جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 310
بررسی عوامل موثر در دیدگاه ابن ابی الحدید در انکار نصوص ولایت
نویسنده:
نویسنده:اعظم خضرا؛ استاد راهنما:حمیدرضا سروریان,فاطمه ژیان
نوع منبع :
رساله تحصیلی
چکیده :
با توجه به اهمیت شرح نهج‌البلاغه ابن‌ابی‌الحدید و تأثیر آن بر سایر شروح و نیز مراجعه جمع کثیری از شیعیان و حتی اهل تسنن به این منبع، بررسی عوامل‌انکار و روشن نمودن تعارضات سخن ابن‌ابی‌الحدید در توجیه مشروعیت خلافت و نحوه انتصاب امام از جمله موارد اختلافی میان شیعه و اهل‌تسنن است. ابن‌ابی‌الحدید معتقد‌است خلافت ابوبکر مشروع به اجماع بوده‌است. او گرچه امام علی را افضل و محقّ به خلافت می‌داند؛ ولی منکر نصّ برخلافت علی شده و دراین راستا دچارتعارضات شده است. او به عدم احتجاج امام علی  به نصّ در برابر ابوبکر و به عدم قیام ایشان و پذیرش خلافت ابوبکر بعد از امتناع ازبیعت استناد کرده‌است؛ در‌حالی که امام در خطبه‌های متعدد نهج‌البلاغه از حق خلافتی که از ایشان غصب شده شکایت کرده‌است. همچنین ادله محکمی را برای عدم قیام خود همانند عدم داشتن یار ویا عدم زمان مناسب بیان کرده وخود ابن‌ابی‌الحدید‌ نیز با توجه به روایات متعدد آنها را تأیید کرده‌است. جهت واکاوی اساس این تعارضات در ‌بررسی های تاریخی شاهد فراز و نشیب‌‌های بسیار برای شیعه و معتزله در‌دوران خلافت عباسی هستیم به گونه‌‌‌ای که در دوران ابن‌ابی‌الحدید شاهد حضور سیاسی شیعیان در دستگاه عباسی از جمله ابن‌علقمی وزیر مستعصم‌بالله، آخرین خلیفه عباسی هستیم که ابن ابی‌الحدید شرح نهج‌البلاغه را به درخواست ایشان نوشته و در قبال این کار، ابن علقمی صله بسیار به او پرداخت کرده‌است. شیعیان دراین دوره گاه درتنگنا قرار‌داشته و راه احتیاط در‌پیش گرفته‌اند. حال در‌این دوران به جهت توجه خلفا به سایر فرق اهل سنت به ویژه حنبلیان، معتزله ‌از نفوذ و وجهه اجتماعی و سیاسی کمتری برخوردار بودند. در مورد مذهب ایشان ابهام وجود دارد، برخی ابن‌ابی‌الحدید را شیعه و برخی معتزله و برخی بین شیعه و معتزله دانسته‌اند؛ اما علی الظاهر معتزلی بودن او تأیید می‌شود، وی در مواضع متعدد از مذهب خویش دفاع کرده‌است؛ اما از آوردن گزاره‌های تاریخی که به نفع شیعه است نیز کوتاهی نکرده-است. این نوشتار که به روش تحلیلی- توصیفی انجام گرفته در‌صدد بیان تعارضات او در مسأله خلافت امام علی ‌و علل انکار نصّ دراین مورد می‌باشد. براساس این تحقیق می‌توان گفت که موقعیت تاریخی شیعیان و جریان‌هایی همچون غا‌لیان واسماعیلیان تندرو و موقعیت سیاسی ابن‌ابی‌الحدید در بغداد و دردستگاه خلافت عباسی اموری تأثیر‌گذار بر گرایش‌های معتزله وی بوده و گرایش‌های شیعی وی دراین تعارضات دخیل بوده است.
تحلیل تطبیقی استنادات قرآنی ابن‌ میثم بحرانی و ابن‌ابی‌الحدید معتزلی در شرح نهج‌البلاغه
نویسنده:
نویسنده:مسعود صفری؛ استاد راهنما:کرم سیاوشی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , مطالعه تطبیقی
چکیده :
دو شرح ابن‌میثم بحرانی و ابن‌ابی‌الحدید بر نهج‌البلاغه از جمله برجسته‌ترین شرح‌های نهج‌البلاغه هستند. با توجه به وجود ارتباط میان خطبه‌های نهج‌البلاغه با قرآن کریم در لفظ و محتوا، دو شارح مذکور جهت شرح نهج‌البلاغه از آیات قرآن استفاده کرده‌اند. این پژوهش با هدف یافتن نقاط اشتراک و اختلاف دو شارح در استناد به قرآن کریم با روش توصیفی-تحلیلی انجام شد. دیدگاه‌ها و استنادات قرآنی ابن‌میثم بحرانی و ابن‌ابی‌الحدید در 55 خطبه از نهج‌البلاغه با موضوعات اعتقادی، سیاسی و اخلاقی مورد بررسی قرار گرفت، سپس این دیدگاه‌ها در دو بخش «اشتراکات» و «اختلافات» به صورت تطبیقی دسته‌بندی و تحلیل شد. همچنین ارتباط یا عدم ارتباط استناد قرآنی صورت گرفته توسط دو شارح نیز مورد نقد و بررسی قرار گرفت و نقاط پنهان از نظر ایشان در استناد به قرآن بیان شد. از جمله نتایج این پژوهش توفیق بیشتر ابن‌میثم بحرانی در استناد فراوان‌تر و صحیح‌تر به آیات قرآن، خروج متعدد ابن‌ابی‌الحدید از سیر موضوع خطبه‌ها و دخالت دادن عقاید مذهبی خاص معتزله در تبیین معنای عبارات نهج‌البلاغه، کاستی و کوتاهی هر دو شارح در استناد به قرآن کریم در اغلب خطبه‌های سیاسی و استنادات غیرمرتبط با موضوع خطبه در برخی از خطبه‌های اعتقادی و اخلاقی است.
بحار الأنوار المجلد 33
نویسنده:
محمدباقر مجلسی
نوع منبع :
کتاب , آثار مرجع
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
بیروت: داراحیاء التراث العربی,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
«بحار الأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار (علیهم السلام)» مشهور به بحار الانوار، مفصل‌ ترین مجموعه حدیثی شیعه است که با نظارت علامه مجلسی تألیف شده است. تألیف این کت تاب که مجموعه‌ ای از آموزه‌ ها و تعالیم شیعی است، بیش از ۳۰ سال طول کشیده و گروهی از شاگردان علامه مجلسی او را در این کار یاری کرده‌ اند. مؤلف، کتاب را بر اساس ۲۵ موضوع کلی طراحی و آن را در ۲۵ جلد جای داده است (در دوره‌ های اخیر به صورت ۱۱۰ جلدی منتشر می‌ شود.) در هر جلد ریز موضوعات مربوط به آن را در ابواب مختلف گرد آورده است. او در هر باب، ابتدا آیات قرآنی مرتبط با موضوع را ذکر کرده و تفسیر آنها را می‌ آورد و در مرحله بعد احادیث مربوط به آن باب را نقل می‌ کند. مجلسی تلاش کرده است که در بحار الانوار تمام موضوعات و مسائل موجود را پوشش دهد. برای مثال، این مجموعه با عنوان کتاب العقل و الجهل آغاز و با مباحث مربوط به خداشناسی و توحید، عدل الهی، و تاریخ پیامبران ادامه پیدا می‌ کند. از جلد ۱۵ تا ۵۳ چاپ ۱۱۰ جلدی، به تاریخ زندگی و فضایل پیامبر اسلام (ص) و حضرت زهرا (س) و امامان شیعه (ع) اختصاص دارد. بحار الانوار به خاطر ذکر مستند بیشتر روایت‌ های منقول از ائمه شیعه (ع)، باب‌ بندی موضوعات، شرح و بیان بسیاری از روایات، تحقیقات گوناگون کلامی، تاریخی، فقهی، تفسیری، اخلاقی، حدیثی و لغوی، نزد محققان و پژوهشگران مقامی والا داشته است؛ چنانکه با وجود حجم زیاد، از همان روزگار تألیف، نسخه‌ های خطی بسیاری از آن نوشته شده و با رواج صنعت چاپ، همه یا بخش‌ هایی از آن بارها به چاپ رسیده است. برخی از عناوين و موضوعاتي كه در اين جلد به آن پرداخته شده است عبارتند از: كتاب طهارت و احكام مربوط به آن، آداب مريض، آداب احتضار، احكام ميت، آداب تشييع جنازه، احكام نماز ميت و...
مناظره دو عالم اهل سنت اسکافی و جاحظ پیرامون برتری علی (ع)
نویسنده:
طيبيبان، حسين
نوع منبع :
کتابشناسی(نمایه کتاب) , ترجمه اثر
چکیده :
مجموعة حاضر ترجمة قسمت هايي از كتاب «عثمانيه» و ردّ آن یعنی «نقض العثمانيّه» است كه به ترتيب تأليف جاحظ و اسكافي دو تن از علماي اهل سنت پيرامون برتري امير مؤمنان ـ عليه السلام ـ بر خليفة اول به نگارش در آمده اند. ابن ابي الحديد اين مجموعه را در شرح خطبة قاصعه ذكر كرده است.
المختار من تفسير أهل التوحيد والعدل
نویسنده:
عبد الله النظّام المعتزلي
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
شرح نهج البلاغه عبده المجلد1
نویسنده:
الشیخ محمد عبده
نوع منبع :
کتاب , شرح اثر , آثار مخطوط(خطی) و طبع قدیم , آثار مرجع , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
بیروت: دارالمعرفه,
چکیده :
شرح نهج البلاغه اثر شیخ محمد عبده ، فقیه ، حقوق دان ،اصلاح گر دینی ، مفتی اسبق مصر و از شاگردان سید جمال الدین اسد آبادی است . این کتاب که بیشتر حاوی الفاظ مشکل و واژگان غریب نهج البلاغه است در دنیای عرب شهرت بسزائی دارد و بارها در مصر ، لبنان و ایران چاپ شده است.
شرح نهج البلاغه عبده المجلد2
نویسنده:
الشیخ محمد عبده
نوع منبع :
کتاب , شرح اثر , آثار مخطوط(خطی) و طبع قدیم , آثار مرجع , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
بیروت: دارالمعرفه,
چکیده :
شرح نهج البلاغه اثر شیخ محمد عبده ، فقیه ، حقوق دان ،اصلاح گر دینی ، مفتی اسبق مصر و از شاگردان سید جمال الدین اسد آبادی است . این کتاب که بیشتر حاوی الفاظ مشکل و واژگان غریب نهج البلاغه است در دنیای عرب شهرت بسزائی دارد و بارها در مصر ، لبنان و ایران چاپ شده است.
تهذيب شرح نهج البلاغة لابن أبي الحديد المعتزلي - المجلد 1
نویسنده:
السيد عبد الهادي الشريفي؛ استخراج الفهارس: رعد البهبهانی
نوع منبع :
کتاب , خلاصه اثر , آثار مرجع , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
شرح نهج البلاغه ابن أبی الحدید المجلد1
نویسنده:
ابن ابی الحدید؛ تحقیق محمد ابراهیم
نوع منبع :
کتاب , شرح اثر , آثار مرجع , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
بغداد، بیروت: دارالکتاب العربی، الامیره,
چکیده :
شرح نهج‌البلاغة لابن ابى‌الحديد، به زبان عربى، نوشته ابوحامد، عبدالحميد بن هبة الله بن ابى‌الحديد معتزلى، متوفاى 656ق، مفصل‌ترين شرحى است كه بر نهج‌البلاغه نوشته شده و مورد قبول مسلمين هم واقع گشته است. ابن ابى‌الحديد، شرح خود را در سال 644ق، شروع كرده و در سال 649ق، به اتمام رسانده. وى، كتاب خود را براى مؤيدالدين بن علقمى، وزير عباسيان نگاشت كه بسيار مورد عنايت و توجه اين وزير شيعى واقع شد و هداياى فراوانى به او داد. با توجه به تاريخ وفات ابن ابى‌الحديد كه سال 656ق، است، وى، شرح خود را 7 سال قبل از وفات؛ يعنى در اواخر عمر، به پايان رسانده است. محتوای جلد حاضر:ك مقدمه و حدود بيست و پنج خطبه از خطبه‌هاى حضرت امير (از خطبه 1 تا قسمتى از خطبه 25)، حدود هجده خطبه (از تتمه خطبه 25 تا قسمتى از خطبه 43).
  • تعداد رکورد ها : 310