جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 661
نوسازی، تحریم و تاویل: از شناخت علمی تا هراس از تکفیر
نویسنده:
نويسنده: نصرحامد ابوزید؛ مترجم: محسن آرمین
نوع منبع :
کتابشناسی(نمایه کتاب) , ترجمه اثر
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران - تهران: نی,
چکیده :
نوسازي نيازي هميشگي است. روند اجتماعي و سياسي و فرهنگي است. در غياب آن زندگي از حرکت باز مي‌ايستد و شادابي و پويايي خود را از دست مي‌دهد و فرهنگ رو به مرگ و زوال مي‌گرايد. ما اکنون ديرزماني است که در بحران زيست مي‌کنيم. بحراني که با ضعف مقاومت جامعه به نوعي رکود بدل شده است. کتاب حاضر مجموعه چهار مقاله مرحوم نصر حامد ابوزيد و آخرين اثر منتشرشده اين متفکر پرآوازه مصري است. اين مقالات با اينکه در زمان‌هاي مختلف و به مناسبت‌هاي گوناگون تحرير شده‌اند، به‌نحوي به بازسازي گفتمان ديني مربوط هستند.
کشف فحوای نص در مسیر تاریخ
نویسنده:
نصر حامد ابوزید؛ مصاحبه کننده: محمدرضا وصفی
نوع منبع :
کتابخانه عمومی , نمایه مقاله
نام‌های خدا در یهودیت
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
کلیدواژه‌های اصلی :
1- اسماء الهی در یهودیت (متون دینی مرجع) , 02- اِهْیِهْ اَشِرْ اِهْیِهْ: بوده است و خواهد بود: الاَزَلیُّ الَّذی لَم یَزَل: ازلیِ ابدی: تورات سفر خروج باب 3 آیه 14 , 01- یَهْوِهْ (Yah weh=(YHWHیا جِهُوا=Jehova: لُرد: ممنوع میان یهودیان، رائج بین مسیحیان انگلیسی زبان: 6828 بار درتورات , 11- الوهیم(Elohim): خدای واحد , 04- آدونای: ارباب: جایگزین یهوه در قرائت تورات در بین یهودیان , 05- هاشم: آن نام: هو: نام خداوند در گفتگوی غیرعبادی یهودیان , 03- یه: زبور 68:4 , 07- بعلی: سرورم , 08- ال: ایل: خدا , 09- اله: خداوند , 10- الواه: مونث واژه جمع الوهیم , 12- ال روا: خدای پادشاه: مَلِک , 13- ال شدای: خدای توانا: قادر , 25- عین سوف: نامحدود: در آیین کبالا یا عرفان یهودی , 14- ال اولم: خدای نامتناهی , 15- ال حی: خدای زنده: حی , 23- تتراگراماتون: یهوه , 16- الیون: علیون: بالاترین: اعلی , 06- آدوشم: ترکیب آدونا و هاشم: متروک , 24- شخینا: خدای حاضر: استعمال خاخام ها , 27- شِمْهَمْفوراش: نام مقسوم: نام اعظم تتراگراماتون , 29- نام 73 حرفی خدواند: :خروج 14:19تا21 , 28- نام 72 حرفی خدواند , 17- علیون: خدای برتر و بزرگتر: علی، اعلی , 18- اله آواهاتی: خدای پدران من: اله آبائی: دانیال 2:23 , 19- اله الین: ربّ الارباب: خدای خدایان: دانیال 2:47 , 21- اله یروشلم: خدای اورشلیم: عزرا 7:19 , 22- اله یسراییل: خدای اسراییل: عزرا 5:1 , 20- اله شمایا: خدای بهشت: اله الجنة: عزرا 7:23
تأویل، حقیقت و نص
نویسنده:
مرتضی کریمی نیا، نصر حامد ابوزید
نوع منبع :
مقاله , مناظره،گفتگو و میزگرد
منابع دیجیتالی :
شرح دعاي دهم صحيفه سجاديه
نویسنده:
حسن ممدوحي
نوع منبع :
مقاله , شرح اثر , ترجمه اثر , آثار مرجع , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
بررسی تحلیلی شریعت، طریقت و مقام محمدی در فیه مافیه
نویسنده:
آرزو ابراهیمی دینانی,محمدعلی خزانه دارلو
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
چکیده :
فیه مافیه از آثار پراهمیتی است که مولانا در آن به مباحث عمیق و قابل توجهی دربارۀ پیامبر اکرم و جایگاه وی پرداخته است. این مقاله به دنبال آن است تا با تحلیل نگاه متمایز مولانا به حضرت محمد (ص) در مقایسه با دیگر انبیا و اولیا، موجبات دستیابی به تحلیل دقیق و کامل دیدگاه مولانا در دو بخش مستقل: شریعت و طریقت محمدی و مقام محمد (ص) فراهم سازد. در بخش نخست، با تبیین جایگاه شریعت محمدی از یک سو و طریقت محمدی از سوی دیگر و بررسی ارتباط نظر مولانا در این باب با مسئلۀ وحدت ادیان در عرفان، وجوه تمایز شریعت اسلام و طریقت محمدی بررسی می شود. در بخش دوم، مقام حضرت محمد (ص) در نظرگاه مولانا در پنج اصل مهم و برجستۀ ولایت، مقام دیدار، اصالت وجودی پیامبر به عنوان اولین مخلوق و عقل کل، عشق الهی، تجلی گاه اسماء و صفات الهی مورد تأمل و تحلیل قرار می گیرد.
زمینه های تاریخی پیدایش اندیشه اعتزالی و تاویل (اواخر قرن یکم هجری و اوایل قرن دوم هجری)
نویسنده:
حامد نصر ابوزید,سهند صادقی بهمنی
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
بررسی و نقد مبانی نصرحامد ابوزید در اثبات تاریخ‌مندی قرآن کریم
نویسنده:
حسن زرنوشه فراهانی؛ حسین صفره
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
مهم‌ترین موضوعی که نصرحامد ابوزید(1943-2010 م) در مباحث تأویلی خویش بر آن تأکید دارد تاریخ‌مندی قرآن کریم است. به این معنا که خداوند، قرآن را در برهه‌ی زمانی خاصی و مبتنی بر نظام فرهنگی و زبانی مردم آن زمان نازل کرده است. از این رو متن قرآن محصولی فرهنگی است و آموزه­های آن مطابق با فرهنگ و نیازهای زمان نزول است و در ارتباط با بافت همان زمان معنا پیدا می­کند و کارکرد چندانی در دیگر زمان­ها ندارد. ابوزید برای اثبات این مدعا، به نظریه‌های مختلفی از متقدمان و متأخران تمسک جسته است. در این مقاله با روش «توصیف و تحلیل»، به بررسی هریک از این نظریه‌ها و چگونگی استفاده­ی ابوزید از آن‌ها در اثبات تاریخ‌مندی قرآن پرداخته می­شود، و معلوم می­گردد که استفاده‌ی ابوزید کاملاً‌ به‌ صورت گزینشی بوده و او بدون پای­بندی به تمام نتایج آن نظریه­ها، صرفاً هرآنچه را مؤید نظر خویش یافته، برگزیده است.
صفحات :
از صفحه 1 تا 22
تحلیل دلالی آیه «ذَلِکَ أدنَى أن یُعرَفنَ» درباره حجاب
نویسنده:
محمد سبحانی نیا
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
ذیل آیه 59 سوره احزاب، پس از اعلان حکم حجاب برای زنان مؤمن، عبارت ﴿ذلِکَ أَدنى‏ أَن یُعرَفنَ فَلا یُؤذَینَ﴾ آمده است که از آن برداشت‌های گوناگون صورت گرفته است. بسیاری از تفاسیر متأثر از پاره‌ای شـأن نزول‌ها، مقصـود از شناخته شدن را تمایز زنان آزاد از کنیزان دانسته‌اند و بعضی، از آن به‌عنوان علت حکم به حجاب یاد کرده‌اند و از منتفی بودن کنیزداری در عصر حاضر، به عدم لزوم حجاب رأی داده‌اند. نوشته پیش رو، با توجه با قرائن درون‌متنی و برون‌متنی، بر آن است که آیه مذکور، برخلاف برداشت بیشتر مفسران، هرگز در مقام بیان تمایز شأن طبقاتی و اخلاقی و اجتماعی کنیزان از زنان آزاد نیست. بلکه مراد، بازشناسی زنان عفیف است. این آیه مانند موارد مشابه، تنها به فلسفه حجاب پرداخته است. درنهایت می‌توان گفت: قرآن مجید، حق عفاف جنسی را برای تمامی زنان، ولو کنیزان به رسمیت شناخته است. شیوه پژوهش در این مقاله توصیفی- تحلیلی با متکی بر مبانی شناخته‌شده تفسیری است.
صفحات :
از صفحه 139 تا 154
بررسی و نقد چیستی وحی از دیدگاه نصر حامد ابوزید
نویسنده:
علی عسکری یزدی،سعید میرزایی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
ابوزید، اندیشمند مصری، راجع به چیستی وحی سه دیدگاه مطرح می‌کند. در دیدگاه نخست، وی نبوت را با کهانت مقایسه کرد، تا از جهت فرهنگی، مقبول و آشنا معرفی کند، اما، اولاً بررسی ابوزید در مورد کهانت و شیوع فرهنگی آن کافی نیست؛ ثانیاً خرافه‌های فرهنگی مانند کهانت، توجیه مناسبی برای وحی ارائه نمی‌کند؛ ثالثاً ادعای او با شواهد درون‌دینی سازگار نیست. او در دیدگاه دومش قرآن را محصول تجربۀ دینی پیامبر معرفی می‌کند. وی در اواخر عمرش دیدگاه سومی را ارائه داد که بر اساس آن، قرآن را نه کلام خدا، بلکه کلام خطاپذیر پیامبر (ص) می‌داند. از نظر ابوزید، قرآن حاصل گفت‌وگوهای پیامبر در مواجهه با اعراب است. قرآن متن واحد و منسجم نیست، بلکه مجموعه‌ای از گفتارهاست. قرآن به‌مثابۀ گفتار، متنی پاره‌پاره تلقی می‌شود که اختلاف‌های آن توجیه‌پذیر و تناقض‌های آن رفع‌شدنی خواهد بود، زیرا هر گفتاری متناسب با شرایط و مقتضیات و برای مخاطبان خاصی بیان شده است. در این مقاله نظریات ابوزید بررسی و نقد و نادرستی آنها نشان داده شده است.
صفحات :
از صفحه 591 تا 612
  • تعداد رکورد ها : 661