مسأله «آیات شیطانی» و «افسانه غرانیق» چیست؟ | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
مسأله «آیات شیطانی» و «افسانه غرانیق» چیست؟
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
مسأله «آیات شیطانی» و «افسانه غرانیق» چیست؟
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
افسانه غرانیق
,
آیات شیطانی
,
نبوت
اعلام و شخصیت ها :
رشدی, سلمان (نویسنده و مقالهنویس هندیالاصل تبعه انگلستان، نویسنده کتاب «آیات شیطانی» برپایه «افسانه غرانیق»؛ نویسنده در نقد اسلام), -1326ش./1947م.بمبئی
سوال:
مسأله «آيات شيطاني» و «افسانه غرانيق» چيست؟
پاسخ تفصیلی:
نگارش انتشار كتاب موهن «آيات شيطاني» در سالهاي اخير، يكي از حلقههاي مهم رويارويي قدرتهاي استكباري غرب با اسلام و مسلمانان به شمار ميآيد. غرب به پندار خام خود، چنين ميانگاشت كه اين بار در صحنه هجومي گسترده و مؤثر و در قالبي به ظاهر فرهنگي، باورها و اعتقادات مسلمانان را هدف قرار داده و سنگ بناي فرهنگ و تمدن اسلامي را سست كرده است و براي دورهاي طولاني، مسلمانان را در چنبره انفعال و سر درگمي فرو خواهد برد و نهضت بيدارگرانه و حماسي تجديد حيات اسلامي را كه با سرعتي چشمگير و غافلگيركننده در حال پيشروي تا اعماق قلوب همه جويندگان حقيقت و انسانيت در سر تا سر عالم بود، به شكست و اضمحلال خواهد كشيد؛ غافل از آن كه: (و مكروا و مكر الله و الله خير الماكرين{1} و يريدون ليطفئو نور الله بافواههم و الله متم نوره و لو كره الكافرون).{2} نور خدا را با دهانشان خاموش كنند و البته خدا نور خود را هر چند كافران خوش ندارند بر همه اديان عالم غالب گرداند.
در تاريخ 1367/6/14 1988/9/5 انتشارات وايكلينگ پنگوئن كه متعلق به يك يهودي است، در بريتانيا، كتاب آيات شيطاني، نوشته سلمان رشدي را منتشر ساخت. زمان درازي نگذشت كه محافل اسلامي در لندن ، چند تن از مهاجران مسلمان را واداشتند تا با ناشر تماس بگيرند و از او بخواهند كه پخش كتاب را متوقف كند؛ زيرا در آن به مسلمانان اهانت شده بود؛ ولي ناشرِ ياد شده با قاطعيت، درخواست آنان را ردّ كرد. اين مهاجران شروع به راهاندازي راهپيماييها و تظاهراتي كردند كه كتاب و نويسنده آن را محكوم ميكرد. در «براد فورد»، عدهاي از تظاهر كنندگان ، تعدادي از نسخههاي كتاب را به آتش كشيدند تا خشم خود را نشان دهند.
پيرو دستور امام خميني؛ دولت جمهوري اسلامي ايران روز چهارشنبه 26 بهمن ماه را عزاي عمومي اعلام كرد.{3} مراجع تقليد نيز درسهاي خود را در حوزه علميه قم و مشهد تعطيل كردند.
درباره سلمان رشدي، مؤلف كتاب آيات شيطاني، همين قدر كافي است بدانيم كه وي در سال 1947 م؛ در بمبئي، در يك خانواده مسلمان متولد شده است. او در 13 سالگي به انگلستان مهاجرت كرد و فعلاً مقيم انگلستان است و تابعيت انگليسي دارد.
كتاب آيات شيطاني، رماني است در 547 صفحه كه انتشارات وايكلينگ در سال 1988 م، در انگلستان آن را منتشر كرد. انتشارات وايكينگ جز گروه انتشاراتي پنگوئن است.
نام اين كتاب، اشاره به افسانه و داستان ساختگي «غرانيق» دارد. «غرانيق»، جمع غرنوق يا غرنيق است. غرنوق به معناي مرغ آبي است كه گردن بلندي دارد و سپيد يا سياهرنگ است، به معناي جوان سپيد زيباروي نيز به كار رفته است. برخي غرنوق را لكلك، بوتيمار (غم خورك) نيز معنا كردهاند.{4} اعراب جاهلي گمان ميداشتند كه بتها، مانند پرندگان، به آسمان عروج ميكنند و براي پرستندگان خود شفاعت مينمايند.{5}
آنان كه اين افسانه واهي را نقل كردهاند، ميگويند: در نخستين سالهاي بعثت كه آزار و اذيت مشركان نسبت به مسلمانان سخت و طاقتفرسا شده بود و به همين جهت عدهاي از مسلمانان به حبشه مهاجرت كرده بودند،{6} پيامبر(ص) نگران و پر دغدغه بود و انتظار داشت كه خداوند آياتي بر او فرو فرستند كه موجب نوعي نزديكي به قريش شود يا حداقل آياتي نازل نشود كه بر كدورت و دشمني بيفزايد و به سختتر شدن محيط زندگاني مسلمانان بينجامد. روزي پيامبر(ص) و عدهاي از مسلمانان در يكي از انجمن خانههاي قريش دور كعبه نشسته بودند، كه پيامبر(ص) اين آيات از سوره نجم را تلاوت كرد: (أفرأيتم اللات و العزي و مناْ الثالثه الأخري);{7} «آيا ديديد لات و عزي را و منات را كه سومين آن دو بود؟» پيامبر(ص) بلافاصله بعد از تلاوت آيات فوق، خواند: «تلك الغرانيق العلي و أن شفاعتهن سترتجي»؛ «اينها مرغان آبي بلند پروازند كه شفاعتشان اميد است...».{8} بنا به گفته نقل كنندگان افسانه غرانيق، شيطان اين جملات را بر زبان پيامبر -نعوذ بالله- جاري ساخت. پيامبر سپس باقي آيات را خواند و هنگامي كه به آيه سجده رسيد، خود پيامبر(ص) و تمام حضار، اعم از مسلمان و مشرك، در برابر بتها سجده كردند؛ جز وليد كه به دليل پيري موفق به سجده نشد. غلغله و شادي در مسجد بلند شد و مشركان گفتند: محمد(ص) خدايان ما را به نيكي ياد كرده است. خبر صلح محمد(ص) با قريش به گوش مهاجران مسلمان حبشه رسيد و صلح قريش با محمد(ص) وسيلهاي شد تا گروهي از مسلمانان از هجرتگاه خود، باز گردند؛ ولي پس از بازگشت، وضع را دو مرتبه دگرگون شده يافتند. از اين روي، وحي بر پيامبر(ص) نازل گرديد و او را بار ديگر به پيكار با مشركان مأمور ساخته، گفت: «اين دو جمله را شيطان بر زبان تو جاري ساخته است و من هرگز چنين جملههايي نگفته بودم!» آيات 52-54 سوره حج نازل گرديد.
اين بود خلاصه اي از افسانه غرانيق ، كه طبري{9} آن را در تاريخ خود آورده است و خاور شناسان هم با آب و تاب بيشتري نقل كرده اند. دانشمندان مسلمان با توجه به واقعيات تاريخي و ناسازگاري مضمون ياد شده با اصول مسلم ديني و قرآني، به نقد و بررسي افسانه ياد شده پرداخته؛ واهي بودن آن را به اثبات رسانيدهاند كه ما در اين جا تنها به نقل خلاصهاي از اين نقدها بسنده ميكنيم:
1. افزون بر تعارض اين داستان با عصمت پيامبر(ص) كه مورد قبول فريقين (شيعه و سني) است ، اين داستان صبر و شكيبايي پيامبر(ص)، يعني نخستين ويژگي اصلي همه پيامبران در راه هدايت بندگان، را مورد ترديد قرار ميدهد؛ زيرا ميگويد : پيامبر(ص) از سختي و دشواري راه نگران و پر دغدغه شده بود و آرزو ميكرد كه اي كاش آياتي نازل شود تا او را با مشركان آشتي دهد.
2. اين داستان با نص صريح آياتي كه راهيابي هر گونه باطل و تحريفي را در قرآن، نفي ميكند، معارض است.
3. آياتِ قبل و بعدِ اين جملههاي ساختگي ، همگي در طرد و سرزنش خدايان مشركين است؛ آن گاه چگونه ممكن است در ميانه اين آيات، آن خدايانِ دروغين مدح گردند و بنابه فرض مذكور، چگونه ممكن است مشركانِ سخنشناس و فصيح و بليغ عرب متوجه اين تعارض نشوند؟
4. اين داستان، با دعوت اساسي و اصلي پيامبر(ص) كه مبارزه با هر نوع شرك و بتپرستي است، ناسازگار است. چگونه ممكن است پيامبري كه از روز نخست دعوت خويش، همواره با هر نوع شرك و بتپرستي مبارزه كرده است، جملاتي از سوي شيطان بر او القا شود كه تأييد بتپرستي است و او خود متوجه نشود؟!
5. اين قصه را تنها كساني نقل كردهاند كه همانند طبري در نقل افسانههاي مجعول و اسرائيليات پروا ندارند؛ حال آن كه مورخان و محدّثان معتبري همچون ابن اسحاق (متوفاي 150) و بخاري (متوفاي 256) كه كتابهاي خود را پيش از طبري نوشتهاند، هيچگونه اشارهاي به اين داستان جعلي و موهِن نكردهاند/
صاحب محتوی:
موسسه آموزشی پژوهشی مذاهب اسلامی
متکلمان و سایر شخصیت ها :
سلمان رشدی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://mazaheb.com/%D9%BE%D8%B1%D8%B3%D8%B4-%D9%88-%D9%BE%D8%A7%D8%B3%D8%AE/%D8%B9%D9%82%D8%A7%DB%8C%D8%AF/69-%D9%86%D8%A8%D9%88%D8%AA/19-%D9%85%D8%B3%D8%A3%D9%84%D9%87--%D8%A2%D9%8A%D8%A7%D8%AA-%D8%B4%D9%8A%D8%B7%D8%A7%D9%86%D9%8A--%D9%88--%D8%A7%D9%81%D8%B3%D8%A7%D9%86%D9%87-%D8%BA%D8%B1%D8%A7%D9%86%D9%8A%D9%82--%DA%86%D9%8A%D8%B3%D8%AA-
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پرسش و پاسخ های عقایدی موسسه آموزشی پژوهشی مذاهب اسلامی
یادداشت :
[1].سوره آل عمران، آيه 54/
[2].سوره صف، آيه 8/
[3].متن فتواي امام خميني؛ چنين بود:
بسمالله الرحمنالرحيم
انا لله و انا اليه راجعون
به اطلاع مسلمانان غيور سراسر جهان ميرسانم، مؤلف كتاب آيات شيطاني كه عليه اسلام و پيامبر(ص) و قرآن، تنظيم و چاپ و منتشر شده است ، همچنين ناشرين مطلع از محتواي آن ، محكوم به اعدام ميباشند . از مسلمانان غيور ميخواهم تا در هر نقطه كه آنان را يافتند، سريعاً آنها را اعدام نمايند تا ديگر كسي جرأت نكند به مقدسات مسلمين توهين نمايد و هر كس در اين راه كشته شود، شهيد است . ان شأ الله . ضمناً اگر كسي دسترسي به مؤلف كتاب دارد ، ولي خود قدرت اعدام آن را ندارد ، او را به مردم معرفي نمايد تا به جزاي اعمالش برسد/
والسلام عليكم و رحمْ الله
روح الله الموسوي الخميني 1367/11/25
فتواي تاريخي امام؛ بازتاب بسيار گسترده و شگفتي در دنيا، برجاي گذاشت . از سويي، افزون بر مسلمانان سراسر جهان ، بسياري از علماي مسلمان در همه كشورها از اين فتوا حمايت كرده ، به تبيين مباني فقهي و حقوقي آن پرداختند. (ر.ك: آيات شيطاني، ستيز بيپايان ميان اسلام و غرب، ص 216 - 185.) و از سوي ديگر، كشورهاي استعمارگر غربي كه اين فتوا را به مثابه رويارويي جهان اسلام با مباني فرهنگي جهان استكباري و سرمايه داري غرب تلقي كرده، به شدت عليه جمهوري اسلامي موضع گرفتند و سفيران خود را از ايران فرا خواندند؛ هر چند بعدها با عقبنشيني آشكاري، مجبور شدند دوباره سفيران خود را به ايران بازگردانند. (ر.ك: فصل پنجم از كتاب نقد توطئه آيات شيطاني با عنوان «سردرگرمي غرب در برابر فتواي امام خميني» ص 191 الي 147.)
شايد بزرگترين واكنش مسلمانان اروپا در حمايت از فتواي امام و عليه كتاب مذكور، تظاهرات لندن باشد.
يك رشته تحريمها در كشورهاي اسلامي بر ضد اين كتاب آغاز شد. ورود اين كتاب به عربستان سعودي، مصر و ايران ممنوع شد. سپس اين ممنوعيت ، همه كشورهاي اسلامي و غير اسلامي مانند هند و جنوب آفريقا، را در برگرفت. (آيات شيطاني، ستيز بيپايان ميان اسلام و غرب، ص 105 - 106، ترجمه عباسعلي براتي، (چاپ اول، قم 1372، انتشارات سعيد بن جبير)
مسلمانان در تاريخ 1367/11/23 برابر با 12 فوريه1989، در شهر اسلام آباد به تظاهرات پرداختند و به طرف مركز فرهنگي آمريكا حركت كردند. اين تظاهرات كه به برخورد نيروهاي انتظامي يا افراد مسلح از درون مركز فرهنگي آمريكا با تظاهر كنندگان انجاميد، باعث شهادت 6 نفر و مجروح شدن بيش از 100نفر شد.
در تاريخ 1367/11/24 برابر با 13 فوريه1989 در تظاهرات مسلمانان هند، يك نفر به شهادت رسيد. در تاريخ 1367/11/15، برابر با 14 فوريه 1989 فتواي امام خميني؛ فتوايي كوبنده درباره كتاب آيات شيطاني و نويسندهاش، صادر كرد.
در روز شنبه، 1368/3/26 (برابربا 27ماه مه 1989)، 200 هزار نفر از مسلمانان انگلستان عليه كتاب آيات شيطاني دست به تظاهرات زدند. با توجه به اين كه خبر گزاريها و رسانههاي غربي معمولاً رقم تظاهرات و حضور مسلمانان را در همه جاي جهان با خسّت نقل ميكنند ، ممكن است رقم واقعي، بيش از اين باشد ، چنان كه اعضاي «كميسيون برابري نژادها» معتقدند در اين تظاهرات حدود نيم ميليون نفر شركت كردهاند/
[4].اسماعيل بن حماد جوهري، الصحاح، ص 1537/
[5].ابن الاثير، النهايه، ج 3، ص 364؛ الطريحي، مجمع البحرين (مكتبْ المرتضويه)، ج 5، ص 222/
[6].سيرت رسول الله، با تصحيحات اصغر مهدوي (انتشارات خوارزمي، تهران، 1360)، ج 1، ص 313 - 312/
[7].سوره النجم، آيه 20 - 19، ج 1، ص 341 - 340 (انتشارات دفتر تبليغات حوزه علميه قم، چاپ يازدهم، پاييز 75)/
[8].نقد توطئه آيات شيطاني، ص 54 - 53/
[9].تاريخ طبري، ج 2، ص 76 - 75 به نقل از فروغ ابديت، آيت الله سبحاني/
نوع منبع :
پرسش و پاسخ
مخاطب :
نوجوان , بزرگسال , عمومی , جوان , تخصصی
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات کامل فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت