جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
مرور >
مرور مجلات
>
نقد كتاب كلام فلسفه عرفان
> 1395- دوره 6- شماره 11و12
خروجی
چاپ نتایج
Mods
Dublin Core
Marc
MarcIran
Pdf
اکسل
انتخاب همه
1
تعداد رکورد ها : 8
سال 1396
دوره 8 , شماره 15 و 16
دوره 7 , شماره 13 و 14
سال 1395
دوره 6 , شماره 11و12
دوره 5 , شماره 9و10
سال 1394
دوره 4 , شماره 7و8
دوره 3 , شماره 5و6
سال 1393
دوره 2 , شماره 3و 4
دوره 1 , شماره 1و2
عنوان :
نگاهی تحلیلی به کتاب دگرگونی بنیادی فلسفۀ یونان در برخورد با شیوۀ اندیشۀ اسلامی
نویسنده:
شهین اعوانی
نوع منبع :
نمایه مقاله
زبان :
فارسی
چکیده :
از میان آثار مرحوم فلاطوری، اسلامشناس و متخصص فلسفه و کلام، کتاب دگرگونی بنیادی فلسفۀ یونان در برخورد با شیوۀ اندیشۀ اسلامی، یکی از جدیترین و تأثیرگذارترین آنهاست که در سال 1352به زبان آلمانی، به قصد احراز کرسی استادی رشتۀ فلسفه به دانشگاه کلن ارائه شدهاست. روش مؤلف در این کتاب تطبیقی ـ مقایسهای است. او در صدد است تا ثابت کند که بر خلاف عقیدۀ رایج، بنیاد فلسفۀ اسلامی صرفاً ارسطویی نیست بلکه حاصل برخورد دو جهانبینیِ کاملاً متفاوت، یعنی جهانبینی حاکم بر فلسفه و علوم یونانی (از پیشسقراطیان تا فیلوپونس) از یکسو و جهانبینی اعتقادی برخاسته از قرآن و علوم قرآنی (در قالب فلسفۀ اسلامی) از سوی دیگر است. مرحوم فلاطوری میگوید فلسفۀ یونانی در بدو ورود به جهان اسلام و به ویژه تفکر ایرانی ـ اسلامی تغییر شکل یافته و به تدریج (و نه به طور دفعی) متحول شدهاست. یعنی بر خلاف آنچه که گفته میشود فلسفۀ فارابی، ابنسینا، و دیگر فیلسوفان مسلمان ریشه در فلسفۀ ارسطویی دارد، مؤلف کتاب تلاش میکند تا خطوط اساسی ساختار اندیشۀ یونانی بررسی و تفاوت آن را با شاکلۀ اندیشه قرآنی برشمارد و در پایان نتیجه میگیرد: شیوۀ اندیشۀ اسلامی، فلسفۀ یونانی فراگرفته را به گونهای تغییر شکل داده که بعدها نام «فلسفۀ اسلامی» به خود گرفتهاست.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 21 تا 30
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
نگاهی به اهمیت آفاق فلسفه در سپهر فرهنگ
نویسنده:
محمدمنصور هاشمی
نوع منبع :
نمایه مقاله
زبان :
فارسی
چکیده :
رضا داوری اردکانی از چهرههای مهم اندیشه در ایران، در روزگار ماست. وجهی از این اهمیت را مخالفان هم نمیتوانند تأیید نکنند. او یکی از طرفهای بسیاری از مناقشات و مباحثات فکری و قلمی، بهویژه پس از انقلاب، بودهاست و اندیشههایش حتی برای تندروترین مخالفان، آن اندازه اهمیت داشته که در نقد و نفی آنها بکوشند. این وجه عینی اهمیت اوست و این وجه ربطی به ذهنیات این و آن ندارد تا با رأی و نظر و تصور این و آن، از آن کاسته یا بر آن افزوده شود. اگر کسی همین اندازه اهمیت عینی در تاریخ اندیشۀ سرزمین و فرهنگی داشته باشد شناخت بهتر و دقیقتر او لازم است. چه رسد به اینکه این همۀ ماجرا نباشد و نفس اندیشههای آن فرد نیز واجد ظرافتها و ظرفیتهایی باشد که به کار دیگر اندیشمندان بیاید و بتواند برای نسلهای بعد به یادگار بماند و محل رجوع و بررسی و ارزیابی آنها باشد.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 31 تا 34
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
معرفی و نقد کتاب سهروردی و افکار او
نویسنده:
رضا کوهکن
نوع منبع :
نمایه مقاله , نقد و بررسی کتاب
زبان :
فارسی
کلیدواژههای اصلی :
حکمت اشراق the School of Illumination
چکیده :
نگاه ایران، سرزمین اشراق، بهآرامی، به سمت سهروردی دوخته میشود. این امر را میتوان از اقبال مخاطبان به اثری از استاد دکتر کریم مجتهدی، که در اینجا مورد معرفی و نقد قرار میگیرد، و نیز به ترجمۀ مجلد دوم از مجموعۀ «اسلام در سرزمین ایران»، اثر هانری کربن، با عنوان سهروردی و افلاطونیان ایران که بنده ترجمه کردهام، بهگونهای ملموس درک کرد. نکات برجستۀ اثر دکتر کریم مجتهدی، بهلحاظ روشی، بهرهگیری از قوۀ خیال در بازسازی اندیشه و تاریخ، بهلحاظ انسانشناختی، معرفی «انسان سالک» بهمثابۀ انسان اشراقی، بهلحاظ کلیت ساختار نظری، توجه به قصص رمزی، و بهلحاظ تاریخی، تأمل در باب منابع حکمت اشراق است. با این حال، نقدهایی هم از زوایای مختلف بر اثر دکتر مجتهدی وارد است، که کوشیدهایم تصوری اجمالی از برخی از آنها به دست دهیم.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 41 تا 50
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
گذار از حکمت صدرایی
نویسنده:
محمد غفوری نژاد
نوع منبع :
نمایه مقاله
زبان :
فارسی
کلیدواژههای اصلی :
حکمت متعالیه
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
ملاصدرا شیرازی: صدرالمتألهین
چکیده :
استاد حسین عشاقی اصفهانی در کتاب گامهای پسین در فلسفۀ برین به نقد حکمت متعالیۀ صدرایی پرداخته است. نقد حکمت متعالیه این بار نه به نفع حکمت مشائی که با چرخشی به سوی مبانی عرفان نظری صورت پذیرفتهاست. مؤلف بر آن است تا کار ناتمام ملاصدرا در بنیان نهادن فلسفه مبتنی بر وحدت تشکیکی وجود را با بنیان نهادن فلسفهای مبتنی بر وحدت شخصیه غیر تشکیکی به آخر برساند. از دیدگاه مولف، فلسفههای رایج بر پایه دو اندیشه باطل و فاقد برهان پیریزی شدهاند که عبارتاند از تکثر هستی و حکمپذیری آن. وی بر وحدت حقیقت هستی و حکم ناپذیری آن استدلال کرده و معتقد است از آنجا که وجود بماهو وجود حکمپذیر نیست، نمیتواند موضوع فلسفه باشد. از این رو وجود بماهو ظاهر را موضوع حکمت پیشنهادی خود قرار دادهاست. مهمترین نقطۀ قوت کتاب آن است که محتوای آن عمدتاً از تراوشهای فکری مؤلف تشکیل شده و از همین رو حقیقتاً شایستگی عنوان پژوهش را دارد. ضعف ویرایشی و فقدان جمعبندی در پایان فصول از نقاط ضعف این اثر است.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 51 تا 66
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
نقدی بر جلد نخست از کتاب تاریخ اندیشههای دینی
نویسنده:
حیدر زاهدی
نوع منبع :
نمایه مقاله , نقد و بررسی کتاب
زبان :
فارسی
چکیده :
نوشتار پیشرو نقدی بر جلد نخست از کتاب تاریخ اندیشههای دین اثر میرچا الیاده است که نسخه اصلی آن در سه جلد و به زبان فرانسوی در طول سالهای 1976 تا 1983 نوشته شدهاست. الیاده در جلد نخست کتابش به بررسی تاریخ اندیشههای دینی از عصر حجرتا اسرار الئوسیس پرداخته، در جلد دوم این تاریخ را از گوتمه بودا تا پیروزی مسیحیت ادامه داده و در جلد سوم از حضرت محمد(ص) تا عصر اصلاحات را مورد مداقه قرار دادهاست. ترجمه انگلیسی کتاب در حدود دو سال پس از چاپ هر جلد از کتاب به پایان رسیدهاست. جلدهای اول و دوم آن توسط مترجم نام آشنای آثار الیاده، «ویلارد آر. تراسک» به زبان انگلیسی برگشته و جلد سوم کتاب با همکاری«اَلف هیلتابایتل» و «دیانا اپوستولوس ـ کاپادونا» ترجمه شدهاست. گفتنی است که پروفسور «اَلف هیلتابایتل» استاد مطالعات دینی، تاریخی و علوم انسانی در دانشگاه جورج واشنگنتن است. ترجمه این کتاب بهتازگی توسط استاد بهزاد سالکی در بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه بهطبع رسیدهاست. کتابی که بهقطع از منابع مهم اهالی دینپژوهی و اسطورهشناسی است و جا دارد که آنرا مورد توجه جدیتری قرار دهیم لذا اگر این بازنگری بخواهد حق مطلب را بهجای آورد، باید دستکم به سه بخش تقسیم شود. نخست، دربارۀ شخص میرچا الیاده و نظریاتش در دینپژوهی و اسطورهشناسی؛ دوم، دربارۀ این کتاب خاص و تمرکز بر جلد نخست از این سهگانه و سوم، درباره نحوه ترجمه فارسی کتاب.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 95 تا 110
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
انسان میان هستی و نیستی
نویسنده:
علی غزالی فر
نوع منبع :
نمایه مقاله
زبان :
فارسی
چکیده :
هدف از این مقاله کوتاه این نیست که به محتوای کتاب هستی و نیستی بپردازیم یا آن را نقد و بررسی کنیم. این کار ـ به دلیل گستردگی و تنوع مباحث ـ نه ممکن است و ـ به دلیل جزئیات و تحلیلات فراوان ـ مطلوب هم نیست. قصد ما صرفاً این است که خواننده را متوجه ارزش و اهمیت این اثر فلسفی کلاسیک سازیم تا به سراغ آن برود و با جدیت به مطالعه آن بپردازد؛ زیرا غافل ماندن از مباحث بسیار جالب و جذاب این اثر برای اهل فلسفه بههیچوجه روا نیست. بهویژه آنکه در این اثر مسائلی مطرح میشود که امروزه نیز همچنان بخشی از مهمترین مسائل ما و زندگی ما هستند. البته برخی اهل فلسفه گمان میکنند که فلسفه سارتر از کارافتادهاست. اما آنان سخت در اشتباهاند؛ زیرا کمتر مسئلهای در این کتاب وجود دارد که امروزه نیز برای ما هم مسئله نباشد. این مطلب علاوه بر آن است که برخی نظریات سارتر و نتایج فلسفه او همچنان پاسخهایی خوب و کارآمد برای مسائل انسانی تلقی میشوند. همین یک مطلب کافی است تا آن را یک فلسفه کاملاً زنده بهشمار آوریم. لذا فلسفه سارتر بهطور عام و هستی و نیستی بهطور خاص را باید جدی گرفت و به سراغ آن رفت.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 125 تا 136
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
سنت و مدرنیته به روایت جابری
نویسنده:
محمد آل مهدی
نوع منبع :
نمایه مقاله
زبان :
فارسی
چکیده :
شاید یکی از مهمترین نتایج برآمده از برخورد میان غرب و عرب، آگاهی عرب از تفاوت بسیارش با دیگری است. عرب در این برخورد به ناتوانی خویش در برابر غرب پیمیبرد. این شوک شدید، سخن دربارۀ سنت و مدرنیته، اصالت و معاصر بودن را در میان فرهیختگان و روشناندیشان عرب مطرح ساخت. پس از آن و از گذر برخورد با چنین مفاهیمی گرایشات و جریانهای مختلفی پدید آمد، برخی سنتگرا و برخی تجددخواه نامیده شدند.در این میان گروهی به واکاوان سنت معروف شدند. این گروه از اندیشمندان عرب از دهۀ هشتم سده بیستم با تسلط بیشتر به متدهای غربی، به شکل منصفانهتر و روشمندتر با موضوع سنت و مفاهیم برآمده از آن برخورد کردند و به پژوهش دربارۀ آنها پرداختند که شهرۀ شهرشان محمد عابد جابری اندیشمند مغربی است.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 191 تا 192
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
نگاهی تحلیلی و انتقادی به کتاب الهیات محیط زیست
نویسنده:
اعظم قاسمی
نوع منبع :
نمایه مقاله
زبان :
فارسی
چکیده :
تخریب محیط زیست تبدیل به یکی از بزرگترین چالشهای دنیای معاصر شده است. بخش اعظم پژوهشها به حوزۀ اخلاق و فقه محیط زیست اختصاص دارد. سید حسین نصر نخستین متفکر مسلمان ایرانی است که به پژوهش در حوزۀ الهیات محیط زیست پرداخته است. سیدمصطفی محققداماد نیز دومین محققی است که بهطور تخصصی به این موضوع پرداخته است و اثر مهم وی، کتابی است که در این مقاله به نقد و تحلیل آن میپردازیم با عنوان الهیات محیط زیست. یکی از دلایل ارزشمندی فراوان این اثر آن است که دانشمند و محققی حوزوی که هم زمان حکیم و حقوقدان است، به این موضوع بذل توجه نموده است. مهمترین نوآوری کتاب بخش مربوط به فقه محیط زیست است. میتوان دیدگاه مؤلف را تأکیدی بر دیدگاه نصر دانست؛ با این تفاوت که دیدگاه قرآنی و حقوقی نیز لحاظ شده؛ دیگر آن که نصر پایبند به سنتگرایی است و مؤلف رویکرد صدرایی دارد. در این مقاله به تحلیل و ارزیابی کتاب میپردازیم و ضمن توصیف مزایا به بیان اشکالات صوری یا محتوایی آن میپردازیم.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 233 تا 255
مشخصات اثر
ثبت نظر
1
تعداد رکورد ها : 8
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت
×
ارسال نظر
نوع
توضیحات
آدرس پست الکترونیکی
کد امنیتی
*
*
با موفقیت به ثبت رسید