SearchIn5Lib | کتابخانه مجازی الفبا

SearchIn5Lib | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو
  • تعداد رکورد ها : 2229
عنوان :
فصلنامه تخصصي تاريخ اسلام شماره 20
خلاصه مطلب :

بيستمين شماره مجله تاريخ اسلام منتشر شد.

در اين شماره مقالات زير به چشم مي خورد:

رابطه اسلام و ايران، رويکرد تمدني / محسن الويري

هزمزان، کارنامه و حيات ساسي / جاسم ريحاني

معاويه و جنگ جمل / مصطفي معلمي

تجديد حيات فکري معتزله در قرن چهارم / حسين مفتخري و علي فتح قباد پور

سيماي يهود در ادب منظوم پارسي / عباس نادري شيخ

اولين مقابله ترکان و اعراب در دره جيحون به روايت طبري / زکريا کتابچي ترجمه فهميه مخبر دزفولي

نگاهي به مکاتب شرق شناسي در اروپا / فتح الله الزيادي ترجمه حسن حسين زاده شانه چي

اسامي ماه ها در کشورهاي عربي و شيوه يکسان سازي آنها / شحاده خوري ترجمه حسين علينقيان

در پايان اين شماره نمايه بيست شماره اين مجله درج شده است.

... بیشتر
نویسنده:
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
سازمان مجاهدين خلق ايران
خلاصه مطلب :

با انتشار خاطرات احمد احمد دريچه تازه اي به روي تحقيقات مربوط به سازمان مجاهدين گشوده شد. پس از آن انتشار خاطرات نجات حسيني از اعضاي سازمان که در خارج از کشور چاپ  و در داخل کشور افست شد (با نام بر فراز خليج فارس) يک نمونه پر مطلب ديگر هم در باره سازمان انتشار يافت. خاطرات لطف الله ميثمي هم از حيث اطلاعات قوي و پر مطلب است. طبعا در استفاده از اين کتابها بايد احتياط لازم را به عمل آورد.

پس از آن کتابهاي ديگري در اين زمينه منتشر شد که هر کدام مي تواند گوشه اي از فعاليت هاي اين سازمان را که تجربه ناخوشايندي در تحول يک سازمان مذهبي به يک سازمان الحادي بود نشان دهد.

و اکنون متن دستنوشته هاي حسين احمدي روحاني به چاپ رسيده است.

حسين احمدي روحاني يکي از اعضاي قديمي سازمان مجاهدين خلق است که سالها در عراق و سوريه زندگي مي کرد و به همراه تراب حق شناس فعاليت هاي سازمان را در کشورهاي عربي سامان مي دادند. اين دو نفر که با سران اوليه سازمان همراه بودند به دليل آن که در خارج از کشور بودند هيچ گاه در مرکزيت سازمان حضور نداشتند. هر دو نفر در جريان تحولات سازمان در سال 55 به ايران بازگشتند و در روند تغييرات و تحولات دروني سازمان در سال 57 نقش مهمي داشتند. هر دو نفر جزو کساني بودند که مارکسيست شدند و با راندن تقي شهرام به حاشيه در متن سازماني که اين زمان آن را شاخه مارکسيست لنينيست سازمان مي ناميدند،  فعاليت خود را آغاز کردند.

در حوالي انقلاب اين شاخه به چند گروه تقسيم شد که راه کارگر و پيکار دو گرايش برجسته آن بود. اين دو نفر در سازمان پيکار که تندروترين سازمان مارکسيستي پس از انقلاب بود به هدايت آن پرداختند و در همراهي با حزب کومله و دمکرات کردستان به جنگ مسلحانه با جمهوري اسلامي مشغول شدند. از اين دو تن روحاني در سال 60 دستگير شد و تراب حق شناس از کشور گريخت.

روحاني در زندان متنبه شد و خاطرات خود را در باره تاسيس سازمان مجاهدين به تفصيل نوشت. کتابي که اکنون به چاپ رسيده متن دست نوشته هاي اوست که در پرونده وي نگهداري مي شده است.

روايت وي از سازمان روايت دست اول است و به خصوص در ارتباط با فعاليت هايي که در عراق بوده منحصر مي باشد. وي شرحي هم از ديدارش با امام خميني به دست داده است. مطلبي که خود امام هم در يکي از سخنراني يشان به آن اشاره کردند.

به هر روي اين کتاب را بايد يک اثر مهم و پر مطلب در باره تاريخچه سازمان مجاهدين دانست.

نکته تازه آن که اين نخستين بار است که متن پرونده يک زنداني پس از انقلاب به چاپ مي رسد.

مناسب است که اشاره کنيم خاطرات تراب حقشناس هم در مجله پيکار طي شماره هاي طولاني در سال 58 و 59 به چاپ رسيد. در خارج از کشور هم بخشي از خاطرات وي در مجله آرش چاپ شد. قاعدتا براي حرف زيادي هم براي گفتن داشته باشد.

 

... بیشتر
نویسنده:
حسين احمدي روحاني
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
خاطرات عزت شاهي
خلاصه مطلب :

نام عزت شاهي خاطرات شگفتي را در باره شکنجه هاي وحشتناکي که در کميته مشترک در باره زندانيان مبارز مسلمان اعمال مي شد به ياد مي آورد. اما چيزهاي ديگري را هم به خاطر مي آورد و آن حماسه جاودانه مقاومت اوست که بازجويان ساواک را با تمام تلاش هايشان ناکام گذاشت و از عزت شاهي يک اسطوره ساخت.

.... و در برابر، اين مقاومت مردانه، ننگ براي به اصطلاح مبارزان مارکسيستي مثل وحيد افراخته است که همه چيز را تنها بعد از دو ساعت افشا کردند و صدها نفر را به زندان انداختند.

عزت شاهي مبارزه را در دامان نهضت اسلامي خرداد 42 تجربه کرد و از معدود بازاري هاي متدين بود که در سازمان مجاهدين فعاليت مي کرد و به دليل همان تدين خود هيچ گاه اسير انحرافات فکري سازمان نشد.

کتابي که تحت عنوان خاطرات عزت شاهي چاپ شده است حاوي اطلاعات دقيق و فراواني است که وي در باره جزئيات زندگي مبارزاتي و سياسي خود به دست داده و همزمان مي تواند بخشي از جريان شکل گيري مبارزات اسلامي و مسائل دروني و بيروني آن را نشان دهد.

وي به جز آنچه در باره حوادث خرداد 42 و بعد از آن گفته است از نخستين آشنايي خود با حزب الله سخن مي گويد و اين که افرادي که در اين سازمان بوده اند چه نوع گرايش هايي به لحاظ مذهبي داشته اند. در اين زمينه گرچه شرح زيادي داده نشده اما خاطرات موردي ايشان راهگشاست.

وي به رغم آن که بنيانگذاران سازمان را مسلمان مي داند مي گويد که آنان به روحانيت اعتقادي نداشتند و تنها آيت الله طالقاني را مي پذيرفتند (ص 85) وي مي گويد که رهبران سازمان مطالعه آثار مطهري و طباطبائي را براي اعضاي سازمان ممنوع کرده بودند و دليلش هم اين بود که آنان ضد مارکسيست بودند و در تحليل آنان دوست امپرياليستها به حساب مي آمدند (ص 87)

وي شرحي از مبارزات مسلحانه خود و دوستانش را از قبيل منفجر کردن هتل شاه عباس، ترور شعبان جعفري و برخي از اقدامات ديگر بيان کرده است. 

عزت شاهي در 1351 ضمن درگيري و در حالي که پنج  تير به او اصابت کرده بود دستگير شده و در بيمارستان شهرباني بستري مي شود. ساعاتي بعد وي را تحت شکنجه گرفته و تلاش کردند تا به هر صورت از وي اعتراف بگيرند. عزت شاهي در باره روشهاي اعتراف و شلاق زدن ها و اقدامات ديگر نيز شرح خوبي ارائه داده است .

سيزده روز بعد او را در حالي که پنج تير به وي اصابت کرده و مجروح بوده و هزاران شلاق خورده بود به زندان کميته مشترک مي برند و در سلولي زنداني مي کنند. وي مي نويسد: سلولم آن قدر بوي تعفن مي داد که افسر نگهبان وقتي صبح ها براي سرکشي به سلول من مي آمد از پنجره اي کوچکي که وي وجود داشت صحبت مي کرد، بيني خود را مي گرفت و شروع به فحش دادن مي کرد (ص 123)

و مي گويد: هنگام بازجويي، مأموريني که مي آمدند مرا مثل بادمجان روي زمين مي کشيدند. موقع بالا بردن از پله ها سرم به پله مي خورد و دور سرم همه ورم کرده بود. در سالن بازجوها بالاي سرم مي آمدند. يکي آتش سيگار مي انداخت. ديگري تف مي کرد و آن ديگري آب دماغ حواله ام مي کرد. لباس هم که نداشتم لخت بودم. يکي مي آمد پاي مرا از وسط باز مي کرد و همه جايم پيدا بود. يکي مي گفت: چريک چطوري؟ ديگري مي گفت: چروک چطوري؟ مرا که لباسي بر تن نداشتم بر روي زمين سرد مي نشاندند و هرچه التماس مي کردم که يک تکه کاغذ و يا مقوايي به من بدهيد بي فايده بود... مدت 5 ماه در سلول انفرادي و يک ماه هم در بند شماره 3 زنداني بودم و در اين مدت يک بار هم اجازه حمام رفتن به من ندادند. (ص 124 - 125)

مطالب بعدي وي در باره مسائل سازمان مجاهدين، تحولات فکري آن و نيز مقاومت خودش در برابر انحرافات سازمان است. وي شرحي از گروه هاي مختلف موجود در زندان به دست داده و تلاش کرده است تا طيف هاي مختلف را بر اساس خاطراتي که داشته است دسته بندي کند. در اين ميان شرح او از شکنجه ها و کيفيت آنها موي را بر بدن انسان راست مي کند.

يکي دو نمونه آن چنين است: يکي ديگر از شکنجه هاي آن ها اين بود که سوزن ته گردي را درون انگشت متهمين مي کردند، يعني نصف آن داخل انگشت و نصف ديگر بيرون بود. سپس با فندک سر سوزن ها را داغ مي کردند که بر اثر آن قسمتي هم که در داخل انگشت قرار داشت باعث سوزش شديد و حتي عفونت انگشت ها مي شد. ...

گونه ديگري نيز براي شکنجه وجود داشت. در اتاق شکنجه يک تخت بود  از نوع تخت هايي که توري فلزي داشت. مرا روي آن انداختند و دست ها را به طرفين تخت دستبند زدند و پاها را هم با پابند قفل کردند. چشم هايم را هم بستند و توي گوشم را هم پنبه کردند. تمام بدنم زخمي، چرکي و متورم بود. زخم هاي بدنم چرکي و مشمئز کننده بود. مرا به شکل يک مترسک درآورده بودند. .. هر کس را که براي اولين بار مي گرفتند و براي بازجويي مي آوردند اگر کمي مقاومت مي کرد او را به کنار اين تخت مي آوردند و مرا نشانش مي دادند و مي گفتند اگر مي خواهي به اين صورت در نيايي حرفهايت را بزن (ص 164) .

 

 

... بیشتر
نویسنده:
عزت الله مطهري
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
انقلاب اسلامي در بجنورد
خلاصه مطلب :

با نگارش تاريخ محلي، مردم هر منطقه به گذشته ي خود واقف مي گردند و درصدد ساختن آينده ي بهتر بر مي آيند و با شور و شعف به حفظ مواريث کهن و سنت هاي بومي خود مي پردازند و در برابر فرهنگ هاي بيگانه از خود بيگانه نمي شوند.

پژوهش حاضر شامل حوادث سياسي، اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي و هنري از سال 1285 تا 1362 شهرستان بجنورد است.

مطالب کتاب شامل شش بخش است. بخش اول با عنوان" سيري در تاريخ بجنورد بعد از استقرار مشروطه" از سال  1285 تا  1320 را در بر مي گيرد. در اين بخش به طور مختصر به معرفي شهرستان، شکل گيري بافت شهر و اقليت هاي قومي، و نيز وضعيت اقتصادي شهر اشاره شده است. همچنين اوضاع سياسي شهرستان، جامعه روحانيت، انعکاس سياست هاي رضا شاه در شهرستان مورد بررسي قرار گرفته و در خاتمه ي اين بخش نيم نگاهي نيز به وضعيت نمايندگان مجلس در اين شهرستان انداخته است.

بخش دوم:" مبارزات مردم بجنورد براي ملي شدن صنعت نفت". در اين بخش بيش تر به وضعيت شهرستان پس از جنگ جهاني دوم و جريان ملي شدن صنعت نفت پرداخته شده است.

بيش تر مطالب بخش سوم با عنوان "روحانيت، رسالت و مبارزه"، مربوط به تکاپوها و فعاليت هاي هفده ساله ي رژيم پهلوي بعد از کودتاي 1332، وضعيت شهرستان و مشکلات و گرفتاري هاي آن و فعاليت هاي فرهنگي نيز مي باشد.

عنوان بخش چهارم "روحانيت در بجنورد" مي باشد که مهمترين مباحث اين بخش شامل مرجعيت در بجنورد، نقش علما و روحانيون در برابر فعاليت هاي رژيم پهلوي و بالاخره دگرانديشان شهرستان است.

در بخش هاي پنجم "بجنورد در سال هاي 1356 تا 1357" و ششم "بجنورد از التهاب پيروزي تا برقراري امنيت" مبارزات مردم طي سال هاي 1357-1362 بيان شده است. در بيان مطالب اين بخش ها تلاش شده تا تحليل جامعي از ريشه هاي نارضايتي مردم بجنورد از رژيم ارايه شود. سرانجام هماهنگي حوادث تهران و قم و مشهد، و انطباق آن با شهرستان مورد توجه بوده است. نقش جوانان و زنان در اعتصابات و تظاهرات مردمي در اين متن مشخص است.

... بیشتر
نویسنده:
حسين پايدار - بيژن پروان
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
مجموعه مقالات نخستين همايش بزرگداشت حاج آقا نورالله اصفهاني
خلاصه مطلب :

ايستادگي روحانيون در برابر استبداد در اين يکي دو قرن اخير، حداقل در کشور ما چشمگير و بارز بوده است. يکي از نمونه هاي آن در دوران استبداد رضا خاني، قيام روحاني بزرگ، حاج آقا نورالله اصفهاني است. وي در دوراني که تفرعن رضا خان داشت اوج مي گرفت عليه او قيام کرد و عاقبت در اين راه جان خود را از دست داد. بررسي ابعاد زندگي، شخصيت و قيام اين بزرگ مرد کاري سترگ بود که چندي پيش به مناسبت هشتادمين سالگرد قيام او، در اصفهان همايشي برگزار شد و آثار آن منتشر گرديد. يکي از آثار اين همايش مجموعه مقالاتي علمي آن مي باشد که آنچه در پي مي آيد، مروري کوتاه بر آن است.

ترتيب مقالات اين مجموعه بر اساس نام خانوادگي نويسنده و بر طبق حروف الفبا است. مقاله اول آن از دکتر سيد عليرضا ابطحي، نگاهي اجمالي به روابط حاج آقا نور الله و شهيد مدرس دارد. به گفته نويسنده اين مقاله، در تاريخ پهلوي اول راجع به هر دو نفر از اين روحانيون آثار زيادي منتشر شده، اما راجع به روابط آن دو چيزي بيان نشده و اين مقاله عهده دار اين مهم است.

مقاله دوم با عنوان «تحرک روحانيت شيعه در سال هاي 1300 تا 1306 و نقش اساسي حاج آقا نورالله اصفهاني در آن» از علي ابوالحسني نقش روحانيت شيعه در اين چند سال را بررسي مي کند. نويسنده عقيده دارد در اين چند سال کشور به علت يک سري مسائل پشت سر هم کانون حوادث بوده و روحانيت پيشتاز جريانات مردمي بوده است.

مقاله سوم از مصطفي امه طلب با عنوان «رويکردهاي مختلف نسبت به قيام قم»، برخوردهاي گوناگون محققان با قيام حاج آقا نور الله را بررسي مي کند.

دکتر محمد رضا بندرچي در مقاله خود با عنوان «درنگي بر نقطه ضعف هاي روحانيت در نهضت مشروطه خواهي» ، موضوع جالبي را بررسي کرده که براي امروز ما کاربرد دارد.

مقاله بعدي «انديشه هاي همساز و جريان هاي ناهمگون» از عليرضا جوادزاده، به اختلاف نظرهاي موجود در آن روزگار مي پردازد.

دکتر محمد جواد چلونگر نيز در مقاله خود با عنوان «حاج آقا نورالله اصفهاني و نظريه اتحاداسلام» يکي از اقدامات مهم حاج آقا نورالله را معرفي و بررسي کرده است. به گفته وي، در راستاي اهداف سيد جمال الدين اسد آبادي، و به علت احساس نيازي که مي شد، حاج آقا نور الله ابتدا طرح اتحاد مسلمانان را ارائه داد و سپس به علت اوج گرفتن تفرعن رضا خان و اقدامات ضد ديني او طرح اتحاد مسلمانان ايران را ارائه داد که تشکيلات او به «اتحاد اسلامي اصفهان» مشهور شد.

ديدگاه هاي اقتصادي حاج آقا نورالله را را مرتضي دهقان نژاد در مقاله خود با عنوان «عوامل توسعه نيافتگي اقتصادي ايران از نظر حاج آقا نورالله اصفهاني» واکاويده است؛ در همين راستا عبد المهدي رجايي مقاله اي دارد با عنوان «انديشه و عمل اقتصادي در اصفهان عصر مشروطيت و نقش حاج آقا نور الله نجفي».

رضا رمضان نرگسي در مقاله خود با عنوان «مردم سالاري ديني در نگاه حاج آقا نور الله اصفهاني» بر اين عقيده است که انديشه مردم سالاري ديني که امام خميني (ره) مطرح کرد حاصل دفعي زمان معاصر ما نبود، بلکه از عصر مشروطه ذهن هاي زيادي را مشغول خود کرده بود و در اين زمينه بحث هاي زيادي شده بود و ريشه هاي افکار امام خميني را نزد علماي آن زمان  و از جمله حاج آقا نور الله مي توان يافت. وي در اين مقاله، اين موضوع را بررسي مي کند.

احمد رهدار در مقاله بعدي با عنوان «غرب شناسي و غرب ستيزي حاج آقا نورالله اصفهاني» اين موضوع ديرپا را مورد مطالعه قرار داده است.

مقاله بعدي با عنوان «اوضاع اصفهان، دگرگوني هاي ايل بختياري و عوامل موثر در گرايش آنها به مشروطه خواهي» از شهاب شهيداني، يکي از موضوعات کمتر کار شده عصر مشروطه را بررسي مي کند.

«مشروطيت اسلامي؛ انديشه سياسي دوره گذار، تاملاتي در رساله مقيم و مسافر حاج آقا نورالله اصفهاني» عنوان مقاله داوود مهدوي زادگان است که رساله مذکور را بررسي مي کند.

مهدي مهر عليزاده در مقاله خود با عنوان «حاج آقا نور الله اصفهاني در انجمن مقدس ملي و مشروطيت اصفهان» نقش ايشان را در مشروطه خواهي اهالي اصفهان مورد مطالعه قرار داده، و بر اين نظر است که مشروطه اصفهان به علت وجود علمايي چون حاج آقا نور الله و آقا نجفي، از انديشه هاي ليبرالي و غربي به دور بود.

«جامعه شناسي نظام استبدادي و جامعه مستبد» عنوان مقاله مظفر نامدار طالشاني است. وي بر اين عقيده است که مشروطه ايراني با وجود پشتيباني علما از آن، از پشتوانه فکري شهيد شيخ فضل الله نوري، ميرزاي ناييني و حاج آقا نور الله بر خوردار است که بايد در اين زمينه به نقش حاج آقا نور الله بيشتر پرداخت زيرا به آن بي مهري شده است.

«مسوليت ديني و سامان سياسي از ديدگاه حاج آقا نور الله اصفهاني» عنوان مقاله ذبيح الله نعيميان است. وي بر اين عقيده است که يکي از عوامل مهم شرکت جستن علمايي همچون حاج آقا نور الله در تحولات سياسي، احساس مسوليت آنها و ايفاي اين نقش و مسوليت است.

آخرين مقاله اين مجموعه با عنوان «اسنادي از مبارزات علماي اصفهان و تبريز» کار مشترک منيژه صدري و رحيم نيکبخت است که نقش مشترک علماي اصفهان و تبريز، اين دو خواستگاه مشروطه را در آيينه اسناد بررسي مي کند.

کتاب بدون فهرست اعلام و نمايه تمام مي شود و اي کاش اين موضوع فراموش نمي شد، زيرا کاري مهم است.

عليرضا اباذري

 

 

... بیشتر
نویسنده:
مولفان
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
رشد آموزش تاريخ شماره 20 (دوره هفتم، شماره 1)
خلاصه مطلب :

 

يکي از مجلات تاريخي در کشور ما که به طور مستمر چاپ شده، مجله آموزش تاريخ از سري مجلات رشد است. شماره جديد اين مجله به تازگي منتشر شده که آنچه در پي مي آيد مروري بر مقالات آن است.

ابتداي مجله سخن سردبير آمده با عنوان «تاريخ، چگونه يک ملت را مصونيت مي بخشد؟»

پس از آن گفت و گويي با استاد عزيز الله بيات است با عنوان 60 سال با تاريخ. وي در اين گفت و گو به بيان ديدگاه هاي خود در زمينه آموزش و تدريس تاريخ به ويژه در مدارس پرداخته است.

فريده افضلان در مقاله خود با عنوان «استنباط تاريخي در حصار کتاب درسي» يکي از اهداف کتاب هاي درسي تاريخ را ايجاد قوه استنباط در دانش آموز مي داند و بر اساس آنچه در لندن خوانده است، به بررسي موضوع مي پردازد.

موضوع خليج فارس که سال گذشته در محافل داخلي بازتاب گسترده اي داشت و هنوز نيز ادامه دارد، در اين مجله نيز مطرح شده و مقاله اي با عنوان «خليج هميشه فارس» از حسين نوربخش آن را بررسي مي کند.

«فروهر، نگاره بالدار زرتشتيان» مقاله اي از فرزانه زرين پوش است که موضوع اختلافي گوي بالدار در ايران باستان را بررسي مي کند. گو اين که نويسنده به آخرين اثر منتشر شده در اين زمينه از ابوالعلا سود آور با نام «فره ايزدي در آيين پادشاهي ايران باستان» دسترسي نداشته است که بعضي از نواقص را بر طرف کرده است.

تهماسب طالبي در مقاله خود با عنوان «نگاهي به قيام مختار» ابتدا به صورت گذرا به بررسي وقايع پس از شهادت امام حسين عليه السلام تا قيام مختار پرداخته و سپس قيام او و سرانجام آن را مورد مطالعه قرار داده است.

جغرافياي تاريخي فريدن عنوان مقاله لطف الله احتشامي است. وي پيشينه تاريخي فريدن از توابع اصفهان را ابتداد در دوران مادها و سپس در زمان قاجار مورد بررسي قرار داده است؛ به عبارت ديگر گسست تاريخي خيلي بزرگي در اين بين وجود دارد.نکات جمع آوري شده در اين مقاله در جاي خود جالب است.

نمايه رشد آموزش تاريخ از شماره 1 تا 19 از نرگس کلاکي مقاله بعدي اين مجله است.

چهار محال و بختياري از حمله افغان ها تا عهد افشاريه و مبارکه در گذرگاه تاريخ گزارشي از کتاب هايي با همين نام است که در بخش معرفي کتاب اين مجله قرار دارد.

«کهن ترين تمدن شرق» از مسعود جواديان، گزارشي از همايش شناخت و معرفي تمدن حوزه هليل رود است.

آشنايي با موزه باستان شناسي جيرفت و خبر نامه پايان بخش اين مجله است.

عليرضا اباذري

... بیشتر
نویسنده:
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
زواج ام کلثوم
خلاصه مطلب :

يکي از بحث بر انگيزترين مسائلي که همواره خلجان ذهني بسياري از پيروان مکتب اهل بيت عليهم السلام بوده و از قرون نخستين تاريخ اسلام تا کنون ذهن علما و پژوهشگران و به تبع آن عامه مردم را به خود مشغول کرده است موضوع ازدواج ام کلثوم دختر اميرالمومنين (ع) با خليفه دوم است. اين موضوع همواره مورد بحث بوده و هنوز نيز ادامه دارد. در همين دوران معاصر يا نزديک به ما مقالات و کتاب هاي زيادي نوشته شده است که براي نمونه مي توان به کتاب ارزنده و تحقيقي افحام الاعداء و الخصوم بتکذيب ما افتروه علي سيدتنا ام کلثوم عليها سلام الملک الحي القيوم اثر سيد ناصر حسين موسوي هندي فرزند صاحب عبقات الانوار اشاره کرد.

همچنين دو کتاب کوچک در اين زمينه چاپ شده که يکي از سيد علي حسيني ميلاني و ديگري از علي محمد علي دخيل است.

اما کتاب حاضر که ازسلسله کتاب هاي رد شبهات مرکز عقايدي وابسته به دفتر آيت الله العظمي سيستاني است، به نوعي جمعي بندي اقوال گذشته و نقد و بررسي آنها مي باشد. از آثار قبلي مولف مي توان رويکرد وي را به موضوع دريافت؛ دستيابي به نکات تازه و بررسي جنبه هاي مختلف آن، از جمله اين رويکردها است.

در کتاب حاضرابتدا مقدمه مرکز آمده و پس از آن بحث توسط مولف شروع مي شود. مولف ابتدا اقوال هشتگانه اي را که راجع به موضوع وجود دارد چه از شيعه و چه از سني مورد بررسي قرار مي دهد. چهار عدد از اين اقوال مختص به علماي شيعه و بقيه مشترک بين آنها واهل سنت است. در پايان اين بخش، جوانب تاريخي، فقهي و عقيدتي اين موضوع بررسي شده است.

مولف در بخش بعدي، نصوص تاريخي موجود و معتبر نزد اهل سنت را در اين زمينه مورد بررسي قرا مي دهد تا کمي بعد، از آن نتيجه بگيرد.

 وي پس از آن بحث تاريخي خود را در اين زمينه شروع مي کند که شايد بتوان آن را مهم ترين بخش کتاب به حساب آورد ( صص39 - 75)  وي در اين بخش مباحث جديدي را مطرح مي کند که تا کنون مغفول مانده است.

بحث فقهي موضوع (صص 75 - 126) نيز از جمله مباحثي است که در مورد اين ازدواج تا کنون کسي به بررسي آن نپرداخته است.

در بحث عقيدتي که پايان بخش کتاب نيز هست، مولف به سوال هاي موجود در اين زمينه و ادعاهاي اهل سنت مي پردازد و جواب آنها را مي دهد.

آنچه به اين کتاب اهميت مي بخشد، طرح مسائل جديد در آن مي باشد. همان گونه که در مقدمه کتاب نيز آمده است، مسائلي مانند ادعاي عمر در نزديکي جستن به پيامبر (ص) از طريق وابستگان به ايشان جايي بررسي نشده که مولف تناقض رفتار خليفه دوم را در اين زمينه نشان داده است.

بحث ديگري که کسان ديگري به آن اشاره کرده اند غلظت و شدت عمر در برخورد با زنان بوده که اين مطلب مشهور و بدون اختلاف است. رويکرد تازه مولف، ربط آن به ازدواج با ام کلثوم است که آن را با توجه به اخلاق خليفه دوم بعيد مي شمارد.

موضوع رسوايي مغيره بن شعبه در زمان امارتش و سرپوشي خليفه دوم بر کسي پنهان نيست. پس از ماجرا، روزي در ايام حج، خليفه دوم عامل رسوايي، يعني ام جميل را مي بيند و در همان لحظه از مغيره مي پرسد: وي را مي شناسي؟

مغيره نيز در جواب او مي گويد: آري او ام کلثوم دختر علي است.

جداي از توهيني که در اين جواب به خاندان عصمت وجود دارد، اما جوابي براي خليفه محسوب شده که وي از آن بر مي آشوبد.

رويکرد تازه مولف بررسي اين گفت و گو و رسيدن به نتايج جالب است.

 

 عليرضا اباذري

... بیشتر
نویسنده:
سيد علي شهرستاني
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
مطالعات تاريخي (ضميمه مجله دانشکده ادبيات و علوم انساني دانشگاه مشهد)
خلاصه مطلب :

يکي از مجلات معتبر دانشگاهي، مجله مطالعات تاريخي دانشگاه فردوسي مشهد است که ضميمه مجله دانشکده ادبيات و علوم انساني اين دانشگاه محسوب مي شود. شماره هاي 3 و 4 و شماره هاي 5 و 6 اين مجله علمي – پژوهشي با تاخيري چند ماهه منتشر شده است که در ذيل مروري بر مقالات اين چند شماره آن داريم. شماره هاي 3 و 4 اين مجله مقالات زير را در خود جاي داده است:

بررسي نظريه جبر تاريخي از حسين الهي

نقش تجار در روي کار آمدن دولت پهلوي از سهيلا ترابي فارساني

تاملي در روايت خويشاوندي تاريخي قاجاريان و تيموريان از ناصر تکميل همايون

بررسي زمينه ها و علل شکل گيري شورش عليمردان زيک در قندهار

باورهاي علماي شيعه درباره ظهور امام زمان و سقوط خلافت عباسي در قرن هفتم هجري

مقدمه اي بر فلسفه تاريخ: نقش ايلات در ظهور و سقوط خاندان پادشاهي در ايران از مهدي کيوان

جايگاه بوشهر در گسترش خليج فارس از داوود اصفهانيان و عبدالکريم مشايخي

خراسان دراوايل عهد اموي: سکوت يا مبارزه؟ از علي اصغر معزي

تکاپوهاي مبارکيه، فاطميه و نزاريه در خراسان از مريم معزي

مروري بر تحولات سياسي خليج فارس از قرن شانزدهم تا قرن بيستم ميلادي از محمد باقر وثوقي

گزارشي از برگزاري پنجمين کنفرانس اروپايي مطالعات ايراني از محمد تقي ايمان پور.

در ميان مقالات اين دو شماره، مقاله باورهاي علماي شيعه درباره ظهور امام و سقوط خلافت عباسي در قرن هفتم هجري براي پژِوهشگران تاريخ تشيع مغتنم است و جاي نقد و بررسي دارد.

در شماره هاي 5 و 6 اين مجله مي توان مقالات زير را مطالعه کرد:

مکان جغرافيايي پاسه داريوش از محمد تقي ايمانپور

وضعيت علمي و فرهنگي عصر غوريان از عصمت خدابخش دچاني

بررسي واکنش شهرهاي ماوارء النهر و خوارزم در برابر اولين تهاجم مغولان از عليرضا خزائلي

سوگواري محرم در دوره صفوي از محمد علي رنجبر

وقف در دوره ايلخانان مغول در ايران از جواد عباسي

برداشت هاي صوفيان از قدرت در ايران اواخر سده 11 هجري از کيومرث قرقلو

مهدي علي خان خراساني کارگزاري حکومت انگلستان

 شاپور پاپگان، شاه پارس: نسب شناسي و حکومت از سيروس نصر الله زاده

وحدت عملي خراسان بزرگ در روزگار اسلامي از جواد هروي

گزارشي کوتاه از پنجاهمين کنگره بين المللي آشور شناسي و باستان شناسي شرق نزديک در آفريقاي جنوبي از محمد تقي ايرانپور

مقالات اين دو شماره نسبت به شماره هاي قبلي جالب تر و متنوع تر است و خواندن آن حائز اهميت است. پايان بخش مقالات شماره هاي 5 و 6 بيان ماجراي سرقت ادبي  است. گو  اين که اين قصه سر دراز دارد و پايان پذير نيست. نويسنده اي با نام محفوظ  طي نامه اي به سردبير مجله يعني محمد تقي ايمان پور نوشته که طي مطالعات خود در کتابخانه دانشگاه تهران، پايان نامه دوره فوق ليسانس وي را با عنوان « رابطه دين و دولت در عهد ساساني» در آن کتابخانه ديده است. وي پس از مدتي در جريان مطالعات خود به کتاب « مروري کوتاه بر تاريخ ايران از آغاز عصر مادها تا پايان دوره قاجار» بر مي خورد. در خلال مطالعه اين کتاب وي در مي يابد مقداري از مطالب کتاب براي او آشنا است و گويي آن را در جايي ديگر نيز خوانده است.

وي پس از تطبيق پايان نامه ايمان پور با کتاب مذکور در مي يابد مقداري از مطالب اين کتاب همان مطالب دسترنج ايمان پور است و به اصطلاح دانشجويان کپ زده است. وي در اين زمينه نامه اي به ايمان پور نوشته که اصل نامه و جواب ايمان پور به وي در پايان مجله درج شده و ايمان پور بر اين دريافت نويسنده بدون نام صحه گذاشته است.

 

عليرضا اباذري

... بیشتر
نویسنده:
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
مکتوبات و بيانات سياسي و اجتماعي علماي شيعه ج 1 (1200 - 1323)
خلاصه مطلب :

 

شرکت علماي شيعه در امور اجتماعي – سياسي شيعه در يکي دو قرن اخير جنبه هاي بارزي داشته است که بسياري از آنها مورد تحليل و بررسي قرار گرفته است. برخي از مواضع آنها تأثير شگرفي داشته و گاهي باعث تغييرهاي بسيار بزرگي در سرنوشت کشور شده است. بعضي از متون و دست نوشته هاي آنها در اين زمينه نيز چاپ شده، اما گردآوري کاملي نشده است. به تازگي مجموعه اي از مکتوبات و بيانات سياسي و اجتماعي علماي شيعه گرد آوري شده که جلد اول آن منتشر شده است. در خلال اين کتاب مي توان به نکات تازه اي برخورد که تا کنون مورد توجه نبوده است. گونه اي وحدت رويه و دغدغه هاي علماي شيعه را نيز در اين مجموعه مي توان ديد. مکتوبات و بيانات جلد اول بر اساس ترتيب تاريخي است و با مکتوبي از ميرزاي قمي به تاريخ 1200 قمري شروع مي شود.

آنچه در پي مي آيد مروري است بر اين مکتوبات.

جهاديه هاي فراوان در بين سال هاي 1223 تا 1224 نشان از حساسيت علما نسبت به سرنوشت ايران دارد. چون در آن روزگار يگانه حوزه علمي شيعه در نجف بود، اکثر مکتوبات اعلان جهاد نيز از همان ناحيه است. گونه اي اجماع در زمينه جهاد و تاييد کار شاهان قاجار در جهاد بين علما پيش آمده بود که شاهان قاجار نيز به شدت به دنبال آن بودند.

نصيحت به شاهان در زمينه عدالت و  دوري از ستم از ديگر موضوعاتي است که در مکتوبات علما به چشم مي خورد. در اين زمينه نمونه بارز آن ميرزاي قمي است.

شخصيت ميرزاي قمي در ميان بقيه علما گونه اي تلاش در اين امور را نشان مي دهد. بي پروايي او در نصيحت و در بعضي موارد سرزنش شاهان قاجار جالب توجه است. مانند نصيحت به آقا محمد خان قاجار در خودداري از ستم به مردم از ميرزاي قمي (1200ق)

گو اين که مقدس دانستن او به ويژه در دوران معاصر اين شخصيت را مخفي کرده است.

بيان سياست هاي انگليس و مقابله با استعمار نيز بخشي از دغدغه ذهني علما بوده است که در اين مکتوبات به وفور به چشم مي خورد. در همين زمينه احساسات وطن دوستانه آنها را در مقابله آنها با تجاوز انگليسي ها به بوشهر مي توان ديد. که علما از بلاد مختلف آمادگي خود را براي مقابله با متجاوزان اعلام کرده اند.

تاييد احداث راه آهن در ايران از جمله مواردي است که گويا در دهه نود قرن 13 ق ذهن علما را به خود مشغول کرده است. نامه هاي مختلف سيد جمال الدين اسد آبادي نيز بي نياز از معرفي است.

آگاه کردن شاهان قاجار از مداخلات خارجي و مفاسد آن موضوع ديگري بوده که علما در مکتوبات خود به آن پرداخته اند.

يکي از موضوعات مهمي که در اين دوران بسياري از مکتوبات را به خود اختصاص داده است، موضوع تحريم توتون و تنباکو از سوي ميرزاي شيرازي است. پس از آن که فتواي ميرزاي شيرازي صادر شد بحث هاي زيادي در گرفت و خود به خود نامه ها و نوشته هاي زيادي را به خود اختصاص داد که تعدادي از آنها در اين کتاب آمده است.

انديشه وحدت اسلامي که امروز مطرح است، از دور زماني در ذهن علما و بعضي از دانشمندان بوده است. نمود اين انديشه را در اين مکتوبات نيز مي توان ديد. همچنين بيان دلايل انحطاط مسلمين و اظهار تاسف از وضع کنوني و ارائه راه حل در اين زمينه موضوع بعضي از مکتوبات اين مجموعه است.

مقابله با کشورهاي استعماري در آن روزگار بسياري را به فکر يافتن راه کاري در اين زمينه انداخته بود. يکي از راه هايي که توسط برخي از متدينان پيرو مرجعيت عملي شد، استفاده از اجناس وطني و بومي کردن صنعت بود؛ در همين راستا شرکت نساجي اسلاميه تاسيس شد که علماي زيادي از آن پشتيباني کردند و با تاييد آن، مردم را به استفاده از اجناس وطني تشويق کردند.

ولايت فقيه نيز کم کم از همين دوران به علت حوادث پيش آمده در بين مباحث و مکتوبات راه يافت که نمونه آن را مي توان در مکتوبي از صاحب جواهر در (صص 141 تا 151) ديد.

مبارزه با صوفيه نيز هنوز از رونق نيفتاده بود؛ به ويژه آن که شاهان قاجار بعضي مواقع به دلايلي خاص، سعي مي کردند به آنها روي بياورند و يا اظهار عرفان کنند.

مبارزه با بابيه نيز از جمله موضوعات عمده اي بود که علما را مشغول به خود کرده بود. نمود آن را مي توان در نامه آقا نجفي اصفهاني از ميرزا حسن آشتياني جهت مجازات سران بابيه ديد.

به طور کل، آنچه در اين مجموعه گرد آمده، مغتنم است؛ به ويژه آن که مکتوباتي جمع شده که يا ناشناخته بوده و يا اين که به طور مجموعه در جايي نبوده است. نام برخي علما و مکتوبات آنها را مي توان ديد که جالب است و انتظار ورود در چنين مباحثي از آنها نمي رود. اين مجموعه دغدغه هاي علماي شيعه در قرن 13 و اوايل قرن 14 را براي ما بازگو مي کند.

اما نکته اي که در اين مجموعه به چشم مي خورد آن است که مفهوم علما وسيع گرفته شده است. به عبارت ديگر بعضي از کساني که معرفي شده اند و مکتوبي از آنها آمده است، در زمره علما محسوب نمي شده اند يا اکنون نمي شوند و هر چند افراد فرهيخته اي بوده اند اما اکنون آنها را با اوصاف ديگري همچون اديب و ... مي شناسند. نمونه بارز آن اديب الممالک فراهاني است. با اين همه مطالعه اين کتاب مغتنم است.

 

عليرضا اباذري

... بیشتر
نویسنده:
محمد حسن رجبي - فاطمه پوراميد
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
فصلنامه مطالعات تاريخ معاصر ايران سال نهم شماره 33
خلاصه مطلب :

● مقالات

خرده مالکان و اصلاحات ارضي در ايران 71-1962/ 

نويسنده: محمدقلي مجد؛ مترجم: عليرضا کريمي                                       54-5

روابط امنيتي-اطلاعاتي ايران و اسرائيل/ رضا زارع                                 88 -55

تغييرماهيت جمعيتهاي زنان، از آغاز تا سازمان زنان/ حميرا رنجبر عمراني   108-89

رجال پهلوي/ فاطمه معزي                                                                   127-109

 

● گفتگو و خاطرات

بررسي سير تطور عزاداري از دوره پهلوي تا انقلاب اسلامي؛ مصاحبه با جناب آقاي محمدعلي اسلامي/ موسي فقيه حقاني                                                                             160-129

 

اسناد

تبريز در التهاب (اسنادي درباه اوضاع سياسي و اجتماعي آذربايجان شرقي)/

جلال فرهمند                                                                                    200-161

معرفي نسخه هاي خطي/ حوريه سعيدي                                                  222-201

وقفنامه گوهر آغا؛ دختر ابراهيم خليل خان جوانشير/ حسين احمدي               238-223

معرفي فرمان صادر شده از سوي فتحعلي شاه قاجار به حکم وقت زنجان عبدالله ميرزا/

پرستو قاسمي اندرود                                                                          244-239

خون زمين/ جلال فرهمند                                                                     267-245

 

● گزارش

گزارش کامل نخستين نشست بررسي مطبوعات ايران در دهه 1320/

مرتضي رسولي پور                                                                           300-269

... بیشتر
نویسنده:
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
معماري دوره پهلوي اول
خلاصه مطلب :

 

 

 

کتاب معماري دوره پهلوي اول اثر بديعي است که رابطه متقابل انديشه ها و افکار و روشهاي حاکم بر اين دوره را در معماري اين عصر بررسي مي کند.

دوره رضاشاه دوره پس از مشروطه شکست خورده است که فقط تجدد از آن باقي مانده است. افزون بر اين تجدد نوعي بينش نظامي گري هم که منشأ آن تربيت نخست رضاشاه است ديده مي شود.  سومين عنصري که در اين معماري به چشم مي خورد باستان گرايي است که آن هم ابزاري براي تحريف گذشته ايران جهت تغيير وضعيت فعلي بود. آنچه بود اين که اين باستان گرايي تأثير ويژه خود را در معماري دوره پهلوي اول داشته است.

بنابرين مي توان معماري اين دوره را صرف نظر از آنچه از عصر قاجار به ارث رسيده است متأثر از اين سه نکته  يعني تجدد و نظامي گري و باستان گرايي دانست.

مؤلف دانشمند اين کتاب تلاش کرده است تا مروري بر بيشتر بناهاي مهم برجاي مانده از آن دوره ، به تبيين خط و ربط فکري و هنري آنها پرداخته و آثار موجود را به خوبي تحليل کند.

فصول اين کتاب عبارتند از:

اول: آغاز دگرگوني و انتقال

دوم: تأثيرات باستان شناسي

سوم: تأثيرات باستان گرايي

چهارم: تأثيرات نظامي گرايي

پنجم تأثيرات عملکردهاي جديد

ششم: تأثيرات مدرن گرايي

هفتم: تأثيرات شهرسازي جديد

هشتم: معماران دوره پهلوي اول

نهم: ويژگي هاي معماري دوره پهلوي اول

دهم: نتيجه گيري

در پايان تصاوير و نقشه هاي فراوان و نيز اسنادي در ارتباط با موضوع بحث ارائه شده است. کتاب با داشتن فهرست اعلام استفاده از خود را آسان تر کرده است.

... بیشتر
نویسنده:
مصطفي کياني
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
نحو تاريخ فکري - سياسي لشيعه لبنان ج 1، 2
خلاصه مطلب :

 

 

 

گستره وسيع تشيع در طول تاريخ اسلام از هند تا لبنان و از آن جا تا شمال و شرق آفريقا پژوهش هاي زيادي را به همراه خود آورده است. لبنان يکي از مکان هاي مهمي است که از قديم بخشي از آن شيعه بوده اند و تا کنون نيز بر اين عقيده مانده اند. نقش شيعيان لبنان در بعضي موارد پررنگ بوده و نمود بارزي در تاريخ تشيع دارد. علمايي که از قرن هفتم به بعد در آن جا ظهور کردند در برهه اي از تاريخ نقش مهمي در سرنوشت تشيع ايفا کردند. تعدادي از آنها نيز کمي پس از ظهور صفويان به ايران آمدند و پشتوانه اي شدند براي اين حکومت. تاثير متقابل شيعيان لبنان و ايران بر يکديگر در برخي دوره ها مشهود است. اگر از قرن دهم به بعد ايران تحت تاثير شيعه لبنان بود اما در دوران معاصر بر عکس شد. شيعيان لبنان که در بين دنياي عرب سني گرفتار شده بودند با اقليت مسيحي که بر آنها فشار وارد مي کرد و تعرض دائم صهيونيست رو به رو بودند و اوضاع نابساماني داشتند. گو اين که رابطه آنها با برخي از مسيحيان خوب بود اما باز هم تحت فشار بودند. يوسف لبنان، امام موسي صدر که از خانداني ايراني برخاسته بود به اين کشور رفت و کار گسترده اي انجام داد. امروز نيز شيعيان لبنان به وضوح تحت تاثير تحولات ايران هستند هر چند که در بعضي موارد رعايت بعضي نکات و يا آشنايي با افکاري ديگر برخي از آنها را به راهي ديگر برده است.

کتاب دو جلدي فوق به بررسي تاريخ فکري و سياسي شيعيان لبنان از آغاز تا سال 2000 ميلادي مي پردازد. مولف در اين کتاب ابتدا هدف خود را از نگارش کتاب بيان مي کند. آنچه در اين مقدمه به چشم مي خورد نگاه مسامحه آميز و همراه با تساهل وي در جهت همزيستي اديان مختلف در لبنان است. وي سپس در باب اول سيري بر عقيده شيعه دارد که معنويت تشيع و تاثيرات سياسي عقايد شيعه مورد نظر او است.

در فصل اول اين باب تاريخ تفکر معرفتي سياسي شيعه به طور مفصل مورد بحث قرار مي گيرد.

همگرايي شيعيان عرب و غير عرب موضوع ديگري است که در فصل دوم اين باب مورد بحث قرار مي گيرد. بنا به عقيده مولف، تاکتيک سياسي ايجاب مي کند که شيعيان عرب و غير عرب پيوسته همگرايي خود را حفظ کنند. در همين راستا بحثي نيز مربوط به ايرانيان و شيعيان عرب است.

در باب دوم مولف به بررسي تاريخ تشيع در لبنان از عهد امويان تا زمان استقلال لبنان مي پردازد. مطالب اين باب در فصل هاي بعدي ارائه شده است. انتقال تشيع به لبنان در عهد امويان، شرکت شيعيان لبنان در شورش هاي ضد عباسي، تصفيه حساب دولت مملوکي با شيعيان در بين قرون هفتم تا دهم از جمله مباحث فصل سوم است. بررسي تاريخ تشيع از قرن دهم تا سيزدهم تحت تسلط حکومت عثماني و جنبش مذهبي علماي آ ن ديار از جمله مباحث ديگر اين فصل است. نکات تازه اي در اين فصل وجود دارد که به گونه اي به اوضاع ايران نيز برمي گردد.

فصل چهارم به سال هاي بين 1861 تا 1943 ميلادي مي پردازد. ورود لبنان به عصر جديد پس از فروپاشي حکومت عثماني تا استقلال آن از مباحث اين فصل است. حضور فرانسويان در اين زمان در لبنان و بررسي رابطه آنها با شيعيان از ديگر مباحث اين فصل است.

جلد دوم کتاب به بررسي وضعيت فکري و سياسي تشيع در دوران معاصر مي پردازد. محدوده آن نيز بين سال هاي 1943 تا 2000 ميلادي است. اين جلد از دو باب تشکيل شده که فصل هاي آن در امتداد جلد قبلي است. فصل پنجم به تاثير پذيري نخبگان شيعه از عوامل بين المللي، قومي و وطني مي پردازد. تاسيس احزاب و سازمان هاي مختلف توسط شيعه از مطالب اين بخش است. اشاره به نقش امام موسي صدر نيز از ديگر مطالب فصل ششم است.

مولف در فصل هفتم به تغييرات سياسي معاصر شيعيان لبنان مي پردازد و در فصل هشتم که آخرين فصل کتاب است به بررسي وضعيت شيعه در بين سال هاي 1982 تا 2000 ميلادي مي پردازد. اين فصل مباحث تازه اي را مطرح کرده و از اين جهت قابل توجه است.

به طور کل جلد دوم به لحاظ مباحثي که راجع به تاريخ فکري – سياسي شيعه مطرح کرده، قابل توجه مي باشد.

... بیشتر
نویسنده:
حسن خ. غريب
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
اطلس الحديث النبوي ، اماکن و اقوام
خلاصه مطلب :

مدتي

مدتي است تب گرد آوري کتاب هاي اطلس در زمينه موضوعات اسلامي در کشورهاي عربي بالا گرفته است. موضوعات گوناگوني در اين زمينه مورد بررسي قرار مي گيرد. از جمله مواردي که مي توان نام برد، اطلس قرآن، اطلس خليفه اول، اطلس خليفه دوم و اطلس حديث نبوي است. مزيت اين نوع اطلس ها اين است که فرد هم مي تواند به نوعي جغرافياي تاريخي موضوع مورد نظر را مرور کند و هم به مصاديق جغرافياي آنچه در متون اسلامي آمده، پي ببرد. افزون بر آن، چون تعيين مکان شده، ترسيم آن در ذهن راحت تر است و بدين ترتيب يادگيري آن آسان تر مي شود. اما از همه مهم تر، مشخص شدن بعضي از مناطق از بين رفته و يا از يادها رفته مي باشد. آنچه در اين جا بايد به آن توجه داشت، آن است که چون زاويه ديد سنيانه است به تبع بسياري از مکان ها و موضوعاتي که به گونه اي مرتبط با شيعه مي شود، خود به خود به دست فراموشي سپرده مي شود و گو اين که در اين زمينه نيز ما بايد پس از عرب ها شروع به کار کنيم. اما به هر حال بايد شروع  کرد و اطلس هاي گوناگون که با مذاق شيعي ما سازگار باشد تهيه شود که بدون شک با اقبال بسياري روبه رو خواهد شد و اگر با استنادات محکم کار شود بعضي از ساخته و پرداخته هاي گزافه گويان را از بين مي برد. اطلس احاديث نبوي (ص)، اطلس امير المومنين (ع) و اطلس امام حسين (ع) از جمله مواردي است که براي شروع کار راحت تر و بهتر است. به هر حال آنچه در ذيل مي آيد، اطلس حديث نبوي است که شوقي ابوخليل آن را جمع آوري کرده است. وي همان گونه که خود گفته است، اين اطلس را بر اساس احاديث نبوي از صحاح شش گانه اهل سنت جمع کرده است.

وي پس از مقدمه، ابتدا به معرفي مولفان ششگانه صحاح اهل سنت پرداخته است و سير تاريخي زندگي آنها را با نقشه اي جغرافيايي بيان کرده است. مولف سپس به معرفي مکان ها و بعضي مفاهيمي پرداخته که يا در متن احاديث نبوي موجود است و يا اين که خود مولفان صحاح در کتاب هاي خود به آنها اشاره کرده اند. حوادث، طوايف و اماکن از جمله موضوعاتي است که در اين کتاب مورد مطالعه قرار گرفته است.

مکان ها ابتدا بر اساس منابع کهن اسلامي و سپس مکان امروزي آن مشخص شده است. عکس بعضي از اماکني که قديمي شده در کنار صفحات موجود است و شگفت آن که از دست سلفيان جان سالم به در برده است.

... بیشتر
نویسنده:
شوقي ابوخليل
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
مجتمع الحجاز في العصر الاموي بين الاثار الادبية و المصادر التاريخية
خلاصه مطلب :

 

 

 

تاريخ حجاز در صدر اسلام به دليل تأثيري که در مجموعه امت اسلامي داشته است، تاريخي است که نه تنها براي اعراب جزيره بلکه براي ساير مسلمانان نيز اهميت دارد. اسلام از آن ديار آغاز شده است و نخستين مسلمانان از آن ديار به نقاط ديگر ابتدا در عراق و شام و سپس در شمال افريقا و ايران تا بعدها برسد به اسپانيا و آناتولي سرازير شده اند و فرهنگ اسلامي را بسط داده اند.

اين انتقال مي توانسته است که در درجه نخست متأثر از خود اسلام و فرهنگ آن و به خصوص قرآن و حديث باشد و در ثاني سبب انتقال بخشي از فرهنگ حجاز به نقاط ديگر شده باشد. بعدها که رفت و آمد مردم در امر حج به حجاز آغاز شد تازه داد و ستد فکري و فرهنگي هم آغازيدن گرفت و مردم زيادي در حجاز با يکديگر تلاقي کردند و بده بستان فرهنگي و فکري داشتند.

در خصوص حجاز، خلفاي اموي تعمد داشتند تا اين ديار را به مناطقي تبديل کنند که به لحاظ سياسي از آن خلع يد شده اما در عوض آلوده به غنا و آوازه خواني و تفريح شود. به همين دليل مروري به کتاب الاغاني نشان مي دهد که در دوره اموي سر منشأ غنا و آوازه خواني و بهترين کنيزکان آوازه خوان در مدينه يافت مي شدند و از آنجا به ساير نقاط جهان اسلام صادر مي گشتند. اين نکته اي بسيار شگفت است که يکسره در کتابهايي که مربوط به حجاز است مورد تأمل است و در باره آن بحث و نظر وجود دارد.

از جمله در همين کتاب مجتمع الحجاز في العصر الاموي فصلي به اين امر اختصاص يافته است. بحث جالبي در باره موقف فقهاء الحجاز و نساکه من الشعر والغزل دارد (199 – 234) و به دنبال آن بحث از اين که چرا غزل در شعر حجازي آن اندازه توسعه يافت (دوافع الاتجاه الي الغزل في الشعر الحجازي 235 – 226) و بعد از آن که باز اين بحث ادامه دارد. اگر اشتباه نکنم شوقي ضيف هم کتابي با نام الشعر و الغنا في مکه و المدينه في العصر الاموي دارد که همين بحث را در آنجا دنبال کرده است.

اما فصول اصلي اين کتاب چنين است:

 فصل اول: تقويم روايات الاخباريين

فصل دوم: ملامح الحياة العامة في الحجاز

فصل سوم: الشعر في الحجاز

فصل چهارم: المرأة في المجتمع الحجازي

فصل پنجم: الغناء و الشراب

ظاهر کتاب نشان مي دهد که کار عالمانه اي است و بنابرين براي فارسي زبانان هم که علاقمند به پي گيري تاريخ صدر اسلام و به خصوص حجاز هستند مي ارزد که مترجمي آن را به فارسي درآورد.

ناشر آن هم مرکز بحوث ودراسات في المدينة المنوره است که مجله اي هم به نام المدينة المنوره دارد.

... بیشتر
نویسنده:
عبدالله بن سالم الخلف
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
حياة الزهراء بعد ابيها الرسول (ص)
خلاصه مطلب :

در باره زندگي حضرت زهرا (س) صدها بلکه هزاران کتاب و مقاله نوشته شده است. معرفي بسياري از اين کتابها در کتابنامه حضرت زهرا (س) که آقاي محمدباقر انصاري تدوين کرده و توسط نشر دليل ما به چاپ رسيده آمده است. اين آثار توسط سنيان وشيعيان نوشته شده و هر کدام به نوعي سعي در معرفي چهره اين بانوي گرامي داشته اند.

کتاب حاضر ويژه بررسي زندگي حضرت زهرا پس از رحلت رسول خدا (ص) است و بنابرين به دوره پيش از آن نپرداخته است. طبعا اهميت رخدادهايي که در دو سه ماهه بعد از رحلت در مدينه اتفاق افتاد و نقشي که حضرتش در اين حوادث بر عهده داشت، سبب شده است تا مؤلف همت خود را مصروف بحث و بررسي در اين باره بنمايد.

اين کتاب که به صورت خطي باقي مانده بوده اکنون با تلاش استاد سيد احمد حسيني اشکوري، چهره اي آشنا در تصحيح و فهرست نويسي نسخ خطي به دوستداران تقديم شده است. ايشان در ابتدا شرح حالي از مؤلف آورده و تأليفات وي را نيز برشمرده است. مؤلف شاگرد آخوند خراساني بوده و از جمله مؤلفات وي تقريرات درس استادش مي باشد. به علاوه کتابي در باره امام حسين (ع) دارد که مجلد اول آن به چاپ رسيده است. کتابي در باره امام صادق (ع) و کتابچه اي هم در شرح حال حضرت معصومه (س) دارد. مؤلف کتاب ويژه اي هم در شرح خطبه حضرت زهرا (س) داشته است که مؤلف آن را هم در همين کتاب درج کرده و بر سودمندي آن افزوده است. عناوين کتاب بر اساس سير تحولاتي است که در ارتباط با حضرت پس از رحلت رسول (ص) رخ داده و در انتها پس از بحث در باره سند خطبه حضرت زهرا ، شرح آن آمده است. در پايان فهرست هاي جامعي از آيات و روايات و اعلام و امکنه و اديان و مذاهب به دست داده شده است. کتاب در 357 صفحه آماده شده و به صورتي زيبا توسط کنگره ميراث علمي و معنوي حضرت زهرا (س) که امسال در مشهد مقدس و به کوشش دبيرخانه کتاب سال ولايت منتشر شد، عرضه شده است.

 

 

... بیشتر
نویسنده:
حاج شيخ فضل الله قزويني (1290 - 1367)
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
سلمان محمدي ابوعبد الله پارسي
خلاصه مطلب :

 

کتاب سلمان المحمدي ابوعبدالله الفارسي اثري است که آقاي جويا جهانبخش با نام سلمان محمدي به فارسي برگردانده و بدينسان کتابي جديد در باره شناخت سلمان فارسي به ايرانيان که سلمان در درجه نخست از ميان آنان برخاسته است، به بازار کتاب عرضه کرده اند.

در اصل اين کتاب،  يکي از کارهاي فرهنگي است که در دستور کار همايش بزرگداشت سلمان فارسي قرار داشته و زحمت ترجمه آن را دانشمند محترم جناب آقاي جهانبخش تقبل کرده اند.

چنين مقرر است که همايش ياد شده در 26 آبان ماه امسال در منطقه جي - زادگاه سلمان - برگزار شود. باني اين همايش شوراي اسلامي شهر خوراسگان است.

در مقدمه اين کتاب چهارصد صفحه اي، در وصف آن آمده است: در فضاي تأليف اين اثر از يک سو، آميزه اي از شيوه محدثانه با مشرب ناقدانه تاريخي – البته به گونه سنتي آن – ملحوظ مي افتد و از سوي ديگر آهنگ تبييني و تبليغي و ترويجي ت>ليف – آنسان که از يک عالم ديني انتظار مي رود. خصيصه و بل امتياز مهم کتاب شيخ عبدالواحد مظفر به زعم اين کمترين کوشش در تبيين شخصيت سلمان در بستر مشترک تاريخ و عقايد اسلامي است. خواننده در اين کتاب آشکارا سعي مؤلف را در جهت روشن ساختن چند و چون حضور سلمان در مراحل مختلف تکون و تجلي تاريخ و فرهنگ صدر اسلام مي تواند ديد و انصاف آن است که وي تا حدود قابل ملاحظه اي در سپاردن اين راه دشوار و وصول به مقصود کامياب بوده است.

به هرروي اين اثر يک اثر نسبتا جامع در شناخت سلمان فارسي و جايگاه او در فرهنگ شيعه است.

مترجم افزون بر ترجمه کتاب، تنقيح و تهذيب مختصري هم در کتاب صورت داده و علاوه بر حذف برخي از موارد غير ضرور، نکاتي را هم بر آن افزوده است. به علاوه مترجم، متن عربي بسياري از روايات و اخبار را حفظ کرده و از اين جهت دست محققان و اهل سخن را هم براي بهره گيري بيشتر از اين اثر فراهم آورده است.

در باره نويسنده آن مرحوم عبدالواحد مظفر هم بايد گفت که ايشان يکي از عالمان وابسته به خاندان مظفر عراق است که در اصل اهل بصره هستند و بسياري از آنان در يک سده اخير از چهرگان حوزه علميه نجف بوده اند.

 

... بیشتر
نویسنده:
عبدالواحد مظفر
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
خوانسار نامه
خلاصه مطلب :

 

اگر هر معلمي چهار سال در شهري باشد و مثل آقاي دکتر محمد حسين تسبيحي يک چنين گزارش دقيقي در باره شهري که در آن اقامت موقت داشته است بنويسد، مي توان گفت که پس از چند سال چه ميراث ارزشمندي برجاي مي ماند. بسياري از معلمان اين توان را دارند اما همتش را ندارند.

کتاب خوانسار نامه که در سال 1376 در ملتان هند چاپ شده از بس جالب بود و البته به دليل اين که در ايران توزيع نشده، با وجود آن که تاريخ چاپش قديمي بود در اينجا معرفي کرديم.

استاد تسبيحي طي يک دوره چهار ساله خدمت معلمي در اين شهر توانستند ضمن 41 مقاله مطالبي را در باره اين شهر بنگارند و نکات بديعي را براي تاريخ ثبت و ضبط کنند.

مقالات کوتاه و هر کدام حاوي اطلاع تازه اي در باره بخشي از تاريخ و جغرافياي اين شهر است.

خوانسار نامه

خوانسار يعني چشمه سار

خوانسار و ميوه هايش

دورنماي خوانسار از قله رسول

مساجد خوانسار

اماکن مقدسه خوانسار

گلستان کوه

خوانسار و کودکان

محراب

خوانسار و گز آن

تالار هنر در خوانسار

ميرزا محمود محقق خوشنويس خوانساري

خانه محمد صادق خان

ملامحمد علي اشرف الکتابي

شاه نشين

مسجد آقا اسدالله

حسينيه حبيبي ها

گز خوانسار

گون گز

عسل خوانسار

از سرچشمه خوانسار تا وانشان

راه خوانسار و گلپايگان

ساعي خوانساري

ميره

پير موسي

روسياه خدمتگزار

خرکي مفلوک

مدرسه مريم بيگم خوانسار

خوانسار شهر دينداران و ميهن دوستان

گردنگاه، راه اقتصاد خوانسار

سيد سعيد و شير بر سينه سو

سنگر بابا عظيم

افسر الشعراي خوانساري

برف، يک مائده آسماني

درکارگه کوزه گري

و چند نوشتار ديگر.

تجره نامه هم کتاب ديگر ايشان است که نامش مربوط به روستايي با همين نامه است. در مقدمه آن شرح حال آقاي تسبيحي و فهرست آثار ايشان آمده که مغتنم است.

... بیشتر
نویسنده:
دکتر محمد حسين تسبيحي
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
خاطرات آيت الله طاهري خرم آبادي ج 2
خلاصه مطلب :

دومين جلد از خاطرات آيت الله طاهري خرم آبادي منتشر شد. اين مجلد شامل خاطرات ايشان از تبعيد امام خميني تا پيروزي انقلاب اسلامي است.

آيت الله طاهري يکي از روحانيون مبارز اين سالهاست که نامش پاي بسياري ا ز اعلاميه ها ديده شده و از منبري هاي مبارز سالهاي دشوار پس از نهضت امام تا پيروزي انقلاب اسلامي است.

اين خاطرات از آن روي که توسط يکي از روحانيوني نگاشته شده که خود در درون تحولات انقلابي بوده است قابل توجه و حاوي نکات جالبي است.

بخشي از اين خاطرات در باره زندگي امام خميني در سالهاي آغازين تبعيد در نجف است. درس امام ومقايسه و درس ايشان و آيت الله خويي ، نظم خاص زندگي امام، وقار وسنگيني امام، عبادت و زيارت امام، و تواضع امام از مواردي است که ايشان شرحي ازآنها به دست داده است.

ايشان پس از آن به بحث از حوزه قم پرداخته و شروع مباحث مربوط به ولايت فقيه صحبت مي کند. از اين که زماني آيت الله شريعتمداري هم اين مباحث را مطرح کرد و حتي در يکي از نشريات دارالتبليغ چاپ شد. (57) ايشان به دنبال آن شرحي از ارائه درس ولايت فقيه در نجف به دست داه است. اين قسمت از خاطرات ايشان انصافا حاوي نکات تازه و جالبي است. (تا ص 69).

آقاي طاهري در بخش بعدي در باره مرجعيت امام و جا افتادن آن و اين که چه کساني براي اين کار تلاش کردند سخن گفته اند.

بحثي در باره شهيد سعيدي که شهادت ايشان در سال 49 نقطه عطفي در مبارزات روحانيت عليه رژيم به حساب مي آمد در ادامه آمده است.

از مباحث جالب ديگر خاطرات، پرداختن به موضوع اخراج ايرانيان از عراق و بازتاب آن در مسائل مربوط به انقلاب و روابط ايران و عراق و نقش مبارزان در اين امور است. (تا ص 98)

بحث از شهيد جاويد در ادامه آمده است. ايشان تقريظ نويسي آيات منتظري و مشکيني را سبب مطرح شدن بيشتر اين کتاب مي داند. وي از تلاش هايي که صورت مي گرفت تا اين کتاب به امام مربوط نشود سخن گفته و اين که داماد امام مرحوم اشراقي هم به همراه آقاي فاضل لنکراني کتابي در رد بر آن نوشتند. موضع امام هم عدم مداخله در اين کارو مسکوت گذاشتن آن بود. ايشان نقل مي کند که مدتها حاج آقا مصطفي اين کتاب را در جلساتي نقد مي کرد (ص 101)

بحث مربوط به دکتر شريعتي و اين که اين بحث چه جايگاهي در آن سالها داشت در ادامه آمده است. بخشي هم به اختلافات مرحوم مطهري با دکتر شريعتي پرداخته شده است (ص 108 – 110)

ايشان به همراه جمعي از طلاب در سال 1352 از آقاي مطهري دعوت کردند تا به قم بيايد که ايشان هم هفته اي دو روز مي آمدند. شرحي از درسهاي ايشان و فعاليت هاي علمي آقاي مطهري در قم در ادامه آمده است.

يکي از مسائلي که در آن سالها پيش آمد سخنراني آقاي بهشتي در حسينيه ارشاد بود که مباحثي درباره وحدت شيعه وسني مطرح کرده و موجي از مخالفت عليه آقاي بهشتي پديد آورد (ص 113)

در ادامه مسائل مربوط به مبارزات روحانيت، از جمله تبعيد شماري از روحانيون قم در سال 52، شهادت آيت الله غفاري و بيان ويژگي هاي ايشان و حمله به فيضيه در هفدهم خرداد 54 از مسائلي است که ايشان بر آنها مرور و داستان فيضيه را مفصل تر آورده اند.

بحث از سازمان مجاهدين واين که ايشان و ديگر روحانيون از چه زماني از وجود آن با خبر شدند و مسائلي در حول و حوش آن مطرح بوده در ادامه آمده است. ايشان اشاره مي کند که برخي از روحانيون چندان به اين سازمان دل بسته بودند که وقتي براي آنان مسأله تغيير ايدئولوژي را مطرح کردند حاضر به باور کردن آن نبودند. (ص 133).

از سال 55 به تدريج جلسات روحانيون تهران با هدايت آيت الله بهشتي برگزار شده و کم بيش مطالب آن به اطلاع امام رسانده مي شد. آقاي مطهري در اين جلسات کمتر شرکت مي کرد و دليلش هم اين بود که با شکل گيري حرکتي که حالت حزبي داشته باشد مخالف بود. از ديگر عوامل اختلاف ميان آقاي مطهري با آقاي بهشتي يکي هم بر سر شريعتي بود. اين اختلاف در باره صدور اطلاعيه هم که از سوي جامعه روحانيت تهران مطرح شد خود را نشان داد. آقاي مطهري طرفدار آن بود که ما بايد آشکارا برابر نظريه کساني که دين منهاي روحانيت را مي خواهند موضع گيري کنيم در حالي که ديگران معتقد بودند که فعلا وقت مبارزه با رژيم است و نبايد از اين مطالب سخن بگوييم (ص 140). اين بحث مربوط به سال 57 است و عنوان آن تهيه منشور روحانيت در مبارزه با رژيم است. آقاي طاهري بار ديگر در ص 190 شرحي از آن به دست داده است. آقاي مطهري متني را تهيه کرده بودند و روي ديدگاه هاي خود براي جدا کردن حساب کمونيست ها و مخالفان روحانيت از روحانيت تأکيد داشتند. آقاي مطهري در آن متن نوشته بود که ما ديني را مي خواهيم که سردم دار و پرچم دار آن روحانيت باشد. عده اي ديگر معتقد بودند که فعلا جاي طرح اين مباحث نيست. مقرر مي شود تا آقاي طاهري در اين باره با امام مکاتبه کند و ايشان هم چنين مي کند. امام نامه را مي خوانند و چند نکته را يادآور مي شوند. اول آن که هدف اصلي سرنگوني رژيم است و اين ديگر بحث نمي خواهد. دوم در باره آن اختلاف نظر فرمودند که حق با اقاي مطهري است. (ص 192)

آقاي طاهري در قسمت بعد و به مناسبت درگذشت حاج آقا مصطفي، از سابقه آشنايي خود با ايشان و شرح صفات و ويژگي هاي حضرتش پرداخته و در اين باره نکات جالبي را طي صفحات زيادي طرح کرده است. پس از آن به بيان مهم ترين رويدادهاي سال 56 و 57 پرداخته اند.

يکبار ديگر هم در جلسات جامعه روحانيت بحث مبارزات مسلحانه مطرح مي شود. در اين باره هم قرار مي شود آقاي طاهري به نجف رفته و از امام سوال کند. آقاي طاهري در اين باره مفصل شرح داده و در نهايت تصريح مي کند که امام به هيچ روي با مبارزه مسلحانه موافق نبودند. حتي حاضر به دادن اجازه ترور منصور را هم ندادند. (ص 204).

در اين سفر آقاي طاهري به لبنان رفته و نامه اي را که آقاي بهشتي براي امام موسي صدر نوشته بوده است  به وي مي دهد. در آنجا نامه اي هم از امام موسي صدر براي امام مي برد. بالاخره ايشان به نجف مي رود و حکايت مبارزه مسلحانه را مطرح مي کند و امام هم سخت با آن مخالفت مي کند. در باره تشکيل حزب هم نظر امام را مي پرسد که ايشان در اين زمينه هم مخالفت مي کند. (ص 221 -22).

دنباله خاطرات مربوط به رفتن امام به مرز کويت و نهايت بازگشت به عراق و رفتن به فرانسه و تحولات ديگري است که به انقلاب اسلامي سال 1357 منجر شد.

 

 

... بیشتر
نویسنده:
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
در آستانه انقلاب اسلامي
خلاصه مطلب :

 

 

 

اسناد تازه اي از سال انقلاب منتشر شد. اين اسناد که در مؤسسه مطالعات تاريخ معاصر ايران نگهداري مي شده ضمن يک کتاب 650 صفحه منتشر شده است. اسناد ارائه شده در اين کتاب 230 مورد و بيش از پنجاه تصوير تاريخي هم ضمن آن چاپ شده است.

اين اسناد نظم و ترتيب ويژه اي ندارد اما هر کدام به نوعي سندي درخور و قابل توجه به حساب مي آيد. تدوين کننده کتاب تلاش کرده است آنها را در چند فصل جاي دهد.

فصل اول اختصاص به اسنادي دارد که حاکي از فعاليت هاي عملي براي حفظ نظام پهلوي است.

فصل دوم اسنادي است که پيشنهادهاي مختلف چهره هاي برجسته را در باره حل بحران به دست مي دهد.

فصل سوم اسنادي مربوط به فعاليت قضات و کارمندان دادگستري و اعتراض آنان به وضعيت خودشان است.

فصل چهارم اسناد مربوط به اعمال فشار به رسانه هااست.

فصل پنجم اسناد مربوط به اساتيد و دانشجويان است.

فصل ششم برخي از اسناد مربوط به کابينه شريف امامي است.

فصل هفتم مسائل مربوط به کارکنان شرکت نفت است.

فصل هشتم اسنادي از آذربايجان شرقي است.

فصل نهم اسنادي از آذربايجان غربي است.

فصل دهم اسنادي از استان اصفهان و جلساتي است که مسؤولان شهر از جمله فرماندار نظامي ناجي، رئيس ساواک تقوي و عده اي ديگر داشته اند.

فصل يازدهم اسنادي از اوضاع تهران در آن روزهاي بحراني است.

فصل دوازدهم اسنادي از استان خراسان است.

فصل سزدهم اسنادي از استان خوزستان است.

فصل چهاردهم از زنجان و قزوين است.

فصل پانزدهم اسنادي از استان فارس است.

فصل شانزدهم اسنادي از کردستان است.

فصل هفدهم اسنادي از استان کرمان و فاجعه مسجد کرمان است.

فصل هجدهم اسنادي از استان گيلان است.

برخي از اين اسناد فوق العاده جالب است که از آن جمله سند شماره نهم درج شده در اين اسناد است. اين سند مربوط به جلسات عده اي مخالفان در دفتر رئيس دانشگاه تهران و ارائه راه حلهايي براي جلوگيري از نفوذ بيشتر امام خميني و حل بحران بدون ايشان است. نماينده آقاي نجفي آيت الله مبرقع است. نماينده آيت الله شريعتمداري پسر و داماد ايشان و صالحي کرماني به عنوان روحاني منفرد در اين جلسه است. بختيار و سنجابي و مدني و فروهر و غيره هم هستند. در بندي از آن آمده است همه معتقدند کليد اصلي و طرف مقابل مهم خميني است. همه معتقدند که خميني ديگر برداشتي از اوضاع ايران ندارد. بعضي ها معتقدند راندن خميني به پاريس اشتباه بود. بالاتفاق عقيده دارند حفظ  سلطنت و قانون اساسي در حالت خطر فعلي تنها راه نجات مملکت است. (ص 42).

تصاوير آخرکتاب سياه و سفيد چاپ شده و از کيفيت خوبي برخوردار نيست.

اين کتاب براي کساني که تحولات سال انقلاب را دنبال مي کنند، اثري فوق العاده است. در عين حال حکايت از ان دارد که اسناد اداري تا چه اندازه در کشور پراکنده شده و هر تکه اي از آن در يک مؤسسه نگهداري مي شود.

 

... بیشتر
نویسنده:
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
خاطرات يک شورشي ايراني
خلاصه مطلب :

خاطرات يک شورشي ايراني اثري است در ادامه کتابهاي ديگري که درست در همين زمينه و باهدف

افشاگري در باره ماهيت سازمان مجاهدين خلق طي سالهاي اخير نوشته شده است.

نويسنده اين اثر مسعود بني صدر عموزاده ابوالحسن بني صدر است که طي سالها همکاري با مجاهدين خلق آن هم در رده هاي بسيار بالا ايمان کامل به اين گروه داشته و با تمام توان نيروي خود را صرف اهداف سازمان کرده است.

اين کتاب که اصل آن در بيش از يک هزار و سيصد صفحه بوده توسط ناشر انگليسي به يک سوم تقليل يافته و اکنون فارسي شده آن توسط فرهاد مهدوي و توسط انتشارات خاوران در فرانسه چاپ شده است.

نويسنده که به دلايل مختلف و به خصوص دلبستگي خاصش به خط مسعود - مريم نزديکترين ارتباط را  با سران سازمان داشته پس از دو دهه همکاري و در واقع فداکاري براي سازمان و با کوله باري تجربه تلاش کرده است که داستان زندگي و سياسي اش را براي دو فرزندش و ديگر جوانان ايراني بنگارد.

وي در بخش هاي نخستين کتاب روي زندگي خود از تولد تا زمان پيوستنش به سازمان به تفصيل صحبت کرده و تلاش کرده است تا افکار  و انديشه هاي خود را در آن دوران به خوبي بازگو کند

پس از به  آشنايي خود با سازمان پرداخته و طي آن مراحلي را که براي ترقي طي کرده يک يک بيان کرده است. اين ماجرا تا رفتن وي به عراق ادامه مي يابد. شرحي طولاني در باره انقلاب ايدئولوژيک اول در سال 64 و بعد از آن عمليات فروغ جاويدان در سال 67 بسيار ريز و شيرين بيان شده است. وي از سر خوش شانسي در همان ابتداي عمليات مجروح شده وبه پشت جبهه بازگردانده مي شود. از نظر وي اين عمليات ضربه بزرگي به اعتماد موجود در سازمان زد..

طي سالهاي بعد وي براي مدتهاي مديد نماينده سازمان و شوراي مقاومت در اروپاو امريکا بوده  و از اين جهت اطلاعات بسيار با ارزشي از ديپلماسي سازمان براي جذب سياستمداران امريکايي و اروپايي به دست مي دهد. شرح دريوزگي هاي سازمان هم در آن ديار در همين بخش ها آمده است..

دا ستان وي از انقلاب دوم ايدئولوژيک که مجبور کردن افراد به طلاق دادن همسرانشان است بسيار دلپذير و خواندني نوشته شده است.

مهم ترين بخش هاي کتاب رفتارهاي ماليخوليايي سران سازمان براي تحت فشار گذاشتن افراد براي اعتراف به اشتباهات و خطاهاست که صدها باار سخت گيرانه تر از اعتراف در حضور کشيشان مسيحي است.

اين عنصر فداکار پس ازدو دهه همکاري بالاخره کاسه صبرش لبريز مي شود  و از سازمان جدا شده و به سراغ کار و زندگيش مي رود و پرونده فعاليت هاي سياسي خود را براي هميشه مي بندد

اين کتاب درست مانند کارهاي سبحاني (روزهاي تاريک بغداد)  و ديگران حکايتي است از سازماني با عقايد و رفتارهاي شگفتي که انسان تصور مي کند مربوط به الموتيان پنجم و ششم هجري است. انسان در شگفت مي ماند که اين پديده چگونه در قرن بيستم در اين نقطه برآمده و اينچنين نسلي را با شعارهاي عجيب و غريب براي بيش از دو دهه  اسير کوه و بيابان کرده و در اختيارصدام و غيره گذاشته است. کسي که قرار بود در سال اخير همکاري اش با سازمان کتابي در باره بريده ها بنويسد کارش به جايي رسيد که خودش بريد و کتابي در باره علت بريدگي اش از سازمان نوشت.

بر اساس نوشته هاي وي سازمان و شخص مريم و رجوي تا آخرين لحظه تلاش کردند تا او را نگه دارند. حکايت آخرين تلفن رجوي هم با او خواندني است.

در ميان آثارنوشته شده در اين باره شايد بيتشر ين تصوير را از وضعيت دورني سازمان در همين کتاب بتوان به دست آورد.

     .     

... بیشتر
نویسنده:
مسعود بني صدر
ناشر:
کلید واژه: