جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
 امانتداری از دیدگاه قرآن و سنت و آثار و پیامدهای فردی و اجتماعی آن
نویسنده:
ملیحه رامین
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
آنچه پیش روی شما خواننده ی عزیز قرار دارد مطالبی پیرامون امانتداری و خیانت در امانت است که در سه فصل به رشته تحریر درآمده است. در فصل نخست ابتدا معنای لغوی امانت و خیانت و همچنین ضرورت امانت بیان شده است در ادامه به بررسی امانت از دیدگاه شرع پرداخته و رابطه ای که میان امانت داری و صداقت وجود دارد آمده است. انواع امانت از دیدگاه اسلام که شامل امانتهای مادی و معنوی است در قسمت دیگری از این فصل ذکر گردیده است. اما از آنجا که امانت داری ارزش و جایگاه ویژه ای دارد، لذا در فصل دوم به بیان اهمیت آن در قرآن و سنت پرداخته- ام. در قرآن مجید آیات زیادی در رابطه با امانت داری و ارزش و اهمیت آن آمده که در این نوشته بطور مختصر به ذکر 4 آیه همراه با تفسیر و تبیین آن اکتفا شده است. اما در مبحث اهمیت امانت داری در روایات سعی شده تا حد امکان از همه معصومین ( ع) در این رابطه حدیثی ذکر شود. البته به تناسب کثرت احادیث، ابتدا روایاتی از پیامبر اکرم ( ص)، سپس حضرت علی ( ع) و امام جعفر صادق ( ع) و در ادامه سخنانی از سایر ائمه هدی ( ع) آمده است. همانطور که امانت داری در قرآن و سنت از جایگاه ویژه ای برخوردار است در میان سایر انسان ها نیز ارزش و اهمیت زیادی دارد و در قسمت دوم از فصل دوم به بررسی جایگاه امانت داری در میان انسانها و ائمه ( ع) و همچنین کسانی که در گذشته و حال مورد اعتماد و امین مردم بودند پرداخته ام. در آخر امانت داری کارگزاران [ کسانی که امانت های سنگینی را بر عهده دارند] مورد بحث و بررسی قرار گرفته و مقایسه ای نیز میان کارگزاران گذشته و حال و سرنوشتی که داشته اند صورت گرفته است. در فصل سوم آثار و پیامدهای امانت داری آمده است. از آنجا که افراد هر فعلی را مرتکب می شوند اثری به دنبال دارد. این مسئله نیز از این قاعده مستثنی نیست، لذا اگر فردی خود را پایبند به رعایت این ارزش اخلاقی دانسته و به آن عمل کند از آثار و برکات آن هم در دنیا و هم در آخرت بهره می برد. اما در مقابل اگر فردی خیانت در امانت را ترجیج داد هم خود ضرر می بیند و هم جامعه متضرر می گردد. اما علاوه بر پیامدهای فردی، امانت داری آثار و پیامدهای اجتماعی و اقتصادی نیز به دنبال دارد. در حقیقت اقتصاد جامعه را نیز تحت تأثیر قرار داده بدین صورت که امانت داری باعث رونق اقتصادی شده و در مقابل خیانت کاری افراد منجر به فلج شدن اقتصاد جامعه می گردد.
 احسان به والدین از منظر قرآن کریم و سنت
نویسنده:
مرضیه محمدی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسای حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
این تحقیق تحت عنوان احسان به والدین از منظر قرآن کریم و سنت است که متشکل از چهار فصل است. در این تحقیق سعی شده است تا از تمام جهات این امر الهی و وظیفه خطیر مورد بررسی قرار بگیرد. در فصل اول این تحقیق اصل ضرورت این امر مورد بحث است این که چرا احسان به والدین ضروری است و در ادامه به اهمیت حقوق پدر و مادر، ضرورت پرداختن به حقوق ایشان، بیان مصادیق والدین که شامل الف- گفتار و کردار نیک به والدین ب- الگوی والدین بودن ج- انفاق به والدین د- ارث بردن والدین و وظایف و مسئولیت های فرزندان و روشهای احسان و تکریم والدین پرداخته شده است. در فصل دوم تمام آیاتی که در قرآن مجید به این مهم پرداخته ذکر شده. و بعد از ذکر آیات، تفسیر آنها نیز که از چندین منبع تفسیری استخراج شده در خاتمه فصل بیان شده است و همچنین حقوق والدین از منظر قرآن کریم مورد بررسی قرار گرفته و آیات مرتبط با این موضوع بیان شده است که شامل عناوینی همچون نگاهی به حقوق والدین در قرآن کریم، دلیل رعایت این حقوق، حد رعایت حقوق والدین، احترام به پدر و مادر در منطق اسلام می باشد. در فصل سوم روایاتی که از ائمه معصومین ( ع)در این رابطه بیان شده، ذکر شده است. در آخرین فصل این پایان نامه همه آثاری که در این دنیا و جهان آخرت متوجه انسان می شود هر یک بطور جداگانه مورد بحث و بررسی قرار گرفته است که آثار نیکی و احسان به ایشان نتایج پربار و درخشانی برای فرزندان به ارمغان می آورد. که از آثار احسان به والدین1- بهشت 2- ثواب شهادت 3- سروری نیکان 4- بالاتر از جهاد 5- انجام بهترین اعمال 6- طول عمر و فراوانی روزی 7- داشتن فرزندان صالح 8- راحتی در حال مرگ 9- ثواب حج مقبول 10- آمرزش گناهان 11- عروج به قله ی کمال 12- کامرانی در زندگی و اطاعت از پیامبر اکرم ( ص) می باشد. بعد از آن نتایج بعدی و ظلمی که فرزندان در اثر نادانی در حق والدین انجام می دهند و هر دو دنیای خود را تیره و تار کرده و باعث نکون بختی خویش می شود که از عواقب بدی به ایشان 1- مطرود پیامبر? 2- دور شدن از عدالت 3- محرورمیت از الطاف خداوندی 4- گرفتاری در دنیا 5- عذاب وجدان 6- خشم الهی 7- کوتاه شدن عمر و محرومیت از حقوق اجتماعی می باشد. در پایان این تحقیق دعایی از امام سجاد بیان شده است که ایشان خواستار لطف و کمک خداوند در خصوص احسان به والدین از جانب ایشان می باشد. امید است که این تحقیق گامی کوچک باشد تا همگان را در به انجام رساندن وظیفه ی خویش کمک و راهنما باشد تا فرزندان بیش ار پیش منزلت این نعمت الهی را بدانند.
 پیدایش و رشد شیعه در ایران
نویسنده:
فاطمه گوهری
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسای حوزه: ,
چکیده :
موضوع این تحقیق ؛ « پیدایش و رشد شیعه در ایران» می باشد.هدف از انجام این اثر پژوهشی ، آن است که سیر تاریخی پییدایش و رشد شیع هدر میان مردم ایران بررسی شود تا مردو بخصوص جوانان آگاهی بیشتری نسبت به روند رششد این مذهب در کشورمان داشته باشند. و اینکه تشیع در ایران با چه فراز و نشیب هایی همراه بوده است و مردم ایران چگونه به مذهب تشیع روی آورده و خواهان آن شدند و چگونه این مذهب یک مذهب رسمی در کشور شد. تشیع مذهب رسمی الهی است که سنت و قول پیامبر ( ص) را دنبال می کند بر همین اساس تشیع بر پایه عشق به اهل بیت و فرزندان پیامبر(ص) و اولین پیشوای شیعه امام علی ( ع) بنیان نهاده شد. این مذهب پس از رحلت پیامبر(ص) شکل یافت و باوجود مخالفت های بسیار خلفاء و کشتن شیعیان و سادات این مذهب همچنان پیشرفت کرده تا جایی که دامنه های آن به خاورمیانه و ایران کشیده شد. که روند رشد آن در این پژوهش بررسی می شود. دامنه ی تحقیق این اثر پژوهشی سرزمین بزرگ و پهناور ایران قدیم و ایران معاصر می باشد و سعی بر آن بوده که چگونگی رشد شیعه و عوامل مؤثر در آن سرزمین ایران مورد توجه قرار گیرد. بنابراین از منابعی تاریخی و مذهبی به همچون « تاریخ تشیع در ایران از آغاز تا قرن هشتم» و « تاریخ شیعه» و « تاریخ تشیع» و کتبی از این قبیل استفاده گردیده است.ایران ادیان مختلفی را در خود جای داده و زمانی مردم آن مهرپرست بودند و ستایش کننده خورشید و آسمان و زمانی زرتشتی شدندو بالاخره دین اسلام و پس از آن مذهب شیعه شدند. این مذهب به طرق مختلفی وارد ایران شد، موالیان، جنگ اعراب مسلمان با ایرانیان قبائل اشعری ساکن قم، ورود امام رضا ( ع) به ایران قیام های زیدی، عوامل دیگری که سبب گسترش و رشد شیعه در ایران شد. واژگان کلیدی که در این اثر پژوهشی وجود دارد عبارتند از : الف- پیدایش: ظهور، جلوه، تجلی و تکوین ب- رشد: توسعه، گستردگی ، به راه راست شدن ج- شیعه: غفاری در فرهنگ خود آورده است: شیعه به معنایی که در ایران متداول است پیرو دستور حضرت علی بن ابیطالب(ع) می باشد.دهخدا نیز شیعه را گروهی می داند که معتقد به خلافت بلافصل علی بن ابیطالب(ع) و اولاد او می باشند. در فرهنگ معارف اسلامی نیز شیعه کسانی هستند که معتقدند علی بن ابیطالب(ع) منصوصا از طرف پیامبر گرامی اسلام به خلافت منصوب گردیده استو مسئله شورا را نفی می کند و به استناد روایات متعدد و متواتر که به حضرت رسول(ص) است که وی در موارد متعدد صراحتا امام علی ( ع) را به جانشینی خود برگزیده از جمله مسئله غدیر خم که در آن در ملأ عام و در حضور مسلمانان دست حضرت علی ( ع) را بلند کرده و به همه مسلمانان جانشینی او را اعلام کردند.
 مقایسه جایگاه و شخصیت زن قبل و بعد از بعثت
نویسنده:
لیلا محمدی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی , مطالعه تطبیقی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسای حوزه: ,
چکیده :
قسمت اول تحقیق را کلیات تشکیل می دهد. که در آن از اهداف و ضرورت تحقیق بحث می شود و مشکلاتی که بر سر راه این تحقیق بوده است را بیان می کند. با توجه به اینکه این تحقیق، یک بحث شخصیتی است. و مطالب در این مورد بسیار مفصل و طولانی است لذا بحث را طور خلاصه و در شش مبحث بیان می کنیم. بحث اول: در رابطه با آفرینش زن است. همانطور که می دانیم آفرینش زن در ادیان مختلف بطور متفاوتی بحث شده است، البته این نکته را باید یادآور شویم که بحث آفرینش زن در اصل یکی است یعنی در همه ادیان الهی بحث آفرینش زن همانند دین مبین اسلام است ولی با توجه به این که ادیان الهی به غیر از اسلام دچار تحریف شده اند لذا بطور جداگانه آفرینش زن از نگاه عهد جدید ( انجیل) و قدیم ( تورات) و دین اسلام بحث می کنیم و همچنین نظر قرآن را در رابطه با آفرینش زن بیان می کنیم. بحث دوم: در رابطه با مقام و شخصیت زن قبل از بعثت نبی مکرم اسلام ( صلی الله علیه و آله وسلم)است.قبل از ظهور اسلام زنان مظلوم ترین انسان ها بوده اند، و بدترین رفتارها حتی رفتاری بدتر از حیوانات با آنان داشته اند. به زن هیچ حقی داده نمی شد، چه حق مالکیت، ارث و ... حتی حق حیات نداشتند، وضع زنان در کشورهای مختلف متفاوت بوده است و عده ای بدتر از عدة دیگر به زن رفتار می کردند به طور کلی زن را عنصری پلید و مایه شر و فساد می دانستند و هیچ احترامی برای زن قائل نبودند. بحث سوم: در رابطه با موقعیت و شخصیت زن پس از اسلام است، با ظهور اسلام تمام قید و بندها و حقارتها و تهمت ها از زن برداشته شد و زنان صاحب شخصیت و کرامت انسانی خویش شدند اسلام بیان کرد که زن هم همانند مرد انسان است و در اصل انسانیّت یکی هستند، اسلام خط بطلان بر خرافه های جاهلان کشید و زن را از لجنزار حقارت و پستی بیرون آورد و او را در جایگاه والای انسانی نشاند و بیان کرد که زن و مرد در پیشگاه خداوند یکی هستند تنها کسی بر دیگری برتری دارد که با تقواتر باشد. بحث چهارم: وضعیت زنان درعصر حاضر را بررسی می کند زنان در عصر حاضر نیز مظلوم واقع شده اند ولی مظلومیت آنان با مظلومیت قبل از اسلام متفاوت است قبل از اسلام زنان بالاجبار مظلوم بودند. ولی زنان عصر حاضر ( البته به غیر از زنان مسلمان و مؤمن) از روی آگاهی و به اسم آزادی مظلوم واقع شده اند ابرقدرتها به نام آزادی زن و رهایی او از قید و بند و محدودیت ها، زنان را مورد ظلم و اهانت قرار داده اند و آنها را به عنوان کالا در فحشا خانه ها و مراکز فساد به خدمت گرفته اند و از آنان برای تبلیغ کالاهایشان استفاده می کنند. فصل پنجم: فصل پنجم به بررسی مسالة ارث زن می پردازد. در قدیم به زن ارث نمی دادند و یا اگر می دادند با او همانند بچه رفتار می کردند. ارث در میان اعراب جاهلی به گونه ای بوده است که فقط به مردان ارث تعلق می گرفت و .... ارث در میان اقوام مسیحیت و یهود هم هر یک به گونه ای دیگر است و .... بحث ششم: آخرین مبحث ما در رابطه با چند شبهه مهم است. که اسلام به طرق گوناگونی به آنان پاسخ می دهد. در رابطه با زنان شُبهات زیادی مطرح است که غربیها و دشمنان اسلام از آن شبهات برای تفرقه اند اختن بین زن و مرد مسلمان استفاده می کنند می گویند: اسلام دین مردان است و به زن ظلم کرده است، چرا ارث زن نصف ارث مرد است؟ چرا مردان باید سرپرست زنان باشند مگر زن بچه است یا سفیه که نیاز به مراقب و قیّم داشته باشد و ... که اسلام به این شبهات پاسخ می دهد.
 اسوه حسنه: سیره اخلاقی، فردی و اجتماعی پیامبر اکرم ( ص)
نویسنده:
زهرا نوری
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
نوشتار حاضر حاوی مطالبی پیرامون سیره فردی و اجتماعی پیامبر عظیم الشأن اسلام ( صلی الله علیه وآله وسلم) می باشد که در سه بخش به نگارش درآمده است که عبارتند از: بخش اول: شامل کلیات این تحقیق است.که در آن به تعریف و تبیین موضوع، ضرورت و اهمیت و فواید و اهداف تحقیق پرداخته شده است و همچنین به بیان پیشینه و سوالهایی پیرامون تحقیق مورد نظر و روش و ساختار و کلید واژه ها نیز اشاره شده است. بخش دوم، دربردارنده تاریخ زندگانی پیامبرعظیم الشأن اسلام(صلی الله علیه وآله وسلم) می باشد که در دو فصل گنجانده شده است. فصل اول؛ اوضاع جهان، خاصّه عربستان قبل از اسلام را شرح می دهد. فصل دوم که شامل ولادت پیامبر ( صلی الله علیه وآله وسلم) و وقایع دوران کودکی و جوانی ایشان می باشد. بخش سوم،در رابطه با سیره اخلاقی- فردی پیامبر(صلی الله علیه وآله وسلم)می باشد که در بردارنده چهار فصل است:فصل اوّل به برّرسی سیره عبادی پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم می پردازد.که در آن درباره واژه سیره و پایه اخلاق وسیره نیز بحث شده است.فصل دوّم در زمینه زهد و ساده زیستی آن حضرت ( صلی الله علیه وآله وسلم) است در این فصل ابتدا به شرح زهد و پارسائی ایشان و بعد از آن درباره ساده زیستی ایشان بحث می کند. فصل سوّم نشانگر نظم و برنامه ریزی در سیره آن حضرت ( صلی الله علیه وآله وسلم) می باشد که شامل تنظیم وقت و تقسیم کار آن حضرت در بین اصحاب و یاران ایشان می باشد و همچنین به نظم و ترتیب در امر رسالت ایشان نیز اشاره ای شده است و در فصل چهارم به صبر و استقامت ایشان در انجام این امر خطیر ( رسالت) و رساندن وحی الهی به مردم و به چگونگی تحمّل و شکیبائی ایشان در مقابل اذیّت و آزار مشرکان قریش پرداخته شده است و ضمناً در همین فصل به معنا و مفهوم صبر و استقامت نیز اشاره شده است. بخش چهارم،با عنوان سیره اخلاقی– اجتماعی پیامبر ( صلی الله علیه وآله وسلم) که از پنج فصل تشکیل شده فصل اول در ابتدا به نیاز جامعه به اخلاق پرداخته و بعد از آن شاخصه های جامعه و تمدن مورد نظر پیامبر ( صلی الله علیه وآله وسلم) را برشمرده است که شامل خدا محوری، رهبری جامعه، عدالت محوری، جامع نگری به انسان و آخرت گرایی می باشد. فصل دوم پیرامون رفق و مدارا در سیره نبوی است که در این فصل به بحث نرمش و مدارا در منطق عملی پیامبر(صلی الله علیه وآله وسلم)،نقش نرمش و مدارای پیامبر ( صلی الله علیه وآله وسلم) در پیشرفت اسلام و جذب مردم به طرف اسلام و پیامبر کانون رحمت و محبت در میان مردم پرداخته شده است. فصل سوّم به اصل تکریم در سیره پیامبر ( صلی الله علیه وآله وسلم) اشاره دارد که در این فصل به جایگاه تکریم در روابط اجتماعی، اصل تکریم در منطق عملی پیامبر(صلی الله علیه وآله وسلم) و چگونگی رفتار احترام آمیز ایشان با اقشار مختلف مردم در محیط اجتماع اشاراتی دارد و در این قسمت بیان شده که حتّی ایشان برای فکر و اندیشه مردم نیز احترام قائل بودند و آنها را در مسائل مختلف به مشورت دعوت می کردند و به نظرات آنها نیز اهمیّت می دادند. فصل چهارم،به رفتار پیامبر ( صلی الله علیه وآله وسلم) با اقشار مختلف مردم در اجتماع پرداخته شده که در محیط بزرگ اجتماع با کودکان که دارای اخلاقی لطیف می باشند و نیاز به برخورد ملایم و نرم دارند، با جوانان جامعه که دارای روحیه ای حساس هستند، با دوستان، دشمنان و با قشر مستضعف جامعه که این گروه از مردم را در آینده اسلام سرنوشت ساز می دانستند و با زنان که دارای روحیه ای لطیف می باشند، چگونه برخورد داشتند. و نیز اشاراتی دارد به عزّت و شرافتی که ایشان برای زنان، مانند مردان قائل بودند. فصل پنجم،معرِّف نقش پیامبر ( صلی الله علیه وآله وسلم) در حکومت به عنوان رهبر جامعه اسلامی است؛ همین طور مسئولیت پذیری پیامبر در اجتماع مسلمانان به عنوان حاکم و رهبر و برقراری عدالت در بین مردم در مسائل مختلف اجتماعی و حکومتی را مورد بررسی قرار داده است. همچنین به دلسوزی ایشان نسبت به مردم در مورد دین و دنیای آنها و ایجاد وحدت و همدلی در امت اسلامی و اینکه عامل اصلی پیشرفت اسلام حفظ وحدت مسلمانان می باشد. و اگر مسلمانان می خواهند که ثابت قدم بمانند و مسلمانی آنها برقرار باشد و دشمنان نتوانند در میان آنها نفوذ کنند باید مراقب اتّحاد و همبستگی خویش باشند.
 اصحاب امام حسین ( ع)
نویسنده:
مرضیه ناظمی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
آنچه پیش روی شماست مطالبی پیرامون اصحاب امام حسین ( ع) می باشد که در چهار فصل به رشته تحریر در آمده است. در ابتدا، به امام حسین ( ع) و قیام عاشورا پرداخته شده است، حسین بن علی ( ع) طبق نصّ پیامبر خاتم؛ محبّت خدا بر خلق ، امام معصوم، محبوب خدا و پیامبر ( ص) ، سید جوانان بهشت ، جزء اصحاب کسا و اهل بیت پیامبر(ص) ، آگاهترین امت به کتاب و سنّت و صاحب کرامات و فضایل معنوی زیادی بودند؛ به همین جهت از نظر دینی و مذهبی از اعتبار و منزلت والایی در جامعه اسلامی برخوردار بودند. امام حسین ( ع) به دلیل همین جایگاه معنوی و مسئولیتی که در مقابل اسلام و مسلمانان داشت با تمام هستی خویش قیام نمود؛ قیامی بخاطر احیای دین مبین اسلام، آگاه ساختن مسلمانان و افشای ماهیت امویان، احیای سنت نبوی و سیره علوی، از بین بردن بدعتها و کجروی ها و زنده نگه داشتن سنت مهم امر به معروف و نهی از منکر . در فصل دوم به حکومت فاسد یزید و ویژگیهای آن پرداخته شده است. یزید در دامن خانواده ای بزرگ شده بود که با نام اسلام بر مردم حکومت می کردند و کمترین اعتقادی به آن نداشتند؛ او جوانی ناپخته ، شهوت پرست، خودسر و فاقد دور اندیشی و احتیاط بود و فردی بی خرد، بی باک، خوشگذران، عیاش و کوتاه فکر. یزید که بیش از رسیدن به حکومت؛ اسیر هوسها و تمایلات افراطی بود، بعد از حکومت نیز نتوانست حداقل مثل پدرش معاویه ظاهر اسلام را حفظ کند؛ بلکه بر اثر روح بی پروایی و هوسبازی، علناً مقدسات اسلام را زیر پا می گذاشت و در ارضای شهوات خود از هیچ چیزی فرو گذار نکرد . و فصل سوم در مورد اصحاب امام حسین ( ع) می باشد، هر یک از یاران امام در کربلا به گونه ای جلوه گر شدند تا آیینه ی از یک یا چند ویژگی امام خود باشند. شناخت سید الشهداء و یارانش از مهمترین نیازهای بشر در طول تاریخ است؛ یکی از مهمترین ویژگیهای اصحاب امام ( ع) ولایت پذیری آنهاست ، آنها دریافته بودند که تنها راه نجات؛ تبعیت از امام زمانشان است ، لذا در نشان دادن این عشق و سرسپردگی به امامشان، می دویدند و می خروشیدند و از یکدیگر سبقت می گرفتند، همه مهربان و خیر اندیش و ذاکر بودند، فرهیختگی و شجاعت روز عاشورا حاصل یاد عمیق خداست و بهترین فرصت برای درک این حقیقت سحر است. یاران حسین بن علی ( ع) اصحاب سحر بودند. و در پایان به مسئله امام خمینی ( ره) و فرهنگ عاشورا پرداخته شده است. نهضت امام حسین ( ع) یک حرکت بزرگ فرهنگی است که انسانها را از درون متحول می کند ، تحولی که، لزوما تحول در برون را نیز به همراه دارد. انقلاب اسلامی ایران نیز به اعتبار موقعیت امام و کلمات و مواضع او نخست حرکتی فرهنگی است، امام در آغاز جانها را متحول کرد و پیرو آن توانست ساختار نظام سیاسی کشور را دگرگون کند، انقلاب اسلامی تحولی درونی بود که منجر به تحولات بیرونی وانتقال قدرت از نظام پادشاهی و سلطنتی به نظام جمهوری اسلامی شد.
 اخلاق فاطمی ( س)
نویسنده:
اعظم علیخانی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
موضوع پایان نامه اخلاق فاطمی است و مساله مورد بحث در این تحقیق یا شناخت شخصیت تکامل یافته حضرت زهرا(س) در طول حیات آن بزرگوار می باشد و هدف از این شناخت و آشنایی با خصوصیات اخلاقی آن بزرگوار ، ارائه الگوی رفتاری جامع در تمامی مواردی است که هر انسانی در طول زندگی با آن مواجه می شود که اگر انسان رفتار خود را با الگوی جامع مطابقت دهد به سعادت دنیوی و اخروی نائل می شود. در این پایان نامه ابتدا به توضیحاتی راجع به علم اخلاق، فلسفه وجودی علم اخلاق و الگوی اخلاق اسلامی پرداخته می شود تا خواننده با مفهوم اخلاق اسلامی آشنایی کامل پیدا کند. سپس در فصل سوم به شرح خلقت و ولادت ایشان پرداخته و توضیح داده شده که حضرت زهرا(س) از نور خلق شده و نطفه ایشان از طعام بهشتی بوجود آمده، بدین ترتیب بی سابقه بودن خلقت و ولادت ایشان معرفی می شود. آنگاه به شرح فضائل و مناقب ایشان و مقام آن بزرگوار در قرآن و عترت می پردازد و با آوردن حدیث شریف کساء و آیه تطهیر اذعان می دارد که آن بانوی بزرگوار دارای مقام عصمت است. بنابراین با توجه به مطالب گفته شده که شرح کامل آن در فصل سوم پایان نامه آمده به اثبات می رسد که حضرت زهرا(س) جامع جمیع صفات کمالی است و قابلیت و شایستگی آن را دارد که الگوی همه انسان ها به ویژه زنان مسلمان باشد. سپس در ادامه پایان نامه به بیان اخلاق اجتماعی، عبادی، معیشتی و برخورد ایشان با فرزند و همسر و همچنین موضعگیرهای سیاسی ایشان پرداخته تا با روش عملی و انتخاب های ایشان در زندگی روزمره ای که هر انسانی و هر زنی دارد آشنایی محقق گردد. نتیجه ای که از این پایان نامه به دست می آید آن است که شخصیت فاطمه زهرا(س) الگویی تام برای تمامی زنان و مردان عاشق عفت و فضیلت است. موضوع پایان نامه اخلاق فاطمی است و مساله مورد بحث در این تحقیق یا شناخت شخصیت تکامل یافته حضرت زهرا(س) در طول حیات آن بزرگوار می باشد و هدف از این شناخت و آشنایی با خصوصیات اخلاقی آن بزرگوار ، ارائه الگوی رفتاری جامع در تمامی مواردی است که هر انسانی در طول زندگی با آن مواجه می شود که اگر انسان رفتار خود را با الگوی جامع مطابقت دهد به سعادت دنیوی و اخروی نائل می شود. در این پایان نامه ابتدا به توضیحاتی راجع به علم اخلاق، فلسفه وجودی علم اخلاق و الگوی اخلاق اسلامی پرداخته می شود تا خواننده با مفهوم اخلاق اسلامی آشنایی کامل پیدا کند. سپس در فصل سوم به شرح خلقت و ولادت ایشان پرداخته و توضیح داده شده که حضرت زهرا(س) از نور خلق شده و نطفه ایشان از طعام بهشتی بوجود آمده، بدین ترتیب بی سابقه بودن خلقت و ولادت ایشان معرفی می شود. آنگاه به شرح فضائل و مناقب ایشان و مقام آن بزرگوار در قرآن و عترت می پردازد و با آوردن حدیث شریف کساء و آیه تطهیر اذعان می دارد که آن بانوی بزرگوار دارای مقام عصمت است. بنابراین با توجه به مطالب گفته شده که شرح کامل آن در فصل سوم پایان نامه آمده به اثبات می رسد که حضرت زهرا(س) جامع جمیع صفات کمالی است و قابلیت و شایستگی آن را دارد که الگوی همه انسان ها به ویژه زنان مسلمان باشد. سپس در ادامه پایان نامه به بیان اخلاق اجتماعی، عبادی، معیشتی و برخورد ایشان با فرزند و همسر و همچنین موضعگیرهای سیاسی ایشان پرداخته تا با روش عملی و انتخاب های ایشان در زندگی روزمره ای که هر انسانی و هر زنی دارد آشنایی محقق گردد. نتیجه ای که از این پایان نامه به دست می آید آن است که شخصیت فاطمه زهرا(س) الگویی تام برای تمامی زنان و مردان عاشق عفت و فضیلت است.
 آثار و پیامدهای فردی و اجتماعی حج از دیدگاه قرآن و سنت
نویسنده:
مریم موسوی پور
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
آثار و پیامد های فردی و اجتماعی حج از دیدگاه قرآن و سنت ( انجام و ترک ) می باشد. هدف از این تحقیق آن است که یکی از مهمترین اعمال در دین یعنی ، « حج» از دیدگاه قرآن وسنت مورد بررسی قرار گیرد و جایگاه و ارزش آن از این منظر آشکا ر گردد . که در این مبحث ، نگاهی دیگر به مطالب ، این تحقیق شده است . و چکیده مطا لب به اجما ل بیان گردیده است . حج در لغت به معنای قصد و آهنگ و تردد و در اصطلاح طواف کعبه کردن به نیت عبادت و از واجبات دین می باشد. ا همیت و جایگاه حج در اسلام بسیار مشهود است و در آیات بسیاری به این ارزش اشاره شده است ، و پاداشی که خداوند در ازای انجام این عبادت جمعی قرار داده است ، نشان گر اهمیت آن است . اسرار حج در تک تک اعمال آن از جمله در احرام بستن ، گفتن لبیک ، طواف ، کعبه ، استلام حجر، ایستادن در کنار مقام ابراهیم ( علیه السّلام ) ، نوشیدن آب زمزم ، سعی میان صفا و مروه ، رفتن به منا، وقوف در عرفات ، و قربانی کردن و غیره نهفته است. علت تکلیف حج : اطاعت از مقررات دین ، مصلحت ها ی دنیوی ، اجتماع اهل شرق و غرب تا یکدیگر را بشناسند ، شناسایی آثار پیامبر ( صلی الله علیه وآله و سلّم) و غیره می باشد. و در واقع حج اجتماعی است که نتیجه آن پیشرفت انسان ها و تبادل اطلاعات با یکدیگر است . تاُ ثیرات فردی حج به طور کلی عبارتند از: 1- ایجاد ارتباط نزدیکتری بین انسان و خدا وند . 2- تقوا و دوری از گناه : در حج دستوراتی وجود دارد که انسان با انجام آنها امتحان شده و با رعایت احکام آن توشه ای برای آخرت خود ذخیره می نماید ، دوری از گناه نشانه قبول حج می باشد و در واقع گناهان سبب محرومیت انسان از حج می شوند. 3- اخلاص و دوری از ریا : شرط قبولی حج ، داشتن اخلاص است و باید این عبادت را فقط برای خدا ،انجام داد و نه برای خود نمائی و تظاهرکردن . 4- حج و خود سازی : اعمال حج جنبه هدایت گری نیز دارد ، انسان با پوشیدن لباس های خویش و پوشیدن لباس احرام ، احساس می کند که از خود کنده شده به جمع پیوسته و لبیک گویان به سوی خدا می روند. طواف خانه خدا ، تمرین اطاعت و تسلیم ، وقوف در عرفات و مشعر الحرام یعنی ماندن در بیابان ماسه ای داغ عرفات و دیگر اعمال و تلاش برای رسیدن به خدا می باشد. 5- بهداشت فردی وروانی : تمام احکام حج برای ایجاد طهارت و پاکی تک تک حج گزاران است تا در این عبادت جمعی تمام افراد با رعایت پاکی و بهداشت شرکت داشته باشند . 6- دوری از مال حرام : خداوند انسانی را که روزی خود را از مال حرام به دست آورده به همراه دیگر عباداتش قبول نمی کند و این مطلب در آیات واحادیث بسیاری یادآوری شده اند. و اما تاُثیرات اجتماعی : خداوند انسان ها را به صورت جمعی دعوت به انجام اعمال حج کرده است. و از کعبه به عنوان خانه ای برای خدا و برای مردم در قرآن یاد شده است. حج بهترین صحنه برای نمایش وحدت مسلمانان است و مکه بهترین مکان برای ایجاد وحدت بین ملت های مسلمان . یکی از شرایط ایجاد وحدت در یک جامعه اسلامی ، انتخاب رهبر و امام برای آن ملت است و این مطلب در بیشتر آیات و احادیث بازگو شده است به گونه ای که انجام حج بدون زیارت پیامبر و معرفت درباره ی امامان ناقص است . ویژگی حزب خدا یعنی جامعه مؤمن ،«برائت از دشمنان خدا و قطع رابطه ی مودّت با آنها» می باشد . حتی « اعلان برائت » یکی از وقایع مهم تاریخ عصر رسالت در اواخر عمر شریف پیامبر ( صلی الله علیه وآله وسلّم ) بوده است ، که در کنار دعوت جهانی به سوی اسلام ، برائت از مشرکین نیز جزو سیاست های اسلامی و خط مشی مسلمانان در رابطه با مشرکان و منافقان و ... می باشد که بنیان گذار آن شخص رسول خدا ( صلی الله علیه وآله وسلّم ) می باشد . بعد اقتصادی حج ، سبب ایجاد روابط اجتماعی در بین مسلمانان کشور های مختلف می شود . چنان که یکی از آثارحج در روایات ، افزایش روزی و تامین معاش مسلمانان است . بدین ترتیب فقر که یکی از عوامل ریشه ای کفر است درمان می پزیرد . حج در ارتقاء و تعالی فرهنگی نیز نقش بسیار موثری دارد . مسلمانان با انجام آن به فرهنگ ناب اسلامی دست میابند . حج آموزش عملی فرهنگ برابری و مساوات و اخوت و تعاون در جهت خیر و مصلحت ا نسان هاست . حج از همه مهمتر فرصتی است برای تبلیغ و نشر فرهنگ غنی اسلام در میان قشر وسیع و قابل توجهی از مسلمانان به طوری که خداوند می فرمایند : خداوند واجب نمود حج را تا تقویت دین باشد . ترک حج پیامد هایی در زندگی مسلمانان دارد و قرآن آن را نشان گر کفر دانسته است . پیامبر ( صلی الله علیه وآله و سلّم ) فرموده اند : تارک حج ، در روزقیامت در صف یهود و نصاری محشور می شود . دامنه این تحقیق در محدوده قرآن و سنت می باشد در روش انجام کار تحقیق که کتابخانه ای و اسنادی است با مراجعه به کتاب ها و مقالات، مطالبی که در رابطه با این موضوع بوده ، یادداشت برداری نموده و پس از فیش برداری وایجاد ارتباط منطقی بین موضوعات به یافته های جدید دست یافتم، سپس شروع به نوشتن طرح نامه نموده و پس از تصویب طرح نامه، پایان نامه را نوشتم. واژه های کلیدی : حج * قرآن * سنت * کعبه * بیت الحرام * بکّه. 1- حج : قصد : ( قاموس) طبرسی فرماید : آن در لغت یعنی ( قصد پی در پی ). در شریعت قصد خانه خدا است برای عمل .1 الحج : زیارت امکنه مقدس برای تبرک جستن به آن ها ، یکی از پنج رکن اسلام و آن قصد طواف کردن کعبه است به نیت عبادت . حج گزاردن ، حج ، یکی از سوره های قرآن ، حج تمتع ، حج عمره ، الحج الاکبر ،روز حج بزرگتر وآن حجی است که پیش از آن حاجیان در عرفه توقف کنند . الحج الاصغر ، حجی که در آن توقف در عرفه نباشد . 2 2- قرآن : لفظ قرآ ن ؛ در اصل مصدر است « قراُ» به معنی خواندن . چنان که دربعضی از آیات معنای مصدری مراد است مثل « اِنَّ عَلَینَا جَمعَهُ وَ قُرءآنَهُ * فَاِذَا قَرَأنَاهُ فَأتَّبِع قُرءآنَهُ»3قرآن در اینجا مصدر است مثل فرقان و رجحان و هر دو ضمیر راجع به وحی اند، یعنی در قرآن عجله نکن زیرا جمع کردن آن چه وحی می کنیم و خواندن آن برعهده ی ماست . و چون آن را خواندیم از خواندنش پیروی کن و بخوان ، قرآن کتابی است خواندنی باید آن را خواند و در معنایش دقت و تدبر نمود به نظر نگارنده همان خواندن سبب تسمیّه این کتاب عظیم به این نام است چنانکه خود قرآن به خواندن آن کاملا اهمیّت می دهد. و دیگر وجه نام گزاری این کتاب مقدس در بین کتاب های آسمانی ، به قرآن ، آن است که این کتاب نه تنها جامع فواید و آثار تمامی کتب آسمانی است ، بلکه این کتاب جامع آثار تمامی علوم است . 3- سنت : در لغت به معنای روش ، رویه ، طریقه ، سرشت ، طبیعت ، آئین و شریعت ، چهره آمده است ریشه اصلی آن سن به معنای راندن ، راه بردن چیزی ، تیز کردن و صیقل دادن می باشد . در قرآن واژه « سنت الله یا سنت خدا» واژه ای است که در جهت تبیین روابط پدیده ها با خداوند و تشریع قانونمندی جامعه و تاریخ و کیفیت عملکرد آن به کار رفته است . و بر این اساس ، سنت وار بودن به معنای قانونمند بودن و ضد بی هدف و بی نظام بودن است . در اصطلاح شیعه، مجموعه قول و فعل و تقریر پیامبر اسلام ( صلی الله علیه وآله و سلّم ) و سایر معصومین ( علیه السّلام ) یعنی حضرت فاطمه زهرا ( سلام الله علیها ) و دوازده امام معصوم ، سنت نامیده می شود . بدین ترتیب سنت معصوم زندگی فردی و اجتماعی ، اقنصادی ،... پیامبر و خاندان عصمت منعکس است و یکی از منابع تغذیه فکری آئین مقدس اسلام محسوب می شود. 4- کعبه : معنای مکعب ومربع است ، کعبه بدان جهت است که « بیت المعمور» مربع است و کعبه مقابل آن قرار دارد مربّع بودن بیت المعمور از اینرو است که مقابل « عرش خدا » است وآن مربع است و مربع بودن عرش الهی بدین خاطر است که « کلمات الهی » که اسلام بر آن بنا نهاده شده چهار تا است که عبارتند از : « سُبحانَ الله» ، « الحَمدُ لِلّه» ، « لا اله الا الله» و « الله اکبر.» 5-بیت الله الحرام : این نامگذاری بدان جهت است که مشرکان از ورود به این منع شده اند و داخل شدن مشرکین بر آن حرام است . 6 – بکّه : محل گریه وبکاء است . مردم در اطراف آن گریه کرده و از گناهان خود استغفار می کنند .
اهداف بعثت پیامبران و پیامبر اکرم ( ص)
نویسنده:
ام البنین رحیمی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
آنچه پیش روی شما خواننده عزیز قرار دارد مطالبی پیرامون اهداف بعثت انبیاء وپیامبر اعظم ( صلی الله علیه و آله و سلم) است که در چهار فصل به رشته تحریر در آمده است. فصل نخست: در ارتباط با هدف آفرینش جهان وهمچنین هدف آفرینش انسان از دیدگاه آیات وروایات مطالبی به طور مختصر بیان شده است. به نظر بنده تا هدف خلقت مشخص نشود، در مورد اهداف بعثت انبیا ( علیهم السلام) و پیامبر اعظم ( صلی الله علیه و آله و سلم) نمی توان مطالبی را بیان نمود به خاطر اینکه هدف بعثت انبیاء(علیهم السلام) مطابق با هدف خلقت بوده و در واقع انبیاء(علیهم السلام) به عنوان چراغ هدایتی هستند که انسان ها را در مسیر رسیدن به هدف خلقت که همان قرب الهی است راهنمایی کنند. فصل دوم: در ابتدای این فصل به علت ارزش وجودی انبیاء(علیهم السلام) مطالبی در مورد فلسفه وجودی پیامبران(علیهم السلام) وخصوصیات و امتیازات ایشان نسبت به سایر انسان ها بیان شده است، سپس در مورد نبوت و رسالت این که چه فرقی میان نبی و رسول وجود دارد وطبقات آنها بحث شده و در ادامه همین فصل به بررسی مساله وحی و معجزه که مختص پیامبران ( علیهم السلام) می باشد پرداخته ایم. فصل سوم: مسلماً خداوند متعال از بعثت انبیاء(علیهم السلام) هدفی داشته که حدود صدو بیست و چهار هزار انبیاء(علیهم السلام) را برای هدایت بشر مبعوث نموده است. و به علت اهمیت بحث در این فصل در مورد اهداف بعثت انبیاء(علیهم السلام) به طور مفصل بحث و بررسی نموده ایم که در ابتدای فصل، فلسفه بعثت انبیاء ( علیهم السلام) مورد بررسی قرار گرفته، یعنی در واقع چه عاملی باعث شده که خداوند افرادی را به عنوان پیامبر به سوی بشر مبعوث کند. در ادامه لزوم بعثت پیغمبران از نظر وضع قوانین و از نظر تعلیم وتربیت بیان شده است، زیرا بشر عادی بدون منبع وحی قادر به پیمودن مسیر تکامل نمی باشد. ودر انتها نظر قرآن- که کتابی انسان ساز و وحی آسمانی است- را در مورد اهداف بعثت بیان نموده ایم تا با بیان دلیل محکم اهداف بعثت را مطرح کرده باشیم. فصل چهارم: همانگونه که خداوند از بعثت انبیاء(علیهم السلام) هدفی داشته، از بعثت پیامبر اعظم ( صلی الله علیه و آله و سلم) نیز هدفی دارد که او را به عنوان خاتم پیامبران بر بندگانش مبعوث نموده است. در ابتدای این فصل امتیازات خاص پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) و برتری رسالت ایشان را نسبت به سایر پیامبران(علیهم السلام) بیان نموده ایم و بعد از آن آئین پیامبر ( صلی الله علیه و آله و سلم) پیش از بعثت را که از اهمیت ویژه ای برخوردار است را نوشته ایم و سپس اوضاع جهان قبل از بعثت را مورد بررسی قرار داده ایم، زیرا تا زمانی اوضاع و احوال آن زمان برای ما مشخص نشود ما نمی توانیم تأثیر بعثت را بیان کنیم. سپس بعثت پیامبر(علیهم السلام) و اهداف بعثت ایشان را از منظر قرآن و امام علی(علیه السلام)را به طور مفصل بیان نموده ایم زیرا این دو ( قرآن و نهج البلاغه) مهمترین و معتبرترین منابع برای بیان مطالب می باشد. و در انتها آثاری را که بعثت پیامبر(علیهم السلام) به جا گذاشت و علت ختم نبوت را بیان نموده ایم.