جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 96
مبانی معرفت‌شناسی فتنه و سیمای فتنه‌گران در قرآن و حدیث
نویسنده:
معصومه رحیمی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
وضعیت نشر :
ایرانداک,
چکیده :
انسان هابرای به سلامت گذشتن از فضایی که به سبب آمیخته شدن حق و باطل،غبارآلود و گم‏راه‏کننده شده است،باید ریشه ها وعوامل به وجود آورنده،شاخصه های اصلی به وجود آورندگان آن،و راه های رهایی از چنینفضایی را بشناسند.عوامل متعددی در ایجاد فضای شبهه‏آلود موثرند.«قدرت طلبی»و«انحرافات درونی»از جمله مهم ترین ابزارهایی‏ هستندکه همواره افراد مشرک و معاند در طی حیات اسلام از آنها استفاده نموده و سعی کرده‏اند زمانی با اجبار و ارعاب،آزادی انتخاب در دین و گزینش مذهب را از افراد سلب کنند، و گاهی با نیرنگ و فریب و با ظاهری آراسته،به انحراف در دین و در هم آمیختن حق و باطل بپردازند و در اعتقادات مسلمانان شبهه ایجاد کنند و از این طریق به فتنه گری در جامعه بپردازند.از سویی، شخصیت‏زدگی در طول تاریخ،اندیشه و وجدان مردم را تحت‏الشعاع قرار داده و چهره‏های به ظاهر حق به جانب،سبب ایجاد شبهه و تلبیس امر بر مردمان ساده‏لوح شده‏اند.از جمله شیوه‏های مهم تربیتی،شناخت درست فتنه ها در زندگی،علل و ریشه های ورود به آنها و راه‏های گریز از آنهاست.بر این مبنا پژوهش حاضر برآن است مبانی معرفت شناسی فتنه را از منظر قران و حدیث مورد بررسی قرار دهد.معناشناسی فتنه،علل و ریشه های ورود انسان به فتنه،شاخصه های اصلی فتنه گران،پیامدهای فتنه گری در جامعه و راه های برون رفت از فتنه ها، از جمله مهم ترین مباحثی است که در این رساله به آنها پرداخته شده است.لازم به ذکر است کهاز روش کتابخانه ای برای جمع آوری مطالب استفاده شده است.
بررسی شاخص‌های بارز و مبانی نظری احسان در قرآن و حدیث
نویسنده:
کلثوم عبدالهی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
ایرانداک,
چکیده :
احسان یعنی انجام دادن کار نیک و شایسته به شکل کامل آن و در اصطلاح کمال و برتری است که به نیکی مربوط می‌شود این یک امر مهم از رسیدن به ایمان درونی شخصی ونشان دادن آن در کردار و رفتار آدمی است و یک حس مسئولیت اجتماعی است که شخص را نسبت به ارتکاب جرم دینی (گناه) باز می‌دارد احسان ایجاد کردن فعل نیک و خیر رساندن به دیگران است. احسان در واقع، شاخصه‌ها و مصادیقی دارد که در پرتو شناخت این ویژگی‌ها و مصادیق که در قرآن و روایات به آن اشاره شده است می‌توان به کمال و برتری دست پیدا کرد. احسان در ادیان الهی جایگاه مهم و اساسی دارد و بسیار به آن سفارش شده است. هدف اساسی در این پژوهش، دستیابی به شاخص‌های بارز احسان و مبانی نظری آن در سه حوزه خداشناسی، انسان شناسی و جهان شناسی می‌باشد. احسان کارکردها و آثار بسیار زیادی دارد که از جمله آنها، آرامش روحی، برخورداری از منزلت اجتماعی و جلب رحمت الهی و... است. و بهترین نوع احسان، احسانی است که برای رضای خداوند انجام گیرد. روش تحقیق در این پژوهش کتابخانه‌ای- اسنادی است. واژگان کلیدی: احسان- ایمان- نیکوکاری- صبر- شاخص
آسیب شناسی تربیت دینی در قرآن و حدیث (هفت سال اول)
نویسنده:
محمد باقر روشنی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
ایرانداک,
چکیده :
موضوع تحقیق حاضر آسیب شناسی تربیت دینی کودکان (هفت سال اول) در قرآن و حدیث می‌باشد. بطور کلی تربیت دینی به مفهوم فراگیر آن که به معنای آموزش و پرورش دینی است؛ می‌تواند کلیدی‌ترین نقش را در توسعه معنوی و کمال یک جامعه دینی ایفا نماید. هرگونه کاستی یا کوتاهی در این امر، موجب بروز اختلالات و نابهنجاری‌‌های جبران ناپذیری در پرورش نسل نوین هر جامعه می‌شود. از این‌رو، برای اصلاح جامعه و پیشگیری از انحرافات اجتماعی، لازم است، فرایند تربیت در اندیشه دینی، شناسایی شود. از آن‌جا که آغاز این امر در خانواده است، توجه به این امر بسیار مهم است. در این تحقیق که به جمع آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‌ای و به روش توصیفی-تحلیلی اقدام شده است، روش‌ها و راهکارهای زمینه‌سازی تربیت دینی پیش از تولد، آغاز تولد و پس از آن را در چارچوب کریمه‌های قرآنی، سیره پیامبر و امامان معصوم به بحث گذاشته شد. راهکارهای بهینه‌سازی فرایند پرورش دینی در خانواده، در قالب بحث‌هایی همانند پیشگیری از تحریکات جنسی کودکان، ابراز مهر و محبت، تأمین امنیت، تکریم و احترام فرزندان و بازی کودکان دنبال شده و پس از طرح عمده‌ترین عوامل ضعف و کاستی تربیت دینی فرزندان و آسیب‌شناسی آموزش دینی، به برخی از روش‌های درست برخورد با کودکان اشاره شده است ونتیجتا خانواده‌ها باعنایت به این مطالب وتوکل به خداوند وتوصل به ائمه (علیهم السلام) صاحب فرزندی متصف به اوصاف نیک تربیتی دینی خواهند شد.
دین شناسی با رویکردی برقرآن و فرهنگ رضوی
نویسنده:
فرزاد حسن پور
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
ایرانداک,
چکیده :
چکیدهاین نوشتار پژوهشی است درباره دین وحقیقت آن از دیدگاه قرآن و فرهنگ رضوی وهدف ازآن بیان کردنچیستی دین و بیان نظرقرآن ودیدگاه کلام آسمانی و روش رضوی در رابطه با مفهوم دین واثبات دین است.دامنه اینتحقیق شامل کلیات ومفهوم دین و اقسام دین و.....انواع رویکرد به دین ،جایگاه دین ، تناسب و تضادها ، رویکرد دینی امام رضا(ع) و امت واحده، شریعت حقانی و نجات از دیدگاه قرآن کریم و امام (ع) دراین رابطه می باشد. دراین تحقیق از منابع اصلی همچون قرآن کریم، نهج البلاغه، و تفاسیر زیادی استفاده شده است. روش تحقیقبراساس نوع وهدف ، بنیادی است زیرا به قصد کشف حقایق بیشترانجام می شود واز لحاظ راهکار، بخشی تاریخی، بخشی توصیفی، و بخشی تحلیلی با استفاده ازمنابع کتابخانه ای می باشد. در این تحقیق درفصل اول به دنبال سوالاتی ازقبیل دین چیست؟ آیا دین صحیح است یا ادیان؟ و سوالات دیگری که در همین راستا پرداخته شده است.در فصل دوم دین و معرفت دینی بیان شده و بعد از بیان مفهوم دین و اقسام آن انواع رویکرد‌های دین ذکرشده است ودر فصل سوم به تقسیم دین پرداخته می‌شود و به جایگاه دین حق در میان ادیان پرداخته می‌شود اما در فصل چهارم بررسی دین وجایگاه و تناسب و تضادها و بحث علمی امام با سایر علمای ادیان و بررسی تحلیلی محاوره ای امام رضا (ع)پرداخته‌ایم اما درفصل پنجم وششم آن ملاک حقانیت و نجات دین از نظر قرآن وکلام امام رضا(ع) بیان نموده‌ایمما حصل این تحقیق اثبات این مطلب است که: تنها دین واحد نزدقرآن کریم اسلام است. واژگان کلیدی: دین، فرهنگ رضوی، ادیان، حقانیت، نجات.
واکاوی جریان غلو و جعل حدیث در فرقۀ خطابیه و رفتار ائمه (ع) با آنان
نویسنده:
مهدی اکبرنژاد، سهراب مروتی، سوسن ولی پور
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
بازشناسی اندیشه‌ها و رفتارهای فرق و مذاهب اسلامی یکی از نیازهای علمی جامعه به شمار می‌آید. زیرا می‌تواند به شناخت دیدگاه‌های مختلف اعتقادی و مذهبی که در ادوار مختلف تاریخ اسلامی وجود داشته و آثاری که از خود بر جای گذاشته کمک کند. از جمله این فرق که تأثیرات درخور توجهی داشته، فرقه خطابیه است. رئیس این فرقه محمد بن مقلاص اسدی، معروف به ابوالخطاب بوده که در نیمۀ نخست سدۀ دوم، افکار غالیانه را ترویج می‌کرده و پیروانی داشته است. نوشتۀ پیش رو به این سه مسئله پاسخ داده است: 1. چه عواملی سبب غلو آنان بوده است؟ 2. آیا این فرقه زمینه‌های جعل حدیث را فراهم کرده است؟ 3. امامان (ع) چه واکنشی به این جریان داشته‌اند؟ بررسی منابع فرقه‌شناختی، حدیثی و رجالی نشان می‌دهد رسیدن به منافع مادی و برخی اهداف سیاسی و ریاست‌طلبی از مهم‌ترین انگیزه‌های غلو خطابیه بوده است و عمده‌ترین بسترهای جعل حدیث را آنان، به‌ویژه در زمینه فضایل و علم غیب ائمه (ع) و نیز حوزه‌های کلامی همچون اعتقاد به حلول خداوند در اشخاص فراهم کردند. روش به‌‌کاررفته در این پژوهش توصیفی- ‌تحلیلی است.
صفحات :
از صفحه 9 تا 29
بررسی مظاهر رحمت الهی در قرآن و حدیث
نویسنده:
زنوبه سلامتیان
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
ایرانداک,
چکیده :
از کلمات کلیدی قرآن کریم و از مفاهیم اساسی دین، رحمت الهی می‌باشد که مفسران قرآن از دیدگاه‌های متفاوتی به بررسی آن پرداخته‌اند. هدف این پژوهش بررسی مظاهر رحمت الهی در قرآن و احادیث می‌باشد. رحمت الهی از جمله صفات خداوند متعال است، که ممکن است در معرض فراموشی قرار گیرد، به همین خاطر تذکر این حقیقت امری لازم و ضروری به نظر می‌رسد. خداوند از انسان‌ها می‌خواهد علاوه بر سعی و تلاش در دنیا، رحمت‌ را از خداوند درخواست کنند. شفاعت هم از جمله جلوه‌های مظاهر رحمت الهی است، همچنین غفران و پذیرش توبه و احسان، لطفی است که خداوند به انسان‌ها ارزانی می‌دارد. حسن ظن به خدا و باور صحیح داشتن به خداوند که موجب خوف و رجای واقعی به خداوند می‌شود، پیامبر، امامان، مومنان، تبدیل شدن آتش به گلستان برای ابراهیم، ابتلا و آزمایش، عزت، نعمت‌های گوناگون و... از جمله مصادیق رحمت الهی است. رحمت الهی در دنیا و قیامت بسیار گسترده است. خداوند رحمان است و رحیم است و ابواب رحمت خویش را به طرق گوناگون بر بندگانش می‌گشاید، از جمله این عوامل عفو، ذکر و دعا، جهاد، توفیق، خشوع و خضوع در برابر پیامبر، تقوا، صبر، خوف‌ و رجا‌، اصلاح بین برادران، رعایت تقوا، صداقت، قانون‌مداری، عدالت ورزی، شهادت، استغفار و غیره… می‌باشد. در باب آثار رحمت الهی در زندگی فردی و اجتماعی، خدای رحمان و رحیم، انسان را برای فهم و درک مهر ورزیدن و محبت کردن به دیگران، مستعد کرده است. همچنین سختی‌های جامعه از رحمت خداوند است تا مردم از دام شیطان رهایی پیدا کنند و راه سعادت را در پیش بگیرند. بنابراین از نظر قرآن، همه هستی و آفرینش آن از جلوه‌های رحمت الهی میباشد. اگر انسان با بینش وسیع خود بنگرد ومظاهر رحمت الهی را با دیده ی حقیقت بین خود ببیند، مسلماً ایمان خود را به خداوند تحکیم میکند و خود را در همه حال مشمول رحمت الهی می بیند واز رحمت خداوند که همیشه در حال زایش است به او افاضه می گردد. چنین انسانی میتواند با سپاسگزاری از خداوند بر تداوم این لطف ورحمت نسبت به خود بیافزاید. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش به روش کتابخانه‌ای انجام گرفته، سپس به مطالعه و تجزیه و تحلیل آنها پرداخته و در نهایت به تفکیک و گزینش مهمترین و بارزترین مطالب پرداخته‌ایم.کلمات کلیدی: رحمت، مظاهر رحمت، قرآن، احادیث.
بررسی تطبیقی دیدگاه مفسران شیعه و اهل سنت درباره امت وسط در قرآن و حدیث
نویسنده:
رقیه بصیری
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی , مطالعه تطبیقی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
ایرانداک,
چکیده :
پژوهش حاضر با عنوان بررسی تطبیقی دیدگاه مفسران شیعه و اهل سنت درباره امت وسط در قرآن و حدیث می‌باشد، که به روش کتابخانه ای تدوین گردیده است. خداوند در آیه 143سوره بقره نسبت به مسلمانانتعبیر «امت وسط» را به کار برده است. اما در این‌که منظور از امت وسط چیست، دیدگاه‌های مختلفی وجود دارد. طبق نظر اهل سنتمراد از امّت وسط همه مسلمانان می‌باشد؛ امّا مفسرین شیعه امّت وسط را تنها گروهی خاص از آنان با ویژگی‌هایی برجسته می‌دانند ، این گروهممتاز هماناهل بیت  هستند. با توجه به‌ توضیحات‌ ارائه شده درمـی‌یابیم کـه منظور از «امت وسط» ، برخلاف مفسرین اهل تسنن همه‌ی امت اسلامی نمی‌باشد در مجموع شاید بتوان احتمال تازه‌ای در معنای آیه مطرح کرد و براساس آن بین دو قولی که در مسئله وجود دارد به این صورت جمع کرد که خطاب مذکور در آیه را عام و شامل همه مسلمانان گرفت، آنگاه در مورد امامان معصوم که کامل‌ترین افراد امت به شمار می‌آیند واژه شهید را در آیه که به صورت جمع به‌کار رفته هم به معنای الگو و هم به معنای گواه دانسته و درباره سایر افراد امت آن را تنها به معنای الگو دانست.کلمات کلیدی: امت، امت وسط، عدل، واسطه.
واکاوی بازدارنده های خلاقیت در سبک زندگی
نویسنده:
سهراب مروتی، فرشته دارابی
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
مشهد: دانشگاه علوم اسلامی رضوی,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
آنچه که باعث تمایز مفهوم سبک زندگی از مفاهیم مشابه، مانند فرهنگ یا پاره فرهنگ، هویت، شخصیت و محدودسازی آن می شود؛ خلاقانه و گزینشی بودن اجزا و عناصر سبک زندگی است. سبک زندگی اسلامی، سبکی راکد، تکراری و ثابت نیست، بلکه سبکی است که در آن پویش و حرکت جریان دارد، که در نهایت منجر به خلاقیت و نوآوری می شود. هر کدام از افراد در سبک زندگی اسلامی حتی با نازل ترین درجه ی خلاقیت قادرند، این جرقه ی مقدس را شعله ور ساخته و خلاقیت خفته را بیدار سازند. باید پذیرفت و باور داشت که این گوهر نفیس و گران بها در وجود همه ی ما از ابتدای خلقت تعبیه گردیده، چرا که خداوند انسان را نماینده ی خود در روی زمین نامیده است. این فلسفه و ایمان، منشأ بیداری اندیشه، فکر و پیدایش خلاقیت است. خلاقیت نیاز عالیه ی بشری در تمام ابعاد سبک زندگی اسلامی و جهشی در رشد فکر و اندیشه ی انسان است. این نیاز نیز مانند دیگر نیازها و مسائل زندگی انسان در معرض تهدید موانعی است. این پژوهش با روش کتابخانه ای و اسنادی مفهوم خلاقیت و نوآوری را با استناد به قرآن کریم و احادیث معصومین(ع) بیان می کند و سپس به تحلیل و بررسی موانع بروز و شکوفایی خلاقیت (فردی) در سبک زندگی اسلامی و ارائه ی راه حل های این معضل با توجه به آموزه های دینی می پردازد.
صفحات :
از صفحه 147 تا 174
قاعده «سیاق» و نقش آن در روش های کشف معانی و مفاهیم قرآن در «تفسیر المیزان»
نویسنده:
سهراب مروتی، امان الله ناصری کریم وند
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
علّامه طباطبائی در تفسیر المیزان، توجه خاصی به قاعده «سیاق» برای کشف مراد خداوند متعال از الفاظ قرآن کریم نموده است. این پژوهش با روش توصیفی و تحلیلی به این سؤالات پاسخ داده است که توجه به سیاق، چه نقشی در تفسیر قرآن دارد. علّامه طباطبائی چگونه و با چه روش هایی از این قاعده در تفسیر قرآن بهره گیری نموده است؟ با توجه به بررسیهای صورت گرفته در تفسیر المیزان، میتوان گفت: علّامه در همه مراحل سیر تفسیری خود، از این قاعده بهره گیری کرده است؛ گاه معنای یک کلمه یا یک عبارت و یا مفهوم یک آیه را کشف و بیان نموده، گاه اجزای یک آیه را از لحاظ ساختاری و معنایی تحلیل کرده است تا معنای حاصل از آن آیه را مطابق با سیاق آن بیان کند، گاهی نیز معنا و مفهوم کاملی از یک آیه را بدون توجه به آیات قبل و بعد آن، بلکه بر حسب سیاق درونی همان آیه به دست میدهد و گاهی نیز معنای چندین آیه را با توجه به آیات قبل و بعد در یک کلام و با هم بیان میکند؛ چراکه چند آیه در سیاق واحد بیان شده است.
بررسی تطبیقی احکام زندان در قرآن و سنت
نویسنده:
سهراب مروتی، عبدالجبار زرگوش نسب
نوع منبع :
کتابخانه عمومی , نمایه مقاله
چکیده :
یکی از راهکارهای حفظ سلامت جامعه و صیانت کرامت انسانی «حبس» است . شارع مقدس حبس را در زمره مجازات‏های تعزیری قرار داده است که کمیت و کیفیت آن ها در گرو نظر حاکم شرع است. این نوشتار در نظر دارد, احکام زندان جاسوس مسلمانی که برای دشمن به تجسس می پردازد و همچنین حکم تعزیری یک دسته از مصادیق افراد شرور به نام«ذاعر» را از دیدگاه مفسران و فقیهان اهل سنت و تشیع مورد بررسی قرار دهد. در این بررسی ضمن بیان دیدگاه فریقین این دیدگاه ها مورد سنجش تطبیقی قرار گرفته ، در پایان دیدگاه قابل پذیرش با استناد به شواهد و قراین روایتی، فقهی ارائه شده است .
  • تعداد رکورد ها : 96