جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 25
درآمدی بر حکومت جهانی حضرت مهدی ( عج) در آیات و روایات
نویسنده:
راهله قنبری
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
پژوهش حاضر تحت عنوان« در آمدی بر حکومت جهانی حضرت مهدی عجل الله فرجه الشریف در آیات و روایات» به بحثی تفسیری و روایی پیرامون این مساله می پردازد. بسیاری از مشکلات جهان امروز در نتیجه عدم آگاهی از منابع غنی مدیریت الهی است برای آمادگی جهان به پذیرش این حکومت الهی که وعده ای دست یافتنی است، نیازمند آگاهی از ویژگیهای دولت جهانی مهدوی می باشد. از آنجا که اقشار مختلف جامعه، بخصوص نسل جوان با مطالعه مباحث مربوط به حکومت الهی و جهانی حضرت مهدی عجل الله فرجه الشریف تشنه وضعیت مطلوب آینده شوند، این پژوهش به رشته تحریر درآمده است. و امید به اینکه با مطالعه این پژوهش، گامی در زمینه سازی ظهور حضرتش برداشته شود. در این پژوهش سعی شده است که اکثر مباحث پیرامون حکومت جهانی حضرت مهدی عجل الله فرجه الشریف در یک جا گرد هم آید، و همچنین سعی شده با استفاده از منابع معتبر و فهرست بندی منطقی، آیات و روایات بطور کامل و با ترجمه برای دسترسی آسانتر خوانندگان آورده شود. در ابتدا به ضرورت و سپس بشارت حکومت جهانی حضرت مهدی عجل الله فرجه الشریف در آیات و روایات و ادیان مسیح و یهود پرداخته شده و در ادامه مباحث پایتخت حکومت و مدت آن و هدف از تشکیل حکومت روشهای حکومت جهانی ذکر شده است و با بیان اتفاقات از ابتدای ظهور و چگونگی برخورد حضرت با اقشار مختلف جامعه جهانی اعم از مسلمان و غیر مسلمان پرداخته شده است که در این هنگام با یاری حضرت مهدی عجل الله فرجه الشریف و عده ای از مومنان محض حضرت در طی شورشها به فتوحاتی در جهان دست می یابند. و سپس به ویژگیهای حکومت جهانی حضرت مهدی عجل الله فرجه الشریف از قبیل ویژگیهای اعتقادی اخلاقی، علمی، اقتصادی، قضائی پرداخته شده است و در پایان بطور مختصر رجعت امامان و انبیاء و حکومت برخی از آنان و بحث شهادت یا رحلت حضرت مهدی عجل الله فرجه الشریف بیان شده است.
مفهوم انفاق از منظر قرآن و سنت،آثار و پیامدهای اجتماعی و فردی آن
نویسنده:
معصومه تیماپور
نوع منبع :
رساله تحصیلی , مدخل مفاهیم(دانشنامه مفاهیم) , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
انفاق ازاعمال خیرونیک اخلاقی محسوب می شود مفهوم انفاق ازلحاظ لغوی ازریشه« نفق» به معنای خروج یاتمام شدن است وازلحاظ شرعی و اصطلاحی،مفهومی مقابل بخل وخست وبه معنای بخشیدن مال ومانندآن درراه خدا اعم ازواجب ومستحب می باشد.درقرآن کریم آیات بسیاری در موردانفاق وکیفیت آن،انگیزه ها،مواردمصرف و اینکه چگونه اموالی راباید انفاق کرد، آمده است. بادقت درآیات قرآنی مربوط به انفاق دو نکته بسیارمهم رامی توان دریافت.نکته اول اینکه دراکثرآیات قرآن به دنبال انفاق، کلمه«فی سبیل الله»آمده واین مطلب بیانگرآن است که بایدانسان درتمام کارهاخلوص نیت داشته باشد حتی درکارهای خیر مستحبی واگراخلاص نباشد، پاداش اعمال از بین می رود حتی دربرخی آیات اشاره شده است که انفاق کننده بایدهم قبل ازعمل خلوص نیت داشته باشدوهم در موقع اتیان عمل وهم بعد ازعمل دچارریاوبخل وعجب نگردد. نکته دوم اینکه دربعضی آیات قرآن انفاق در کنار « صلوه»آمده است واین امراهمیت موضوع رانشان می دهد چون نماز ازاعمال واجب وستون دین است ویکی ازارکان مهم ایمان شمرده شده است بنابراین انفاق نیزازارکان ایمان است.درآیات قرآن انفاق ازصفات متقین ومومنین حقیقی و پرهیزگاران است. انفاق تنهابرنامه ای برای مبارزه بافقردر جامعه نیست، بلکه حکمت وفلسفه ای مهمترداردو آن توجه انسان به اعتباری بودن مالکیت اموال ودارائیهاونیزایجادروحیه همدلی وانس و الفت درمیان افراد جامعه وبرقراری عدالت و مساوات می باشد. نکات بسیارمهمی درانفاق است ازجمله اینکه: انفاق باید حساب شده ومطابق بانیازافراد باشد،درانفاق بایدشخصیت واحترام اشخاص مورد توجه قرارگیرد،آلوده به منت وآزار نباشدو مخلصانه وتنها برای رضای خداانجام شود. انفاق تنهادراموال بکارنمی رود،بلکه ازهرآنچه که خداوندبه مومنان عطاکرده بایدانفاق کردواین شامل مال وثروت،علم ودانش، مقام و موقعیتهای اجتماعی وبطورکلی تمامی سرمایه های مادی و معنوی راکه خداونددراختیاربشر قرارداده،دربرمی گیرد.واین رااز آیات قرآنی وروایات اسلامی می توان بدست آورد.
تعامل دین و فرهنگ
نویسنده:
مریم انگیزه
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
اهمیت مقوله فرهنگ بر کسی پوشیده نیست به طوریکه فرهنگ یک جامعه تمام جنبه های مادی و معنوی ، فردی و اجتماعی زندگی افراد جامعه را پوشش می دهد . از طرفی یکی از عناصر فرهنگ ساز دین است.از آن جایی که دین جهانبینی و ایدئولوژی افراد جامعه را شکل می دهد ، شاید مهمترین تأثیرات را در فرهنگ و جامعه داشته باشد ، زیرا در بسیاری از اوقات حتی سایر عناصر فرهنگ ساز تحت الشعاع دین و در جهت اعتقادات دینی شکل می گیرند. نادیده انگاشتن تعامل موجود بین دو مقوله فرهنگ و دین در عصر حاضر مرا بر آن داشت که در حوزه مقوله دین و فرهنگ به تحقیق بپردازم و به راهکارهایی که از سوی صاحبنظران در جهت شکل گیری فرهنگ دینی ارئه شده است ، دست یابم. مقوله دین و فرهنگ هر کدام به صورت جداگانه از سوی صاحب نظران مورد توجه قرار گرفته است به طوریکه کتابهای انتشار یافت در این مقوله ها هر کدام به گوشه ای از مباحثی که در این رساله مورد بررسی قرار گرفته است ، پرداخته اند اما بررسی رابطه تعاملی دین و فرهنگ که موضوع اصلی مباحث این رساله است و میزان تأثیر گذاری دین در فرهنگ جامعه کمتر مورد توجه قرار گرفته و اکثر کسانی که به ارائه نظر در این مقوله پرداخته اند آثار خود را به صورت مقاله هایی در روزنامه ها و یا همایش ها منتشر کرده اند. دراین رساله سعی بر این است که علاوه بر تحقیق درباره دو موضوع « دین و فرهنگ» به صورت جداگانه ، به رابطه تعاملی این دو مقوله و همچنین رابطه دین به عنوان یکی از عناصر فرهنگ ساز با سایر عناصر فرهنگ ساز نیز پرداخته شود.اهداف و ضرورت هایی که مرا بر امر تحقیق در این مبحث بر انگیخته بود به شرح ذیل است: الف) بررسی نقش دین در فرهنگ جامعه و تأثیر آن در تک تک عناصر فرهنگ ساز و ارائه راهکارها در شکل گیری فرهنگ دینی. ب) در ادوار گذشته تاریخ ایران و اسلام شاهد تعامل دو فرهنگ اسلامی و ایرانی به شکل بسیار قوی بودیم که حاصل آن شکل گیری فرهنگ غنی اسلامی – ایرانی بود که باعث شکوفایی ایرانیان در عرصه های مختلف علمی، هنری، و ... شد و موجب گردید تمدن ایران در این دوره در شمار بهترین تمدن ها باشد ولی هم اکنون گاهی احساس می شود که بین فرهنگ دینی و ملی فاصله افتاده است ما در این تحقیق با بررسی جایگاه دین و فرهنگ سعی می کنیم به دلایل این جدایی و راهکار بازگشت به دوان طلایی تمدن ایرانی اسلامی بپردازیم. ج) دین اسلام دینی است که برای تمام جوانب زندگی بشری ( مادی و معنوی) در تمام زمینه ها برنامه دارد، از سویی فرهنگ ایرانی نیز فرهنگ بسیار کهنی است و فرهنگ اسلامی – ایرانی بپردازیم. واژگان کلیدی موجود در رساله عبارتند از: دین، فرهنگ، تعامل ، فلسفه ، هنر، علم. فرضیه ای که این رساله بر مبنای آن شکل گرفته عبارتست از: اعم از این که دین را منشأ فرهنگ بدانیم یا دین را یکی از عناصر مهم تولید فرهنگ تلقی کنیم در هر دو حال بین دین و فرهنگ رابطه مستقیم و تعامل غیر قابل تخلف وجود دارد هر چند تعیین مقدار و مثبت یا منفی بودن این داد و ستد محل اختلاف است و بستگی به نوع دین و فرهنگی دارد که در تعامل با یکدیگر هستند.
 حسن خلق از دیدگاه قرآن و سنت
نویسنده:
فهیمه اصغری
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
خلق انسان همان هیئت و قیافه ثابت نفسانی است که به آسانی و بدون تفکر باعث صدور افعال انسان می شود, اگر افعالی که از این هیئت و قیافه ثابت نفسانی صادر می شود، شرعا و عقلا پسندیده باشند این هیئت را خلق نیکو می گویند و اگر زشت و ناپسند باشند خلق بد نامیده می شود و مکتوب حاضر مشتمل است بر فضایل و مصادیق اخلاقی و اهمیت حسن خلق و طریقه وصول آن و همچنین حسن خلق در آیات و روایات و پیامدهای آن, که همه اینها را به عنوان مقدمه ای ضروری برای هر نوع تربیت اخلاقی و تزکیه و خودسازی می توان به شمار آورد و مشخص است که لازمه موفقیت در سازندگی روحی و اخلاقی, داشتن بینش عمیق و برخورداری از بصیرت و معرفت است، به طوری که می توان بینش و بصیرت را زیربنای تربیت اخلاقی نامید، زیرا بدون حصول آگاهی های لازم و عمق بخشیدن بر بینش خود، نمی توان به مراتب بالاتری از سازندگی اخلاقی و تکامل معنوی نایل آمد. لذا بعد از حصول علم و آگاهی است که هر کس به تناسب ایمان و تقوای خود در جهت اصلاح و تربیت خویش توفیق یافته و به هدف نهایی که رسیدن به مقام قرب الهی است نزدیک تر می شود. این مجموعه از سه بخش تشکیل شده که بخش اول آن شامل مصادیق اخلاقی می باشد و این بخش نیز دارای سه فصل می باشد: فصل اول آن به بررسی و تبیین فضایل اخلاقی پرداخته و فصل دوم آن شامل مصادیق فضایل اخلاقی می باشد و فصل سوم آن برترین فضیلت را معرفی نموده است. بخش دوم آن شامل سه فصل می باشد: فصل اول به بررسی تاثیر ایمان و حسن خلق پرداخته و فصل دوم به نمونه هایی از مکارم اخلاقی ائمه اشاره نموده و در فصل سوم به بیان اخلاق نیک بزرگان پرداخته شده است. بخش سوم شامل پیامدهای حسن خلق می باشد و این بخش نیز شامل سه فصل می باشد: فصل اول پیامدهای حسن خلق در فرد را بیان می کند، فصل دوم پیامدهای حسن خلق در خانواده را بیان نموده و فصل سوم نیز اشاره ای به پیامدهای حسن خلق در جامعه نموده است.
 حجاب و علل بی حجابی از دیدگاه قرآن و سنت
نویسنده:
زهره کدخدا
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
این تحقیق حجاب و علل حجابی را از دیدگاه قرآن و سنت بررسی می کند. هدفش: آگاهی زنان، مستدل نمودن مساله حجاب، بررسی علل بی حجابی، عمل نمودن به فریضه امر به معروف و نهی از منکر و انجام وظیفه نسبت به جامعه و امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف) می باشد. ضرورت آن: دور شدن زنان از وظایف اصلی خود، تبدیل شدن بی حجابی به نوعی ارزش و سست شدن بنیاد خانواده ها این تحقیق پایانی دارای فصولی است که عبارتند از: فصل اول: طرح تحقیق و تعریف واژگان کلیدی فصل دوم: مختصری از تاریخچه حجاب در ادیان الهی و غیر الهی فصل سوم: حجاب و بی حجابی از دیدگاه قرآن و سنت فصل چهارم: علل بی حجابی فصل پنجم: آثار و عواقب بی حجابی و بدحجابی این تحقیق با بررسی مدارک و اسناد و منابع و متون جمع آوری شده و با توجه به کتابهای تفسیر و منابع روایی و کتبی، نوشته شده است. نتایج به دست آمده پایانی: با توجه به آنچه در این پایان نامه ذکر گردیده است، حجاب، در تمامی ادیان الهی و غیر الهی به صورت افراطی و تفریطی، بیان شده است؛ اما اسلام، بدون هیچ گونه سطحی نگری یا زیاده روی، به صورتی کاملا دقیق، به این مساله پرداخته و حجاب، را جایگاهی برای ارزش بخشیدن به زنان و مردان و حفاظت آنها قرار داده است؛ بنابراین حدود و مرزهای مشخص شده از طرف اسلام، به تمامی جنبه های وجودی انسان، توجه کردو آنها را توضیح داده است؛ همچنین از مهمترین دلایل بی حجابی می توان، لقمه حرام، دوری از ایمان و تقوا، بی غیرتی مردان و... را نام برد که آیات و روایات، این نکات را بیان نموده و این پایان نامه، به شرح آنها پرداخته است. واژگان کلیدی: حجاب، عفاف، زینت، خمار، جلباب
وهابیت
عنوان :
نویسنده:
معصومه کرمی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
در طول تاریخ اسلام همیشه انسان ها و گروه هایی بودند که در فهم اسلام گرایش به جمود و تعصب داشته اند ودر برابر دین اصیل اسلام قدعلم کرده اند و فرقه های ضالة بسیاری پدید آورده اند. اگرچه به حسب شرایط تاریخی اجتماعی و فرهنگی قدرت نفوذ اینگونه افراد در نوسان بوده اما همیشه در صحنه حضور داشتند وبرای مبارزه با اسلام اصیل وبخصوص شیعه امامیه و پیروی از استعمار در زمان های گوناگون کارهایی کرده اند وتبلیغات سوء بسیاری در برابر شیعه امامیه انجام داده اند، آنها به دستور استعمار پیر انگلیس یک فرقة شیخیه در برابر شیعه به وجود آورده اند و یک فرقة وهابیت در برابر اهل تسنن بوجود آورده اند. اما از آنجایی که « وهابیگری» خسارت های فراوانی را در طول تاریخ به اسلام و مسلمین وارد کرده ، اینک جاده صاف کن استعمار در چپاول وغارت منابع مسلمین می باشد وهابیت ضمن دمیدن روح نفاق وتفرقه و فرقه گرایی در کلبه اجتماع مسلمین، با مشغول کردن مسلمانان به خود، برای استعمار جهانی و صهیونیزم نژاد پرست حاشیة امنیتی فراهم می آورد وبه همین دلیل در شرایط حاضر ضرورت بررسی این تفکر انحرافی در بین فرقه های اسلامی بیش از هر زمانی رخ می نماید. تحقیقی که پیش رو دارید، تلاشی است برای شناخت اجمالی فرقة وهابیت وعقاید آنها ومقایسه وهابیت مدرن با وهابیت ابتدائی که شامل پنج بخش می باشد: بخش اول: کلیات ، شامل تعریف و تبیین موضوع، پیشینه، اهداف تحقیق و... می باشد. بخش دوم که خود نیز شامل چهار فصل می باشد، اشاره ای دارد به زندگی نامه ابن تیمیه از بزرگترین علمای حنبلی در قرن 7 و8 که به خاطر عقایدش همواره مورد مخالفت دیگر علمای فرق اسلامی قرار می گرفت. سپس به ریشه وهابیت و شمه ای از زندگی عبدالوهاب پرداختیم و سپس به خلاصه های از جنگ ها و کشمکش هایی باعث تشکیل دولت وهابی ( آل سعید) در عربستان کنونی گردید، اشاره شده است. در بخش سوم، این تحقیق که خود شامل پنج فصل است می باشد به نظر وهابیان در رابطه با توحید و نبوت را شرح دادیم و آنچه از نظر ایشان موجب شرک یا کفر می باشد و پاسخ علمای شیعه به نظرات بزرگان وهابی را در این مورد آورده ایم. در ادامه عقاید آنها در مورد پیامبر « صلی الله علیه وآله وسلّم» را بیان کردیم و اینکه آنها طلب حاجت از رسول الله را مردود می دانند. در فصل بعدی ، ادعای وهابیان را در مورد نذر برای غیرخدا بیان کرده و آن را نقد نمودبم و اینکه آنها این عمل را مشابه با نذر مشرکان دانسته اند. فصل دیگر انها در صورت بدون نص، تقلید را جایز ندانسته؛ چه از احمد حنبل باشد یا ابوحنیفه یا شافعی یا مالک. در فصل پنجم به شفاعت پرداختیم و نظر آنها را در این مورد بیان کرده، سپس دلایل جایز بودن شفاعت از اولیاء خدا؛ و دلایل ایشان بر تحریم درخواست شفاعت از اولیاء الهی را آوردیم. در بخش چهارم که خود شامل چهار فصل است. در ابتدا نظرات آنها را در مورد زیارت قبور خاطرنشان کردیم و به نظر پیشوایان مذاهب اربعه در این مورد اشاره کردیم. سپس استغاثه از نظر عبدالوهاب و استغاثه به میّت، به قبور، به پیامبران را آورده و در پایان به نمونه هایی از استغاثه به قبور اشخاص وهابی ها اشاره شده است. در ادامه فصل سوم موالید و وفیات را آوردیم.و دلایلی که به نظر ایشان برپایی عزا و گریه برای مردگان را حرام می دانند و سپس به نمونه هایی از گریه اهل مکه در فقدان رسول و یا گریه زنان بنی سفیان که در تاریخ آمده، چکیده وار اشاره کردیم. فصل چهارم به زیارت زنان می پردازد و اینکه آیا آنان زیارت قبور را برای زنان جایز می دانند یا نه، سپس به نمونه هایی از گریه اهل مکه در فقدان رسول و یا گریه زنان بنی سفیان که در تاریخ آمده چکیده وار اشاره کردیم. بخش پنجم: مقایسه وهابیت با دیگر فرق اسلامی است. ابتدا خوارج و اصول عقاید ایشان آمده است و سپس شباهت های آنها با وهابیان بیان شده است. سپس غلاه با وهابیان مقایسه شده اند و عقاید غلاه شیعه بیان شده، نظر آنها را در مورد ائمه و پیامبر آوردیم و در فصل سوم آنها را با طالبان مقایسه کردیم و چگونگی بروز و رشد طالبان را نوشته و نقش عربستان را در ظهور و رشد طالبان خاطرنشان شدیم و روابط سیاسی عربستان با طالبان و جنبه های و وهابیان را آوردیم و در فصل چهارم آنها را با مسلمانان مقایسه کرده و نظرات آنها راجع به ایشان را آوردیم. در فصل آخر تحقیق به وهابیت در دوران کنونب و عصر حاضر پرداخته ایم. کلید واژه ها: قرآن – وهاب- وهابیت- شیعه- استعمار- دین- سیاست- صهیون- صهیونیست یا صهیونیسم- شفاعت.
واقعه ی حره
عنوان :
نویسنده:
عزت نسا بیات
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
موضوع تحقیق « واقعه ی حره» می باشد. پس از شهادت حسین بن علی(ع) و یاران فداکارش یکی از اسفبارترین رخدادهای سیاسی اجتماعی که در تاریخ صدر اسلام روی داد واقعه ی حره می باشد بررسی و تحقیق وقایع صدر اسلام به ویژه حوادث پس از رحلت پیامبر(ص) و همچنین دوران حکومت ائمه ی معصومین لازم و ضروری است و همچنین بی توجهی به نصایح و سفارشات ائمه و فراموش کردن دو مسئله ی امر به معروف و نهی از منکر باعث می شود که اشرار و افراد فاسد بر جامعه ی اسلامی تسلط یافته و حیات اسلامی به خطر بیفتد. و از این نظر که « فاجعه حره» پس از « واقعه عظیم کربلا» و شهادت فرزندان رسول خدا(ص) به دست سپاه یزید دومین رخداد تأسف باری است که بی درایتی و بی کفایتی دولت اموی، آفریننده آن بوده و نشان داد که اگر حکومت جامعه ی اسلامی از قلمرو معیارهای دینی و انسانی خارج شود امر به معروف و نهی از منکر و تبعات منفی ترک این دو مسأله و سرانجام و عاقبت کار افرادی که سکوت کردند و خود باعث شدند که افراد پلید و فاسدی چون یزید بن معاویه در رأس حکومت اسلامی قرار گیرد و چنین فجایع هولناکی رادر تاریخ اسلام مرتکب شود را بیان نماییم. این مجموعه از چهار بخش تشکیل شده و هر بخش نیز دارای فصل هایی می باشد. بخش اول تخت عنوان عوامل قیام مدینه که به عواملی چون احساس و حمیت دینی و نابسامانی ها و خطاهای سیاسی و ارتباط این قیام با واقعه ی عاشورا و قتل عثمان و کینه ی بنی امیه از مردم مدینه اشاره شده است و بخش دوم به رویارویی آشکار مردم مدینه با امویان و عکس العمل امویان پرداخته و بخش سوم به درگیری لشکر شام و قوای مدینه اشاره کرده و بخش چهارم هم پیامدهای واقعه ی حره را بیان نموده است و منابع مورد استفاده در این مجموعه شامل کتاب های تاریخ عمومی از جمله کامل ابن اثیر و طبقات ابن سعد و نهای? الارب نویری و تاریخ طبری و مروج الذهب مسعودی می باشد و کلید واژه هایی که در این تحقیق بکار رفته واقعه، حره، شهادت و قیام می باشد و روش انجام کار به صورت تحقیق کتابخانه ای است.
شخصیت شناسی یاران حضرت مهدی ( عج) (استعداد، ظرفیت و توان نامحدود بشری)
نویسنده:
طیبه فتحانی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
مطالبی که در پیش رو دارید چکیده ای است از این پایان نامه با موضوع « شخصیت شناسی یاران امام زمان ( عج) » ، که از طریق بررسی اطلاعات ثبت شده قبلی در متون واسناد معتبر ودست اول ، به روش کتابخانه ای تهیه وتدوین گردیده است. واژه های کلیدی این تحقیق که شامل شخصیت ، شناختن ، یار، امام زمان ( عج) ،الگو ، الگوی رفتار، الگو سازی ،نایب ، خاص ،عام،استعداد،ظرفیت وتوان می باشد ؛ در قسمت کلیات توضیح داده شده است. اهداف ما به شرح زیر می باشد : 1- ترک عادت به غیبت امام عصر ( عج) . 2-معرفت وتوجه به امام عصر(عج) . 3-شناخت ویژگیهای یاران حضرت به منظور جهت یابی مسیر زندگی ( الگو سازی ) . 4- ارائه الگوهای رفتاری ( الگو پذیری ). 5- آگاهی بخشی وافزایش معلومات . 6- کسب معرفت در جهت یاری آن حضرت . 7- انجام وظیفه به عنوان یک منتظر واقعی . 8- تلاش در جهت پیشبرد اهداف امام ( عج) و یاران ایشان. 9-زمینه سازی ظهور آن حضرت و تشکیل حکومت واحد جهانی . 10- تحصیل رضای خداوند و خشنودی آن حضرت . این تحقیق ، پاسخگوی سوالات اصلی وفرعی ذکر شده در کلیات می باشد ؛ از جمله معرفی یاران حضرت مهدی ( عج) ، بیان ویژگی های آنان و اینکه در قرآن و روایات پیرامون آنها بحث شده است . همچنین امکان ارتباط با آن حضرت و نحوه یاری ایشان و اینکه زنان نیز می توانند در یاری آن حضرت نقش داشته باشند. دو فرضیه نیز به اثبات رسیده است : 1- شناخت خصوصیات یاران حضرت مهدی ( عج) می تواند گامی در جهت الگو دهی و اصلاح سیر زندگی انسان امروزی باشد. 2-با بررسی شخصیت یاران امام زمان ( عج) بهتر می توانیم شخصیت خود را برای یاری ایشان پرورش دهیم. برای رسیدن به اهداف مذکور به تحلیل و بررسی آیات ، روایات و زندگی نامه افرادی که در دوران غیبت صغری وکبری به نوعی امام زمان ( عج) را یاری رسانده اند ، پرداختیم. در بیان ویژگی های شخصیتی یاران حضرت مهدی ( عج) با توجه به آیات و روایات می توان گفت : همگی مومنانی خداجو، صالح، شایسته ، دارای نفوذ معنوی ، شیعه ، مخلص ، اهل عبادت و شب زنده داری ، عارف ، صاحب بصیرت ، معرفت ودرایت ، آگاه ومتعهد ، منظم ، عاقل و خردمند ، فروتن در برابر مومنان ومقتدر در برابر کافران ، صبور ، ولایت مدار ، پاسدار دین ، شهادت طلب،جانباز،شجاع ونیرومند ؛ که همواره به یاد امام و منتظر واقعی آن حضرت هستند. زنان نیز در نهضت بزرگ مهدی ( عج) جایگاه شکوهمندی دارند و درهمه مراحل انقلاب ، حضوری فعال خواهند داشت . آنان درتهیه مقدمات حرکت شرکت دارند و پس از پیروزی ، در اداره کارها به امام کمک می کنند . همچنین بانوان نمونه زیادی در طول تاریخ بوده وهستند که به نحوی در یاری رسانی حضرت نقش دارند، زنانی که نیروی معنوی وارزش والای خود را شناخته اندو از شخصیت ممتازی برخوردارند. با بررسی زندگی نواب خاص امام زمان ( عج) می توان گفت : همگی از ایمان ، تقوا ، بندگی ، تقیه و راز داری در بالاترین سطح برخوردار بودند ، نسبت به دیگران فهمیده تر ، عاقل تر و با درایت تر بودند ، دارای صبر ، مقاومت و عدالت در حد عالی و ممتاز بودند و داناترین فرد عصر خویش به شمار می رفتند ، مورد اعتماد مردم بوده ، زندگی معمولی و ساده ای داشتند. با توجه به شرح حال نواب عام که دراین مجموعه فقط به تعداد اندکی از آنان اشاره شده است ، می توان گفت : اکثر آنها در خانه ای آکنده از عشق اهل بیت علیهم السلام متولد شده اند و اصل ونسبی وابسته به خاندانی اصیل ومقدس داشته اند . پدر و اجدادشان از فرزانگان و دانشمندان بنام جهان اسلام که همه اهل دین ودانش وفضیلت به شمار می رفته اند ، بودند . آنان افرادی با هوش و با فراست بودند که با عنایت شدید به ارزش وقت و رعایت نظم در زندگی و با تلاش وپشتکار فراوان ، به تحصیل علوم مختلف اسلامی می پرداختند ، تا آنجا که برای حضور در کلاس درس اساتید بزرگ وجمع آوری احادیث به شهرهای زیادی هجرت می کردند ؛ بنابراین می توان گفت همگی عالمانی مفسر ، فقیه و محدث بودند و تالیفات فراوانی در زمینه های گوناگون داشتند وشاگردان با فضیلت وبرجسته بسیاری تربیت نمودند. عشق وعلاقه شدید به عبادت ، تهجد و دعا ، از آنان عابدانی پیوسته به یاد خدا ساخته بود. آنها باقداست ، پارسایی و طهارت روحی ؛ صاحب اخلاق نیکوی انبیا ، دارنده فضایل ومکارم ، صاحب کرامات ، مکاشفات و مقامات معنوی و مالک جمیع مناقب و مفاخر بودند . انسانهای جلیل القدر وعظیم المنزله ای بودند که با صبر ومقاومت ، زندگی ساده وبی آلایشی داشته ، به دنبال تمایلات نفسانی نبوده ، زرق وبرق دنیا در مقابل دیدگانشان بی ارزش بود. آنها با حسن معاشرت ، سخاوت ، نیکوکاری ، عطوفت ، صداقت ودستگیری از فقرا و بینوایان از جاذبه فوق العاده ای برخوردار بودند و اینگونه به مردم خدمت می کردند. آنها نسبت به اهل بیت عصمت وطهارت عشق شدید و محبت بسیار زیادی داشتند وهمواره برای حفظ شعائر می کوشیدند. آنها با معرفت به امام زمان ( عج) ویاد و توجه به آن حضرت ، برای ایشان دعا می کردند و توفیق ارتباط وزیارت جمال آن حضرت نصیب بیشترشان شده بود. در پایان باید گفت با مطالعه دقیق این مجموعه دریافتیم همانطور که انسانهای زیادی توانسته اند یار واقعی امام زمان ( عج) باشند ؛ پس ماهم می توانیم و باید بدانیم که وجودمان دارای استعداد و ظرفیت نا محدودی است که می تواند متحول شود ؛ پس باید با خود شناسی ، خداشناسی ، مبارزه با نفس و ساده زیستی به اهداف والایی خود که توفیق یاری امام زمان ( عج) و رسیدن به رضوان الهی می باشد، برسیم.
شرایط تحقق انقلاب جهانی
نویسنده:
فاطمه شاهی ده سرخی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
در این تحقیق به بررسی شرایط تحقق انقلاب جهانی-با این ادعا که این انقلاب همان انقلابی است که با ظهور حضرت مهدی ( عج) وقوع می پیوندد-پرداخته شده است. شرایط به معنای سبب ها و زمینه ها به اموری گفته می شود که تحقق مطلوب و مشروط به وجود آن ها بستگی دارد و تا آن ها محقق نشوند مشروط به وجود نمی آید. یعنی یک نوع رابطه علی و معلولی میان آن ها برقرار است. شرایط انقلاب در پیدایش آن مؤثرند و با یگدیگر ارتباط دارند و بعد از به وجود آمدن از بین نمی روند و باید با هم در یک زمان جمع شوند تا انقلاب شکل بگیرد. این شرایط عبارتند از: 1-وجود رهبری آگاه و توانا که شایستگی رهبری انقلاب جهانی را داشته باشد. 2-وجود برنامه ای جامع که بتواند وحدت همه جانبه را بر جهان حاکم کند و عدالت راستین را در عالم برپا کند. 3-وجود یاران فداکار با امتیازات ویژه که رهبر را در امر انقلاب یاری کنند. 4-آمادگی همگانی جامعه بشری برای پذیرش انقلاب. این تحقیق با هدف شناخت و بررسی شرایط تحقق انقلاب جهانی و آشنایی با وظیفه خود در جهت زمینه سازی برای آن انجام گرفته است. امتیاز این پژوهش نسبت به کتاب های مشاهده شده که در این زمینه مطالبی آورده اند این است که به موضوع شرایط به صورت تفصیلی پرداخته است برخلاف آن کتاب ها که یا اشاره ای گذرا به بحث شرایط دارند و یا فقط به بررسی یک یا دو شرط پرداخته اند. این تحقیق در چهار بخش تدوین شده است. در بخش اول نقش و جایگاه رهبر و شرایط آن مورد بررسی قرار گرفته است. در بخش دوم به نقش و چیستی برنامه های حضرت اشاره شده و برنامه های حکومتی ایشان در سه قسمت فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی مطرح گردیده است. در بخش سوم به ضرورت وجود یاور برای انقلاب جهانی و گزینش آنان و ویژگی هایشان پرداخته شده است. و در بخش آخر ضرورت وجود آمادگی عمومی و چگونگی ایجاد این آمادگی به بحث گذاشته شده است. این تحقیق درصدد بیان این مطلب برآمد که رهبر یک انقلاب جهانی باید خلیفه الهی باشد تا با پشتوانه الهی که دارد بتواند برنامه ای را که از طرف خداوند متعال برای سر و سامان دادن به اوضاع جهان طراحی شده است را به طور کامل به اجرا در آورد و در این مسیر باید یاورانی داشته باشد که بندگان شایسته ی خداوند باشند و از شجاعت کافی برخوردار بوده در اجرای اوامر امامشان درنگ نکنند و جانشان را فدای آرمان های الهی کنند و در آخر بیان شد برای این که چنین انقلابی رخ دهد باید آمادگی عمومی برای پذیرش آن فراهم شود که بعضی از راه های ایجاد آمادگی عواملی چون آگاهی بخشی، جا انداختن مفهوم صحیح از انتظار در میان مردم و مبارزه با قدرت های استکباری مورد بررسی قرار گرفت. کلید واژه های این تحقیق عبارتند از: امام زمان ( عج) ، ظهور، شرایط ظهور
مهدویت از دیدگاه شیعه امامیه
نویسنده:
زهرا اسلامی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
مهدویت به معنای اعقتاد به این که در آخرالزمان حضرت مهدی ( عج) از آل محمد ( ص) ظهور خواهد کرد از باورهای ریشه دار تمامی مسلمانان می باشد و همگان بر این اعتقاد پای می فشرند الا این که در برخی جزئیات اختلافاتی نیز وجود دارد که پژوهش حاضر با تأکید بر ( مهدویت در باور شیعه) تهیه شده است. از اهداف انتخاب این موضوع می توان به شناخت صحیح امام، جایگاه امام در نگاه شیعه، بررسی آیات در باب مهدویت و پاسخگویی به بخشی از سوالات فراوانی که در این زمینه وجود دارد، اشاره کرد. در همین راستا علاوه بر نصوص دینی از منابع معتبری چون: اصول کافی، غیبت نعمانی، کمال الدین و تمام النعمه، منتخب الآثر، بحارالانوار و بهره گرفته شده است. برخی از نتایج بدست آمده در این پژوهش عبارتند از: 1.مهدی موعود حقیقتی است ریشه دار در تمام ادیان و از جمله دین مبین اسلام. 2.برخی آیات قرآن درباره ظهور مهدی موعود در آخرالزمان تأویل شده است. 3.بر اساس روایات معتبر، مهدی موعود فرزند امام حسن عسکری ( ع) است که در سال 255 هجری قمری، در شهر سامرا دیده به جهان گشود و تاکنون نیز زنده می باشد. واژگان کلیدی: مهدویت، مهدی، موعود، انتظار، منتظر، ظهور.
  • تعداد رکورد ها : 25