SearchIn5Lib | کتابخانه مجازی الفبا

SearchIn5Lib | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو
  • تعداد رکورد ها : 2230
عنوان :
مجله الکوفه
خلاصه مطلب :

سه شماره از مجله الکوفه بدست آمد که شماره های اول تا سوم سال دوم انتشار آن بود. خاطرم نیست شماره های سال اول آن را دیده باشم. اینها مربوط به سال 2013 است. در آغاز آن لیست بلند بالایی از اساتید و دکاتره برجسته از کشورهای مختلف اروپایی و عربی آمده است. عناوین مقالات هم ربطی به کوفه ندارد بلکه بیشتر فلسفی و فکری است و با حمایت دانشگاه کوفه منتشر می شود. در شماره اول سال دوم این عناوین دیده می شود: المشهد الفلسفی: التحولات و التحدیات از علی حرب / مقاصد الشریعه و المدخل القیمی از رضوان السید / الفیلسوف المغمور داریوش شایغان (که همان شایگان است) از عبدالجبار رفاعی / التفکیر فی الصورة فی الحضارات القدیمه از ناظم عوده و چند مقاله دیگر. مقالات شماره های بعدی هم در همین زمینه است:‌العراق والربیع العربی از فالح عبدالجبار / من الثورة الی تحول الدیمقراطی از نادر کاظم / المدرسة الالمانیه للاستشراق از اسامه الشحمانی. شماره سوم هم مقالاتی از این دست دارد از جمله مقاله ای که آقای عبدالجبار رفاعی در باره احمد فردید با عنوان احمد فردید فیلسوف ضد الفلسفه نوشته است. آخر هر شماره چند معرفی و نقد کتاب هم دارد.

... بیشتر
نویسنده:
ناشر:
کلید واژه:
مجله الکوفه,دانشگاه الکوفه
عنوان :
تاریخ الکاظمیة/ 4 جلد
خلاصه مطلب :

کتاب چهار جلدی فوق یکی از جدیدترین و عمده‌ترین کتاب‌ها درباره تاریخ کاظمین است.

کاظمین که نزد عراقی‌ها به کاظمیه بیشتر معروف است و حرم مطهر آنجا به جوادین نیز مشهور است، امروز یک شهر قابل توجه در کنار بغداد شده است. کاظمین قبلا یکی از محله‌های شمالی بغداد در غرب رود دجله محسوب می‌شد و اصل آن نیز به خاطر دفن امام موسی الکاظم (ع) است. پس از ساخت بغداد، منصور عباسی این محل را به عنوان مقبره خانوادگی عباسیان به عنوان مقابر قریش انتخاب کرد. یک مقبره اشرافی و سلطنتی.

امام موسی بن جعفر (ع) از اولین کسانی بود که پس از شهادت در این مقبره دفن شد. به جز ایشان، امام جواد (ع) نیز پس از شهادت در کنار جد بزرگوار خود دفن شد. بقعه و عمارتی که بر قبر این دو امام همام بنا شد، به کاظمیه معروف شد و پس از مدتی به علت توجه شیعیان به این مکان مقدس، عنوان مقابر قریش از آن برداشته شد و به کاظمیه معروف شد.

کاظمیه در طول تاریخ مورد توجه حاکمان و صاحب‌منصبان شیعی بوده و هر کدام سعی بر آبادانی و عمارت آن داشته‌اند. در دوران آل بویه حاکمان آل بویه به کاظمین توجه خاصی داشتند. پس از آنها در دوران سلجوقیان دو نفر از صاحب‌منصبان شیعی و البته قمی به نام‌های مجد الملک براوستانی و مؤید الدین محمد قمی در آبادانی این مکان تلاش وافری انجام دادند. در دوران ایلخانان، عطاملک جوینی و پس از او در دوران صفوی و قاجار این بنا بازسازی شد.

از مشهورترین افرادی که در کنار امامین جوادین دفن هستند، شیخ مفید، خواجه نصیرالدین طوسی و ابن قولویه قمی را می‌توان نام برد. کاظمین در دوران متأخر پایگاه آل صدر بوده و تعدادی از مشهورترین افراد این خاندان مثل سید حسین صدر و سید محمدباقر صدر از کاظمین برخاسته‌اند. کاظمین در دوران معاصر در جنگ جهانی اول نقش مهمی ایفا کرد و تحولات فرهنگی مهمی را پشت سر گذاشت. گفته می‌شود اولین چاپخانه سنگی عراق در سال 1237 ق در کاظمین راه‌اندازی شد.

کتاب حاضر در چهار جلد به تاریخ، جغرافیا، تحولات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی کاظمین می‌پردازد. جلد اول بیشتر به مباحث تاریخی کاظمین پرداخته و جلد دوم به فرهنگ کاظمیه پرداخته است.

در جلد سوم بازارها و مکان‌های اقتصادی معرفی شده و در جلد چهارم ابتدا مشاهیر ادبی و فکری و مجامع فکری کاظمین معرفی شده و سپس نقش سیاسی کاظمین در دوران معاصر بررسی شده است.

برخی عناوین مهم کتاب عبارتند از:

الاساس التاریخی لاسم المدینة

فی سیرة الامامین الکاظمین

المشهد الکاظمی

المنائر و القباب فی الصحن الکاظمی

ادارة العتبة المقدسة فی الکاظمیة

ادارة العتبة المقدسة بعد سقوط النظام 2003

تشکیل هیئة المواکب الحسینیة فی العتبة الکاظمیة المقدسة

العمران المحیط بالصحن الکاظمی فی اربعینیات القرن الماضی

التقسیمات الاداریة لمدینة الکاظمیة

الحرکة السکانیة فی مدینة الکاظمیة

الخانات فی المدینة

وقفة مع الحسین

الحسینیات فی المدینة

دیوان اسرة آل الصدر

جلد دوم

نظام الحراسة فی المدینة و الشطار

مواطن بریطانی یسرق و یتهم لصوص بغداد

الشقاوة و الشقاوات فی المدینة

الاشقیاء فی الکاظمیة

الحرکة الریاضیة فی مدینة الکاظمیة

در این بخش مطالب جالبی آمده از جمله درباره زورخانه‌های موجود در کاظمین. مانند زورخانه سید علی درویش، زورخانه ابراهیم جرموقه، زورخانه سید ابراهیم ابویوسف، زورخانه حاج عزیز دباغ و ...

الدروب و الشوارع و الساحات و اماکن اللهو

المقاهی فی المدینة

الساحات العامة فی المدینة

الظرفاء فی الکاظمیة

جلد سوم

المدینة فی النصف الاول من القرن العشرین

سوق الاستربادی

سوق الانباریین

الپاچة و الباچچیة

جلد چهارم

الحرکة الفکریة و الثقافیة فی الکاظمیة

الکتاتیب و المدارس فی المدینة

صحافة المدینة

الصحفی الکبیر هادی الانصاری

المجالس الادبیة و الثقافیة فی المدینة

الندوات الادبیة فی المدینة

اعلام الحرکة الفکریة و الثقافیة فی مدینة الکاظمیة

الکفاح الوطنی فی مدینة الکاظمیة

دول حکمت بلادی وادی الرافدین و تشکیل الدولة العراقیة

الدروس المستخلصة من تعاقب الدول علی حکم العراق

انتفاضة الکاظمیة سنة 1935 م

ثورة 14 تموز 1958 و الدفاع عنها فی الکاظمیة

هل الحرکة العسکریة انقلاب امام ثورة؟

الزعیم عبدالکریم القاسم

نواب الکاظمیة فی المجالس النیابیة

شهداء الحرکة الوطنیة و الحکم الاستبدادی فی الکاظمیة

... بیشتر
نویسنده:
محمد امین الاسدی
ناشر:
الوراق للنشر
کلید واژه:
تاریخ الکاظمیة,محمد امین الاسدی,تاریخ کاظمین
عنوان :
حج گزاری مسلمانان روسیه
خلاصه مطلب :

کتاب ارزشمند و متفاوتی که به تازگی انتشار یافته با عنوان «حج گزاری مسلمانان روسیه» یکی از آثار تاریخی بسیار خوب در باره تاریخ حج در ایران است.

این اثر در چندین فصل تنظیم شده است:

فصل اول: سفرنامه های حجاج مسلمان ماوراءالنهر و ترکستان

فصل دوم: گزارش ها و سفرنامه های منتخب از اتباع مسلمانان توسط دولت روسیه

فصل سومک گزارش ها و سفرنامه های منتخب از اتباع غیر مسلمان توسط دولت روسیه

فصل چهارم: سفرنامه هایی که توسط خود مسلمانان به صورت شخصی نوشته شده است.

فصل پنجم پیوستها که شامل حج نامه های تاتارهای قازان، استانبول در حج نامه های تاتاری زبان و نگاهی به پیشینه حج گزاری قزاق هاست.

خانم دوغان کارشناسی ارشد و دکتری خود را در دانشگاه تهران گذارند و پایان نامه وی در هر دو مرحله در باره تاریخ حج گزاری ایرانیان بود. پایان نامه ارشد وی پیش از این توسط نشر مشعر چاپ شده است. علاوه بر این کتاب اثری دیگری حاوی اسناد دولت عثمانی در باره حج گزاری ایرانیان نیز زیرچاپ می باشد.

این کتاب در 691 صفحه به چاپ رسیده و متاسفانه فاقد فهرست اعلام و هر نوع فهرست دیگر است، چیزی که برای این کتاب از نان شب هم واجب تر بوده است.

 

... بیشتر
نویسنده:
اسرا دوغان
ناشر:
کلید واژه:
حج گزاری,حج گزاری تاتارها,حج گزاری مسلمان روسیه,روسیه,استانبول,اسرا دوغان
عنوان :
مجله آینه پژوهش/ شماره 142
خلاصه مطلب :

شماره 142 دو ماهنامه آینه پژوهش منتشر شد و طبق روال همیشگی، مقالاتی در حوزه نقد و معرفی متون و ... دارد. این شماره، در نیمه اسفند سال گذشته منتشر شده و جای خوشوقتی دارد که در زمان سستی و کاهلی مجلات دیگر، به طور مرتب منتشر شده است.

فهرست مقالات این شماره به همراه چکیده چند مقاله مهم به ترتیب زیر است:

ابرهاي تهي؛ فقر ساختار و محتوا در كتاب هاي روش تحقيق/ سيدحسن اسلامي

رهيافت ادبي به قرآن: پيشينه، نتايج و دشواري ها/ نصر حامد ابويد  مترجم: مهرداد عباسي

بچه نازادن به از شش ماهه افكندن جنين/ جويا جهانبخش

نویسنده در این مقاله به نقد دانشنامه قرآن کریم پرداخته است. دانشنامه قرآن کریم، گردآوری اولیور لیمن و ترجمه محمدحسین وقار است که در سال 1391 توسط انتشارات اطلاعات به چاپ رسیده است. نویسنده در نوشتار حاضر با ارائه شاهد مثال هایی از صفحات کتاب، ترجمه کتاب مذکور را در بوته قند و بررسی قرار داده است.

رويكرد انتقادي منتقدان معاصر اهل سنت به مباني كلامي تفسير اماميه/ سيد مجيد پورطباطبايي

کتاب مبانی کلامی امامیه در تفسیر قرآن با رویکرد نقادانه به آرای ذهبی، عسال و رومی کتابی است که آقای راد در سال 1390 و توسط انتشارات سخن به رشته طبع درآمده است. نویسنده در راستای جلب توجه اندیشمندان شیعی به شبهاتی که منتقدان به مبانی کلامی تفسیر شیعی وارد ساخته اند، به معرفی کتاب مذکور اقدام نموده است. در این راستا ابتدا علت و چگونگی شکل گیری کتاب را طرح و سپس بخش های اصلی کتاب را ذکر می کند. در نهایت، نوشتار خود را با ارائه گزارشی از رویکرد انتقادی نسبت به تفسیر قرآن شیعیان در قالب دو قسمت آشنایی با منتقدان معاصر تفسیر امامیه و نیز ارائه گزارشی اجمالی از شبهات وارده منتقدان به تفاسیر شیعی به اتمام می رسد.

ديوان نظام يا ديوان بي نظام؟/ علي حيدري يساوولي

دیوان نظام استرآبادی در چهار بخش اصلی، مقدمه محققان، اشعار، منظومه سعادتنامه و رساله دستور معما در سال 1391 توسط انتشارات کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی به چاپ رسید. نویسنده در نوشتار حاضر کوشیده است این اثر را مورد نقد و بررسی قرار دهد. از این رو در ابتدای نوشتار با ذکر این نکته که یکی از مهم ترین بخش های دیوان ملا نظام استرآبادی دیباچه ای است که شاعر بر آن نوشته، به حذف آن در این تصحیح اشاره می کند. به این دلیل، به طور کامل دیباچه دیوان را عرضه می دارد. وی سپس درباره مقدمه مصححان بر دیوان اشعار، توضیحات مبسوطی ارائه می دهد. در نهایت نگاهی به اشعار ملا نظام در این تصحیح دارد.

آيين قرائت و كتابت قرآن كريم در سيره نبوي/ محمدعلي لساني فشاركي

نگاهي به فرهنگ جامع زبان فارسي/ نيره خداداد شهري

مروري بر پنج مقاله در باره تمدن و تاريخ/ حبيب الله بابايي

منابع ابن ابي الحديد در شرح نهج البلاغه/ محسن رفعت

معرفی ترجمه و شرح مصباح الانس

راهنماي نگارش/ نيره خداداد شهري

راهنماي نگارش پايان نامه/ نيره خداداد شهري

چگونه يك تحقيق مروري انجام دهم؟/ نيره خداداد شهري

... بیشتر
نویسنده:
نویسندگان
ناشر:
دفتر تبلیغات اسلامی
کلید واژه:
مجله آینه پژوهش ش 142,سید حسن اسلامی,جوبا جهانبخش,علی حیدری یساولی
عنوان :
تذکر الانقلاب
خلاصه مطلب :

تذکر الانقلاب، آخرین اثر ملا فیض محمد کاتب هزاره نویسنده معروف افغان است.

فیض محمد در سال 1279 قمری در روستای زرد سنگ از توابع منطقه قره باغ ولایت غزنی در خانوده ای شیعی به دنیا آمد. پدرش سعید محمد بود و او را از کودکی به فراگیری دانش تشویق کرد.

فیض محمد تحصیلات ابتدایی خود را در زادگاهش ادامه داد و برای ادامه تحصیل به قندهار، نجف، قم، سوریه و هند سفر کرد و علاوه بر دروس حوزوی، دیگر علوم متداول آن روزگار را نیز فرا گرفت و به زبانهای عربی، انگلیسی و اردو نیز آشنایی پیدا کرد.

کاتب مدتی عضو دارالتالیف وزارت آموزش و پرورش افغانستان بود و در عین حال به تدریس تاریخ و ادبیات در مدرسه حبیبیه پرداخت.

زندگانی فیض محمد مصادف با دور زمامداری پنج زمامدار افغانستان امیر عبدالرحمان، امیر حبیب الله، شاه امان الله، حبیب الله کلکانی و محمد نادر شاه است که خود رویدادهای این دوران را به چشم مشاهده کرده است.

بعد از سقوط حکومت امان الله خان، حبیب الله کلکانی به قدرت رسید ولی هزاره های افغانستان در مناطق مرکزی این کشور همچنان به امان الله خان وفادار ماندند و حاضر به قبول حکومت کلکانی نشدند.

حبیب الله کلکانی هیئتی را از بزرگان هزاره به سرپرستی فیض محمد کاتب به هزاره جات فرستاد تا آنها را وادار به سازش در مقابل حکومت کنند ولی هیئت بدون نتیجه به کابل برگشت و برخی از روی غرض، به حکومت گزارش دادند که فیض محمد نه تنها مردم را دعوت به سازش نکرده، بلکه آنها را بر علیه حکومت تحریک به قیام کرده است.

به دنبال دریافت این گزارشات، حبیب الله کلکانی نسبت به فیض محمد بدگمان شد و او را مورد ضرب و شتم فروان قرار داد که فیض محمد بر اثر این حادثه مریض شد و مدتی بعد برای مداوا به ایران سفر کرد.

وی بعد از بازگشت از ایران در16 دی سال 1309 در سن هفتاد سالگی در کابل وفات یافت و در این شهر به خاک سپرده شد.

از وی آثار متعددی مانده که هر کدام در تاریخ معاصر افغانستان و بلکه در ارتباط با ایران مهم است. از جمله آثار مهم او می‌توان به سراج التواریخ اشاره کرد. آخرین اثر وی، تذکر الانقلاب است. وی در این کتاب به دور از سایه سانسور، دستگاه سیاسی، حوادث کوتاه دوران حکومت حبیب الله کلکانی و هرج و مرج اجتماعی و سیاسی آن زمان را با دقت و جزئیات و واقع بینی یک مورخ متعهد ثبت و به قید تحریر کشیده است. صراحت لهجه و نقد بی محابای او، این کتاب را به یک نوع نقد روحیات اجتماعی اقشار مختلف جامعه اعم از موافق و مخالف وقشر روحانی و مردم عادی بدل کرده است. بدین ترتیب، کتاب حاضر علاوه بر معلومات تاریخی درجه اول، از لحاظ درک وضعیت و روحیات عمومی نیز حایز ارزش فراوان است.

فهرست مطالب کتاب به ترتیب زیر است:

تذکر الانقلاب؛ ارزش و اهمیت تاریخی آن

اسباب انقلاب افغانستان

شورش و جنبش قبایل سمت جنوبی

ظهور حبیب الله پسر هدایت الله معروف به سقاء و سید حسین

حمله حبیب الله و سید حسین بر کابل

حمله دوم پسر سقاء و داخل شهر کابل شدن تبعه او

خلع عنایت الله خان از امارت و تخلیه

تخلیه ارگ و حرکت عنایت الله خان

اظهار دین‌داری و کردار بی دینی اهالی شمالی

شرح حال و امارت علی احمدخان

از امارت مأیوس شدن علی احمدخان

اقدمات پسر سقاء و سید حسین در اجرای امور امارت

تشکیل دوائر دولتی نمودن پسر سقاء و سید حسین

ملاطف و حمایت دولت انگلیس به اتباع خارجه

اعلان محمد اسلم بلوچ و اعتلای بیرق سید مجذوب

قتل لشکر پسر سقاء در شیخ آباد وردک

وصول نامه محمدنادر خان به پسر سقاء

پاسخ پسر سقاء به صوابدید سردار محمدعثمان خان و حضرت‌ها

عده‌ای از قشون را پسر سقاء به سوار موتر مأمور کردن در لهوگرد

اسلحه و تفنگ خواستن پسر سقاء از اهالی کابل

به جنگ اقدام کردن مردم تگاب

عزم رزم کردن خود حبیب الله با مردم وردک

قشون مأمور کردن حبیب الله در ارغنده و میدان

ضبط کردن محمد سرور خان بابا

شبخون زدن جانب‌داران امان الله خان بر قشون میدان

نتیجه جرگه و کنگاش اهالی سمت مشرقی

به ستوه آمدن مردم کابل و عزم دفع حبیب الله کردن‌شان

تصویبات و تجویزات و ترتیبات اتحاد و اتفاق آیات اهالی مشرقی

تهیه و تدارک سید حسین خان نایب‌السلطنه

تمهیدات حبیب الله خان بر طبق پروگرام و تعلیمات دولت انگلیس

... بیشتر
نویسنده:
ملا فیض محمد کاتب هزاره
ناشر:
بنگاه انتشارات کاوه
کلید واژه:
تذکر الانقلاب,ملا فیض محمد کاتب هزاره
عنوان :
دانشنامه حج و حرمین شریفین/ 5 جلد
خلاصه مطلب :

دانشنامه حج و حرمين شريفين يكي از کتاب‌های مهم در زمینه حج و حرمین شریفین است که به تازگی منتشر شده است.

ادبیات حج و زیارت حرمین شریفین، اکنون ادبیات پرباری است و پشتوانه‌ای بیش از ده قرن برای خود دارد. اکنون نیز هر سال تعداد زیادی زائر برای انجام مناسک حج تمتع و عمره به سرزمین وحی مشرف می‌شوند و با انبوهی از مسائل روبرو هستند. پژوهشکده حج و زیارت بر همین مبنا دانشنامه حج و حرمین شریفین را پی‌ریزی کرده که تا کنون 5 جلد آن منتشر شده است. این دانشنامه، می‌کوشد با تولید مقالات متقن و تحقیقی، بنایی باشد برای رفع سؤالات و شناسایی فرهنگ حج و حرمین شریفین.

طرح اوليه اين دانشنامه در سال 1387 تصویب شده و پس از طی مراحل مختلف، اکنون 5 جلد اول آن منتشر شده و پیشبینی می‌شود به 20 جلد برسد.

در مقدمه کتاب آمده است:

حج و حرمين با بسياري از علوم ديني و انساني گره خورده‌اند و ابعاد گوناگون آن‌ها در فقه، كلام، تفسير، حديث، تاريخ، جغرافيا، هيئت و جامعه‌شناسي کاويده مي‌شوند.

حوزه مطالعات و پژوهش‌هاي حجْ‌محور، گستره شگفتي دارد؛ در اين حوزه گسترده و مبارك، شماري از محورها، اهميت بيشتري دارند؛ از جمله مكه و مدينه‌پژوهي، تبيين فقهي و اجتهادي مناسك، تشريح آداب و اسرار حج و سفرنامه‌نويسي. در محور مناسك‌پژوهي، هر يك از مذاهب بزرگ اسلامي، آثاري گرانقدر پديد آورده‌اند؛ همچنين در حوزه مطالعات تاريخي و جغرافيايي، دور از واقع نيست اگر بگوييم هيچ شهري به‌اندازه مكه و مدينه در كانون توجه تاريخنگاران و جغرافيدانان نبوده است. هيچ رخداد يا مكاني در اين دو شهر مقدس، از نظر پژوهشگران مسلمان پنهان نمانده است. حتي تحولات سياسي معاصر در جهان اسلام، آن‌گاه كه به مكه و مدينه پيوند مي‌خورند، اهميتي ويژه مي‌يابند. در سده‌هاي پيشين نيز آثار فراواني اخبار مكه يا اخبار مدينه را پژوهيده‌اند.

سفرنامه‌ها نيز فصلي درخشان در گستره مطالعات حج‌پژوهي‌اند. بسا اطلاعاتي نادر و ناياب و دانستني‌هايي ارجمند و ارزشمند از اوضاع سرزمين‌هاي اسلامي که از افق سفرنامه‌هاي حج برآمده‌اند و در جايي ديگر، طلوعي ندارند. پاره‌اي از اين آثار، چنان ارزشمند و گرانمايه‌اند كه کمتر محصول فرهنگي ديگري را مي‌توان با آن‌ها سنجيد، زيرا عيني‌‌ترين اطلاعات تجربي را به مخاطبان خود ارزاني مي‌دارند و با دقتي در خور تحسين، تصويرهايي که از رخدادها و اشيا و جاي‌ها برگرفته‌اند، مي‌نمايانند.

اهداف این دانشنامه چنین بیان شده است:

دانشنامه حج و حرمين شريفين، در سمت‌ و سوي كلي خود، نگرشي علمي و تقريبي دارد و در ساختار مقالات خود، استانداردهاي فني دانشنامه‌نگاري را رعايت کرده است و محتوا و ساختار كلي مقالات، به‌گونه‌اي است كه همه مخاطبان خاص و عام را منظور كرده است. اهداف كلي دانشنامه حج و حرمين شريفين بدين شرح‌اند:

1.ارائه مرجعي علمي براي حج‌پژوهان و پژوهشگران آثار اسلامي حرمين.

2.اطلاع‌رساني آسان و جامع براي روحانيان حج.

3.تقريب انديشه‌ها و نگرش‌هاي مذاهب اسلامي در زمينه حج و حرمين.

4. افق‌گشايي در تحقيقات حج و حرمين.

5. گرد‌آوري و گزارشگري مستند از مواريث علمي حجگزاران و حج‌پژوهان.

موضوعاتی که این دانشنامه به آن پرداخته عبارتند از: فقه، تاريخ و اعلام، کتاب‌شناسي، جغرافيا، اديان و مطالعات اجتماعي.

پنج جلد فعلی این مدخل‌ها را در بر گرفته است:

جلد اول: آبار علی ـ احصار و صد

جلد دوم: احکام و خصائص الحرمین ـ افادة الانام

جلد سوم: افاضه ـ بدر بن حسنویه

جلد چهارم: بدرقه ـ بین الحرمین

جلد پنجم: پاکستان ـ جزیرة العرب

امیدواریم این دانشنامه به سرنوشت دیگر دانشنامه‌های کشورمان دچار نشود و طبق وعده داده شده، تا 5 سال آینده به طور کامل منتشر شود.

... بیشتر
نویسنده:
نویسندگان
ناشر:
موسسه فرهنگی هنری مشعر
کلید واژه:
دانشنامه حج و حرمین شریفین,مکه,مدینه,پژوهشکده حج و زیارت
عنوان :
ابوشامة مؤرخ دمشق فی عصر الایوبیین 599 - 665 هـ دراسة تحلیلیة فی سیرته و آثاره التاریخیة
خلاصه مطلب :

ابوالقاسم شهاب الدین مقدسی معروف به ابوشامه،  (۵۹۹ ـ ۶۶۵ق) فقیه محدث، ادیب و مورخ دمشقی صاحب آثار مهم و بسیاری است. وی به سبب خال بزرگی که بر بالای ابروی چب داشت، به ابوشامه معروف شد. زندگی ابوشامه در دمشق طی شده از مهم‌ترین ادوار تاریخ اسلام می‌باشد. ابوشامه در متن وقایع بسیار مهمی قرار داشته و وقایع نگاری او از وقایع عصرش دست اول و مهم است.

وی در یکی از آثارش به نام تراجم رجال القرنین شرح حال خود را نگاشته است. ابوشامه افزون بر شخصیت تاریخی، فقیه و ادیب برجسته‌ای بود و در زمانش، شافعی مذهبان به او می‌بالیدند. وی در مکتب تاریخ‌نگاری شام نزد اساتیدی مانند ابن عساکر، ابن قدامة، سخاوی، شهرزوری و آمدی علم آموخت.

نوشته‌اند ابوشامه اخلاق تندی داشت و به همین دلیل دانشمندان عصرش از او رنجیده خاطر بودند.

مهم‌ترین تألیف ابوشامه، الروضتین فی اخبار الدولتین یا ازهار الروضتین و ذیل آن است که از بهترین مآخذ تاریخی برای جنگ‌های صلیبی محسوب می‌شود و محققان با آنها آشنا هستند. برای وی 49 کتاب و رساله برشمرده‌اند که به جز الروضتین و ذیل آن برخی از آثار او عبارتند از:

ابراز المعانی من حرز الامانی، الارجوزه فی الفقه، الباعث علی انکار البدع و الحوادث، شرح ذات الاصول، شرح ذات الدرر، ضوء الساری الی معرفة رؤیة الباری، قصیدتان فی منازل طریق الحج، المقاصد السنیة، الواضح الجلی فی الرد علی الحنبلی و ...

کتاب حاضر به زندگی، آثار، شیوه تاریخ‌نگاری و اهمیت ابوشامه در تاریخ‌نگاری عصر ایوبی‌ها و وقایعی که ثبت کرده، می‌پردازد.

فهرست مطالب کتاب به ترتیب زیر است:

سیرة حیاته

مؤلفاته التاریخیة

کتاب الروضتین

المذیل علی الروضتین

نزهة المقلتین فی سیرة الدولتین العلائیة و الجلالیة

مختصر تاریخ دمش لابن عساکر

بقیة مؤلفات ابی شامة التاریخیة التی لم تصل الینا

مؤلفات ابی شامة فی العلوم الاخری

کتب نسبت لابی شامة و لیست له

تلامیذ ابی شامة و من سمع منه

... بیشتر
نویسنده:
ابراهیم الزبیق
ناشر:
مؤسسة الرسالة - الدار العامرة
کلید واژه:
ابوشامه دمشقی,ابراهیم الزبیق
عنوان :
یاران امام به روایت اسناد ساواک 49 - آیت الله کفعمی خراسانی
خلاصه مطلب :

آیت الله شیخ محمد کفعمی خراسانی در سال 1280ش در خانواده ای روحانی در محله عیدگاه مشهد مقدس به دنیا آمد.

پدرش آیت الله شیخ رجبعلی محدثی خراسانی از معمرین علمای خراسان و اولین وکیل دعاوی مشهد و مدرس مدرسه ابدال خان و از روحانیونی بود که از راه کشاورزی تأمین معاش می‌کرد و مادرش زنی متدینه و عالمه به شمار می‌آمد. محمد در کودکی قرآن را نزد مادر آموخت و در نوجوانی وارد حوزه علمیه مشهد شد.

وی پس از مدتی تحصیل در مشهد مقدس، برای ادامه تحصیل به نجف اشرف مهاجرت کرد و در درس علمای معروف آنجا مانند میرزا باقر زنجانی، میرا حسن مشکینی، ضیاء الدین عراقی و سید ابوالحسن اصفهانی شرکت کرد.

آیت الله کفعمی پس از طی مدارج علمی و دریافت اجازه اجتهاد از چند تن از علمای نجف اشرف، به علت رسیدن اخبار ناگوار دوره رضاشاه، تبعید پدر به باخزر و درخواست‌های مکرر مادرش به مشهد برگشت.

کفعمی پس از مراجعت به مشهد، ضمن ازدواج با یکی از اقوام زابلی به زابل مسافرت کرده و در آنجا ساکن می‌شود. وی ضمن کمک به محرومین در مسجدی مشغول تبلیغ و نماز می‌شود و پس از مدتی به درخواست یزدی‌های مقیم زاهدان به این شهر می‌رود.

وی با درک موقعیت زاهدان، ضمن حفظ وحدت و میانه‌روی دست از مبارزات سیاسی با رژیم پهلوی بر نداشت و از سال 42 همراه با قیام امام خمینی (ره) بود. کفعمی با پخش اعلامیه‌ها و سخنرانی‌های امام، از نهضت ایشان حمایت می‌کرد. کفعمی در مبارزات خود، به ضعفا و تبعیدشدگان هم توجه داشت، ضمن آن که از مبارزه علیه فرقه بهائیت نیز قافل نبود. در راهپیمایی‌های دوران انقلاب، سازمان دهنده و رهبر انقلابی‌های آن سامان بود. وی پس از انقلاب به عنوان امام جمعه زاهدان منصوب شد و در سال 1362 بر اثر بیماری در مشهد مقدس بستری و پس از مدتی فوت کرده، در حرم مطهر رضوی دفن شد. از او کتابی با عنوان ضیاءالمصابیح فی مستدرک المفاتیح برجای مانده است. فعالیت‌های عمرانی ـ مذهبی زیادی از او در شهرهای سیستان و بلوچستان بر جای مانده و هنوز ندای وحدت‌بخش او در این استان در گوش معمرین باقی مانده است.

کتاب حاضر چهل و نهمین کتاب اسناد ساواک درباره یاران امام خمینی (ره) می‌باشد که به مستند کردن نقش آیت الله کفعمی خراسانی در نهضت امام می‌پردازد.

کتاب پس از مقدمه‌ای نسبتا طولانی اسناد را ارائه می‌کند و سپس فهرست اعلام و تصاویر می‌آید.

... بیشتر
نویسنده:
مرکز بررسی اسناد تاریخی
ناشر:
مرکز بررسی اسناد تاریخی
کلید واژه:
یاران امام به روایت اسناد ساواک,آیت الله محمد کفعمی خراسانی
عنوان :
مراقد علماء البحرین فی الخارج
خلاصه مطلب :

بحرین در گذشته نام منطقه‌ای بود از بصره تا عمان کنونی. این منطقه نواحی شرقی ساحل عربستان را هم دربر می‌گرفت و کل جزایر کنونی بحرین و منطقه شرقیه عربستان مانند شهرهای مهم قطیف و احساء جزء بحرین محسوب می‌شدند. بحرین از ابتدا تحت نفوذ قبایل شیعی قدرتمندی مانند بنی عبدالقیس بود و تشیع نفوذی کهن و غیر قابل انکار در آنجا داشت. غیر از مدتی که قرامطه بر بحرین تسلط پیدا کردند، تا کنون تشیع در آنجا همیشه در اکثریت بوده است. در دوران کهن از زمان ساسانیان گرفته تا اواخر قاجار، همیشه بحرین تحت سلطه ایران بود و سپس در دوره پهلوی با بلند شدن زمزمه‌های جدایی آن، دست آخر از ایران جدا شد.

اکنون بحرین با جمعیتی با اکثریت شیعه تحت حاکمیت ظالمانه کسانی قرار گرفته که چندین سال است حقوق رسمی آنها را پایمال می‌کند.

بحرین همیشه مهد علما و دانشمندان بزرگ شیعی بوده که در سراسر تاریخ اسلام و به خصوص پس از دوره صفویه نقش مهمی در بیان تعالیم شیعی ایفا کردند. این دانشمندان در کتب تراجم و رجال معرفی شده‌اند و چون در نقاط مختلف جغرافیایی پراکنده شدند، اکنون کتاب حاضر به معرفی علمایی از بحرین پرداخته که از آنجا برخاسته و در خارج از بحرین وفات کرده و دفن شده‌اند.

در این کتاب 192 نفر از این علما که در خارج از بحرین دفن شده‌اند، معرفی و شرح حال مختصری از هر یک نگاشته شده است.

... بیشتر
نویسنده:
محمد بن عیسی آل مکباس البحرانی
ناشر:
مرکز ابن میثم البحرانی للدراسات و التراث
کلید واژه:
بحرین,محمد بن عیسی آل مکباس البحرانی
عنوان :
نقد نسخه شناخت در شماره جدید مجله آیینه پژوهش
خلاصه مطلب :

شماره جدید مجله آیینه پژوهش با مقالات متعددی در زمینه نقد و بررسی کتاب ها، متون و منابع منتشر شد.

شماره های 143 و 144 (آذر و اسفند 92) مجله آیینه پژوهش طبق روال معمول منتشر شد. مقالاتی که در این شماره آمده، موضوعات معهود مجله است. افزون بر چند مقاله و معرفی کتاب، گویا ماجرای کتاب نسخه شناخت و نقد و ردهای آن هنوز بین دو پژوهشگر علی صفری آق قلعه و حسام الدین پرهام ادامه دارد. البته نقد آقای پرهام قبلا در برخی سایت ها درج شده است.

فهرست مقالات این شماره به ترتیب زیر است:

اخلاق نگارش: رهیافتی فضیلت گرا / سید حسن اسلامی

در چکیده این مقاله آمده است: مقبولیت نوشته، افزون بر رعایت مسائل فنی و ساختاری نگارش، در گرو رعایت اصول اخلاقی است. به این معنا که اخلاق نگارش بخشی ناگسستنی از فرآند نوشتن است. برای بررسی اخلاق نگارش می توان از رهیافت های مختلفی چون پیامدگرایانه، تکلیف گرایانه، و فضیلت گرایانه سود جست. با این حال نویسنده در نوشتار حاضر اخلاق نگارش را از منظر فضیلت گرایانه به بحث می گذارد.

معرفی حوزه های علمیه معاصر شیعه لبنان/ مجید شاکر سلماسی

در طول تاریخ، حوزه های علمیه پاسداری از فرهنگ و اندیشه شیعه را برعهده داشته اند. بعد از دو حوزه علمیه قم و نجف، حوزه های علمیه شیعه در لبنان حائز اهمیت هستند. نویسنده در نوشتار حاضر به معرفی حوزه های علمیه لبنان، مؤسسان، نظام آموزشی و اهداف آنها اقدام نموده است.

همروی فلسفه سیاسی و فقه سیاسی/ سید صادق حقیقت

لغزش ها در معرفی امامزادگان قم/ سید حسن فاطمی

کم توجهی پژوهشگران به امام زادگان، زمینه ساز بروز خلاف واقع ها و لغزش ها در معرفی امامزادگان شده است. نویسنده در نوشتار حاضر سعی دارد لغزش هایی را که در معرفی امامزادگان قم مشاهده کرده، بیان دارد. به اعتقاد وی منشأ اصلی بخشی از اشتباه ها، لغزش در بعضی نسخه های تاریخ قم است.

مهاجرت جبل عاملیان به ایران صفوی افسانه یا حقیقت/ محمد نبی سلیم

علمای جبل عامل نقش قابل توجهی در تحکیم مبانی مشروعیت دولت صفویه، ترویج شعائر دینی و پیگیری سیاست مذهبی صفویه داشته اند. از برجسته ترین دانشوارن مهاجر از لبنان، محقق کرکی بود که او را مروج شیعه در سده 10 ق خوانده اند. تاریخ پژوه معاصر، اندرو نیومن در مقاله ای با ذکر دلایلی ادعا نموده است که مهاجرت علمای جبل عامل بیشتر به افسانه می ماند. نویسنده در نوشتار حاضر تلاش نموده است با برگردان بخش اصلی از مقاله نویسنده مذکور، به طرح پرسشگری و نقد ادعاهای نیومن اقدام کند.

رویکرد محمد رشید رضا به سنت/ محمدعلی مهدوی راد

نقد ماجرای فکر فلسفی/ محمود هدایت افزا

نقدی بر دیوان عارف/ مهدی فیروزیان

نکاتی درباب فرهنگ نگارش/ سید محسن اسلامی

قزلباش و هزاره در لابلای تاریخ افغانستان/ سید جمال موسوی

نگاهی اجمالی به کتاب نسخه شناخت/ حسام الدین پرهام

در مقدمه این نقد آمده است:

در عصر حاضر پرداختن به مباحثي از قبيل نسخ خطي، ميراث مكتوب، دست‌نوشتهاي دوره اسلامي و نظاير آن، از موضوعات بسيار ضروري، تخصصي و شاذّي است كه ورود بدان هم بن‌ماية علمي مي‌خواهد، هم جسارت؛ و فقدان يا كمي منابع در اين راستا، و خالي بودن عرصه باعث شده است تا هر مبتديي به سفارش يا فرمايش برخي به خود جرأت دهد و در قفاي نام بزرگي، دست به قلم‌فرسايي در اين عرصه دراز نمايد و بعد به خود ببالد كه فلان بر كتاب من تقريظ فرموده، پس اين مكتوب را نظيري نيست و مقبول طبع عقلا و فضلا و محافل علمي است! و بدتر آن‌كه ادعا دارد تا اين اثر را البته بايد كتاب درسي براي نوآموزان اين وادي تعبيه نمود!

به هرحال، راقم اين سطور، به عنوان يك نوآموز و دانش‌آموختة مبتدي اين رشته، با تورّقي مختصر در اين كتاب البته در فرصتي محدود در ظرف چند ساعت- به نكاتي برخورد كه در طول چند سال مطالعات پيشين خود در مباحثي از اين دست، بسيار غريب و در عين حال سست يافت؛ بخصوص كه اين اثر ادعاي اولين قدم مهم در اين زمينه را دارد و تلاش كرده تا در جامعه علمي جايي براي خود باز كند! و حتي در برخي مراكز به عنوان كتاب درسي معرفي شده است!!

ناگفته نماند كه قبل از اين تصحيحي از تحفه‌العراقين مؤلف اين كتاب، كه توسط ميراث مكتوب در سال 1387منتشر شده بود، توسط آقاي سعید مهدوی‌فر با عنوان «گذری بر تحفه العراقین(ختم الغرایب) خاقانی شروانی» در مجله آينه ميراث (ش49) مورد نقد و بررسي قرار گرفته و كاستي‌هاي و اغلاط تصحيحي آن ياد شده بود. حال اين اثر به عنوان دومين اثر جدي وي بر بنده جالب بود كه با آن بضاعتي كه پيش از اين از وي سراغ داشتيم، تا چه حدي از عهده بر آمده است، آن هم در مبحثي چنين مهم.

و من‌بنده بي‌بضاعت از روي تكليف و وظيفه، به نقد و بررسي اين كتاب پرداخته، و وقت خويش را صرفاً به خاطر دغدغة فرهنگي بدان صرف نموده، نكاتي مختصر از آن را ياد كرده تا آنچه به گمان حقير براي ايضاح مخاطبان عزيز لازم مي‌نمود، يادآور شود و گمان بر اين دارد كه قضاوت را به اهل فضل بسپارد.

گذری بر کتاب الشواهد الربوبیه/ اصغر رمضانی

پاره های اسلام شناسی/ محمد حسین رفیعی

مأخذ شناسی فارسی کتیبه ها و سنگ قبرهای اسلامی/ احمد خامه یار

معرفی اجمالی

انس المهج و حدائق الفرج/ افسانه حصیری

دین اختیاری یا دین اجباری/ غلامرضا نوعی

احکام مهریه از منظر فقه شیعه/ محمدحسین عبدلی آشتیانی

روش تحقیق با تکیه بر حوزه علوم قرآن و حدیث/ نیره خدادادی شهری

اسلام در شرق آفریقا/ غلامرضا نوعی

... بیشتر
نویسنده:
نویسندگان
ناشر:
دفتر تبلیغات اسلامی
کلید واژه:
مجله آیینه پژوهش,شماره 143 و 144,مقالات نقد و بررسی,نسخه شناخت
عنوان :
رویارویی شرق و غرب در عصر روشنگری (فرانسه و امپراتوری عثمانی در سده هجدهم)
خلاصه مطلب :

آشنایی مسلمانان با غرب و تأثیر پذیری از آنان دست مایه مقالات، کتاب ها و نوشته های زیادی شده است. کتاب حاضر به همین بحث می پردازد، البته با عنوان رویارویی شرق و غرب. در مقدمه کتاب آمده است:

امپراتوری عثمانی که از سده 15 تا 18 میلادی از قدرت های برتر جهان و خاصه مظهر قدرت جهان اسلام بود تا جایی که رقبای غربی این امپراتوری پیوسته از آن در هراس بودند از سده 18 دچار ضعف شد و به انحطاط گرایید. اما اروپاییان تا این زمان به پیشرفت های چشمگیری در زمینه های مختلف سیاسی، نظامی، اقتصادی و غیره دست یافتند، به سرعت گام به جلو می نهادند و در حال قدرت نمایی در جوامع غربی بودند. می توان گفت در این زمان رابطه بین اسلام و مسیحیت در عرصه های گوناگون به ویژه در عرصه علم روندی معکوس یافت، مسیحیان که پیش تر شاگرد بودند به آموزگار و آن های که استاد بودند به شاگرد تبدیل شدند.

در چنین اوضاع و احوالی بود که برخی گروه های جامعه عثمانی به منظور جلوگیری از انحطاط جامعه خود بر آن شدند تا در موارد گوناگون از الگوهای غربی اقتباس کنند. گرچه در آغاز، مسلمانان مایل بودند فقط محصولات کفار در عرصه نظامی و پزشکی را اقتباس کنند، یعنی آن عرصه هایی که پیروزی و شکست، زندگی و مرگ را رقم می زدند، اما در واقع آنان از این طریق نخستین پنجره جامعه اسلامی را به روی غرب گشودند، سپس به تدریج سایر فرآورده های تمدن غرب نیز مورد استقبال قرار گرفت.

این کتاب نخستین اثری است که به موضوع جریان و مجاری اولیه نفوذ تمدن جدید غرب به درون جامعه اسلامی پرداخته است. ویژگی این اثر منسجم بودن مباحث مطرح شده در آن است؛ شاید خوانندگان بعضی موضوعات را در کتاب های پراکنده خوانده و دیده باشند، اما در این کتاب کوشیده مطالب با نظم خاصی تدوین گردد.

این اثر در 3 بخش با عناوین «تعامل بین دو جامعه از طریق سفارت»، «عوامل موثر بر تعاملات و تاثیرات غربی» و «عوامل موثر بر گسترش تاثیرات غربی به درون جامعه عثمانی» تدوین شده است.

بخش اول کتاب به بررسی تعاملات فرهنگی میان 2 تمدن در زمینه های هنر و معماری، آداب و رسوم و تاثیر حضور سفیران در برقراری این رابطه پرداخته است.

بخش دوم کتاب نیز به عوامل اثر گذار در برقراری رابطه اعم از ابزارهای ارتباطی، انگیزه‌ها و محرک‌ها و هم‌چنین موانعی که در ایجاد رابطه وجود داشته است، می پردازد.

هم‌چنین در بخش سوم، تجارت و دانش فنی از بعد تاثیراتی که بر گسترش تاثیرات غربی به درون جامعه عثمانی داشته، مورد بررسی قرار گرفته و در ادامه آن گروه های اجتماعی ساکن در امپراطوری عثمانی معرفی می‌شود.

فهرست مطالب کتاب به ترتیب زیر است:

تعامل بین دو جامعه از طریق سفارت

عوامل مؤثر بر تعاملات و تأثیرات غربی

عوامل مؤثر بر گسترش تأثیرات غربی به درون جامعه عثمانی

... بیشتر
نویسنده:
فاطمه موگ گوچک
ناشر:
بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی
کلید واژه:
شرق و غرب,عصر روشنگری,فرانسه و عثمانی,فاطمه موگ گوچک,عبدالله همتی گلیان
عنوان :
چشم اندازهایی از جاده ابریشم دریایی: از خلیج فارس تا دریای چین شرقی
خلاصه مطلب :

کتاب «چشم اندازهایی از جاده ابریشم دریایی؛ از خلیج فارس تا دریای شرقی چین»، مجموعه مقالاتی به ویراستاری پرفسور، «رالف کاوتس» و از سلسله مجموعه «تاریخ دریایی آسیای شرقی» است که توسط انتشارات «هاروزوویتس ورلاگ» در سال 2010 م در ویسبادان به چاپ رسیده است. کتاب، شامل یک پیشگفتار، یک مقاله مقدماتی و سه بخش با عناوین «چشم‌اندازهای ایرانی و عربی»، «مراودات دو قطب ایران و چین» و چشم‌انداز چینی» در 193 به زبان انگلیسی است.

همان گونه که ویراستاری کتاب در پیشگفتار خود ذکر کرده است، مجموعه مقالات این کتاب، حاصل یک کنفرانس علمی تحت عنوان «چشم‌اندازهایی از جاده ابریشم دریایی؛ از خلیج فارس تا دریای شرقی چین» بوده که در فوریه سال 2004 م، در انستیتو ایران شناسی اتریش برگزار شده است.

پروفسور رالف کاوتس، ویراستار کتاب، استاد فعلی بخش مطالعات چین دانشگاه بن در آلمان، از جمله برجسته‌ترین محققان حوزه مطالعات دریایی و به ویژه مراودات خلیج فارس با چین است. او که مدت یک سال را در دانشگاه تهران گذرانده، به زبان فارسی تسلط دارد و استاد زبان چینی در دانشگاه بن هم هست و از این نظر او از معدود محققانی است که به زبان‌های عمده حوزه تجارت دریای شرق و غرب تسلط دارد و تا کنون آثار بسیاری در زمینه تاریخ خلیج فارس و روابط ایران و چین از او منتشر شده است.

کتاب حاضر دربردارنده یک مقاله مقدماتی و سیزده مقاله اصلی است و ویراستار در پیشگفتار خود درباره نحوه تنظیم و ترتیب کتاب می‌نویسد:

این مقالات بر اساس اولویت جغرافیایی موضوعات از غرب به شرق تنظیم شده است و به سه بخش چشم‌اندازهای ایرانی و عربی، مراودات دو قطب ایران و چین و چشم انداز چینی تقسیم می‌شود.

فهرست مطالب کتاب به ترتیب زیر است:

مقاله مقدماتی: نمای کلی از روابط سیاسی میان ایران و چین: یه یی لیانگ

بخش نخست: چشم‌اندازهای ایرانی و عربی

  1. جزیره‌ای تحت نفوذ: سُقوطرِه در چهار راه مصر، ایران و هند از دوران باستان تا اواخر دوره جدید: زولتان بیدرمن
  2. هرموز تحت سلطه پرتغالی‌ها: یادداشت‌هایی درباره شبکه‌های اقتصاد دریایی هند (اوایل سده شانزدهم میلادی): دژانیرو کوتو
  3. شبکه کازرونی؟: رالف کاوتس
  4. روابط دیپلماتیک صفویه و سیام در سده هفدهم میلادی: جئورجیو روتا

بخش دوم: مراودات دو قطب ایران و چین

  1. زبان میانجی در امتداد جاده ابریشم: زبان فارسی در چین طی سده چهاردهم تا شانزدهم میلادی: لیوبینگ‌شنگ
  2. تبریز و یوآن چین: موریس روسابی
  3. الگوهای تبادل هنرهای تزیینی میان چین و آسیای جنوب غربی: تیم استنلی
  4. صادرات گیاهان دارویی معطر از ایران و عربستان به چین؛ بررسی مجدد یادداشت‌های یو یانگ زازو: آنجلا شوتن هامر

بخش سوم: چشم‌انداز چینی

  1. مسیرهای دریای در اقیانوس هند در دوران معاصر بر اساس متون بودایی چینی: ماکس دیگ
  2. پهلوان تاجر یا خائن؟ یک سمرقندی در مالاکای قرون وسطی: رالف کاوتس
  3. نکاتی چند پیرامون با ـ لا ـ شی و پارسی‌ها در دوره سلسله مینگ: جئوف وید
  4. نام‌خانوادگی لی و پو در شرق آسیا، تعاملات جاده ابریشم دریای خاورمیانه در طول سده دهم تا دوازدهم میلادی: جئوف وید
... بیشتر
نویسنده:
نویسندگان
ناشر:
پژوهشکده تاریخ اسلام
کلید واژه:
جاده ابریشم دریایی,خلیج فارس,دریای شرقی چین,محمدباقر وثوقی,پریسا صیادی
عنوان :
الامام الحسن علیه السلام فی مواجهة الانشقاق الاموی
خلاصه مطلب :

بازخوانی تاریخ اسلام و ریشه یابی روایات و منقولات منابع و نوشته های اولیه، برای بازنمایی و پی بردن به واقعیت بسیار مهم است. یکی از حوادث مهم صدر اسلام، صلح امام حسن علیه السلام است. متأسفانه آثار و نوشته های موجود تناقض بسیاری دارد و در بعضی موارد دست جعل و تزویر آشکارا در آن دیده می شود.

با آن که درباره امام حسن (ع) و صلح ایشان کتاب های متعددی نوشته شده، ولی هنوز جای پژوهش بیشتری دارد.

کتاب حاضر در همین راستا سعی کرده است روایات و منقولات موجود در باره این صلح را در ترازوی نقد و بررسی قرار دهد و صحیح را از سقیم تشخیص دهد.

مؤلف بازخوانی مصادر اولیه را در راستای جواب به این دو سؤال سلبی دانسته که چرا مردم عراق در زمان امام علی، امام حسن و امام حسین علیهم السلام از یاری ایشان دست کشیدند و نتوانستند مانند مردم شام که به یاری معاویه برخاستند دولتی تشکیل بدهند.

بحث دیگری که مؤلف دنبال آن است، جواب به این حرف مستشرقین و کسان دیگری که عصمت امام حسن (ع) را قبول ندارند می باشد که شخصیت امام حسن (ع) شخصیتی جدای از پدر بزرگوارش امام علی علیه السلام بود.

مباحث این کتاب برای پاسخ گویی به این سؤالات و شبهات آمده است. از جمله نتایج نویسنده در زمینه مصادر اولیه آن است که بیشتر مطالبی که درباره صلح نوشته شده یا روایات مشکوک درباره امام حسن علیه السلام و آنچه که در زمینه طعن و سرزنش کوفیان نقل شده، از طرف عباسیان وضع و جعل شده و در دوره حکومت عباسیان پیدا شده است.

مؤلف علت این جعل و وضع را دشمنی عباسیان با حسنیان انقلابی می داند که علیه خلافت عباسی مدام قیام می کردند.

وی در این راه مباحث و مطالب دیگری را مورد نقد و بررسی قرار داده است.

فهرست مطالب کتاب به ترتیب زیر است:

المدخل: التمهید و سیر البحث

الباب الأول: الرؤیة المشهورة فی تعلیل الصلح

الباب الأول/ الفصل الاول: المستشرقون: الحسن علیه السلام شخصیة ضعیفة منهارة

الباب الأول/ الفصل الثانی: الإسلامیون: الکوفیون متفرقون متخاذلون

الباب الثانی: القراءة الجدیدة الفتح المبین لمشروع علی علیه السلام الذی حققه الحسن علیه السلام بصلحه

الباب الثانی/ الفصل الأول: خلفیات الصلح

الباب الثانی/ الفصل الثانی: السنوات العشر الاولی من الصلح (سنوات الفتح المبین لمشروح علی علیه السلام)

الباب الثانی/ الفصل الثالث: سیرة الامام الحسن علیه السلام (معالم امامته الدینیة و مرجعیته فی عمل الخیر)

الباب الثانی/ الفصل الرابع: السنوات الشعر بعد وفاة الحسن علیه السلام (الغدر المبین لمعاویة)

الباب الثانی/ الفصل الخامس: تعلیقات علی موارد من کتاب صلح الحسن علیه السلام للعلامة الحجة الشیخ راضی آل یاسین رحمه الله

الباب الثانی/ الفصل السادس: مسار الامامة الالهیة لاربعین سنة

الباب الثانی/ الفصل السابع: مقارنة بین صلح النبی (ص) الحدیبیة و صلح الحسن (ع)

الباب الثالث/ الفصل الثامن: مقتطفات من تاریخ الکوفة من سنه 14 هـ ـ 148 هـ

الباب الثالث: العباسیون یحذون حذو الأمویین فی تحریف التاریخ

الباب الثالث/ الفصل الأول: تحریف الامویین للتاریخ

الباب الثالث/ الفصل الثانی: انشقاق العباسیین عن العلویین

الباب الثالث/ الفصل الثالث: سیاسة الاعلام العباسی

الباب الثالث/ الفصل الرابع: الروایات الطاعنة فی عقیدة الوصیة بعلی علیه السلام

الباب الثالث/ الفصل الخامس: کتاب ابی مخنف فی مقتل الحسین علیه السلام

الباب الثالث/ الفصل السادس: الروایات الطاعنة فی اهل الکوفة علی لسان علی و الحسن علیه السلام

الباب الثالث/ الفصل السابع: الروایات الطاعنة فی الحسن علیه السلام

الباب الثالث/ الفصل الثامن: ملاحظات نقدیة حول روایة البخاری فی الصلح و شرح ابن حجر لها

الباب الثالث/ الفصل التاسع: الروایات التی تطعن فی اهل الکوفة

الباب الرابع: خلاصة و خاتمة

الباب الرابع/ الفصل الاول: شخصیة الحسن علیه السلام بین الافتراء و الواقع

الباب الرابع/ الفصل الثانی: القراءة السائدة للصلح و المشکلات امامها

الباب الرابع/ الفصل الثالث: صلح الامام الحسن علیه السلام قراءة جدیدة

الباب الرابع/ الفصل الرابع: مسار ثقافة الامة المسلمة

الباب الرابع/ الفصل الخامس: خلاصة فی المقارنة بین مراحل سیر مشروعین

... بیشتر
نویسنده:
السید سامی البدری
ناشر:
دار الفقه للطباعة و النشر
کلید واژه:
صلح امام حسن (ع),سید سامی بدری
عنوان :
فصلنامه علمی ـ پژوهشی تاریخ اسلام/ شماره 54
خلاصه مطلب :

شماره جدید مجله علمی ـ پژوهشی تاریخ اسلام با مقالات زیر منتشر شد.

علل و عوامل دگرگونی تاریخی و اجتماعی از منظر قرآن/ غلامرضا جمشیدیها، روح الله رضوانی

تاریخ بخارای غنجار و نقل‌های برجای مانده از آن/ رسول جعفریان

در چکیده این مقاله آمده است: تاریخ‌های محلی یکی از منابع بسیار با ارزش در شناخت تاریخ و جغرافیای دنیای اسلام و مهم‌تر از آن شناخت رجال و دانشمندان اسلامی و تحقیق درباره تمدن و فرهنگ اسلامی هستند. در این زمینه، خراسان پیشتاز است و آثار فراوانی درباره آن در قرن‌های سوم تا ششم تألیف شده است. یکی از این آثار که منبعی منحصر به فرد درباره شهر بخارا بوده است، تاریخ بخارای غنجار است که به سال 412 ق در گذشته است. از این اثر، نسخه‌ای شناخته نشده و تنها بخش‌هایی از آن در منابع بعدی بر جای مانده است. این مقاله به بررسی زندگی غنجار، تاریخ بخارا و قطعات باقی‌مانده از آن می‌پردازد.

منجی گرایی در عصر حاکمیت مغول‌ها در ایران/ حسین ایزدی

اعتقاد به مهدی موعود، موعود گرایی و ظهور مصلحی که در آخرالزمان به ظلم، ستم و فساد خاتمه می‌دهد و عدالت و مساوات برقرار می‌کند همواره در ادیان و مذاهب مختلف جهان مطرح بوده است. با توجه به کلام صریح قرآن و روایت‌های متواتری که از پیامبر اسلام (ص) و سایر امامان معصوم (ع) درباره ظهور حضرت مهدی (ع) آینده سعادت‌بخش و برقراری عدالت و مساوات بیان شده است، افراد مختلفی در گستره تاریخ اسلام در پی بهره‌برداری از اندیشه مهدویت برای مشروعیت بخشیدن به اقدامات خود و جذب هوادار بوده‌اند. یکی از اداوار تاریخی که به دلیل گسترش ستم و فساد شاهد ظهور مدعیان مهدویت هستیم، دوران حمله و حکومت مغول‌ها در ایران است. مردم ایران در دوره مغول‌ها برای یک زندگی همراه با عدالت، مساوات و آرامش جذب افرادی شدند که حرکت خود را با ادعای مهدویت آغاز کرده بودند.

موضوع این مقاله، پرداختن به ظهور مدعیان مهدویت و زمینه های قیام آنان در این عصر است و در آن، قیام‌هایی مانند قیام محمود تارابی، ابوالکرام دارانی، ابوصالح حلی، احمد شامی، موسی کردستانی و امیر تیمورتاش چوپانی بررسی می‌شود.

پدیده قهرمانگی در عصر عباسی (232 ـ 334 ق)/ عباس احمدوند، زهرا امیری

در عصر دوم خلافت عباسی (232 ـ 334 ق) به ویژه در ایام خلافت مقتدر بالله با پدیده‌ای به نام قهرمانگی روبه رو می‌شویم. قهرمانه عنوان زنی بود که واسطه حرم با دربار خلفا بودند و بسته به توانایی و نفوذشان وظایف مختلفی به آنان محول می‌شد. سلطه ترکان بر امور خلافت، ماهیت فردی و ضعف روزافزون مقتدر و کشمکش بر سر قدرت باعث گردید قهرمانه‌ها با بهره‌گیری از این شرایط به اعمال نفوذ در عرصه‌های مختلف سیاسی و اجتماعی بپردازند. آنان در امور مختلف خلافت، چون عزل و نصب وزرا، امیران و فرماندهان سپاه دخالت می‌کردند و صاحب مناصب حساس و مهمی چون قضاء، خزانه‌داری و زندان بانی افراد برجسته شدند. این مقاله با بررسی این پدیده و معرفی تعدادی از قهرمانه‌های معروف عصر خلیفه مقتدر بالله، به مسئله حضور زنان در سیاست می‌پردازد.

زمینه‌ها و عوامل اصلی مهاجرت قبایل هلالی به مصر و افریقیه/ محمدعلی چلونگر، مهدی عزتی

قانون اساسی مشروطه اول و امکان ترقی جامعه عثمانی از نگاه جلال نوری/ غلامعلی پاشازاده

ورود مسلمانان به آمریکا؛ بازخوانی یک دیدگاه/ عبدالله فرهی

... بیشتر
نویسنده:
نویسندگان
ناشر:
دانشگاه باقر العلوم (ع)
کلید واژه:
فصلنامه تاریخ اسلام,تاریخ بخارای غنجار,منجی گرایی در عصر مغولان,قهرمانگی در عصر عباسی,ورود مسلمانان به آمریکا
عنوان :
صریح الملک: وقف نامه بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی
خلاصه مطلب :

شیخ صفی الدین اردبیلی هنگام مرگ در سال 735 ق، میراثی از خود برجای گذاشت که بعدها یکی از قدرتمندترین حکومت‌های ایران از دل آن به وجود آمد.

پسرش شیخ صدرالدین موسی پس از فوت او بقعه‌ای بر مزار پدر ساخت که پس از به قدرت رسیدن صفویه یکی از مراکز نیرو دهنده و معنویت بخش به این سلسله بود. شاه اسماعیل صفوی به عنوان مرشد قزلباشان در این مکان دفن شد و در زمان شاه طهماسب، شاه عباس اول و شاه عباس دوم توجهات و عنایات زیادی به این مکان شد. موقوفات زیادی که شاهان صفوی بر این بقعه صرف کردند، در حدی بود که کفاف تجهیزات یک لشکر را می‌داده است.

بخشی از موقوفات این بقعه با عنوان صریح الملک در چهارنسخه وجود داشته است. گو این که صریح الملک در چند مجلد بوده است. یکی از نسخه‌های این وقف‌نامه نوشته زین العابدین عبدی بیگ نویدی شیرازی (م 988 ق) است.

در لغت‌نامه دهخدا ذیل لغت صریح الملک آمده است: این اصطلاح در تاریخ غازانی در ردیف قباله و صک (چک ) آمده و مقصود از آن واضح نیست : از جمله معظمات امور... یکی دعوی باطل است بعلت قبالات کهن و صکوک و صریح الملک مکرر که در دست هر کس مانده باشد. (تاریخ غازانی ص 226). یا چون املاک بسیاری دارد صریح الملکی ساخته و باز در (دو؟) نسخه کرده . (تاریخ غازانی همان صفحه ). و آن مجموع قبالات و صکوک و صریح الملک یا بعضی از آن در دست بایع یا ورثه او مانده . (تاریخ غازانی همان صفحه ).

عبدی بیگ به غیر از حساب و مستوفیگری از همان دوارن جوانی در سرودن شعر، به خصوص در پرداختن به مثنوی‌ها و جواب گفتن خمسه نیز ید طولائی داشته و تخلص نویدی را برای خود گزیده بود که پس از مدت زمانی آن را تغییر داد و تخلص عبدی را برگزید.

عبدی بیگ در شیوه ترسل و علم سیاق شهره آفاق بود و مدت‌ها در خدمت شاه طهماسب صفوی به سر برد و به همراه شاه صفوی و برخی سرداران دیگر به سفرهای متعددی رفت. از این ادیب مستوفی، آثاری مانند مثنویات و دیوان باقی مانده است. یکی از آثار مهم او همین موقوفات بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی است.

پس از مقدمه مصحح، متن کتاب آمده است. متن کتاب عبارت است از فهرست موقوفات در نواحی، قریه‌ها و شهرهای مختلف اردبیل، آذربایجان و ...

... بیشتر
نویسنده:
زین العابدین عبدی بیگ نویدی شیرازی
ناشر:
معاونت فرهنگی سازمان اوقاف و امور خیریه
کلید واژه:
صریح الملک,زین العابدین عبدی بیگ,محمود محمد هدایتی
عنوان :
تاریخ شفاهی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران
خلاصه مطلب :

این کتاب در 15 اردیبهشت 1393 در سالن یاس در نمایشگاه بین المللی کتاب رونمایی شد. این رونمایی با حضور آقایان دکتر منصوری و شیخ الاسلام صورت گرفت.

کتاب در 540 صفحه با تعدادی عکس انتشار یافته است. این مجموعه شامل تعدادی مصاحبه و گفتگو هایی است که با متصدیان سیاست خارجه جمهوری اسلامی ایران صورت گرفته است. این افراد کسانی بودند که با پیروزی انقلاب در دستگاه سیاست خارجی منشاء اثر بودند. از لابه لای مصاحبه ها، نحوه شکل گیری سیاست خارجی ایران، موضع کشورهای مختلف در قبال جمهوری اسلامی ایران، فعالیت سفرا برای رساندن پیام انقلاب به اقصی نقاط جهان و فراز و نشیب ها ی سیاست خارجی در زمان جنگ تحمیلی، دولت سازندگی، دولت اصلاحات و دوره حاکمیت اصول گرایان تا حدودی روشن می گردد.

البته این کتاب بیشتر به کارگزاران دهه اول انقلاب پرداخته و بقیه در آینده منتشر می شود.

در ضمن برخی از این مصاحبه ها در روزنامه ایران و در ویژه نامه رمز عبور منتشر شده است و برخی نیز مصاحبه هایی است که جناب آقای رحمانی طی سال های گذشته با این افراد داشته است. بنا به گفته نویسنده کتاب تعدادی از دیپلمات ها حاضر به مصاحبه نشده اند. بامطالعه این مصاحبه ها می توان تا حدودی به عملکرد کارگزاران نظام در دوره های مختلف انقلاب و رویکرد سیاستمداران در قبال سیاست خارجی در این سال ها پی برد.

در قسمتی از پیش گفتار این کتاب چنین آمده است: «سرخوردگی ایرانیان در مواجهه با قدرت های منطقه ای و فرا منطقه ای از قاجاریه آغاز شد. آنجا که دیپلمات های ما آموختند در مقابل قدرت بیشتر به جای تاکتیک و نرمش، کرنش کنند تا کشور دچار تضرر بیشتر نشود. از قرار دادهای ترکمنچای و گلستان تا تعیین تکلیف و پذیرش انواع اولتیماتوم های خارجی سکوت در برابر توهین بیگانگان به اعتقادات هم میهنان و حتی اشغال ایران توسط متفقین این سیاست بر دستگاه دیپلماسی ما حکم فرما بود......»

نویسنده معتقد است یکی از ارکان خروش مردم در انقلاب اسلامی این سرخوردگی در حوزه سیاست خارجی بود که بعد از انقلاب شعار نه شرقی نه غربی جمهوری اسلامی را پایه ریزی کرد. گرچه در دوران های مختلف حاکمیت ها این شعار کم رنگ شده است و با این که انتظار می رفت با پیروزی انقلاب، انقلابیون در قامت دیپلمات های با هوش و بادرایت، با آزمون و خطا به الگویی نو از راهبرد سیاست خارجی برسند. اما سال ها بعد از انقلاب یکی از این دیپلمات ها در مصاحبه ای اظهار داشت: امریکا بنز، اروپا پیکان و کشور های عدم تعهد دوچرخه هستند و نگذاشتند ما سوار بنز شویم؟؟؟!!!!!!!!!!!

افرادی که مصاحبه باآنان در این کتاب چاپ شده است به این شرحند:

مجتبی امامی، حسین امیر عبداللهیان،محمد رضا باقری، حمید رضا آصفی، سید هادی خسروشاهی، محسن رفیق دوست، ابوالفضل ظهره وند، محمد رضا شیبانی، حسین شیخ الاسلام، علی اکبر صالحی، محمد رضا فرقانی، محمد حسن قدیری ابیانه، حسن قشقاوی، رامین مهمان پرست، حسن کاظمی قمی، جواد لاریجانی، منوچهر متکی، جواد منصوری، محمود کاشانی، مرتضی میر حیدری، ناصر نوبری، علی اکبر ولایتی، محمود مهدی سلطانی 

... بیشتر
نویسنده:
محمد حسن روزی طلب، محمد رحمانی
ناشر:
مرکز اسناد انقلاب اسلامی
کلید واژه:
سیاست خارجی,دیپلمات ها,جمهوری اسلامی,وزارت خارجه,روابط خارجی,دیپلماسی
عنوان :
از جیحون تا وخش گزارش سفر به ماوراء النهر
خلاصه مطلب :

کتاب از جیحون تا وخش در ابتدا در سال 78 به بازار آمده و موجب تاسیس گروه مطالعاتی آسیای مرکزی درمرکز خراسان شناسی شده است. این کتاب از همان ابتدا  مورد توجه ایرانیان و تاجیکان قرار گرفت و به همین دلیل مجددا در سال 90چاپ شده است. مطالب این کتاب مربوط است به سال های 1374 که دو کشور تاجیکستان و ازبکستان پس از فروپاشی اتحاد شوروی به تازگی استقلال خود را به دست آورده بودند. در این دوران سرزمین تاجیکستان روزهای سختی را گذرانده است. این کتاب بدون تغییر و با تعدادی عکس از مراکز مهم و تاریخی این منطقه به چاپ رسیده است.

نویسنده در مقدمه با تاسف و گله مندی بر این نکته تاکید می کند که ما هنوز نتوانسته ایم جایگاه قابل قبولی در این منطقه برای خود ایجاد کنیم و این درحالی است که کشور ترکیه و امریکا در این زمینه بسیار تلاش می کنند و موفق تر بوده اند. وی همچنین در مقدمه از کسانی یاد می کند که نامشان در کتاب برده شده و امروز در میان ما نیستند و از دنیا رفته اند.

سفر نامه از تاشکند آغاز می شود. سمرقند، بخارا، کولاب، خجند و دوشنبه شهرهای دیگری است که در این سفرنامه درباره آن ها سخن به میان آمده است. سفر از 22 بهمن 1374 آغاز شده و در 15 اسفند همان سال پایان یافته است. مسافرین پنج نفر بودند: یک نفر کارشناس دفتر گسترش زبان فارسی از طرف وزارت خارجه، مهدی سیدی با نگاه تاریخی، رجبعلی لباف خانیکی با نگاه باستان شناسی، سید جواد ارشادی نیا از نگاه دیانت و هنر دینی و یاحقی با دیدگاه ادبیات و فرهنگ.

نویسنده ضمن بیان اطلاعات تاریخی و جغرافیایی، مراکز دیدنی، فاصله راه ها و شخصیت های مهم را نیز معرفی می کند.

... بیشتر
نویسنده:
دکتر محمد جعفر یا حقی، مهدی سیدی
ناشر:
آهنگ قلم
کلید واژه:
آسیای مرکزی,بخارا,سمرقند,وزارت خارجه,تاجیکستان,ازبکستان,کولاب,تاشکند
عنوان :
خاطرات حجت الاسلام و المسلمین محمد تقی عبدوس
خلاصه مطلب :

خاطره نویسی یکی از روش های ثبت وقایع گذشته و بخشی از تاریخ شفاهی هر کشور است. در این زمینه شخص با یادآوری دیده ها و شنیده های خود به ارزیابی و تحلیل وقایع نیز می پردازد. کتاب حاضر از انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی در جهت طرح تدوین تاریخ انقلاب اسلامی منتشر شده است. خاطرات محمد تقی عبدوس اطلاعات سودمندی از سال های مبارزه روحانیت در قبل از انقلاب و نقش آنان در سال های بعد در اختیار خوانند قرار می دهد. عبدوس به عنوان واعظی توانا و انقلابی در شهرهای مختلفی از جمله: کازرون، مینو دشت، سمنان، دامغان، کشکوئیه، شهر ری، آمل، زنجان، زرین شهر، چالوس، شهسوار، دماوندو.... حضور داشته و به تبلیغ اسلام و انقلاب پرداخته است. همچنین مدتی امام جمعه سبزوار و کرج بوده است. این کتاب در 305 صفحه و با فهرست اعلام و تعدادی عکس همراه است.

مطالب کتاب در سه فصل دسته بندی شده است:

فصل اول؛ با عنوان خانواده و تحصیلات، به زندگی شخصی آقای عبدوس می پردازد. خانواده، دوران تحصیل، ازدواج و تالیفات ایشان از مباحث این فصل است.

فصل دوم؛ که به زندگی و مبارزات سیاسی ایشان می پردازد، شامل مراحل آشنایی ایشان با امام و انقلاب، رابطه با دکتر شریعتی، سفرهای تبلیغی ایشان به شهر های مختلف، دستگیری و زندانی شدن ایشان تا زمان استقبال از امام و تشکیل کمیته استقبال از امام می باشد.

فصل سوم کتاب شامل فعالیت های ایشان پس از پیروزی انقلاب است. برخورد با منافقین، جریان بنی صدر، ارتباط با شهید بهشتی، سفرهای خارج از کشور، عهده داری منصب امامت جمعه سبزوار و مناصب دیگر، بیان تحولات و خاطرات مربوط به سبزوار تا بازگشت به تهران مطالبی است که در این فصل مطرح شده است.

کتاب با ارائه اسناد و تصاویر و کتاب نامه و نمایه پایان می یابد. 

... بیشتر
نویسنده:
حسن شمس آبادی
ناشر:
مرکز اسناد انقلاب اسلامی
کلید واژه:
عبدوس,انقلاب اسلامی,سبزوار,امام جمعه
عنوان :
مجالس المؤمنین/ 6 جلد
خلاصه مطلب :

بالاخره یکی از کتاب‌های مهم برای مطالعات تاریخ تشیع سعادت این را پیدا کرد که یک چاپ خوب از آن منتشر شود. البته باید منتظر نقد، نقادان بود ولی فعلا می‌توان گفت یک تصحیح خوب از کتاب مجالس المؤمنین منتشر شده است.

این چاپ مجالس المؤمنین، حاصل یک کار جمعی است و سامان دهی آن طبعا از عهده جایی مثل بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی برمی‌آید.

در میان کتاب‌هایی که در باب تشیع و نام آوران شیعه نگاشته شده است، مجالس المؤمنین جایگاه و اهمیتی ویژه دارد.

اهمیت این کتاب از یک سو به دلیل اشتمال آن بر احوال بسیاری از عالمان، عارفان، ادیبان، شاعران، سلاطین و وزرا و دیگر چهره‌های اثرگذار شیعی و تشریح خصائص، شرح احوال، کارنامه فرهنگی و سیاسی ایشان است و از سوی دیگر به دلیل نشان دادن برخی از آموزه‌ها و اعتقادات و سیر اندیشگی شیعیان اهمیت دارد.

قاضی نورالله شوشتری مؤلف این اثر، اقدام به جمع‌آوری شرح حال مفصل اندیشه‌ها و آرای برخی از رجال شیعه از صدر اسلام تا پایان قرن دهم هجری کرده است.

محققان این کتاب در پیشگفتار خود وجه امتیاز این تصحیح را 14 مورد برشمرده‌اند که برخی از آنها عبارتند از:

  1. شناسایی و گردآوری نسخه‌های خطی مجالس المؤمنین و ارزش‌گذاری و دسته‌بندی آنها برای تصحیح کتاب
  2. تصحیح کتاب بر پایه روش تصحیح علمی و انتقادی، و ثبت اختلاف نسخه‌های خطی مورد استفاده به روش دقیق و علمی
  3. تحقیق گسترده درباره احوال و آثار قاضی نور الله شوشتری، به ویژه مجالس المؤمنین و ساختار آن و نیز کتابهای مرتبط با آن و ...
  4. گردآوری منابع خطی و چاپی مورد استفاده مؤلف که در متن به نام آنها تصریح شده، و به کارگیری آنها در تصیح متن
  5. شناسایی و گردآوری منابع خطی و چاپی مورد استفاده مؤلف که در متن مورد تصریح قرار نگرفته و مصححان موفق به شناسایی آنها شده‌اند و به کارگیری آنها در تصحیح متن ...

نسخه اساس این تصحیح، به شماره 7697 در کتابخانه مجلس شورای اسلامی به تاریخ کتابت 1010 ق نگهداری می‌شود. چند نسخه دیگر هم در این تصحیح به کار رفته است.

تصحیح حاضر یک مقدمه بسیار مفصل و طولانی در 456 صفحه در جلد اول دارد و سپس متن شروع می‌شود. کتاب در شش جلد سامان یافته است. در مقدمه در نکته 13 وجه امتیازات گفته‌اند که نمایه‌ها و فهرست‌های جامع و مفیدی برای آن تدارک دیده شده که در این شش جلد وجود ندارد. همچنین در نکته 14 قول داده‌اند ترجمه احادیث، اشعار، اقوال و عبارات عربی در جلدی جداگانه بیاید که با این حساب، یک جلد باید به نمایه‌ها و ترجمه‌ها اختصاص یابد، امید داریم که آن نیز منتشر شود که چنین کتابی بدون اعلام و نمایه، ابتر می‌ماند.

... بیشتر
نویسنده:
قاضی نور الله شوشتری
ناشر:
بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی
کلید واژه:
مجالس المؤمنین,قاضی نور الله شوشتری,بنیاد پژوهش‌های آستان قدس رضوی
عنوان :
دانشنامه فاطمی (س)/ 6 جلد
خلاصه مطلب :

دانشنامه فاطمی در راستای دیگر دانشنامه‌های پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، مدتی پیش همزمان با ولادت صدیقه کبری (س) رونمایی و در نمایشگاه منتشر شد.

این کتاب، یکی از کارهای دانشنامه نگاری در باره شخصیت دخت نبی مکرم اسلام (ص) حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها می‌باشد. هر چند مدتی مثل اکثر پروژه‌های تحقیقاتی به تأخیر افتاده بود، اما خدا را شکر، منتشر شد.

در مقدمه کتاب در بیان اهداف تألیف این دانشنامه آمده است:

1. تبیین جامع و علمی تاریخ زندگانی و جایگاه الهی حضرت فاطمه(س)، به منظور رفع ابهامات و پاسخ‌گویی به شبهات كلامی و تاریخی و نیز روشنگری و تحلیل تحریفات و انحرافات؛

2. توصیف و تحلیل بینش، شخصیت و كنش (تعالیم، اخلاق و سیره) آن بزرگوار، به‌مثابه نمونه انسان كامل، به‌منظور ارائه الگوی عینی زن مسلمان؛

3. تبیین ماهیت، مرتبت و حرمت حقوق زن، مبانی و منزلت نهاد خانواده و حقوق و تكالیف زنان از منظر اسلام، به‌منظور روشنگری، رفع شبهات، و تحریف‌زدایی از این موضوعات؛

4. گزارش نظریه‌های معارض با اندیشه دینی و نگرشهای متحجرانه و متجددانه درباره زن و نهاد خانواده و نقد آنها.

این دانشنامه سعی کرده ویژگی‌های زیر را داشته باشد:

مرجعیت علمی: در مجموعه حاضر، ضمن اعتراف به اینکه آنچه انجام پذیرفته است، با شأن حضرت فاطمه(س) فاصله بسیار دارد، در حد امکان سعی شده است حاصل پژوهش، حاوی مهم‌ترین و تحلیلی‌ترین اطلاعات باشد و كم‌وبیش خواننده را از مراجعه به منابع دیگر ـ جز برای آگاهی از جزئیات و تفصیل بیشتر ـ بی‌نیاز سازد و نیز مرجعی برای اهل تحقیق باشد.

2. ارائه الگوی زن مسلمان: هدف اساسی تولید این دانشنامه، آشنایی با آن حضرت(س) برای الگوگیری از رفتار و منش ایشان است؛ ازاین‌رو، افزون بر گزارش جامع از زندگی و منزلت ایشان، سیره ایشان در امور اخلاقی، عبادی، معنوی، همسرداری، خانه‌داری، تربیت فرزند و امور فرهنگی و اجتماعی و سیاسی، بررسی و هر کدام در مقاله‌ای مستقل تألیف شده است.

با رویکرد توصیفی و تحلیلی در نگارش مقالات، کوشیده شده به دور از احساسات و غلو یا انکار، آن حضرت(س) معرفی شود و ضمن بیان شخصیت و منزلت ملکوتی و مقام والای معنوی، تصویری روشن برای همگان ارائه گردد تا امکان الگوگیری از آن حضرت(س) فراهم آید.

3. دفاع عالمانه از حقایق تاریخی: در این دانشنامه، با زبان و روش علمی و استناد به منابع معتبر شیعه و اهل‌سنّت، به دفاع از حقایق و رخدادهای تاریخی، همان‌گونه که بوده، پرداخته شده و از اظهارنظرهای غیر مستند و دخالت دادن احساسات، پرهیز گردیده است.

4. فراهم ساختن امکان سنجش و قضاوت علمی: سعی شده است مقالات به گونه‌ای تألیف شوند که امکان سنجش علمی درباره چگونگی حوادث و نقل گزارشهای تاریخی و روایی، به وجود آید.

5. ارائة منظومه معرفتی: در مقالات اندیشه‌ای و حِکَمی، سعی شده است یک دستگاه منسجم فکری و منظومه‌ای معرفتی، با محوریت رابطه انسان کامل با آفریدگار، ارائه گردد.

مجلدات این دانشنامه به ترتیب مباحث زیر را در بر می‌گیرد:

جلد اول: حیات، منزلت و شخصیت فاطمی (س)

جلد دوم: حیات، منزلت و شخصیت فاطمی (س)

جلدسوم: حکمت و معارف فاطمی(س)

جلد چهارم: زن و خانواده ـ مباحث حقوقی

جلد پنجم: زن و خانواده ـ مباحث حقوقی

جلد ششم: زن و خانواده ـ مباحث اجتماعی

حاصل کار مؤلفان، محققان و دست‌اندر کاران این دانشنامه گرانقدر را قدر می‌نهیم.

... بیشتر
نویسنده:
نویسندگان
ناشر:
پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
کلید واژه:
حضرت زهرا (س),پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی,دانشنامه فاطمی