جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 8
درس‌گفتارهای خیلی کوتاه فلسفۀ علوم انسانی
مدرس:
ویکتور خایس‌برس (Victor Gijsbers)
نوع منبع :
فیلم , درس گفتار،جزوه وتقریرات , کتابخانه عمومی
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
درس‌گفتارهای خیلی کوتاه فلسفۀ علوم انسانی: ویکتور خایس‌برس استاد دانشگاه لیدن در این سلسله ویدئوها (مجموعا 25 قسمت) به مفاهیم بنیادین فلسفۀ علوم انسانی می‌پردازد. ترجمه این ویدئوها توسط گروه فرهنگی ارغنون مرکز ترجمه تخصصی متون فلسفه، الهیات، مطالعات دین، مطالعات علم و اندیشۀ سیاسی (https://arqanon.ir) انجام شده است.
چرخش تاریخی در علوم انسانی [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Terence McDonald
نوع منبع :
کتاب , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
University of Michigan Press,
چکیده :
ترجمه ماشینی: در چرخش تاریخی در علوم انسانی یازده محقق که به‌خاطر کار میان‌رشته‌ای خود شناخته شده‌اند، یکی از برجسته‌ترین تحولات دنیای روشنفکری امروز را بررسی می‌کنند: بازگشت به تاریخ توسط طیف وسیعی از رشته‌های دانشگاهی. از «تاریخ‌گرایی جدید» در نظریه ادبی، تا «تاریخ قومی» تا «جامعه‌شناسی تاریخی»، این رویکردهای جدید هم منجر به آثار بیشتر تحلیل تاریخی و هم به تلاشی خودآگاهانه‌تر برای تعیین موقعیت انسان شده است. علوم در تاریخ خود مقالات در چرخش تاریخی در علوم انسانی - هشت مورد از آنها برای اولین بار در اینجا منتشر شده است - این تغییرات را از دیدگاه برخی از رشته‌هایی که عمیقاً درگیر هستند بررسی می‌کنند: انسان‌شناسی، جامعه‌شناسی، علوم سیاسی، حقوق، ادبیات. مطالعات و خود تاریخ بسیاری از نویسندگان نقش تعیین کننده ای در ایجاد چرخش تاریخی در رشته های خود داشته اند. بنابراین، حجم به طور کلی فراتر از فهرستی از این تغییرات است تا بپرسد تاریخ چگونه و چقدر می‌تواند تفاوت ایجاد کند. چگونه عمل تاریخ تحت تأثیر نظریه های پسا ساختاری و سایر نظریه ها قرار می گیرد. و آنچه از تاریخ بدون مشکل و علوم اجتماعی پس از چرخش تاریخی باقی مانده است. در مجموع این مقالات، این مفهوم را به دست می دهند که این چرخش های مختلف به تاریخ چه وجه مشترکی دارند و چه چیزی آنها را متمایز می کند. این بُعد تطبیقی، مجلد را از آنهایی که تأثیر تاریخ را بر یک حوزه واحد تحلیل کرده اند یا تأثیرات آن را بدون در نظر گرفتن خود مورخان ارزیابی کرده اند، متمایز می کند. پس از چرخش تاریخی، نه بازیگر تاریخی و نه تحلیلگر تاریخی دیگر هرگز به عنوان غول پیکری که بر صفحات تاریخ قدم می زند دیده نخواهند شد. این جلد به شیوه ای شگفت انگیز و چالش برانگیز توضیح می دهد که چرا باید چنین باشد. ترنس جی مک دونالد، استاد تاریخ، دانشگاه میشیگان است.
درآمدی بر علوم انسانی: برگزیده آثار [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Wilhelm Dilthey, Rudolf A. Makkreel, Frithjof Rodi
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
Princeton Univ Pr,
چکیده :
ترجمه ماشینی: مقدمه‌ای بر علوم انسانی مجموعه‌ای از ترجمه شش جلدی از نوشته‌های اصلی ویلهلم دیلتای (۱۹۱۱-۱۸۳۳) را ارائه می‌کند - فیلسوف و مورخ فرهنگ که تأثیر قوی و مستمری بر فلسفه قاره‌ای قرن بیستم نیز داشته است. به عنوان طیف گسترده ای از سایر رشته های علمی. دیلتای علاوه بر آثار برجسته‌اش در زمینه نظریه‌های تاریخ و علوم انسانی، کمک‌های مهمی به هرمنوتیک و پدیدارشناسی، زیبایی‌شناسی، روان‌شناسی و روش‌شناسی علوم اجتماعی کرد. آثار برگزیده طیف کامل اندیشه دیلتای، از جمله برخی مقالات تاریخی و نقد ادبی را در اختیار خوانندگان انگلیسی زبان قرار می دهد. این مجموعه ترجمه متون کامل را همراه با یادداشت های سرمقاله ارائه می دهد و حاوی مطالب خطی است که در حال حاضر برای اولین بار در آلمان منتشر می شود. این جلد بخش های مختلف مقدمه علوم انسانی را که به طور جداگانه در نسخه آلمانی منتشر شده است گرد هم می آورد. رودولف مککریل و فریتیوف رودی با ترجمه بخش اعظم جلد اول دیلتای (منتشر شده در سال 1883) و پیش نویس های مهم او برای جلد دوم که هرگز کامل نشده است، بر ماهیت سیستماتیک نظریه علوم انسانی دیلتای تأکید کرده اند.
امکان طبیعت گرایی: نقد فلسفی علوم انسانی معاصر [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Roy Bhaskar
نوع منبع :
کتاب , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
چکیده :
ترجمه ماشینی: از زمان انتشار اولیه خود در سال 1979، امکان طبیعت گرایی یکی از تأثیرگذارترین آثار در فلسفه علم و علوم اجتماعی معاصر بوده است. این یکی از سنگ بناهای موضع رئالیستی انتقادی است، که اکنون به طور گسترده به عنوان تنها جایگزین مناسب برای پوزیتیویسم و پسا پوزیتیویسم تلقی می شود. این نسخه دارای پیشگفتار جدیدی است.
دیوید هیوم و مسئله عقل: بازیابی علوم انسانی [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Robert M. Danford
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
Yale University Press,
علامه طباطبایی و علوم انسانی در گفتاری از سید حمید طالب‌زاده؛ فیلسوف اعتباریات
سخنران:
سید حمید طالب‌زاده
نوع منبع :
سخنرانی
منابع دیجیتالی :
چگونگی بازتولید فلسفه‌های علوم انسانی با تکیه بر فلسفه اسلامی
نویسنده:
حسین سوزنچی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: موسسه فرهنگی تحقیقاتی إسراء,
چکیده :
امروزه اثبات اینکه بسیاری از آموزه‌های علوم انسانی مدرن، با آموزه‌های اسلامی ناسازگار است و تحول در این علوم، امری ضروری است، کار دشواری نیست. آنچه دشوار است تبیین این نکته است که چگونه می‌توان این تحول را، نه با نگاه خام و گذاشتن چند آیه و روایت در کنار متون جدید، بلکه با استمداد از علوم و اندیشه‌های اسلامی‌ای که حاصل قرن‌ها تلاش علمی اندیشمندان مسلمان بوده و در تعاملی پویا با اندیشه‌های معاصر، رقم زد. اگرچه این تحول‌بخشی نیازمند استمداد از بسیاری از دانش‌های سنتی مسلمانان است، اما هدف مقاله حاضر، این است که فقط شیوه و میزان کمک «فلسفه اسلامی موجود» به تحول‌آفرینی در علوم انسانی مدرن را مورد بحث قرار دهد. در طبقه‌بندی‌های سنتی علوم، به دلیل پذیرش ماهیت سلسله ‌مراتبی دانش‌ها، «فلسفه اولی» ‌مادر علوم شمرده می‌شد، و به لحاظ معرفت‌شناختی، شایستگی این را دارد که پشتوانه تمام علوم دیگر قرار گیرد. با انحطاط مابعدالطبیعه در دوران جدید و القای بن‌بست در عرصه وجودشناسی، فلسفه به مثابه علم وجودشناسی رسما کنار زده شد، و تقدم فلسفه بر سایر علوم زیر سؤال رفت؛ اما در پس پرده، وجودشناسی ماتریالیستی زیربنای علوم گردید و با غلبه یافتن پیش‌فرض‌هایی همچون مادی و متباین دانستن وجود انسان‌ها و کنار گذاشتن مبحث علیت غایی در تحلیل واقعیات انسانی، استقلال و اصالت فلسفی بسیاری از مباحث علوم انسانی زیر سؤال رفت و فضای قراردادانگاری و تبعیت از اعتباریاتِ بی‌ضابطه غلبه یافت و مباحث این دسته از علوم، به یک سلسله مباحث حسی و قراردادی آمیخته با پیش‌داوری‌های ماتریالیستی در باب ماهیت انسان، فروکاسته شد. این مقاله می‌کوشد با تبیین الگوی مطالعه وجودشناختی در بررسی امور خاص، نشان ‌دهد که چگونه «وجودشناسی مضاف» می‌تواند الگوی موجهی برای تحقیق در عرصه «فلسفه‌های مضاف» (فلسفه روان‌شناسی، فلسفه اقتصاد، و...) باشد؛ و نیز اینکه چگونه تحول‌آفرینی در علوم انسانی مدرن، نیازمند بهره‌مندی از چنین «فلسفه‌های مضاف»‌ی است. همچنین با نشان دادن مصادیقی از تحقق یافتن چنین وجودشناسی‌های مضافی در تاریخ اندیشه اسلامی، و ارائه مصادیقی از ورود این گونه مباحث در نقد و اصلاح علوم انسانی جدید، امکان عملی چنین الگویی را آشکارتر سازد.
صفحات :
از صفحه 69 تا 118
نظریه ادراکات اعتباری و فلسفه های مضاف
نویسنده:
حسین هوشنگی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
نظریه ادراکات اعتباری نظریه ای ابداعی و ابتکاری است که به واسطه لوازم و استلزاماتش در حوزه ادراکات عملی یا به تعبیر سنتی حکمت عملی، سرشت و سرنوشت جدیدی می یابد. این نظریه با مطرح ساختن تبیینی خاص از نحوه شکل گیری دانش های عملی انسان در تعامل با واقع زیستی و روانی انسان با محیط طبیعی و اجتماعی او، دست مایه و زمینه فربهی را برای گشایش افق های نظری جدید در فلسفه های به اصطلاح مضافی هم چون فلسفه اخلاق، فلسفه حقوق، فلسفه سیاسی، فلسفه فعل، و معرفت شناسی فراهم آورده است. از دیدگاهی عام تر و با توجه به ظرفیت های غنی و بالای این نظریه در تبیین و توجیه گزاره ها و قواعد سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، و هنجارها و آداب و رسوم فرهنگی می توان این نظریه را مبنا و سرپلی برای نظریه پردازی در حوزه فلسفه علوم انسانی و اجتماعی قرار داد. در این جهت علاوه بر واکاوی ماهیت ادراکات اعتباری و ساز و کار اعتبارسازی ذهن بشری و ابعاد فردی و اجتماعی و اقسام این اعتبارسازی، باید اصل و چگونگی ارتباط و پیوند این دست از ادراکات را با واقعیت و با ادراکات حقیقی و نیز با مکانیسم تحول پذیری و احیانا مبنای ثبات آن ها و نحوه تاثیر آن ها بر واقع و یا اثرپذیری آن ها از واقع را بررسی کرد.
صفحات :
از صفحه 97 تا 106
  • تعداد رکورد ها : 8