جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 172
الأربعون في التوحيد والعدل
نویسنده:
عبدالله مدقن المعتزلی
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
الإنتصار والرد علی الجانی علال
نویسنده:
عبدالله مدقن المعتزلی
نوع منبع :
کتاب , نقد و بررسی کتاب
منابع دیجیتالی :
کتاب النُّکَت: كتاب مبسط في أصول الدين على مذهب أهل التوحيد والعدل
نویسنده:
مدقن عبد الله المعتزلي
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
نصائح إلى معتزلة اليوم: في المجمع عليه والمختلف فيه
نویسنده:
عبد الله مدقّن المعتزلي
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
کانال تلگرامی: عبد الله مدقّن المعتزلي,
چکیده :
ترجمه ماشینی: نامه ای که من آن را از مهمترین نامه های خود می دانم و در ابتدا آن را به جمعی از برادران معتزله خود در فرانسه نوشتم پس از آن که برخی از مدعیان معتزله اظهارات انحرافی بر خلاف اصول شرع کردند. عقاید و گروهی مشکوک - معتزله پاریس - به نام معتزله در آنجا صحبت کردند و نگارش نامه من با یک مورد مهم دیگر مصادف شد که در مواضع برادران ما نسبت به برخی از آنها متعصب است. به همین دلیل تصمیم گرفتم که پیام برای همه باشد، پیامی که در آن به موضوعاتی پرداختم - همانطور که عنوانش پیداست - بیانیه اجماع که همه ما به آن بازگشته و به آن پایبند هستیم و اختلاف نظری که در مورد آن وجود دارد. با نصیحت هایی در مورد تعصب و نرمش، یکدیگر را معذور کنید.
نقش عقل‌گرایی معتزله در شکوفایی و توسعه تمدن اسلامی عصر عباسی
نویسنده:
سید حسن قریشی کرین ، سیدحسین موسی پور ، محمد طاهر یعقوبی ، یزدان فرخی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
بی‌تردید تمدن اسلامی عصر عباسیان را می‌توان یکی از مهم‌ترین و باشکوه‌ترین دوره‌های تمدن اسلامی نامید که برخاسته از عواملی بود که مذهب معتزله با ترویج عقل‌گرایی در مباحث علمی نقش مهم و سازنده‌ای در آن ایفا کرد. این نوشتار بر اساس روش توصیفیـ تحلیلی، نخست از رابطه معتزله و حکومت عباسیان و نفوذ متکلمان معتزلی در دربار عباسی و برخورداری از قدرت سیاسی خلفا سخن می‌گوید؛ سپس زمینه‌های عقل‌گرایی معتزلیان را بیان می‌کند و با عوامل اثرگذاری معتزله در شکوفایی و توسعه تمدن اسلامی عصر عباسی کلام را ادامه می‌دهد و آنها را در مناظرات علمی، تعامل با اندیشمندان غیرمسلمان، ایجاد و توسعه مراکز علمی و فرهنگی و تدوین و توسعه جایگاه عقل در کلام اسلامی می‌شمارد که در ترویج عقل استدلالی در جامعه اسلامی دوره عباسی نقش‌آفرینی کردند و شکوفایی و توسعه تمدن آن دوران را با ترویج عقل‌گرایی به ارمغان آوردند.
صفحات :
از صفحه 287 تا 312
المعتزلة وأصولهم الخمسة وموقف أهل السنة منها
نویسنده:
عواد بن عبد الله المعتق
نوع منبع :
کتابشناسی(نمایه کتاب)
الوجود الإلهي عند ابن أبي الحديد
نویسنده:
رؤوف الشمری
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
مجمع البحوث الاسلامیة,
الأصول الخمسة للمعتزلة: صياغة دينية لمواقف سياسية
نویسنده:
محمد القوماني
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
مسئله فلسفی رابطه عقل و وحی در اندیشه قاضی عبدالجبار [پایان نامه انگلیسی]
نویسنده:
Muhammad JawAd Hasan HSshim al-MUsawl
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
ترجمه ماشینی : اهمیت عبدالجابر (320-415 هجری قمری) در تاریخ اندیشه اسلامی این است که آثار او نمایانگر ویژگی های نهایی عقل گرایی اسلامی به طور عام و معتزلی به طور خاص است. آثار او، به‌ویژه دایره‌المعارف کلامی «ال، اوغنی»، نه تنها به حفظ اندیشه‌های عقل‌گرایان قدیم و ماهیت اختلافات میان آنان و مخالفانشان می‌پردازد، بلکه تلاش می‌کرد تا اسلام را از منظری جامع ارائه کند. او به عنوان یک معتزله در اندیشه خود جایگاه بسیار برجسته ای برای عقل قائل شد. او استدلال خود را برای حمایت از تقدم عقل بر مسئولیت انسان استوار کرد. از آنجا که انسان مسئول است، باید ماهیت مسئولیت خود را درک کند. وجوب از نظر عبدالجبار مستلزم علم و عمل است; دانش کاملاً مستقل است، اما انجام اعمال به دانش بستگی دارد. تحقیق اولین واجبات انسان است، زیرا منبع اصلی حقیقت و معرفت است. او معتقد بود که کارکرد تحقیق این است که اشیا را به همان صورتی که در جهان مادی وجود دارند و درک رویدادهای واقعی از طریق مشاهده و مقایسه است. او از به رسمیت شناختن پیروی از عقاید دیگران به عنوان منبع دانش خودداری کرد، زیرا این سؤال را مطرح می کند که چرا باید از یک شخص یا دکترین پیروی کرد تا دیگری، و نمی توان بدون تحقیق یا تفکر به این سؤال پاسخ داد. عبدالجابر نیز این دیدگاه را که می‌توان الهام را منبع شناخت و حقیقت دانست، رد کرد و گفت که چون حدس و استدلال و استدلال در حیطه توانایی انسان است، نیازی به الهام نیست. از نظر عبدالجابر، معرفت عبارت است از یقین مربوط به شیء همان گونه که هست، در صورتی که این یقین به گونه ای واقع شود که موجب آرامش ذهن شود. عبدالجابر نظریه علم خود را بر اصول پیشینی بنا نهاد که آن را «علم ضروری» نامید و شامل ادراک، اصول اخلاق و مبانی براهین است. او همچنین ادراک را سرچشمه معرفت بشری دانست که از طریق آن جهان مادی و مفهوم هستی را می شناسیم و از طریق رنج می دانیم چه چیزی عادلانه و چه چیزی ناعادلانه است. عبد الجابر بر انکار نبوت استدلال کرد. از آنجایی که هیچ مدرک روشنی مبنی بر داشتن نمایندگان برهمن های هندی در حیات فکری اسلامی وجود ندارد، نام براهیمه می توانست توسط برخی از متکلمان مسلمان به عنوان لقبی برای کسانی که این نبوت را انکار می کردند برای توجیه خصومت خود با آنها به عنوان گروهی بیگانه استفاده کنند. یا فرقه و همچنین ممکن است این نام توسط افراد یا گروه هایی استفاده شده باشد که به نبوت حمله کرده اند تا نگرش واقعی خود را نسبت به این سؤال پنهان کنند. کارکردهای نبوت از نظر عبدالجابر دو گونه است: الف) به عنوان منبع دانش یا اطلاعات. پیامبران ما را به تفصیل از چیزهایی که قبلاً به طور کلی با عقل می دانیم آگاه می کنند. او اظهار داشت که دانش جزئی به اندازه دانش عمومی مهم است. وحی نیز ما را به بسیاری از تکالیف واجب که با عقل نمی توان شناخت، یعنی فرایض دینی، آگاه می کند. 2) به عنوان لطف (لطف) خداوند به…
  • تعداد رکورد ها : 172