی اشاره شده است. همچنین برای تبیین بهتر مطالب سایر کتب عرفانی و شروح مربوطه نیز مورد استناد واقع شده است.
عبادت و بندگی از دیدگاه قرآن و عرفان
نویسنده:
حسین ملکیان اصفهانی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , مطالعه تطبیقی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
این پایان نامه در هفت گفتار با این عناوین تدوین شده است: انسان و پرستش، دین و عبادت، بندگی و اطاعت، رمز و راز عبادات، بندگی واقعی حق تعالی، اخلاص و کمال نهایی انسان. نتایج حاصله به این قرار است: در نظام تکوینی هر معلولی عبد علت خود است؛ اما در نظام تشریع به اختیار جن و انس وانهاده شده است. هدف از خلقت جن و انس عبادت است. عبادت عملی محدود است؛ ولی عبادت علمی نامحدود است. هدف نهایی خلقت انسان یقین شهودی است.
دین در فرایند جهانی شدن
نویسنده:
مهدی نکوئی سامانی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
رسالة حاضر پژوهشی است در زمینه جهانی شدن، که فرایند جهانی شدن را از دیدگاههای گوناگون مورد بررسی و کنکاش قرار داده است. و با تأکید بر جنبه های فرهنگی آن، از دیدگاه جامعه شناختی و فلسفی به تحلیل این پدیده نوظهور می پردازد. نخست با تبیین معنا و مفهوم آن ابعاد ناشناخته آن را مورد مطالعه قرار داده و عوامل و زمینه های پیدایش و گسترش آن را از نظرمی گذراند، و با نگاهی گذرا به تاریخچه آن، مهمترین نظریات را در این زمینه طرح، و رویکردها وراهبردهای نظریه پردازان را از منظر فرهنگی و سیاسی و اجتماعی مورد توجه قرار داده است وپس از بررسی و تحلیل برخی نظریه ها، تفاوت ها و تمایزات جهانی شدن با پروژه جهانی سازی را مورد توجه قرار داده و نشان داده که چگونه این امر باعث انحراف و مغالطه برخی ازپژوهندگان این موضوع گردیده و موجب شده تا نگاه بدبینانه و رویکرد منفی نسبت به جهانی سازی، به فرایند جهانی شدن نیز تعمیم یابد. نظریات و تئوری هایی که در مورد جهانی شدن وجود دارد، چندان منسجم و منطقی نیستند. و واقعیت جهانی شدن را در هاله ای از ابهام قرار داده اند. برای دستیابی به یک تئوری قابل قبول صورت بندی این نظریات، نقد و بررسی آنهاضروری و حایز اهمیت است. برخی از دیدگاهها جهانی شدن را تداوم مدرنیته می دانند، و برخی دیگر آن را چرخش از وضعیت دوران مدرن و یا گذرا از مدرنیته تفسیر می نمایند و دسته سوم نیزآن را در چارچوب تئوری های جدید تفسیر و تبیین می نمایند به عقیده این گروه علل بسیاری برای جهنمی شدن وجود دارد که این علل و زمینه ها چندان با مبانی و مؤلفه های مدرنیته همخوانی ندارد. ولی آیا می توان جهانی شدن را بر اساس تئوری های جدید و متمایز از مدرنیته وپست مدرن تنفسیر و تبیین کرد، در این صورت مبانی علمی و فلسفی چنین تئوری هایی کدام است و چه ویژگی ها و تمایزاتی با الگوی مدرنیته و پست مدرن دارد؟ در بخش دیگری از این نوشتار کارکردها و تأثیرات جهانی شدن و پیامدهای مثبت و منفی آن مورد تحلیل و تحقیق قرارگرفته است و با رویکردی نقادانه ضعف ها و معایب این جریان پیچیده را ارائه نموده است.همچنین به نو.ع رابطه و تعامل و تقابل این فرایند با هویت های بومی و مذهبی وفرهنگی های دیگر اشاره نموده و ضمن تأکید بر نقش و ضرورت دین در جوامع بشری، جایگاه دین اسلام درعصر جهانی شدن را مورد بررسی قرار داده و قابلیت ها و ظرفیت های این دین به عنوان دینی جهان شمول و عقلانی مورد توجه قرار داده است. حاصل و دستاورد این جستار ارائه رهیافتی جدید فراروی اندیشمندان جهان اسلام در جهت شناخت بهتر جایگاه خود در عصر جهانی شدن و کسب آگاهی لازم در قبال این فرایند است، تا با استفاده از شرایط و امکانات به وجود آمده بتوانند در این تعامل از نظر فکری و معنوی نقش سازنده و مؤثر ایفاء نمایند. در بخش دیگری ازاین نوشته فرضیه ها و نظریاتی که در مورد تبیین چیستی جهانی شدن وجود دارد، موردبررسی قرار گرفته است و مجموعا شش نظریه عمده مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است، ونهایتا با رد فرضیات موجود، نظریه جدید دیگری که منطبق با معیارهای علمی واقعیت جهانی شدن است ارائه نموده است. که این نظریه جهانی شدن را به عنوان یک فرایند طبیعی و دستاوردرشد علمی و تکنولوژیکی بشری و یکی از مراحل پیشرفت و تکامل تاریخ و تمدن بشری شمرده شده است.
عقاید توحیدی مسیحیت در آینه نقد
نویسنده:
ملیحه بلوچ پور
نوع منبع :
رساله تحصیلی , نقد دیدگاه و آثار(دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات)
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
این مجموعه با عنوان« عقاید توحیدی مسیحیت در آینه نقد» می باشد. با وجود اختلاف هایی که در فرقه ها و مسلک های این دین وجود دارد اما اکثر آن ها در اصل عقاید توحیدی با هم مشترک هستند از جمله الوهیت مسیح و تثلیث. که این ها مهمترین شاخصه مسیح و محور تعالیم مسیحیان می باشد، هر چند که در نحوه اجرا و جزییات آن ها ممکن است تفاوت هایی با هم داشته باشند که سعی شده این عقاید نقد و بررسی شود. در این پژوهش ابتدا به تاریخچه مسیحیت، تولد مسیح، کتاب مقدس، فرقه های مسیحی و آیین مقدس مسیحیان پرداخته شده است. و در ادامه اینکه چگونه این دین آسمانی دچار تحریف شده است و از کی این تحریفات دارد وارد این دین مقدس شده است. تحریفاتی که برخی مخالف با عقل می باشد. همچنین در ادامه تحقیق به بحث توحید اشاره می شود و مقایسه بین توحید در اسلام و مسیحیت پرداخته شده است و اینکه توحید نزد مسیحیان متفاوت با توحید مطرح شده در اسلام می باشد و همچنین به نقد الوهیت مسیح اشاره می شود و این نظریه از نظر خود کتاب مقدس علما و دانشمندان مسیحی و قرآن و عقل نقد شده است که مثلا اعتقاد به الوهیت مسیح برگرفته از یک تحریف در این دین می باشد و در ادامه پژوهش به عقیده دیگر مسیحیان ( تثلیث) پرداخته شده که ابتدا تاریخچه پیدایش این عقیده و سپس نقد و بررسی آن صورت می گیرد و که اگر این عقیده درست بررسی شود متوجه خواهند شد که باطل است هر چند خود مسیحیان به بطلان آن رسیده اند اما به خاطر تعصب آن را تعبداً پذیرفته اند. روش تحقیق این مجموعه کتابخانه ای بوده و در ابتدا مقالاتی مطالعه شده تا آشنایی حاصل شود و سپس نوشتن صورت گرفت. در این پژوهش از منابع تفسیری مثل « نمونه» از مکارم شیرازی « المیزان» از علامه طباطبایی و کتب دیگر چون« مسیحیت شناسی مقایسه ای» از محمد رضا زیبایی نژاد « تولدی نو» از علی الشیخ « ادیان زنده جهان» از رابرت ا.هیوم « کلیات منتهی الامال» عباس قمی استفاده شده است
جستجوی عرفان درفرهنگ ونمایش شرق بانگاهی به چند حکایت عرفانی از مولانا(موضوع پروژه عملی: بازی در نمایش پل به نقش ریم)
نویسنده:
رضا صمدپور
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
مباحث مطرح شده در این رساله شامل فصول ذیل است. فصل اول: - مراتب رسیدن به مقام «حدثنی قلبی عن ربی» - خاستگاههای متصور برای عرفان - ادله قرآنی - مروری کوتاه بر تاریخ عرفان در قرن اول هجری - مروری کوتاه بر تاریخ عرفان در قرن دوم هجری - وحدت وجود، تصور کلی عارفان از جهان هستی - سلوک نامه - طریقت و مراحل عملی آن - سلوک از دیدگاه عطار نیشابوری، وادی های هفت گانه
مهدویت در ادیان
نویسنده:
فاطمه جنیدی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
عنوان این تحقیق مهدویت در ادیان می باشد ، واژه مهدویت از نظر ادبی مصدر جعلی گرفته شده از کلمه« مهدوی» است که این کلمه نیز به نوبه خود اسم منسوب ساخته شده از لغت عربی« مهدی» می باشد. تاریخ ولادت با سعاد ت آن حضرت بنا بر قول مشهور در سال 225 هجری واقع شده است و در سحر جمعه پانزده شعبان بوده است. رسول اکرم ( صلی الله علیه وآله و سلم) و ائمه معصومین ( علیه السلام)برخی از آیات قرآن مجید را به وجود مقدس و با برکت حضرت مهدی(علیه السلام)و ظهور و قیام او، چگونگی حکومتش تفسیر نموده اند: بر طبق این آیات و روایات حضرت مهدی ( علیه السلام) وعده ای است الهی، که در آخرالزمان خداوند به او اذن ظهور می دهد تا آن چه را که انبیاء بخاطرش مبعوث گردیدند و در راهش هزار بلا به جان می خریدند به انجام برساند، بزرگان ائمه حدیث و علم و رجال و پیشوایان مذهب اهل سنت کتابهای مستقلی را پیرامون حضرت مهدی منتظر(علیه السلام) نگاشته اند روایاتی که پیرامون بنیانگذار حکومت واحد جهانی براساس عدالت و آزادی مهدی موعود، قائم آل محمد(صلی الله علیه وآله و سلم) در منابع اهل سنت َ آمده است دست کم از روایات شیعیان می باشد. اعتقاد انسانها به ظهور یک منجی و مصلح بزرگ ، در آخرالزمان برخاسته از عدالت طلبی آنهاست که از فطرت الهی آنها سرچشمه گرفته است. از این رو همه افراد انسانی طبق فطرت الهی خود انتظار دارند که روزی این وعده بزرگ الهی تحقق پیدا کند و جهان در زیر لوای رهبری الهی که مورد عنایت و حمایت پروردگار است. از بدبختی رهایی یابد و به آسایش دست یابد. این تحقیق به سه بحش تقسیم شده ، بخش اول با عنوان مروری بر زندگانی حضرت مهدی ( عجل الله تعالی فرجه) است که دارای سه فصل است: فصل اول: معنای لغوی و اصطلاحی مهدویت و مروری کوتاه بر زندگانی حضرت مهدی(عجل الله تعالی فرجه) استَ، فصل دوم : عصر غیبت صغری و کبری، فصل سوم: عصر ظهور. بخش دوم: مهدویت از دیدگاه قرآن و سنت که دارای سه فصل است، فصل اول: مهدویت در قرآن، فصل دوم: مهدویت در روایات اهل سنت ، فصل سوم: مهدویت در روایات اهل تشیع بخش سوم: مهدویت در ادیان که دارای چهار فصل است. فصل اول: مهدویت در کتب مقدسه هندوان، فصل دوم: مهدویت در دین یهود، فصل سوم: مهدویت در دین مسیح، فصل چهارم: مهدویت در کتب زرتشتیان دراین تحقیق از منابع روایی، حدیثی ، تفسیری، دینی استفاده کردم.
  • تعداد رکورد ها : 314143