چکیده :
ترجمه ماشینی :
اولین و مهمترین فیلسوف و صوفی قرن ابن مسرا است.
تنها دو اثر از ابن ماسر که در بسیاری از زمینه ها آثاری ارائه کرده است به امروز رسیده است.
اینها عبارتند از: risâletu havâssı'l-hurüf ve hakâikihâ ve usûlihâ ve risâletu'l-i'tibâr (kitab et-tabsıra).
این آثار مشتمل بر اندیشه های عرفانی ـ فلسفی ابن مسرّه است که در این تحقیق به ابن مسارّه و فلسفه او در تمامی ابعاد آن پرداخته شده است.
تحقیق شامل مقدمه، پنج فصل و نتیجه گیری می باشد.
در مقدمه سعی شد تا اطلاعاتی در مورد مشکلات اصلی، هدف و اهمیت، روشها و منابع تحقیق، زندگی اجتماعی فرهنگی، زندگی علمی و فکری اندلس در دورهای که ابن ماسر میزیست، و اندیشه فلسفی در اندلس تا قبل از آن ارائه شود.
ابن ماسر در بخش اول به بررسی زندگی ابن ماسر، سفرهای او، بازگشت به اندلس و فعالیت های علمی، اساتید، شاگردان و آثارش، منابع اندیشه های فلسفی و عرفانی، جنبه باطنی، معتزلی و امپدوکلسیتی او پرداختیم.
در بخش دوم نظریه علم، علوم و علوم ابن مسار، در بخش سوم نظریه وجود، متافیزیک، فلسفه طبیعی، کیهان شناسی، جهان بینی و نظریه نشأت ابن ماسر را توضیح دادیم.در فصل پنجم تحت عنوان اصلی فلسفه دین، آشتی دین-فلسفه، وجود خدا و براهین آن، ت.
در فصل ششم، با عنوان اصلی ابن مسار و مکتب او، تأثیر ابن مسار بر متفکران مسلمان، یهودی و مسیحی و برداشت ابن مسار، جنبههای باطنی، معتزلی و امپدوکلسیتی را با ارتباط آنها با مکتب اسلامی و اشراقی بیان کردیم.
و این نظریات را با یکدیگر مقایسه کرد و در قسمت پایانی نظر خود را در مورد ابن ماسر و نتایجی که در تحقیق به آن رسیدیم بیان کردیم.
قرنی که اندیشه اسلامی اندلس از آن سرچشمه می گیرد، ابن مسرا است.
تنها دو اثر از ابن مسرّه که آثاری در زمینههای مختلف تولید کرده، به این روزها رسیده است.
اینها کتاب خواس الحروف و حقایقیها واصولیها (کتاب خصوصیات حروف، ماهیت واقعی آنها و اصول آنها) و رسالة الطبار (کتاب الطبیرا) (رساله در مورد تأمل) هستند.
این آثار مشتمل بر اندیشه های عرفانی و فلسفی ابن مسره است.
در این تحقیق، ابن مسرا و فلسفه او در همه ابعاد مورد بحث قرار گرفت.
تحقیق شامل مقدمه، پنج بخش و بخش نتیجه گیری می باشد.
در بخش مقدمه، سعی شد مشکلات اصلی تحقیق، هدف و اهمیت آن، روش و منابع آن، اطلاعاتی در مورد زندگی فرهنگی اجتماعی در اندلس، علم و زندگی فکری و اندیشه در اندلس تا زمان ابن مسرا بیان شود.
بخش اول، زندگی ابن مسرا، سفرهای او، بازگشت به اندلس، علمی او را مرور کردیم.
endülüs islam düşüncesinin yeni neşet ettiği iii/ix.-iv/x.
asrın ilk ve en önemli filozof ve sufisi ibn meserre‟dir.
birçok alanda eserler veren ibn meserre‟nin günümüze sadece iki eseri ulaģmıģtır.
bunlar: risâletu havâssı‟l-hurûf ve hakâikihâ ve usûlihâ ve risâletu‟l-i‟tibâr (kitab et-tabsıra) adlı eserlerdir.
bu eserler, ibn meserre‟nin mistik-felsefi düģüncelerini ihtiva ederler.bu araştırmada ibn meserre ve felsefesi, bütün yönleriyle ele alındı.
araştırma giriş, beş bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır.
giriş bölümünde, araştırmamızın temel problemlerini, amacı ve önemini, yöntem ve kaynaklarını, ibn meserre‟nin yaşadığı dönemde endülüs‟te sosyo- kültürel hayat, ilim ve fikir hayatı ile ibn meserre‟ye kadar endülüs‟te felsefi düşünce ile ilgili bilgi vermeye çalıştık.birinci bölümde ibn meserre‟nin hayatı, seyahatleri, endülüs‟e dönüşü ve ilmi faaliyetleri, hocaları, talebeleri ve eserleri, felsefi ve tasavvufi düşüncelerinin kaynakları ile batıniliği, mutezililiği ve empedoklesçi yönünü inceledik.ikinci bölümde ibn meserre‟nin bilgi nazariyesi, ilim ve ilimler tasnifi, psikolojisi ve nefs düşüncesini açıkladık.üçüncü bölümde, ibn meserre‟nin varlık nazariyesi, metafiziği, tabiat felsefesi, kozmolojisi, alem görüşü ve sudur nazariyesini açıkladık.dördüncü bölümde, ibn meserre‟nin ahlak, tasavvuf ve siyaset felsefesi ile ilgili düşüncelerini amelî (pratik) felsefesi olarak verdik.beşinci bölümde, din felsefesi ana başlığı altında din-felsefe uzlaşması, tanrı‟nın varlığı ve delilleri, tanrı‟nın sıfatları, tanrı‟nın ilmi, nübüvvet, insan fiilleri kaza ve kader ile mead anlayışını açıkladık.altıncı bölümde, ibn meserre ve ekolü ana başlığı altında, ibn meserre‟nin müslüman, yahudi ve hristiyan düşünürler üzerindeki etkisi ile ibn meserre‟ninmeşşai ve işraki ekolleri ile ilişkisi ile batıniliği, mutezililiği ve empedoklesçi yönünü açıkladık vebu düşünceleri birbiriyle karşılaştırdık.sonuç bölümünde ise ibn meserre hakkındaki kanaatimizi ve araştırmamızda ulaştığımız sonuçları verdik.abstractthe first and most important philosopher and sufi of iii/ix.-iv/x.
century which andulusian islamic thought arises from is ibn masarra.
only two works of ibn masarra, who produced works in a wide selection of fields, have reached to these days.
these are kitâb khawâss al-hurûf wa-haqaiqiha wa-usûliha (book of the properties of letters, their true nature and their principles) and risâlat al-i`tibâr (kitâb al-tabsırah) (epistle on reflection).
these works include ibn masarra‟s mystical and philosophical thoughts.in this research, ibn masarra and his philosophy were discussed in all aspects.
the research consists of introduction, five parts and conclusion part.
in introduction part, we tried to give the main problems of our research, its aim and importance, its method and resources, information about the socio-cultural life in andulusia, science and thought life and the philosophical thought in andulusia until ibn masarra.in the first part, we reviewed ibn masarra‟s life, his travels, his return to andulusia, his scientific