جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 23
گونه‌شناسی بهره‌وری از عقل مستقل در نقد روایات
نویسنده:
البرز محقق گرفمی ، سیدعلی دلبری
نوع منبع :
نمایه مقاله
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
گزارش‌های روایی ظنّ‌آور در صورت بهره‌مندی از صحت مخبری با معیارهای مشخصی مانند قرآن، سنت، تاریخ، علم، حس، تجربه، اجماع و عقل قطعی پالوده می‌شوند. در میان این معیارها، کارکرد عقل در دو سپهر نقش آفرینی ابزاری و نقش مستقل، بسیار پر رنگ می‌نماید. خلط میان این دو حوزه، سبب شده تا پژوهشگران علوم نظری حدیث، کاربستهای ابزاری عقل در معیارهایی چون عرضه به قرآن، علم و حتی علوم ادبی را از مؤلفه های عقل محور نقد حدیث شمرده و در نتیجه از تبیین گونه‌های سنجه عقل مستقل در نقد احادیث باز بمانند. از دیگر سو، مشابهت مفاهیمی چون علم، حس و تجربه، عرف، بناء عقلاء، سیرۀ عقلاء و سیرۀ مسلمین، سبب همسان پنداری این مفاهیم شده است. از دستاوردهای این نوشتار با روش توصیفی- تحلیلی، بازتعریف مفهوم معیار عقل برای نقد حدیث و تبیین تفاوت میان کارکرد عقل در دو سپهر پیش‌گفته است. در گام بعدی‌، گونه‌های مختلف سنجه عقل در نقد احادیث، با تعاریف منطقی از یکدیگر افراز شده و نمونه‌های حدیثی مناسبی در هر مقال فراهم آمده است. این گونه ها عبارتند از: سیره عقلاء، بناء عقلاء، حکم عقل مستقل، عرف و منطق. در پایان نیز با رویکردکاربردی کردن مباحث نظری، بایستگی تأویل استوار حدیث، پیش از داوری نهایی دربارۀ اعتبار آن به همراه نمونه‌هایی از نقد شتابزده احادیث با سنجه عقل آمده است.
جایگاه عقل در روایات اعتقادی امام صادق (ع)
نویسنده:
پدیدآور: علی زین العابدین ؛ استاد راهنما: سید هادی وکیلی ؛ استاد مشاور: سید هادی وکیلی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
چکیده :
مساله جایگاه عقل در حوزه اعتقادات دینی به عنوان یکی از اساسی و ریشه ترین بحث در حوزه اعتقادات قرار گرفته. پاسخ صحیح این مساله میتواند مشکل معرفت شناسی انسان را در حوزه اعتقادات حل کند و در نتیجه از افراط و تفریط در فهم و کاربرد عقل در این حوزه جلوگیری شود در این تحقیق، مساله جایگاه عقل در حوزه اعتقادات را از منظر امام صادق (ع) استخراج کرد. امام صادق (ع) عقل را یک قوه ای از جنس نور می داند که ادراک و فهم، اعم از ادراک نظری و عملی، از آن سرچشمه گرفته. و از منظر وی عقل را به عنوان ابزار در شناخت امور اعتقادات قرار داده است، یعنی با تکیه با قوه عقلی خیلی از کشفیات در امور اعتقادات، اعم از باب خدا شناسی، راهنما شناسی و معاد شناسی را به دست خواهیم آورد. البته امام در ضمن بیان این جایگاه بلندی عقل، به ناتوانانی ها و محدودیت های عقل نسبت به بعضی از زاویه های اعتقادات دینی هم اشاره کرد. این تحقیق دارای چهار فصل می باشد. فصل اول مربوط به امور کلیات و مفاهیم تحقیق هست. در فصل دوم چیستی، اقسام و ارزش عقل از منظر امام صادق (ع) را بحث کردیم. و در فصل سوم بحث حجیت و محدودیت های عقل در حوزه اعتقادات از منظر امام صادق (ع) را بررسی کردیم. و در فصل چهارم که پایان تحقیق هست، بحث کارکرد های عقل در حوزه اعتقادات از منظر امام صادق را ارائه کردیم.
قبول الأخبار ومعرفة الرجال المجلد2
نویسنده:
ابی القاسم عبدالله بن احمد بن محمود الکعبی البلخی؛ تحقیق ابی عمرو الحسینی بن عمر بن عبدالرحیم
نوع منبع :
کتاب , مدخل اعلام(دانشنامه اعلام) , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
بیروت: دارالکتب العلمیه,
چکیده :
کتاب درباره احادیث و ذکر رجال و راویان آنها و نقد و بررسی آنها می باشد. در این دو مجلد بسیاری از راویان مخصوصا راویان اهل سنت ذکر و مورد نقد قرار می گیرند و بعضی از احادیث فاسد هم ذکر می شود.
قبول الأخبار ومعرفة الرجال المجلد1
نویسنده:
ابی القاسم عبدالله بن احمد بن محمود الکعبی البلخی؛ تحقیق ابی عمرو الحسینی بن عمر بن عبدالرحیم
نوع منبع :
کتاب , مدخل اعلام(دانشنامه اعلام) , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
بیروت: دارالکتب العلمیه,
چکیده :
کتاب حاضر درباره احادیث و راویانشان و نقد و بررسی آنها می باشد که به بررسی روایات فاسد و ضعیف از اهل سنت و... می پردازد.
علوم الحديث عند الزيدية والمحدثين
نویسنده:
عبد الله حمود عزي
نوع منبع :
کتاب , کتابخانه عمومی , مطالعه تطبیقی
منابع دیجیتالی :
علت در حدیث و موازین شناخت آن از دیدگاه استاد محمد باقر بهبودی
نویسنده:
مهدی ایزدی, بهاره مظاهری طهرانی
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
چکیده :
استاد بهبودی از محققان صاحب‌نظر عصر حاضر در حوزه حدیث است که دیدگاه‌های جدیدی در زمینه نقد احادیث ارائه می‌نماید. وی به بررسی‌های ظاهری و سطحیِ سندی اکتفا نمی‌نماید و سند و متن را توأمان مورد ارزیابی قرار می‌دهد. علت، از منظر وی اعم از هرگونه عیب و بیماری پنهان یا آشکار احادیث است که به سه دسته: علل موجود در متن، سند و در متن و سند تقسیم می‌شود. وی برای شناسایی علل احادیث به هرگونه اطلاعاتی از درون سند و متن و خارج از آن دو نظیر کتب رجالی، تاریخی و سایر احادیث که منجر به کشف حقایقی درباره راویان، طرق روایت آنان، فضای صدور حدیث، فرهنگ و واقعیات تاریخی و... شود، اهمیت می‌دهد. سپس با تجزیه و تحلیل دقیق این اطلاعات و همچنین مقابله احادیث در چهار سطح مختلف و در نظر داشتن معیارهای نقد متن موفق به کشف و اصلاح بسیاری از علل احادیث می‌شود.
صفحات :
از صفحه 26 تا 53
با استاد محمد باقر بهبودی در عرصه روایت و درایت حدیث [مصاحبه کیهان فرهنگی با محمدباقر بهبودی]
نویسنده:
محمد باقر بهبودی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
خلاصه ماشینی: "کیهان فرهنگی: به نظر شما چه انگیزه‌ای باعث شده است که مرحوم مجلسی کتاب بحار الانوار خود را تألیف کند؟ استاد بهبودی: مرحوم مجلسی ابتدا تصمیم می‌گیرد که مؤلفات شیعه را احیا کند، لذا با زحمات وافر و هزینه‌های گزاف و دریافت کمک از دانشمندان معاصر خود، مؤلفات شیعه را از گوشه کتابخانه‌های ایران و هند و عراق و سایر بلاد بیرون می‌کشد و هر نسخه‌ای را که به دست می‌آورد، به دست شاگردان و علاقه‌مندان خود می‌سپارد و با پرداخت حق الزحمه، نسخه‌های آن کتاب را تا سر حد امکان تکثیر می‌کند- درست چیزی شبیه به طبع و نشر امروزی-از این رو اگر اکثر کتابهایی را که اکنون در دست داریم و نسخه‌های متعدد آن در گوشه و کنار کتابخانه‌های ایران به دست می‌آید نگاه کنیم، کمتر نسخه‌ای پیدا می‌کنیم که تاریخ کتابت آن از عهد اقتدار مجلسی خارج باشد. این قضاوت را در همه محصلین تازه کار، مشاهده می‌کنیم، حتی من جلد نهم کتاب بحار را-که در چاپ جدید به هشت جلد وزیری بالغ شده است-بی‌توجه به سند طی چندین ماه مورد بررسی کامل قرار دادم تا مطلبی را که دنبال آن بودم روشن کنم، ولی در تهران طی تحقیق و پژوهش در احادیث بحار، و مشاهده احادیث متهافت و متناقض، احادیث مخالف با قرآن، احادیث مخالف با تاریخ، احادیث مخالف با منطق و با توجه به سایر معایب حدیثی، چشم و گوش خود را باز کردم که از این مطالعه طولانی و عمیق بهره کافی و وافی به دست آورم، و چنان شد که خدا را شکر، راه درست را پیدا کردم تا آن حد که نه بیجا نقد کنم و نه بیجا تمجید و تقدیس کنم."
  • تعداد رکورد ها : 23