جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
صفحه اصلی کتابخانه > جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در برای عبارت
شامل عبارت باشد
شامل عبارت باشد
 
شامل عبارت باشد
شامل عبارت باشد
تنها فراداده‌های دارای منابع دیجیتالی را بازیابی کن
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  *برای جستجوی عین عبارت , عبارت مورد نظر را درون گیومه ("") قرار دهید . مانند : "تاریخ ایران"
  • تعداد رکورد ها : 314143
قیامت در قرآن و عرفان
نویسنده:
نیلوفر زندی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
در این پایان نامه نخست قیامت از نظر قرآن کریم و سپس از دیدگاه عرفان بررسی شده است. در بررسی قرآنی پس از توجه به واژه قیامت و ترکیبات و مترادفات آن این نتیجه به دست آمده است که قیامت در قرآن دارای مراحل مختلفی مانند موت، برزخ، صراط، بهشت، جهنم و...است و روح انسانی برای یافتن کمال حقیقی خویش در مراحل آن شکل می یابد و معاد هم روحانی و هم جسمانی است. در بررسی عرفانی چنین نتیجه گرفته شده است که قیامت عبارت از ظهور کامل حق محض به طور دائم و ابدی است. این ظهور در دنیا به طور ناقص و در آخرت به نحو کامل و اتمّ است و آیات قرآنی بر آن صحّه گذاشته اند.
حجاب در ادیان و ملل
نویسنده:
معصومه اکبرپور
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
آنچه پیش روی شما قرار گرفته مجموعه ای است تحت عنوان « حجاب در ادیان و ملل» که در آن به بحث حجاب در ادیان و ملّت های مختلف پرداخته شده است. زن از دیدگاه اسلام دارای شخصیّتی والا و ارزشمند است که وجود او زینت بخش آفرینش است. حجاب برای زنان همچون صدفی است که گوهر وجودشان را از گزند خطرها و آسیب ها مصون می دارد ، نه تنها به آنان بلکه به جامعه آرامش و سلامت می بخشد و جامعه را از گزند فساد و فحشا حفظ می کند از این رو ضرورت تبیین این تحقیق این بوده که ، چون زنان نقش بسیار عظیمی در جامعه دارند ( از جمله در تربیت فرزند) بنابراین باید سالم بوده و دارای حجاب باشند تا بتوانند نسل های آینده را به خوبی تربیت کنند. با توجّه به آنچه که بیان شد و بانظر به اهمیّت موضوع، این تحقیق از تشکیل شده از 5 فصل که در فصل اول آن با عنوان حجاب در دین مقدس اسلام و بررسی واژه حجاب، فلسفه و فوائد آن، حجاب برتر، و ارزش و اهمیت حجاب در اسلام و در پایان فصل به بررسی حجاب در آیات و روایات پرداخته شده است. فصل دوم آن با عنوان حجاب در آیین زرتشت به بررسی وضعیت حجاب در دین زرتشت ، لباس مذهبی آنان و ... پرداخته شده است. و در فصل سوم با عنوان حجاب در دین یهود به بررسی حجاب در کتاب مقدس تورات حجاب و پیشگیری از مفاسد اجتماعی و ... پرداخته شده است. فصل چهارم با عنوان حجاب در آیین مسیحیت به بررسی حجاب در آیین مسیحیت که منعکس کننده حجاب در کتاب مقدس انجیل و سیره عملی زنان مسیحی می باشد پرداخته شده است. فصل پنجم که فصل پایانی می باشد به بررسی حجاب در ملل مختلف پرداخته شده است . هدف از نوشتن این تحقیق با این عنوان ، این است که: ما در عصری زندگی می کنیم که بی حجابی و بدحجابی در آن زیاد شده ، و مردم ما بیشتر تحت تأثیر فرهنگ غلط غرب قرار گرفته اند. لذا سعی اینجانب بر این بوده که با تبیین و تحلیل این مجموعه بتوانم کمک شایان توجّه ای را در اثبات حجاب نمایم. از جمله منابع استفاده شده در این مجموعه ، کتاب های چون: حجاب در ادیان الهی تألیف علی محمّدی آشنانی ، پوشش زن در گستر? تاریخ تألیف طیّبه پارسا ، مسئله حجاب تألیف مرتضی مطهری و... می باشد. کلید واژه حجاب ، دین ( ج ادیان) ، ملَّ? (ج ملل ) .
سیری در مقوله منجی در ادیان
نویسنده:
هاجر سلطانی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
از روزگاران کهن، مسئله ظهور منجی در آخر الزمان، اصلی اساسی بوده است که پیشینیان بشر پیوسته از آن سخن گفته اند.سیری کوتاه در افکار و عقاید ملل مختلف جهان،این حقیقت را به خوبی روشن می سازد که با وجود اختلاف آراء ،عقاید و اندیشه های متضّاد ، در انتظار مصلح موعود جهانی به سر می برند . منجی به معنای نجات دهنده و لقبی است که در اسلام به حضرت مهدی(علیه السلام)می دهند.و در آیین بودایی ، اندیشه موعود گرایی با مفهوم میترویه تبیین می گردد. در آیین هندو از نجات دهنده و موعودی به نام آواتارا سخن به میان آمده است.در منابع زرتشتیان، تصریحات بسیاری به ظهور حضرت مهدی(علیه السلام) شده است.و نیز می توان گفت: به اعتقاد یهودیان، نجات دهنده انسانی است همانند دیگران که برخوردار از جلوه و جبروت خدایی است . در کتاب انجیل آمده است که ،حضرت مسیح ( علیه السلام)به دنبال قیام حضرت قایم(علیه السلام)در فلسطین آشکار خواهد وبه یاری آن حضرت خواهد شتافت. چهار مذهب اصلی اهل سنت به ظهور حضرت مهدی ( علیه السلام)تصریح کرده اند . به اعتقاد شیعیان نیز ،جهان پر از ستم و کینه را آزاد مردی سامان می دهد که ظهورش مسلم و قطعی است.این موعود که « مهدی» نامیده می شود ،آخرین امام از امامان دوازده گانه و فرزند امام حسن عسگری ( علیه السلام) است. مهدی(علیه السلام) حقیقتی است زنده،که هرگز نظرهای علمی نمی توانند او را از خرافات شمرده،از فهرست حقایق حذف نمایند.
حکمت الهی در ادیان توحیدی
نویسنده:
سید شمس الدین عظیمی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
بررسی حکمت الهی در ادیان توحیدی و مقایسه آن با دیدگاه اسلام است. نوشتار حاضر در پنج بخش تنظیم شده و در پایان هر بخش نتیجه گیری شده است. بخش اول تحت عنوان «حکمت از دیدگاه صائبین» است، نویسنده بر این باور است که صائبین در تمامی اعتقادات دینی و تعالیم اجتماعی خود همواره از صفت حکمت یاد کرده و آن را همراه با خرد می دانند و خدا را به صفت حکمت متصف می دانند. نویسنده در بخش دوم از «حکمت الهی در آئین زرتشت» بحث کرده و معتقد است زرتشت و پیروان او حکمت را نوعی خردورزی می دانند و آنان خداوند را موجودی مرکّب معنوی معرفی کرده و معقتد به حکمت خداوند هستند. بخش سوم به تبیین صفت حکمت در مکتب یهود پرداخته و حکمت در منابع یهود و نقد تورات کنونی، کاربرد حکمت الهی در معارف یهودی و حکمت خدا در تعلیمات یهودیان را مورد بحث قرار داده است، «حکمت خداوند در آئین مسیحیت» عنوان فصل بعدی است که از حکمت الهی در نظام خلقت و نظم و غایت آن، حکمت خداوند در مبانی کلامی، فلسفی و اعتقادی مسیحیت سخن گفته است. بخش پایانی نیز به «حکمت الهی در دین مبین اسلام» اختصاص یافته و در این بخش به جایگاه کلامی و تبیین حکمت از دیدگاه آیات و روایات، ادلة اثبات حکمت، حکمت خدا در منابع و معارف اسلامی و شبهات حکمت الهی پرداخته شده است.
ترجمه و شرح کتاب « فلسفه دین » اثر نینیان اسمارت
نویسنده:
حامد همتی ده بالا
نوع منبع :
رساله تحصیلی , شرح اثر , ترجمه اثر
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
هدف پژوهش معرفی و بازشناسی اندیشه ها و آراء نینیان اسمارت، یکی از فیلسوفان و دین شناسان مطرح معاصر و طرح و نقد دیدگاههای وی درباره ی «امر قدسی» و تعریف دین، رابطه ی علم ودین و عقل و وحی و نظرات وی درباره ی تئوریهای دین شناسانه فروید.یونگ و امیل دورکیم و دیگر متفکران می باشد.نتیجه کلی نشان می دهد اسمارت در بیان دیدگاه های دین شناسانه ی خود بیشتر تحت تاثیر رودلف اتو و پل تیلیخ است.او نظرات فروید، یونگ و دورکیم را در مورد تعریف دین رد می کند و به تئوریهای پوپر و آیر در مورد مهمل بودن و بی معنا بودن گزاره های دینی و تحقیق ناپذیری آنها انتقاد می کند او شناخت و درک مفهوم «امر قدسی» و «امر مینوی» را نیاز بشر امروزی می داند.
عرفان در حکمت سینوی
نویسنده:
زهرا علافچیان
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
از جمله مسائلی که پیرامون شخصیّت ابن سینا مطرح است ، بعد عرفانی اوست؛ چرا که بیشتر به عنوان یک فیلسوف عقل مدار مطرح است و کمتر به بعد عرفانی او توجه شده است.بنابراین بررسی نسبتی که بین عقلانیّت و شهودگرایی وجود دارد؛ و پی بردن به نقش عشق و تفکّر در سیرو سلوک عرفانی از نظر ابن سینا ، حایز اهمیّت است .این مسائل را درآثار مختلف او از جمله «اشارات و تنبیهات ، رساله الطیر ، رسالة سلامان و ابسال ، رساله العشق ، رسالة حیّ بن یقظان ، مجموعه رسائل او و همچنین ازکتابی که خود ابن سینا در مورد زندگی اش نوشته و بعدها شاگردش - ابوعبید جوزجانی - آنرا کامل نموده است » ، می توان پیگیری نمود.برای وصول به این مهم، ابتدا متن کامل رسائل متعدد ابن سینا و بخشهای آخرکتاب اشارات و تنبیهات کاملاً مورد مطالعه و بررسی قرارگرفته و شواهد و عباراتی که در این زمینه ها وجود داشته استخراج شده اند . پس از استخراج مطالب فوق ، به کمک شرح های موجود ازکتابهای ابن سینا و متون فلسفی و عرفانی اصیل به کشف مطالب فوق پرداخته ایم . درنهایت نتایجی که حاصل شده است ، نتایجی جالب و قابل توّجه بوده است .ازجمله این که ابن سینا درزندگی خود یک سیر مشخصّی داشته که ابتدای آن ،اعتماد به عقل و وسط آن، اعتراف به ناتوانی عقل نظری وانتهای آن تأیید طریق مشاهده است .به همین جهت دراواخر عمر خود به نوشتن کتابهای عرفانی پرداخته است. اما دوران زندگی او تصوف عملی او را نشان نمی دهد. همچنین با بررسی رسالات رمزی ابن سینا، می توان به سیر و سلوک عملی روح او پی برد.ضمن این که ابن سینا با دریچة عقل خود به عرفان نگریسته و مسائل عرفانی از جمله مقامات عارفان را به شکل بدیعی بیان کرده و معتقد است عشق عفیف و فکر لطیف در تلطیف سرّ آدمی و وصول به حضرت حق مؤثّر هستند
مفهوم محبت در عهد جدید و قرآن
نویسنده:
زهرا محمدی پور ساوجی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , مدخل مفاهیم(دانشنامه مفاهیم)
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
تحقیق حاضر موضوع محبت را به صورت مقایسه ای در قرآن و انجیل بررسی کرده و مباحث آن در دو بخش به این ترتیب سامان و نگارش یافته است: بخش اول، مفهوم محبت در عهد جدید: ماهیت محبت، آیات محبت در اناجیل اربعه، تحلیل آیات محبت در اناجیل اربعه، مفهوم محبت در رسائل رسولان؛ بخش دوم، مفهوم محبت در قرآن: ماهیت محبت، محبت و عشق از نظر عرفا، محبت در قرآن.
بررسی حجاب در فرهنگ اقوام و ادیان الهی
نویسنده:
سمیه صابری زاده
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
حجاب در ادیان و فرهنگ ها موضوع پژوهش حاضر می باشد اهداف اینجانب از گردآوری پایان نامه آشنایی بیشتر با چگونگی پوشش در اعصار گذشته و اثبات حجاب اسلامی به عنوان حجاب برتر است بیشتر منابع مورد استفاده از کتب جدید می باشد، بعد از بررسی ها و مطالعات متعدد مشخص شد زنان در دوران ها و موقعیت های گوناگون همواره پوشش و حجاب خود را حفظ کرده اند. در تمدن های هند و چین حجاب و پرده نشینی برای زنان وجود داشته و شوهران حفاظت همسران خود را بر عهده داشته اند و عروس چهره ی خود را از مردان می پوشانده است در ایران باستان حجاب سختی بین زنان رایج بوده، زنان مادها و هخامنشینان بالاپوشی مانند چادر امروزی داشته اند و در دین زرتشت حجاب امری واجب بوده است. ویل دورانت درباره ی حجاب زنان یهودی می گوید:« نپوشاندن موی سر خلافی بود که مرتکب آن را مستوجب طلاق می ساخت انجیل نه تنها وجود حجاب و پوشش را تذکر داده بلکه به حجاب درونی هم توجه کرده و نگاه به نامحرم را در ردیف زنا قرار داده است دین مقدس اسلام در آیات و روایات فراوان به وجود حجاب و چگونگی آن تاکید فراوان کرده است. تمدن امروز به خاطر اغراض استکباری و اقتصادی و بهره کشی از بانوان فرهنگ برهنگی و بی حجابی را رواج می دهد. واژگان کلیدی: حجاب، دین، فرهنگ
جایگاه رضا در عرفان اسلامی با استناد به قرآن و روایات
نویسنده:
ناهید سبط
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
در این پایان نامه موضوع عرفانی و اخلاقی حالت و مقام رضا در عرفان اسلامی و فرهنگ دینی مسلمانان بررسی شده است. نویسنده با بهره گیری از قرآن، روایات و منابع تفسیری عرفانی و غیر عرفانی، به شرح معنای لغوی رضا، و بیان انواع رضا اعم از رضای خدا از بنده و رضای بنده از خدا و مراتب آن، قضا و قدر و رضای به آن پرداخته است. عناوین فصول آن به این قرار است: تصوف عرفانی اسلامی، سیر و سلوک، رضا در قرآن و روایات، رضا در عرفان اسلامی
بررسی محدودیت های زن ایرانی در دینداری
نویسنده:
ریحانه موسوی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
زن در تمامی ادیان در مسیر تجربه ی دینی خود با تمایزها و محدودیت هایی نسبت به مرد مواجه بوده است. برخی این محدودیت ها را ناشی از آموزه های دینی و برخی دیگر متأثر از علل و عواملی غیر دینی می دانند. در این تحقیق با بیان محدودیت های زن در دو دین زرتشت و اسلام، به بررسی این دیدگاه ها پرداخته شده است. ابتدا با استناد به متون دینی و فقهی، تمایزهایی را که میان زن و مرد در دینداری شان وجود دارد و عدم توجه به آنها صحت عمل و دینداری را مخدوش می کند، بیان گردیده و در ادامه با بررسی خاستگاه هایی که سبب نگرش فرودستانه به زن شده اند و در نتیجه محدودیت هایی را برای او به وجود آورده اند، به تحلیل علل و عواملی پرداخته شده است که محدودیت های دینداری را برای زن در جامعه ی ایران سبب شدند. این پژوهش علاوه بر آموزه ها و گزاره های دینی که محتوای جنسیتی دارند، نقش مفسران و عالمان دین را در تفسیر این آموزه ها و گزاره ها بسیار تأثیر گذار می داند؛ به گونه ای که برخی از تمایزها ناشی از استنباطی است که آنها داشتند و این می توانسته متأثر از شرایط سیاسی و اجتماعی هم باشد. بنابراین همراه با توجه به متون دینی و تأمل در نقش عالمان دین، ساختار سیاسی و اجتماعی جامعه نیز مورد ارزیابی قرار گرفته است. یافته های تحقیق حاکی از این است که بسیاری از محدودیت های دینداری زن ایرانی ناشی از ذات دین نیست، بلکه استنباط عالمان دین، ضرورت های اجتماعی- فرهنگی یا نظام های قدرت در ایجاد یا تشدید آنها مؤثر بوده اند. نگارنده ضمن بیان بازتاب محدودیت های دین داری در عرصه ی زندگی فردی و اجتماعی زنان، به این نتیجه می رسد که امکان اصلاح و تغییر آنها وجود دارد و این امر با بازپژوهی صحت بسیاری ازگزاره های دین و کنکاش دقیق در سیر تاریخی محدودیت های موجود در متون فقهی، مسلم نگرفتن همه ی گزاره های فقه سنتی، فرق گذاشتن میان مفاهیم و پنداشته های دینی با آداب و رسومی که ریشه ی اجتماعی دارند و وارد دین شده اند و با ارتقاء سطح آگاهی و معرفت زنان نسبت به خودشان و نیازهای واقعی شان امکان پذیر خواهد شد
  • تعداد رکورد ها : 314143