جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
تبیین مفاهیم جوهر، صفت، حالت در فلسفۀ اسپینوزا با استفاده از آراء فلاسفۀ پیش از او (بر اساس تفسیر ولفسون)
نویسنده:
جواد ربیعی ، یوسف نوظهور
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
سؤال اصلی‌ای که در این مقاله به آن می‌‏پردازیم چنین است: آیا می‏‌توان براساس آراء فلاسفۀ یونان و قرون وسطا و دکارت در باب جوهر و عرض و نظر آنان در باب خداوند و صفات او، تعریف اسپینوزا در کتاب اخلاق از جوهر، صفت و حالت را بهتر درک کرد؟ ولفسون این‌گونه اسپنوزا را تفسیر کرده است و ما در این مقاله نگاهی نقادانه به تفسیر او داریم. ارسطو و دکارت به تعدد جواهر باور داشتند؛ اما اسپینوزا با تعریف خود از جوهر، نظریۀ وحدت جوهر را مطرح ساخت. از نظر اسپینوزا جوهر، موجودی است که به غیر نیازی ندارد و خودش، خود را تصور می‏‌کند. اسپینوزا با این تعریف وحدت را در جهان و موجودات جهان حاکم کرد. حالت در فلسفۀ اسپینوزا، یک شباهت به عرض در نظام فلسفیِ ارسطو دارد: تصور حالت در فلسفۀ اسپینوزا و عرض در نظام ارسطو بدون جوهر ممکن نیست؛ اما عرض در نظام ارسطویی سببِ تشخصِ جوهر است، اما در فلسفۀ اسپینوزا، جوهر مقدم بر حالت است. درحقیقت حالت نتیجۀ ضروریِ جوهر است. اسپینوزا صفت را به گونه‌‏ای تعریف می‌‏کند که نشان دهد چگونه جوهر به خودش می‌‏اندیشد و خودش را می‌‏یابد. از نظر اسپینوزا، جوهر صفات نامتناهی‌‏ای دارد؛ اما او فقط از دو صفت نام می‌‏برد: بُعد و فکر. اسپینوزا جوهر را با هرکدام از صفات این‏ همان می‏‌داند. از نظر او جوهر همان عقل است که به خودش یعنی جسم می‏اندیشد و خود را می‏یابد. بر این اساس تعدد صفات نیز با بساطت ذات جوهر، ناسازگار نیست.
صفحات :
از صفحه 242 تا 260
اسپینوزا در فلسفه آمریکایی و فرانسوی قرن بیست و یکم: متافیزیک، فلسفه ذهن، فلسفه اخلاقی و سیاسی [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Jack Stetter; Charles Ramond
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
Bloomsbury Academic,
بررسی رویکرد فلسفی اسپینوزا به دین و نتایج الهیاتی آن
نویسنده:
محمد بخشی فعله ، مهدی منفرد، محسن جوادی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
از نظر اسپینوزا دین بر اساس مقاصدش نظامی جهان‌شمول و فراقومی است که برای عامۀ مردم از طریق اطاعت از خدا واقعیت می‌یابد. او اصول هفت‌گانۀ ایمان را در همین راستا بیان می‌کند. اسپینوزا آموزه‌های دین را ساده، حداقلی و مبتنی بر تاریخ و زبان می‌داند. به باور وی ازآنجاکه طبیعت بیشتر انسان‌ها متأثر از احساسات است و نه عقل، برای نجات آنان باید دین را در ابتدا بازیابی کرد و درنهایت دموکراتیک نمود. اسپینوزا تحقق عملکرد منحصربه‌فرد دین در نجات تقریباً همه آدمیان را در مطیع‌کردن دین با تفکیک آن از فلسفه و درنتیجه دموکراتیک‌سازی الهیات پیشنهاد می‌دهد. دموکراتیک‌کردن دین به تعدیل اقتدار سیاسی دین و تقویت اقتدار سیاسی کشور منجر می‌شود. معنای بازیابی‌شده اسپینوزا از دین، اساساً دموکراتیک است و این ویژگی جدید، امکان سازگاری الهیات او با سیاست را فراهم می‌کند و در پرتو همین رویکرد به دین، آزادی انسان و جامعه به دست خواهد آمد. در نوشتار حاضر کوشیده شده است خوانش فلسفی و متفاوت اسپینوزا از دین و نتایج الهیاتی برگرفته از این خوانش بررسی شود.
صفحات :
از صفحه 333 تا 354
نقش عشق عقلانی به خداوند در زندگی انسان از دیدگاه اسپینوزا.
نویسنده:
فاطمه بختیاری ، ستاره باباجانی ، اسدالله آژیر
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
اسپینوزا در مقدمۀ بخش دوم کتاب اخلاق می‌گوید قصد دارد در ادامۀ کتاب به اموری بپردازد که به شناخت برترین سعادت بشر منتهی می‌شود. او در پایان کتاب اعلام می‌کند سعادت عبارت است از عشق عقلانی به خدا. از آن جا که عشق به خدا از نظر اسپینوزا برترین سعادت بشری به حساب می‌آید، درک منظور او از مفهوم عشق الهی ضروری است. او در بخش سوم رسالۀ اخلاق خود برای تبیین سعادت و آزادی انسان، عواطف بشری را تحلیل می‌کند و عشق را به لذتی تعریف می‌کند که همراه با تصور علتش در نظر گرفته شود. او فکر می‌کند چون آدمی‌ ‌به معرفت شهودی و شناخت خداوند دست یابد، در او عشق عقلانی به خدا پدید می‌آید. این عشق علاوه بر این که مقوّم سعادت انسان است، بر کیفیت زندگی او نیز اثرگذار است. لذا این مقاله به تبیین ماهیت عاطفۀ عشق عقلانی به خداوند و کارکردهای اخلاقی و اجتماعی آن از نظر اسپینوزا پرداخته و به این نتیجه رسیده است که این عشق منجر به رهایی بشر از رنج ناشی از انفعالات، رسیدن به آرامش نفس، دستیابی به فضیلت و سعادت و بی اهمیت شدن مرگ و نترسیدن از آن می‌شود.
صفحات :
از صفحه 709 تا 731
وحدت وجود از نظر اسپینوزا
نویسنده:
سیدمسعود آریادوست؛ محمدجواد صافیان اصفهانی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
العقل والوحي : منهج التأويل بين ابن رشد وموسى بن ميمون وسبينوزا
نویسنده:
أشرف منصور
نوع منبع :
کتابشناسی(نمایه کتاب) , مطالعه تطبیقی
وضعیت نشر :
قاهره - مصر: رؤية للنشر والتوزيع,
تمرینات معنوی و فلسفه مدرن اولیه: بیکن، دکارت، اسپینوزا (فلسفه به عنوان یک روش زندگی، 3) [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Simone D'agostino
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
Brill Academic Pub,
فیزیک سیاسی شده در فلسفه قرن هفدهم: مقالاتی درباره بیکن، دکارت، هابز و اسپینوزا [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Robert J. Roecklein
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
Lexington Books,
اسپینوزا و علوم [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Nancy Maull, Marjorie Grene, Debra Nails
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
Springer Netherlands,
چکیده :
ترجمه ماشینی : توضیح مقدماتی فوراً باید متذکر شد که من «ویراستار» این جلد هستم فقط از این جهت که افتخار ریاست سمپوزیوم اسپینوزا و علومی را داشتم که تعدادی از این مقالات در آن ارائه شد (استثناء هانس جوناس، ریچارد پاپکین، جو وان‌زانت و چهار مشارکت‌کننده اروپایی ما)، به این دلیل که در پایان توصیه‌های خود را در مورد جزئیات ترجمه ارائه کرده‌ام. روی جلد انتخاب سخنرانان و مشارکت کنندگان دیگر، کاملاً مدیون رابرت کوهن و دبرا نیلز است. و تقریباً تمام بار آماده سازی نسخه خطی برای مطبوعات بر دوش دومی بوده است. در مقدمه گلچین دیگری درباره اسپینوزا، سخنان خود را با نقل قولی از سر استوارت همپشایر در مورد تفسیرهای کار اصلی اسپینوزا آغاز کردم: همه این نقاب ها بر روی او نصب شده است و هر یک از آنها تا حدی مناسب است. اما آنها ماسک باقی می مانند، نه چهره زنده. آنها تنش های متحرک و درگیری های حل نشده در اخلاق اسپینوزا را نشان نمی دهند. (همپشایر، 1973، ص 297) مضمون دوگانه «تنش‌های متحرک» و «تعارضات حل‌نشده» حتی برای جلد حاضر مناسب‌تر به نظر می‌رسد. رابطه اسپینوزا با علوم چیست؟ پاسخ‌ها بسیار زیاد است و به روش‌های پیچیده‌ای از یکدیگر تلاقی می‌کنند.
کتاب راهنمای فلسفه به اسپینوزا و اخلاق [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Genevieve Lloyd
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
Routledge,