جمیل صدقی زهاوی (1863م./1279ق. - 1936م./1354ق.) | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
جمیل صدقی زهاوی (1863م./1279ق. - 1936م./1354ق.)
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
جمیل صدقی زهاوی (1863م./1279ق. - 1936م./1354ق.)
ویرایش اثر
چکیده :
جمیل صدقی زهاوی در سال 1863 در بغداد از پدر و مادر کُرد تبار دیده به جهان گشود.او در خانواده اي رشد کرد که در دین، فقه و ادب شهرت داشتند. پدرش «محمد فیضی الزهاوي» مفتی دارالسلام بود و در آغاز خود تعلیم و تربیت ویرا بر عهده گرفت. پدرش به جهت ادامۀ آموزش وي را به شاگردي «شیخ عبدالرحمان قره داغی» فرستاد، او در محضر شیخ قره داغی به فراگیري علوم عقلی و نقلی مشغول شد. این ماجرا تا آنجا ادامه یافت که میان جمیل و شیخ عبدالرحمان مباحثات و منازعات علمی و جدلی در گرفت، چرا که « جمیل » دربارة یوم الحساب و اصل انسان دچار شک شده بود (جیوسی، 2007 ،ص 245 ).دربارة توانایی شعري او نظرات متفاوتی وجود دارد. گروهی شاعریت زهاوي را می ستایند و گروهی فلسفۀ او را تحسین می کنند و شعرش را کم ارزش می دانند، اما تحت هر شرایطی گرایش تفکر علمی بر شعر زهاوي چیرگی دارد(الفاخوري، 1991/455 ).زهاوي، افزون بر زبان کُردي بر زبان فارسی و ترکی نیز تسلط داشت. او به علوم کیهان شناسی و هستی شناسی روي آورد، ولی راهی براي دست یابی آسان به آنرا نیافت. زیرا این علوم با توجه به شرایط آن زمانه بیشتر در اروپا رواج داشت و نیاز به تسلط بر زبانهاي اروپایی داشت. به همین خاطر او به روزنامه ها و کتاب هایی که در این زمینه به عربی و ترکی نوشته شده بود رجوع کرد. او به مطالعاتش در این زمینه ادامه داد و نظریات خود را در کتابی تحت عنوان « المجمل مما أري » به چاپ رساند. یکی از دیدگاه هاي کیهان شناسی او در مورد جاذبۀ زمین بود، وي بر عکس دانشمندان این عرصه بر این باور بود که اشیاي زمین همدیگر را جذب نمی کنند، بلکه دفع می کنند (الراوي، 1936 ،صص 249- 250 ). او شیفتۀ اندیشۀ غرب بود و نظریات اندیشمندان آنرا از جمله نظریۀ « داروین » در مورد تکامل و تکوین و نظریۀ « نیوتن » در مورد جاذبه و نظریۀ « کوپرنیک » در مورد ستاره شناسی و کیهان شناسی را از طریق مطبوعات عربی دنبال می کرد. این آراء و اندیشه ها بر او تأثیر گذاشت و دیر زمانی ذهن او را مشغول ساخت(التکریتی، 1368 ،صص 74-75 ).مطالعات فراوان او در علوم مختلف زمان و از جمله ستاره شناسی و فلسفه به حدي بوده است که اهل زمان به او لقب فیلسوف داده اند (مبارك، 300:1938 ). زهاوي، در شعرش به گرایش عقلی به دور از احساسات و عواطف درونی روي آورد و نظریات مختلف و روحیۀ جستجوگر و پرسشگر او گاهی شعرش را سنگین و ثقیل می کرد (هداره، 1990 ،ص 21 ) رباعیات او در برگیرندة موضوعات و مطالب گوناگونی است که در آنها با اشعار ابوالعلاي معرّي و عمر خیام به رقابت و همسویی پرداخته است. این رباعیات در چهار بخش هستند که در برگیرندة مسائلی در مورد سیاست، اجتماع، فلسفه، طبیعت، شک و یقین است(بطی، 1923 ،ص 140 ) او به دلیل آگاهی گسترده از ادبیات فارسی، رباعیات خیام را یک بار به نثر و دیگر بار به نظم ترجمه نموده است. افکار فلسفی او به شدت تحت تأثیر خیام و ابوالعلاي معرّي بود(الخیاط، 1970 ،ص 38) در عرصۀ مسائل اجتماعی وي از نخستین شاعرانی است که در جهان معاصر عرب به آزادي زن معتقد بود و در این راه سختی هاي فراوانی را تحمل نمود و با تهمت ها و محرومیت هاي فراوانی رو به رو گردید (محمدي، 1370 ،ص 240 ).البته، باید خاطر نشان کرد که وي در بحث آزادي زن، زیاده روي کرده به طوري که در برخی مواقع از چهارچوب عقاید دین اسلام خارج شده و حجاب را مانع پیشرفت زن دانسته است!
اعلام و شخصیت ها :
زهاوی, جمیل صدقی (ادیب، شاعر و فیلسوف کرد عراقی، طرفدار نظریه داروین، طرفدار کشف حجاب), 1863م./1279ق.بغداد، عراق 1936م./1354ق.بغداد، عراق
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
https://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%AC%D9%85%DB%8C%D9%84_%D8%B5%D8%AF%D9%82%DB%8C_%D8%B2%D9%87%D8%A7%D9%88%DB%8C
جنس منبع:
متن
پایگاه :
ر:پایگاه موقت
یادداشت :
کتاب «القول الجمیل الی صدقی جمیل» تالیف مرحوم آیةالله حاج شیخ محمدرضا نجفی اصفهانی معروف به «مسجدشاهی» موضوع آن رد نقدهایی است که توسط جمیل صدقی زهاوی کردی، ایراد شده است. لازم به ذکراست که ابو المجد محمدرضا نجفی اصفهانی کتابی با عنوان نقد فلسفه داروین در دو جلد نگاشت. الذریعهٔ از نویسنده به نام آقا رضا اصفهانی (ابوالمجد محمدرضا اصفهانی نجفی مسجدشاهی) یاد کرده و می نویسد: این کتاب را در دوران جوانی که نظریه داروین در ایران شیوع یافته بود تألیف کرد. جمیل صدقی الزهاوی فیلسوف و ادیب کُرد، نقدی بر وی نوشت و ابو المجد اصفهانی در رد و پاسخگویی او کتاب القول الجمیل اِلی صدیقی الجمیل را تدوین کرد.
توضیحات اضافی :
جمیل صدقی زَهاوی (۱۸۶۳ - ۲۴ فوریه، ۱۹۳۶) شاعر عربی عراقی کُرد بود که به فارسی و کردی نیز میسرود. زندگی: جمیل صدقی زهاوی از تبار کردهای فیلی بوده و نام خانوادگی او تلفظ دیگری از نام زهاب است. پدر و مادر او هر دو از کردهای منطقه ذهاب در استان کرمانشاه بودند. خود جمیل صدقی گفتهاست که دلیل نامگذاری آنها به زهاوی اقامت طولانی جد آنها به نام ملا احمد در سرپل ذهاب بوده است. پدر جمیل به نام ملا محمد نیز خود شاعر و فقیه بود و زبانهای کردی، فارسی، ترکی و عربی را بهخوبی میدانست. ملا محمد به فارسی و عربی شعر سرودهاست و تخلص او در اشعار فارسی فیضی بودهاست و به همین دلیل به ملا محمد فیضی مشهور شد. وی همچنین به عنوان یک فقیه به درجهٔ مفتی بغداد رسید. جمیل صدقی زهاوی در سال ۱۳۱۳ در هزاره فردوسی که در تهران و توس برگزار شد شرکت داشت. مواضع سیاسی: زهاوی در سراسر جهان عرب چهرهای شناخته شدهاست. او طرفدار حقوق زنان و از هواداران ترک حجاب بود.
نوع منبع :
مدخل اعلام(دانشنامه اعلام)
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات کامل فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت