فرق كلام جديد و قديم | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
فرق كلام جديد و قديم
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
فرق كلام جديد و قديم
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
2. اصطلاحنامه مسایل جدید کلامی current debates in Kalam
,
مباحث فلسفی
سوال:
مقصود از كلام جديد و قديم چيست؟ تفاوتشان كدام است؟
پاسخ تفصیلی:
كــلام چيست؟
در قلمرو هر ديني به منظور دفاع عقلاني از مباني و اركان فكري و اعتقادي آن دين و نيز تبين خردپذير باورهاي كلي آن، همچنين فراهم ساختن زمينه گسترش حوزه و قلمرو آن، شا خه ای از دانش بشري پديد آمده است كه «كلام» نام گرفته است.
كلام در مغرب زمين همان «تئولوژي» است كه مركب از دو كلمه «تئو» و «لوژي» است. تئو كلمهاي يوناني و به معني «خداست» و لوژي به معني «شناخت» است و معادل آن عناويني مانند: علم الربوبيات، معرفه الربوبيات و الهيات است.
وظايف علم كلام
1- تفسير و تبيين خردپذير دين مورد نظر
نخستين وظيفه اين علم كه يكي از مهمترين شاخههاي علوم عقلي به معني عام آن است، اين بوده كه با تبيين و نفسير خردپذير دين مورد نظر، زمينه استحكام اركان اجتماعي، سياسي و فرهنگي جديد را كه ارمغان دين جديد است، فراهم سازد. دين جديد، نظامي متفاوت از نظامهاي پيشين ارائه ميكند كه بر اصول و مباني ويژهاي استوار است. تبيين اين اصول به منظور تثبيت آن نظام فرهنگي ـ اجتماعي، در علم كلام انجام ميپذيرد و از آنجا كه مهمترين جنبه اديان كه بر همه جنبههاي سياسي، اجتماعي و فرهنگي آن غلبه دارد، مبدأ پيدايش آن دين و در واقع الهي بودن آن است. الهيات نيز ناميده شده است.
2- ارائه دفاعي خردپذير در برخورد دين مورد نظر با فرهنگها و اديان موجود
شكي نيست كه هر ديني در جامعه يا قلمروي كه ظهور ميكند، با افكار و گرايشهاي منسجم، شناخته شده و با پذيرش ملت يا ملتها روبرو ميشود كه به طور كلي يا جزئي با انديشهها و دستورات دين جديد ناسازگار است، و بنابراين زمينه برخورد ميان آنها وجود دارد. تبيين خردپذير دين ميتواند به موفقيت دين جديد در اين برخوردها كمك نمايد.
اگر چه حضور پيامبران و نيز معجزات و بين ات آنها، براي انسانهاي حق طلب حجّتي گريز ناپذير است، و به همين دليل دين جديد بدون استدلالهاي عقلي و كلامي مورد پذيرش قرار ميگيرد. امّا وجود حس ي پيامبران و معجزات آنها تنها در برههاي از تاريخ امكانپذير است و پس از عدم حضور پيامبران بسياري از دلايل قطعي آنها بر آسماني بودن و بيبديل بودن تعاليم آنها، تبديل به امري تاريخي ميشود كه چه بسا اصل آن نيز مورد ترديد قرار ميگيرد. بنابراين پيروان اديان براي صيانت از پيام آسماني، علم كلام را تأسيس كردند تا از ترديد پذيري پيام ياد شده كاسته و استناد آن را به مبداء آسماني آشكار سازند و آن را از گزند حوادث عصري كه به تغييرات عميق ميانجامد، حفظ نمايند.
از اين گذشته فرهنگهاي موجود كه با حضور آسماني و پرقدرت دين جديد منزوي شدهاند، با كاسته شدن از جنبههاي معنوي و آسماني دين جديد، دوباره وارد صحنه شده و با استفاده از تجارب گذشته و نيز به خدمت گرفتن محصول خرد آدمي به مقابله با دين جديد ميپردازند.
از سوي ديگر، دين جديد نيز كه به خاطر دور شدن از منبع اصيل خود و آلوده شدن با محدوديتهاي فكر و رفتار انساني، توانايي پيشين خود را براي كنار زدن فرهنگهاي جاهلي از دست داده است، بايد به ابزار و سلاحي مجهز شود كه فرهنگهاي منزوي شدهي پيش از اين، از آن برخوردار بودهاند. يعني در برابر ترديد افكنيهاي عقلي آنها، بايد پاسخهاي خردپذير ارائه كند كه مجموعهي آنها علمي بنام كلام را پديد ميآورد.
3- رساندن پيام دين مورد نظر در قالبهاي فهمپذير و مشترك ميان انسانها
هر ديني براي توسعه قلمرو خود و به تعبير ديگر براي رساندن پيام خود به جوامع بشري بايد پيام خويش را در قالبهاي فهمپذير و مشترك ميان انسانها ارائه كند، و چون عموميترين وجه مشترك انسانها كه از تغييرات اساسي به دور مانده و ميماند، عقل و خرد آنان است، بنابراين دين بايد تعاليم خود را در قالبهاي خردپذير ارائه كند. مجموعه قالبهاي خردپذير دين كه هم توجيهپذيري عقلاني دارد و هم ميتوان از آن دفاع عقلاني كرد، به نام كلام شهرت يافته است.
تفاوت كلام جديد و قديم
آيا كلام جديد و قديم با يكديگر تفاوت دارد؟ براي پاسخ به پرسش ياد شده بايد به اين نكته توجه داشته باشيم كه تفاوت علوم يا به تفاوت موضوع آنهاست، يا به غايت و يا روش تحقيق آنها. نگاه كوتاهي به عناوين سهگانه ياد شده در اين دو علم مفروض، پاسخ آن را روشن ميكند.
موضوع علم كلام
در مورد موضوع علم كلام به دو نظريه ميتوان اشاره كرد:
1- موضوع علم كـلام شناسايي هستي از آن جهت كـه هستي است، ميباشـد. در واقع موضـوع آن «هستي شناسي» است.
2- موضوع علم كلام، اثبات عقايد ديني است.
با مراجعه به كتب كلامي هاي مختلف ديني ميتوان فهميد كه اگر موضوع علم كلام، هستي شناسي است، منظور از اين هستي، هستي خدا و صفات و افعال اوست و اگر موضوع آن، شناسايي و مدلل ساختن عقايد ديني است، باز هم درباره همين موضوعات است و بنابراين موضوع علم كلام، شناسايي خدا، انسان، هدايت و سرنوشت نهايي اوست و مطرح شدن مباحثي مانند: جوهر و عرض و مقولات (امور عامه) به خاطر تأثير گذاري اين گونه بحثها در شناسايي موضوعات ياد شده است نه موضوعيت آنها.
موضوع كلام جديد نيز علي رغم تغيير در برخي مسائل همان موضوع كلام قديم است، و تنها جنبههاي انتقادي كلام جديد بيش از كلام سنتي است. اما اولاً: اين امر سبب تفاوت دو علم نيست و ثانياً: اين ويژگي نيز عموميت ندارد و تنها در جوامع غير ديني و يا داراي گرايشهاي ديني ضعيف نمودار شده است.
به طور كلي كلام جديد و كلام قديم هر دو يك علم است كه در سير تكامل يا تغييرات طبيعي و تاريخي خود داراي مسائل و ابزار و اهداف جديدي نيز شده است.
روش علم كلام
روش علم كلام، روشي عقلي است و براي تبيين احكام در گزارههاي كلامي، از روش نقلي و شهودي استفاده نميشود. اگر چه گزارههاي نقلي و حتي مشهورات و مسلمات نيز ميتواند به عنوان مقدمه دلايل كلامي به كار رود، اما كاربرد اين گونه گزارهها به معني اثبات نقلي احكام آن نيست. روش كلام جديد نيز مانند كلام سنتي عقلي است، و اگر چه در كلام جديد بحثهاي زماني، تاريخي و پژوهشهاي مربوط به زمينهها و تناسبهاي گزارههاي ديني مطرح ميشود، اما اين به معني بيرون شدن از شيوه عقلي در پژوهش نيست.
همچنين در كلام جديد، موضوعات تجربي، رواني، فيزيكي و شيميايي به عنوان مقدمات استدلالهاي كلامي بيشتر به كار ميرود، تا جاييكه تعارض هاي مربوط به حوزه علم و دين، بخشي از آن را به خود اختصاص داده است. اما اين امر نيز به معنی کاربرد شيوه پژوهش تجربی در کلام نيست. بنابراين به طور کلی روش تحقيق در کلام سنتی و جديد ، روش عقلی است و هر دو از زير مجموعه علوم عقلی به حساب می آيند.
غايت کلام جديد و قديم
چنانکه پيشتر گفته شد ،کلام به تفسير مبانی فکری دين می پردازد،آن را مدلل می سازد ، انديشه های سازگار با آن را مورد نقد قرار می دهد و سرانجام به انتقاد های وارد بر عقايد مورد تعهد خود پاسخ می دهد و از آن ها دفاع می کند.
کلام جديد ،اگر چه در دو قرن آغازين خود يعنی هجدهم و نوزدهم ميلادی ،جنبه های تدافعی کمتری داشت و بيشتر به نقد گزاره های دينی پرداخته است ، اما اين انتقاد ها اولأ به منظور ارائه تفسير جديد از دين بود و ثانيأ اين امر نتيجه در گيری با عالمان يا حاکمان دينی بوده است .
اگر چه وضعيت کلام جديددر دو قرن نخست چنين بوده است ، اما اينک اينگونه نيست وبرخی از متکلمان جديد ، به دفاع روشمنداز دين متناسب با عصر جديد پرداخته اند.
بنابراين کلام جديد و سنتی از نظر هدف و غايت نيز تفاوتی ندارند و آنچه را که امروزه « کلام جديد » می نامند ، مسائل کلامی جديد است نه يک علم جديد که نقطه مقابل کلام سنتی باشد.
بحثي اختصاصي در مورد چيستي کلام جديد
كلام جديد
موج انسانگرايي در دوره رنسانس در قرن پانزدهم آغاز و در قرن هيجدهم به اوج خود رسيد. در اين زمان كساني در غرب قائل شدند كه انسان ميتواند و بايد همه چيز را با عقل نقّاد خويش و با روش علوم تجربي بررسي كند. كساني كه پيرو اين انديشه بودند، گفتند كتاب مقدس هم با ديگر امور فرقي ندارد بنابراين بايد به آزمايشگاه علم برود. عالمان الهيات مسيحي، در برابر اين جريان، و براي دفاع از ايمان مسيحي و تطبيق آن با وضعيت جديد تلاشهاي بسياري كردند كه حاصل آن پيدايش علمي به نام «الهيات جديد مسيحي» يا «كلام جديد» (The Modern Theology-New Theolgy) بود.
اصطلاح كلام جديد، اولين بار در فرهنگ اسلامي، توسط شبلي نعماني با نگارش تاريخ كلام جديد مطرح گرديد و سپس استاد شهيد مطهري در مباحث كلامي خود بر آن تأكيد ورزيدند.
ماهیت کلام جدید
در چيستي كلام جديد ديدگاههاي مختلفي وجود دارد كه به چند نمونه از آنها اشاره ميكنيم:
1 - ديدگاه اول: اینكه واژه كلام، اشتراك لفظي است و به معنای کلام جدید و کلام قدیم میباشد صاحبان این دیدگاه بر اين باورند كه ميان اين دو، تفاوت جوهري وجود دارد. براي اين كه فضاي تفكر به طور كلّي در اين روزگار تغيير كرده و جازميّت علمي و فلسفي رخت بر بستر است، اثبات عقلي و يقيني عقايد كه هدف كلام سنّتي به شمار ميرفت، ناممكن گشته است بنابراين به ناچار بايد به شيوه ديگري از خدا و نبوت و انسان و معاد و وحی سخن گفته شود.
2 - ديدگاه دوّم: اينكه تجدّد وصف شبهات و ابزار است و تفاوت جوهري ميان كلام قديم و جديد وجود ندارد. یکی از طرفداران این دیدگاه مينويسد:
«از اهمّ وظايف كلام، دفع شبهات است و چون شبهات نو شوندهاند كلام هم نو ميشود. البته نبايد پنداشت كه هميشه با همان سلاحهاي قديمي ميتوان به شبهات پاسخ گفت. گاهي براي پاسخ به شبهات جديد، به سلاحهاي جديد احتياج است بنابراين، متكلّم محتاج دانستن چيزهاي تازه ميشود؛ از اين رو علم كلام، هم از طريق معارف تازه و هم از طريق مسئلههاي تازه تغذيه ميشود»
3 - ديدگاه سوّم: اين ديدگاه تفسير رايج و مشهور كلام جديد است، که تجدّد را وصف مسائل كلامي میداند. بدين معنا كه در گذشته، كلام بيشتر با مسائلي در حوزۀ خداشناسي و معادشناسي روبهرو بوده است ولي امروزه مباحث، بيشتر به قلمرو انسانشناسي و دينشناسي نظر دارند.
بررسي
طرفداران ديدگاه اول، دچار نسبيّت گرائي و عقل ستيزي شدهاند و عقل را كه يكي از منابع مهم در فهم عقايد ديني است كنار گذاشتهاند. در نقد ديدگاه دوّم بايد گفت: درست است كه وظيفۀ علم كلام رفع شبهات جديد و نو با ابزارهاي جديد است امّا اين باعث نميشود كه علمِ «كلام جديد» كه ماهيتاً از كلام قديم جداست، پيدا شود به گونهاي كه علم كلام به دو علم كلام جديد و قديم تقسيم شود، چنانچه اكثر فلاسفه و منطقيين گفتهاند، تمايز علوم به تمايز موضوعات است نه به كمي و زيادي مسائل كه اگر علمي با گذشت زمان بر تعداد مسائل آن افزوده شده باشد، تبديل به علم ديگري شود كه مغایر با علم اوّل باشد. و بر كسي هم پوشيده نيست كه موضوع علم كلام كه همان عقايد ديني است، تغييري نكرده است.
بنابراين مقصود از كلام جديد، مسائل جديد كلامي است كه متكلم بايد به خوبي آنها را بشناسد و با بهرهگيري از روشهاي مناسب به بررسي آنها بپردازد
نمونههايي از مسائل كلام جديد
چيستي و تعريف دين، انتظار بشر از دين، قلمرو دين و گسترۀ شريعت، كاركردهاي دين، منشأ دين، گوهر و صدف دين، زبان دين، تعارض علم و دين، پلوراليسم ديني، رابطه عقل و دين، تجربۀ ديني، رابطه دين و دنيا، رابطه دين و اخلاق، معرفتشناسي ديني.
منابع:
1)خسروپناه، عبدالحسين؛ كلام جديد، قم: مركز مطالعات و پژوهشهاي فرهنگي، چاپ سوم، 1383ش، صص 2-18.
2)طاهري، حبيب الله؛ درس از علم كلام، قم: جامعۀ مدرسين حوزه علميه قم، چاپ اول، 1380ش، صص 82-83.
3)سليماني اردستاني، عبدالرحيم؛ مروري بر تاريخ و انديشههاي يهوديت و مسيحيت (جزوه درسي)، ص 87.
4)صادقي، هادي؛ درآمدي بر كلام جديد، قم: كتاب طه و نشر معارف، چاپ اول، 1382ش، ص 21.
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://www.maaref.porsemani.ir//node/4855
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های معارف سایت پرسمان
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , کتابخانه عمومی
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات کامل فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت