جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
 آثار و پیامدهای فردی و اجتماعی زکات از دیدگاه قرآن و سنت
نویسنده:
خدیجه ترشیزی حصاری
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
در پژوهش انجام شده با موضوع آثار و پیامدهای فردی و اجتماعی زکات این فریضه الهی که به عنوان یک واجب مالی تلقی می شود و موثر در رشد و تعالی فرد و جامعه و به دنبال آن ایجاد آرامش در اجتماع انسانی است ، با محوریت قرار دادن محتوی تحقیق پیرامون آثار و پیامدها ، ضمن بیان مهمترین آثار مثبت و منفی در پرداخت و عدم پرداخت زکات ، سعی ما بر آن شد که با بالا بردن آگاهی افراد و نشان دادن کلید رستگاری به آن ها ، ایشان را به روی آوردن به این فریضه الهی فرا خوانیم چرا که با بررسی این فریضه در آیات و روایات پی بردیم این تکلیف همچون سایر تکالیف ، ره توشه ای است برای حرکت انسان در مسیر تقوی الهی و عامل دست یابی انسان به عالی ترین مقامات روحانی و وسیله حضو.ر یافتن به آستان حضرت حق . در پایان نیز با پرداختن به عواقب ترک زکات و بیان گرفتاریهایی که در دنیا و آخرت دامن گیر فرد و جامعه می شود ، ضمن یاد آوری نکات آموزنده و عبرت انگیز همگان را به بیداری از خواب غفلت که ناشی از فرو رفتن انسان در انواع شهوت هاست ترغیب می کنیم . همچنین برای آگاهی دادن هر چه بیشتر به افراد ، لازم دیدیم مبحثی را تحت عنوان مقدمه ای در بیان زکات که شامل مصداق ها و احکام زکات است قبل از ورود به محتوای اصلی موضوع در فصل اول بیان کنیم . در این تحقیق با بهره بردن از تفاسیر گوناگون از جمله ، تفسیر المیزان ، نمونه ، نور و دیگر تفاسیر همراه با منابع معتبر که با روش جمع آوری مطالب و فیش برداری درباره موضوع در داخل کتابخانه های معتبر انجام گرفت و با آوردن مطالب مفید و متناسب با موضوع به محتوای تحقیق جذابیت بالایی بخشیدیم . و آن چه حاصل این پژوهش است پی بردن به اهمیت اصلی از اصول ارزشی اسلام یعنی فریضه زکات است که با کمرنگ شدن ارزش های اسلامی به خاطر فاصله گرفتن مردم از امور معنوی و غرق شدن در امور مادی به دست فراموشی سپرده شده بود .
فلسفه غیبت امام زمان ( عج)
نویسنده:
عفت باغیشنی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
چکیده :
موضوع این تحقیق فلسفه غیبت امام زمان می باشد. علت های زیادی در رابطه با غیبت حضرت ولی عصر ذکر شده است اما مهمترین این علت ها را می توان سه علت دانست. اولین علت: امتحان و آزمایش می باشد. علت دوم: بر عهده نداشتن بیعت هیچ ستمگری است و علت سوم: نجات یافتن حضرت مهدی از خطر قتل. که احادیث بسیار زیادی به این سه علت اشاره کرده اند. که ما آنها را دسته بندی کرده ایم از این رو این تحقیق شامل سه فصل می باشد. عنوان فصل اول: علل فرهنگی – عقیدتی می باشد که شامل 6 علت می باشد مانند: امتحان و آزمایش, الطاف خفیه پروردگار, گناهان و عدم آمادگی و نافرمانی مردم, خیر و برکت برای مومنین و ..... عنوان فصل دوم: علل سیاسی و حکومتی می باشد که شامل 16 علت می باشد. مانند: تمییز و جدا شدن خالص از ناخالص, برعهده نداشتن بیعت هیچ ستمگری, خوف و تقیه, نبودن ناصر, تربیت شیعیان اهل بیت, سری از اسرار الهی و .... عنوان فصل سوم: وظایف مردم در عصرغیبت با توجه به فلسفه غیبت امام زمان می باشد، که از جمله وظایف مردم در عصر غیبت اصلاح رابطه خود با خدا، احساس مسئولیت در قبال جامعه مسلمین، رجوع کردن به فقها و دین شناسان، کسب آمادگی نظامی، دعا برای آن حضرت و ... می باشد. در جمع آوری مطالب از منابع معتبر زیادی چون: کتاب کمال الدین از شیخ صدوق، علل الشرایع شیخ صدوق، مطلع الفجر سید جواد معلم، الغیبة از شیخ طوسی، صراط از آقای علی صفایی و ملکوت زمان از مهدی قاسم منفرد، انتظار، باید ها و نبایدها از ابراهیم شفیعی سروستانی و .... استفاده شده است. این تحقیق براساس نوع و هدف بنیادی ( به قصد کشف حقایق بیشتر) و موضوع این تحقیق دینی می باشد و روش این تحقیق روش کتابخانه ای می باشد. این تحقیق نتایج مهمی در بر دارد از جمله: غیبت حضرت ولی عصر بی علت نیست بلکه علت های مهم و اساسی زیادی دارد. یکی از مهمترین علت های غیبت حضرت مهدی امتحان و آزمایش بندگان می باشد. تا معلوم شود کدام مومن واقعی و کدام مدعی دروغین هستند. یکی از علت های غیبت حضرت مهدی گناهان و نافرمانی مردم و عدم آمادگی آنان برای ظهور می باشد، اگر حضرت مهدی غیبت نمی کردند با توجه به اوضاع و احوال آن زمان جان ایشان به خطر می افتاد و خطر قتل ایشان بسیار زیاد بود، حضرت مهدی غایب شده است تا بیعت هیچ ستمگری بر عهده ی او نباشد، یکی از علت های مهم غیبت حضرت مهدی نبودن یاران خاص و وفادار به ایشان است و ..... واژگان کلیدی:فلسفه، غیبت، امام زمان.
رابطه ی عدل الهی با شرور از دیدگاه اسلام
نویسنده:
مهدیه بلالی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
موضوع تحقیق حاضر رابطه ی عدل الهی با شرور از دیدگاه اسلام است. این بحث یکی از محوری ترین مسائل اعتقادی برای هر مسلمانی است. از آنجایی که هر مسلمان به عدل الهی اعتقاد دارد و آن را یکی از اصول دین خویش می شمرد، و در جهان پیرامون ما، انواع شرور طبیعی و اخلاقی وجود دارد، ممکن است در اذهان این ناسازگاری به وجود آید که با وجود خداوندی عادل، چرا این همه شرور در جهان وجود دارد؟ اگر خداوند عادل است وجود شر برای چیست ؟ هدف از انجام این تحقیق پاسخ دادن به این قبیل پرسشها است تا با بیان رابطه ی عدل الهی باشرور آن هم از دیدگاه اسلام، راه حل منطقی اراده دهیم تا از این طریق در حد توان ، پاسخ گوی شبهات مربوط به مساله عدل باشیم و این مساله را تحت عنوان فواید شرور در این تحقیق بیان کردیم. در این تحقیق سعی کردیم مسائل مطرح شده را با استناد به آیات و روایات مطرح کنیم تا مطالب از اعتبار و غنای بیشتری برخوردار باشند و از این طریق رابطه ی این مسایل با اسلام نیز روشن شود . در این تحقیق به بررسی انواع عدل و انواع شر پرداخته تا در نهایت به این مهم دست یابیم که خداوند عادل و خیرخواه و قادر مطلق است و آنچه به عنوان شر مطرح می شود، نتیجه آزادی واختیار انسان است و تنگ نظری ما آن را شر می پندارد گرچه دارای اثرهای تربیتی فراوانی است . از جمله کتابهای مهم در این تحقیق کتاب عدل الهی استاد مطهری ( رحمه الله علیه) است که با زبان شیوا و با وجود مثالهای به جا مساله عدل الهی و شر را به خوبی توضیح می دهد از جمله دیگر کتابهای مورد استفاده کتاب معارف اسلامی به نویسندگی علی افضلی موسایی است که در باب مساله شر به خوبی توضیح مطالب می پردازد. کتاب اندیشه اسلامی نوشته جعفر سبحانی و محمد محمدرضایی هم از جمله کتابهایی است که مطالب بسیار مفیدی در مورد عدل و شر بیان می کند. کلید واژگان تحقیق عبارتند از : عدل، شر، علم، قدرت، و خیرخواهی.
سرنوشت روح در عالم برزخ
نویسنده:
عزت حسینی دوغانی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
عنوان نوشتاری که پیش رو دارید « سرنوشت روح پس از مرگ» است، که به بیان کوتاهی درباره شناخت حقیقت روح و عالم احتضار و سپس عالم برزخ و ارواح می پردازد که آشنایی با این موارد سبب تذکر و برگرفتن ره توشه ای پربار برای سفری ابدی می شود. هدف از نگارش این رساله آشنایی بیشتر با حقیقت و چیستی روح، بررسی تأثیرات اعمال انسان بر روح و نیز موقعیت و شرایط آن است و از آنجا که مسیر ترقی و تعالی در عالم ارواح و رستاخیز بستگی به دانش اکتسابی هر فرد در حیات دنیوی او دارد، نیل به هدف مذکور وسیل? نجات و آسایش دوران پس از مرگ می شود. روح در قرآن به معنای وحی، فرشته مخصوص وحی و نیروی معنوی الهی و...، بکار رفته است. گرفتن روح یا همان قبض روح با اذن خداوند است و این کار توسط ملک الموت و یارانش انجام می گیرد. شب اول قبر که همان شب ورود به عالم برزخ است یکی از هولناکترین ساعت انسان است زیرا سؤال و جواب قبر و فشار قبر و ورود به بهشت یا جهنم برزخی همه در آن شب صورت می گیرد. روح پس از خارج شدن از بدن در بدنهایی شبیه ابدان اصلی خود قرار می گیرند و در عالم ارواح که ویژگیهای خاصی دارد زندگی می کنند و به تکامل میرسند. منابع مورد استفاده با مرکزیت قرآن عبارتند از: منابع تفسیری ، کتب روایی و کتب تخصصی معاصر در روح شناسی؛ مطالب نیز به اعتبار ماهیت، توصیفی و تحلیلی بوده که با استفاده از روش کتابخانه ای فراهم شده است. دستاورد این پژوهش این است که روح انسان پس از جدایی از بدن، در بدن مثالی که شبیه بدن های اصلی دنیایی است، قرار می گیرد، و زندگی جدیدی را در عالم برزخ شروع می کند که از نظر کم و کیف تا اندازه ای شبیه زندگی دنیایی می باشد و با توجه به اعمالی که در دنیا انجام داده است تا روز قیامت متنعم یا معذب می باشد. کلید واژگان: روح ، مرگ، سرنوشت، برزخ.
شناخت خداوند از راه نظام آفرینش انسان
نویسنده:
سمیه جهان
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
نوشته حاضر پیرامون شناخت خداوند از راه نظام آفرینش انسان می باشد. که هدف ازآن شناخت پروردگار از ساده ترین راه یعنی تدبر وتامل در یکی از آیاتش می باشد لذا لازم بود که تحقیق در دوبخش آورده شود که بخش اول آن به عنوان مقدمه ای است برای بخش دوم. در بخش اول به عنوان مقدمه مسئله شناخت پرداخته شده است وانواع نظریات موجود در ارتباط با حل معمای هستی از ظرف مادیون والهیون را بررسی می نماید وبه هرکدام پاسخ می دهد ودر نهایت به این نظریه قابل قبول می رسد که خداوند آفریننده هستی است. در بخش دوم که خود شامل چندین فصل می باشد ابتدالازم بود مراحل خلقت انسان در بدو آفرینش بررسی شود لذا پس ازبررسی این مراحل به کیفیت شناخت خداوند از راه نظام اعضای بدن انسان پرداخته شده وتک تک اعضای بدن از لحاظ علمی وتوحیدی مورد بررسی قرار گرفته است ،سلول یکی ازریز ترین عضو بدن می باشد که تمام اعضاء نیز از همین عضو کوچک ساخته شده اند چنان نظم وهماهنگی بین سلول ها بدن برقرار است که با کمی دقت در آن بی درنگ پی به علم وقدرت خالق بی همتا می بریم وهمین تامل به ریزترین عضو کافی است که مارا به مبدا بزرگ ،آفریدگار هستی آشنا سازد . علاوه برآن بدن ازدستگاههای مختلفی تشکیل یافته از دستگاه تنفس گرفته تادستگاه گوارش وگردش خون و... نظم وهماهنگی در این دستگاه ها نیز به وضوح قابل مشاهده است وهریک کار خود را دقیق وبی عیب ونقص ادامه می دهند تا انسان حیات داشته باشد. «فتَبَارَکَ اللهُ اَحسَنُ الخالِقینَ » « پس آفرین بر خداوند که بهترین خلق کنندگان است». این سخن بی درنگ برزبان انسان جاری می شود وخداوند را تحسین می نماید ،بلکه آفرین بر قدرت نمائی بی نظیری که در ظلمت ،تاریکی های سه گانه « شکم ،رحم ومشیمه » این چنین تصویری زیبا با این همه عجایب وشگفتی ها برقطره آبی نقش می زند . آفرین بر این علم وحکمت که این همه استعداد وشایستگی را در چنین موجود ناچیز وبی ارزش ایجاد می کند وآنچه برای انسان لازم بوده ودر آینده به آن احتیاج داشت آفرید ،وآفرین بر او که زیباترین موجودات که انسان است را « احسن تقویم » آفرید، « لَقَد خَلَقنَا الاِنسانَ فی اَحسَنِ التَّقویمِ » « ما انسان رادر احسن تقویم آفریدیم » . پس با شناخت چنین آفریدگار دانا وتوانایی جای بسی قدر دانی وسپاس وتشکر باقی است، تشکر از خالق بی همتا می تواند استفاده درست از اعضا و قوای بدنی در راه او باشد لذا تمام نیرویمان را بکار گیریم وبه بهترین شکل موجود خداوند را عبادت وسپاس گوییم زیرا هدف ازخلقت انسان جز عبادت نمی باشد . چون خداوند خود تمام زمینه های عبادت را فراهم نموده است وهم موجودات هستی ازماه وخورشید وستارگان گرفته تاحیوانات وگیاهان مسخر انسان آفریده شده اند لذا غفلت از آفریدگارمان ناسپاسی بزرگی است که قابل بخشش نیست، خدا یاتورا به خاطر همه نعمت هایت سپاس می گویم وتنها تو را می پرستم .
 آب و سراب: سعادت و شقاوت در قرآن و روایات
نویسنده:
محبوبه مشهدی سعدآباد
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
مفهوم و مصادیق سعادت و شقاوت، ودیدگاههایی در مورد سعادت وشقاوت، رابطه سعادت با سرنوشت انسان، تغییرسرنوشت، مسیرسعادت وملاک ها واسباب خوشبختی موضوعات مطرح شده می باشند. سعادت به خوش فرجامی، بهترین حالات زندگی کردن و فراهم بودن اسباب نعمت تعریف می شود و شقاوت بد سرانجامی یا فراهم بودن اسباب گرفتاری و بلا است. مصادیق « سعادت» با توجه به نگرش انسان به هستی، متفاوت خواهند بود. رویکرد دینی، سعادت جاودانه را در عالم آخرت جستجو می کند و رویکرد غیردینی،می خواهد خوشبختی را با امکانات محدود این دنیا بدست آورد. انسانها از آن جهت که دارای استعدادهای یکسان هستند، سعادت یکسانی دارند. هم چنین سعادت به عنوان تنها مسیر کمال آدمی، او را به استعدادها و آنچه لایق وجودی اوست، می رساند. کامیابی و سعادت انسان، بدون تلاش اختیاری تحقق پذیر نیست و تنها با سعی خویش به کمال نهایی خود می رسد و دیگران نمی توانند سرنوشت او را تغییر دهند و سعادت و شقاوت او محصول اعمال خود اوست. این که خداوند علم به این موضوع دارد، از انسان، قدرت اختیار و اراده سلب نخواهد شد. البته در این راه و مسیر، نیازمند راهنمای جامع می باشد. بیان ملاکهای این مسیر و اسباب سعادت، فرع بر شناخت انسان و آشنایی با ظرفیتهای مختلف این موجود مرموز است که انسان غیر معصوم قادر به تشخیص آن نیست و خداوند با علم به این موجود و غرایز و خواسته های او، پیامبران و اولیای الهی را به رسالت برگزید تا با پیروی از دستورات آنان و طی کردن مسیرآنان به سعادت واقعی برسند.
سیری در مقوله منجی در ادیان
نویسنده:
هاجر سلطانی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
از روزگاران کهن، مسئله ظهور منجی در آخر الزمان، اصلی اساسی بوده است که پیشینیان بشر پیوسته از آن سخن گفته اند.سیری کوتاه در افکار و عقاید ملل مختلف جهان،این حقیقت را به خوبی روشن می سازد که با وجود اختلاف آراء ،عقاید و اندیشه های متضّاد ، در انتظار مصلح موعود جهانی به سر می برند . منجی به معنای نجات دهنده و لقبی است که در اسلام به حضرت مهدی(علیه السلام)می دهند.و در آیین بودایی ، اندیشه موعود گرایی با مفهوم میترویه تبیین می گردد. در آیین هندو از نجات دهنده و موعودی به نام آواتارا سخن به میان آمده است.در منابع زرتشتیان، تصریحات بسیاری به ظهور حضرت مهدی(علیه السلام) شده است.و نیز می توان گفت: به اعتقاد یهودیان، نجات دهنده انسانی است همانند دیگران که برخوردار از جلوه و جبروت خدایی است . در کتاب انجیل آمده است که ،حضرت مسیح ( علیه السلام)به دنبال قیام حضرت قایم(علیه السلام)در فلسطین آشکار خواهد وبه یاری آن حضرت خواهد شتافت. چهار مذهب اصلی اهل سنت به ظهور حضرت مهدی ( علیه السلام)تصریح کرده اند . به اعتقاد شیعیان نیز ،جهان پر از ستم و کینه را آزاد مردی سامان می دهد که ظهورش مسلم و قطعی است.این موعود که « مهدی» نامیده می شود ،آخرین امام از امامان دوازده گانه و فرزند امام حسن عسگری ( علیه السلام) است. مهدی(علیه السلام) حقیقتی است زنده،که هرگز نظرهای علمی نمی توانند او را از خرافات شمرده،از فهرست حقایق حذف نمایند.
فلسفه آفرینش انسان
نویسنده:
طاهره خرم دل نیک
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگااه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
عشق سوزان و سعی و تلاش مداوم بشر در کشف مجهولات و نادانسته ها همواره در تاریخ بشریت ثابت و پایدار بوده است. از جمله ی این مجهولات که ذهن انسان را بسیار مشغول نموده، فلسفه ی آفرینش است که مکاتب ، ادیان ، و دانشمندان هریک به طرق مختلف به آن پرداخته اند. از دیدگاه کلام وحی آفرینش هستی، عبث و بیهوده نیست. دو هدف در آیات الهی برای آفرینش انسان بیان شده : یکی هدف متوسط و دیگری هدف عالی. از این دو ، هدف متوسط به تمام موجودات عالم اعم از انسان و حیوان، و هدف عالی فقط به انسان که اشرف مخلوقات است، برمی گردد. در قرآن هدف از خلقت انسان عبادت کردن، خلافت و جانشینی خدا، رحمت پروردگار، آزمایش انسان، معاد، پیشرفت و تکامل هستی بیان شده است. در احادیث و کلام گهربار ائمه اطهار(ع) هدف از آفرینش انسان، پیامبر و ائمه، اظهار حکمت، لطف و کرم خداوند، احسان و طاعت، اظهار قدرت و .... ذکر گردیده تا انسان با شناخت خود و پروردگار در برابر قادر متعال سرتعظیم فرو آورد و مستوجب رضوان و قرب الهی گردد. بیان فلسفه آفرینش انسان در ادیان مختلف چندان روشن نیست ، چنان که در دین مسیحیت و یهودیت فلسفه آفرینش انسان به طور واضح و شفاف بیان نشده ، بعلاوه انجیل و تورات کنونی تحریف شده اند. آفرینش در آیین زرتشتی با اهورامزدا آغاز می شود ، اهورامزدا مظهر کمال است و آفرینش در خداوند همانند او ؛ قدیم ، ازلی ، ابدی و غیر قابل تغییر است. نظریه های مکاتب مختلف ، پیرامون فلسفه آفرینش انسان قابل توجه است ، پوچ گرایان زندگی را پوچ و بی ارزش می شمارند. آنها معتقدند زندگی عبث و بیهوده است، انسان فانی بوده و با مرگ همه چیز به پایان می رسد. گروهی از دانشمندان، اخلاق را بنیاد خلقت انسان می دانند. اخلاق چه فردی و چه اجتماعی اگر فقط متکی به علم، وظیفه و عقل منهای ایمان و معاد باشد بر اثر امیال و خواهش های نفسانی بر باد خواهد رفت. مادیین تنها به لذات جسمی انسان توجه کرده از لذات روحی و معنوی بشر غافل مانده اند ، به طور نمونه به نظریه تکامل آفرینش که توسط داروین مطرح شده ، اشاره می کنیم. به اعتقاد او انسانهای اولیه همان میمون ها می باشند کهبه مرور زمان تغییر شکل داده و به انسان کنونی تبدیل شده است. با گذر زمان ، نظریات و فرضیه های دانشمندان یا بطور کامل باطل و نقض شمرده شده و یا نظریه ی دیگری جانشین نظریه اول آنها گردیده است. و همه مکاتب و ادیان مختلف از پاسخ گویی به ذهن تشنه انسان پیرامون فلسفه آفرینش انسان عاجز و درمانده اند. تنها کلام وحی و سخنان گهربار ائمه اطهار ( ع) است که می تواند چونان همیشه در ظلمات و تاریکی راهنما و چراغ هدایت بشریت باشد و او را به سرمنزل مقصود، که همان شناخت خداوند و اظهار بندگی و عظمت اوست، برساند.