جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
صفحه اصلی کتابخانه > جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در برای عبارت
شامل عبارت باشد
شامل عبارت باشد
 
شامل عبارت باشد
شامل عبارت باشد
تنها فراداده‌های دارای منابع دیجیتالی را بازیابی کن
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  *برای جستجوی عین عبارت , عبارت مورد نظر را درون گیومه ("") قرار دهید . مانند : "تاریخ ایران"
  • تعداد رکورد ها : 314351
حقوق اخلاقی والدین بر فرزندان
نویسنده:
مرضیه حجتی حوض سرخی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
عنوان این تحقیق حقوق اخلاقی والدین بر فرزندان است که بر اساس آیات قرآن و احادیث معصومین به بیان این حقوق می پردازیم . این تحقیق مطالبی را در رابطه با مفاهیم حقوق ، اخلاق و تکلیف و رابطه هر کدام و در نتیجه تغییر پذیری اخلاق بیان می کند . همچنین حقوق مشترک والدین بر فرزندان و حقوق خاص مادر ، حقوق خاص پدر و حقوق والدین بعد از مرگ مورد بررسی قرار گرفته شده است . در این تحقیق برای تفهیم این حقوق از داستان های زیادی استفاده شده است . در صورت رعایت این حقوق استحکام بنیان خانواده و در نتیجه بنیان جامعه را در پی خواهد داشت . تحقیق بنیادی است و روش جمع آوری اطلاعات به شیوه ی کتابخانه ای بوده که به صورت فیش برداری مطالب جمع آوری شده است . این تحقیق به اعتبار ماهیت توصیفی می باشد و به اعتبار موضوع جزء موضوعات دینی ، اخلاقی است . در این تحقیق از منابع روایی مانند : بحارالانوار ، محمد باقر مجلسی و اصول کافی ابن جعفر محمد کلینی و از فرهنگ لغت هایی مانند : لغت نامه دهخدا علی اکبر دهخدا و کتاب های اخلاقی مانند سخنی در اخلاق و تربیت اسلامی ، حسین سجادی ؛ مبانی تربیت و اخلاق اسلامی ، علی فائزی ، محسن آشتیانی استفاده شده است . از جمله نتایج بدست آمده در این تحقیق این است که اخلاق تغییر پذیر است و همچنین اطاعت ، احترام و نیکی به والدین اثر خود را در دنیا و آخرت دارد . و اینکه حقوق والدین نه تنها منحصر در زندگی دنیایی نیست بلکه بعد از مرگ والدین نیز حقوق بر فرزندان در قبال والدین وجود دارد .
حقوق زوج بر زوجه در زندگی زناشویی
نویسنده:
فاطمه افضلی نیا
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
موضوع تحقیق حقوق زوج بر زوجه می باشد . از اهداف تحقیق: شناخت حقوق زوج بر زوجه و عمل به آن ، علاقه شخصی و افزایش سطح آگاهی در این باره ،سلامت خانواده و در نتیجه ی آن سلامت جامعه می باشد0 مسائلی که در طول تحقیق مورد بررسی قرار گرفت شامل: 1-وظایف زن در قبال همسر چیست؟ 2- آسیب هایی که از جانب زن وارد خانواده می شود و راهکارهای مبارزه با آنها چیست ؟ 3- انجام وظایف شرعی به طور صرف توسط زن، می تواندخانواده را به سوی موفقیت پیش برد؟ 4- پیاده کردن چه نکاتی توسط زن کانون خانواده را گرمتر می کند؟ دامنه مطالب تحقیق مربوط به مقطع زمانی و مکانی خاصی نیست اما برای زنان متأهل و در آستانه تأهل کاربردی تر خواهد بود. روش انجام کار به اعتبار نوع و هدف، بنیادی است . به اعتبار موضوع ،دینی است. به اعتبار ماهیت ،توصیفی و به اعتبار جمع آوری اطلاعات، کتابخانه ای است. منابع حدیثی استفاده شده در تحقیق ازکتب دست اول و قدیمی است ؛سعی شده سایرمطالب منابع معتبر، با تازه ترین و کاربردی ترین اطلاعات استخراج شود. نتایجی که از تحقیق به دست آمده شامل موارد ذیل است: 1-زن در قبال شوهر خویش وظایفی دارد 2- این وظایف به دو دسته واجب و مستحب تقسیم می شوند. 3-شناخت آسیب هایی که از ناحیه زن وارد خانواده می شود و راهکار مبارزه با آن ها در عملکرد موفق زن مؤثر است. 4-برخی از این آسیب ها شامل : چشم و هم چشمی،قصور از تحمل مشکلات، بازماندن از یاد خدا، سرد مزاجی،تب اشتغال و...می باشدکه راهکار اصلی همه ی این آسیب ها افزایش سطح آگاهی و فرهنگ، عمیق کردن بینش افراد است. 5-زن با دانستن برخی نکات و مهارت ها ی زندگی می تواند کانون خانواده را گرم تر کند 6- این نکات شامل:مهارت های ارتباطی،کلامی،همدلی، شناخت ویژگیهای روحی مردان و .. می باشد. 7-اکتفای صرف به انجام وظایف شرعی ، راه به جایی نخواهد برد؛ برای رسیدن به موفقیت خانوادگی رعایت وظایف اخلاقی و مهارتهای زندگی در کنار وظایف شرعی الزامی است. در این تحقیق به درستی فرضیه ای که در ابتدا مطرح نمودیم پی بردیم. فرضیه:حقوق زوج بر زوجه در زندگی زناشویی می تواند تمکین ،خروج از منزل با رضایت زوج و ... باشد که شناخت این حقوق و عمل به آنها زندگی را گرمتر نموده وبسیاری از مشکلات را خواهد کاست.
رفتار پیامبر با خانواده خود ( ص)
نویسنده:
طاهره بهرامی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
در این تحقیق به بررسی رفتار پیامبرصلی الله علیه و آله با خانواده خود پرداخته ام : خانواده پیامبر صلی الله علیه و آله شامل : پدر و مادر ، دایه های ایشان ، خواهر و برادر رضایی ( چرا که پیامبر ( صلی الله علیه و آله) خواهر و برادر اصلی نداشتند ) ، همسران ( حضرت خدیجه سلام الله علیها و دیگر همسران ایشان) و فرزندان ، خانواده اصلی ایشان که همان اهل بیت علیهم السلام است . همچنین محدودة خانوادة پیامبر صلی الله علیه وآله را مشخص کرده ام . 1- در بیان رفتار خانوادة خود قبل از ازدواج به بررسی و چگونگی رفتار پیامبر صلی الله علیه و آله با پدر ومادر - دایه های ایشان – برادر و خواهر رضایی ایشان . در بیان خانوادة اصلی پیامبرصلی الله علیه و آله یعنی اهل بیت علیهم السلام به بررسی رفتار پیامبر صلی الله علیه و آله با اهل بیتی علیهم السلام که در زمان حیات آن حضرت حضور داشتند – رفتار پیامبر صلی الله علیه و آله با اهل بیتی علیهم السلام که در زمان حیات پیامبر صلی الله علیه و آله حضور نداشتند . 2- در بیان رفتار با همسران خود به بررسی رفتار ویژه ای که با حضرت خدیجه سلام الله علیها داشتند و مواردی که در مورد همسران دیگرش رعایت می کرد و به تربیت آنان می پرداخت ، می پردازم . در بیان رفتار با فرزندان به بررسی ، چگونگی تربیت فرزندان ( تشویق و تنبیه فرزندان و ...) و بر اساس روایتی از پیامبر صلی الله علیه و آله به بررسی مراحل تربیتی فرزندان می پردازیم .
شیوه و اصول خودسازی در اسلام
نویسنده:
زینب محمدپور
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
دراین عصر،که عصر غیبت امام زمان ( عجل الله تعالی فرجه الشریف)است انسان باید همواره خود را برای یاری امام زمان آماده نماید، حال انسانی که در این زمان زندگی می کند باید مطیع و فرمانبردار امام و پیشوای خویش باشد و از او اطاعت کند افراد زیادی هستند که در این مسیر قرار گرفته اند و این که خود و هویت خویش را شناخته اند و آن را کشف کرده اند، اما افرادی هستند که هنوز به این مرحله نرسیده اند. در اسلام آیات و روایات زیادی هست که اصول و شیوه های زیادی را بر این که انسان بتواند خود را بسازد وجود دارد که انسان با پیاده کردن این احکام و با مراقبت از رفتار و کردار خود زمینه ظهور امام عصر را آماده می کند و من این ضرورت را در این عصر دیدم و تحقیق خود را با این عنوان انتخاب نمودم. این تحقیق دارای پنج بخش می باشد. بخش اول با عنوان تهذیب نفس که دارای فصل اول: از کجا شروع کنیم؟ فصل دوم: ضرورت خودسازی و تزکیه می باشد.بخش دوم: جایگاه خودسازی در انسان. فصل اول: خودشناسی نخستین گام در خودسازی، فصل دوم: نفس در قرآن. فصل سوم: خودسازی و معانی آن . بخش سوم: خودسازی در قرآن و احادیث. فصل اول: تربیت و تهذیب نفس ناطقه، فصل دوم: لزوم خودسازی ،فصل سوم: جوانان و رسالت تهذیب نفس. بخش چهارم: روش های خودسازی. فصل اول: خودسازی در نیّات. فصل دوم: خودسازی در اعمال. بخش پنجم: آفات و آثار تهذیب نفس. فصل اول: آفات خودسازی فصل دوم: آثار حسنه و گران قدر تهذیب نفس و آثار شوم عدم تهذیب نفس فصل سوم: روحانیت و تهذیب نفس می باشد. منابعی که در این تحقیق استفاده شده بحارالانوار علامه مجلسی، اصول کافی از محمد بن یعقوب کلینی، نهج البلاغه سیدرضی، مستدرک الوسائل میزرا حسین نوری، غررالحکم و دررالکلم تمیمی آمدی، وسائل الشیعه محمد بن الحسن عاملی، کلمات قصار امام خمینی(قدس السّره و الشریف)و ... می باشد. روش تحقیق را به صورت کتابخانه ای با مراجعه به کتابخانه آستان قدس و مراجعه به کتابخانه مدرسه علمیّه حکیمه(سلام الله علیها) و دیگر مدارس انجام دادم. سوالات اصلی 1- خودسازی به چه معناست؟ 2- فواید خودسازی چیست؟ 3- چگونه از خودشناسی به خودسازی برسیم؟ 4- چرا خودسازی مهم است؟ 5- راه های خودسازی کدامند؟ 6- هدف از خودسازی چیست؟ سوالات فرعی 1- جهاد با نفس به چه معناست؟ 2- چه برنامه هایی برای انسان سازی وجود دارد؟ 3- تاثیر متقابل خودسازی و جهاد را بنویسید؟
صله ی رحم و آثار آن با تکیه بر آسیب شناسی ارتباطات در جامعه فعلی
نویسنده:
عزت السادات سیدی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
مطالب این پژوهش ذیل عنوان صله رحم باتأکید برآسیب شناسی آن درجامعه جمع آوری شده است که باتوجه به تأکیداسلام و رهبران دینی به انجام صله رحم و دوری ازقطع رحم ونیزکمرنگ شدن این فریضه ی الهی دربین مردم شناخت و آسیب شناسی آن ضروری به نظرمی رسد تا با آشنایی وهوشیاری بیشتربتوانیم مانع قطع رحم شویم . صله رحم حکمی است واجب که حتی دوری مسیر و قطع رابطه کردن دیگری و... نمی تواند این وجوب را از بین ببرد. اسلام آنچنان به صله رحم اهمیّت داده که با وضع برخی احکام شرعی افراد را موظف به انجام صله رحم می نماید. ارحامی که صله آنها واجب است عبارتند از: اقوام نسبی وسببی، پیامبر وائمه(علیهم السلام) وسادات که همگی رحم معنوی افراد هستند؛ و دردرجه ی بعد علماء ربانی، دانشمندان، مؤمنان، دوست وهمنشین که این افراد چه زنده وچه مرده صله آنها واجب است. بطورکلی صله رحم با روش های گوناگون صورت می گیرد مانند:کمک مالی، جانی، آبرویی و رابطه عاطفی در بین مردم رایج هستند.امروزه ابزارهای جدید برای صله رحم ایجاد شده است مانند: تلفن، پیامک، وبلاگ و... که برخی از اینها هنوز فرصت نیاز دارد تا در بین مردم به عنوان وسیله ای برای صله رحم شناخته شود. لازم به ذکر است این ابزار های جدید دارای مشکلات و آسیب هایی از قبیل: دور شدن افراد از یکدیگر، کمرنگ شدن ارتباطات و عدم تأمین نیاز های فردی اشخاص است. زیرا اگر صله رحم مختص به این ابزارها شود دیگر جمع خانوادگی تشکیل نمی شود که افراد بتوانند احساسات خود را ابراز کنند و تخلیه ی روانی شوند. صله رحم با توجه به آیات و روایات دارای آثار دنیوی مانند: افزایش مال و ثروت، حفظ از پیش آمدهای بد، تأخیر مرگ و... و آثار اخروی مانند: ورود به بهشت، پاک شدن اعمال، حساب رسی آسان و... است. .و همین طور بر قطع رحم نیز آثاری مانند جلب گرفتاری ها، تعجیل در مرگ، مستوجب لعن خدا بودن و... مترتب می شود. عملکرد نادرست بعضی افراد در انجام صله رحم آفاتی بر این فریضه ی الهی وارد می کند؛ از جمله تکلف، تفاخر و مباهات، بخل و تجملگرایی که باعث می شود فردی که دچار این ویژگی هاست خود را جدای از دیگران بداند و با آنها قطع رابطه کند و همچنین آفاتی مانند غیبت از سایرین، عدم رعایت مساوات در بین مهمانان، منت گذاشتن و حفظ نکردن حریم مجالس باعث می شود که اطرافیان از شخصی که دارای این ویژگی هاست دوری گزینند و میل به معاشرت با او نداشته باشند و قطع رحم صورت می گیرد. مطالب فوق در قالب سه بخش با عناوین شناخت صله رحم، شیوه ها و آثار صله رحم و آسیب شناسی ارتباطات خویشاوندی تنظیم شده است. این تحقیق ازنوع پژوهش های دینی است که به روش توصیفی وتا حدودی تحلیلی انجام گرفته است. شیوه ی جمع آوری اطلاعات،کتابخانه ای است وعمده منابع مورد استفاده ی آن کتب تفسیری،جوامع حدیثی وبرخی آثاری که به طورخاص دراین موضوع تدوین شده اند، می باشد. واژگان کلیدی این تحقیق عبارتند از: شیوه های صله رحم، آفات صله رحم، روابط خویشاوندی، قطع رحم، خویشاوندی نسبی و خویشاوندی سببی.
عبودیت
عنوان :
نویسنده:
معصومه منصوری
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
موضوع رساله حاضر، نگرشی پیرامون عبودیت و بندگی می باشد. و هدف از تدوین آن تبیین حقیقت عبودیت، بیان راه وصول و بررسی موانع و آثار آن می باشد. در این پژوهش با مراجعه ی به کتب تفسیری، اخلاقی و عرفانی به ابعاد مختلف این موضوع پرداخته شده است. حق تعالی غایت آفرینش آدمی را وصول به مقام عبودیت می داند. بندگی خدای سبحان دارای مراتب است و اولین مرحله آن انجام واجبات و ترک محرمات می باشد که همگام با پیشروی در مراتب محبّت، اخلاص و معرفت به مراحل عالی تر می رسد و به تدریج آدمی به جایی می رسد که همه شؤون و احوالش همگی رنگ و بوی الهی می گیرد و انانیت و هوای نفس او یکسره فرو می نشیند، برای وصول به این مقام ( عبودیت) می توان از دو روش سیر تربیتی و جامعه آرمانی بهره گرفت. عبودیت حق سبحانه دارای آثاری در دنیا و آخرت از جمله ربوبیت، مقامات و کرامات، قرب الهی... می باشد، همچنین کسانی که از بندگی ذات ربوبی سرپیچی می کنند به عواقب شومی از جمله قساوت قلب، محرومیت از شفاعت شافعین و ... دچار می شوند که در این رساله به صورت مفصّل به بررسی این مواردپرداخته شده است. واژگان کلیدی: عبد، عبادت، عبودیت، خضوع، خشوع، استکبار، اطاعت، انقیاد.
حقوق و تکالیف متقابل زوج و زوجه از نظر اسلام
نویسنده:
زهره نورزاده
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
موضوع تحقیق : حقوق و تکالیف متقابل زوج و زوجه از نظر اسلام حقوق که از ریشه حق گرفته شده معانی مختلف دارد، ولی وقتی در برابر وظیفه قرار می گیرد؛ به معنی یک نوع حظ و نصیب است. حق و وظیفه دو موضوع متلازم هستند یعنی هرجا که وظیفه هست در مقابلش حق نیز هست. چنانکه هر جا برای کسی حقی قرار داده شده در مقابل، وظیفه یا وظایفی به عهده او خواهد بود و وظیفه به معنای کار و خدمتی است که شخص آن را در برابر حق دیگری انجام می دهد و بر خود لازم می داند که آن را انجام دهد و در اصطلاح عبارت است از آن قسمت از حقوق مدنی و بین المللی خصوصی که مربوط به افراد خانواده با یکدیگر است و حقوق و تکالیف هر یک از افراد خانواده را در برابر سایر افراد خانواده تعیین می نماید حقوق خانواده خوانده می شود. در قرآن مجید و روایات حقوق و تکالیف زن و شوهر نسبت به یکدیگر ذکر شده است. مکتب گهربار اسلام نیز برای زن و شوهر که دو رکن مهم و اساس یک خانواده هستند، در مقابل هم وظایفی مشخص کرده و آن ها را امر به انجام این وظایف نموده است تا بدین وسیله کانون خانواده را گرمتر و پرعاطفه تر نمایند. در این تحقیق قصد بر این است وظائف زن و شوهر را با استناد به آیات و روایات ذکر کرده و نشان دهیم که با انجام هر یک از این حقوق که بین زوجین قرار دارد کانون خانواده مستحکم تر می گردد. هدف از این تحقیق، معرفی حقوق و وظایف متقابل از دیدگاه اسلام همچنین بیان وظایف زوج بر زوجه و زوجه بر زوج می باشد. با توجه به این که اولین ازدواج دراسلام، ازدواج حضرت آدم با حوا بوده است بنابراین تاریخچه ازدواج و حقوق متقابل زوجین به اولین خلقت جهان برمی گردد. که خداوند وقتی حضرت آدم و حوا را آفرید مسئله ازدواج و حقوق متقابل بین آن ها را نیز برای گسترش نسل انسان ایجاد نمود. بنابراین اولین قدم در ایجاد کانون خانواده ازدواج صحیح بین دو جنس مخالف(زن و مرد) می باشد که یکی از حقوق زوجین در مقدمات ازدواج حق تحقیق می باشد که زوجین باید با آگاهی و شناخت کافی نسبت به یکدیگر داشته باشند و اسلام توصیه می کند که قبل از عقد و قرارداد پیمان ازدواج، طرفین سعی کنند تا شناخت نسبی از یکدیگر داشته باشند و از جمله حقوق زوجین در عقد ازدواج، آزادی طرفین در عقد ازدواج و قبول آن می باشد. حقوق متقابل و مشترک بین زن و شوهر عبارتند از : 1- حسن معاشرت 2- محبت و تکریم 3- زوجین و تقسیم کار 4- سکونت مشترک وظائف زوجین نسبت به یکدیگر از لحاظ وجودی سه دسته می باشد : الف) وظائف مشترک بین زن و مرد ب) وظائف مخصوص به مرد ج) وظائف مخصوص به زن حقوق زن بر شوهر عبارتند از : 1- تهیه لوازم زندگی 2- مباشرت 3- گشایش در زندگی 4- احترام به زن 5- آراسته و پیراسته بودن 6- خوش زبانی و مدارا کردن 7- رعایت اراده و اختیار 8- صبر و بردباری 9- حسن خلق و گشاده رویی با اهل و عیال 10- کمک به زن در انجام امور منزل 11- پوشیدن لباس های پاکیزه و مرتب مواردی که شوهر در امور مربوط به زن حق مداخله ندارد : 1- در امور دینی 2- در امور مالی 3- در امور مالی و معاملات 4- در مورد شغل حقوق شوهر بر زن عبارتند از : 1- اطاعت 2- تمکین 3- بیرون رفتن از خانه با اجازه شوهر 4- پرهیز از آزار شوهر و تندخویی و بدزبانی 5- خدمت در خانه 6- احترام به شوهر و خوشرفتاری با او 7- برای غیر شوهر خود نیاراید. 8- بدون اجازه شوهر در مال او تصرف نکند. حقوق زن و شوهر پس از وفات : الف) حقوق مرد پس از فوت همسر ب) حقوق زن پس از فوت شوهر ج) وظیفه زن پس از فوت شوهر شرط توارث میان زوجین این است که نکاح و عقد دائم میان آن ها برقرار باشد. اما بلوغ و وقوع عمل زناشویی شرط توارث نیست.
رشوه از دیدگاه اسلام
نویسنده:
داود عباسی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
این پایان نامه به گستره رشوه از نظر مفهومی و مصداقی پرداخته و عناصر اختصاصی مادی و روانی تکوین جرم ارتشاء را نقد و بررسی کرده است. نویسنده ابعاد اجتماعی رشوه و پیامدهای آن و راه های مبارزه با رشوه خواری را از منظری اسلامی مورد تحقیق و ارزیابی قرار می دهد. نویسنده علل گرایش به رشوه را در اموری مانند: بی توجهی به ندای وجدان، تأمین نشدن صحیح رشوه خواران از طریق بیت المال، فعال نبودن بازرسان حکومتی، عدم رعایت معیارهای اسلامی در گزینش کارگزاران، سودجویی مفرط، وضعیت نابسامان اقتصادی و عدم اجرای احکام کیفری اسلام در این زمینه جستجو می کند. وی راه های مبارزه با رشوه خواری را تحکیم مبانی اعتقادی، ترویج و تبلیغ قناعت، دقت در گزینش کارگزاران، مجازات خیانت کاران و آشناسازی مردم با قونین کیفری اسلام و حلال و حرام شرعی می داند. به نظر او برای انجام این مهم، بهره گیری صحیح از منابع اصیل اسلامی یعنی قرآن و سنت و تجربیات تاریخی سایر اقوام و ملل در تدوین برنامه جامع برای ریشه کنی ارتشاء مؤثر است.
روشهای تربیتی انبیا در قرآن
نویسنده:
سید رضا علوی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
این تحقیق، روش های تربیتی انبیا(علیه السلام) در قرآن را در سه دسته (بینشی، گرایشی و عملی) بیان کرده و هر یک را مورد ارزیابی قرار داده است. روش های بینشی آن دسته از روش هایی هستند که انبیا(علیه السلام) به وسیله آن ها، بینش و آگاهی عمیق نسبت به مسائل گوناگون دینی از قبیل: مبدأ، معاد، حقیقت دنیا و حقیقت انسان را در افراد ایجاد می نمودند و از این راه، تحوّل درونی در آن ها به وجود می آوردند تا زمینه برای تغییر رفتار بیرونی آن ها فراهم باشد؛ این روش ها عبارت اند از: ایجاد بینش صحیح، موعظه حسنه، روبه رو شدن با نتایج اعمال، تذکر و یادآوری نعمت ها، داستان سرایی و تمثیل. روش های گرایشی روش هایی هستند که انبیا(علیه السلام) به وسیله آن ها، میل و انگیزه درونی نسبت به انجام دادن تکالیف و دستورات الهی را در افراد ایجاد می نمودند؛ این روش ها عبارت اند از: دعوت به ایمان، تحریک ایمان، محبت و مهرورزی، مبالغه در عفو، الگوسازی، تبشیر و انذار و روش تشویق و تنبیه. روش های عملی انبیا(علیه السلام) به گونه ای بود که افراد را به انجام دادن تکالیف الهی ملزم می کردند، چه آن ها میل و انگیزه درونی نسبت به انجام دادن آن تکالیف داشتند و چه نداشتند؛ این روش ها عبارت اند از: فریضه سازی، امر و نهی و روش نظارت و مراقبت. کلمات کلیدی: تربیتی انبیا بینشی گرایشی عملی مبدأ معاد حقیقت انسان تحوّل درونی موعظه حسنه داستان سرایی تمثیل محبّت عفو الگو تبشیر انذار تشویق تنبیه نظارت
حلاوت در قرآن: پژوهشی پیرامون قناعت
نویسنده:
سارا پایدار
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
سپاس خدایی را که سپاسش نامنتهاست و ستایشش بیکران، او که عزیز است و عزت را دوست می دارد و آن را در سایه رعایت قناعت عطا فرماید، او که قانع را عزیز شمرد و پیامبرش را امر به آن نماید. پس نیاز است این حسنه شناخته گردد و گسترش داده شود و الگویی بیابیم تا روزی الگو قرار گیریم. باید حرص، آز، طمع، مال اندوزی، ثروت طلبی و .. را کنار گذاشته، تا به مقام شایستگان رسیم و از زمره دوستان حق گردیم. لازم است برای رسیدن به قناعت، با اسراف، تجمل گرایی و چشم همچشمی که زیانهای فراوانی را به میراث می گذارند مبارزه کنیم. بدانیم انسانهای در زندگی موفقند که طبق دستور اسلام در همه شؤون زندگی متعادل باشند و حلال کم را بر حرام بسیار ترجیح دهند، انسانهایی که نه تابع غربّند و نه دنبال زرق و برق و ذخارف دنیا. اکر هر فردی خود را بسازد و قانع بار آورد، جامعه تصفیه می گردد و مجبور نیست هر ساله هزینه های سنگینی را متحمل گردد، در نتیجه فقر کاهش می یابد و یا بکلی از بین می رود، و منابع مادی کشور در جاهایی مصرف می گردد که اسراف محسوب نمی شود. لذا ضروری است این صفت حسنه را برای افراد تبیین کرده و ارزش و ثمرات و علل و موانع آن را بیان نموده تا میل و رغبتها به سوی آن سوق یابد و با عمل به آن، رضای الهی محقق گردد. و از آنجا که داشتن الگو در هر امری از ضروریات می باشد، لازم است سیره های عملی با ارزش اسلام را معرفی نمود تا عزیزان بهتر به آن عمل نمایند. بحث از این صفت و طرح راههای ترویج آن در این زمانکه جامعه به تجمل گرایی و اسراف و چشم همچشمی رو آورده و روز به روز به مال اندوزان و ثروت طلبان افزوده می گردد امری ضروری و حیاتی می باشد. کلید واژه ها در این بحث عبارتست از: میانه روی، صرفه جویی، اعتدال، حد کفاف و قناعت. امید است بتوانیم گامی هر جند کوتاه در این راه طویل برداریم ان شاءالله.
  • تعداد رکورد ها : 314351