جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 59
گفتمان عقل و دین در توصیف خدا در قرون وسطی
نویسنده:
محمد اکوان ,مریم کاتوزی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی,
چکیده :
دوران قرون وسطی، با وام گیری از فضای فکری یونان باستان و همچنین بهره گیری فراوان از آموزه های مسیحیت، ترکیبی بی بدیل از آمیزش دین و فلسفه ارائه داد که در نوع خود یگانه بود. اینکه فلسفه چه واکنشی در مقابل ورود آموزه های دینی در مقولات مورد بحث خود داشته و دین چه میزان به باورهای فلسفی استناد می کرده است، موضوعی است که در این مجموعه، به جد بررسی شده است. حضور دینی قدرتمند، چون مسیحیت، با جهت دادن به افکار عمومی و باورهای دینی مردم، در نوع نگاه و تعریف آنها از فلسفه تاثیر گذاشته و متقابلا فلسفه نیز با عرضه اندوخته های عقلانی خود به دین، آن را وادار به تطبیق پذیری با خود کرده است. این که در این میان هر یک به چه میزان از دیگری تاثیر پذیرفته و بر آن تاثیر گذاشته است، مبحثی است که به تفصیل به آن پرداخته خواهد شد اما آنچه مسلم است آن است که این دو حوزه در تماس مستقیم و تنگاتنگ با یکدیگر بوده و حتی با وجود انکار یکدیگر، وابستگی و پیوند شدیدی دارند. درست است که دین بر فلسفه تاثیر گذاشته و محدوده و قلمرو حرکتش را محدود کرده است، اما فلسفه نیز با ورود به حوزه آموزه ها و تفاسیر دینی، آنها را بسیار متحول نموده است.
صفحات :
از صفحه 113 تا 136
کارل یاسپرس و رابطه فلسفه و دین
نویسنده:
هابرماس؛ ترجمه: معصومه بهرام
نوع منبع :
مقاله , ترجمه اثر , کتابخانه عمومی , فصل کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
دین آنلاین,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
فلسفه غرب در مقابل ادیان دیگر خیلی به ندرت همدرد و یا حتی سخاوتمند بوده است. از این نظر یاسپرس بیانگر استثنای جالبی است. بی تردید، او تفاوت میان مدرنیته و سنت را مورد تأکید قرار می دهد؛ اما متافیزیک یونان را در کنار ادیان بزرگ جهانی قرار داده و جایگاهی را برای آن در فرآیند جامع تر غلبه بر اسطوره تعیین می کند. در سال ۱۹۷۷ کتابی از هابرماس با نام «قدرت آزادی بخش نمادها: مقالات فلسفی/ The Liberating Power of Symbols: Philosophical Essays» منتشر می شود که او در این کتاب به بررسی تفکرات بعضی از فیلسوفان می‌پردازد. مقاله دوم این اثر به بررسی تفکرات کارل یاسپرس اختصاص دارد و عنوان آن«تعارض اعتقادات: کارل یاسپرس دربارهٔ برخورد فرهنگ ها» است. متنی که در ادامه می‌خوانید ترجمه این مقاله است که توسط معصومه بهرام، نویسنده، پژوهشگر فلسفه و استاد مدعو فلسفه دانشگاه الزهرا انجام شده است.
غزالی و فلسفه اسلامی
نویسنده:
رضا داوری اردکانی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: موسسه پژوهشی حكمت و فلسفه ايران ,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
ظاهرا جایگاه غزالی در تاریخ فلسفه اسلامی معلوم است. بسیاری کسان، گمان می کنند که او با فلسفه مخالفت کرده و آن را از سیر و پیشرفت باز داشته است. در اینکه کتاب تهافت الفلاسفة، متضمن مطالب کلامی ضد فلسفه و احکام فقهی مشعر بر انتساب آرا فلاسفه به کفر و بدعت است، تردید نمی توان کرد. ولی قبل از غزالی هم، فقیهان بسیاری منطق و فلسفه را زندقه دانسته بودند و اگر تکفیر و تحریم فلاسفه و فلسفه، راه را می بست، می بایست راه فارابی و ابن سینا با زندقه دانستن منطق و ادعای کفایت نحو به جای آن بسته شده باشد.
صفحات :
از صفحه 87 تا 100
تفسیرهای گوناگون از دوگانگی حقیقت
نویسنده:
حسن یوسفیان، محسن جوادی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: دانشگاه امام صادق (ع),
چکیده :
در قرن سیزدهم میلادی، برخی از اصحاب کلیسا نظریه ای را به پیروان لاتینی ابن رشد درباره «رابطه میان آموزه های دینی و فلسفی» نسبت دادند که امروزه، به نظریه «حقیقت دوگانه» (مضاعف) معروف شده است. با نگاهی به سخنان ابن رشد و ابن رشدیان و با تحلیل مفهوم دوگانگی حقیقت و با بهره گیری از سخنان کسانی که به بررسی نظریه یاد شده پرداخته اند، می توان درباره مقصود از این دوگانگی، احتمالات هفت گانه ای را مطرح ساخت که در ذیل چهار عنوان کلی قرار می گیرند: دوگانگی هستی شناسانه، دوگانگی معرفت شناسانه، دوگانگی زبان شناسانه، و دوگانگی عمل گرایانه.
صفحات :
از صفحه 53 تا 75
مانیفست فلسفه و مطالعه ادیان [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Kevin Schilbrack (کوین شیلباک)
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
Wiley Blackwell,
چکیده :
ترجمه ماشینی: فلسفه و مطالعه ادیان از دگرگونی بنیادین این رشته از تمرکز فعلی و محدود آن بر مسائل مربوط به خدا، به شکلی کاملاً جهانی از تأمل انتقادی در مورد ادیان در همه انواع و ابعاد آنها حمایت می کند. رشته فلسفه دین را به روی تنوع مذهبی که مشخصه جهان امروز است می گشاید. بین فلسفه دین و سایر رویکردهای تفسیری و تبیینی در حوزه دین پژوهی پل می‌زند. یک مانیفست برای یک رویکرد جهانی به موضوع ارائه می دهد که فعالیتی عمل محور است تا اعتقاد محور. و به مطالعات انتقادی انعکاسی از «دین» به عنوان ساختار اجتماعی و موقعیت تاریخی توجه می کند. -- ارائه شده توسط ناشر. ادامه مطلب...
شناخت ما از خدا: مقالاتی درباره الهیات طبیعی و فلسفی [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Kelly James Clark (کلی جیمز کلارک)
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
Springer Netherlands,
چکیده :
ترجمه ماشینی: الهیات طبیعی، پروژه بیان، دفاع و کلزمگ برهان وجود و ماهیت خداوند بدون کمک وحی خاص است. الهیات فلسفی که از روش های عقلی الهیات طبیعی استفاده می کند، محدود به مقدماتی نیست که از طریق مشاهده و عقل قابل تشخیص باشد. ممکن است به درستی از مقدماتی استفاده کند که از طریق وحی خاص قابل شناخت است. در حالی که پروژه الهیات طبیعی ممکن است به عنوان تلاشی برای نشان دادن وجود خدا تعبیر شود، نمی توان اهمیت استفاده از عقل یا تجربه برای درک، تعیین یا ارزیابی صفات را نادیده گرفت. شخص می خواهد در پایان یک برهان در الهیات طبیعی خدا بداند که آیا وجود خدا را اثبات کرده است و نه صرفاً prim urn mobilum، منبع الزام اخلاقی یا کمیته ای از طراحان محدود. در حالی که خدا ممکن است محرک و طراح اصلی کیهان باشد، هیچ یک از این صفات به تنهایی برای ادعای الوهیت کافی نیست. بنابراین، تشخیص دقیق پروژه الهیات طبیعی از الهیات فلسفی دشوار است. پروژه الهیات طبیعی کلاسیک تلاش برای اثبات وجود و ماهیت خدا با استدلال هایی است که از مقدماتی استفاده می کند که همه مخلوقات عقلی موظف به پذیرش آن هستند.
فلسفه پساسکولار: بین فلسفه و الهیات [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Philip Blond (فیلیپ بلوند)
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
Routledge,
چکیده :
ترجمه ماشینی: از نیچه تا امروز، سنت فلسفی غرب تحت سلطه تفکر سکولار بوده است که بحث در مورد خدا را تا حد زیادی بی ربط رد کرده است. با این حال، در سال‌های اخیر، موضوع الهیات برای جرقه برخی از بحث‌برانگیزترین بحث‌ها در فلسفه معاصر بازگشته است. بحث های الهیات توسط فیلسوفان کلیدی معاصر مانند دریدا و لویناس، دین را در کانون توجه قرار داده است. فلسفه پست سکولار یکی از اولین مجلداتی است که به چگونگی رویکرد فیلسوفان مدرن به خدا و بررسی پیوندهای الهیات و تفکر پست مدرن پرداخته است. پانزده مقاله قابل دسترس تصویری روشن و قانع‌کننده از این که چگونه متفکران کلیدی از جمله دکارت، نیچه، فروید، ویتگنشتاین، هایدگر و دریدا خدا را به بخش مرکزی تفکر خود تبدیل کرده‌اند، ارائه می‌دهند. هر فیلسوفی و ​​نحوه برخورد و نقد الهیات در یک بستر تاریخی روشن قرار می گیرد. با قرار دادن مجموعه در زمینه مقدمه برجسته فیلیپ بلوند، فلسفه پست سکولار بحث جذابی از جایگزین های نسبی گرایی و نیهیلیسم حاکم بر تفکر غربی ارائه می دهد.
ابن رشد و هگل در باب فلسفه و دین [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Catarina Belo
نوع منبع :
کتاب , مطالعه تطبیقی
منابع دیجیتالی :
چکیده :
ترجمه ماشینی: این کتاب با مقایسه مواضع آوروس و هگل در مورد رابطه بین فلسفه و دین، رابطه بین ایمان و عقل را در یک بافت اسلامی قرون وسطایی و یک بافت مسیحی مدرن بررسی می‌کند. بلو از طریق تحلیلی عمیق از دیدگاه‌های آوروس و هگل در مورد زبان و روش فلسفی و دینی، بینش‌های جدیدی را در مورد دیدگاه‌های آن‌ها درباره رابطه دانش فلسفی و معرفت دینی ارائه می‌کند. بلو علاوه بر بحث در مورد شباهت ها و تفاوت های مواضع آنها، به بررسی آثار خاصی می پردازد که هنوز توسط تحقیقات مدرن مورد تجزیه و تحلیل قرار نگرفته اند.
تخیل استعلایی: جستاری در الهیات فلسفی [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Charles E. Winquist (auth.) (چارلز ای. وینکویست)
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
چکیده :
ترجمه ماشینی: «تخیل استعلایی» یک مفهوم فلسفی است که در این مقاله برای روشن کردن اهمیت هستی‌شناختی اعلام مستمر کلام خدا استفاده می‌شود. برای الهیات ضروری است که به رشد سکولاریزاسیون و فقیر شدن زبان دینی در تجربه معاصر با آغاز تحقیق در معنا و امکان تأمل الهیات پاسخ دهد. مقاله زیر در نظر گرفته شده است تا گامی مقدماتی به سوی درک الهیات و گفتمان دینی باشد، زیرا آنها کاملاً به تحقق امکانات در زندگی کلیسا وابسته هستند. افراد زیادی هستند که من به خاطر درک خود از الهیات و توسعه این کتاب مدیون آنها هستم. در اینجا مایلم از پروفسور جورج گاتری به خاطر آشنا کردن من با سؤالات اساسی در مطالعه فلسفه در دوران دانشجویی در دانشگاه تولدو تشکر و قدردانی کنم. به پروفسورهای شوبرت اوگدن و دیوید تریسی برای مطالعه دقیق و انتقاد آنها از این دست نوشته؛ و به ویژه به مشاورم، پروفسور لنگدون گیلکی، برای تشویق، انتقادات و پیشنهاداتش در طول تحصیلات تکمیلی من در مدرسه الهیات، دانشگاه شیکاگو. مهمتر از همه، می خواهم از همسرم آنا، که این کتاب به او تقدیم شده، تشکر کنم که قدرت، خلاقیت و عشق خود را با من در میان گذاشت.
کتاب راهنمای الهیات فلسفی آکسفورد [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
(مایکل سی. رئا)Thomas P. Flint; Michael C. Rea(توماس پی. فلینت)
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
چکیده :
ترجمه ماشینی: هدف الهیات فلسفی در درجه اول درک نظری ماهیت و صفات خداوند و رابطه او با جهان و ساکنان آن است. در طول قرن بیستم، بسیاری از جامعه فلسفی (چه در سنت تحلیلی انگلیسی-آمریکایی و چه در محافل قاره ای) در مورد توانایی ما برای دستیابی به چنین فهمی تردیدهای جدی داشتند. در سال‌های اخیر، سنت تحلیلی به‌ویژه از سوگیری‌هایی فراتر رفته است که موانعی بر سر راه پرسش‌های موجود در رابط بین فلسفه و دین قرار می‌دهد. نتیجه، تولدی دوباره از کار جدی و مورد بحث گسترده در الهیات فلسفی بوده است. راهنمای الهیات فلسفی آکسفورد هم تلاش می‌کند تا خوانندگان را با جهت‌هایی که این بورس تحصیلی طی کرده است آشنا کند و هم بحث را در حوزه‌هایی که تاکنون بررسی نشده است دنبال کند. مقالات موجود در کتاب راهنما که توسط برخی از محققان برجسته در این زمینه نوشته شده است در پنج بخش دسته بندی شده اند. در مقاله اول ("پرولگومن الهیات")، مقالات بر حجیت کتاب مقدس و سنت، ماهیت و سازوکارهای وحی الهی، بر رابطه دین و علم، و الهیات و راز تمرکز دارند. بخش بعدی ("صفات الهی") بر مسائل فلسفی مرتبط با صفات اصلی الهی متمرکز است: سهولت، قدرت مطلق، دانایی مطلق و مانند آن. در بخش سوم («خدا و خلقت»)، مقالات به بررسی نظریه‌های فعل الهی و مشیت الهی، سؤالاتی در مورد دعا، مشکلات مربوط به حجت الهی و رابطه خداوند با اخلاق و معیارهای اخلاقی، و صورت‌بندی‌ها و پاسخ‌های مختلف به مسئله شر می‌پردازند. . بخش چهارم («موضوعاتی در فلسفه مسیحی») به بررسی مسائل فلسفی می پردازد که در ارتباط با آموزه های مرکزی مسیحیت مانند تثلیث، تجسم، کفاره، گناه اصلی، رستاخیز و عشای ربانی به وجود می آیند. در نهایت، بخش پنجم ("الهیات فلسفی غیرمسیحی") خوانندگان را با کارهایی که در الهیات فلسفی یهودی، اسلامی و چینی انجام می شود آشنا می کند.
  • تعداد رکورد ها : 59